Представиха таксито на бъдещето в Токио

EVA може да измине 200 км с един заряд на батерията, който се прави за 15 мин

Якудза: “Голдман Сакс” с патлаци

Франс прес

Членове на якудза с характерни татуировки

Докато японските бандити се возят тържествено в луксозни автомобили, купени на кредит, шефове на банки един след друг се кланят пред телевизионните камери, извинявайки се за заеми, отпуснати на членове на якудза.

От години неясните връзки между деловия свят и този на организираната престъпност не са били толкова изложени на светло в Япония - страна, която може да се похвали с едно от най-ниските равнища на престъпността. Една от причините може би е, че полицията върши все по-добре работата си, редиците на японската мафия се разреждат, а “традиционните” й дейности - рекет, наркотици, проституция, хазарт - са по-затруднени отпреди.

По данни на полицията през 2012 г. членовете на якудза са намалели с 28 процента в сравнение с преди десет години, но при все това остават още около 63 000!

Внезапно част от престъпните синдикати се преквалифицираха в по-дискретни, но по-малко карикатурни и по-стабилни дейности: финансите и злоупотреби с поверителна борсова информация. “Бизнесът със злоупотребите с вътрешна борсова информация се разрасна неимоверно, можете да направите много повече пари чрез борсови манипулации, отколкото чрез класическото изнудване”, обяснява американският разследващ журналист Джейк Аделстийн, познавач на японския бандитизъм и автор на бестселъра “Токийска поквара” (Tokyo Vice).

Според журналиста, работил за авторитетния японски всекидневник “Йомиури шимбун”, кланът Ямагучи - най-големият в Япония - днес не е нищо друго освен “Голдман Сакс с патлаци”, намек за влиятелната американска търговска банка. Сега татуировките и отрязаните пръсти са по-малко, отстъпвайки място на костюмите по поръчка.

Дори външния вид на гангстерите се е променил. Край с фолклора за татуираните отгоре до долу тела, отрязването на кутрето за наказание или в знак на преданост: днес тези господа се разхождат в костюми по мярка, заменяйки поведението на брутални престъпници с външност по-типична за представителите на финансовите среди.

“Това се превърна в разумна инвестиция”, казва Аделстийн. Подобно на италианските си братовчеди (мафията) или китайските (триадите), якудза са колкото страховити, толкова и обаятелни за публиката, която обожава да се потапя в тези мътни води, проследявайки с удоволствие приключенията им в игралните и в анимационните филми (манга).

Има обаче една съществена разлика: колкото и невероятно да изглежда, клановете якудза са законни и си имат представителства в най-големите японски градове. Макар от време на време полиция да извършва по-някой внезапен обиск, властите ги толерират, той като въпреки незаконните им дейности виждат в лицето на якудза някакъв вид “регулатор” на насилието в обществото. Кланът Ямагучи, например, помогна при доставяне на храни след разрушителното земетресение в Кобе през 1995 г.

Времената обаче се промениха и Токио е подложен на международен натиск да прилага по-сурови мерки срещу тези банди и прането на пари в момент, когато американското финансово министерство се е заело да замразява авоарите в чужбина на босовете на клана Ямагучи - “милиарди долари с незаконен произход всяка година” според американското правителство. Изведнъж японските власти взеха “да пипат по-здраво”, откакто през септември банка “Мидзухо” призна, че е отпуснала кредити на двама мафиоти.

Четири други банки, сред които най-голямата - “Мицубиши Ю Еф Джей файненшъл груп”, не чакаха да ги принуждават, а бързо признаха, че също са заемали пари на членове на якудза. Управителите на “Мидзухо” отначало се направиха на невинни (не знаели, кредитите били отпуснати от кредитна дъщерна компания), но накрая признаха, кланяйки се усърдно по телевизията, че са напълно в течение. За да неутрализира кризата, банката обяви, че налага санкции срещу 54 мениджъри, а изпълнителният директор ще работи без заплата шест месеца.

“Изумително е, че управителите на “Мидзухо” не са направили нищо, при положение, че са знаели!”, възмущава се университетският преподавател по финансово право Тошихико Кубо.

“Много финансови институции се опитват да не се забъркват ...

Путин се представи за консерватор в годишното си послание

Путин влиза в Георгиевската зала на Кремъл за годишното си послание. Снимка: официален сайт

В годишното послание на президента към Федералното събрание - двукамарния парламент на страната. Владимир Путин потвърди, че остава верен на консервативния курс, получил според него международно признание, изтъква “Независимая газета”, цитиран от Би Би Си.

Според вестника Путин неслучайно е споменал за консерватизма - “явно е искал да подчертае, че този курс не е доморасло изобретение, не е нещо архаично, а модерна тенденция, следвана от много страни”.

Президентът цитира руския философ Николай Бердяев, според когото смисълът на консерватизма не е да възпрепятства движението напред и нагоре, а да възпрепятства движението надолу и назад, посочва изданието.

Всеки антилиберален консервативен модел предполага по-силна отговорност на държавния глава за вземаните решения; руският консерватизъм, базиран на религиозните и семейните ценности, е по-близък до монархическата властова система. В рамките на този консервативен подход президентът за пръв път не само очерта насоките в политиката занапред, но огласи и мерки за осъществяването й, отбелязва “Независимая газета”.

Путин даде “по-остри отвсякога оценки за дейността на кабинета” и “представи голям брой конкретни решения - през главата на правителството, което не е в състояние да решава проблемите”, за да осъществи президентските укази отпреди година и половина, допълва всекидневникът.

Бодрите рапорти на правителството не подействаха, коментира “Московский комсомолец” и припомня, че изпълнението на указите, издадени в унисон с предизборните обещания на президента, е под личния контрол на премиера Дмитрий Медведев.

“Посланието не бе нито демагогско, нито агресивно спрямо някаква група”, обръща внимание Дмитрий Орлов от ръководството на управляващата партия “Единна Русия”, говорил пред “РБК дейли”. “По едно време негативният дневен ред имаше доста силно влияние, сега е заявен открито позитивен дневен ред”, добавя политикът.

Според политолога Дмитрий Бадовски, говорил пред “Комерсант”, Путин “най-вероятно ще търси отговорност за изпълнението на поръченията си от посланието” и на предишните укази “много скоро”, през идния април или май, когато ще отправи ново послание към парламента.

“Росийская газета” припомня някои точки от вътрешнополитическата и вътрешноикономическата част на документа. След словото на Путин стана ясно, че през следващата - 2014 година, трябва да се променят много неща в Русия, пише официозът по повод “раздадените ясни и конкретни поръчения със срокове за изпълнение на отговорните структури”.

В материала се изброяват предложения на Путин “за развиване на политическата конкуренция” в Русия, “нулево четене” на всички ключови законопроекти и стратегически планове, икономически мерки спрямо руските работодатели с цел да се внесе ред в ситуацията с трудовите мигранти, действия за насърчаване на бизнеса, “деофшоризация”, създаване на доброволческо движение в помощ на здравеопазването, “специални усилия, за да бъде необратим” демографският подем, и т. н.

Владимир Путин не обяви ново затягане на гайките в политиката, но все пак си запази тази възможност, посочва “Ведомости” в редакционен коментар. Вестникът смята за важно, че президентът е признал вътрешните причини за икономическата криза в Русия, но прави уговорка, че според Путин това не е повод да се протака изпълнението на миналогодишните “майски укази”.

“Тук естествено за всичко упреква кабинета - популистката теза за “лошите боляри” става първостепенна за Путин, тъй като в бюджета вече няма пари за раздаване”, пише изданието.

“Като цяло Владимир Путин се помъчи да покаже, че държи всичко под контрол, а икономическите проблеми може да бъдат решени само с няколко техническо-бюрократични мерки, без да се харчат пари”, резюмира всекидневникът.

“Путин и масовката, събрана в Кремъл, за пореден път разиграха класическата партия шах с добрия цар и лошите боляри. И тя май пак ще свърши работа”, обобщава “Утро”.

“Лента” се връща към консервативния курс на Путин и коментира: “Държавният глава за пръв път ясно представи своите възгледи за това как схваща мисията на Русия - да опазва и да изнася традиционните ...

С действията си Янукович засилва протестното движение

Президентът на Украйна Виктор Янукович отхвърли днес искането на опозицията за оставка на правителството, предаде ДПА. Правителството може да подаде оставка само след вот на недоверие в парламента, каза той на среща с представители на опозицията около кръглата маса, предавана онлайн по интернет. “Такъв вот имаше и вие го видяхте”, допълни той, имайки предвид неуспешния вот на недоверие от 3 декември във Върховната рада.

Кръглата маса започна по инициатива на бившия президент Леонид Кравчук в Националния дворец на изкуствата “Украйна”. Това е третото заседание в последните три дни, посветено на намирането на изход от кризата, предаде ИТАР-ТАСС. В събитието участват президентът Виктор Янукович, бившите държавни глави Леонид Кучма, Ленонид Кравчук и Виктор Юшченко, опозиционните лидери Арсений Яценюк, Виталий Кличко и Олех Тяхнибок, а също и представители на политически партии, синдикални организации, на студентското движение, експерти и хора от творческите и научни среди.

Държавният глава заяви, че в Украйна са се натрупали много проблеми, “различни хора защитават различни позиции”, но било необходимо исканията на протестиращите да бъдат чути и да се вземе предвид тяхната гледна точка. На кръглата маса Янукович предложи също да обяви амнистия за всички задържани по време на масовите протести в Киев, добавя ИТАР-ТАСС.

Лидерът на опозиционната партия „Удар” Виталий Кличко предупреди украинския президент Виктор Янукович, че „разпръскването със сила на протеста на площад „Независимост” в Киев ще има ужасяващи за самия президент последствия”. „Знаем, че се разглежда силов вариант за разпръскване на протеста днес. Такъв вариант ще има ужасни последствия за страната и за вас лично, господин президент”, каза Кличко на заседание на общонационалната кръгла маса „Да обединим Украйна”.

Операцията на украински специални части през нощта срещу сряда с цел да потушат проевропейския протест на киевския Майдан (площад “Независимост”) бе остро осъдена от Запада, отбелязва “Комерсант”.

САЩ и ЕС нарекоха действията на украинската власт неприемливи. Най-непримиримите критици на Киев - главно в Полша, призоваха да бъдат наложени лични санкции на украинските лидери. Това развитие на нещата може да обезсмисли усилията за организиране на кръгла маса между властта и опозицията. Опонентите на президента Виктор Янукович отправят призиви за окупация на правителствени сгради и нови улични протести, обобщава вестникът ситуацията в Украйна.

Опозицията започна антиправителствени акции, след като Киев отказа миналия месец споразумение за асоцииране с ЕС.

Разчистването на територията около площад “Независимост” бе изтълкувано от Запада като решение на Янукович да мине към силов сценарий, пише всекидневникът и цитира държавния секретар на САЩ Джон Кери: “Тази реакция е неприемлива и няма нищо общо с демокрацията”.

След операцията помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд посети Майдана заедно с вашингтонския посланик в Киев Джефри Пайат. Двамата символично подкрепиха митинга с раздаване на хляб и бисквити. След среща с Янукович Нюланд направи изявление, прозвучало като ултиматум, посочва изданието и я цитира: “Отправихме ясен сигнал: все още е възможно да бъде спасено европейското бъдеще на Украйна. Надявам се, че след нашия разговор президентът Янукович знае какво трябва да прави”.

Решителните действия на украинските власти, разкритикувани и от европейски политици, включително от първия дипломат на ЕС Катрин Аштън, накараха опозицията в страната да заеме още по-радикални позиции, пише “Комерсант”. “Утре тук ще има милиони и режимът на Янукович ще падне”, обещал лидерът на опозиционната партия “Отечество” Арсений Яценюк.

Опитът на украинския президент окончателно да “прочисти” от протестиращи центъра на Киев се провали. Конфронтацията в украинската столица навлезе в своя финален стадий. И милицията, и демонстрантите се готвят да продължат борбата за контрол върху столичния център, пише “Новие известия”.

Украинският премиер Микола Азаров отрече да е прилагана сила през нощта срещу сряда, но само по данни на градската управа близо 30 души ...

Многоженството като начин да хванеш богат съпруг

Росбалт

Многоженството в Средна Азия все повече става норма на живот. Материално осигурените мъже са твърде малко в региона. В Русия пък просто са твърде малко мъжете, каквито и да било. Полигамията може би е и наше бъдеще.

***

Според анализ на влиятелната американска осведомителна агенция Блумбърг полигамните бракове набират все повече популярност в Казахстан. Както сочи миналогодишно допитване на местната агенция Казинформ, 41 от всеки сто казахстанци са за узаконяване на многоженствотом 26 процента са против, 22 на сто нямат предпочитания, а 11 процента твърдят, че явлението бездруго е факт и това стига. Многоженството - при условие първата жена да склони за втора, получава открита подкрепа и от Духовното управление на мюсюлманите в Казахстан.

Както сочи високопоставен казахстански духовник, пожелал анонимност, близо 10 на сто от всички брачни церемонии в най-голямата джамия на Алмати представляват бракосъчетания с “токал” - втора жена.

Поради чергарското им минало казахите са далеч по-малко религиозни от таджиките и узбеките. И полигамията в Казахстан едва ли идва оттам, че ислямът разрешава многоженството. Разпространението му в Таджикистан и Узбекистан може и да има нещо общо с религиозността на местното население, но казахстанската полигамия е чисто икономически феномен. И по мои наблюдения религиозните мотиви за многоженството имат далеч по-слаб ефект от баналното икономическо стимулиране.

Огромната част от жените на мои силно религиозни познати - таджики и узбеки, не харесват това положение от исляма. А и мъжете им като цяло са против многоженството: посочват, че според Корана човек може да вземе втора жена само ако това не наскърбява първата. Реално погледнато, в Таджикистан, Узбекистан и Северен Кавказ полигамни бракове сключват само малка част от крайните фанатици на исляма, главно фундаменталисти (погрешно наричани уахабити в руския печат), и делът им е нищожен.

Икономическият фактор обаче е много по-действен от религиозния. Според Жанар Джандосова, директор на казахстанския научноизследователски център “Санге”, повечето “токал” идват от бедни семейства. Социоложката твърди, че “казахските момичета, склонили да станат втори съпруги, щяха да са къде по-малко, ако имаше повече нормални възможности да напреднат в живота”. “За региона е характерно жените да се стремят към по-добро положение в обществото, а твърде много от тях виждат в токализма единствен начин да получат достъп до финансите на мъжа”, смята специалистката.

Любопитен факт: днес полигамията е официално разрешена в 40 държави и почти всички са сред най-бедните в Азия и Африка.

Ако приемем, че “токализмът” сред казахите е изцяло икономически мотивиран, значи многоженството може да се превърне в доста актуален проблем и за Русия. Потвърждават го и скандалите около вторите съпруги на редица богати руски чиновници.

Освен икономическите мотиви впрочем в Русия има и друга причина жените да избират ролята на втора съпруга. Мнозина западни политолози виждат в алкохолизма сред руските мъже дотам сериозен проблем, че просто не могат да смятат Русия за сериозна държава.

“Руснаците имат африканско ниво на смъртност сред мъжкото население. Главно заради алкохолизма. Дори ако допуснем, че руснаците пият горе-долу колкото французите, самата им култура на пиене е абсолютно различна. Да, един французин може да изпие, без да бърза, няколко чаши вино на обяд и на вечеря. Руснакът пък може да гаврътне на екс бутилка водка; за тях са характерни и периодичните запои. А този стил в пиенето е много по-вреден от европейския. Затова според мен алкохолизмът за жалост все още е крайно сериозен проблем за Русия”, заяви пред Росбалт Пол Гобъл, водещ американски експерт ...

Иран ще стане водещ износител на газ след десетилетие или повече

Ройтерс

Най-големите газови залежи в света могат да привлекат някои енергийни компании обратно в Иран, ако бъдат вдигнати санкциите, но е малко вероятно Техеран да стане водещ доставчик на газ за Европа или Азия поне още едно десетилетие.

Европейските компании, разполагащи с технологията да експлоатират изцяло мащабното иранско находище “Южен Парс” под Залива, го напуснаха в края на миналото десетилетие под натиска на САЩ, попарвайки надеждите на Иран да последва светкавичния възход на Катар в световната лига на износителите на газ.

Ядрената сделка от миналия месец между Запада и новото иранско правителство породи надежди, че петролното производство на Техеран би могло да се възстанови, ако Вашингтон и Европейският съюз облекчат контрола върху износа.

Иран обаче има малък шанс да стане водещ износител на газ поне още едно десетилетие заради високото търсене вътре в страната и вътрешните пречки за разработване на залежите, които бяха проблем доста преди санкциите да прогонят чужденците.

Вдигането на санкциите срещу Иран “потенциално би могло да има огромно въздействие върху износа в дългосрочен план, но ще отнеме години, за да се задвижат нещата”, коментира Лоран Русекас, висш съветник в екипа Global Gas на консултантската компания IHS.

В краткосрочен план има по-голям икономически смисъл за Иран да използва газ, за да удовлетворява вътрешното търсене в производство на електроенергия и в промишленост, както и за реинжектиране в застаряващите петролни находища, за да се поддържа производството, отбелязва Русекас.

Употребата на газа за реинжектиране в петролно находище е с по-висока стойност от износа, тъй като на световния пазар петролът се продава много по-скъпо и не изисква милиарди долари капиталови инвестиции в проекти за износ на газ, които се изплащат след години.

Над 28 милиарда кубични метра газ бяха реинжектирани, за да се засили петролното производство през 2011 година, според американската Агенция за енергийна информация, а според някои оценки за едно десетилетие годишно ще бъдат необходими около 83 милиарда кубични метра.

НЕТЕН ВНОСИТЕЛ

Производството на пласиран на пазара ирански газ, без отчитане на изгорелия и реинжектирания газ, се е увеличило над два пъти до 160,5 милиарда кубични метра през 2012 година спрямо 75 милиарда кубични метра през 2002 година.

Техеран обаче стоеше със скръстени ръце, докато Катар стана една от най-богатите страни в света, след като западни енергийни компании построиха заводи за милиарди долари през последното десетилетие, които превърнаха малката държава от Залива в най-големия в света износител на втечнен природен газ.

Двете страни си поделят най-голямото в света газово находище, което Иран нарича “Южен парс”, а Катар - “Северно поле”. То се простира по тяхната офшорна граница в Залива и покрива почти цялото газово производство на Катар и около 35% от иранското.

Изобилие от кондензат и газови течности в находището означава, че то може да носи достатъчно печалба, за да покрива разходите за сондиране преди изпомпването на газа. Това прави иранските проекти за износ на втечнен природен газ потенциално високо конкурентни, макар предлагането на да нараства заради американския шистов газ и големите находки край бреговете на Източна Африка.

Фаза 12 от разработването на “Южен парс”, която се очаква да започне догодина, би могла да увеличи доставките с до 28 милиарда кубични метра годишно, когато заработи изцяло.

“Трябва да положим усилия, за да пуснем част от тази фаза възможно най-скоро”, заяви иранският министър на петрола и газа Биджан Занганех, цитиран от министерския уебсайт Шана при посещение на обектите. “Важните проекти в петролно-газовия сектор не трябва да ...

Да си щракнеш “селфи” - Обама, Камерън и Торнинг-Шмит на церемонията в памет на Мандела

Снимка: от тв екрана

От погребението на Нелсън Мандела, предавано пряко по стотици телевизии в целия свят, гледано от милиони хора, остана само един анекдот, пише в днешния си брой френският в. “Либерасион”. Анекдотът е за “Барак”, “Дейвид” и “Хеле”, които се забавляват с това да се снимат по време на церемонията като обикновени тийнейджъри. “Селфи” (снимка, която си правиш сам) е понятието, обявено наскоро за дума на годината от Оксфордски речник на английския език, а сега добива още по-широка популярност, отбелязва вестникът.

“Селфи” от възпоменателната церемония за Мандела: ако президентът Обама го прави, не винете тийнейджърите”, е днешното заглавие на британския в. “Телеграф”. Изданието отбелязва, че Барак Обама и Дейвид Камерън принадлежат към новия биологичен вид “Фомо сапиенс”. Фомо сапиенс не може да остави телефона, таблета или лаптопа си настрана, без значение колко неподходящ е случаят. Например да си проверяваш съобщенията или да си актуализираш Фейсбук статуса по време на погребение.

Мисля, че това са моменти, когато фокусът трябва да бъде върху скъпия покойник, който е отишъл в страната, от която никой не се е върнал, пише Алисън Пиърсън в статия за “Телеграф”.

Роберто Шмид, фотографът от Франс прес, който улови “селфи”-то на тримата политици, описва случката в блога на АФП, пише в.”Либерасион”. “Когато направих тази снимка, церемонията бе започнала преди повече от два часа. На трибуната Барак Обама тъкмо бе нарекъл Мандела “великан на историята, който поведе една нация към справедливостта”. И изведнъж идва тази дама (Хеле Торнинг-Шмит, премиер на Дания), изважда телефона си и започва да се снима с Камерън и президента на САЩ”, пише френският фотограф.

Противно на голяма част от реакциите, които предизвика тази снимка, Роберто Шмид не намира нищо шокиращо в нея. “Около мен, на стадиона в Совето, южноафриканците танцуваха, пееха и се смееха в чест на починалия си лидер. Атмосферата беше празнична”, споделя той.

БТА

Ал Каида създава ислямска държава

Ройтерс

В западната пустиня на Ирак близо до границата със Сирия, където пейзажът е от камъни и пясък, указателна табела известява, че влизаш в Ислямската държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) на Ал Каида.

Кратък видеозапис със знака бе излъчен по джихадистки сайтове миналия месец и отразява отдавнашната цел на бойците от Ал Каида да създадат ислямско емирство.

Екстремисти от ИДИЛ засилиха нападенията срещу стратегически цели в райони на Западен Ирак през последните три месеца в опит да направят реалност въображаемата си държава, казаха служители по сигурността и аналитици.

“Ал Каида вярва, че тези райони нямат силни връзки с централното правителство в обществената сфера и в сферата на сигурността, и затова ще е лесно да ги отдели от Ирак”, каза независимият аналитик Хашим Хабоби. “Това е целта на всички тези нападения”.

Бойци на Ал Каида поеха контрола над повечето от сунитските райони в Ирак след нахлуването на САЩ през 2003 г. Американски войници и местни съюзници накрая ги отблъснаха в периода 2006-2007 г., в който САЩ увеличиха числеността на силите си в страната. Днес обаче бойците отново целят да поемат контрола над малки и големи градове и да осъществят мечтата си за държава, управлявана според строги средновековни практики в сунитския ислям.

След години на заговорничене в нелегалност и по интернет те обединиха сили с могъщи групировки, сражаващи се в съседна Сирия срещу президента Башар Асад, и се опитват да създадат халифат, надхвърлящ сегашните държавни граници.

“Те искат да създадат своя собствена държава на това място. Вече не им е достатъчно да имат държава само във виртуалния свят”, каза високопоставен федерален полицейски служител, присъствал на разпити на задържани от Ал Каида в Багдад.

Той каза, че в края на миналия месец армията разкрила заговор на ИДИЛ да завземе погранични градове близо до Сирия в западната провинция Анбар, както и главните населени места там - Рамади и Фалуджа. Планът е осуетен след акция срещу лагер в анбарската пустиня само два дни преди замисълът да бъде приведен в действие, добави служителят.

Бойци възнамерявали да нападнат полицейски участъци, военен оперативен център, отговарящ за четири провинции в Западен и Северен Ирак, както и правителствени сгради в Рамади и западни градове, каза служителят.

Нападението щяло да включва атентатори самоубийци, някои от тях с коли бомби, както и ракети, точно като при атаката през юли, при която стотици затворници бяха освободени от затвора “Абу Гариб” - най-дръзката операция на екстремисти в Ирак от повече от пет години.

ПРЕОСМИСЛЯНЕ

Според аналитика Хабоби ИДИЛ смята Анбар и близкия град Мосул за ядрото на един по-широк район, който може да бъде изтръгнат от контрола на доминираното от шиити правителство в Багдад и да послужи за убежище, осигуряващо свободно влизане и излизане от Сирия.

Възходът на ИДИЛ и съюзниците й в съседна Сирия вече преобрази този конфликт и принуди западните страни, подкрепящи бунтовниците срещу Асад, да започнат процес на преосмисляне.

САЩ и Великобритания замразиха в сряда помощта за Северна Сирия, след като ислямисти завзеха щаб и складове там на подкрепяни от Запада бунтовници.

ИДИЛ, която обяви създаването си по-рано през годината от съществуващи преди това групировки, действа и от двете страни на границата, макар че не е ясно колко тясна е координацията в дейността между сирийското и иракското крило.

В Ирак ИДИЛ пое отговорност за масови бомбени кампании, при които през годината загинаха хиляди цивилни - най-голямото насилие от периода след увеличаването на американските сили.

В Сирия ИДИЛ ...

Словения избегна европейския “спасителен чадър”

Дойче веле

На границата на Словения. Снимка: вело-турен

Осем банки в Словения, засегнати от финансовата криза, имат нужда от допълнителен капитал на обща стойност 4, 758 милиарда евро. Това показва стрес-тестът на словенските банки, извършен по заповед на ЕС, чиито резултати бяха оповестени на 12 декември тази година. Нуждите на трите най-големи банки - НЛБ, НКБМ и Абанка Випа, възлизат на 3,12 милиарда евро. Те ще получат свеж капитал от държавата, която за тази нужда планира да издаде облигации на стойност 1 милиард евро.

Словения може сама да реши проблема с банките. Имаме внесени пари, за да рекапитализираме големите банки и няма нужда от европейския “спасителен чадър”. В следващата година ще влезем със здрава банкова система, заяви Деян Жидан, вицепремиер и министър на земеделието и екологията на Словения в разговор за македонската редакция на Дойче веле още преди оповестяването на резултатите от стрес-теста на банките.

Всички спекулации за евентуална помощ отвън са безпредметни, оцени управителят на словенската централна банка Бощян Язбец. От днес е ясно, че Словения може да оправи своя банков сектор без финансова помощ от своите европейски партньори, заяви Оли Рен, еврокомисар по монетарните въпроси, коментирайки резултатите от стрес-теста.

С рекапитализацията на банките дългът на държавата ще се покачи на 75,6 процента от съвкупните годишни постижения на словенската икономика.

Другите пет засегнати банки - УниКредит банка Словения, Банка Целие, Хипо Алпе-Адрия, Райфайзен Словения и Гореньска банка, имат време до юни идната година да увеличат своите резерви в капитал за общо 1,1 милиарда евро, който би трябвало да осигурят от частни инвеститори.

Банките имат съмнителни кредити в размер на 8 милиарда евро, почти една четвърт от годишния БВП на словенската икономика. Около половината от тях трябва да бъдат прехвърлени в “bad bank”, която правителството планира да формира веднага след като получи съгласие от Европейската комисия. С тази стъпка трябва да се улесни продажбата на банките, обхванати от кризата.

Словения от 2004 г. е членка на ЕС, а от 2007 г. се присъедини към еврозоната. Дълго време тя бе смятана за пример за подражание с добра икономика и стабилни нива на растеж. Но поради зависимостта си от износа тя бе изправена пред тежки последици от международната криза и изпадна в дълбока рецесия. За пет години икономиката й преживя спад от 11 процента. Само тази година спадът ще възлезе на 2,7 процента, а догодина минусът трябва да бъде намален до 1 процент.

Спадът на икономическата активност от своя страна доведе до много тежко положение словенския банков сектор. За превъзмогването на тези проблеми лявоцентристкото правителство започна процес на приватизация. Досега правителството контролираше половината от стопанството и то в банковия сектор, търговията на дребно, телекомуникациите и медиите.

Предвидена е продажбата на 15 предприятия, от които една част вече е реализирана, информира вицепремиерът Деян Жидан, говорейки преди два дни пред германски бизнесмени в Берлин. За продажба, след другите предприятия, ще бъдат предложени и Телеком Словения, “Адрия еъруейз” и международното летище Любляна, за да се попълни по този начин държавният бюджет.

БТА

Наближаването на 100-годишнината от Първата световна война вълнува Балканите

Франс прес

В навечерието на стогодишнината от началото на на Първата световна война бившите европейски противници се готвят да отправят послание за мир от Сараево, но Сърбия осъжда това и се опасява да не бъде обвинена, че е била в основата на този конфликт.

Повод за избухването на Първата световна война, отнела живота на близо десет милиона души, бе атентатът в Сараево, при който младият сръбски националист Гаврило Принцип уби на 28 юни 1914 г. ерцхерцог Франц Фердинанд, наследник на австро-унгарската империя, и неговата съпруга.

След Втората световна война Гаврило Принцип бе описан в официалната югославска история като “герой”, който със своя акт е “изразил народния протест срещу тиранията” на Австро-Унгария.

Но след разпадането на социалистическа Югославия, което противопостави сръбските сили на другите народи от региона в междуетнически конфликти през 90-те години на миналия век, възприемането на атентата и на неговия извършител придоби етнически оттенък.

Докато в Белград Гаврило Принцип си остава “герой, който се е борил за свободата”, в Сараево - някога мултиетнически град, а днес с преобладаващо мюсюлманско население, той е определян като “терорист”.

“Мисля, че сто години по-късно е дошло време да се провери отново всичко, свързано с Първата световна война, с атентата в началото на войната и с причините за атентата, без да се внушава отговор”, казва за АФП директорът на Института за история в Сараево Хусния Камберович.

Този босненски историк мюсюлманин подготвя за юни 2014 г. международна конференция за Първата световна война с участието на близо 130 историци от около тридесет страни.

“Няма теми, по които не може да се дискутира. Би било безсмислено да се организира конференция като се определят предварително въпроси, които не може да бъдат засягани”, обяснява той.

Тази конференция вече бе определена като “ревизионистична” от сръбски отговорни политически представители.

Политическият лидер на босненските сърби Милорад Додик критикува европейските страни и специално Франция, осъждайки техния проект за отбелязване на стогодишнината в босненската столица в сътрудничество с кметството на града чрез серия събития.

“Това ще бъде нова пропагандна атака срещу сърбите…фалшификация на историята”, каза неотдавна той.

Европейците не промениха мнението си. Фондация “Сараево, сърце на Европа” бе създадена и натоварена да организира събития във връзка със стогодишнината през юни 2014 г.

“Няма никакво намерение да се прави това да се фалшифицира историята “, уверява посланикът на Франция в Босна Ролан Жил.

“Идеята е просто да се съберат специално младите поколения и да им се каже: вижте, за следващите векове единственият възможен път е съжителство в мир и помирение”, заяви той за местната телевизия ТВ1.

Френски проект, целящ организиране на научна конференция, за да се съберат около една маса историци от всички страни, засегнати от Първата световна война, няма да може обаче да се осъществи заради различията в историческите интерпретации в района.

В Белград сръбските политически лидери проявиха голяма скептичност.

“Сърбия няма да позволи ревизия на историята, нито да забрави кои са основните отговорни за Първата световна война”, предупреди сръбският премиер Ивица Дачич в интервю за АФП.

Според сръбската историчка Дубравка Стоянович Гаврило Принцип е “идеален персонаж за всякакъв род злоупотреби с политически цели”.

“Той бе югославски националист…В неговото движение е имало мюсюлмани, хървати и сърби, които се бореха срещу Австро-унгарската империя”, отбеляза тя.

От своя страна Додик обяви организиране заедно със сръбския режисьор Емир Кустурица на прояви във Вишеград, Източна Босна, за да “се представи на междунарадна конференция истината и фактите за това събитие”.

“Принцип е защитавал идеята за свобода …той е убил един окупатор”, каза неотдавна режисьорът в ...

“Тахрир” срещу “Рабаа” - от продемократична революция през ислямски контрапротест до нов военен преврат

Протестите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: АФП/БТА

За Египет 2013 г. премина под знака на политическото разделение между прозападните активисти от емблематичния каирски площад “Тахрир” и привържениците на движението “Мюсюлмански братя”, които яхнаха вълната на всеобщото недоволство, присвоиха си протеста и доведоха на власт Мохамед Морси. Една година, белязана от безпрецедентно национално разцепление, кулминира с държавен преврат, отстраняване на първия демократично избран президент на Египет, суспендиране на конституцията и насилие срещу активистите на “Мюсюлмански братя” - водещата организация на сунитския политически ислям от самото си основаване през 1928 г.

Точно дванайсет месеца бяха изминаха от встъпването в длъжност на Морси на 30 юни 2012 г., когато протестите срещу неговото управление пламнаха с пълна сила. От една страна, недоволството произтичаше от ислямизирането на законодателството посредством една набързо скалъпена конституция, която изтъкваше шериата като основен източник на законодателството. От друга страна, увеличаването на престъпността, повишаването на инфлацията, западането на туризма и икономическата безизходица бяха неразделни спътници на новопостигнатата от египтяните “свобода” след свалянето на президента Хосни Мубарак. Морси и “Мюсюлманските братя” бяха обвинени, че се опитват да наложат монопол върху властта, като изолират всички останали политически движения в страната.

ВОЕНЕН ПРЕВРАТ С НАРОДЕН МАНДАТ

Армията на Египет постави на 1 юли 48-часов ултиматум на президента Морси да изпълни волята на египетския народ, като предупреди, че в противен случай военните ще предложат собствен план за излизане от кризата. Младежкото гражданско движение “Тамарод” Бунт , инициатор на масовите протестни акции на 30 юни, също обяви, че ако президентът не се откаже от пълномощията си и не свика предсрочни избори, ще последва гражданско неподчинение. Броени часове след като министърът на отбраната Абдел Фатах ас Сиси даде ултиматума, няколко министри от доминирания от “Мюсюлманските братя” кабинет депозираха оставките си, а в много градове започнаха сблъсъци между привърженици и противници на президента. В среднощно телевизионно обръщение към нацията на 2 юли Морси призова въоръжените сили да се откажат от намеренията си, позовавайки се на конституционната си легитимност, и заяви, че няма да се е подчинява на диктат.

Хиляди демонстранти се стекоха на площад “Тахрир”, за да посрещнат на 3 юли в 16.30ч местно време изтичането на поставения от въоръжените сили ултиматум. Малко след уречения час главнокомандващият египетските въоръжени сили Ас Сиси обяви отстраняването на Морси, заяви, че суспендира конституцията и назначава председателя на конституционния съд Адли Мансур за временен държавен глава. Телевизионното обръщение на Сиси бе последвано от бурна реакция и заря на площад “Тахрир”, където стотици хиляди души ликуваха и развяваха националното знаме.

Свалянето на президента Мохамед Морси и на неговите “Мюсюлмански братя” от армията, подтикната към действие от масовите протести, бележи стратегическо отстъпление на политическия ислям в Близкия изток, смята Самиха Нахул от агенция Ройтерс. Събитията от 3 юли са удар за “Мюсюлманските братя”, чиято родина Египет е страна със силно влияние в региона и където през 2011 г. избуя Арабската пролет, довела до свалянето на диктатури и пробив на политическия ислям в Северна Африка.

На 3 юли светът стана свидетел на едно странно зрелище, в което демократични активисти поканиха исторически антидемократичната армия да свали от власт демократично избран ислямист, чиито поддръжници предпочитат теокрацията, отбеляза в редакционна статия в. “Крисчън сайънс монитор”. ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ИМА РАВНО ПО ГОЛЕМИНА И ОБРАТНО ПО ПОСОКА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ

В края на юли на сваления президент бяха повдигнати обвинения в сътрудничество с Хамас ...

Турция - година на преформатиране на обществото

Задълбочаващият се авторитаризъм на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган се отпечата силно върху изминалата година, а най-явното му проявление бяха антиправителствените протести през лятото, смазани от полицията с цената на шест жертви и над 8000 ранени.”Ние сме войници на Ататюрк” скандираха противниците на правителството на протестите, подбудени от намеренията за унищожаването на парка Гези до площад Таксим - централно място на демонстрациите в Истанбул. От екопротест те прераснаха в изява на общественото недоволство и загриженост от пълзящата ислямизация на турското общество, от арогантността на премиера и намесата в частния живот на турците.

От другата страна застанаха правителствените поддръжници, които с викове “Аллах акбар” (Аллах е велик) заявяваха на митинги подкрепата си за правителството и министър-председателя. И именно в тяхното лице Ердоган съзря “истинската Турция”, населението, по чийто модел е подозиран, че иска да преформатира цялото турско общество. Със самочувствие, че има подкрепата на 50 процента от турските граждани, Ердоган пренебрегна останалите 50 процента, а онази част от тях, която дръзна да изрази недоволството си от неговата политика, наричаше “мародери” и “измет”.

Протестите започнаха като колоритна екопроява на младежи, опитващи се да защитят дърветата в едно от малкото зелени кътчета на Истанбул. Високомерно обаче Ердоган в началото подцени техния потенциал и продължи да следва плановете си за преустройство на едно място, наситено със символика за турските демонстрации и светския характер на републиката. Това даде повод за разрастването им в масови антиправителствени демонстрации из цялата страна.

Протестите обаче, в които се включиха най-различни сегменти на обществото, маргинализирани от правителството, се удариха в твърда стена. Около месец онези, които по площадите бяха заливани от водните струи и задушавани от сълзотворния газ на полицията за борба с безредиците, бяха централна тема на новините по световните телевизии, но след като протестите утихнаха, демонстрантите се оказаха изправени пред серии обвинителни актове, заплашващи ги с години затвор. Съвсем не се реализираха и твърденията, че с протестите се подготвя почвата за военен преврат, така както се е случвало в миналото при подобни социални вълнения.

Опонентите на правителството обвиняват Ердоган, че се опитва да им наложи консервативен и ислямски модел и че правителството не приема различния начин на живот, като се опасяват, че това може да доведе до ислямизиране на страната и постепенно въвеждане на шериата.

В първите години на власт Ердоган се съсредоточи върху политически реформи, целящи да синхронизират законодателството на страната с политическите критерии на Европейския съюз. Кюрдите получиха по-широки културни права, а религиозните малцинства се радват на по-големи свободи. Успоредно с тези усилия, приветствани от ЕС, правителството напоследък сякаш все повече прокарва своя религиозен консерватизъм в обществото на фона на една обезсилена опозиция и повсеместна автоцензура. Хиляди правителствени опоненти, сред които журналисти, учени, кюрдски активисти, през последните години бяха хвърлени в затвора по обвинения, че са част от крайнонационалистически групи, планиращи преврат срещу правителството.

“В затворите в Турция има повече журналисти, отколкото в Китай. Ердоган прибра на топло цяла военна академия от генерали. В партията му хората се страхуват да застанат срещу него”, писа британското списание “Икономист”.

В тази среда автоцензурата се наложи като обичайно явление и не е чудно, че само намек за лошото впечатление, останало у турски министър от дълбокото деколте на телевизионна водеща, се изрази в нейното уволнение, а критиките на премиера към популярен сериал станаха причина за по-премереното поведение и външен вид на героите в ...

Борисов: България е пред катастрофа, вярвам повече на S&P, отколкото на Лютви Местан


Смея да вярвам повече на Standard & Poor's, отколкото на Лютви Местан, който твърди, че по-стабилно правителство не е имало. Това заяви в предаването на БНТ "Панорама" председателят на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

По думите му днешната негативна прогноза на кредитната агенция оценява състоянието на България според икономическата и политическата стабилност и сегашните управляващи са превърнали страната от стабилна в негативна. Това е лош сигнал към инвеститорите, защото може да...

ВИДЕО: Херта потвърди - най-слабата защита в Бундеслигата е на Вердер

Херта се наложи с 3:2 над Вердер Бремен в първия мач от 16-я кръг на Бундеслигата. Успехът поне временно изкачва столичани в зона УЕФА, с 25 точки, докато гостите останаха малко над чертата на изпадащите със своите 16. Това бе пети мач без победа за Вердер, като в тези пет срещи тимът допусна цели 20 гола във вратата си, и към момента е отборът с най-слабата защита. Този факт се видя и в Берлин, където Херта с лекота преминаваше през отбраната на Бремен, и можеше да си реши много по-рано победата, а не да трепери до последно. Вердер откри резул...

"24 часа" получи награда за 10 г. професионални статии за имоти

Вестник “24 часа” бе отличен с награда за професионализъм и активно отразяване на пазара за недвижими имоти в последните 10 г. Призът бе връчен от Международната федерация за недвижими имоти ФИАБЦИ - България, по повод 10-годишнината от стъпването  у нас. Вестникът бе избран в категорията “Ежедневни издания”. Наградата получиха Юри Велев, първи зам Вестник “24 часа” бе отличен с награда за професионализъм и активно отразяване на пазара за недвижими имоти в последните 10 г. Призът бе връчен от Международната федерация за недвижими имоти ФИАБЦИ - България, по повод 10-годишнината от стъпването у нас. Вестникът бе избран в категорията “Ежедневни издания”. Наградата получиха Юри Велев, първи зам

Миньори - принудени да протестират срещу президента?

Никой не се е осмелил да се противопостави, тъй като може да последват санкции

Убиецът от "Соло" е в България, твърди майка му

Илиян Тодоров, който получи доживотна присъда за двойното убийство пред дискотека "Соло", най-вероятно е в България. Това твърди неговата майка в ексклузивно интервю за ТV7. Според Петя Тодорова невинността на сина й може да бъде доказана с нови кадри от камерите пред заведението, на които се виждал истинският убиец.
4 години след убийството на Илиян Тодоров, който получи доживотна присъда за двойното убийство пред дискотека "Соло", най-вероятно е в България. Това твърди неговата майка в ексклузивно интервю за ТV7. Според Петя Тодорова невинността на сина й може да бъде доказана с нови кадри от камерите пред заведението, на които се виждал истинският убиец. 4 години след убийството на

Убиецът от "Соло" е в България, твърди майка му

Илиян Тодоров, който получи доживотна присъда за двойното убийство пред дискотека Илиян Тодоров, който получи доживотна присъда за двойното убийство пред дискотека "Соло", най-вероятно е в България. Това твърди неговата майка в ексклузивно интервю за ТV7. Според Петя Тодорова невинността на сина й може да бъде доказана с нови кадри от камерите пред заведението, на които се виждал истинският убиец. 4 години след убийството на

Нови началници в енергетиката

Двама нови директори назначават в държавната енергетика, съобщиха източници от сектора, цитирани от „24 часа”. Досегашният шеф на „Булгаргаз” Шишман Чаушев става шеф на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/. На неговия стол сяда досегашния председател на борда на директорите на компанията – Дафинка Янкова

Стрелба в Колорадо, 2-ма ранени

Двама души бяха ранени в резултат на стрелба в училище в американския щат Колорадо, съобщава АФП.

7-и месец със спад на цените

Има 0,2% дефлация през ноември, съобщи вчера Националният статистически институт. Така вече 7-и месец от 2013 година е със спад на потребителските цени.
Дефлацията от началото на годината е 1,9 на сто. 

През ноември спрямо октомври има намаление на цените на храните с 0,6 процента. Поевтиняването на свинското е с 1%, на цитрусите - с 13,5% Има 0,2% дефлация през ноември, съобщи вчера Националният статистически институт. Така вече 7-и месец от 2013 година е със спад на потребителските цени. Дефлацията от началото на годината е 1,9 на сто. През ноември спрямо октомври има намаление на цените на храните с 0,6 процента. Поевтиняването на свинското е с 1%, на цитрусите - с 13,5%

Бойко Рашков оглавява до седмица бюрото за контрол на СРС

До края на другата седмица Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) ще има ръководство. Това обяви в парламента соцдепутатът Атанас Мерджанов, шеф на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.Той отказа да коментира имена, но негови колеги потвърдиха, че най-вероятно бюрото ще бъде оглавено от Бойко Рашков, бивш шеф на следствието, а негови заместници ще станат Георги Гатев и Илия Ганев, пише в. „24 часа”. Междувременно депутатите гласуваха да се отложи с една година въвеждането н...

Братовчед на Станишев вози папата с 5 км/ч, за да не прекъсне държавна церемония

Всички спецслужби са изправени на нокти през 2002 г.
От месец се разработва най-драконовският план за сигурност, който някога е бил прилаган у нас. елта е да се гарантират животът и здравето на папа Йоан - Павел II по време на тридневния му престой в България от 23 до 26 май 2002 г.
Задачата е с повишена трудност не само защото 21 години по Всички спецслужби са изправени на нокти през 2002 г. От месец се разработва най-драконовският план за сигурност, който някога е бил прилаган у нас. елта е да се гарантират животът и здравето на папа Йоан - Павел II по време на тридневния му престой в България от 23 до 26 май 2002 г. Задачата е с повишена трудност не само защото 21 години по

Поли Генова - големият победител в „Музикална академия”

Поли Генова спечели голямата награда от 100 000 лева в телевизионното шоу „Музикална академия”. Тя изкачи върха благодарение подкрепата на 58% от гласувалите в шоуто зрители. Преди да бъдат обявени резултатите от гласуването в Музикална академия, при последното си изпълнение Поли Генова не издържа на напрежението и се разплака след думите на журито.Всички от вече отпадналите участници в шоуто подкрепиха на финалната права Поли Генова пред достойния й конкурент Кичка Бодурова. Само Дичо се обяви за Кичка, но остана глас в пустиня....

Взрив в Белфаст, няма пострадали

Взрив избухна в главния град на Северна Ирландия - Белфаст, предшестван от анонимно телефонно обаждане, съобщава АФП.Взривът е избухнал в района около централната катедрала, където има множество ресторанти и барове. Районът е особено оживен преди Коледа, тъй като много ирландци пазаруват подаръци тук.Експлозията не е била голяма и в резултат няма пострадали. Въпреки това няколко улици са били отцепени, а неколкостотин човека - евакуирани. Взривът е избухнал в момент, когато полицията е проучвала подадения анонимен сигнал за подозрителен обект.М...

Поли Генова е кралицата на "Музикална академия"!

Поли Генова е големият победител на "Музикална академия"- риалити шоуто, което излъчи ТВ7. Тя спечели и голямата награда от 100 хиляди лева плюс чисто нов бял мотопед.

Хърватия увеличи възрастта за пенсиониране на 67 години от 2031 г.


Хърватският парламент гласува днес нов закон за пенсионното осигуряване, с което Хърватия се присъедини към държавите, които повишиха възрастта за пенсиониране до 67 години, предаде агенция Хина, цитирана от БТА.

Оцеляването на пенсионната система, увеличението на продължителността на живота на населението и необходимостта по-възрастните да се активизират на пазара на труда бяха аргументите на министерството на труда да предложи увеличение на възрастта за пенсиониране от 65 на 67...

Поли Генова спечели Музикална академия и 100 хиляди лева

Победител в Музикална академия стана Поли Генова, с което спечели и наградата на шоуто от 100 000 лева. Тя получи над 58% от гласовете на зрителите и след като водеше почти през цялото време, заслужено се изкачи на върха.
Преди да бъдат обявени резултатите от гласуването в Музикална академия, при последното си изпълнение . Победител в Музикална академия стана Поли Генова, с което спечели и наградата на шоуто от 100 000 лева. Тя получи над 58% от гласовете на зрителите и след като водеше почти през цялото време, заслужено се изкачи на върха. Преди да бъдат обявени резултатите от гласуването в Музикална академия, при последното си изпълнение .

Поли Генова спечели Музикална академия и 100 хиляди лева

Победител в Музикална академия стана Поли Генова, с което спечели и наградата на шоуто от 100 000 лева. Тя получи над 58% от гласовете на зрителите и след като водеше почти през цялото време, заслужено се изкачи на върха.
Преди да бъдат обявени резултатите от гласуването в Музикална академия, при последното си изпълнение . Победител в Музикална академия стана Поли Генова, с което спечели и наградата на шоуто от 100 000 лева. Тя получи над 58% от гласовете на зрителите и след като водеше почти през цялото време, заслужено се изкачи на върха. Преди да бъдат обявени резултатите от гласуването в Музикална академия, при последното си изпълнение .

Църковно правило: Не надничай в килията на монаха

Утринното богослужение е привършило преди час и монасите са подхванали обичайните си занимания. В делник един дежури в храма - на разположение на поклонниците за освещаване на икони, кръщавки или просто за да отговаря на питания.
Друг тръгва по околните села, ако се налага за погребения или други ритуали, свързани с вярата. Утринното богослужение е привършило преди час и монасите са подхванали обичайните си занимания. В делник един дежури в храма - на разположение на поклонниците за освещаване на икони, кръщавки или просто за да отговаря на питания. Друг тръгва по околните села, ако се налага за погребения или други ритуали, свързани с вярата.

Взрив в Белфаст, няма пострадали

Взрив избухна в главния град на Северна Ирландия - Белфаст, предшестван от анонимно телефонно обаждане, съобщава АФП.

Теди Александрова записа най-тъжната си песен

Попфолк певицата още преди време сподели, че подготвя нова доста тъжна песен.

Вигенин: Трябва да спрем да наричаме българите във Великобритания имигранти


Трябва да спрем да говорим за българските граждани във Великобритания като за имигранти. Те са европейски граждани, които имат право да се придвижват и работят свободно като такива. Това заяви в "Панорама" външният министър Кристиан Вигенин.

По думите му България трябва да реагира на коментари и мерки от чужбина според това как се засягат интересите на страната и по начин, който е пропорционален. Ние заявихме веднага след обявяването на мерките за социалните помощи от премиера Дейвид...

Европол и Интерпол разбиха грузинска банда

Банда от 60-ина грузинци, подозирана за над 2000 обира, бе разбита с помощта на Европол и Интерпол, съобщава АФП.21 души от престъпната групировка са били арестувани във Франция и Дания в рамките на щателно подготвена полицейска операция, тръгнала от френския полуостров Бретан. Грузинците се били специализирали в ограбването на жилища - както постоянни, така и ваканционни, съобщава БГНЕС. В бандата имало строга йерархия, като за позицията на всеки един член сочела татуировка, указваща броя и естеството на извършените от него престъпления....

Шмайхел към Мойс: Махни уморените звезди и дай път на младите!

Легендата на „Манчестър Юнайтед“, Петер Шмайхел, отправи съвет към Дейвид Мойс да изчисти отбора от старите и уморени звезди и да даде шанс на младите таланти да изгреят и да поведат „червените дяволи“ отново напред. Легендарният вратар на „Юнайтед“, който за осем години на „Олд Трафърд“ спечели пет пъти Висшата лига, мисли, че изходът за „Манчестър“ са младите футболисти. „Мисля, че Мойс трябва не да купува футболисти, а да вкарва юношите от школата в игра. В момента за него е важно да запази репутацията си, а има състезатели, които не оправдават доверието му. Важна стъпка за него би било да продаде двама играчи и на тяхно място да вкара два таланта от школата“. В мом...

Цените паднали с 1.5% през ноември

Потребителските цени в България са намалели с 1.5% през ноември и в НСИ отчитат четвърти пореден месец на дефлация.

Папа Франциск запали светлините на коледната елха във Ватикана

Папа Франциск запали светлините на „международната” коледна елха на площад Свети Петър в Рим. Дървото беше донесено във Ватикана от Бавария, провинция в родината на неговия предшественик Бенедикт XVI. „Това е международно дърво! То е расло близо до границата между Германия и Чехия”, каза папата, след като прие делегация от богомолци от Бавария. Той каза още, че подаръкът отразява „духовната близост и приятелство, свързващи цяла Германия и особено Бавария със Светия престол”, пише БГНЕС. 25-метровата елха е подарък от град Валдмюнхен и ще остане...

Неврокопската митрополия иска да си вземе от държавата черквата в село Добърско

Неврокопската митрополия иска да си вземе от държавата уникалната черква в разложкото с. Добърско “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Митрополията е внесла искова молба в Разложкия районен съд против държавата в лицето на министерствата на културата и на регионалното развитие. Настоява да се признае, че митрополията е собственик. Неврокопската митрополия иска да си вземе от държавата уникалната черква в разложкото с. Добърско “Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Митрополията е внесла искова молба в Разложкия районен съд против държавата в лицето на министерствата на културата и на регионалното развитие. Настоява да се признае, че митрополията е собственик.

Жизел Бюндхен представи новата си линия бельо

Супермоделът Жизел Бюндхен представи новата си линия бельо Gisele Intimates в Сао Пауло, но за съжаление на мъжете направи това напълно облечена. Манекенката беше избрала прозрачна черна блуза, през която прозираше сутиенът й, и метална къса черна пола, щедро показваща завидно дългите й крака. Тя беше съчетала облеклото си с със златисти сандали. Жизел бе пуснала косата си, която се спускаше по раменете й на меки къдрици, а облеклото й показваше удивителното й загоряло тяло. Тя позира пред фотографите при представянето на новата си колекция, ра...

Бойко Рашков оглавява до седмица бюрото за контрол на СРС

До края на другата седмица Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) ще има ръководство. Това обяви в парламента вчера соцдепутатът Атанас Мерджанов, шеф на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Той отказа да коментира имена, но негови колеги потвърдиха, че бюрото ще бъде оглавено от Бойко Рашков До края на другата седмица Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) ще има ръководство. Това обяви в парламента вчера соцдепутатът Атанас Мерджанов, шеф на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Той отказа да коментира имена, но негови колеги потвърдиха, че бюрото ще бъде оглавено от Бойко Рашков

УЕФА призна Роналдо за Най-добър в групите на ШЛ, Атлетико е Отбор №1

УЕФА направи своята класация за най-добрите в груповата фаза на Шампионската лига, два дни след нейния край. За Футболист №1 в този етап бе обявен Кристиано Роналдо от Реал Мадрид. "На моменти през този сезон, Роналдо просто е неудържим. Започна се с хеттрик срещу Галатасарай, който даде началото на истинска доминация от страна на този диамант в бляскавата корона от нападатели на Реал Мадрид. Той отбеляза във всички голове, в които игра в група В, и стана първият, вкарал девет в груповата фаза," са само част от обясненията в официалния сайт на ...

Ангел продава фатална жена на арабите

Истински гангстерски мини филм с история от края на 90-те години на миналия век е новият клип на Ангел към песента “Шампиони, тарикати”.

21 души загинаха след експлозия в китайска мина

21 души загинаха при експлозия на газ гризу във въгледобивна мина в западната китайска провинция Синцзян, съобщи официалната китайска осведомителна агенция Синхуа.Спешната служба в областта информира, че 34 миньори се намирали във въгледобивната мина Байянгоу, когато станала експлозията към 1,26 ч местно време, 17,56 ч по Гринуич, допълни агенцията. 12 миньори успели да избягат от мината, но останалите 22-ма били блокирани след експлозията. Само един от блокираните миньори в мината оцелял при взрива. По официални статистически данни инцидентите...

Сидеров: Компроматна война срещу мен заради ВЕИ-тата

Eдинственото основание на ГЕРБ да ми искат оставката е страхът, че има много сигнали срещу техни основни фигури начело с Бойко Борисов, каза Волен Сидеров, който в момента е в Китай. С поправката за таксата за ВЕИ настъпил сериозни интереси в зелената енергетика, логично било да последват удари.ГЕРБ поиска вчера Волен Сидеров да подаде ... Eдинственото основание на ГЕРБ да ми искат оставката е страхът, че има много сигнали срещу техни основни фигури начело с Бойко Борисов, каза Волен Сидеров, който в момента е в Китай. С поправката за таксата за ВЕИ настъпил сериозни интереси в зелената енергетика, логично било да последват удари.ГЕРБ поиска вчера Волен Сидеров да подаде ...

Откриха бомба в резиденцията на премиера на Албания

Албанската полиция откри бомба, поставена под автомобил, на територията на резиденцията на премиера Еди Рама, съобщава АП.Взривното устройство с тегло около 200 грама е било снабдено с два детонатора и мобилен телефон. То е било прикрепено към шасито на автомобила на Бесник Дервиш, губернатор на област Вльора.Дервиш влязъл в резиденцията за среща с премиера, когато бомбата била намерена при рутинна проверка, отбелязва БГНЕС. В този момент премиерът Рама не е бил резиденцията. Бомбата е била демонтирана и унищожена от сапьори. От албанската поли...

Кичка Бодурова: Смятам да прекарвам поне 9 месеца в България, останалите в САЩ

- Г-жо Бодурова, как отпразнувахте рождения си ден на 29 ноември, като сте в “Музикална академия”, далече от съпруга си и дъщеря си? 
- Прекрасно. По съвсем различен начин. Бях с много скъпи мои хора. Продуцентите на “Музикална академия” ми направиха страхотен жест - да пуснат дори някои от моите най-големи фенове, които бяха дошли от няколко град - Г-жо Бодурова, как отпразнувахте рождения си ден на 29 ноември, като сте в “Музикална академия”, далече от съпруга си и дъщеря си? - Прекрасно. По съвсем различен начин. Бях с много скъпи мои хора. Продуцентите на “Музикална академия” ми направиха страхотен жест - да пуснат дори някои от моите най-големи фенове, които бяха дошли от няколко град

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване