Бизнесменът Борислав Манджуков застрелян пред входа на дома му

Варненският бизнесмен Борислав Манджуков беше застрелян в столицата.И до момента мястото на убийството е отцепено от полиция. Извършва се оглед и се проверяват документите на всички преминаващи, видя наш репортер.

Според неофициални информации, 39-годишният мъж е бил застрелян на входа на кооперацията на бул. „България", в която живее. Варненският бизнесмен Борислав Манджуков беше застрелян в столицата.И до момента мястото на убийството е отцепено от полиция. Извършва се оглед и се проверяват документите на всички преминаващи, видя наш репортер. Според неофициални информации, 39-годишният мъж е бил застрелян на входа на кооперацията на бул. „България", в която живее.

Шарапова направи обрат в Маями, Серена Уилямс с бърза победа


Рускинята Мария Шарапова положи доста усилия, за да преодолее четвъртия кръг от турнира в Маями. Тя направи обрат за 3:6, 6:4, 6:1 срещу Кистен Флипкенс от Белгия.

Шесткратната шампионка Серена Уилямс беше доста по-бърза и спечели с 6:3, 6:1 срещу сънародничката си Коко Вандевеге за 79 минути.

Шарапова изигра слабо първия сет, от което Флипкенс се възползва и поведе. Рускинята отговори с 4:0 във втория, но беше близо до това да изпусне преднината си. Белгийката стигна до...

Бизнесменът Борислав Манджуков застрелян пред входа на дома му (снимки и видео)

Варненският бизнесмен Борислав Манджуков беше застрелян в столицата.И до момента мястото на убийството е отцепено от полиция. Извършва се оглед и се проверяват документите на всички преминаващи, видя наш репортер.

Според неофициални информации, 39-годишният мъж е бил застрелян на входа на кооперацията на бул. „България Варненският бизнесмен Борислав Манджуков беше застрелян в столицата.И до момента мястото на убийството е отцепено от полиция. Извършва се оглед и се проверяват документите на всички преминаващи, видя наш репортер. Според неофициални информации, 39-годишният мъж е бил застрелян на входа на кооперацията на бул. „България", в която живее.

Кой е убитият варненски бизнесмен Борислав Манджуков

Варненският бизнесмен Борислав Манджуков, за когото TV7 твърди, че е убитият тази вечер мъж на столичния булевард "България", нашумя с арестуването му в спецакция на МВР "Цигарджиите" през лятото на 2012 г. Той е собственик на веригата заведения "Версай", "Булгари" и дискотеки "Еxit". Има няколко чейндж бюра и хотели. Варненският бизнесмен Борислав Манджуков, за когото TV7 твърди, че е убитият тази вечер мъж на столичния булевард "България", нашумя с арестуването му в спецакция на МВР "Цигарджиите" през лятото на 2012 г. Той е собственик на веригата заведения "Версай", "Булгари" и дискотеки "Еxit". Има няколко чейндж бюра и хотели.

Отчуждаването на имоти за нов ГКПП със Сърбия не е обжалвано

Няма предявени съдебни искове срещу отчуждаването на имотите по трасето на новия път от с.Салаш до сръбската граница, съобщиха от областната управа във Видин. 
Заповедта на областния управител Кръстьо Спасов за отчуждаване на частните имоти е влязла в сила за всички заинтересовани лица. Тя бе издадена на 8 януари т.г. във връзка с изграждането на Няма предявени съдебни искове срещу отчуждаването на имотите по трасето на новия път от с.Салаш до сръбската граница, съобщиха от областната управа във Видин. Заповедта на областния управител Кръстьо Спасов за отчуждаване на частните имоти е влязла в сила за всички заинтересовани лица. Тя бе издадена на 8 януари т.г. във връзка с изграждането на

Кристално колие за примабалерината Веса Тонова

“Вие сте моята муза”, каза на публиката си примабалерината Веса Тонова в неделя вечерта. С танца си в “Жизел” тя отбеляза 25 г. на сцената на Софийската опера и балет. Огромен куп цветя и поздравителен адрес от министъра на културата Петър Стоянович получи примата в края на спектакъла. От Съюза на музикалните и танцови дейци в България  връчиха наг “Вие сте моята муза”, каза на публиката си примабалерината Веса Тонова в неделя вечерта. С танца си в “Жизел” тя отбеляза 25 г. на сцената на Софийската опера и балет. Огромен куп цветя и поздравителен адрес от министъра на културата Петър Стоянович получи примата в края на спектакъла. От Съюза на музикалните и танцови дейци в България връчиха наг

Съдийската комисия в Испания подаде жалба заради изказванията на Роналдо и Рамос


Техническата комисия на съдиите в Испания подаде жалба срещу футболистите на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо и Серхио Рамос. Те са предизвикали недоволството сред реферите заради обвиненията си към Ундиано Майенко, който води "класико" с "Барселона" (3:4).

Председателят на комисията Викториано Санчес Арминио е предал голям доклад във федерацията с искане изказванията на двамата да бъдат прегледани.

В дисциплинарния правилник на испанския футбол са записани глоби до 3006...

Съдийката комисия в Испания подаде жалба заради изказванията на Роналдо и Рамос


Техническата комисия на съдиите в Испания подаде жалба срещу футболистите на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо и Серхио Рамос. Те са предизвикали недоволството сред реферите заради обвиненията си към Ундиано Майенко, който води "класико" с "Барселона" (3:4).

Председателят на комисията Викториано Санчес Арминио е предал голям доклад във федерацията с искане изказванията на двамата да бъдат прегледани.

В дисциплинарния правилник на испанския футбол са записани глоби до 3006...

Братовчед на Асад убит в сражение


Братовчед на сирийския президент Башар Асад - Хилял Асад, е загинал по време на сблъсъци с бунтовници на границата с Турция, предаде РИА Новости.
Хилял Асад е бил убит по време на битка за граничния град Касаб, която започна в петък. Той е ръководил силите за национална самоотбрана в сирийската провинция Латакия. Заедно с него са убити и 7 военни. Братовчед на сирийския президент Башар Асад - Хилял Асад, е загинал по време на сблъсъци с бунтовници на границата с Турция, предаде РИА Новости. Хилял Асад е бил убит по време на битка за граничния град Касаб, която започна в петък. Той е ръководил силите за национална самоотбрана в сирийската провинция Латакия. Заедно с него са убити и 7 военни.

Кола помете спирка в София, четирима са ранени, без опасност за живота


Жена се е вряза с колата си в спирка на градския транспорт тази вечер на столичния булевард "Сливница". Четирима души са пострадали. Те са откарани в "Пирогов", без опасност за живота, съобщиха от болницата.

Колата връхлетяла на тротоара, където имало 42-годишна жена с дете на 7 години и възрастен мъж. Детето е с рана на носа и гърба, майка му е със счупени крака и съмнение за мозъчно сътресение. 69-годишният мъж е с две фрактури. Жената, която шофирала колата, също е със счупен...

Заглавие с депутатско прасе от "24 часа" оглави класация за 2013 г.

"Депутатско прасе, расло на музика, умря щастливо" - заглавието, публикувано в "24 часа" на 16 декември, е най-забавното за 2013 г. Това сочи класацията на сайта "Академика БГ". На второ място пак е заглавие на "24 часа" - "Крава бяга 40 км из Балкана, обзета от любовен копнеж", от 30. октомври. На трето място читателите са класирали "Будят

Енрике Иглесиас: Не го вдигам, когато съм пил

Енрике Иглесиас сподели, че сексът може да означава много неща, а любимият му стил е „лудият“.

Кузюткин с 4-ма помощници

Треньорът на националките по волейбол Владимир Кузюткин ще има не трима, а четирима помощници. Официално имената им не са оповестени, но се спрягат трима - Петър Шопов (помощник в мъжкия “Левски Бол”), Иван Петков от “Марица” (Пловдив) и Радослав Бакърджиев на жените в “Левски”. Последните двама се очаква да оглавят втория отбор, който ще играе в Е Треньорът на националките по волейбол Владимир Кузюткин ще има не трима, а четирима помощници. Официално имената им не са оповестени, но се спрягат трима - Петър Шопов (помощник в мъжкия “Левски Бол”), Иван Петков от “Марица” (Пловдив) и Радослав Бакърджиев на жените в “Левски”. Последните двама се очаква да оглавят втория отбор, който ще играе в Е

Дават за 4-и път награди за тв журналистика "Свети Влас"

С амбицията да се превърнат в български С амбицията да се превърнат в български "Пулицър" бяха учредени наградите за тв журналистика "Свети Влас". И след малко повече от два месеца те ще бъдат връчени за 4-и път на церемония в морския курорт на 7 юни. Все още тече процесът по номиниране на журналистите в отделните раздели. Техният брой ще бъде сведен до 20 души за всяка категория.

27 души загинаха при катастрофа в Тайланд

Пътищата в Тайланд са едни от най-смъртоносните в света

Варненски бизнесмен - убит в София

Тази вечер в столицата е бил застрелян варненският бизнесмен Борислав Манджуков, предаде репортер на БГНЕС. Убийството е станало малко преди 20.00 часа на столичния булевард "България", близо до Околовръстното шосе.

Пирова победа прати шампионите начело

Чиста победа с 3:0 срещу „Литекс” върна „Лудогорец” обратно еднолично начело в „А” група. Двубоят се игра в неделя вечерта в Разград, като домакините не оставиха никаква възможност на своя опонент, нанасяйки му нова загуба. Реферът за този двубой бе обявен с жребий малко преди началото на срещата заради различните слухове за назначени съдии от този или онзи отбор.

Трима пострадали при ПТП в София

Трима души пострадаха при пътно-транспортно произшествие в столицата, ткато сред тях има и 7-годишно дете, предадоха от пресцентъра на института за спешно помощ "Пирогов".

Сталинизмът се завръща в Русия

“Сталинбус” в Санкт Петербург. Снимка: РИА/БТА

Червени знамена, червено-кафяви куртки, статуи на Сталин и Ленин, бранени като реликви, до които никой не трябва да се докосва. Дали това, което се наблюдава както в Русия, така и в източните райони на Украйна, означава възкръсване на сталинизма?

Отговорът е “да”, ако се съди по многото неофициални сигнали, които показват, че точно в постсъветска Русия, която има намерението да си върне част от Украйна като се започне от Крим, не доминира национализмът, нито пък на мода се връща царизмът, а се шири именно носталгията по СССР и по най-кървавия му диктатор Йосиф Сталин.

Тук не става дума за нов феномен, но малцина го виждат или му придават значение. През 2007 г., когато времената не бяха толкова смутни, Русия на Путин парализира институционалните и финансовите сайтове на съседката си Естония само защото естонското правителство реши прехвърлянето не премахването, а само прехвърлянето на паметник, посветен на съветските герои от Великата отечествена война съветското име, дадено на конфликта срещу нацистите от 1941 г. до 1945 г.
Пак през 2008 г. няколко месеца след войната в Грузия, в Русия носталгията по Сталин беше нараснала до такава степен, че повлия на резултата от телевизионно състезание за най-влиятелната руска историческа личност. Сталин беше поставен на трето място веднага след цар Николай Втори. Тогава се твърдеше, че резултатите са били манипулирани, защото във временния резултат в първия ден на конкурса Сталин беше дори на първо място с доста голяма преднина. Но тогава все пак ставаше дума за прекалено неудобен резултат дори за руска държавна телевизия.

През 2013 г. управляващата партия в Грузия Грузинска мечта, която е по-проруски настроена за разлика от лагера на бившия президент Михаил Саакашвили, като първи сигнал за промяна в отношенията си със съседката Русия обеща две неща - да не пипа музея на Сталин със съответната статуя в родния му град Гори и да премахне музея на съветската окупация в центъра на Тбилиси.

По онова време музеят на Сталин продължаваше да бъде място за култ и поклонение за стотици хиляди руски посетители. Предходното грузинско правителство го беше запазило като пример за идолопоклонничеството към Сталин, но имаше намерение да добави към него още един отдел, поне временно, посветен на престъпленията на диктатора. Днес обаче къщата си е само място на култ, изповядван все още от толкова много руснаци.

През 2013 г. в навечерието на кризата в Украйна знаците за съветското и сталинисткото съживяване в Русия станаха още по-силни. Допитване на Фондацията за обществено мнение ФОМ в Москва, публикувано в средата на октомври 2013 г., показа, че 60 процента от руснаците плачат все още за СССР. От тези 60 процента 14 процента смятат, че комунизмът е една невероятна система, а 12 процента признават, че изпитват носталгия по него.

За 11 процента комунизмът гарантира стабилен и позитивен живот. Само 11 процента от участвалите в допитването казват, че комунизмът е система, която е безвъзвратно отминала. Но все пак никой от тях не изказва отрицателно мнение. Едва 7 процента от руснаците имат негативно отношение към старата система, докато само 5 процента я смятат за утопична.

Относно СССР допитването показа, че 33 процента от анкетираните смятат, че съветската система е гарантирала социална сигурност, стабилност и грижи за народа. Четиринадесет процента казват, че съветската система е била система на справедливост и социално равенство. Девет процента от анкетираните са на мнение, че СССР е била държава, в която е имало върховенство на закона и дисциплина, а 7 процента възхваляват достъпа до гарантирана работа, докато останалите 7 процента твърдят, че в СССР хората са били по-склонни да си помагат взаимно от сега.

Друго допитване на центъра “Левада”, извършено през пролетта ...

Снимат последния епизод на "Под прикритие"

С голяма развръзка ще свърши четвъртият сезон на С голяма развръзка ще свърши четвъртият сезон на "Под прикритие". Екипът вече снима последния 12-и епизод. С него, както и с предишните два, се зае режисьорът Виктор Божинов. Той работеше по руската версия на хитовия американски сериал "Кости" в Москва, но се завърна в София и се събра с колегите си от "Под прикритие". "По един доста интересен и

Кола помете четирима на спирка в София

Високата скорост и дъждът са основните причини

Странното възраждане на републиканска Америка

Демографията и други фактори са срещу Голямата стара партия, но електоралните й надежди са високи

* * *

От години хората предричат смъртта на Републиканската партия. Намаляващият дял на белите в населението на САЩ и разпространението на ценности на толерантността като подкрепата за гей бракове щели постепенно да ликвидират привлекателността й. Но Голямата стара партия разполага с начин да устои на пук на тези прогнози.

Предстоящите избори в средата на мандата през ноември е малко вероятно да направят изключение, макар че лагерът на републиканците за следващите президентски избори изглежда по-силен от когато и да било след 2000 г. Наистина в един момент може да дойде това “утре”, което предричат на партията. Но засега “днешният ден” се развива доста добре за републиканците.

Да вземем например наближаващите избори за Конгрес. Президентът Барак Обама не пести никакви усилия в набирането на средства, за да запази контрола на Демократическата партия над Сената. Остатъкът от неговия президентски мандат зависи от това. Дори непримирими оптимисти се съмняват, че демократите могат да запазят контрол над Камарата на представителите.

Но колкото повече усилия хвърля Обама за Сената, толкова повече намаляват процентите му. Миналата седмица рейтингът му достигна ново дъно с 41 процента одобрение срещу 54 на неодобрение. Историята показва, че партията на непопулярен президент губи позиции на избори по средата на мандата. Тази година е малко вероятна да обърне традицията.

Републиканците трябва да спечелят шест места, за да си върнат контрола над Сената през ноември. Двадесет и едно от 36-те места, за които ще е битката, се заемат от демократи, а седем от тях са в щати, където през 2012 г. спечели Мит Ромни. За сравнение Обама спечели едва едно от 15-те републикански места. Демократи в трудна позиция като Мери Ландрю от Луизиана и Кей Хаган от Северна Каролина по същество ще се съревновават на изборите срещу Обама.

Те дават ясно да се разбере, че не искат явната му подкрепа и говорят за “Обамакеър” - знаковия му закон за здравеопазването - сякаш е някакъв вирус. Ветеранът в прогнозите Чарли Кук вече оценява шансовете на републиканците на повече от 50:50, че ще контролират и двете камари през остатъка от мандата на Обама. Не е зле за партия в упадък.

Извън Вашингтон републиканците са повече в подем, отколкото в упадък. В 24 щата партията държи губернаторския пост и двете камари на местните законодателни органи срещу едва 16, в които демократите имат пълен контрол. Останалите десет са поделени. Общо 30 щата имат губернатор републиканец.

В някои случаи, като например Тексас, където испаноезичното малцинство е на път да стане мнозинство, е налице зловещо предзнаменование за участта на консерваторите, ако не се откажат от вродения си нативизъм. В други, като например Калифорния, където републиканците от години правят всичко, за да отблъснат имигрантските групи, партията се изправя пред възможността да остане в малцинство за постоянно.

Тези, които не са с бял цвят на кожата, не обичат да ги принасят в жертва за несгодите на обществото. Те също така са склонни да бъдат по-толерантни към фискалното преразпределение, отколкото белите. Да си партия, която е “за малко държава, но големи затвори” не е рецепта за дългосрочен успех за републиканците.

Но има нещо дълбоко закодирано в политическото ДНК на Америка, което преобразува първите поколения социални демократи във второ поколение консерватори. През по-голямата част от 20 век католици като италианците и ирландците са надежден избирателен блок на демократите.

Ричард Никсън и Роналд Рейгън промениха това, отчасти използвайки политически послания, с които да се заиграят с расовите им страхове, и отчасти харесвайки се на стремежите им да се издигнат по-нагоре. Няма правило, което да казва, че избирателите от латиноамерикански произход не може постепенно да преминат в лоното на ...

Канада е обезпокоена от санкциите, въведени от Русия

/КРОСС/ Говорителят на министъра на външните работи на Канада Адам Ходж заявил, че властите на страната са обезпокоени от въвеждането на санкции от Русия по отношение на някои канадски граждани, съобщава Франс Прес.„Намираме днешното заявление за обезпокоително", заявил говорителят на външното министерство на Канада.Преди това бе съобщено, че Министерството на външните работи на Русия е въвело санкции по отношение на 13 канадски граждани. Тази мярка бе в отговор на решението на канадското правителство да се присъедини към санкциите, въведени от САЩ срещу руски чиновници и бизнесмени, предаде ИТАР-ТАСС.

“Независимая газета”: Русия не се кани да завоюва Украйна

в. Независимая газета

Руски патрул в Крим. Снимка: нюзру

Наблюдателните полети на украинската военна авиация край югозападните граници на Русия на 21-22 март показаха, че там няма струпвания на руски войски, както се боеше Киев. Но това явно не бе новина за командващите Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), нито за САЩ и страните от НАТО - има и други начини за разузнаване. Безспорно ги владее и Северноатлантическият алианс, и украинският Генерален щаб.

След доброволното влизане на Крим в състава на Русия за Москва явно е неизгодно военната ескалация в Югозападна Украйна да продължи. Подписвайки документа за приемане на Крим във федерацията, президентът Владимир Путин заяви, че Русия не планира военно нахлуване в Украйна. Защо тогава Украйна все още се бои от Русия, защо обяви миналата седмица мащабна мобилизация и събра войски по границата със славянската си съседка?

Първо, днешните власти в Киев се страхуват от гражданска война. Мащабното движение на войски от ВСУ в южна и югоизточна посока изглежда е предприето не толкова заради опасения от външна агресия, колкото затова, че сегашното украинско ръководство вижда риск от по-нататъшна дестабилизация в рускоезичните региони. Решението на Киев да засили пропускателния режим по руско-украинската граница и намерението на известни политически сили в страната да въведат визов режим с Русия сочат, че протежетата на Майдана се боят от всички хора в Русия, готови да подкрепят своите сънародници.

Експерти раздухват страстите около възможността за въоръжено въстание в региона. Въпросът не слиза от дневния ред навярно и заради последната пресконференция на сегашния президент Виктор Янукович - говорил в Ростов на Дон, той заплаши скоро да се върне в Киев. Изглежда неслучайно антимайдановските митинги в Донецк през уикенда приеха обръщения към него с искане да сложи ред в страната.

Местни медии съобщиха, че групировки от Южна и Източна Украйна примамват милицията и армията да минат на тяхна страна. Редица факти издават стремежа на тези групи да се сдобият с оръжие, за да дават отпор на бойци от Майдана и “Десен сектор”. В региона едва ли може да избухне мащабна гражданска война.

Но армията и МВР все още са недееспособни, а Националната гвардия едва-що взе да се формира. Почти 20-хилядната групировка украински войски в Крим бе обкръжена от силите за самоотбрана. Мнозина военни минаха на страната на Русия. След включването на Крим във федерацията под 10 на сто от украинските военни на полуострова избраха да се върнат в Киев. Останалите свързаха съдбите си с Русия.

Второ, колкото и да са сложни отношенията между Москва и Киев, не е съвсем изключено Русия да предприеме силови действия извън своите граници. Днешните киевски власти са твърде слаби. Вероятно на това се дължи призивът, отправен от лидера на партията УДАР Виталий Кличко - ООН и ОССЕ спешно да изпратят в Крим наблюдатели и миротворци. Тръгнат ли неуправляеми процеси в Югоизточна Украйна, нищо чудно лидерите на Майдана да поискат такава миротворческа помощ и за цялата страна.

Русия надали ще изтърпи дълго време Украйна да блокира изцяло военната й групировка в Приднестровието. Москва започна преди няколко месеца активно да контактува с Крим; стремеж към също такива отношения проявиха и властите в непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР). Въпросът за съдбата на ПМР засега е замразен от Кремъл - макар още да не е ясно как смята Москва занапред да снабдява миротворците ни в ПМР. Това обаче не може да продължи дълго.

Трета причина Киев да се тревожи от евентуални силови акции на Москва: украинските власти разбират, че с присъединяването на полуострова Русия не е постигнала всичките си набелязани стратегически цели. Крим де факто е почти откъснат от източници на електроенергия и вода. Днешните киевски власти все още го смятат ...

Фернан Бродел преподава история

Неговият „учебник” е в сила и след половин век

„Граматика на цивилизациите” е писана от Фернан Бродел като учебник за горния курс на френските училища в началото на 60-те години (изд. „Изток-Запад”). Отговор е на обилен спор какво и как трябва да се преподава на учениците по история. Да не си въобразяваме, че тази дискусия е изобретена на българска територия. „Това е стар спор, от който не научаваме нищо ново, но въпреки това кръгът му непрестанно нараства”, пише го Бродел.

Ала какъв учебник! Дай, Боже, на всеки автор учебник, който да е оспорван и спрян от продажба на времето си и който десетилетия по-късно да е преиздаван, вече не като учебник и превеждан по света.

Бродел пише „Граматиката” между капиталните си „Средиземно море и средиземноморският свят по времето на Филип II” и „Материална цивилизация, икономика и капитализъм, XV-XVIII век”, вече е заявил оригиналните си идеи за теорията на цивилизациите – за различното историческо време в цивилизационните етажи.

В първата част на книгата е неговата цивилизационна теория, а в следващите – панорами на цивилизациите: ислямската, африканската, на Далечния изток, на Европа, на Америка, руско-съветската. Това е най-горещият период на студената война и затова впечатлява отсъствието на нарочна политическа коректност и конюнктурност. В този смисъл по-съвременният ни Хънтингтън стои пред Бродел нелепо и наивно.

Нашенският днешен прочит може да тръгне от две любопитности. Единствата на Европа – „блестящите единства: изкуството и духът, непоклатимите единства: икономиката, несигурните единства: политиката”. И интерпретацията на марксистката доктрина като „естествена, неизбежна последица от модерното, индустриализирано капиталистическо общество”. И особено интерпретацията на нейната реализация. Защото я преживяхме.

Колкото до преподаването на съвременна история, Бродел заявява: „Сигурен съм, че ако аз изпитвам, ще скъсам който и да е историк на матурата! А ако изпитвам себе си, лично бих се скъсал!”.

От Книжен Ъгъл

Политическо земетресение ли е пробивът на Националния фронт?

Марин Льо Пен. Снимка: от тв екрана

Ако Марин льо Пен е права, случило се е земетресение: двупартийният модел е мъртъв, заместен от трипартиен на Френската социалистическата партия (ФСП), Съюза за народно движение и Националния фронт. Безспорна победителка в първия тур на местните избори, дъщерята на Жан-Мари льо Пен подчерта колкото можеше повече преднината си в телевизионните програми в неделя и коментира, че пробивът на местно ниво, осъществен от нейната партия, ще повлияе върху целия политически пейзаж. Според нея двете други партии няма какво друго да сторят, освен да прояват сдържаност. Днес те не са нищо повече от сянка на самите себе си, прекалено слаби да попречат на неудържимото нахлуване на Националния фронт в избирателните урни, каза Льо Пен.

Аргументи в подкрепа на тезата на председателката на Националния фронт не липсват. Заради рекордно ниската изборна активност, която вероятно е допринесла за резултата на нейната партия, националистите отбелязаха успех. Те победиха левицата още на първи тур в Енен-Бомон и излязоха начело в още десетина града като Безие, Сен-Жил, Фрежюс, Перпинян. Партията се класира на второ място в още редица градове като Ним, Кавайон, Истр или Вилньов-сюр-Ло. Националният фронт освен това отбеляза пробив в толкова различни градове като Марсилия, Мец, Лил, Сен-Етиен, Амиен или Кемпер.

Като решаващ фактор за това кой ще управлява в над 200 града, където беше организиран вот с трима кандидати заради присъствието на Националния фронт, партията е сигурна, че ще бъде в центъра на вниманието и при балотажа. Тя ще наблюдава противопоставянето между левицата, която иска републикански фронт срещу националистите и десницата, която го отхвърля, ще се забавлява, всявайки паника в щаба на Съюза за национално движение, че е готова да сключи съюзи тук или там.

Още по важно е, че Националният фронт ще излъчи повече от хилядата общински съветници, на които се надяваше. Но да се говори за край на двупартийния модел на местно ниво въпреки всичко е погрешно. Защото моделът не е този: ако десницата е свикнала да управлява сама, социалистите, които през последните години като цяло доминираха на местно ниво, работеха на принципа на плурализма. Те сключваха съюзи с други леви партии (зелените, комунистите) или с партии от центъра. Впрочем, разчитайки на рефлекса за съюзяване между двата тура на изборите, социалистите се надяват да смекчат поне малко поражението си следващата неделя: на зелените и комунистите често им се удаваше да окажат по-голяма съпротива от тях.

Преди да заяви, че е важен фактор на местно ниво, Националният фронт трябва да възстанови предишните си позиции, защото той се завръща отдалеч. През 1995 г. партията спечели изборите в три града: Тулон, Маринян и Оранж, където показа, че не знае как да управляа. След това той изгуби всичко заради раздора между Жан-Мари льо Пен и Брюно Мегре през 1999 г. Сега Националният фронт тръгва отново от нулата и трябва да демонстрира борбеност, ако иска да се превърне в голяма партия с цялата мрежа от важни постове, която върви в комплект с този статут.

Но Марин льо Пен се движи с динамика, която не се ограничава само до местните избори. Нейната стратегия е тази на снежната топка: всяка победа води до друга, по-голяма от предишната. В момента, след като събере точки на вота през март, тя мечтае да бъде възнаградена на европейските избори през май. Тя иска да задмине Съюза за национално движение и ФСП, като яхне недоволството от кризата и недоверието към Европа. Социологическите проучвания показват, че това не е невъзможно. След това през 2015 г. идват регионалните избори, където тя разчита да консолидира постиженията си на местно ниво. А всичко това ще доведе до президентските избори през 2017 г., където ...

Украинската криза налага преосмисляне на сигурността в Европа

Асошиейтед прес

След Студената война Швеция префокусира стратегията си за национална сигурност, като заложи повече на разполагане на свои сили в отдалечени конфликтни зони и дори на невоенни предизвикателства като климатичните промени. Критиците, които продължаваха да предупреждават за руска заплаха, бяха обявявани за динозаври. Сега обаче дойде времето на техния аргумент “нали ви казвах”.

“Това беше очевидно погрешна преценка”, каза бившият шведски военен министър Микаел Оденберг, който подаде оставка през 2007 г. в знак на протест срещу съкращаването на военните разходи.

Готовността на Русия да прибегне до военна сила в Украйна беше “сигнал за пробуждане” за много европейски страни, които след рухването на Желязната завеса съкратиха разходите си за отбрана. Някои от тях пренасочиха приоритетите си към международни мисии в Афганистан и другаде, вместо към сдържане на потенциална агресия от Изток. Сега обаче е в ход сериозна преоценка, особено в страни, които помнят грохота на съветски танкове през границите им.

“Ако не вземем бързо мерки, някои от нашите възможности ще отслабнат до такава степен, че скоро изобщо няма да ги има”, предупреди миналата седмица командващият чешките въоръжени сили Петър Павел на конференция по повод 15-годишнината от влизането на неговата страна в НАТО. Само няколко от европейските членки на НАТО спазват поставената от алианса цел да изразходват 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана. В същото време Русия харчи над 4% от своя БВП за военни цели.

Притиснати от финансовата криза, европейските бюджети за отбрана продължиха да изтъняват, въпреки че Москва започна военни учения и патрулиране за демонстрация на мускули край европейските граници. През 2007 г. бяха възобновени и полетите на стратегическите бомбардировачи с голям обсег. Въпреки че кратката война на Русия с Грузия през 2008 г. бе предупредителен сигнал, нарастването на руската военна мощ се разглеждаше най-вече като модернизация на занемарените въоръжени сили.

“Мисля, че много хора подцениха желанието на Русия наистина да ги използва”, каза Самюъл Перло-Фрийман, анализатор на глобалните военни разходи в стокхолмския Институт за международни изследвания по проблемите на мира. Според него много е вероятно агресивното поведение на Москва в украинската криза да накара страните близо или край границите с Русия в Централна Европа и около Балтийско море да увеличат военните си бюджети.

Вече има и признаци в тази насока. Чешкият военен министър неотдавна призова за вдигане на военните разходи до 1,5 процента от БВП, макар че все още няма конкретно бюджетно предложение. В момента те са спаднали до 1,1 на сто след поредица от съкращения, които според висши военни подкопават военната готовност на страната.

Литва харчи под 1 на сто от брутния си продукт за военни цели, но сега смята да повиши тази цифра, макар че “е нереалистично тя да достигне заложената от НАТО цел от 2 на сто в краткосрочна перспектива”, каза финансовият й министър Римантас Шаджус този месец. Официални лица в Литва и балтийските й съседи Латвия и Естония призоваха НАТО да придвижи повече ресурси там, включително сухопътни войски и противоракетни отбранителни системи. Алиансът начело със САЩ засили военните си полети над балтийските страни, а Франция предложи миналия петък да добави още четири изтребителя за тази цел.

Трите бивши съветски републики неведнъж са се спречквали с Москва по въпроса за положението на техните рускоезични малцинства. Руският президент Владимир Путин се позова на защитата на руснаците като причина за завладяването на Крим от Украйна и за битката срещу Грузия през 2008 г.

Украинската криза обаче не е станала причина за някакви дискусии в администрацията на президента Барак Обама за промяна на тенденцията към спад на военните бюджети на САЩ - които все още са най-големите в света, или за влагане на допълнителни американски военни ресурси в Европа. ...

15 години след бомбардировките на НАТО, Сърбия и Косово - на път към ЕС

Франс прес

Когато самолетите на НАТО пуснаха през март 1999 г. първите си бомби над Сърбия, за да я принудят да спре репресиите срещу борещите се за независимост албански бунтовници в Косово, присъединяване към ЕС бе немислимо за Белград, както и за Прищина.

Петнайсет години по-късно тези бивши врагове вървят един до друг по пътя към ЕС, след като сключиха през април 2013 г. историческо споразумение за нормализиране на отношенията им под егидата на Брюксел.

Макар Сърбия да отказва упорито да признае независимостта, която нейната бивша южна област провъзгласи едностранно през 2008 г., волята й да подобри отношенията си с тази територия, населена предимно с албанци, й позволи да започне през януари преговори за присъединяване към съюза на 28-те.

Косово от своя страна започна преговори за сключване на споразумение за асоцииране и стабилизиране - пръв етап в процеса на сближаване с ЕС.

Въпреки съпротивата на Белград срещу косовската независимост, призната досега специално от САЩ и от 23 от 28-те страни от ЕС, “може да се забележи известна отстъпчивост на сръбските власти по отношение на отцепването на Косово”, твърди анализаторът Миодраг Радоевич от Института за политически науки в Белград.

Участието на Сърбия в диалога с Косово “показва, че тя де факто е приела реалността на ситуацията на терена”, добавя той.

Продължаване на подобряването на отношенията ще бъде възможно “единствено, ако ЕС отвори вратата си за двете страни, като им предостави ясна европейска перспектива”, изтъква Адриан Колаку, политически анализатор от Прищина.

Кампанията с въздушните удари на НАТО, която продължи 78 дни, остава закотвена в паметта, както на сърбите, така и на косовските албанци. Но въпреки една и съща визия за европейско бъдеще, техните спомени все пак ще бъдат различни.

Референдумът на 16 март на украинския полуостров Крим, в резултат на който 97 процента от жителите се обявиха в подкрепа на присъединяване към Русия, също събуди спомени.

Особено след като Москва - основен съюзник на сърбите, която бе осъждала в продължение на години отцепването на Косово, цитира този пример като прецедент за своите действия в Крим.

НАТО започна бомбардировките си на 24 март 1999 г. без одобрението на Съвета за сигурност на ООН, след отказа на сръбския президент Слободан Милошевич да сложи край на репресиите срещу борещите се за независимост албански бунтовници и косовското албанско население.

Намесата на НАТО приключи през юни с изтеглянето на сръбските сили от Косово.

В Белград, в центъра на града, сградите на министерствата на отбраната и на вътрешните работи от времето на Милошевич, разрушени от снарядите на НАТО, са все още в руини.

В Косово, където обектите на сръбските сили и на сръбските власти също бяха цели на ударите на НАТО, не остава никаква следа от бомбардировките.

На мястото, където се намираше в Прищина генералният щаб на сръбската полиция, в една съвсем нова сграда се помещава косовското министрество на вътрешните работи.

“Това беше като земетресение и гръм едновременно”, си спомня Керим Ахмети, 32-годишен, свидетел на бомбардирането на командването на сръбската полиция в Прищина.

“Но ние не се страхувахме. Само молехме Бог за нашето оцеляване и за това да видим сръбските сили да напускат Косово”, споделя той.

От своя страна в Белград Влатка Релич продължава да избягва да използва един по-кратък маршрут, за да се върне вкъщи в едно предградие, за да не види разрушенията от удар на НАТО, определени по-късно като “злополучни странични щети”.

“Мисля, че вече никога няма да мина оттам. Това не беше моята война и аз все още имам кошмари”, казва тя.

Според официалните цифри на Белград близо 2 500 цивилни сърби са били убити, а 12 500 - ранени, по време на продължилите 11 седмици бомбардировки. Правозащитната организация Хюман райтс уоч твърди, че борят на убитите цивилни е близо ...

Или ние, или потоп - избори в Македония

“Тези избори няма да бъдат обикновени избори за президент. Тези избори, заедно с парламентарните, са нещо много повече - те са тест за зрелостта на нашата държава и народ”, заяви Стево Пендаровски, кандидат на Социалдемократическия съюз за Македония СДСМ за предстоящите избори за президент на Македония.

Подобно на него, лидерът на СДСМ Зоран Заев в последното си интервю сведе изборите на 13 и 27 април до окончателен избор: “Гражданите на Македония няма да позволят да продължи тази агония, предизвикана от властта. Ще изберат истината вместо лъжата. Благосъстоянието вместо бедността. Справедливостта вместо несправедливостта. Свободата вместо страха. Демокрацията вместо диктатурата”.

С тази реторика СДСМ сведе двойните избори президентски и парламентарни до съдбовни и носещи характеристиките на референдум. Но това не е единственият път, когато изборите са обявявани за ключови. Няма партия на политическата сцена, която да не се е опитала да нарича изборите съдбовни, след които държавата или ще разцъфти, или ще пропадне, да заявява, че изборът е между определена партия и потоп. Краткият анализ на предишните три изборни цикъла показва, че тази тактика най-често е била използвана от опозиционния СДСМ и така, както сега прави Заев, Бранко Цървенковски обявяваше изборите за съдбовни през 2011 г. и 2013 г.

Експертите казват, че няма нищо по-драматично и психологически по-напрягащо, което да притисне по-силно гражданите да излязат през април и да гласуват за някоя партия, от това, че ситуацията е крайна, ключова, преобръщаща, драматична. Все пак те посочват, че ключът е предлагането, а не в предизвикването на страх.

Предсрочните избори през 2011 г. също бяха обявявани за съдбовни и ключови. Тогава Цървенковски прие предложените от Никола Груевски избори с думите: “Уважавани граждани, очакват ни трудна битка и важно решение. Решение, от което ще зависи бъдещето на нашата страна, на всички нас. Заедно с вас ще вървим докрай, отиваме на избори!”

Управляващата ВМРО-ДПМНЕ тогава водеше кампания, че изборите са ключови и имат значението на референдум, и свърза съдбовното в тях с тъкмо с изхвърлянето от властта на преходния лидер Цървенковски. Така например, на уеб страницата на партията на Никола Груевски, в описанието за парламентарните избори през 2011 г. пише: “Тези избори бяха оценени като ключови за определяне на бъдещето на гражданите и правенето на разлика между прогресивните политици и политиците от времето на прехода”.

Силно подчертаното “Да” при ВМРО-ДПМНЕ и “За” - при СДСМ, на плакатите през 2011 г. изглеждаше много мотивиращо за гражданите да излязат да гласуват.

И миналогодишните местни избори бяха обявявани за съдбовни и със значението на референдум. Тогава Цървенковски каза за тях: “Време е за решаваща битка. Чака ни референдум за нашето бъдеще. Това са местни избори, от които ще зависи всичко. Сега се решава да бъдеш или да не бъдеш и затова няма място за колебливост, пазарлъци и договорки”.

За това, че СДСМ съзнателно е водила такава “съдбовна кампания”, говори и документът, качен на уеб страницата на СДСМ за работата на Центъра за комуникации с обществеността на тази партия за периода 2010 г.-2013 г., където сред стратегическите цели на кампанията за местните избори през 2013 г. пише за “създаване на усещане, че местните избори са референдум за бъдещето на държавата и първа стъпка към промяна на тази власт”.

За пръв път за референдум на изборите тогава говори и една от партиите от албанския блок. Лидерът на Демократичната партия на албанците ДПА Мендух Тачи на няколко пъти заявяваше, че изборите имат значение на референдум, тъй като с победа на местните избори ДПА ще отвори път за поставяне на своите искания.

Трябва да отбележим, че реториката за съдбовни избори този път тръгна от управляващата ВМРО-ДПМНЕ. На конгреса, на който Георге Иванов бе избран за кандидат за президент, Груевски ...

Чиновниците вече не събират "такса добър ден"

Община Варна вече не събира такса от 1,60 лв. за издаването на служебна бележка за липса на задължения към местната хазна като условие за извършване на заявената услуга.
Това стана възможно, след като на 21 март кметът на града Иван Портних отмени заповедта на предшественика си Кирил Йорданов, с която той през 2008 г. бе задължил служителите да Община Варна вече не събира такса от 1,60 лв. за издаването на служебна бележка за липса на задължения към местната хазна като условие за извършване на заявената услуга. Това стана възможно, след като на 21 март кметът на града Иван Портних отмени заповедта на предшественика си Кирил Йорданов, с която той през 2008 г. бе задължил служителите да

Лили Иванова пак с голям концерт - на 6 ноември в зала 1 на НДК

Лили Иванова е планирала поредица концерти през годината, венец на които ще бъде спектакълът в зала 1 на НДК на 6 ноември. Така певицата отговори на мълвата, че с галаконцертите в Лили Иванова е планирала поредица концерти през годината, венец на които ще бъде спектакълът в зала 1 на НДК на 6 ноември. Така певицата отговори на мълвата, че с галаконцертите в "Арена Армеец" през ноември 2012 г. и в националната опера преди месец примата ще сложи край на творческата си кариера. 2014 г. ще бъде също натоварена с нейни изяви.

ЕКО АД! Изсичат гората на Голо бърдо! Перничани на бунт срещу общината!

Еко ад е обхванал планината Голо бърдо над Перник. Стотици дървета от боровата гора се изсичат главоломно под егидата на община Перник, предаде репортер на ZaPernik.com.

От няколко дни работници на частна фирма се активизирали и започнали да секат здрави борове под предлог, че се извършва санитарна сеч. Санитарната сеч или профилактичната сеч се прави с цел инспекция и периодично прочистване на дърветата и храсти във сечища, гори и градски условия. Целта е поддържане...

Продължава

Кола помете спирка, прати 3-ма души в болница

Инцидентът е станал тази вечер около 21 ч. Автомобилът е бил управляван от 21-годишна жена.

Метъл ол старс, ама няма бира!

Мегаконцертът “Метъл ол старс” хвърли голяма част от феновете в душевен дискомфорт, защото... бирата в “Армеец” свърши още в началото. Българската банда “Од Крю”, която подгряваше шоуто, направи страхотно впечатление. Единствената жена сред метъл динозаврите - Кобра Пейдж, беше посрещната топло, но обърка част от текстовете си. В публиката веднага Мегаконцертът “Метъл ол старс” хвърли голяма част от феновете в душевен дискомфорт, защото... бирата в “Армеец” свърши още в началото. Българската банда “Од Крю”, която подгряваше шоуто, направи страхотно впечатление. Единствената жена сред метъл динозаврите - Кобра Пейдж, беше посрещната топло, но обърка част от текстовете си. В публиката веднага

Башар Рахал бяга с Ралица Паскалева в Грузия

Актьорът Башар Рахал е в трескава подготовка на нов филм, научи „Монитор”. През април водещият на „Следващият, моля” по TV7 трябва да представи проекта за сценарий пред НФЦ, за да бъде одобрен за финансиране. Главна роля в лентата има Ралица Паскалева, която зрителите познават от сериалите „Кантора Митрани” и „Столичани в повече”.

Вземат ли й лиценза, ЕВН ще иска 1 млрд. евро

ЕВН е наела международен адвокат и ако българското правителство тръгне към национализация, ще отправи иск към страната ни за 1 милиард евро. Това съобщи австрийският вестник „Курир”, цитиран от „24 часа”.

Трактористка и проститутка видели заподозрения за убийството на Хюлия да изхвърля тялото й

25-годишният Иван Тодоров получи обвинение от Варненската окръжна прокуратура за отвличането и убийството на връстничката си Хюлия Маджар. Той бе върнат от Холандия, където бе арестуван по европейска заповед. Според прокурор Силвиан Иванов били положени големи усилия от страна на няколко държави Иван да бъде задържан и върнат в България. 25-годишният Иван Тодоров получи обвинение от Варненската окръжна прокуратура за отвличането и убийството на връстничката си Хюлия Маджар. Той бе върнат от Холандия, където бе арестуван по европейска заповед. Според прокурор Силвиан Иванов били положени големи усилия от страна на няколко държави Иван да бъде задържан и върнат в България.

Преместиха в затворническа болница убиеца от Лясковец

“Нямам какво да кажа. Не искам да говоря!” Това отсече вчера пред журналисти Петко Петков от Лясковец, който застреля командоса Емил Шарков и рани трима негови колеги.
53-годишният мъж бе качен на носилка вчера и откаран в затворническата болница в София. 
По време на спецакция по обезоръжаването му на 14 март Петков бе улучен с три куршума... “Нямам какво да кажа. Не искам да говоря!” Това отсече вчера пред журналисти Петко Петков от Лясковец, който застреля командоса Емил Шарков и рани трима негови колеги. 53-годишният мъж бе качен на носилка вчера и откаран в затворническата болница в София. По време на спецакция по обезоръжаването му на 14 март Петков бе улучен с три куршума...

Парно и вода - без лихви за прогнозни сметки



Доставчиците на комунални услуги ще бъдат задължени да премахнат лихвите върху прогнозните сметки на абонатите.
Първа това стори “Топлофикация София”. От 1 март дружеството е прекратило начисляването на лихви върху месечните суми за парно, които предшестват изравнителната сметка, показа проверка на “Труд”. Доставчиците на комунални услуги ще бъдат задължени да премахнат лихвите върху прогнозните сметки на абонатите. Първа това стори “Топлофикация София”. От 1 март дружеството е прекратило начисляването на лихви върху месечните суми за парно, които предшестват изравнителната сметка, показа проверка на “Труд”.

Проф. Андрей Зубов, сравнил Путин с Хитлер, е уволнен за "аморална постъпка"


Преподавателят в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) Андрей Зубов, за когото от института съобщиха по-рано в понеделник, че е уволнен заради "нееднократно нарушаване на правилата за вътрешния ред и положенията за основните принципи на вътрешния ред", всъщност е отстранен по съвсем друг член от Трудовия кодекс. 

Това съобщи той в ефира на радио "Ехото на Москва", помолен да коментира събитията.

По думите му, както и при първия опит да бъде...

Шок – обезглавиха 15 птици фламинго в зоопарк!

15 птици фламинго са обезглавени в зоопарка във Франкфурт.

Застреляха бизнесмена Борислав Манджуков в София

Убийството е станало малко преди 20 ч. на бул. „България“, в близост до Околовръстното шосе

Застреляха бизнесмена Борислав Манджуков в София

Убийството е станало малко преди 20 ч. на бул. „България“, в близост до Околовръстното шосе

Можем да загубим до 4,8 млрд. лв., ако ЕС удари сурово Русия

България може за загуби до 4,8 млрд. лв., ако ЕС втвърди курса и наложи широкомащабни санкции срещу Русия. Това показват правителствени разчети, научи в. “24 часа”.
“България, както и всички останали страни членки, са представили пред Европейската комисия своите оценки за въздействието от налагането на санкции срещу Русия. България може за загуби до 4,8 млрд. лв., ако ЕС втвърди курса и наложи широкомащабни санкции срещу Русия. Това показват правителствени разчети, научи в. “24 часа”. “България, както и всички останали страни членки, са представили пред Европейската комисия своите оценки за въздействието от налагането на санкции срещу Русия.

Кола блъсна жена до спирка на метрото

Кола блъсна жена на бул. "Константин Величков" и ул. "Пиротска", близо до спирка на метрото, в столицата тази вечер. Пострадалата е на трамвайните релси и движението на мотрисите е спряло.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Това е пореден инцидент тази вечер, Кола блъсна жена на бул. "Константин Величков" и ул. "Пиротска", близо до спирка на метрото, в столицата тази вечер. Пострадалата е на трамвайните релси и движението на мотрисите е спряло. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Това е пореден инцидент тази вечер,

Лавров не се впечатлява от бъдещо изключване на Русия от Г-8

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че не вижда „голяма трагедия” в това Москва да бъде изключена от Г-8 заради анексирането на Крим. „Ако нашите западни партн...

Кола блъсна жена до спирка на метрото

Кола блъсна жена на бул. Кола блъсна жена на бул. "Константин Величков" и ул. "Пиротска", близо до спирка на метрото, в столицата тази вечер. Пострадалата е на трамвайните релси и движението на мотрисите е спряло. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Това е пореден инцидент тази вечер,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване