Търсещите убежище в Германия са се увеличили с 61% от началото на годината


Заради бежанците от Сирия подадените молби за предоставяне на убежище в Германия са се увеличили с 61% от началото на тази година. Това съобщи Министерството на вътрешните работи, цитирано от агенция "Ройтерс".

От януари до май тази година подадените молби са били 62 602 и властите обсъждат как да облекчат бремето от имиграционния поток в Германия.

Броят на бежанците от Сирия е нараснал повече от два пъти – до 10 046 през януари-май 2014 от 4035 през същия период миналата...

Швейцария иска промени в споразумението за свободно движение в ЕС

/КРОСС/ В четвъртък Швейцария е уведомила ЕС, че ще поиска промяна на споразумението за свободно движение на хора, което е в разрез с швейцарската Конституция, предаде AFP. ЕС е бил уведомен за намерението на Берн по време на 14-ата годишна среща на Съвета Швейцария-ЕС за свободното движение. По време на срещата са били обсъдени теми като удължаването на временните мерки, които се прилагат към Румъния и България, признаването на дипломите и връщането на имигранти в родните им страни. На 9 февруари в Швейцария бе проведен референдум за ограничаване на масовата имиграция.

Чорлука: Съдията свиреше всяка спорна ситуация за Бразилия

"Всички видяха за какво става въпрос при ситуацията с дузпата. Няма какво да коментирам. Мога да кажа обаче, че съдията даваше всички спорни ситуации в полза на Бразилия". Това заяви бранит...

Откриват Самуиловата крепост и без министър

Край на отлагането на откриването на обновената Самуилова крепост. Този месец събитието ще е факт въпреки политическата криза у нас. „Няколко дати насрочвахме, но все бяха заети министрите ...

Жена се заля със сода каустик

48-годишна жена от Сандански се е заляла със сода каустик в късния следобед вчера. Пострадалата е с изгаряния по лицето, гърдите и едната ръка. Това съобщиха от пресцентъра на благоевградската болн...

Линекер: Изборът за играч на мача е между Неймар и Нишимури

Известният британски футболен експерт и бивш национал на Англия - Гари Линекер, осъди решенията на японския съдия Юичи Нишимури, който ръководи мача Бразилия - Хърватска (3:1). "Не е лесно да из...

Парламентът гласува петия вот на недоверие

Парламентът би трябвало да гласува поредния вот на недоверие, внесен от опозицията към кабинета "Орешарски", този път заради финансовата политика. След като депутатите вчера не успяха на два пъти да съберат кворум и заседанието се провали, и днес работата им е под въпрос.

Бащата на блъснатата Катя: Не може да оставим децата ни да гинат по пътищата


Лекарите дават надежда, че блъснатата от грък на спирка в Пловдив Катя Матеева ще проходи. Шокът е съвсем различно нещо. Това казва пред bTV бащата на момичето Илиян Матеев.
В първия момент, когато чул за катастрофата с детето му, изпитал парализиращ страх.
„Живеем в безумен свят, в който се допускат такива неща да се случват“, Лекарите дават надежда, че блъснатата от грък на спирка в Пловдив Катя Матеева ще проходи. Шокът е съвсем различно нещо. Това казва пред bTV бащата на момичето Илиян Матеев. В първия момент, когато чул за катастрофата с детето му, изпитал парализиращ страх. „Живеем в безумен свят, в който се допускат такива неща да се случват“,

Съветът на ЕС ще обсъди препоръките на Брюксел за енергийната сигурност


Съветът на Европейския съюз по енергетика ще обсъди на днешното си заседание в Люксембург европейската енергийна стратегия, предложена в края на май от Европейската комисия, предаде БТА.

В документа беше препоръчано спирането на проекта "Южен поток" до пълното му съобразяване с европейското законодателство и с основните насоки на стратегията. Еврокомисията задава общата посока за осигуряването на повече енергийна независимост от Русия.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер...

Щом има дата за изборите, премиерът дава оставка

Премиерът Орешарски ще подаде оставка веднага щом се обяви дата за изборите и ще работи в оставка до 2 месеца преди нея, заяви Мая Манолова.

Върху страната ни се стовари американски конфликт на интереси

 Нерядко геополитиката може да се разшифрова от най-простичката хронология. Точно така може да се проследи връзката между събития, които стават на хиляди километри едно от друго и дори на различни континенти.

На 21-22 април американският вицепрезидент Джо Байдън прави посещение в Киев. Той дава акъл на тогавашния и.д. президент Олександър Турчинов и премиера Арсений Яценюк как да подредят украинския дом – като изкоренят корупцията и намалят зависимостта на страната от руския газ. За решаването на тези, а и на други проблеми, Байдън обеща да изпрати американски експерти. Източна Украйна вече гореше и посещението на Байдън не бе изненада заради американската подкрепа за властите в Киев и геостратегическия сблъсък на Вашингтон с Москва на украинска почва.

И все пак това посещение донесе изненада. След него последва медиен взрив, който вдигна във въздуха някои носещи конструкции на американската ценностна система. На 13 май, няма и месец след тази визита, гръмна новината, че в Съвета на директорите на най-голямата частна украинска компания за добив на газ Burisma Holdings е влязъл по-малкият вицепрезидентски син Хънтър Байдън. Очевидно експертите здравата са поработили. Официално той ще се занимава с юридическите въпроси и ще представлява компанията пред международни организации. "Мисля, че моята помощ по въпросите на прозрачността, корпоративното управление и международното развитие може да донесе полза на икономиката и народа на Украйна", заяви тогава синът. Той наистина има сериозен опит в корпоративното право, инвестиционната и консултантска дейност, както гласят биографичните справки за него, публикувани в медиите.

Собственик на Burisma Holdings е украинският гражданин Николай Злочевский, който при сваления президент Виктор Янукович е бил министър на енергетиката и зам-председател на Съвета по национална сигурност. Очевидно, за да спаси бизнеса си, той се обърнал накъдето духа вятърът и потърсил мощен ментор в лицето на онези, които свалиха доскорошния му началник и покровител.

Хънтър Байдън не е единственото назначение с "политическо потекло" в тази компания. В управата на компанията влезе и бившият полски президент Александър Квашневски. Той пък ръководеше наблюдателската мисия на Европарламента в Украйна през 2012-2013 г. (заедно с ирландеца Патрик Кокс, бивш председател на Европарламента). В Съвета на директорите влезе и Дейвън Арчър, приятел на доведения син на държавния секретар Джон Кери. Впрочем председател на съвета е също американец – Алън Аптър. Изобщо цял отбор бизнес юнаци от САЩ, които ще привеждат в ред украинския суверенитет.

Същия ден изскочиха и други подробности около фамилията на Джо Байдън. Оказва се, че бизнес в чужбина върти и вицепрезидентският брат Джеймс Байдън. През 2012 г. компанията Hill International, чийто партньор по това време бил Джеймс, получила поръчка за строителството на 100 000 жилищни домове в Ирак. Както съобщи телевизия Fox Business, президентът на компанията Дейвид Риктър не криел, че получил поръчката благодарение и на Джеймс Байдън.

Все пак логично бе светкавиците на вниманието и най-вече на критиките да се насочат към вицепрезидентския син. Това е проблем за авторитета на САЩ, писа по този повод медийният флагман на американския консерватизъм "Вашингтон пост". Назначаването на вицепрезидентския син само потвърждава убеждението сред американците, че външната политиката на САЩ е користна, продиктувана е от "алчността" за нефт и газ и противоречи на заявленията на Белия дом за важността на международното право, изтъква още изданието. "Така не се прави, защото Вашият баща е вицепрезидент и Вие нищо не може да направите с този факт", изтъкна в косвено обръщение към сина Мелани Слоън, директорка на организация, която следи за етиката в американската политика.

Назначаването на Хънтър Байдън и Александър Квашневски създава сериозен конфликт на интереси и предизвиква много въпроси за политиката на Запада в Украйна, пише наблюдателят Макс Седън в американския сайт BuzzFeed.

Следващата важна дата е 21 май. Тогава РИА "Новости" разпространи новината, че Burisma Holdings е получила разрешение да разработва находища във...внимавайте къде – в Славянск и Краматорск. Точно огнищата на гражданската война в източна Украйна.

На 30 май същата агенция публикува коментар, озаглавен "Вашингтон очаква газова възвръщаемост от инвестициите в Майдана" - тоест от свалянето на Янукович. В коментара се разкрива, че в Славянск, Краматорск, а също в Луганска област има залежи на любимия на Вашингтон шистов газ – при това никак немалки залежи, както твърдят специалистите. Припомня се и предупреждението на Игор Плотницки, военният министър на самопровъзгласилата се Луганска народна република, че причината за гражданската война в югоизточна Украйна е именно шистовият газ. В коментара се добавя също, че американската компания "Шеврон" отново засилила апетитите си към шистовия газ в Украйна. Впрочем САЩ си имат достатъчно шистов газ и едва ли енергетиката им се нуждае от газ, който се намира през девет планини в десета. Освен това американската технология е екологично спорна, отхвърлена е в много страни и е направо опасна за гъстонаселени райони или за почва, която природата е сътворила за земеделие. България е със същата характеристика и неслучайно шистовите мераци "Шеврон" у нас удариха на камък.

На 31 май Бен Родс, главният външнополитически съветник на президента Барак Обама, открито заяви на телеконференция с журналисти, че САЩ се стремят да ограничат вноса на руски газ, за да ограничат възможността на Москва да използва енергетиката като инструмент за политическо влияние. Това е доста дебелашка манипулация. Наскоро за президент на Литва бе преизбрана Даля Грибаускайте, една от най-антируските настроени държавнички в Източна Европа. Да сме чули, че Русия е вдигнала цените на енергосуровините за Литва? Русия ли избра Бойко Борисов през 2009-та?

На 3 юни се случи събитие, което добави нов важен щрих към картината. "Призоваваме Европейският съюз да блокира "Южен поток". Украйна е надеждна транзитна държава, ние сме изпълнявали и ще изпълняваме своите задължения", изрече премиерът Арсений Яценюк в реч през Върховната Рада. И това е дебелашка манипулация. Всеизвестно е, че украинската газопреносна система плаче за ремонт, а и страната далеч не винаги е изпълнявала договорните си задължения и е крадяла руски газ от газопреносната си система, поради което възникнаха газови кризи миналото десетилетие, от които пък произтекоха всички настоящи главоболия.

На 7 юни Джоузеф Байдън отново е в Киев – този път за церемонията по встъпването в длъжност на избрания президент Петро Порошенко. Той разговаря и с Яценюк – четири дни след призива на последния за спиране на "Южен поток". Според официалните съобщения те са говорили за неотложни реформи, икономическо развитие, деескалация в източна Украйна. В съобщенията не се казваше нищо за Burisma Holdings и шистовите й апетити, нито пък как тя може да погребе "Южен поток", съответно българския, а и европейския интерес ("Южен поток" все пак е и европейски проект). Смятате ли, че наистина събеседниците са подминали тези въпроси? В компанията на Байдън са две знакови фигури на американския геополитически екстремизъм – сенаторът Джон Макейн и висшата дипломатка Виктория Нюланд. Макар и от съперничещи си партии, Байдън и Макейн са стари колеги дружки от сенатския си период. Първият е в Сената от 1973 г. до избирането му за вицепрезидент през 2009 г. Вторият пък е бил в горната камара през 1987-1999 и 2001-2007 г. Смятате ли, че Макейн не е бил в течение на разговорите на Байдън за Burisma Holdings и за "Южен поток"?

Всеки случай буквално на следващия ден Макейн цъфва у нас с още двама сенатори и след среща с тях премиерът ни обяви спирането на "Южен поток".

Освен на американската газова експанзия България става жертва и на американски конфликт на интереси – на мерака на вицепрезидентския син да печели от шистовия газ в Украйна, който ще ни лиши от всички ползи от "Южен поток". Върху страната ни се стоварва американски конфликт на интереси в доста високопоставена форма.

В случая на очи се набива и двойното дъно на американската политика. Изглежда Вашингтон и фамилията Байдън явно не се усещат, че извършват геополитическа контрабанда. За пред света политическият им багаж е пълен с ценности като ясни правила, откритост, върховенство на закона, ненамеса, самоопределение и прочие. Отдолу обаче, в тайника с двойното дъно, Америка контрабандира шуробаджанащина и благополучието на няколко лица с връзки във властта. Така легитимира едно компрометирано благополучие.

Джей Ло прежали танцьора Каспър Смарт

Латино дивата забила бивше гадже на Кейт Ъптън


Хайде няма нужда от нови талони

Истинска суматоха настана заради големите талони на колите, че чак някои вече ги сложиха в плажната чанта за почивката в Гърция. (Виж 2-а и 3-а стр.) В крайна сметка паниката се оказа излишна, но в някои “предприемчиви” глави вече се върти предложението да правят нов вариант на малките талони на колите.
Вероятно авторите на идеята искат да повторя Истинска суматоха настана заради големите талони на колите, че чак някои вече ги сложиха в плажната чанта за почивката в Гърция. (Виж 2-а и 3-а стр.) В крайна сметка паниката се оказа излишна, но в някои “предприемчиви” глави вече се върти предложението да правят нов вариант на малките талони на колите. Вероятно авторите на идеята искат да повторя

Днес е единственият петък 13-ти за тази година

/КРОСС/Петък 13-и е суеверие, което съществува като мит от стотици години.  Денят петък 13-ти е наричан още „черен петък", от незапомнени времена досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх. На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. През 2014 г. числото 13 само веднъж е в петък и това е денят 13 юни. Следващият фатален петък е през март 2015 г. Изследователи все още търсят корените на суеверията за „черния петък". Съществуват няколко хипотези:на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-ти гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур. В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-тият в групата е самият дявол

Пирожки с цвекло

Апетитни хапки за всяко време на деня...

прочети повече

Петък 13-и е само един тази година

 Няма лош късмет на петък 13-и, това са само шаблонни неща, които преобладават и не трябва да им се обръща внимание. Това каза в анкета на БГНЕС възрастен мъж по повод единствения за тази година петък 13-и и носи ли ни той лош късмет, или всичко е въпрос на внушения.

Млада двойка пък бе категорична, че и на двамата им върви и не вярват, че около тази дата има нещо фатално. Всичко е на подсъзнателно ниво, това си е един обикновен ден. Не сме суеверни, по-скоро вярваме в себе си, обясняват те.

Никога не съм вярвал в тези глупости, каза забързан мъж, а младо момче подкрепи думите му, но все пак обясни, че му се е случвало да стъпи на криво на фаталната дата. Възрастна дама заяви, че не вярва в лошия късмет на петък 13-и, но знае, че тогава Исус Христос в разпънат и това е нещото, за което трябва да се сещаме в петък.

За три млади момичета петък 13-и не е фактор, но все пак си позволяват да бъдат суеверни, според настроението си. Млад мъж, който също въобще не е суеверен, сподели тезата, че "всичко си зависи от човека, ако мислиш, че ще ти се случат лоши неща - ти се случват".

За някои хора, датата 13-и, дори съчетана с петък, носи късмет. Възрастен мъж е преживял операция точно на тази дата, която за щастие е преминала сполучливо. За някои хора петък 13-и е много, много щастливо число, казва ни усмихната дама. Друга пък ни се похвали, че на тази дата са се оженили родителите й. Суеверна съм, споделя забързана жена, но знам, че за някои хора тази дата е на късмет, за други е на нещастие, но си зависи от самия човек.

Анкетата показва, че хората са забравили страховете си от петък 13-и, ако въобще някога са ги имали. В крайна сметка това е поредният петък 13-ти, но дали днес ще ни върви или не зависи само и единствено от нас самите.

Петък 13-и е суеверие, което съществува като мит от стотици години. Няма аргументи, че е истина, защото по принцип суеверията не се базират на аргументи, а на страх от неизвестното, обясни за БГНЕС психологът Светлана Георгиева.

Според нея, суеверните хора ги е страх от неизвестното и от това какво ще се случи. Има изследвания, които са правени и в България, че нещастните хора са по-суеверни и вярват повече в черния петък, ако черна котка ти мине път и т.н. Вярват, защото не са уверени в себе си. Ако сме уверени в себе си разчитаме, че сами ще си направим деня хубав и няма защо да вярваме, че нещо лошо ще ни се случи. Най-хубавите дни са тези без суеверие, категорична е психоложката. Нейната препоръка е да изкараме деня си пълноценно, та бил той и петък 13-и и просто да си го направим хубав.

Астрологът и нумерологът Светлана Тилкова-Алена обясни, че групата от числа 4, 13, 22, 31 като дни от всеки месец, са числата на кармична разплата. Двойното число 13 категорично не носи фаталистични вибрации. Напротив, то е по-скоро предупреждение, което ни казва, че е необходимо много внимателно вглеждане и всеобхватна оценка на действията ни по съдбовния път и много предпазливост към всяко ново и непознато начинание. Ако това условие е изпълнено, родените под вибрацията на 13 имат шанс да постигнат много в живота, защото 13 е носител на власт, даряваща огромна сила.

Спазени ли са изискванията на съдбовното предупреждение, успехът в живота е гарантиран. В противен случай в подвластните на вибрация 13 се събуждат отрицателни качества като склонност към непрекъснато лицемерно театралничене, лъжа, използване на услугите на врачки и магове за непочтено постигане на житейските цели. Посредственият интелект е предпоставка за проявата на негативните характеристики на хората, родени под вибрацията на числото 13.

За Алена фаталността на петък, 13-и е единствено обществено суеверие без нито едно доказателство. Петък, 13-о число се случва 1, 2 или 3 пъти всяка година и от това не произлиза нищо по-особено отколкото във всеки друг ден, заявява тя. Няма причина и точно денят петък да допълва фатализма на 13. Петък е ден на Венера, планетата даряваща любов, красота, хармония и равновесие.

Нумерологът ни даде и следния пример - разрушителните земетресения в България от средата на 19 век (18 септември 1858 г.) до края на XX век (7 декември 1986 - Стражица) са седемнадесет. При нито едно от тях няма съвпадение на 13-и с петък.

Отразява ли се фаталността на петък 13-и при зодиакалните знаци? Алена е категорична, че връзка между 13-и петък и зодиакалните знаци не съществува. Не е възможно да се извлече конкретно влияние на числото 13 върху който и да е зодиакален знак, защото характера на човека е компонент от различни качества, заложени както от зодиакалното съзвездие, под чието влияние е роден, така и от положенията на планетите в зодиакалните знаци в рождената му звездна карта.

Прогнозата на Алена за днешния "фатален петък" - през 2014 г. общата вибрация на деня е носител на материална стабилизация и на кармична разплата, разяснява ни Алена. Хората родени в този ден, са орисани през годината, която им предстои да творят само положителна карма чрез компромиси и толерантност към потребностите на околните. За жалост това няма да е лесно постижимо за родените на 13 юни заради засилените им материални стремежи, категорична е Алена. Тя ни съветва да не бъдем подвластни на егото си, защото рискуваме да си спечелим неприятели, да не проявяваме агресия, която може да се върне като бумеранг върху нас.

Съветвам да не се подписват договори, да не се взимат кредити и да не се дават заеми, както и да не се прави крачката към смяна на работното място, което важи и за дните до 2 юли 2014, когато Меркурий се връща в своето директно движение, заявява Алена.

Има хора, за които 13-и е ден от календара, а за други задължително е носител на фатализъм, но с мисъл формата си на страх и притеснение те са способни сами да си докарат проблеми, които не са им заложени нито за деня, нито през живота им, посочва астрологът и добавя, че такива хора са жертва на вменени, но недоказани обществени суеверия.

През 2014 г. числото 13 само веднъж е в петък и това е денят 13 юни. И преди някой да се овъртоли в страховете си, че злото ни дебне, по-добре да си стоим в къщи и да люпим семки пред телевизора блаженстващи в насладата, че сме се изплъзнали от фаталното, нека припомня, че 13 юни петък беше и през 1997 година. Напъвате се да си спомните с какво ви стресна денят тогава. Не помните, нали? Ден като всеки друг, казва още Алена.

Манолова към тв водещи: Не си падате по Станишев, а той е смел!

Прибързан извод е, че БСП не е в кондиция; истинската оценка ще дойде от предстоящите парламентарни избори, заяви по НТВ зам.-парламентарната шефка Мая Манолова. БСП каза ясно, че ще има предсрочни избори и правителството ще подаде оставка; ще има оставка.

САЩ - шампиони!

Американците безапелационно стават световни шампиони, но по... пътуване. Отборът на САЩ се очертава като абсолютен рекордьор по изминати километри за трите мача в предварителната група. Футболистите на треньора Юрген Клинсман ще пропътуват 14 326 км за девет дни. Американците са отседнали в околностите на южния Сао Пауло, а първият им мач срещу Американците безапелационно стават световни шампиони, но по... пътуване. Отборът на САЩ се очертава като абсолютен рекордьор по изминати километри за трите мача в предварителната група. Футболистите на треньора Юрген Клинсман ще пропътуват 14 326 км за девет дни. Американците са отседнали в околностите на южния Сао Пауло, а първият им мач срещу

Мая Манолова: Оставка ще има! Но кога, не зависи от нас

Мая Манолова: Оставка ще има! Но кога, не зависи от нас

"БСП каза ясно, че ще има предсрочни избори и че правителството ще подаде оставка. Ще има! Но това не зависи само и единствено от нашата партията. Президентът е този, който ще определи дата за избори, заяви в ефира на Нова тв депутатката Мая Манолова.

"Ние искаме възможно най-близка дата за предсрочни избори и след като ще има такива е добре да е скоро", категорична е тя.

"Това правителство ще работи 2 месеца до датата за избори", допълни Манолова.

Проф. Валентин Плетньов: Надявам се летният сезон да бъде по-добър от миналогодишния

Надявам се летният сезон да бъде по-добър от миналогодишния. Това заяви за Радио “Фокус” – Варна проф. Валентин Плетньов, уредник на Регионалния исторически музей (РИМ) във Варна. Той посочи, че в последните 10-на дни има сериозно увеличение на посетителите във варненските музеи, които са предимно от круизите, които пристигат във Варна.

Ако Украйна не плати до понеделник, Газпром спира доставките на газ

Изпълнителният директор на енергийния гигант Алексей Милер намекна, че Русия няма намерение да удължава за трети пореден път крайния срок


Орешарски: Неустойките за "Южен поток" са търговска тайна

Няма връзка между посещението на тримата американски сенатори у нас и спирането на проекта, категоричен беше премиерът


Гърция е най-добрата дестинация в Европа за тази година според Lonely Planet

На второ място е Любляна в Словения, а на трето е Югозападна Англия


Алена: Само 14 септември и 12 октомври са подходящи за избори

Нито една от спряганите от политическите лидери дати за предсрочни избори не е добра, смята популярната астроложка Алена. По думите й цитираните дати попадат или под влияние на ретрограден Меркурий, или са дни на кармична разплата. Датите показват, че политиците мислят да насрочат вота според собствената си изгода, а не в полза на народа, заяви астроложката в сутрешния блок на bTV. Алена посочи, че правителството може да падне сега или през октомври по време на ретроградния Меркурий. На 1 октомври започва следващият период на ретроградния Меркурий, затова и 5-и, и 26-и октомври са абсолютно неподходящи подходящи за вот. 5 октомври е и дата за глобална промяна, което не е добре за държавата, добави тя. 7 декември е подходяща дата от гледна точка на това, че ще доведе до анализ, който ще бъде направен, преди да се проведат изборите, но отново ще доведе до кармична разплата. Първата подходяща дата за избори до края на годината е 14 септември, прогнозира Алена. Според нея компромисна е и датата 12 октомври, макар да попада в периода на ретрогадния Меркурий. Бойко и Станишев са в еднаква вибрация от днес нататък, но силно разделени. За коалиции обаче можем да говорим, когато стане време за датата на изборите и играчите, допълни астроложката.

Кабинетът оцеля и при петия вот на недоверие

Правителството оцеля и при петия вот на недоверие. Против оставката на кабинета гласуваха 114 депутати. Вотът беше подкрепен от 109 народни предствители, а един се въздържа. Вотът на недоверие, заради провала във финансовата политика на правителството на Пламен Орешарски, беше поискан от ГЕРБ. Премиерът Пламен Орешарски с половината от министрите са в парламента. "Ние казахме, че ще подадем оставка и ще я подадем, защото не сме като ГЕРБ да променяме мнението си. Завили сме, ще го направим. Кога ще стане точно, зависи от президента Росен Плевнелиев и от неговия акт за насрочване на предсрочни парламентарни избори", каза зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова преди началото на заседанието на парламента. Тя уточни, че правителството ще работи до два месеца преди датата на парламентарните избори. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза на влизане в парламента, че ГЕРБ е готов на избори по всяко време. Според него трябва да се направи всичко възможно за да се спре хаоса в държавата. "Трябва да направим така че, когато идваме на работа в Народното събрание да няма този полицейски кордон. Това, което може да стане е да се обяви оставката, да се насрочат предсрочните парламентарни избори, обществото да се успокои и да можем действително да влезнем в нормална фаза, която да бъде полезна за обществото и политическата система да свърши това, което е призвана да направи. Вие виждате, че този парламент е изконсумирал абсолютно всякакви форми. Това, което в момента се прави, това е изкуствено дишане, което смятам, че не трябва да продължава", коментира Цветанов. За да бъде свалено правителството, са необхдими 121 гласа, с които ГЕРБ и "Атака" не разполагат. Управляващите вече дадоха заявка, че ще подкрепят правителството и този път. Във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев изненадващо поиска премиерът Пламен Орешарски да подаде оставка веднага след като вотът бъде преодолян, а предсрочните парламентарни избори да с проведат през юли. Прогнозите са, че оставка на правителството в петък 13 юни няма да има. Очакванията са това да се случи след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев на 17 юни. Предишните четири вота срещу кабинета бяха неуспешни. Те бяха за провала на правителството в  регионалното развитие, инвестиционното проектиране, сигурността и енергетиката. Програмата на парламента предвижда изслушване на премиера Орешарски и на енергийния министър Драгомир Стойнев за проекта "Южен поток". В четвъртък председателят на парламента Михаил Миков обяви, че проектът не е спрян. Той  намекна, че е възможно след гласуването на вота на недоверие депутатите да продължат работа с обсъждане на решение за провеждане на референдум по изборните въпроси, поискан с гражданска подписка. Очаквайте подробности

Парламентът гласува вот на недоверие срещу правителството

Народното събрание трябва да гласува в петък петия вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски. Той беше поискан от ГЕРБ, заради провала във финансовата политика. Не е ясно дали парламентът ще събере кворум, за да се проведе гласуването. Предишните четири вота срещу кабинета бяха неуспешни. Те бяха за провала на правителството в  регионалното развитие, инвестиционното проектиране, сигурността и енергетиката. За да бъде свалено правителството, са необхдими 121 гласа, с които ГЕРБ и "Атака" не разполагат. Управляващите вече дадоха заявка, че ще подкрепят правителството и този път. Във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев изненадващо поиска премиерът Пламен Орешарски да подаде оставка веднага след като вотът бъде преодолян, а предсрочните парламентарни избори да с проведат през юли. Прогнозите са, че оставка на правителството в петък 13 юни няма да има. Очакванията са това да се случи след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев на 17 юни. Програмата на парламента предвижда изслушване на премиера Орешарски и на енергийния министър Драгомир Стойнев за проекта "Южен поток". В четвъртък председателят на парламента Михаил Миков обяви, че проектът не е спрян. Той  намекна, че е възможно след гласуването на вота на недоверие депутатите да продължат работа с обсъждане на решение за провеждане на референдум по изборните въпроси, поискан с гражданска подписка.

Мая Новоселска: И душата има нужда от пространство

"Театърът е като барометър. Имаше трудни години, когато в залата идваха по десет човека и не бяхме сигурни дали театърът ще оцелее... А вижте – сега залите са пълни. Хората разбраха, че душата също има нужда от свои пространства", каза Мая Новоселска в интервю за Vesti.bg

Турция в пълна бойна готовност

 Турските въоръжени сили са в бойна готовност заради продължаващата криза с отвлечените 49 души от турското консулство в иракския град Мосул от радикалната групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ), предаде Франс прес.

Телевизия “Ал Джазира" съобщи, че турски военни самолети извършват разузнавателни полети над района на Мосул. Изпратени са и безпилотни самолети на турската армия. Турските въоръжени сили са предприели акциите в координация с ръководството на иракската армия.
Очаква се през целия ден да се извършват разузнавателни полети. Според турски източници Турция подготвя почвата за операции по освобождаването на заложниците.
Членове на ИДИЛ
държат около 80 турски  граждани
като заложници. Те бяха отвлечени завчера от консулството в Мосул.
Междувременно екстремистите от ИДИЛ продължават офанзивата в Северна Ирак и напредват към столицата Багдад, а иракските кюрди се възползваха от изтеглянето на правителствените сили и превзеха северния град Киркук.
Говорител на въоръжените сили на кюрдския автономен регион - пешмерга, заяви, че в богатия на петрол град вече няма никакви иракски военни и е изцяло в техни ръце.
Кюрдите отдава мечтаят
за Киркук
който смятат за тяхна историческа столица. Бързият ход на добре организираните им военни сили са свидетелство за прекрояването на картата на Ирак.
От вторник насам бойците на ИДИЛ превзеха втория най-голям град в страната Мосул и родния град на диктатора Саддам Хюсеин Тикрит и вече са много близо до столицата, припомня Ройтерс.
Армията на воденото от шиитите иракско правителство не оказа съпротива и напуснаха постовете, оставяйки въоръжение и сгради на ислямистите, които искат
да създадат сунитски  халифат
от двете страни на иракско-сирийската граница. Силите на ИДИЛ вече са на около 90 километра от Багдад, докато военните се изтеглиха към Калис.
“Очакваме подкрепление и сме решени да не им позволим да вземат контрол. Опасяваме се, че терористите искат да прекъснат основната магистрала, която свързва Багдад със севера", каза представител на иракските сили за сигурност.
Бунтовниците обаче вече са установили собствена власт в Тикрит. Представител на местните племена каза, че те са поставили за управляващ бивш генерал и не желаят кръвопролития и отмъщение, а реформи и налагане на справедливост.
“Нашата финална цел е Багдад, решителната битка ще е там", каза той.
Силите за сигурност се придвижиха към Багдад, за да не допуснат на сунитите да стигнат до Багдад, който е разделен на квартали от шиити и сунити, които воюваха помежду си през 2006-2007 г. по време на американската окупация.
В четвъртък сесията на иракския парламент, свикана да разгледа въпроса за въвеждане на извънредно положение в страната, бе отложена поради липса на кворум, съобщи иракски депутат, цитиран от Франс прес.
Сесията е отложена за неопределено време, датата ще бъде оповестена по-късно, съобщил за АФП депутатът Амар Томе, уточнявайки, че в залата са се явили само 128 народни представители при необходими 165 за кворум. Във вторник премиерът Нури ал Малики обяви всеобща мобилизация и състояние на повишена бойна готовност на въоръжените сили.
Офанзивата на ИДИЛ е най-голямата заплаха за Ирак от изтеглянето на американските сили през 2011 г. Администрацията на Барак Обама понесе много критики, за това, че не успя да подкрепи достатъчно правителството в Багдад, преди да изтегли войските. Иракската армия бе обучена от американските сили, като за целта бяха дадени почти 25 млрд. долара. Тя обаче страда от нисък морал и е допълнително затруднена в сунитските райони.


Новият Бин Ладен

Рекламен плакат на ИДИЛ.
Лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади е 43-годишен, роден в иракския град Самара. Завършил е ислямистика в Багдад. Твърди че е пряк потомък на пророка Мохамед.  Наричан е новия Бин Ладен. Присъединява се към „Ал Кайда” по време на американската инвазия в Ирак. Смятан е за изключително опасен. Разполага с 6000-7000 бойци. САЩ дават 10 млн. долара за главата му. Местните го наричат го Дявола от (река) Тигър. “Ислямската държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) е джихадистка групировка, активна в Ирак, Сирия и Ливан. ИДИЛ се оформя в днешния си вид през април 2013 г., когато се отцепва от местното разклонение на “Ал Кайда" - фронта “Ан Нусра" - основно заради борба за власт между лидерите. Оттогава е сред основните екстремистки групировки, които се бият срещу правителствените войски в Сирия.

 

Бойци от ИДИЛ и техни съперници, разговаряли с Ройтерс, похвалиха Багдади като стратег, съумял да използва хаоса в Сирия и слабата централна власт в Ирак след изтеглянето на американските войски, за да изгради своята база. Той се показа безмилостен в елиминирането на противниците си и не се поколеба да се обърне срещу бивши съюзници, за да осъществи амбицията си да създаде ислямска държава.

Мая Новоселска: И душата има нужда от пространство

"Театърът е като барометър. Имаше трудни години, когато в залата идваха по десет човека и не бяхме сигурни дали театърът ще оцелее... А вижте – сега залите са пълни. Хората разбраха, че душата също има нужда от свои пространства", каза Мая Новоселска в интервю за Vesti.bg

Алена: Бойко и Станишев в еднаква вибрация от днес нататък

/КРОСС/Правителството може да падне сега или през октомври по време на ретроградния Меркурий, заяви по БТВ астроложката Алена. Нито една от датите за избори, които обсъждат, обаче не са подходящи. Едни избори трябва да се провеждат на дата, от която българите имат полза, а не когато някой ще спечели. Има такива, които си правят изчисления, посочи тя.1 октомври е първата дата на ретроградния Меркурий, а 26 октомври е последната му дата. Това са абсолютно неподходящи дати. 5 октомври е дата за глобална промяна, което не е добре за държавата. А 26-ицата изисква анализ, себеанализ, но на това политиците не са способни. Тази дата би била добра, ако Меркурий не беше ретрограден, съобщи Алена. 7 декември е подходяща дата от гледна точка на това, че ще доведе до анализ, който ще бъде направен, преди да се проведат изборите, но отново ще доведе до кармична разплата, защото съчетанието на политическите сили отново няма да е подходящо. Едната подходяща дата е 14 септември. Ако политиците искат да работят в полза на България, това е първата подходяща дата, каза астроложката. Бойко и Станишев са в еднаква вибрация от днес нататък, но силно разделени. За коалиции обаче можем да говорим, когато стане време за датата на изборите и играчите, обясни тя.  

Никой не се интересува от тежко болните Сашо и Йосиф

Нито една здравна институция не се е отзовала на зова за помощ на тежко болните Александър Михайлов (45 г.) и Йосиф Йосифов (65 г.), които са обречени, ако до няколко седмици не им бъдат поставени изкуствени сърца. Това заяви вчера проф. Генчо Начев, директор на столичната университетска болница “Св. Екатерите”, където лекарите се борят за живота н Нито една здравна институция не се е отзовала на зова за помощ на тежко болните Александър Михайлов (45 г.) и Йосиф Йосифов (65 г.), които са обречени, ако до няколко седмици не им бъдат поставени изкуствени сърца. Това заяви вчера проф. Генчо Начев, директор на столичната университетска болница “Св. Екатерите”, където лекарите се борят за живота н

Футболните фенове в Африка са заплашени от нападения на терористи


Докато футболните фенове по целия свят с нетърпение чакат началото на Световното първенство тази вечер, но в Нигерия и Кения то е и повод за притеснение. Посещаването на публичните места, на които се гледа футбол крие риск от нападение от терористи, разказва "Дойче Веле".

В началото на юни кино Ламидо в Йола, Източна Нигеря е затворено. Преди в него се излъчваха футболни срещи от целия свят, но след нападението в Муби, където повече от 40 души загинаха в експлозия по време на...

Изслушват Орешарски и Стойнев за „Южен поток“

Народното събрание ще изслуша премиера ПламенОрешарски за ситуацията около проекта „Южен поток“. Преди дни той разпореди замразяването на дейностите...

Футболните фенове в Африка са заплашени от нападениe на терористи


Докато футболните фенове по целия свят с нетърпение чакат началото на Световното първенство тази вечер, но в Нигерия и Кения то е и повод за притеснение. Посещаването на публичните места, на които се гледа футбол крие риск от нападение от терористи, разказва "Дойче Веле".

В началото на юни кино Ламидо в Йола, Източна Нигеря е затворено. Преди в него се излъчваха футболни срещи от целия свят, но след нападението в Муби, където повече от 40 души загинаха в експлозия по време на...

Убитият Емо от "Горубляне" искал да следва психология в Софийския университет

Убитият Емо от "Горубляне" искал да следва психология в Софийския университет

Убитият Емо много искал да у чи психология в Софийския университет. "Беше изключително добър и интелигентен. На матурата по философия изкара много добър. Беше убеден, че от нас зависи в каква държава ще живеем и настояваше младите хора да останат в България", споделиха неговите най-близки приятели, пише "Телеграф".

Искал неговият квартал да се обнови и затова се зарекъл, като завърши висшето си образование, да се кандидатира за кмет. 

Приятелите му сформираха движение "Справедливост за Емо". Те ще настояват за доживотна присъда за виновника, както и да не бъде екстрадиран и помилван по подобие на Майкъл Шийлдс.

В случай, че това не се осъществи, другарите на Емо са се заканили да протестират пред английското посолство и Съдебната палата, докато не бъдат удовлетворени желанията им.

Припомняме, че Емил Ботев беше жестоко убит преди два дни от англичанина Мейсън Кристофър при свада между компании.

Откриха нова гробница в Египет

 Гробница на фараон на повече от 4000 години е била открита в Египет. Находката е направена от испански археолози в околностите на Луксор. Гробницата е дълга 19 метра.

 

Изследователите предполагат, че гробницата се отнася към XI династия, управлявала приблизително през 2160-2000 година пр. Хр. Първите данни от откритието говорят, че вероятно в гробницата е погребан член на семейството на фараона или „високопоставен чиновник”

 

Около 1580 г. пр. Хр. тя е била използвана като склад за грънчарски изделия. Археолозите са консервирали обекта, за да продължат изследванията по-късно, а дотогава да го предпазят от разграбване.

 

Това не е първото откритие на запазена гробница в района на Луксор, каза и ръководителят на испанските археолози Хосе Галан. Той припомни, че преди пет години беше открита неограбена гробница, в която имаше червен саркофаг, добре запазена мумия и предмети от бита на покойника.

Алена: Бойко и Станишев в еднаква вибрация от днес нататък

Правителството може да падне сега или през октомври по време на ретроградния Меркурий, заяви по БТВ астроложката Алена. Нито една от датите за избори, които обсъждат, обаче не са подходящи.

Държавата иска 6 години разсрочване на дълга на БДЖ

 Направено е предложение към кредиторите на БДЖ за 6 г. разсрочване на дълга на компанията. Това съобщи вчера министърът на транспорта Данаил Папазов. По думите му това е реалистичен вариант, като са направени много отстъпки. На общо събрание в края на миналия месец облигационерите решиха да продадат над 3400 вагона и 25 дизелови мотриси, както и незабавно да изискват просрочените задължения. Имаха и условие за скъсяване на периода за погасяване, който беше 10 г. Общият размер на просрочените плащания е 76 млн. лв., а на целия заем е 120 млн. евро.

 

„Има искане за незабавно покриване на дълга“, посочи още министърът. И обясни, че националният превозвач няма пари, с които да го направи. За това има запитване към ЕК

 

за допълнителна държавна помощ

 

„Тя се отнася за задължения, които са натрупани, преди страната да стане член на ЕС“, обясни Папазов. По думите му имаме принципното съгласие на комисията, но очакваме окончателно решение. Искането обаче не е за точно опредена сума. Парите са извън субсидията, която железницата получава ежегодно от държавата за  дейността си.

 

„За да се оправи БДЖ, има няколко задължителни условия“, зави още министърът. Първото е да завършат ремонтите на железопътната инфраструктура. Според Папазов в момента компанията изпитва сериозни трудности заради тях. Хората се возят до дадена точка с влак, след това трябва да се качат на автобус и после пак на влак. „Няма клиент, който трябва да предпочете такива прикачвания“, коментира още министърът.

 

Второто много важно условие е да се преструктурира националният превозвач. „За тази цел обаче за нужни големи инвестиции, а за да стане възможно, трябва да приключат преговорите с кредиторите“, поясни Папазов. Дългът да бъде разсрочен и да се обслужва от текущите постъпления. И накрая

 

покупката на нови мотриси

 

Предстои промяна в ремонтната дейност, която е една от големите резерви на компанията, съобщи министърът. В момента има 10-12 ремонтни бази в цялата страна, които обаче не могат да извършат едно основно обновяване на вагони. За това целта е да има 1-2 бази. Преструктурирането им ще позволи да се прехвърлят хора към места, където има остра

 

нужда от кадри

 

„Голяма гордост е, че БДЖ беше сертифицирано по ISO, което досега не беше направено“, заяви Папазов. И допълни, че предприятието продължава да е в тежко състояние, въпреки че се намалиха задълженията с около 100 млн. лв. Относно транспортната спогодба с Турция министърът заяви, че още не е ясно кога ще бъде подписана. Документът трябваше да е готов до края на април.

 

Въпреки всички двустранни срещи и волята на двете страни за дългосрочно решение по въпроса, засега противоречията са много, обясни Папазов.

Чобанов: Бюджетът може да си позволи 25 млн. лв. за избори тази година

Последните избори струваха около 24 млн. лв. и мисля, че бюджетът може да си позволи допълнителни 25 млн. лв., ако се стигне до предсрочни избори през тази година. Това заяви министърът на финансит...

Стоичков поиска примирие с Боби Михайлов

Христо Стоичков е поискал да се помири с президента на БФС Борислав Михайлов, информира "България Днес". Чрез общи приятели Камата е сондирал възможността за край на войната с бившия си съот...

"Грешникът" Ловрен: Веднага да връчват купата на Бразилия!

Това е скандал и всички го видяха! Ние говорим за уважение. Преди турнира се срещнахме с представители на ФИФА, които разговаряха с нас а съдийството. А какво стана? По-добре веднага да връчват купата...

Пълнолуние в Стрелец - не се претоварвайте с работа, спомнете си детството

Днес в 07:11 ч. настъпи пълнолуние в знака Стрелец. Днес и през следващите два дни е добре да си спомним това, което сме обичали през детството си, най-доброто от миналото, което искаме да ни се случи...

Бжежински към Борисов: Вие сте най-знаковият български политик за последните 25 години

Вашето правителство беше най-доброто българско правителство, а Вие сте най-знаковия български политик за последните 25 години. Това заяви световноизвестният политолог Збигнев Бжежински при срещата си ...

Проблем за Сушич преди дебюта срещу Аржентина

Контузия в състава на Босна и Херцеговина притесни селекционера на балканците сафет Сушич преди дебюта на отбора на световно първенство. В първия кръг (в неделя) босненците излизат срещу Аржентина. О...

Българка спечели престижна бизнес награда в Италия

 Българката Радослава Маринова стана носителка на престижната годишна награда за най-успели в Италия предприемачи имигранти. Отличието й бе връчено вчера на тържествена церемония в Рим от Натале Форлани - генерален директор на отдела за имигранти в Министерството на труда. Заедно с нашата сънародничка бяха наградени още четирима предприемачи чужденци.

 

Радослава Петрова е основателка на риболовния кооператив „Bio&Mare la Pesca in Rosa”. В превод името означава „Био и Море – Риболовът в розово”. Просто защото всичките седем съдружници на сънародничката ни са жени от пет различни националности – италианска, бразилска, колумбийска, полска и българска. Жените ловят и продават риба в курортното градче Маса Карара, което се намира в северната приморска част на областта Тоскана. Освен това седемте съдружнички зареждат с улова си търговски и ресторантски вериги, правят дори собствени консерви от риба и морски дарове.     Радослава е от Пазарджик. В Италия започва работа в големия риболовен кооператив Маса Карара. През 2001 г. сънародничката ни основава заедно с още седем съмишленички собствения кооператив.

Астроложката Алена: Правителството може да падне в ретроградния Меркурий- сега или октомври

Астроложката Алена: Правителството може да падне в ретроградния Меркурий- сега или октомври

Астроложката Алена сподели в ефира на Би Ти Ви, че правителството може да падне по време на ретроградния Меркуриий, сега или през октомври месец.

"Нито една от датите за избори, които се спрягат в момента, не са подходящи, категорична беше тя.

Избори трябва да се провеждат на дата, от която българите имат полза, а не когато някой ще спечели. Има такива, които си правят изчисления, посочи още тя.

1 октомври е първата дата на ретроградния Меркурий, а 26 октомври е последната му дата. Това са абсолютно неподходящи дати. 5 октомври е дата за глобална промяна, което не е добре за държавата. А 26-ицата изисква анализ, себеанализ, но на това политиците не са способни. Тази дата би била добра, ако Меркурий не беше ретрограден, разтълкува Алена.

7 декември е подходяща дата от гледна точка на това, че ще доведе до анализ, който ще бъде направен преди да се порведат изборите, но отново ще доведе до кармична разплата, защото съчетанието на политическите сили отново няма да е подходящо.

Камерън: Назначаването на Юнкер ще е лишено от смисъл

Не Европейския парламент, а лидерите на държавите членки решават кого да номинират за председател на Европейската комисия, написа британският премиер в статия, изпратена до няколко европейски вестника

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване