Jaguar и Land Rover създават дивизия за специални модели

/КРОСС/ Jaguar и Land Rover обявиха създаването на Special Operations - специална дивизия в производителя, която ще се занимава с лимитирани серии или единични бройки модели. Фокусът на дейността на SO ще пада върху супер луксозните и уникални разработки, които трябва да задоволят дори и най-капризните фенове на британските марки. Подразделението ще се занимава и с възстановяване и обслужване на ретро екземпляри. Новата дивизия ще дава работа на около 150 специалиста, разделени в няколко групи. Special Operations ще се занимава и със сглобката на анонсирания преди време ретро олекотен E-Type, пише Autoclub.  

Самоубийците в Европа и Щатите стават все повече

Проучване сочи, че самоубийствата на Стария континент и в Северна Америка са се увеличили с 12 хиляди през последните 7 години. Специалисти обясняват тревожното явление с въздействието, което икономическата криза оказва върху психиката на хората.

Протест пред Съдебната палата срещу връщането на джамии и църковни имоти на Мюфтийството

/КРОСС/Жители на Кюстендил, Карлово и Пловдив протестираха пред столичната Съдебна палата срещу връщането на джамии и други църковни имоти на Главното мюфтийство. Днес Софийският апелативен съд заседава по искане на мюсюлманското вероизповедание да бъде прието като наследник на съществувалите в миналото мюсюламански общини в България, съобщи БНР.  На протеста пред Съдебната палата присъстваха общественици от Кюстендил, кметът на града Петър Паунов, кактои недоволни граждани. Протестиращите носеха плакати с надписи: „Да съхраним българските паметници на културата" и „Европа с музеи, не с джамии, не на ислямизацията". Събралото се множество се обяви против връщането на сградата на джамията в Кюстендил на Главното мюфтийство. Един от организаторите - Митко Грозев, който говори пред събралите се: Братя българи! Нека от днес нататък всички ние бъдем едно и не позволяваме на тези, които отговарят, да не си вършат работата. Кметът на Кюстендил Петър Паунов, каза че те ще защитят и вярата си, и правата си, и България: Нека разберат тези, които провокират напрежение, че те отдавна са загубили правата си за претенции и да знаят, че ние ще защитим и вярата си, ще защитим и децата си, ще защитим и България. Абсолютно неоснователни претенции, загубиха веднъж на юридически терен. Присъстващите се обявиха в защита на културните паметници в страната. Снимки: Булфото, всички права запазени  

Протест пред Съдебната палата срещу връщането на джамии и църковни имоти на Мюфтийството

/КРОСС/Жители на Кюстендил, Карлово и Пловдив протестираха пред столичната Съдебна палата срещу връщането на джамии и други църковни имоти на Главното мюфтийство. Днес Софийският апелативен съд заседава по искане на мюсюлманското вероизповедание да бъде прието като наследник на съществувалите в миналото мюсюламански общини в България, съобщи БНР.  На протеста пред Съдебната палата присъстваха общественици от Кюстендил, кметът на града Петър Паунов, кактои недоволни граждани. Протестиращите носеха плакати с надписи: „Да съхраним българските паметници на културата" и „Европа с музеи, не с джамии, не на ислямизацията". Събралото се множество се обяви против връщането на сградата на джамията в Кюстендил на Главното мюфтийство. Един от организаторите - Митко Грозев, който говори пред събралите се: Братя българи! Нека от днес нататък всички ние бъдем едно и не позволяваме на тези, които отговарят, да не си вършат работата. Кметът на Кюстендил Петър Паунов, каза че те ще защитят и вярата си, и правата си, и България: Нека разберат тези, които провокират напрежение, че те отдавна са загубили правата си за претенции и да знаят, че ние ще защитим и вярата си, ще защитим и децата си, ще защитим и България. Абсолютно неоснователни претенции, загубиха веднъж на юридически терен. Присъстващите се обявиха в защита на културните паметници в страната.  

Чобанов готов да извади 25 млн. за нови избори

Бюджетът може да си позволи допълнителни 25 млн. лв. за избори, ако се реши тази година да има предсрочни избори, заяви финансовият министър Петър Чобанов.

Лидерите на Румъния и Словакия призоваха за единство в ЕС срещу Русия

Тесногръдото преследване на търговски интереси от страна на някои членки подкопава способността на ЕС да отговори единно на Москва, смята Андрей Киска


Кученца със зелен цвят се родиха в Испания

Две зелени кученца се родиха в Испания, съобщава "Индипендънт". В началото на юни в Лагуна де Дуеро кучето на Аида Молина родило. Две от малките обаче били с необичаен цвят.
Животинчетата са родени на 3 юни. Двете зелени кученца, мъжко и женско, са доста по-слаби от останалите новородени, като женското умира малко след раждането. Две зелени кученца се родиха в Испания, съобщава "Индипендънт". В началото на юни в Лагуна де Дуеро кучето на Аида Молина родило. Две от малките обаче били с необичаен цвят. Животинчетата са родени на 3 юни. Двете зелени кученца, мъжко и женско, са доста по-слаби от останалите новородени, като женското умира малко след раждането.

Хилъри Клинтън: Нахлуването на САЩ в Ирак e грешка

/КРОСС/ Бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън в ефира на френското радио „France Inter" заяви, че е извършила грешка, като е подкрепила навремето идеята за провеждане на военна операция в Ирак. Нахлуването в Ирак през 2003 година доведе до сваляне на режима на Садам Хюсейн. По време на обсъждането на въпроса за нахлуване в Ирак Хилъри Клинтън беше сенатор от щат Ню Йорк. Тогава американската администрация твърдеше, че иракското ръководство развивало сътрудничество с екстремисти и произвеждало оръжия за масово поразяване. По-късно тези обвинения не намериха своето потвърждение, пише Гласът на Русия.  

Прокуратурата разследва Цветан Василев, поръчал убийството на Пеевски

Обиските в офиси на банкера Цветан Василев са свързани с разследване по сигнал за поръчителството на убийството на Делян Пеевски. Това съобщи БНР като се позовава на източници от разследването.  Според тях публикуваната по-рано информация, че мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев се разследва за поръчителството на убийство на депутата Делян Пеевски, е вярна. Имало задържани, но Василев не е сред тях. В момента банкерът се намира в чужбина. Сайтът, който тиражира тази информация за поръчано убийство на Делян Пеевски от Цветан Василев, е агенция ПИК. Тя е единственото място, на което през последните няколко месеца Делян Пеевски коментираше актуални въпроси. Около 10.30 тази сутрин е започнала специализирана операция в сградата, в която се помещават телевизиите ТВ7, Нюз7, където има и офиси на Корпоративна търговска банка. От прокуратурата коментираха лаконично, че текат процесуално-следствени действия и че на този етап информация няма да се дава. Става дума за действия, свързани с проверката по сигнал на "Протестна мрежа", в частта Цветан Василев. Проверява се всеки, който влиза и излиза от бизнессградата, като, според източниците, се гледа предимно за флашки и дискове, т.е. носители, на които може да бъде изнесена някаква документация. Проверяват се всички, и работещите в телевизиите, и в офисите на Корпоративна търговска банка. По-късно днес се очаква и от прокуратурата да кажат малко повече за тази операция.

Нафтогаз: Украйна може да плати на Русия до края на деня

Украйна не изключва възможността до края на деня да заплати на "Газпром" дължимите 1,9 милиарда долара", заяви директорът на украинската компания "Нафтогаз" Андрей Коболев.

Вижте кои ще са първите контроли на Ботев!

Ботев обяви първите си три контроли в Австрия.

Преговорите ЕК - Русия за "Южен поток" са прекратени

Преговорите между Европейската комисия и Русия относно „Южен поток” са прекратени, заяви европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде РИА Новости. „Ние ...

През първите четири месеца на годината ЕК ни е превела два пъти по-малко пари от необходимото

210,6 милиона евро т.е. два пъти по-малко, отколкото трябва, е получила България от ЕС по структурните и Кохезионния фонд за първите четири месеца на 2014 година. Това става ясно от писмо, изпратено...

Храбро прасе скочи от камион, за да избегне ножа

Видео на решително прасе, което скача от камион, за да избегне злощастна участ в кланица, се превърна в интернет хит.Действието се развива в Южна Америка. Непримиримото прасе, което явно не е било гот...

Украйна може да плати на "Газпром" част от дълга си до края на деня

Украйна не изключва възможността до края на деня да заплати на "Газпром" дължимите 1,9 милиарда долара", заяви директорът на украинската компания "Нафтогаз" Андрей Коболев, ...

Бомбаджия бе осъден на 2 години и 6 месеца затвор заради взрив в къща

Наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим ще изтърпи Велизар Василев, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Бургас за „Фокус".

Наказанието е наложено с одобреното от Окръжен съд - Бургас споразумение за решаване на наказателното дело, постигнатото между обвиняемия и Окръжна прокуратура - Бургас.

Наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим ще изтърпи Велизар Василев, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Бургас за „Фокус". Наказанието е наложено с одобреното от Окръжен съд - Бургас споразумение за решаване на наказателното дело, постигнатото между обвиняемия и Окръжна прокуратура - Бургас.

Автобус с 20-ина пътници изгоря, никой не пострада

Автобус от димитровградската градска линия 2, която обслужва кв. Черноконево, е изгорял около 17 часа в четвъртък близо до спирката на кв. Вулкан.
Благодарение на бързата и адекватна реакция от шофьора 20-те пътници са спасени. След като ги извел на безопасно разстояние от над 150 метра, той сигнализирал на полицията и пожарната за инцидента, Автобус от димитровградската градска линия 2, която обслужва кв. Черноконево, е изгорял около 17 часа в четвъртък близо до спирката на кв. Вулкан. Благодарение на бързата и адекватна реакция от шофьора 20-те пътници са спасени. След като ги извел на безопасно разстояние от над 150 метра, той сигнализирал на полицията и пожарната за инцидента,

Зелени кученца се родиха в Испания

Две зелени кученца се родиха в Испания, съобщава Две зелени кученца се родиха в Испания, съобщава "Индипендънт". В началото на юни в Лагуна де Дуеро кучето на Аида Молина родило. Две от малките обаче били с необичаен цвят. Животинчетата са родени на 3 юни. Двете зелени кученца, мъжко и женско, са доста по-слаби от останалите новородени, като женското умира малко след раждането.

211 млн. евро платени на България от структурните фондове на ЕС

210,6 милиона евро е получила България от ЕС по структурните и Кохезионния фонд за първите четири месеца на 2014 г. Това става ясно от писмо, изпратено от Европейската комисия до евродепутатите от Комисията по бюджети в Европейския парламент.

Пол Боус за срещите си с Дали, Мадона, Лайза Минели

Пол Боус подготвя прима-балерините на Софийската опера и балет за участието им в “Аполо”

Почина дългогодишният директор на Пристанище Бургас к.д.п. Никола Рунев

/КРОСС/Почина дългогодишният директор на Пристанище Бургас к.д.п. Никола Рунев, който бе почетен гражданин на Бургас. „Изказвам най-искрени съболезнования на семейство и приятели. Заедно с вас скърбя за тежката загуба на капитана. В години, когато България търсеше най-правилния път на развитие, Никола Рунев се отличи с мъжество и всеотдайност. Той ни остави примера си на достоен човек, отстояващ до край това, в което вярва. Дълбок поклон пред паметта му", заяви кметът Димитър Николов по този тъжен повод.  

Отчетоха резултати по проект за усвояване на опит за заетост на хората с увреждания

/КРОСС/ Цели, изпълнени дейности и резултати по проект „Е-УСПЕХ Европейски иновации - Усвояване на опит и добри практики от Социалните Предприятия за Ел. включване и дигитални компетенции за заетост на Хората с увреждания" бяха представени на пресконференция, организирана от Националната федерация на работодателите на инвалиди в партньорство с Център за професионално обучение и рехабилитация (BBRZ Ö) - Австрия. Проект „Е-УСПЕХ : Европейски иновации - Усвояване на опит и добри практики от Социалните Предприятия за Ел. включване и дигитални компетенции за заетост на Хората с увреждания", съгласно Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG 051PO001-7.0.07-0142-С-0001, е насочен към заети лица в социалните и специализирани предприятия/кооперации за хора с увреждания, неправителствени организации, работещи по проблемите на хората увреждания и тяхната социална интеграция чрез трудова заетост

Световното извън стадионите

Цветни кадри от Бразилия по време на първенството


Бобева очаква по-малко инвестиции тази година

Вицепремиерът отбеляза, че вината за намаления поток на инвестиции в България трябва да бъде поета от всички и в частност отбеляза, че поведението на ГЕРБ през цялата година е било "да плаши и гони инвеститорите от България".

Украинските сили си върнаха контрола над Мариупол

Временно там ще се премести Донецката областна администрация


Продажбите на телевизори скочиха покрай световното

Двойно по-големи продажби на телевизори през последните две седмици отчитат от търговските вериги за бяла и черна техника у нас. Тенденцията в...

Осъдиха на 2 години и 6 месеца затвор бомбаджия за взрив в къща

Наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим ще изтърпи Велизар Василев, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Бургас за „Фокус Наказание от 2 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим ще изтърпи Велизар Василев, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Бургас за „Фокус". Наказанието е наложено с одобреното от Окръжен съд - Бургас споразумение за решаване на наказателното дело, постигнатото между обвиняемия и Окръжна прокуратура - Бургас.

Мъж получи две години и половина затвор за взривена бомба пред къща


Наказание от две години и половина лишаване от свобода при първоначален строг режим ще изтърпи Велизар Василев за взривена самоделна бомба пред къща в село Оризаре, Несебърско, съобщиха от пресцентъра на окръжния съд в Бургас. До него се стига след сключено споразумение между съда и обвиняемия.

Василев се признал за виновен, че на 16 юни 2008 година е поставил и задействал самоделното взривно устройство с 200 грама тротил пред къща в селото. След експлозията били нанесени щети на...

9-годишно дете с колело се блъсна в "Мерецедес"

9-годишно момиче пострада снощи при инцидент на кръстовище в Сандански, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Ексшеф на "Напоителни системи" на съд

Ексшеф на "Напоителни системи" на съд

Бившият шеф на „Напоителни системи” – Шумен инж. Юлиян Вълчев ще бъде обвинен в умишлена безстопанственост, съобщиха от Окръжната прокуратура в Шумен, цитирани от Радио Шумен.

Разследването за източения язовир в село Стоян Михайловски е във финална фаза. След приключването му ще бъде внесен обвинителният акт срещу Вълчев, като има достатъчно доказателства за извършване на престъплението по чл. 219 от Наказателния кодекс.

Предвиденото наказание за подобно престъпление е лишаване от свобода до три години и глоба до 5 000 лв.

Язовирът в село Стоян Михайловски, община Нови пазар бе намерен източен през септември миналата година с тонове измряла риба, а значително количество е било уловено и продадено.

Бройлер с пръчка имитира походката на тиранозаврите

Разработката заслужавала антинобелова награда


Камерите на КАТ ловят по-малко през лятото

Автомобил с превишена скорост е заснет от мобилна камера на КАТ. Как реагират полицаите? Спират го и пишат акт или фиш на шофьора нарушител. Това са длъжни да направят. Процедурата трае 15-20 минути, през които покрай патрула профучават с превишена скорост още поне 5 коли. Техните шофьори няма да получат глоби.
Това ще се случва по пътищата Автомобил с превишена скорост е заснет от мобилна камера на КАТ. Как реагират полицаите? Спират го и пишат акт или фиш на шофьора нарушител. Това са длъжни да направят. Процедурата трае 15-20 минути, през които покрай патрула профучават с превишена скорост още поне 5 коли. Техните шофьори няма да получат глоби. Това ще се случва по пътищата

Бобева поиска и предишни управляващи да поемат вината за спада на инвестициите


За периода юни 2013 г. - март 2014 г. са сертифицирани и има подадени заявления за инвестиционни проекти на стойност 586 млн.лева и 5460 работни места или над пет пъти повече спрямо периода юни 2012 г. - март 2013. Това обяви по време на парламентарния контрол вицепремиерът Даниела Бобева.

Тя посочи и че в същия период Българската агенция за инвестиции е сертифицирала общо седем проекта на стойност 369.7 млн.лева с 1009 работни места.

През първото тримесечие на тази година...

Училища от Анкара и Варна проведоха съвместен онлайн урок

Ученици от варненската частна езикова гимназия „Джордж Байрон” проведоха днес международен открит on-line урок с възпитаниците на училище в Анкара. Чрез видеоконферентна връзка учениците от двата класа са представили своите градове на английски език.

Нови рекорди в трафика на летище София

Летище София регистрира рекорден брой на обслужените полети от началото на годината, съобщиха от летището.

Следизборният хаос и нелогичния оптимизъм от него

/КРОСС/Някъде около 16.30 часа във вторник Пламен Орешарски си тръгна от пленума на Националния съвет на БСП. Предварително много медии със злорад тон бяха написали, че той няма да дойде, че решил да покаже среден пръст на партията, но той все пак се появи да говори пред социалистите. На излизане около "Позитано" 20 се появиха 5 или 6 представители на образуванието, наречено "Протестна мрежа", които бяха решили да изпратят министър-председателят с викове "Уволнение". Интересно беше. На тяхно място не бих викал. Защото един кабинет не успяха да свалят като хората. Една моя колежка написа нещо в смисъл, че няма защо да се радват, защото този кабинет се свали сам. Всъщност това е иронията на ситуацията. Кабинетът остана стабилен при цялата симулация на гражданска активност и медийна тарапана. Но, когато всичко това приключи безславно, оказа се, че добрите дела са останали в миналото, а бъдещето се очертава безрадостно, трудно и невъзможно за достигане. Имам чувството, в последните четири месеца БСП просто не знаеше какво иска да постигне в управлението, не беше наясно със самата себе си, загуби се някъде из формулите на "експертното управление", из лабиринтите на така и неизнесената истина за ГЕРБ и техните позорни години на власт. Сега е тъжно да го пишеш, но нима не е по-тъжно това, че левите избиратели предпочетоха да си останат вкъщи. Те просто повече не разпознаваха тази битка като тяхна

Проверяват Цветан Василев за поръчано убийство на Делян Пеевски, съобщи БНР


Информацията, че мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е проверяван за поръчано убийство на депутата от ДПС Делян Пеевскки, е била потвърдена от източници от разследването пред държавното радио, съобщи БНР.

Източник на "Дневник" също потвърди, че има и такъв паралелен сюжет, но отказа подробности.

Информацията беше публикувана ог атенция ПИК, единствената пред която Делян Пеевски говори, но засега няма негово изявление. Сайтйът...

От "цирк" до "убийство в гръб", или гневът на Хърватия след мача с Бразилия


Хърватия въстана срещу японския съдия Юичи Нишимура и несъществуващата дузпа, която отсъди за Бразилия в откриващия мач на световното първенство.

Балканският отбор претърпя поражение с 1:3 от домакините, което до голяма степен бе повлияно от реализирания от Неймар наказателен удар при 1:1 двадесет минути преди края.

Селекционерът на Хърватия Нико Ковач бе бесен след срещата и определи отсъденото нарушение на Деан Ловрен срещу Оскар като цирк.

"Щом световното...

Проф. Чирков: На България не са й нужни повече от 70 депутати

/КРОСС/проф. Александър Чирков, поставил основите на модерната българска кардиология и кардиохирургия - Проф. Чирков, по-болно ли става сърцето на българина?- Болни са сърцата и на германци, и на американци, кой знае каква голяма разлика няма. За съжаление животът е обгърнат от стрес, той причинява високо кръвно налягане и се стига до масово разболяващите сърдечни заболявания. По тази причина основният въпрос в областта на здравеопазването за едно съвременно общество трябва да е как да се осигури медицинско обслужване на високо ниво както на най-бедния, на най-слабия, най-немощния, най-остарелия, така и на най-богатия. Дали в една болница ще има допълнителни луксозни стаи или бани примерно, по-заможният може да си ги доплати, както е в хотелите. Но лечението на заболявания и за него, и за социално слабия трябва да е едно и също. Не по-бедният да получава по-малко внимание и различна по качество терапия. Подобна практика е в противоречие с вярата ни в Христос, но и с цивилизацията на модерното общество. - Но как може да се обезпечи подобно равноправно и висококачествено лечение? В момента здравната каса е пред фалит и пари има само до септември...- То може да се осигури от много добри лекари, които са с богати познания, изключително професионални и които се подлагат на т.нар. продължителното медицинско образование, т.е. осъвременяват знанията си през целия професионален живот. Знаете ли, че през февруари т.г

Борбата за живот на Мария изненадва лекарите по света. Нуждае се от помощта ни

От септември миналата година следим историята на малката Мария от Русе, която е с тежко мозъчно увреждане.
Когато се ражда усуканата пъпна връв около врата и? нанася непоправими щети на мозъка.
Въпреки че лекарите не дават шанс за живот и?, родителите и? вече повечето от четири години успяват да се грижат за нея. От септември миналата година следим историята на малката Мария от Русе, която е с тежко мозъчно увреждане. Когато се ражда усуканата пъпна връв около врата и? нанася непоправими щети на мозъка. Въпреки че лекарите не дават шанс за живот и?, родителите и? вече повечето от четири години успяват да се грижат за нея.

Срокът на ЕК: До 4 юли рапортуваме за "Южен поток"

България има един месец да изчисти съмненията на ЕК за "Южен поток", до 4 юли трябва да сме готови, каза в парламента енергийният министър Драгомир Стойнев, който припомни на опозицията от ГЕРБ, че и те носят вина за забележките на Брюксел.

Юрген Щарк: Потребителските цени в еврозоната са стабилни, а не ниски

Тезата на МВФ, ОИСР и ЕЦБ за твърде ниската инфлация е ирационална, смята бившият европейски централен банкер


Харисън Форд получи травма на снимките на "Междузвездни войни 7"


71-годишният американски актьор Харисън Форд, чийто герой Хан Соло е една от емблемите на поредицата "Междузвездни войни", е наранил глезена си по време на снимките на седмия епизод от научнофантастичната сага, предаде "Ройтерс".

Инцидентът е станал в студиата Pinewood, Лондон, където се снима филмът и бил достатъчно сериозен, за да бъде отведен актьорът в близката болница John Radcliffe в Оксфорд с хеликоптер. Глезенът му е бил ударен от хидравлична врата в студиата, съобщава...

Клисарова награди отличниците от математическо състезание


Министърът на образоването и науката проф. Анелия Клисарова награди учениците, спечелили призови места на националния кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру".

Тя ще връчи грамоти на учениците от I до XII клас, постигнали отлични резултати в състезанието. Клисарова заяви пред учениците, че е щастлива от избора на любим предмет на децата и не случайно има съветник професор по математика.


Гости на тържеството бяха акад. Петър Кендеров, председател на...

Джихадистите се намират на по-малко от 100 км от Багдад

Иракската армия се опитва да спре настъпление на джахадистите сунити от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), които се намират на по-малко от 100 км от столицата Багдад, съобщават световните информационни агенции. Битката е за град Баакуба, който е столица на съседната на Багдад провинция Диала, съобщава АФП, цитирана от БТА.   Иракската армия обстрелва с артилерия бунтовниците, които превзеха в четвъртък вечерта градовете Саадия и Джалаула, намиращи се на североизток от Баакуба. Войските на ИДИЛ напредват към Багдад по три оси - от провинция Анбар на запад, от провинция Салах ад Дин на север и от Диала на изток.   Атака от изток е спряна временно от кюрдските войски пешмерга. Пешмерга сега контролират изцяло района, след като частите на правителствената армия и полиция са напуснали постовете си. Войските на пешмерга са официалните въоръжени сили на автономния район Кюрдистан в Ирак.   АП съобщава, че ръководеното от шиити иракско правителство на премиера Нури ал Малики остава парализирано за пореден ден, защото е неспособно да даде отпор на сунитските бунтовници. ЕС и САЩ оценяват настъплението на ИДИЛ като най-голямата заплаха за стабилността на Ирак след изтеглянето на американските войски в края на 2011 година.   Основната цел на джихадистите е да превземат Багдад и да установят халифат върху всички завзети от тях територии. Те се бият за установяване на държава, която да се управлява според шериата (ислямския закон). Това вече се случва във втория по големина иракски град Мосул, който бе завзет от ИДИЛ във вторник. Те разчитат на радикално настроени ислямисти сунити, разочаровани от режима на Малики, както и на иракчани, които гледат с носталгия към времето на Саддам Хюсеин. В армиите на ИДИЛ има бивши военачалници от армията на Саддам.   Притеснението на Запада е, че кампанията на екстремистите за установяване на подобен на Ал Каида анклав може да прерасне в по-широк сунитски бунт и да доведе до разцепване на страната по етнически и религиозен признак.   Правителствените сили успяват да запазят засега контрола над два града близо до Тикрит - ключовия петролен център Байджи и град Самара, в който се намира известно шиитско светилище. Самият Тикрит обаче бе превзет от джихадистите в сряда.   Иран изпрати помощ на централната власт   Три батальона от елитните специални сили на Иран "Ал Кудс" - част от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, са прехвърлени в Ирак, за да се бият срещу ИДИЛ, съобщава ИТАР-ТАСС. В Ирак е пристигнал и командирът на "Ал Кудс" бригаден генерал Касем Сулеймани.   Един от трите батальона вече е участвал в бойни действия рамо до рамо с иракски подразделения край Тикрит, довели до частичното освобождаване на града. Другите два са прехвърлени в сряда в района на Кербала и Наджаф - свещени градове за мюсюлманите шиити, за да ги бранят, както и столицата Багдад, информира в петък "Уолстрийт джърнъл Юръп".   Призиви за намеса на Запада   В четвъртък американският президент Барак Обама каза, че САЩ "проучват всички възможности" за оказване на помощ на иракското правителство. Държавният департамент отбеляза, че това не включва изпращането на американски войски. Западните медии обаче призовават точно за това. Притесненият за разцепването на Ирак се подсилват от факта, че там може да се установи режим, близък до Ал Каида.   "САЩ и Великобритания са длъжни да помогнат за спирането на Ал Каида", настоява в заглавие британският "Индипендънт", а "Гардиън" призовава: "Нека се върнем в Ирак, за да спасим демокрацията".   "Истината е, че ако не действаме сега, със сигурност ще трябва да действаме по-късно", смята "Гардиън". "Индипендънт" предупреждава, че британското правителство има ограничени възможности за действие и основно Вашингтон ще трябва да осъществи намесата в Ирак.   "Външната политика на Обама се провали на собствения си тест", коментира в заглавие "Уолстрийт джърнъл" и допълва: "Влиянието на САЩ запада заради поредица неразумни решения." "Ню Йорк таймс" подчертава, че иракският премиер Нури ал Малики има значителен принос за политическия хаос в Ирак, тъй като е упражнявал авторитарно властта си, за да подкрепи позициите на шиитското мнозинство за сметка на сунитите.   "Защо САЩ трябва да спасяват един опасен лидер като г-н Малики, който се опитва да остане на власт за трети мандат като премиер?", пита "Ню Йорк таймс". Изданието препоръчва политиците в Ирак да излъчат нов премиер, който да споделя властта, да осъществи необходимите реформи и да включи сунитското малцинство в управлението.   "На световната сцена се появи могъща и безмилостна сила", пише в заглавие британският "Телеграф". Изданието предупреждава, че границите на държавите в Близкия изток биват преначертавани от джихадистите и посочва сред причините за техния възход американското нахлуване в Ирак преди 11 години, западната кампания за сваляне на сирийския президент Башар ал Асад. Подкрепата от Саудитска Арабия и Катар за ислямистки бунтовнически групи в региона също не е подмината като причина.   "При тежките проблеми в Египет Иран се очерта като най-стабилната и мощна страна в Близкия изток. Отново и отново след атаката срещу кулите близнаци на 11 септември иранците предлагаха сътрудничество срещу Ал Каида и техните съюзници. Тези предложения бяха многократно отхвърляни. Време е президентът Обама и Дейвид Камерън за признаят, че ние подпомагахме от десетилетия спонсорирането на тероризма. Трябва да изберем нови съюзници и те трябва да включват Иран", настоява "Телеграф".   Друго авторитетно германско издание - "Велт", смята, че пътят към мира минава през разпадането на Ирак. Може би е време Ирак, "това недоносче на колониализма" да прекрати съществуването си като изкуствена държава, смята вестникът.   "Ако върху части от територията на Сирия и Ирак пусне корени доминиран от ИДИЛ "халифат", той ще бъде оперативна база за терористични удари по цял свят", предупреждава на свой ред "Вашингтон пост" и допълва: "Разпадането на Ирак по всяка вероятност ще доведе до безкрайно насилие срещу неговото население и това на много други страни по света". На същото мнение е и онлайн изданието на германското списание "Шпигел".

Брюксел обсъжда „Южен поток“ в края на месеца

Държавни глави и правителствени лидери на 28-те страни-членки на Европейския съюз (ЕС) планират да обсъдят ситуацията около изпълнението на проекта...

Взривиха колата на лидера на сепаратистите в Донецк

Колата на лидера на сепаратистите в Донецк Денис Пушилин бе взривена на около 100 метра от сградата на Донецката областна администрация, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС. Ранени са трима души от охраната му. Самият Пушилин не е бил в колата по време на нападението.

Борбата за живот на Мария изненадва лекарите по света. Нуждае се от помощта ни

От септември миналата година следим историята на малката Мария от Русе, която е с тежко мозъчно увреждане.
Когато се ражда, усуканата пъпна връв около врата и? нанася непоправими щети на мозъка.
Въпреки че лекарите не дават шанс за живот и?, родителите и? вече повечето от четири години успяват да се грижат за нея. От септември миналата година следим историята на малката Мария от Русе, която е с тежко мозъчно увреждане. Когато се ражда, усуканата пъпна връв около врата и? нанася непоправими щети на мозъка. Въпреки че лекарите не дават шанс за живот и?, родителите и? вече повечето от четири години успяват да се грижат за нея.

Mercedes AMG GT ще разчита на 510 к.с.

Mercedes-Benz разпространи официалните параметри на двигателя, който ще задвижва задаващия се AMG GT. Тежакият 209 кг двигател на AMG GT е 4,0-литров V8 с две турбини. Той генерира 510 к.с. при 6250 ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване