Погребват боса на "Найт флайт" в неделя

Константин Александров - един от съсобствениците на известната столична дискотека “Найт флайт”, ще бъде погребан утре, съобщи съдружникът му Петко Димитров във фейсбук снощи. Опелото ще бъде в 12 ч на Централните софийски гробища. 43-годишният Александров загина при нелеп инцидент в Анталия. Той е бил на почивка със семейството си там и е паднал Константин Александров - един от съсобствениците на известната столична дискотека “Найт флайт”, ще бъде погребан утре, съобщи съдружникът му Петко Димитров във фейсбук снощи. Опелото ще бъде в 12 ч на Централните софийски гробища. 43-годишният Александров загина при нелеп инцидент в Анталия. Той е бил на почивка със семейството си там и е паднал

Взриви се склад на завод "Арсенал" край Казанлък

Пожар е избухнал в склад на военния завод на "Арсенал" край Казанлък, научи OFFNews.  Пожарът е тръгнал от склад 12.  Запалили са се складове на военните заводи "Арсенал", намиращи се над село Бузовград, научи OFFNews. Всички коли на местната пожарна са се насочили натам. Няма данни за пострадали. Очаквайте повече подробности.

ЕС не е уведомена от Украйна за спирането на руския газ

Еврокомисията не е получавала "никакви уведомления за намерението на Украйна да се откаже от руския газ" и "продължава подготовката за тристранните преговори".

Оневиниха полицай, скрил, че има лозе

Бивш полицай от Велико Търново бе оправдан за необявено имущество в декларация от 2008 г. по Закона за МВР.
 Нарушението коствало на Иван Балканджиев службата през 2012 г., въпреки че той бил с 21 г. стаж и 9 отличия.
 Районната прокуратура образувала 2 дела срещу него затова, че не вписал лозе от 0,9 дка и 2 коли... Бивш полицай от Велико Търново бе оправдан за необявено имущество в декларация от 2008 г. по Закона за МВР. Нарушението коствало на Иван Балканджиев службата през 2012 г., въпреки че той бил с 21 г. стаж и 9 отличия. Районната прокуратура образувала 2 дела срещу него затова, че не вписал лозе от 0,9 дка и 2 коли...

ФИФА защити съдията за дузпата за Бразилия срещу Хърватия


ФИФА защити японския съдия Юичи Нишимура, който помрачи мача на откриването на световното първенство между Бразилия и Хърватия, след като отсъди много спорна дузпа в полза на домакините, която се оказа решаваща за успеха с 3:1. 

Според шефа на съдиите към ФИФА Масимо Бусака е имало основания да се маркира нарушение на Деян Ловрен срещу Фред. Швейцарецът определи твърденията, че се помага на домакините като "фантазиране". 

"Съдията имаше много добра позиция. Имаше контакт -...

Откриха диаманти у нас

Те са колкото точици, черни
са и не пречупват светлината



В България са намерени първите диаманти. Те са с големина на точици или прашинки, не блестят и не пречупват светлината, но са истински. 

Микродиамантчетата е открил д-р Харизан Харизанов от Нов български университет в скали, наречени еклогити. Обикновено диаманти се намират Те са колкото точици, черни са и не пречупват светлината В България са намерени първите диаманти. Те са с големина на точици или прашинки, не блестят и не пречупват светлината, но са истински. Микродиамантчетата е открил д-р Харизан Харизанов от Нов български университет в скали, наречени еклогити. Обикновено диаманти се намират

Депутат от ГЕРБ: Плащанията по "Околна среда" няма да подобрят положението на общините

Депутат от ГЕРБ: Плащанията по "Околна среда" няма да подобрят положението на общините

Дори и да бъдат размразени плащанията от Европейската комисия по ОП „Околна среда“, положението на общините няма да се подобри, защото щетите, които са нанесени върху хода на изпълнение на проектите, са големи. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Ивелина Василева – депутат от ГЕРБ и бивш заместник-министър на околната среда и водите.

„От гледна точка на строителните дейности, реално в продължение на няколко месеца, може би три, почти няма строителни дейности на терен, а в момента е най-активният строителен сезон. Всички договори за безвъзмездна помощ имат своите срокове, те са обвързани и с крайния срок за допустимост на разходите в програмния период. Тоест, ако проектите не бъдат приключени изцяло, разплатени и отчетени до края на 2015 година, България, едно на ръка, че ще загуби тези пари, а друго – че може да се наложи и да връща пари, ако проектите и целите на програмата не са изпълнени. Това забавяне е драматично по мое мнение“, обясни Ивелина Василева. Тя допълни, че има около 50 града, които в момента са разкопани, хората търпят неудобствата, вместо бързо да се финализират дейностите. Освен това, силно са застрашени бюджетите на общините, предвид наложените големи финансови корекции, които те няма как да понесат, обясни Василева.

Взривове и огромен пожар във военните складове край Казанлък /обновена/

/КРОСС/ Пожар и силни взривове в складове с оръжия и боеприпаси до село Бузовград, Казанлък. Гърмежите започнали преди около половин час, съобщава БНТ. Всички налични пожарни от Казанлък в момента пътуват натам. Към пожара тръгна и кмета на Бузовград, съобщава kazanlak.com. Дарик съобщава, позовавайки се на кмета на Бузовград, че пожарът е овладян, не се виждат и пламъци. Няма опасност за населението. Очаквайте подробности    

Варненец загина на място при катастрофа тази вечер

Днес, около 17:15 часа на място е починал варненец след сблъсък в дърво, научи Moreto.net. На пътя между гр. Вълчи дол и с. Искър, водачът на Л.А. "Фолксваген Голф" С.Д. на 67 г. от гр. Варна губи контрол над автомобила, вследствие на движение с несъобразена с пътните и метеорологичните условия скорост, излиза извън платното за движение и се блъска в крайпътно дърво.

"Стандарт енд Пуурс" понижи кредитния рейтинг на България

Агенцията за кредитен рейтинг "Стандарт енд Пуурс" понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива. Основна причина за това се посочва да е нестабилната политическа ситуация в страната. "Стандарт енд Пуурс" твърди, че сегашната политическа среда продължава да поставя предизвикателства за осъществяването на необходимите реформи за справяне с дългосрочни институционални и икономически проблеми и възпрепятства растежа. Като Основен индикатор за недостатъчен растеж е посочен средният реален икономически растеж за периода 2010-2013 г., който е оценен на под 1%. За силни страни на рейтинга са посочени фискалната гъвкавост и ниските нива на дефицит и държавен дълг. „Рейтинговата агенция базира своето решение основно на вижданията си за продължаваща нестабилност на политическата среда, което е само една част от методологията за оценка. За пореден път намират потвърждение оценките на международни анализатори за стабилни фискални променливи – дефицит и дълг, които са посочени като най-силните характеристики на провежданата политика. Експертите от "Стандарт енд Пуурс" не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката. Растежът започна да се ускорява от втората половина на 2013 г., дължащ се на засилващото се вътрешно търсене и по-високото усвояване на европейските фондове, бизнес климатът се подобрява шест месеца по ред, като за месец май нарасна с 5,3 пр.п., достигайки средното равнище на показателя за 10 годишен период и отчитайки най-високото си равнище от ноември 2008 година. От началото на годината пазарът на труда се подобри съществено с увеличение на заетостта с близо 40 хил. души. През първото тримесечие на 2014 г. нивото на безработица остана на равнището си от последното тримесечие на предходната година от 13% и намаля с 0,8 пр.п. спрямо същия период на 2013 г., което се случва за първи път от 2009 г. насам. Положителното развитие на пазара на труда, подкрепено и от нарастването на реалната средна работна заплата с 4,2% доведоха до повишаване на индикатора на потребителското доверие, който през април достигна най-високата си стойност от средата на 2007 година“, коментира министърът на финансите Петър Чобанов. Анализът на "Стандарт енд Пуурс" можете да видите  тук .

Искат доживотен затвор за убиеца от "Горубляне"

Убиха детето ми! Искам справедлив процес. Дано никой да не страда така, както ние сега. Бог да пази децата ви. Не успях да съхраня сина си, но нека да запазим останалите деца. Тези убийства трябва да спрат! И дано да не се случи както в много други случаи - убиецът да избяга от правосъдието.”
Това призова със сълзи на очи Силвия Ботева... Убиха детето ми! Искам справедлив процес. Дано никой да не страда така, както ние сега. Бог да пази децата ви. Не успях да съхраня сина си, но нека да запазим останалите деца. Тези убийства трябва да спрат! И дано да не се случи както в много други случаи - убиецът да избяга от правосъдието.” Това призова със сълзи на очи Силвия Ботева...

Сеск Фабрегас ще има брат от донор на сперма


Един от лидерите на испанския национален отбор - Сеск Фабрегас, не слиза от първите страници на вестниците тези дни.
Но медийните му изяви съвсем не са свързани с факта, че късно снощи той трябваше да излезе като “лъжлива деветка” срещу Холандия в мач от световното първенство.
Първо, от “Челси” оповестиха новината, Един от лидерите на испанския национален отбор - Сеск Фабрегас, не слиза от първите страници на вестниците тези дни. Но медийните му изяви съвсем не са свързани с факта, че късно снощи той трябваше да излезе като “лъжлива деветка” срещу Холандия в мач от световното първенство. Първо, от “Челси” оповестиха новината,

Турция няма да евакуира свои граждани от Ирак

/КРОСС/ Турция не вижда необходимост да евакуира гражданите си от Ирак и възнамерява да продължи да работи по всички турско-иракската проекти."На провелото се днес заседание едно от най-важните решения е свързано с това, че нашето сътрудничество с Ирак ще бъде продължено. Ние не разглеждаме възможността за масова евакуация на турски граждани от Ирак", каза външният министър Ахмет Давутоглу.Припомняме, че по-рано бе съобщено, че джихадистите, похитили по-рано през седмицата 31 турски шофьори, искат 5 млн. долара откуп. Пленниците работят за транспортна фирма със седалище в Газиантеп (в южната част на Турция). Терористите са установили контакт с транспортната фирма и уверяват, че всички заложници са добре.

Взривове край Казанлък, избухваха военните складове!

Около час от зоната с военните складове край Казанлък се чуваха силни взривове.

Оставка в сряда, избори - наесен

/КРОСС/ Оставката на кабинета на Пламен Орешарски ще бъде обявена вероятно в сряда - ден след Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев във вторник. Самият кабинет ще работи в оставка поне до средата на юли. Това са нагласите в кабинета, пише "Труд", позовавайки се на свои източници. Това означава, че изборите ще се състоят два месеца по-късно, във втората половина на септември. Подобна бе съдбата и на кабинета на Бойко Борисов. Той подаде оставка на 20 февруари, парламентът се разпусна на 13 март, а неговите министри работиха в този период. Припомняме, че днес кабинетът оцеля при гласуването на вота на недоверие, внесен от партията на Бойко Борисов за финансовата политика на правителството. "За" прекратяване на мандата гласуваха 109, а 114 подкрепиха кабинета.  

Горят военни складове край Казанлък

По непотвърдена информация горят складове на военния завод "Арсенал"

Убит е Александър Стамболийски

Александър Стоименов Стамболийски (1 март 1879 — 14 юни 1923) е български политик, водач на Българския земеделски народен съюз (БЗНС). Той е министър-председател на България в правителството...

"Хегемонът" Испания записа срамен антирекорд

Действащият световен и европейски шампион Испания допусна пет гола в първия си мач на Мондиал 2014 в Бразилия. В историята на световните първенства нещо подобно с настоящия шампион никога не се е случ...

Огромен пожар в складовете на военния завод "Арсенал" (снимка)

Огромен пожар е обхванал складове с оръжия и боеприпаси над село Бузовград, съобщава БГНЕС.
Отдалеч се виждат и чуват взривовете, които избухват в складовете.
В момента кметът на селото Михаил Янушев е на място и по думите му всичко е овладяно от екипите на Пожарната безопасност и защита на населението, съобщи Фокус. Огромен пожар е обхванал складове с оръжия и боеприпаси над село Бузовград, съобщава БГНЕС. Отдалеч се виждат и чуват взривовете, които избухват в складовете. В момента кметът на селото Михаил Янушев е на място и по думите му всичко е овладяно от екипите на Пожарната безопасност и защита на населението, съобщи Фокус.

Социолог: Борисов ще сформира нов кабинет, но не се знае колко ще изтрае

/КРОСС/ "Да отговори каква е причината за случващото се у нас е невъзможно дори и за Баба Ванга." Това каза журналистът Явор Дачков в ефира на ТВ7. Борислав Зюмбюлев сподели, че до колкото знае във вторник Станишев ще поиска да се центрират около 11-12 до 15 неща, които трябва задължително да свърши кабинета, независимо дали е служебен или в оставка. Това били важни и неотложни неща, едно от които е стартиране на реформа в Бързата помощ. "След това обявяват, че правителството подава на 28 юли оставка, за да има време до 28 септември", обясни Зюмбюлев. Това според него е единственият разумен срок, защото не е удачно да има избори през юли и август. "Рейтингът на Бойко Борисов спадаше до към Нова година. Оттам нататък се стабилизира", обяви социологът Чавдар Найденов. "Сега на евроизборите видяхме, че се явява с подобна сила и във всеки случай си е номер едно. При едни избори на него ще се падне да формира правителство. Нямаме скок напред на Бойко Борисов и на ГЕРБ, в резултат на което отново ще се получи патова ситуация, отново ще има ниска активност. Бойко Борисов ще сформира нов кабинет, но колко ще изтрае пак зависи от икономиката и от това, кога ще избухнат поредните февруарски протести", каза още социологът. За Борислав Зюмбюлев задължителното гласуване е било „пуснато за опушване на средата". Ще го забравят, категоричен бе той като допълни, че реално само ДПС е твърдо против

ФИФА вади от мондиала японския рефер

ФИФА може да извади от световното първенството японския рефер Нишимури, който тотално обърка мача на откриването Бразилия – Хърватия. Домакините спечелиха с 3:1, но това стана с активната помощ на съдията. През първата част той не даде чист червен картон на Неймар за удар без топка, а през втората свири скандална дузпа за домакините.

Пожар в складове на военния завод "Арсенал" край Казанлък (обновена+снимка)

Огромен пожар е обхванал складове с оръжия и боеприпаси над село Бузовград, съобщава БГНЕС.
Отдалеч се виждат и чуват взривовете, които избухват в складовете.
В момента кметът е на място и по думите му всичко е овладяно от екипите на Пожарната безопасност и защита на населението, съобщи Фокус. Той потвърди, Огромен пожар е обхванал складове с оръжия и боеприпаси над село Бузовград, съобщава БГНЕС. Отдалеч се виждат и чуват взривовете, които избухват в складовете. В момента кметът е на място и по думите му всичко е овладяно от екипите на Пожарната безопасност и защита на населението, съобщи Фокус. Той потвърди,

Правнукът на Рокфелер загина при самолетна катастрофа

/КРОСС/ При катастрофа с малък едномоторен самолет загина синът на американския финансист и държавник Дейвид Рокфелер - Ричард, съобщи „Ройтерс". Според властите, 64-годишният Ричард е бил единственият човек на борда на самолета Piper Meridian, който е излетял от летището в окръг Уестчестър. 10 минути след излитането, той е докоснал върховете на дърветата и е паднал на земята. "Това е ужасна трагедия. Семейството е в шок. Ричард е опитен пилот, летял е в продължение на много години", каза говорителят на семейство Рокфелер Фрейзър Сейтъл.По думите му Ричард е летял за Ню Йорк за вечеря с баща си. Причините за инцидента се разследват.

Пламнаха военни складове

Огромен пожар е обхванала складове с оръжия и боеприпаси над село Бузовград, предаде кореспондент на БГНЕС.

Затварят бензиностанции заради некачествено гориво

София /КРОСС/ Затварят бензиностанции заради некачествено гориво. Последните проверки в две бензиностанции в София установили нарушения по съхранението на дизела и най-масовия бензин А95.От Държавната агенция по метрология и технически надзор не съобщават конкретните причини за затварянето на двете бензиностанции.Проверките в бензиностанциите се осъществяват по два компонента - документално и съответно взимане на проби от горивото предлагано на обекта. Пробите се запечатват на място пред служител на съответния обект и се носят в лабораторията на агенцията.„Бензинът се изследва по 8 показателя, дизела по 7 и съответно двете горива се изследват за биокомпонентите", обясни Иво Атанасов."След констативните протоколи, ако горивата съответстват на стандарта, който имаме, уведомяваме фирмите за резултатите от проведените проверки. Ако обаче не съответства някой от показателите трябва да отидем да затворим обекта. По един показател да не отговаря ние сме длъжни да затворим обекта", добави още той.Най-често има нарушения по показателите плътност и налягане в парите. Дотук приключва проверката на агенцията. Проблемите при последните два показателя обикновено се получават при транспортиране на горивото. В една и съща цистерна се превозват и дизел и бензин. От тук следва абсурдната ситуация, при която фирмата трябва да изтегли горивото, да го унищожи или да го даде за преработка, но все пак горивото остава при фирмата

Дизайнери преобразяват Капана

Видни европейски дизайнери пристигат в Пловдив, за да преобразят живописния, но занемарен и обезлюден стар квартал “Капана”, който се намира в центъра, точно зад Джамията. Инициативата е вдъхновена от организаторите на международния фестивал за дизайн и визуална култура One Design Week, който започва на 20 юни. Но творци от Норвегия, Финландия и Видни европейски дизайнери пристигат в Пловдив, за да преобразят живописния, но занемарен и обезлюден стар квартал “Капана”, който се намира в центъра, точно зад Джамията. Инициативата е вдъхновена от организаторите на международния фестивал за дизайн и визуална култура One Design Week, който започва на 20 юни. Но творци от Норвегия, Финландия и

Родители поискаха сурови наказания за нарушителите на пътя

София /КРОСС/ Родители, фондации и сдружения се обединяват в борбата срещу причините за пътните инциденти. На брифинг, наречен „В памет на живота", те настояха за по-строг Закон за движение по пътищата, сурови наказания за нарушителите, но най-вече правилата, които вече имаме, да се спазват както от шофьорите, така и от държавата и институциите. Те настояват и за по-добра подготовка на шофьорите, както и да се подобри инфраструктурата в градовете. "Контролът не е достатъчен. Има какво да се желае на база това, което се случва в другите европейски държави и развитието на електронизацията", коментира Антон Антонов, началник на отдел „Пътна полиция". "Законите се правят от хората за хората. Това, което липсва е желанието, липсва политическата воля. Всичко останало са подробност и детайли. Стига да има желание, за една нощ могат да се направят промените и да се гласуват за една седмица", заяви от своя страна Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи. Неправителствените организации и майките в черно ще изпратят в понеделник отворено писмо до министерстват.

Иракските власти забраниха Фейсбук

Правителството на Ирак спря достъпа до социалната мрежа Фейсбук във връзка с влошаващата се обстановка в страната, съобщи телевизия "Ал Арабия". По данни на източници на Кувейтската информационна агенция (КУНА) министерството на комуникациите на Ирак е блокирало и други социални мрежи и популярни уебсайтове като Youtube и Twitter.  В съобщение на един от информационните интернет портали се посочва, че видеозаписи, качени от въоръжени бойци, деморализират служителите на иракските сили за сигурност. Иракски медии от своя страна отбелязват, че освен ограничаването на сайтовете в редица райони на столицата и региони на страната е спрян като цяло достъпът до интернет, съобщи ИТАР-ТАСС. Стотици са загиналите при размириците в Ирак, много от които са екзекутирани, при превземането на втория по големина град Мосул от сунитската групировка, заяви днес по-рано през деня говорителят на ООН по човешките права Рупърт Колвил.

Хърватия иска да сготви съдията

“Скандал!”, “Цирк!”, “Позор!”
Хърватия бушува срещу японския рефер Юичи Нишимура и заглавията в местните вестници показват, че отсъдилият скандална дузпа в мача с Бразилия арбитър завинаги е персона нон грата в адриатическата държава. 

Но това не е единствената страна в света, където азиатецът е враг на народа. В Конго са готови да го сготвят и “Скандал!”, “Цирк!”, “Позор!” Хърватия бушува срещу японския рефер Юичи Нишимура и заглавията в местните вестници показват, че отсъдилият скандална дузпа в мача с Бразилия арбитър завинаги е персона нон грата в адриатическата държава. Но това не е единствената страна в света, където азиатецът е враг на народа. В Конго са готови да го сготвят и

Мексико срази Камерун въпреки два отменени гола

Мексико измъкна минимална победа с 1:0 над Камерун, след като два гола на отбора бяха отменени.

Бойко Борисов вече с боксови ръкавици и екип на "Реал"

Тъмносини боксови ръкавици, изписани с пожелания, прие вчера зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов за шефа си, видя “24 часа”.
Донесоха ги от женската организация на партията.
Цял ден в стаята на парламентарната група на Бойко Борисов пристигаха дарове за 55-ия рожден ден на лидера. Самият той ще си ги разгледа, като се върне от САЩ
Тъмносини боксови ръкавици, изписани с пожелания, прие вчера зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов за шефа си, видя “24 часа”. Донесоха ги от женската организация на партията. Цял ден в стаята на парламентарната група на Бойко Борисов пристигаха дарове за 55-ия рожден ден на лидера. Самият той ще си ги разгледа, като се върне от САЩ

Бездомни кучета нахапаха 3-годишно дете в София

София /КРОСС/ Кучета нападнаха и нахапаха 3-годишно дете. Инцидентът е станал в софийския квартал "Младост" на поляна, посещавана от много семейства с деца. За щастие животът на момченцето е вън от опасност, но тревогата на местните жители е много голяма. Според" Екоравновесие" най-вероятно кучетата са от съседни квартали. Вчера след обяд, докато родителите на Наско го разхождат в парка пред Община "Младост", детето се затичва към тревните площи. Там попада на четириногите. "В последния момент баща му видя кучето и докато извика, едното вече беше скочило върху него и го събори на земята. Изведнъж отнякъде изникнаха още две кучета и се нахвърлиха върху него", разказа майката на Наско.Майките, които са всеки ден в парка, казват, че досега не е имало подобни инциденти. Няколкото бездомни кучета, които се навъртат около близкия до парка пазар, според местните, са дружелюбни. От "Екоравновесие" са идвали няколко пъти, но не са успели да открият агресивните четириноги."Кучетата са преминаващи, не са постоянно пребиваващи, което ни навежда на мисълта, че са изхвърлени отнякъде. Районът ще бъде обхождан, докато кучетата бъдат заловени или се установи каква е причината да бъдат там", обясни експерт от "Екоравновесие".По данни на общината през последните три години популацията на бездомните кучета в София е намаляла с близо 30%, но безотговорността на хората - не

Бездомни кучета нападнаха 3-годишно дете в София

Според "Екоравновесие" най-вероятно кучетата са от съседни квартали, от организацията са идвали няколко пъти, но не са успели да открият агресивните четириноги

Мексико би Камерун, въпреки спорните съдийски решения и проливния дъжд

/КРОСС/ Мексико победи с 1:0 Камерун във втория мач от група А група на световните финали в Бразилия, въпреки спорните съдийски решения и проливния дъжд. в 10-ата минута Джовани дос Сантос успя да вкара топката в мрежата на Шарл Итанж, но попадението му не бе зачетено заради спорна засада. Втори гол бе отменен през 29-ата минута, когато отново асисент-съдията видя засада в попадението на Джовани дос Сантос. Победният гол за Мексико реализира Орибе Пералта в 61-ата минута.    

Модрич с контузия, под въпрос е за мача с Камерун

Хърватският полузащитник Лука Модрич е получил контузия в първия мач на Световното срещу Бразилия, загубен с 1:3. Футболистът на Реал (Мадрид) остана на терена през всичките 90 минути, а на следващия...

Вратарят на Уругвай откри мравки в леглото си (ФОТО)

Стражът на Уругвай Фернандо Муслера, в навечерието на първия мач на тима на световното първенство срещу Коста Рика, разкри, че е намерил малка "изненада" в леглото си, прибирайки се от трени...

Началото на края за Испания! "Летящите холандци" потопиха световния шампион - 5:1 в мач за историята

Първото исторически мач на 20-ото световното първенство е факт! Холандия си отмъсти частично на Испания за загубата във финала преди четири години, като днес разгроми "Ла Фурия" с гръмкото 5...

С до 63% намаляват цената на зеления ток от юли

До 63% да поевтинее токът от фотоволтаични, вятърни и водни централи, предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Най-голямото намаление е за електроенергията от малки покривни фотоволтаици с мощност до 5 киловата. Цената на тока от вятърни централи пада с 22,73%.
Поевтиняване има и за малки и микро водни централи. Среднот До 63% да поевтинее токът от фотоволтаични, вятърни и водни централи, предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Най-голямото намаление е за електроенергията от малки покривни фотоволтаици с мощност до 5 киловата. Цената на тока от вятърни централи пада с 22,73%. Поевтиняване има и за малки и микро водни централи. Среднот

Крият епископи с досиета

София /КРОСС/ Нов скандал с досиета тлее в Българската православна църква (БПЦ). Повече от една година сякаш тенденциозно Светият синод бави изготвянето на списъците с имената на епископите и църковните настоятели, чието минало по закон трябва да бъде проучено за съпричастност към бившите тайни служби.Шефът на Комисията по досиетата Евтим Костадинов съобщи за „Преса", че ръководството на църквата мълчаливо отказва да изпълни закона. Отговор на предупредителните писма, които институцията праща на ул. „Оборище" №4 (адресът на Светия синод в София), няма.„По смисъла на закона ръководството на църквата трябва да ни предостави списъка с имената на съответните длъжностни лица с административни функции", обясни Костадинов. Негово светейшество патриарх Неофит проявявал разбиране по темата, ала това не ускорявало процеса. Преди два месеца от комисията изпратили поредното писмо с напомняне.От управата на църквата казаха, че със задачата по изготвянето на списъците се заели самите митрополити, но досега единствено пловдивският Николай е изпълнил тази задача.В началото на 2012 г. Комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15-те митрополити в Светия синод към онзи момент са агенти и сътрудници на тайните служби на комунистическия режим. Тогава се оказа, че освен покойния вече патриарх Максим само Ловчанският митрополит Гавриил, Доростолският Амвросий и най-младият - Николай, не са били агенти на Държавна сигурност.

Зрители на мача Мексико - Камерун бяха преместени от съображения за сигурност

Между 50 и 100 души, които наблюдаваха на живо втория двубой от световното първенство - между Мексико - Камерун, са били преместени от първоначалните си места на стадион "Ещадио дас Дунас" от съображения за сигурност, обяви говорител на организационния комитет. 

Зрителите са имали билети за временно изградените места за сядане на новопостроеното съоръжение в Натал. Те обаче не са издържали днешната проверка на местната противопожарна служба, която не е дала пълно одобрение и е...

Преместиха Михаел Шумахер в рехабилитационно отделение

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер беше преместен в специално отделение по рехабилитационна медицина на болницата в Гренобъл, съобщи немското издание „Bunte". „Bunte" отбелязва, че въпреки ниските шансове за възстановяване на пилота, за него са изготвени специални рехабилитационни процедури и започва нова фаза на лечението му. Миналата седмица от специализираната немска клиника в Аленсбах обаче опровергаха информацията, че Шуми е настанен там. Лечението на пилота продължава, след като Шумахер получи тежка травма в края на декември 2013 година. Немецът падна по време на ски и получи черепно-мозъчна травма след удар в камък. През април се появиха информации, че в състоянието му се наблюдава известен прогрес.

Медиите в Хърватия за дузпата: Каква първокласна свинщина

Хърватските медии са бесни заради смешната дузпа, която японският съдия Юичи Нишимура даде на бразилците, за поведе отбора на домакините с 2-1 срещу Хърватия в мача на откриването. Японецът даде дузпа, без да има съприкосновение на Ловрен с Фред, който театрално се свлече в наказателното поле, и си навлече насмешките в цял свят.

Икономист: Поскъпването на тока е неизбежно

Икономист: Поскъпването на тока е неизбежно

Увеличението на цената на тока е неизбежно. Това каза в интервю за "Фокус" икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков.

„Такова увеличение неизбежно ще има, защото крайната цена на електроенергията в момента не е реална и тя по никакъв начин не представлява някакъв вид социална политика, защото тя е за всички, а не е само за нуждаещите се”, каза още Стайков. По думите му, мерките, които трябва да се предприемат за стабилизиране на енергийната система със сигурност включват увеличаване на цените, но при предоговаряне на различни условия, които могат да позволят на системата да започне да действа безпроблемно, защото тя изпитва сериозно трудности в момента. Стайков каза още ,че в момента цените на електроенергията у нас не са реални, а са силно занижени.

„Трудно е да се каже с колко точно са занижени или пък с точно колко ще се увеличат. Трябва да се седне на експертно ниво и след като бъде оценен дефицитът, да се види по какъв начин той ще бъде компенсиран. Евентуалното повишаване на цените в следващите години зависи основно от механизма, който ще бъде избран”, заяви Стайков и допълни, че според него дефицитът в системата няма да бъде покрит за по-малко от три години.

„От една страна ще има увеличаване на цени, от друга страна ще има предоговаряне на ангажименти, от трета страна може да има поемане на част от задълженията от държавния бюджет. Това беше предложение и от Европейската комисия миналата година”, каза още Стайков. По думите му,първото нещо, което трябва да стане, е да се признае дефицитът в системата в пълния му размер и от там нататък да се мисли по какъв начин той може да бъде компенсиран така, че да не застрашава повече работата ѝ. По думите на Стайков, не е ясно каква точно цел гони ДКЕВР. „Още едно понижаване на цените? Защо? Спомняте ли си как през април как Министерството на труда и социалната политика отпусна допълнителни средства за отопление? Защо се наложи това нещо? Нали предната година три пъти намалиха цената на електроенергията, цената на парното беше намалена, цените на дървата паднаха и въпреки това, те решиха, че трябва да има още една помощ за отопление”, коментира още той и допълни, че това се случва на фона на изключително топъл декември, сравнително топъл януари и февруари, който имаше средни температури, каквито имаме в момента. „Проблемът не е в цената, проблемът е, че има някаква група от обществото, която не може да се справи с тези сметки и е нужна социална политика за нея. За всички останали трябва да важи реалната цена, иначе като се намали цената за всички, дори хора, които могат да си позволят да си платят сметките, те също получават така наречения бонус, този социален ефект, а няма смисъл”, каза още икономистът Калоян Стайков.

Средновековието оживява в Асеновград

За трета поредна година Община Асеновград, съвместно с Историческия музей в града, организират Панаир на българското средновековие.

Джихадистите в Ирак превземат нови градове

Шиитски Иран е разтревожен от напредъка на сунитските бунтовници в Ирак и, изглежда, е готов да си сътрудничи със САЩ, за да помогне на властите в Багдад да отбият удара, предаде Ройтерс.

Прокуратурата осъдена от трима лекари за 110 хил. лева

Това е най-високото обезщетение за рухването на наказателен процес през 2013-а

Камерун - Мексико 0:1

90+2' Ветеранът Карлос Салсидо сменя Ектор Ерера.
79' Уебо влиза на мястото на Алекс Сонг в състава на Камерун.
73' Хавиер Ернандес влиза за Мексико. Чичарито сменя голмайстора Орибе Пералта.
69' Смяна за Мексико. Марко Фабиан вместо Андрес Гуардадо.
61' Мексико повежда 1:0. Голмайстор Орибе Пералта. 90+2' Ветеранът Карлос Салсидо сменя Ектор Ерера. 79' Уебо влиза на мястото на Алекс Сонг в състава на Камерун. 73' Хавиер Ернандес влиза за Мексико. Чичарито сменя голмайстора Орибе Пералта. 69' Смяна за Мексико. Марко Фабиан вместо Андрес Гуардадо. 61' Мексико повежда 1:0. Голмайстор Орибе Пералта.

Расмусен: НАТО не разполага с мандат да се справи със ситуацията в Ирак

/КРОСС/ "НАТО няма мандат за разрешаване на ситуацията в Ирак, а страната е изправена пред сериозна терористична заплаха от групата "Ислямска държава в Ирак и Леванта." Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той сподели, че не вижда каква роля би изиграла НАТО в Ирак. Същевременно генералният секретар призова всички заинтересовани страни да сложт край на насилието и за незабавното освобождаване на заложниците в Турция.  

Премиерът на Финландия подаде оставка

/КРОСС/ Премиерът на Финландия Юрки Катайнен съобщи по време на конгреса на Коалиционната партия, че смята да подаде оставка, съобщи „Интерфакс". "Радвам се за всичко, което направих за Финландия", каза Катайнен. На 14 юни конгресът ще продължи работата си. Очаква се тогава да бъде избран и нов министър-председател.

Тодор Славов в уникална надпревара с топ-пилоти

Петър Гьошев, варненският топ-пилот Тодор Славов ("Булбет Рали тийм") и Пламен Стайков - шампиони от различни автомобилни спортове ще премерят сили в състезание, което се организира за първи път в България. Шампионатът V1 Challenge България стартира на 22 юни в Пловдив, по централните булеварди на квартал "Тракия".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване