Трудна победа на Бразилия срещу Хърватия

/КРОСС/Бразилия постигна изключително трудна победа в първия мач от Мондиал 2014. Тимът на Хърватия изненада целия свят, повеждайки в резултата след автогол на левия бек Марсело, който дойде през зоната на Дани алвеш. Десният бранител на селесао твърде често осавяше зоната си непокрита, уваличайки се в атака и тъкмо от там идваха повечето опасности пред бразилската врата. Домакините обаче бързо изравниха чрез голямата си звезда Неймар в 29-та минута.  Бразилия все пак победи Хърватия с 3:1 и взе първите си точки в първа група ннадпреварата. Най-скандалната ситуация в мача бе в 70-та минута, когато Фред се строполи в наказателното поле, симулирайки задържане от страна на Ловрен. Японският съдия Нишимура подари дузпа на домакините, а Неймар я реализира и вкара своя 32-ия си гол за "кариоките". Крайният резултат бе оформен от Оскар в добавеното време, в което хърватите бяха тръгнали "ва банк" в атака, за да търсят изравнителен гол.  

Григор Димитров с нова победа на "Куинс" в Лондон

Григор Димитров победи в два сета Едуард Роже-Васлен на осминафиналите на турнира "Куинс" в Лондон. Григор спечели със 7:6 (3), 6:4 и се класира за четвъртфиналите. Там той ще играе срещу победителя от мача между Александър Долгополов (Украйна) и Ярко Ниеминен от Финландия.

Григор Димитров излиза срещу Долгополов по пътя към втори полуфинал в "Куинс"


Най-добрият български тенисист Григор Димитров се изправя срещу украинеца Александър Долгополов в четвъртфиналите на турнира в "Куинс", а успехът ще го изведе до втори полуфинал на тревните кортове в Лондон след 2012 г. 

Двубоят ще бъде трети на централния корт, където програмата ще бъде открита в 14.30 ч. българско време от Кевин Андерспон и Радек Щепанек. След това ще играят Томаш Бердих и Фелисиано Лопес, а Димитров и Долгополов вероятно ще излязат около 18.00 ч. 

Това...

Трима души пострадаха при инциденти в Пиринско

Трима пострадаха при инциденти в Пиринско в нощта срещу петък-13-ти, двама от тях в град Сандански, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

ЕС разреши свободен избор за ГМО

 Европейските правителства дадоха политическото си съгласие вчера в Люксембург за компромис, който оставя на страните членки избор да разрешат или пък да забранят отглеждането на генномодифицирани организми (ГМО) на територията си и ще се опитат да прокарат това решение и в Европарламента, предаде АФП.

 

“Всички държави, с изключение на Белгия и Люксембург, дадоха съгласието си за този компромис”, обяви гръцкият министър на околната среда Янис Маниатис, чиято страна председателства в момента ЕС.

 

Новата рамка позволява на всяка страна да забрани отглеждането на един ГМО на цялата или част от територията си поради причини, различни от здравеопазването и околната среда, като обществен ред, териториално преустройство или борбата срещу десиминацията.

 

Страните членки, които са против ГМО, за сметка на това пък ще трябва да разрешат транзита през територията си на разрешени ГМО. Споразумението отваря земите на ЕС за отглеждането на ГМО. Компаниите производителки на семена чакат от 40 години това решение, отбелязва АФП.

 

“Новата система гарантира на държавите възможността да избират дали искат да отглеждат (ГМО - бел. ред.) или не”, поясни френският министър на околната среда Сеголен Роаял.

 

Министърът на околната среда на Люксембург Карол Дишбург изрази сериозни резерви и заяви, че се опасява от вълна от разрешителни за отглеждане на ГМО в ЕС. Белгия също се въздържа при гласуването, но нейният представител дипломатът Оливие Бел не обясни позицията си. Белгийското правителство, което подаде оставка на 26 май, в момента се занимава само с текущи въпроси, поясни АФП.

Чуковете – дрога, брутално строшени кости и плеймейтки

Кръвожадната банда на Чуковете, предвождана от Таки и Ицо Исуса най-после се изправя пред съда.

Насърчаваме круизния туризъм по Дунав

 Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) съвместно с катедрата “География на туризма” на СУ “Св. Климент Охридски” участва в проект за проучване на круизния туризъм по българското поречие на Дунав, съобщи пресцентърът на министерството.

 

Изследването е възложено от Германското дружество за международно сътрудничество (GIZ) като част от инициативата “Насърчаване на икономиката и заетостта”, започнала през 2013 година. Проектът ще стимулира развитието на туризма по Дунав, като окаже техническа и експертна помощ за администрациите (национални и местни) и организациите, ангажирани с туристическото планиране и управление. Проучването ще се осъществи под ръководството на проф. Васил Маринов и доц. Мариана Асенова. В него ще се включат студенти от бакалавърската и от магистърската програма по туризъм на катедрата.

 

Изследването ще се състои в периода юни-ноември 2014-а. Първата фаза е от 16 до 22 юни като част от учебната практика на студентите по туризъм. Обект на изследване ще бъдат четирите ни основни речни пристанища - Видин, Свищов, Русе и Силистра, в които акостират круизни кораби.

Алена: Ретроградният Меркурий може да свали кабинета. 14 септември е подходяща дата за избори

Правителството може да падне сега или през октомври по време на ретроградния Меркурий. Това коментира пред bTV астроложката Алена. Нито една от датите за избори, които обсъждат, обаче не са подходящи, посочи тя.
Едни избори трябва да се провеждат на дата, от която българите имат полза, а не когато някой ще спечели. Правителството може да падне сега или през октомври по време на ретроградния Меркурий. Това коментира пред bTV астроложката Алена. Нито една от датите за избори, които обсъждат, обаче не са подходящи, посочи тя. Едни избори трябва да се провеждат на дата, от която българите имат полза, а не когато някой ще спечели.

Рядко пълнолуние съвпадна с петък 13-и

Следващото подобно събитие ще бъде през 2098г.


Джихадистите в Ирак вълнуват петролния пазар в света

Цените на петрола продължиха да се покачват в петък в Азия, подкрепяни от информациите за ескалиращото насилие в Ирак и движението на джихадистите към столицата Багдад.

Обменяме валута през банкомат

 Обмяна на валута ще може да се прави и през банкомат. Това съобщи Асен Бораджиев, генерален директор за България на фирмата производител на устройствата. По думите му в период между 3 и 5 месеца ще има работещи машини. Очаква се пилотно да бъдат внедрени 10 в София, Варна и Бургас. В момента се водят преговори с две банки за купуване и управляване на тези банкомати.

 

Основните места, на които могат да се сложат, са летища, пристанища, автогари и туристически обекти, посочи още експертът. И допълни, че за ексчейндж машината е много важно мястото, защото тази услуга основно е насочена към чужденците. Но последното решение за поставянето им е на институциите, които ще ги стопанисват.

 

Курсът за обмяната на валутата се определя от банката, като за задаването му не е нужно тя да спира работа. А колко вида валута ще обслужва устройството, зависи пак от нейната преценка.

 

Освен това от банкомата ще може да се изтеглят и пари чрез баркод на телефона, а не с карта. За целта трябва да имаме инсталиран софтуер на GSM-а, който се предоставя от банката - собственик на банкомата. „Телефонът симулира стандартната карта“, обясни още Бораджиев.

 

Той съобщи още, че се водят и преговори за т.нар. дайрект банк, или дигитална банка, което представлява банка без офиси. Тя предлага пълно дигитално управление на услугите през интернет и мобилни устройства. „Но българският пазар е малък и консервативен“, коментира още той. И затова може в следващите година или две да няма подобна услуга у нас.

Днес да почерпят

Антония Ковачева, кинокритик.
Бойко Борисов, депутат в 42-рото НС, председател на ПГ на ГЕРБ; министър-председател на Република България (2009-2013), 55 г.
Ваня Енчева, кореспондент на в. “Труд” в Германия.



Венелина Венева, състезателка по скок на височина.
Проф. д-р Емил Лозанов, председател на Сдружение “Българска академия по туризъм и Антония Ковачева, кинокритик. Бойко Борисов, депутат в 42-рото НС, председател на ПГ на ГЕРБ; министър-председател на Република България (2009-2013), 55 г. Ваня Енчева, кореспондент на в. “Труд” в Германия. Венелина Венева, състезателка по скок на височина. Проф. д-р Емил Лозанов, председател на Сдружение “Българска академия по туризъм и

Алена: 14 септември е подходяща дата за избори. Борисов и Станишев - в еднаква вибрация от днес

Правителството може да падне сега или през октомври по време на ретроградния Меркурий. Това коментира пред bTV астроложката Алена. Нито една от датите за избори, които обсъждат, обаче не са подходящи, посочи тя.
Едни избори трябва да се провеждат на дата, от която българите имат полза, а не когато някой ще спечели. Правителството може да падне сега или през октомври по време на ретроградния Меркурий. Това коментира пред bTV астроложката Алена. Нито една от датите за избори, които обсъждат, обаче не са подходящи, посочи тя. Едни избори трябва да се провеждат на дата, от която българите имат полза, а не когато някой ще спечели.

Икономическите стимули в Китай дават резултат

Продажбите на дребно през май са нараснали с 12,5%, а индустриалното производство - с 8,8%


Трудна победа 3:1 на старта за "селесао"

 Бразилия постигна изключително трудна победа в първия мач от Мондиал 2014. Тимът на Хърватия изненада целия свят повеждайки в резултата след автогол на левия бек Марсело, който дойде през зоната на Дани алвеш. Десният бранител на селесао твърде често осавяше зоната си непокрита, уваличайки се в атака и ттъкмо от там идваха повечето опасности пред бразилската врата.

Все пак кариоките се отърсиха от шока и върнаха сравнително бързо попадението, след като в 29-ата минута Оскат се пребори за топката с двама полуащитници на Хърватия и подаде към Неймар, който стреля прецизно в долния ляв ъгъл на противниковата врата.

През второто полувреме Бразилия продължи да позволява на гостите да владеят поевче топката, изчаквайки шанса си на контраатака. Изглежда тази тактика не работеше достатъно добре, но в 71 минута японския рефер отсъди много спорна дузпа за задържане срещу Фред в наказателното поле на шахматистите.

Неймар застана зад топката и стреля силно. Вратарят Плетикоса стигна до топката,но не можа да отрази удара му и селесао поведе с 2:1. До края госитите стигнаха до попадение, което обаче б правилно отменено, заради нарушение срещу вратаря на Бразилия Жулио Сезар.

В самия край на срещата Хърватия се увлече във финален натиск и допусна трети гол. Негов автор заслужено бе Оскар, който бе сред най-добрите на терена. Плузащитника се разписа след самостоятелен пробив и прецизен изстрел в долния десен ъгъл.

Така домакините стигнаха до много изстрадан, но безценна победа на старта на Мондиала срещу най-сериозния си опонент в група "А". Слдващият мач на селесао е срещу Мексико от 22:00 ч.

Задължителен вот и с него - референдум

ТЕМАТА за задължителното гласуване се завръща в политическия дебат всеки път, когато наближат избори. Въпреки това никога досега не сме били толкова близко до въвеждането на този метод на “принудителната демокрация”, колкото днес. Никога и необходимостта не е била толкова голяма. След 24 г. свободни и демократични избори политическата система е в ТЕМАТА за задължителното гласуване се завръща в политическия дебат всеки път, когато наближат избори. Въпреки това никога досега не сме били толкова близко до въвеждането на този метод на “принудителната демокрация”, колкото днес. Никога и необходимостта не е била толкова голяма. След 24 г. свободни и демократични избори политическата система е в

ГЕРБ няма морално право да искат вот за финанси

Станишев: Дадохте повод да си припомним какво правихте вие


Преглед на печата - 13 юни

Оставката се отлага. "Монитор": Официално: Кабинетът остава до вторник Правителството няма да сдаде властта днес, а оставка може да се очаква след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента идния вторник.

Ирак се превръща в новата Сирия

 Джихадистите от „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ воюват на два фронта. Те са овладели обширни територии в Северен и Западен Ирак и се борят за надмощие в контролираните от бунтовниците райони на Сирия. Целта е създаване на обширен ислямски халифат.

ИДИЛ обаче са изправени пред съпротивата на фронта „Ал Нусра“ и другите опозиционери в Сирия. Групировката не се радва на особен успех срещу силите на Башар Асад и „Хизбула“. Далеч не е сигурно, че обикновените сунити някога ще преглътнат нейно управление. Ясно е, че няма как терористите да получат подкрепа от ЕС или САЩ, нито дори от държавите от Залива (петролът е твърде важен, за да бъде позволено на джихадисти да контролират цял Ирак).

Ислямистите ще се изправят пред по-ожесточена съпротива, когато навлязат в контролираните от шиитите райони на юг от Багдад.

Трудно обаче ще е да се попречи на ИДИЛ да създаде поне временен анклав в Западен и Северен Ирак и в части от източна Сирия.

Големият виновник за ситуацията е иракският премиер Нури ал Малики, чието управление от 2006 г. е една авторитарна катастрофа.

В действителност ИДИЛ не е победил иракските сили за сигурност във Фалуджа и Мосул. Групировката просто се възползва от сунитския гняв и презрение, трупано с години към репресиите на шиитския премиер.

Потушаването на мирните протести, атаките над ключови сунитски политици, отказът за справедливо поделяне на националното петролно богатство и корупцията подкопаха позициите на Багдад в западните райони. Кабинетът не нае бойци от „Синовете на Ирак“ - сунитски милиции, помагали на американските военни, и не демонстрира никакво уважение към сунитските племенни лидери.

На полицията и армията беше позволено да продават позиции и повишения. Добрите военни бяха пренебрегнати за сметка на лоялистите към режима. Обучените от САЩ сили загубиха морал и ефективност. Всичко това доведе до нарастващо насилие през 2011 и 2012 г. и завръщане към гражданска война през 2013 г., далеч преди ИДИЛ да атакува Фалуджа през декември.

Малики отказва да се вслушва в предупрежденията на американците, да търси разбирателство с Иран. Той отчужди кюрдите и постепенно губи доверието на арабските държави. Премиерът де факто се превърна в шиитския еквивалент на Саддам Хюсеин, в заплаха за Ирак, не по-малка от ИДИЛ.

Без лидер, който уважава еднакво шиити, сунити и кюрди, Ирак рискува или да се разпадне, или да потъне в гражданска война и да се превърне в Новата Сирия.

Медведев с асансьорно селфи по поръчка на последователите си

Селфи на руския премиер Дмитрий Медведев в асансьор събра над 90 000 харесвания.
Това е първото селфи на Медведев, което той пуска в интернет. Руският премиер публикува снимката в инстаграм, обяснявайки, че прави това по заявка на последователите си в социалната мрежа. “По заявка на последователите ми, които вече са 400 000. Благодаря! Селфи на руския премиер Дмитрий Медведев в асансьор събра над 90 000 харесвания. Това е първото селфи на Медведев, което той пуска в интернет. Руският премиер публикува снимката в инстаграм, обяснявайки, че прави това по заявка на последователите си в социалната мрежа. “По заявка на последователите ми, които вече са 400 000. Благодаря!

Орешарски си казва за "Южен поток"

/КРОСС/Народните представители ще изслушат премиера Пламен Орешарски и енергийния министър Драгомир Стойнев за проекта "Южен поток". Предложението беше направено от ГЕРБ и получи подкрепата на Коалиция за България. В неделя Пламен Орешарски изненадващо обяви, че България спира проекта, докато не се постигне разбирателство с Брюксел. Ден по-късно Драгомир Стойнев заяви, че газопроводът е по-скоро необратим процес. Вчера председателят на парламента Михаил Миков обясни, че Южен поток не е спрян, а от Реформаторския блок казаха, че дни след евроизборите България е подписала договор с Газпром за строежа му. По повод предвиденото за днес изслушване, вицепремиерът Даниела Бобева заяви: Най-накрая ще стане за всички ясно, защото всеки се упражнява на темата Южен поток. Хайде стига толкова! Премиерът ще разкаже всичко. Представители на Европейската комисия пристигат у нас, за да обсъдят с правителството забележките относно предложените от депутати от БСП промени в Закона за енергетиката. Според Еврокомисията, с измененията Южен поток излиза извън обхвата на европейското законодателство. То изисква операторът на тръбата да предостави достъп и на трети лица до нея. В началото на месеца Брюксел стартира наказателна процедура срещу България, заради нарушение на правилата на вътрешния пазар с избора на изпълнител на газопровода.  

Бепе Грило и Найджъл Фараж се съюзиха в ЕП

Популисткото движение "5 звезди" на бившия италиански комик Бепе Грило ще се съюзи в с британската евроскептична партия "Юкип" на националиста Найджъл Фараж в Европейския парламент. Решението бе взето след онлайн допитване сред симпатизантите в блога на "5 звезди". За съюз с Фараж гласуваха близо 80 процента от участвалите, предаде Франс прес. Ако двете формации формират група в Европейския парламент, те ще имат повече възможности да подкрепят или блокират законодателни инициативи, по-голям достъп до финансиране и право да заседават в комисии. Ключов момент от споразумението между двете формации е, че 17-те евродепутати на Грило ще могат да гласуват според принципите си. В Италия партията на комика взе 21 процента. Във Великобритания Фараж спечели 24 евродепутатски мандата. Съюзът поставя основа на евентуална парламентарна група, за която са нужни депутати от минимум седем държави членки. В същото време националистическа група в ЕП се опитва да създаде и лидерът на френските крайнодесни Марин льо Пен. В края на май тя съобщи, че вече е събрала представители от пет5 държави и й остават само още две за нова парламентарна група.

Загина шефът на нощния клуб ''Найт Флайт''

Съсобственикът на "Найт Флайт" и създателят на "Син сити" Константин Александров загина при инцидент в Анталия, Турция. Бизнесменът прекарвал ваканцията си заедно с цялото си семейство в турския курорт Анталия. Той се разхождал край брега заедно със съпругата си Цветелина и двете им деца - Митко и Вили. Димитров се покатерил на една остра скала, за да покаже на децата си част от забележителностите край курорта. В този момент се подхлъзнал и полетял в урвата. При ужасяващия инцидент счупил черепа и гръбнака си и изпаднал в кома. Александров бил откаран в болницата в Анталия. Два дни лекарите се борили за живота на Константин, но в крайна сметка организмът му не издържал и той починал следобед в сряда, съобщава "Стандарт". Служители на дискотеката потвърждават скръбната вест и поясняват, че в момента самият Петко Димитров е в Турция, за да прибере тялото на своя съдружник в бизнеса и приятел в живота. Трагичната новина преди броени минути потвърди пред "Блиц" и брат му - Петър Александров, пише в. "24 часа". Бизнесменът бе един от създателите и собствениците на популярните софийски нощни заведения "Night Flight", "Bar Flight" и "Club 33". Косьо Александров е популярен като любимец на някои от най-известните фолк звезди. Той има дъщеря от Пепа Секса, а преди това беше в любовни отношения с друга звезда от сцената - Еми Стамболова.

Централните новини на bTV или късната емисия на Нова тв са по-гледани

И двете, показват пийпълметричните данни на две различни агенции. Според “Медиярисърч” късните новини на Нова тв - вече от 22 ч, е най-рейтинговата емисия в сряда с 6,1 пункта. Тя надминава не само късните новини на bTV - те са от 23,30 ч с рейтинг 3,6, но и централната им емисия, която е с рейтинг 4,8. Данните са за аудиторията от 18 до 49 г.
Спо И двете, показват пийпълметричните данни на две различни агенции. Според “Медиярисърч” късните новини на Нова тв - вече от 22 ч, е най-рейтинговата емисия в сряда с 6,1 пункта. Тя надминава не само късните новини на bTV - те са от 23,30 ч с рейтинг 3,6, но и централната им емисия, която е с рейтинг 4,8. Данните са за аудиторията от 18 до 49 г. Спо

Съюзници по неволя

 „Кой? Разбира се, че Реформаторският блок.“

„Да, Реформаторският блок е нашият естествен съюзник.“
„Единственият ясен прогнозируeм партньор на ГЕРБ могат да бъдат Реформаторският блок.“

Дали публичните изяви на водещи фигури в ГЕРБ следват опорни точки или не, но сигурно забелязвате, че отговорите на въпроса за партньорите са извадени като под индиго.

На ГЕРБ сега й е по-лесно да приказва по темата, отколкото на РБ. С признанията, че след предсрочния парламентарен вот ще разчита на блока за съвместно управление партията не губи нищо. Хората на Бойко Борисов изтъкват един неоспорим факт: че и ГЕРБ, и партии от РБ членуват заедно в ЕНП. Подразбирай, че между тях не би трябвало да има фатални различия, които да осуетят евентуалната бъдеща коалиция. С подобни изявления те не отблъскват нито един свой симпатизант, даже увеличават шансовете си да привлекат избиратели от широката периферия, които вече ги виждат на власт, щом ще имат партньор. А не както се случи преди година - да спечелят, но поради липса на съюзник принудително да минат в опозиция.

Герберите днес приличат на галантен кавалер, който ухажва девойка с покана за танц. Флиртът, който се движи в рамките на любезността, става все по-настойчив, откакто се разбра, че РБ има шанс да попадне в Народното събрание и откакто изборите чукат на вратата.
Девойката обаче е изправена пред труден избор.

Сватовници не липсват и мнозина я окуражават да престане да свежда глава. С други думи ясно и категорично РБ да признае ГЕРБ за свой бъдещ партньор. А не ту да вдига поглед към ГЕРБ, ту - не.

Реформаторите обаче прекрасно знаят какво рискуват, ако припознаят партията на Борисов още преди изборите. Рискуват гласоподавателите да се запитат защо да пускат бюлетина за блока, вместо да предпочетат листата на ГЕРБ.

Защо наистина?

Защото са десни? ГЕРБ - също. Ако гледаме етикетите и членството в европейските политически семейства.
Защото са антикомунисти? ГЕРБ - също. Ако слушаме разказите на Бойко Борисов за убития му от комунистите дядо. 
Защото са евроатлантици, които няма да се поколебаят да сложат прът в интересите на Русия? ГЕРБ - също.  Въпреки прочутото непостоянство на Борисов.
Защото са по-умният ГЕРБ, за когото гласуват висшисти? И за ГЕРБ гласуват. Ако разчетем профила на избирателите на двете политически сили.

Реформаторският блок има проблем с избистрянето на своето лице. Неговото твърдо ядро е от граждани, останали фанатично верни на ентусиазма на 90-те, когато сините бяха символът на промяната. Много от тях вече са натежали с 25 години и не е случайно, че когато рисуват портрета на типичния избирател на т.нар. стари десни, социолозите обобщават: висшисти до 60 години, живеещи в столицата. Да, те са представители на поколението, което някога демонтираше комунизма с нежни революции на жълтите павета Кого извън това твърдо ядро обаче привличат реформаторите днес, ако залагат на спомени и на антикомунизъм, който отблъсква с ярост и дъх на нафталин? Сред избирателите на старите десни има и хора, на които трябва да свалим шапка за рицарския дух, с който продължават да са предани на партии, които разочароваха мнозинството от очакващите промяна и по-добър живот българи. Да си спомним предимството, което първото синьо правителство на Филип Димитров даде на реституцията и връщането на земята в реални граници, с което разгроми селското стопанство. Неговият кабинет облагодетелства малка група хора, докато другите източноевропейски страни провеждаха радикални икономически реформи. А приватизацията, която направи правителството на Иван Костов, ликвидира доверието към СДС така, както Филип Димитров българското земеделие.  

Впрочем, ако се обърнем към миналото, спомените могат да се отклонят и в друга посока. В посока на разказа за противоречивите отношения между ГЕРБ и ронещата се десница в последните осем години.

Основаването на ГЕРБ през 2006 г. не бе приветствано от старите десни заради оправданото предчувствие, че след 16 години монопол върху дясното за тях се ражда сериозна конкуренция. На кметските избори в София през 2005 г. Борисов показа блестящи електорални възможности, а в последвалото време се прояви като

добър ученик на Тодор Живков и царя,

които охраняваше през 90-те. Той умееше да лавира. Борисов не се кандидатира за президент през 2006 г. и по този начин не превърна БСП в свой смъртен враг, преди да проходи партията му. Даде полуподкрепата си за общия десен претендент Неделчо Беронов, който изостана дори от Волен Сидеров и се класира трети. На 3 декември 2006-а, на учредителния конгрес на ГЕРБ, Борисов вече даде твърда заявка за присъствие в дясното. А след местните избори през 2007 г. социологът Андрей Райчев обобщи: „Битката за идентичност в дясното бе спечелена категорично от ГЕРБ. Това е дясната партия на България, която успя да проговори на десен език без антикомунизъм, което беше проблемът на СДС и ДСБ. Борисов вече не е онзи, който бе подозиран, че е - медиен балон, временно явление, „Жорж Ганчев“ и така нататък.“

Синият "пропуск" за ЕНП

СДС и ДСБ бяха нужни на Борисов само дотолкова, доколкото трябваше да бъде легитимиран пред ЕНП. Той успяваше да внесе и допълнителен разкол между двете, признавайки, че СДС е „марката“, докато за ДСБ не намираше толкова ласкателни определения. През февруари 2008-а ДСБ не подкрепи членството на ГЕРБ в ЕНП, а гласува „въздържал се“. „Защото ГЕРБ не е дясна формация и няма нищо общо с десницата“, твърдеше Иван Костов, който не криеше своята неприязън към лидера й. И изведнъж през юни 2009-а, три седмици преди парламентарните избори - изненада! С бонбониера и цветя Костов отиде на крака при оперирания Борисов във Военномедицинска академия. Какво му е струвало посещението - само Костов знае! Докато Борисов уж се трогна: „Зарадвах се на джентълменския жест. Все пак нали ще побеждаваме, трябва да се уважаваме като партии, партньори на ЕНП, и да мислим за варианти за управление след изборите.“ Да ви приличат тези негови думи на опорните точки сега? Да, удивително приличат. Ала след като спечели изборите, Борисов забрави за уважението и за партньорството и състави правителство на малцинството, без да използва „златното ключе“ (както се самонарече ликуващата Синя коалиция в изборната нощ), за да отвори портата на властта.

За десните сегашната ситуация е дежавю, тоест нещо видяно. Ухажвани от ГЕРБ преди изборите, те могат да бъдат отново отритнати, ако резултатите позволяват на Борисов да направи това. Затова са предпазливи. Последното, което иска Борисов, е да управлява в коалиция и да му се пречкат съюзници.

Реформаторите са предпазливи и заради

сянката на ДПС.

Преди пет години ГЕРБ бе близо до мнозинството, докато прогнозите сега настойчиво му търсят партньори. Трудното за Борисов ще започне след изборите, особено ако и сборът от депутатите на ГЕРБ и РБ не е достатъчен за управлението. ДПС ще крепи кабинета? „България без цензура са продукт на мафията. Нашата политическа цел е ДПС и ББЦ да не бъдат никакви балансьори“, гръмко твърди лидерът на ДСБ Радан Кънев. Как след тези думи биха се извъртели и биха влезли в правителство с негласната подкрепа на движението?

Ще има ли прошка?

РБ е изправен и пред друго предизвикателство - на прошката. Десните простиха ли на Борисов коварството, плод на което бе развалянето на Синята коалиция и провала на изборите? Ако някога са били „разбити авари“ (както ги нарече президентът Петър Стоянов през 2001 г.), това бе именно след вота миналата година.

Със създаването на РБ десните се опитват да поправят стореното, обединиха се и с центристката партия на Меглена Кунева. Отминалият евровот, когато кандидатът на ДСБ Светослав Малинов измести Кунева с преференции, обаче доказа, че са крехка конструкция.  Толкова крехка, че след изборите Борисов отново може да я развали, ако се налага.

„Докато дясното пространство се оглавява от Бойко Борисов, то няма как да избуи“, предупреди преди четири месеца бившият лидер на ДСБ Иван Костов. Но война с ГЕРБ или високомерно стоене в опозиция не е в полза на РБ. Последните избори, които старите десни са спечелили, бяха през 1997 г. Чудно ли е, че кадрите им се разбягаха, че гравитират около ГЕРБ?

Ако сключват брак по сметка, реформаторите следва да настояват за честно и открито поведение с коалиционни ангажименти черно на бяло. А не с опорни точки из медиите, които днес могат да бъдат едни, утре - други... Защото и на изтерзаната публика й писна от дежавюта. Ново би било, ако ГЕРБ поеме ясен ангажимент - да управлява с РБ независимо дали ще има мнозинство или не. Нали са от едно и също политическо семейство...

Харисън Форд пострада по време на снимки

71-годишният актьор е откаран с хеликоптер в болница, след като върху крака му паднала тежка врата

Вижте къде в столицата спират водата

Вижте къде в столицата спират водата

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на компанията.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение в ж.к. "Надежда" V, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в: бл. 525, бл. 526, бл. 527, бл. 528, бл. 529, бл. 530 и 74-то СОУ.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски пред 74-то СОУ.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка с изграждане на ново сградно водопроводно отклонение в ж.к. "Люлин" V, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в: бл. 534, бл. 535, бл. 538, бл. 539, бл. 540, бл. 543 и цех за производство на козметика пред бл. 538.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. 504, пред входа на 97-мо СОУ.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка с ремонт на уличен водопровод на ул. „Врабча“ в Център – Оборище, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
Ул. „Врабча“ от ул. 11-ти август до бул. „Васил Левски“
Ул. „Дунав“ от ул. „Московска“ до бул. „Княз Александър Дондуков“

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. "Врабча" ъгъла с бул. "Васил Левски".

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение в кв. "Курило", се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
кв. "Курило" – района между ул. "Копривщица", ул. "Светъл път", ул. "Момина сълза", ул. "Козница", ул. "Иглика".

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. "Козница" ъгъла с ул. "Иглика".
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка с диагностика с уред „Кобра“ за трасиране на уличен водопровод по ул. "Тодор Гаджов" и ул. "Гундевов дол" в кв. "Локорско", се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
ул. "Тодор Гаджов", ул. 27 -ма, ул. "Тодор Величков" и ул. "Черковна".

Петък 13-ти: вот на недоверие и оставка под въпрос

Парламентът ще гласува вот на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Пламен Орешарски за провала на правителството в областта на фискалната политика.

Краят на Windows XP зарадва Intel

Корпоративни клиенти актуализират не само операционната си система, но и хардуера и така повишават продажбите на концерна


Депутатите гласуват вот #5. После следва „Южен поток”

Петият вот на недоверие ще бъде гласуван днес, ако парламентът събере кворум.

Опасна дупка едва не погълна кола в столичен квартал

Огромна дупка се появи в столичния квартал „Хаджи Димитър”. Тя се е образувала на улица „Резбарска", която свързва квартала с центъра на София. За нея сигнализира зрител на bTV пред телевизията.
Опасната дупка за малко да погълне минаваща кола, разказват хора от квартала. Като по чудо обаче пострадали няма.
„Снощи към 7.30-8.00 вечерта. Огромна дупка се появи в столичния квартал „Хаджи Димитър”. Тя се е образувала на улица „Резбарска", която свързва квартала с центъра на София. За нея сигнализира зрител на bTV пред телевизията. Опасната дупка за малко да погълне минаваща кола, разказват хора от квартала. Като по чудо обаче пострадали няма. „Снощи към 7.30-8.00 вечерта.

Гласуват петия вот на недоверие

/КРОСС/Народното събрание трябва да гласува внесения от ГЕРБ пети вот на недоверие към кабинета Орешарски, този път заради фискалната политика. Все още не е ясно дали изобщо ще има заседание на парламента, след като вчера народните представители не можаха да съберат кворум. Освен ГЕРБ, които традиционно не се регистрират в началото на заседанието, този път и "Атака" не бяха в пленарната зала, но не дадоха обяснение за действията си.  Въпреки коментарите през седмицата, че правителството може да подаде оставка днес, от думите на лидера на БСП Сергей Станишев стана ясно, че това вероятно няма да се случи. Станишев заяви, че явно от ГЕРБ не искат бързи предсрочни избори и затова кабинетът е готов да продължи да работи. За да бъде свалено правителството, са нужни 121 гласа, с които ГЕРБ и "Атака" не разполагат. Управляващите вече дадоха заявка, че ще подкрепят правителството и този път. Във вторник преди пленума на БСП обаче лидерът на социалистите Сергей Станишев призова премиера Пламен Орешарски да подаде оставка веднага след като вотът бъде преодолян. До такава обаче едва ли ще се стигне преди заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев на 17 юни. Станишев посочи като най-добър вариант за държавата и избори възможно най-скоро - в края на юли

"Южен поток" не е спрян

 Смятам, че България е правова държава и законите трябва да се спазват. Има подписани споразумения по “Южен поток”. Посланието на министър-председателя разчитам като възможност да се огледат и да се дадат отговори на въпросите, които се задават от Брюксел, защото другото би означавало последици като неустойки и пропуснати ползи, това заяви в студиото на “Още от деня” Михаил Миков, председател на Народното събрание.

"Доколкото знам, "Южен поток" е съвместно дружество с по 50% на базата на споразумение, подписано през 2010 г. между  БЕХ и "Газпром", и ако то работи в рамките на закона, то си върши работата, другото е политическо говорене. Не виждам в правова държава как може да бъде спрян такъв проект с някакво изявление. И президентът да го каже, в крайна сметка има реалности, които са на плоскостта на закона, и икономическите, и другите закони, защото иначе всяка частна компания в България, каквато е и "Южен поток", дейността й винаги може да бъде спряна по субективни причини. Посланието на министър-председателя беше, че тези дни идват представители на ЕК и те ще се запознаят подробно с тези въпроси, които поставят в писмото си. Аз не виждам някакви притеснения за нарушения, които да са извършени. Аз не мисля, че в момента има започната наказателна процедура. В момента има проучване по въпроса. Интересното е друго, и го каза президентът - че спирането на средствата на България е свързано с "Южен поток". Това е крайно неприятното, ако си представим, че една Комисия в оставка в момента действа чисто политически към България", заяви Миков по-рано днес пред БНР.

"Скуадрата" е шампион, но по елегантност. Засега

Никаква изненада, италианците са най-стилният отбор на световното първенство, оцени списание "GQ". "Скуадрата" вече се появи в Бразилия в костюми на "Долче и Габана". А ж...

Пътешествията на Гъливер

Попаднах на един широк път, поне така ми се видя, макар за местните жители да бе само пътека през ечемичена нива. Вървях по него известно време, но почти нищо не виждах от двете страни, тъй като набли...

Италия без легендата Пирло срещу България за Евро 2016

Звездата на италианския национален отбор Андреа Пирло заяви, че обмисля да сложи край на международната си кариера след световното първенство в Бразилия. Това би означавало, че "адзурите", с...

Мондиалът тъжи за... Бербатов

"Бербатов ми е любимец. Ходя на всички мачове с фланелката му от Манчестър Юнайтед", разказва мексиканец с маска на Спайдърмен и пременен с екипа на Митко от периода му при "червените д...

МВФ: Политическата нестабилност е основен риск за България

Вътрешната политическа несигурност и нейното въздействие върху реформите и инвестициите остава основна причина за слабия подем на икономическия растеж на България. Това се посочва в заключение на Межд...

Жужо: В Холандия има нещо балканско, може да ги провали

"При холандците има нещо балканско и това може да им изиграе лоша шега", предупреди бившият футболист на Фейенорд и Славия Андрей Желязков. "Лалетата" започват участието си на мон...

Огромна дупка едва не погълна кола в столичен квартал

Огромна дупка се появи в столичния квартал „Хаджи Димитър”. Тя се е образувала на улица „Резбарска Огромна дупка се появи в столичния квартал „Хаджи Димитър”. Тя се е образувала на улица „Резбарска", която свързва квартала с центъра на София. За нея сигнализира зрител на bTV пред телевизията. Опасната дупка за малко да погълне минаваща кола, разказват хора от квартала. Като по чудо обаче пострадали няма. „Снощи към 7.30-8.00 вечерта.

„Скрибъл“ – химикалка с 16 млн. цвята

 Ако си спомняте химикалките в четири цвята от 80-те години, вероятно сега ще бъдете впечатлени – нова американска компания предлага високотехнологична химикалка, която е способна да възпроизведе 16 млн. цвята – при това точно по вашето желание. 

Как да си изберете цвят? Просто насочете задната част на новото устройство към изображение или предмет в цвят, който искате – там, където обикновено е бутонът за включване на нормалните ѝ събратя,

химикалката  „Скрибъл“ има 16-битов RGB сензор. 

Така тя може да се използва досущ като инструмента pick color в програмите за обработка на снимки. 

Освен за професионални дизайнери, художници или просто любители на новите технологични играчки, „Скрибъл“ има всички шансове да се превърне и в любимец на децата. 

Модерната джаджа има ARM 9 процесор и памет от 1 GB. Според създателите ѝ без проблем това ще стигне

да запаметите около 100 хил. цветови комбинации. 

Точният цвят пък се постига чрез смесването на мастило от няколко миниатюрни мастилници, които могат да се презареждат. 

„Скрибъл“ разполага и с възможности за безжично свързване – така че да изпращате данни към приложението за смартфони и таблети, които върви към нея, например. 

Устройството, което все още не е на пазара, но се очаква скоро да бъде, ще се предлага в две версии – химикалка с мастило (за 150 долара) и стилус за електронни устройства, който ще е на цена от 80 долара. 

Куклен театър с импровизации и без хепи енд на всяка цена


Вече 25 години на едно място в затънтена част на София се прави театър. "Ателие 313" се намира в "Красна поляна", но трупата му е убедена, че култура има не само в центъра, а и в покрайнините. В градове като Прага или Париж подобни пространства отдавна са превзети от артисти. 

"Ателие 313" е частен театър, създаден от актьора Рашко Младенов през 1989 г. за експерименти в музикалния и танцовия театър. По-късно е поканен и Петър Пашов старши, който идва от Пловдивския театър. А днес...

Обръщение на НАБЧ

Проект за национален парк_ гр. Поморие_бул.Яворов и пещеходна алея

Уважаеми дами и господа,

Граждани на Черноморието, скъпи Поморийци,

Във връзка с обявеното от МОСВ на 17.06.2014 г. от 13.00 ч. в зала № 2 на Областна администрация, Бургас (ул.„Цар Петър“ № 1), „обществено обсъждане“ на проекта за Национален Парк „Българско Черноморие“, Ви информиране за следното:

  1. Противозаконно е подменено Решение от юли 2013 на Народното събрание за създаване на „Парк Черноморие“ включващ единствено и само държавни земи. Администрацията на МОСВ своеволно е подменила решението на НС, като е включила също частни, общински земи и урбанизирани територии. От приложеното снимково доказателство ясно се вижда, че е нашият крайбрежен булевард „П.К.Яворов“ е включен в проекта за Национален Парк. По този начин булевардът и крайбрежна алея ще се управляват и зависят от волята и настроенията на  Дирекцията на Парка (разбирай зелените олигарси: Тома Белев и приятели). Занапред нито гражданите или кмета на Поморие и дори общинският съвет няма да имат право да стопанисват тази любима на Поморийци и хиляди гости част на града.

 

  1. Поради факта, че липсваше задължителния по закон широк и всеобхватен обществен дебат, ние категорично се противопоставяме на псевдообщественото обсъждане. То единствено цели чрез администативни хватки да легитимира процедурата, за да се откъсне част от нашия град.

 

Истинската цел за създаването на Национален Парк „Българско Черноморие“, не е опазване на природното богатство, а покрай държавните земи и гори да се национализират частни и общински земи. Нормалната Европейска практика изисква при включване на частни и общински имоти, потърпевшите собственици да бъдат обезщетени по пазарни цени. Държавата няма пари за отчуждителни процедури за земи по трасето на пътя Летище Бургас – Слънчев Бряг, който е основен приоритет за региона, а ще трябва да плати от джоба на данъкоплатеца само за частни земи, близо един милиарда лева, за тази „зелена авантюра“! Може би от бюджета за пенсии или здравеопазване ще бъдат заделени парите?

 

Ето защо, Ви призоваваме да присъствате лично и изразите своя протест и несъгласие, за да не позволим легитимирането на тази незаконосъобразна процедура.

 

 

С уважение,

УС – Национална Асоциация „Българско Черноморие“

 

Без ток във Варна и областта днес ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности и профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 13 юни - петък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - гр.Варна - кв."Чайка" - бл.

Загина собственикът на софийските нощни заведения

 Съсобственикът на "Найт Флайт" и създателят на "Син сити" Константин Александров загина при инцидент в Анталия, Турция.

Бизнесменът прекарвал ваканцията си заедно с цялото си семейство в турския курорт Анталия. Той се разхождал край брега заедно със съпругата си Цветелина и двете им деца - Митко и Вили. Димитров се покатерил на една остра скала, за да покаже на децата си част от забележителностите край курорта. В този момент се подхлъзнал и полетял в урвата. При ужасяващия инцидент счупил черепа и гръбнака си и изпаднал в кома. Александров бил откаран в болницата в Анталия. Два дни лекарите се борили за живота на Константин, но в крайна сметка организмът му не издържал и той починал следобед в сряда, съобщава "Стандарт". Бизнесменът бе един от създателите и собствениците на популярните софийски нощни заведения "Night Flight", "Bar Flight" и "Club 33". 

Мощно слънчево изригване днес

Мощно слънчево изригване може да наруши днес комуникациите, прогнозират учените. Отделяне на голямо количество коронална маса от слънцето може да доведе до повреждане на сателитите и да извади някои комуникации извън строя.

До една година "Младост" в София ще е с облекчен транспорт


Главният архитект на София Петър Диков обеща голямо облекчение на транспорта в столичния квартал "Младост" само след една година. След като приключи работата по разширението на първия метродиаметър, Столичната община ще направи ремонт и на бул. "Александър Малинов".

До 10 месеца ще бъде изградена "една пълноценна връзка, както на северозапад към бул. "Цариградско шосе", така и на югоизток към Околовръстния път", каза пред журналисти в четвъртък Диков. Според него по този начин...

Легендарна порнозвезда спира секса заради Италия

Много голяма жертва с оглед на амплоато си ще направи легендарният порноартист Роко Сифреди.
Участвалият в над 1300 сексфилма италианец записа специално видеопослание, в което даде обещание пред нацията. То е, че докато “скуадра адзура” участва на световното първенство в Бразилия, Роко ще се въздържа стриктно от креватни игри. Много голяма жертва с оглед на амплоато си ще направи легендарният порноартист Роко Сифреди. Участвалият в над 1300 сексфилма италианец записа специално видеопослание, в което даде обещание пред нацията. То е, че докато “скуадра адзура” участва на световното първенство в Бразилия, Роко ще се въздържа стриктно от креватни игри.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване