Едно наум: Бжежински казал на Борисов, че е най-знаковият политик на прехода


В рубриката "Едно наум" "Дневник" публикува прессъобщения, информация, откъси от материали, изказвания и други, които е важно читателите да прочетат заради контекста на случващото се.

Днес пресцентърът на ГЕРБ разпространи прессъобщение от срещата между лидера на партията Бойко Борисов и световноизвестния политически анализатор Збигнев Бжежински, съветник по сигурността на 39-ия президент на САЩ Джими Картър. Следва пълният текст на съобщението с оригиналния правопис.
...

Кабинетът "Орешарски" ще поработи още малко, но в оставка

Правителството на Пламен Орешарски ще продължи да работи и през следващите седмици, но като кабинет в оставка, научи Mediapool от свои източници сред управляващите. Според тях най-вероятно министър-председателят ще подаде оставка във вторник след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента Росен Плевнелиев за консултации по предсрочния парламентарен вот, след като вече има готовност на управляващите да си тръгнат, но спорен остава въпросът кога да се проведат изборите.   По неофициална информация целта на управляващите, която се приема до голяма степен и от опозиционната партия ГЕРБ, е след консултациите при държавния глава премиерът да депозира оставката си в парламента. Планът е известно време след това Народното събрание да не бъде разпускано, а правителството да работи в оставка. Когато до уговорената дата за провеждането на предсрочните избори останат два месеца вече парламентът ще бъде разпуснат, а президентът ще назначи служебен кабинет и в уреченото време ще се състои вотът.   Същото се случи миналото лято, когато премиерът Бойко Борисов подаде оставка на 20 февруари, а парламентът се разпусна на 13 март. Дотогава кобинетът на ГЕРБ работи в оставка.    В петък сутринта за такъв сценарий намекна зам.-председателят на парламента Мая Манолова в ефира на Нова телевизия. Тя обясни, че кабинетът "Орешарски" ще работи до "точно два месеца преди предсрочния вот". По думите й е допустимо правителството да работи в оставка.    Източници от БСП обясняват, че това е най-щадящият за държавата вариант, а в  четвъртък председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева призова Народното събрание да работи по приоритети, съгласувани при държавния глава, което също може да се тълкува като съгласие парламентът да продължи работата си още няколко седмици. 

Прогнозата на Аctualno: Малко голове на Испания - Холандия

Испания и Холандия откриват битката в група B с повторение на последния финал на световно първенство. Двата отбора са фаворитите в групата и ще са особено предпазливи в този мач. Водеща в него ще е ид...

С процедурна хватка ЦИК не наказа член на РИК в Габрово, който е агитирал за Курумбашев

Не съм участвал в предизборни мероприятия и не съм агитирал за Петър Курумбашев. Това е обяснението на члена на Районната избирателна комисия (РИК) в Габрово Цонко Кръстев, срещу когото има подаден си...

ЕК прие проектобюджета на ЕС за 2015 г.

Европейската комисия прие проектобюджета на Европейския съюз за 2015 г. в сряда, съобщиха от пресцентъра на ЕК. Еврокомисарят по бюджета Януш Левандовски и евродепутати подкрепиха целите за растежа на...

Родители на загинали в катастрофи деца настояват за ефективни присъди на причинилите смърт на пътя

Родители на деца, загинали в катастрофи, настояха в националния пресклуб на БТА, за ефективни присъди на причинилите смърт на пътя. Родителите искат да се организира кръгла маса, в която заедно с п...

9-годишна колело се блъсна в "Мерецедес"

9-годишно момиче пострада снощи при инцидент на кръстовище в Сандански, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Детенцето, управлявало към 21 часа снощи велосипед по улица "Цар Самуил",...

Автобус се е запалил по време на движение в Димитровград

Автобус се е запалил по време на движение в Димитровград. Пътниците са били изведени на безопасно разстояние, съобщават от бластната дирекция на полицията в Хасково. По информация на 56-годишния шофь...

Скандали в парламента: Миков изгони Красимир Велчев, викал твърде силно


След отхвърлянето на петия вот на недоверие заседанието на депутатите продължи със скандали.
Председателят на парламента Михаил Миков изгони от парламентарната зала депутата от ГЕРБ и зам.-председател на партията Красимир Велчев, тъй като викал твърде силно.
Като реакция срещу изгонването, цялата парламентарна група на опозиционната партия След отхвърлянето на петия вот на недоверие заседанието на депутатите продължи със скандали. Председателят на парламента Михаил Миков изгони от парламентарната зала депутата от ГЕРБ и зам.-председател на партията Красимир Велчев, тъй като викал твърде силно. Като реакция срещу изгонването, цялата парламентарна група на опозиционната партия

Тече юридически анализ на "Южен поток"

Има назначен юридически анализ по проекта „Южен поток“, който се извършва в момента. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски по време на...

Платон: Дребните цели създават дребни личности

/КРОСС/Платон (427 г. пр.н.е. - 345 г. пр.н.е.) , древногръцки философ-идеалист: Дребните цели създават дребни личности.

Георги Марков: Почина идеята за експертно правителство

Георги Марков: Почина идеята за експертно правителство

Почина идеята за експертно правителство. Това каза пред Фокус” бившият конституционен съдия Георги Марков.

По думите му, това е неконституционен термин.

„Българските правителства трябва да осъществяват по нашия основен закон вътрешната и външната политика на страната, т.е. министър-председателя трябва да е политическа фигура, докато настоящия има само реномето на експерт, но той няма нито политическо поведение, нито политически опит и интуиция, бих казал, че той няма дари и политическа реторика”, каза още Марков.

По думите му, от изминалата година могат да се направят още няколко извода. „Първото е, че никой не трябва да се опитва повече да управлява като се е провалил на избори. Второ трябва да се върви към промяна на Конституцията и правителствата да могат да се считат за избрани, когато за тях да гласували 121 депутата” , заяви Марков и обясни, че така ще е сигурно, че съответното правителство ще има зад гърба си парламентарно мнозинство и кворум.

„Сега се опитваха да ни управляват партии, които нямаха дори и кворум и се налагаше той да бъде покрит от една трета партия, която катастрофира на последните избори и остана без обществена подкрепа”, заяви Георги Марков.

Новият испански крал Фелипе Шести ще положи клетва на 19 юни

Новият испански крал Фелипе Шести ще положи клетва пред парламента на 19 юни, предаде в петък Франс прес.   Баща му, крал Хуан Карлос, който абдикира, няма да присъства на церемонията, съобщи говорител на кралското семейство. За сметка на това той ще бъде редом до сина и съпругата му, новата кралица Летисия, когато те излязат да поздравят испанците от балкона на двореца.   След като положи клетва, Фелипе Шести ще се настани в Кралския дворец заедно със съпругата си Летисия. Предвидено е в двореца да се даде прием, съобщи председателят на долната камара на испанския парламент, Конгреса на депутатите, Хесус Посада. Той добави, че новият крал ще положи клетва около 10.30-11.00 ч. (8.30-9.00 часа по Гринуич).   За да се гарантира сигурността, особено на кралския кортеж, готовността за отразяване на терористична заплаха е повишена с една степен, от втора до трета степен по четиристепенната скала, съобщава се в изявление на министерството на вътрешните работи.   Министерството не съобщава точния брой на служителите по сигурността, които ще пазят церемонията, на която принцът ще положи клетва като нов крал на Испания. Известно е само, че ще бъдат задействани значителни сили.   За разлика от положената от крал Хуан Карлос клетва на 22 ноември 1975 г. няма да присъстват чуждестранни държавни и правителствени ръководители и няма да има религиозна служба.

Красимир Чаврангарски пред Фрог: С медийни трикове в мини Бобов дол направиха "Нов Костинброд"

Шефът на открит въгледобив- Бобов дол инж. Красимир Чаврангарски заяви за Фрог нюз, че проверките предизвикани от излъчени репортажи за закононарушения при гласуването на евроизборите от миньорите на мина Бобов дол не са намерени закононарушения. Той потвърди, че синдикатите са излезли с декларация в подкрепа на ръководството.

Барак Обама: Обмисляме всички варианти за Ирак, включително военна операция


Американският президент Барак Обама заяви, че правителството му обмисля "всички варианти", включително и военна операция, за да помогне на Ирак да се справи с ислямистките бунтовници. Белият дом обаче подчерта, че няма намерение да изпраща военни на терен.

Тази седмица бунтовниците от групировката, свързана с "Ал Кайда", "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), направи опустошителна офанзива и превзе няколко града. Във вторник под контрола на ИДИЛ падна вторият по големина град в...

Лиляна Павлова: Г-н премиер, нищо не казахте

Лиляна Павлова: Г-н премиер, нищо не казахте

Г-н министър председател, нищо не казахте. Защо един проект като Южен поток, който е от национално значение, защо за този проект няма публична информация.

Не стана ясно каква е стойността сключения договор. Въпреки че този договор е търговски, той е от национално значение. Това заяви Лиляна Павлова от ГЕРБ от парламентарната трибуна.

Отговорите, които давате и неувереното ви поведение и прехвърлянето на министър Стойнев да ни обясни, всичко което правите е една демагогия, заяви Пламен Орешарски.

Недостиг на кадри и в текстилния сектор

Въпреки голямата натовареност наетите в тази сфера намаляват, съобщават от бранша

Фобия от инжекции извадила Франк Рибери от световното


Звездата на Франция Франк Рибери няма да играе на световното първенство по футбол в Бразилия заради фобията си от инжекции, съобщи лекарят на "петлите" Франк льо Гал.

Преди седмица полузащитникът на "Байерн" (Мюнхен) трябваше да бъде изваден от състава заради контузия в кръста.

"Франк играе в клуб, в който за всичко, независимо от проблема, слагат инжекции. Той може да получи 10, 20, 25 до 40 инжекции за даден проблем на година. Можехме да изберем този вариант, но не го...

Дават $50 000 на близките на пътниците от изчезналия Боинг

Окончателното плащане ще стане след изясняването на трагедията

Дават $50 000 на близките на пътниците от изчезналия Боинг

Окончателното плащане ще стане след изясняването на трагедията


Варненчета канени на конкурс в Италия, не им стигат пари да заминат

21 малки певци от детски вокален ансамбъл „Сребърни звънчета“ към Общинския детски комплекс във Варна се готвят за вълнуващо музикално прилючение. Те са поканени да участват в международния детски конкурс „Магия Италиана“, който ще събере артисти от редица европейски страни в Римини, Италия.

Осъдиха непълнолетен, убил две момчета при катастрофа

Врачанският окръжен съд постанови 1 година и 8 месеца лишаване от свобода за шофьор, причинил смъртта на двама души. Трагичният инцидент стана миналия юли на пътя между селата Ракево и Баурене. Лекият автомобил „Пежо“ бил управляван от непълнолетен и неправоспособен младеж. По време на инцидента водачът е бил на 17-годишна възраст. Врачанският окръжен съд постанови 1 година и 8 месеца лишаване от свобода за шофьор, причинил смъртта на двама души. Трагичният инцидент стана миналия юли на пътя между селата Ракево и Баурене. Лекият автомобил „Пежо“ бил управляван от непълнолетен и неправоспособен младеж. По време на инцидента водачът е бил на 17-годишна възраст.

Затвор за непълнолетен, убил две момчета при катастрофа

Врачанският окръжен съд постанови 1 година и 8 месеца лишаване от свобода за шофьор, причинил смъртта на двама души. Трагичният инцидент стана миналия юли на пътя между селата Ракево и Баурене. Лекият автомобил „Пежо“ бил управляван от непълнолетен и неправоспособен младеж. По време на инцидента водачът е бил на 17-годишна възраст. Врачанският окръжен съд постанови 1 година и 8 месеца лишаване от свобода за шофьор, причинил смъртта на двама души. Трагичният инцидент стана миналия юли на пътя между селата Ракево и Баурене. Лекият автомобил „Пежо“ бил управляван от непълнолетен и неправоспособен младеж. По време на инцидента водачът е бил на 17-годишна възраст.

Украйна е готова да плати компромисна цена за руския газ

Киев може да плати до 326 долара за 1000 куб. м природен газ за междинен 18-месечен период


Клинт Истууд си има ново гадже

Кристина Сандера се нанесла в дома на 84-годишния режисьор


Чуркин: СС на ООН подкрепи проекторезолюцията на Русия за Украйна

/КРОСС/ Представената от Русия проекторезолюция за Украйна бе посрещната от „известна подкрепа” от страна на членове на Съвета за сигурност на ООН, заяви пред журналисти постоянният представител на Русия в световната организация Виталий Чуркин, съобщи ИТАР-ТАСС. Според него, в хода на непродължителната дискусия от страна на Съвета за сигурност са били предлагани „различни концепции и идеи”. „Пет или шест колеги изказаха първоначални коментари, изрази се известна подкрепа на проекта, също така бяха чути различни предложения”, заяви дипломатът. Чуркин подчерта също, че предложената проекторезолюция „замества представената по-рано” на 2 юни. Според дипломата, „възникнаха някои нюанси от практическо и политическо естество”, което изисква преработката на предходния текст. „Това е обновена версия”, поясни той. Преговорите по новия документ ще бъдат продължени, допълни още Чуркин, като поясни, че съставеният от руската делегация кратък текст покрива широк кръг от проблеми, съществуващи в източната част на Украйна. В частност, проекторезолюцията призовава към незабавно прекратяване на насилието и изисква от страните в конфликта да се въздържат „от действия, застрашаващи живота и сигурността на гражданското население, както и инфраструктурата”

Селекционерът на Хърватия за дузпата: Скандално, още сега да дават купата на Бразилия

Селекционерът на Хърватия Нико Ковач бе изключително недоволен от дадената дузпа от японецеца Юичи Нишимура, с която Бразилия поведе в резултата, в първата среща от 20-ото световно първенство. 

Ако това е дузпа, не трябва повече да играем футбол. Нека да играем баскетбол. Това е срамно. Работим усилено, стигаме до световното първенство, а след т Селекционерът на Хърватия Нико Ковач бе изключително недоволен от дадената дузпа от японецеца Юичи Нишимура, с която Бразилия поведе в резултата, в първата среща от 20-ото световно първенство. Ако това е дузпа, не трябва повече да играем футбол. Нека да играем баскетбол. Това е срамно. Работим усилено, стигаме до световното първенство, а след т

Нико Ковач: Скандална дузпа, още сега да дават купата на Бразилия

Селекционерът на Хърватия Нико Ковач бе изключително недоволен от дадената дузпа от японецеца Юичи Нишимура, с която Бразилия поведе в резултата, в първата среща от 20-ото световно първенство. 

Ако това е дузпа, не трябва повече да играем футбол. Нека да играем баскетбол. Това е срамно. Работим усилено, стигаме до световното първенство, а след т Селекционерът на Хърватия Нико Ковач бе изключително недоволен от дадената дузпа от японецеца Юичи Нишимура, с която Бразилия поведе в резултата, в първата среща от 20-ото световно първенство. Ако това е дузпа, не трябва повече да играем футбол. Нека да играем баскетбол. Това е срамно. Работим усилено, стигаме до световното първенство, а след т

48-годишна се е заляла със сода каустик, в болница е

48-годишна жена от Сандански се е заляла със сода каустик в късния следобед вчера.
Пострадалата е с изгаряния по лицето, гърдите и едната ръка, съобщиха от пресцентъра на благоевградската болница пред "Фокус".
Раните на жената са обработени в Сандански, след което е преминала през Спешен център-Благоевград. 48-годишна жена от Сандански се е заляла със сода каустик в късния следобед вчера. Пострадалата е с изгаряния по лицето, гърдите и едната ръка, съобщиха от пресцентъра на благоевградската болница пред "Фокус". Раните на жената са обработени в Сандански, след което е преминала през Спешен център-Благоевград.

Два дни до края на гласуването във втория кръг от „Любимите марки”

/КРОСС/ Близо 12 хиляди потребители до момента подкрепиха своите любими марки във втори кръг от единствената потребителска класация у нас „Любимите марки". До края на гласуването във втория етап остават само два дни. Номинациите ще продължат до събота, 14 юни, когато във всяка категория ще останат по три марки, събрали най-много гласове. Топ 3 брандовете продължават и в трети, последен кръг от класацията, след който ще станат ясни любимите марки на българския потребител в съответните категории, както и Любимите марка за 2014 година. Надпреварата за любима марка на 2014 г. продължават 204 бранда от 34 отрасъла. През изминалата седмица станаха ясни марките, които продължават своето участие в инициативата в различните браншови категории. Тях можете да проследите на интернет адрес www.mylovemarks.eu, където и потребителите номинират предпочитаните от тях брандове след предварителна регистрация, като потвърждават избора си през линк, изпратен автоматично на електронната им поща, посочена за контакт. Третият етап ще стартира на 23 юни и ще приключи на 3 юли, когато ще станат ясни марките - победители във всяка категория, както и марка №1 за 2014 година. Партньори на инициативата тази година отново са сп. Business Lady, Mail.BG, Radar.BG, BLife.BG, BNews.BG, Хайлайф, информационна агенция Cross.bg, b2b Magazine, Bulevard.bg. Всяка година в класацията „Любимите марки" взимат участие над 20 000 потребители

Русия тества зенитно-ракетен комплекс C-300 в Калининград

Той допълни, че за не повече от 5 минути трябва да се подготви

Дебат в парламента без яснота за "Южен поток"

Ще предоставим отговори на всички въпроси на ЕК за „Южен поток”. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски на изслушване в парламента за последните действия на правителството по проекта „Южен поток”.

Камерън: Назначаването на Юнкер за председател на Еврокомисията ще е лишено от смисъл


Назначаването на Жан-Клод Юнкер, когото никой не е избрал, за председател на Европейската комисия, ще е лишено от смисъл и ще навреди на демократичната легитимност на Европейския съюз, заяви британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от агенция "Франс прес".

"Съгласно европейските договори, които са ратифицирани от националните парламенти, правителствените ръководители на ЕС са тези, които предлагат кандидата, който да председателства Европейската комисия - въпреки че лидерите...

Третата иракска война е в ход

Може ли Вашингтон да наблюдава отстрани, докато “Ислямска държава в Ирак и Леванта” напредва към Багдад?

Снимка: от тв екрана

Снимки от Мосул, северния иракски град, оказал се отново бойно поле, показват позната картина за феновете на филмите на ужасите. Изгорели военни машини са скупчени по празните улици.

На всяко кръстовище се виждат следи от отчаяна последна съпротива. Пред опустошени полицейски участъци лежат разхвърляни униформи. Стотици хиляди цивилни са се спасили с бягство. Мосул е град призрак, където по улиците бродят само мародери и кучета.

Но това не е филм на ужасите. Това е вторият по големина град на Ирак, кипящата от живот политическа и икономическа столица на сунитско-арабската общност в страната. Само за броени дни между 6 и 9 юни градът с 1.8 милионно население падна в ръцете на “Ислямска държава на Ирак и Леванта” (ИДИЛ) - отцепило се от Ал Каида през април 2013 г. крило, подело своя собствена война, което се доближи застрашително близо до постигане на мечтата си за халифат, простиращ се от Средиземноморския бряг на Ливан до планината Загрос в Иран.

Кадрите от Мосул сега се повтарят в дузина други северни иракски градове, паднали в ръцете на ИДИЛ и на други бунтовнически елементи.

Как успя ИДИЛ да направи този удар? Използвайки за надежден плацдарм една база в сирийската провинция Рака, ИДИЛ изглежда внимателно е подготвила операциите в Мосул и редица други градове като прелюдия към офанзивата си за тазгодишния Рамазан, превърнала се вече в ежегодна традиция в Ирак от 2003 г. и нарочно замислена да съвпада със свещения ислямски месец, който обхваща целия юли т.г. Добилото широк медиен отзвук завземане на Фалуджа през януари 2014 г. всъщност бе възползване от грешките на иракското правителство, в резултат на което групировката се настани в града.

В пълен контраст, нападението в Мосул изглежда бе добре премислено, опит да бъде сложен край на правителствения контрол над Северен Ирак и ИДИЛ да остане “последният оцелял” на място. И засега джихадистите успяват.

Позната преди като Ал Каида в Ирак, ИДИЛ е предимно иракска групировка, която привлича своите атентатори самоубийци най-вече сред международни доброволци, сред своите войници пехотинци от Ирак и Сирия, а парите - главно от букет от местни организирани престъпни рекетьорски групи. ИДИЛ се възползва от сирийския конфликт, за да набере сили и да отстои своята независимост от висшето ръководство на Ал Каида в Пакистан, което се разграничи от нея през февруари 2014 г. Но главните амбиции на движението са в Ирак.

Мнозинството от ръководителите и от редовите членове на ИДИЛ са иракчани, включително неговият емир - Абу Бакр ал Багдади. Контролът над западен Мосул ще постави ИДИЛ начело на политическата и икономическата столица на сунитски Ирак - трофей с огромна пропагандна стойност.

ИДИЛ използва закоравели в битките в Сирия и Ирак опитни бойци, за да напредне светкавично - само за броени часове - към западните предградия на Мосул, откъм Джазира - сирийско-иракската пустиня между реките Тигър и Ефрат. Слабият контрол на иракското правителство върху тези пустинни земи даде възможност на движението да мобилизира стотици бойци от Ирак и Сирия в битката за Мосул.

Въпреки това щурмовата група на ИДИЛ не изглежда да е била голяма - наброявала е между 400 и 800 бойци по различни оценки. Изненадата и нападателният хъс са помогнали на ИДИЛ да срине духа на паравоенната иракска полиция и на армейските сили в Мосул за три дни тежки сражения, разбивайки правителствените сили, наброяващи 15 пъти повече бойци.

Сега започва отчаяна надпревара за контрол над Мосул. ИДИЛ ще се опита бързо да укрепи позициите си в града, използвайки откритото шосе през пустинята към Сирия и към други разположени покрай него ...

Новата BG икономика: Млади инженери избраха Силистра пред чужбина

Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че обществото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България. Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода, Новата BG икономика е съвместна рубрика, подкрепена от ТехноЛогика, с твърдото убеждение, че обществото ни има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация в България. Те са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода,

Орешарски: Казах на Стойнев да спре процедурите по "Южен поток"


Министърът на икономиката Драгомир Стойнев е разпоредил спирането на всички процедури по проекта "Южен поток" в България, след като е получено писмото от Европейската комисия, в което тя изказва опасенията по извършените вече процедури. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски, който е изслушван в парламента по ситуацията около проекта.

Той обясни, че е казал на министъра да се издадат съответните разпореждания на българските участници в проекта да спрат всички процедури до...

Стойнев е разпоредил спирането на процедурите по "Южен поток"


Министърът на икономиката Драгомир Стойнев е разпоредил спирането на всички процедури по проекта "Южен поток" в България, след като е получено писмото от Европейската комисия, в което тя изказва опасенията по извършените вече процедури. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски, който е изслушван в парламента по ситуацията около проекта.

Той обясни, че е казал на министъра да се издадат съответните разпореждания на българските участници в проекта да спрат всички процедури до...

Жена от Сандански се е заляла със сода каустик

Жена от Сандански се е заляла със сода каустик

48-годишна жена от Сандански се е заляла със сода каустик в късния следобед вчера. Пострадалата е с изгаряния по лицето, гърдите и едната ръка, съобщиха от пресцентъра на благоевградската болница.

Раните на жената са обработени в Сандански, след което е преминала през Спешен център-Благоевград.

Малко след 20:00 часа жената е транспортирана в столично здравно заведение.

Станишев: Правителството не падна днес, защото няма основание да бъде подкрепен вотът

ГЕРБ няма морално право да внася вот на тема фискална политика, заяви след края на гласуването Сергей Станишев. „Точно партия ГЕРБ, по време на която бяха похарчени 4 млрд. от фискалния резерв и той беше намален на половина, по време, на която Симеон Дянков взе 4 млрд.

Прогнозата на Actualno: Голове в двете врати на Мексико - Камерун

Според предварителните очаквания Мексико и Камерун са аутсайдерите в група А, при наличието на класни отбори като Бразилия и Хърватия. Всъщност поглеждайки към съставите на "ацтеките" и &quo...

На главната улица в Киев се продава тоалетна хартия "Янукович"

На главната улица в Киев - "Хрещатик", се продава тоалетна хартия с лика на бившия президент на страната Виктор Янукович. Това съобщи във Фейсбука си живеещата в града Татяна Печнончук, цити...

48-годишна жена в болница, след като се заляла със сода каустик

48-годишна жена от Сандански се е заляла със сода каустик в късния следобед вчера.
Пострадалата е с изгаряния по лицето, гърдите и едната ръка, съобщиха от пресцентъра на благоевградската болница пред 48-годишна жена от Сандански се е заляла със сода каустик в късния следобед вчера. Пострадалата е с изгаряния по лицето, гърдите и едната ръка, съобщиха от пресцентъра на благоевградската болница пред "Фокус". Раните на жената са обработени в Сандански, след което е преминала през Спешен център-Благоевград.

Допълнителните процедури за "Южен поток" били спрени

„В момента сме в юридическа процедура и тя започва с уведомително писмо. Българската страна не може да не се съобрази с техните изисквания за информация, както и с призива да се прекрати до изясняване”, каза премиерът

Шулц без шанс за председател на ЕК

/КРОСС/ Германският председател на Европарламента Мартин Шулц е изправен пред опасността да остане извън евроинституциите, след като срещу него се обявяват и съпартийците му, твърди EU Observer. Шансовете му за председателския пост на ЕК значително намаляха, след като на евровота Партията на европейските социалисти получи по-малко от очакваните 191 места. Тя всъщност се оказа втора след консервативната Европейска народна партия с нейните 221 места. Десницата посочи кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за лидер на ЕК, срещу когото обаче има силна съпротива от страна на влиятелни държави в ЕС. Дори и кандидатурата на Юнкер да отпадне, това не означава, че автоматично в оборот ще се завърти кандидатурата на Шулц за този пост. ЕНП едва ли ще позволи това да се случи, коментира изданието. „Ако Юнкер отпадне, ЕНП ще предложи нов кандидат като най-голямата група в парламента", заяви полският евродепутат и бивш комисар Данута Хюбнер, която е част от ръководството на ЕНП. Освен това срещу кандидатурата на социалдемократа Шулц се обяви сънародничката му Ангела Меркел - канцлерът на Германия е от противниковия политически лагер. Доскоро шансовете на Мартин Шулц изглеждаха малко по-добри, но на среща на парламентарна група на ПЕС му е било казано, че трябва да напусне председателския пост на ЕП в началото на юли. Част от депутати, сред които с най-силни позиции са представителите на Франция, Испания и Великобритания, вече не го смятат като подходящ кандидат за този пост

Местан отрече партията му да води разговори с ГЕРБ

Местан отрече партията му да води разговори с ГЕРБ

Лидерът на ДПС Лютви Местан категорично отрече партията му да води разговори с ГЕРБ за следващо управление на страната, както твърди лидерът на "Атака" Волен Сидеров, пише "24 часа".

„Не, нямали сме разговори. На Консултативния съвет в този формат ние ще бъдем в пряк и косвен режим на диалог с всички партии. Оставаме отворени.

Основните политически сили, първата и втората, все пак да имат водеща роля при определянето на датата.

Надявам се да определим разумна дата при президента за провеждане на предсрочни избори и съобразно това да последва оставката на господин Орешарски“, заяви той.

Бжежински към Борисов: Вие сте най-знаковия български политик за последните 25 години

Вашето правителство беше най-доброто българско правителство, а Вие сте най-знаковия български политик за последните 25 години. Това заяви световноизвестният политолог Збигнев Бжежински при срещата си с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов във Вашингтон. Държавният съветник по сигурността на американския президент Джими Картър се обърна към Борисов като подчерта, че в САЩ той е признат като политикът в България, който успешно се бори с корупцията и организираната престъпност. По време на срещата си Борисов и Бжежински обсъдиха политическата ситуация в България, в контекста на световните политически процеси. Двамата анализираха и ролята на страната ни като член на Европейския съюз и НАТО, на фона на кризата в Украйна. Бжежински подчерта важността на евроатлантическата ориентация на България за успешното развитие на страната.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване