В реформаторската листа има квоти, но не и качество

В листата на Реформаторския блок има партийни квоти, но не и качество, и нови десни лица, виждаме старите муцуни, обобщи по ТВ7 Димо Гяуров, който напусна Реформаторите и обяви, че от 7-8 месеца няма нищо общо с тях.

НФСБ се регистрира за участие в евровота

София /КРОСС/ Националният фронт за спасение на България внесе в ЦИК подписката за участие в изборите за Европейски парламент на 25 май. Внесеният брой подписи надхвърли неколкократно задължителния минимум от 2 500 подписа. Вносителите от патриотичния фронт - Данчо Хаджиев, Борис Ячев, Николай Божков, Костадин Костадинов изразиха благодарност към всички родолюбиви българи, подкрепили партията със своя подпис за участие в предстоящите евроизбори.„НФСБ - гласът на българските патриоти в Европа" е логото на партията на телевизия СКАТ.

Манюел Валс получи доверието на парламента

Новият премиер на Франция обеща данъчни облекчения за бизнеса и домакинствата, както и да оздрави държавните финанси


Вътрешна проверка в МВР заради скъсана униформа

Полицаи обвиняват момиче, репортаж го оневинява


Севернокорейски зам. министър бил екзекутиран с огнехвъргачка

Режимът в Северна Корея е извършил поредна екзекуция след убийството на чичото на лидера Ким Чен Ун и 11 представители на властта. Според източници на южнокорейския The Chosun Ilbo заместник министърът на сигурността е бил екзекутиран с огнехвъргачка.

Според информацията са били убити също по-голямата сестра на зам.-министъра и съпругът й.

Режимът в Северна Корея е извършил поредна екзекуция след убийството на чичото на лидера Ким Чен Ун и 11 представители на властта. Според източници на южнокорейския The Chosun Ilbo заместник министърът на сигурността е бил екзекутиран с огнехвъргачка. Според информацията са били убити също по-голямата сестра на зам.-министъра и съпругът й.

Прокуратурата опънала чадър над полицая със "скъсаната" униформа?

Прокуратурата е пренебрегвала сигналите от Александра Стоилова - момичето, обвинено, че е скъсало униформата на полицай от първо районно полицейско управление в София. Вместо да извърши проверка по тях, прокурорите просто са ги прилагали по разследването срещу нея, съобщи "Дневник" след направена проверка. Прокуратурата е пренебрегвала сигналите от Александра Стоилова - момичето, обвинено, че е скъсало униформата на полицай от първо районно полицейско управление в София. Вместо да извърши проверка по тях, прокурорите просто са ги прилагали по разследването срещу нея, съобщи "Дневник" след направена проверка.

Глобиха с 200 лв варненец за проява на спортно хулиганство

За проява на спортно хулиганство, Районният съд във Варна наложи на 20-годишен младеж 200 лв. глоба, както и едногодишна забрана за посещения на спортни мероприятия в страната и чужбина, съобщиха от съда за Moreto.net. Административното наказание бе наложено на 20-годишния С.

"Роскосмос" не планира ответни санкции срещу НАСА

На 3 април НАСА заяви, че във връзка с действията на Русия спрямо Украйна Съединените щати прекратяват сътрудничеството с Руската федерация в космическата област, но с изключение на МКС

Ташева: ЕРП-тата се държат като енергийни вампири

София /КРОСС/ ЕРП-тата се държат като енергийни вампири. Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от "Атака" Магдалена Ташева. До 2010 г. ЕРП-тата са вършили тежки законови нарушения - нарушавали са Закона за енергетиката и Закона за обществените поръчки. По всички дефиниции на националното и международно право са действали като организирана престъпна група, като са регистрирали чужди юридически лица, на които са прехвърляли част от дейностите си. С действията си са превърнали ДКЕВР в посмещише, каза Ташева. Според депутата от ГЕРБ Александър Ненков чрез правенето на социална политика с цената на тока управляващите заблуждават обществото и това в крайна сметка ще рефлектира върху крайния потребител. По данни на Световната банка задлъжнялостта в енергетиката надхвърля 1 млрд. лв. Колкото и да отлагаме момента, в един момент секторът няма да издържи и ще колабира, заяви той. Според Иван Иванов от Синята коалиция ДКЕВР се стреми да реши в полза на една от двете страни - НЕК и ЕРП-тата, един чисто търговски спор. По думите на депутата от БСП Явор Куюмджиев спорът не е търговски, а отношенията са много по-специфични и в тях не важат само търговските правила. Прихващания не могат да се правят при отношения между обществен доставчик и частен снабдител, каза социалистът. Куюмджиев се усъмни защо прихващанията са се случили няколко месеца преди евроизборите и заяви, че с действията си ЕРП-тата целят удар срещу правителството.

Съдебен иск бави нов търг за "Химко"

Държавата запазва интереса си към фалиралия врачански торов завод Държавата запазва интереса си към фалиралия врачански торов завод "Химко"и най-вероятно ще участва на втория търг, заяви синдика Росица Томова. Съдебни искове обаче пречели засега да се обяви новия търг за активите на предприятието. На първия търг за активите на "Химко" с начална цена от 28,5 млн. лв. не се яви нито един кандидат.

Новият френски премиер обеща намаляване на данъците

Френският премиер Манюел Валс обеща намаляване на данъците за по-скромните домакинства и оздравяване на държавните финанси. Той представи програмата на правителството си в реч пред парламента във вторник. Валс каза, че социалните осигуровки върху минималната заплата на французите ще бъдат премахнати от следващата година - осигуровките, плащани от работодателя. По този начин ще се стимулира конкурентността на фирмите и ще се насърчи вътрешното потребление. Програмата на премиера предвижда и намаляване с 50 милиарда евро на обществените разходи за периода 2015 г. - 2017 г. Валс подчерта, че това усилие ще бъде споделено от всички в страната. Той обяви и съкращаване на данъците за френските компании. Пакетът от мерки, предложен от Валс и включващ намаляване на данъците за някои домакинства и за корпорациите е на стойност 30 милиарда евро. Валс припомни, че резултатите от изборите във Франция миналия месец, на които управляващите понесоха удар, показват, че Франция е страдала прекалено много, а надеждите й за по-добро бъдеще не са големи в момент, в който безработицата е около 10 процента. Валс припомни, че усилията, които Франция полага за намаляване на дефицита, за извършване на структурни реформи и за постигане на конкурентност на фирмите, не трябва да отиват на халос заради прекалено висок курс на еврото. Валс припомни, че еврото днес е 10 процента по-скъпо от лятото на 2012 г., което тегне върху френския износ. Премиерът подчерта, че е съществено ЕС да се вкара отново в пътя на растежа чрез прилагане на политика за големи инвестиции и на политика на заетост, насочена към младежта.

Тимошенко: Русия ще върне Крим на Украйна под натиска на Запада

/КРОСС Украинският кандидат за президент Юлия Тимошенко смята, че Русия ще върне Крим на Крим в Украйна под натиск от страна на Запада свят, съобщава "Интерфакс " ." Крим е украински и той ще бъде върнат. Как? Убедена съм, че ще бъде върнат благодарение на интензивния системен натиск от страна на западния свят персонално на Путин", каза Тимошенко по време на среща със студенти от Националния педагогически университет . MP Drahomanova .По думите й, ако подобен натиск не сработи, ще сработи „икономическият колапс на Русия".На въпрос какви ще бъдат отношенията на Украйна с Русия, Тимошенко отвърна: „Нещата са много прости - върнете Крим и ще има отношения".

Затварят границата с Турция при Лесово до 9:00 часа утре

Причината е смяна на софтуера в съседния пункт „Хамзабейли"

Прокуратурата била пренебрегнала жалбите срещу полицая със "скъсаната" униформа

Прокуратурата е пренебрегвала сигналите от Александра Стоилова - момичето, обвинено, че е скъсало униформата на полицай от първо районно полицейско управление в София. Вместо да извърши проверка по тях, прокурорите просто са ги прилагали по разследването срещу нея, съобщи Прокуратурата е пренебрегвала сигналите от Александра Стоилова - момичето, обвинено, че е скъсало униформата на полицай от първо районно полицейско управление в София. Вместо да извърши проверка по тях, прокурорите просто са ги прилагали по разследването срещу нея, съобщи "Дневник" след направена проверка.

Това ли са най-странните сватбени традиции по света

  Всички сме ходили по сватби и знаем, че понякога съществуват доста странни ритуали, свързани с традиции на определени националности. ...

Станишев поздрави ромите с 8 април

По повод таз годишното отбелязване на 8 април – международен ден на солидарност с ромите, Националният съвет на БСП декларира, че грижите на БСП и на всички ляво мислещи и социално отговорни хора в България за социалната равнопоставеност и за преодоляване на проявите на дискриминация за нас са и ще бъдат приоритетни. Ние смятаме, че няколкогодишната тежка социално-икономическа криза тежко се отрази на всички бедни хора в България и особено на бедните ромски слоеве, се казва в поздравлението.

Мария Илиева излиза на сцената с нова група

Мария Илиева ще представи пред публиката новата си група. Междувременно певицата грабна две номинации за Наградите на БГ Радио.

Яне Янев осъди Сидеров за клевета, защото не бил "презерватив на Бойко"

Лидерът на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев е осъдил Волен Сидеров на 54 502 лева по дело за обида и клевета, стана ясно във вторник от прессъобщение на партията.   Председателят на състав на Софийския градски съд Петя Георгиева е признала Сидеров за виновен в това, че на 3 юни 2013 година пред сградата на Столична община е обявил на висок глас: "Ние няма да позволим на нито един лумпен, дали той се нарича Валери Симеонов, Яне Янев или някой друг измекяр, да кощунства в близост до нашата централа в нарушение на закона.... Презервативите на Бойко - Валери Симеонов и Яне Янев, ще се сблъскат с твърдия отпор на "Атака".   В мотивите за своето решение съдия Георгиева е отбелязала: "Съдът намира, че репариране на причиненото на ищеца (Яне Янев) уронване на престижа и доброто му име в обществото, негативни изживявания, затвореност и притеснения, нежелание дори да общува с хора от партийната централа, ответникът трябва да заплати 25 501 лева".   Съдия Георгиева е присъдила същата сума и към второто обвинение срещу Волен Сидеров по второто производство, което е за обида.   Така сумата, на която е осъден лидерът на "Атака", става 54 002 лева, като към нея се прибавят адвокатският хонорар от 2500 лева и съдебните разноски по делото, които възлизат на 2000 лева.   Исковете, които Яне Янев претендираше към Сидеров, бяха за общо 200 000 лева.   Решението на съда подлежи на обжалване.

Екзекутирали с огнехвъргачка севернокорейски зам. министър

Режимът в Северна Корея е извършил поредна екзекуция след убийството на чичото на лидера Ким Чен Ун и 11 представители на властта. Според източници на южнокорейския The Chosun Ilbo заместник министърът на сигурността е бил екзекутиран с огнехвъргачка.

Според информацията са били убити също по-голямата сестра на зам.-министъра и съпругът й.

Режимът в Северна Корея е извършил поредна екзекуция след убийството на чичото на лидера Ким Чен Ун и 11 представители на властта. Според източници на южнокорейския The Chosun Ilbo заместник министърът на сигурността е бил екзекутиран с огнехвъргачка. Според информацията са били убити също по-голямата сестра на зам.-министъра и съпругът й.

Русия ще бъде наказана от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа


Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е на път да лиши Русия от право на глас до края на годината, заради действията й спрямо Украйна. Комисията по мониторинг към ПАСЕ е одобрила днес тази мярка към Кремъл, съобщи пред "Дневник" депутатът от ГЕРБ Джема Грозданова, която е й зам.-ръководител на българската делегация в ПАСЕ.

Окончателното решение ще бъде взето на 10 април, а утре могат да се правят предложения по текстовете на резолюцията.

В края на март бяха...

Брюксел не е разгледал проекта за тунел под Шипка

Предстои размразяване на втория етап от Обходния път на Габрово, който бе спрян с акт 10 през декември миналата година. Това заяви изпълнителният директор на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) Стефан Чайков. Все още има отчуждителни процедури за земи около село Поповци.

Призовкар с таблет! Къде? Във Варна

Виждали ли сте призовкар с таблет? Звучи като шега, като съдебна утопия, но всъщност е всекидневна практика, макар и само на едно място у нас - във Варна. 
Призовкарите от районния, окръжния, административния и апелативния съд работят по уникална за страната ни единна система. Градът е разделен на райони и всеки служител има определен периметър.
Виждали ли сте призовкар с таблет? Звучи като шега, като съдебна утопия, но всъщност е всекидневна практика, макар и само на едно място у нас - във Варна. Призовкарите от районния, окръжния, административния и апелативния съд работят по уникална за страната ни единна система. Градът е разделен на райони и всеки служител има определен периметър.

В Донецк обявиха създаване на временно правителство

Един от водачите на проруските бунтовници в Донецк, Вадим Черняков, обяви създаването на "временно правителство на Република Донбас", предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Сформирахме ...

"Газпром" няма да променя маршрута на "Южен поток"

"Газпром" не планира промяна на маршрута на подводната отсечка от газопровода "Южен поток", която ще свърже руското черноморско крайбрежие с българското. Това заяви представител на Управлението за информация на газовия холдинг, предаде специалният пратеник на БГНЕС от Нови Уренгой Георги Пашкулев.

МВФ намали прогнозите си за икономически растеж през 2014

Международният валутен фонд (МВФ) леко намали прогнозите си за икономически растеж през тази и следващата година заради слабата активност на бурноразвиващите се и развиващите се икономики и заплахата от кризата в Украйна.

Укриват бебе, обвинено в опит за убийство в Пакистан

9-месечното бебе е освободено под гаранция, но трябва "да се яви" на следващото съдебно заседание на 12 април

Сигналът, свързван с черните кутии на злополучния полет 370, изчезна

Участниците в операцията по издирване на малайзийския самолет вече не засичат слабите сигнали от 5 и 6 април, за които се смяташе, че се излъчват от черните кутии на изчезналия самолет, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на британски медии.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Новите данни нал Участниците в операцията по издирване на малайзийския самолет вече не засичат слабите сигнали от 5 и 6 април, за които се смяташе, че се излъчват от черните кутии на изчезналия самолет, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на британски медии. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Новите данни нал

МВФ прогнозира 1,6% ръст на българския БВП за 2014 г.

Като цяло възстановяването на бурноразвиващите се икономики в Европа ще се забави през тази година, прогнозират финансистите

МВФ прогнозира 1,6% ръст на българската икономика за 2014

Като цяло възстановяването на бурноразвиващите се икономики в Европа ще се забави през тази година, прогнозират финансистите

"Атлетико" крие коза Диего Коща

“Атлетико” (Мадрид) “скри в ръкава” своя коз Диего Коща преди реванша от 1/4-финалите в Шампионската лига довечера. 
Топстрелецът има разтежение и още преди 5 дни сам обяви, че няма да играе. Нападателят не тренира с отбора във вторник. Но... се подготвяше извънредно и самостоятелно. Никой не изключва Диего чудотворно да излезе на терена в Мадрид “Атлетико” (Мадрид) “скри в ръкава” своя коз Диего Коща преди реванша от 1/4-финалите в Шампионската лига довечера. Топстрелецът има разтежение и още преди 5 дни сам обяви, че няма да играе. Нападателят не тренира с отбора във вторник. Но... се подготвяше извънредно и самостоятелно. Никой не изключва Диего чудотворно да излезе на терена в Мадрид

Денят в снимки

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

МВФ прогнозира 1,6% растеж на родната икономика през 2014 г.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира 1,6% ръст на българската икономика през тази година. За сравнение през 2013 г. организацията очакваше...

Варненските общински съветници с лек отбой за размера на заплатите им

Размерът на заплатите на всеки общински съветник да бъде 60 % от месечното възнаграждение на председателя на местния парламент. Това гласи предложение на Аврам Тодоров от БСП и Тодор Балабанов от ГЕРБ. То ще бъде разгледано следващата сряда на заседание на временната комисия, която се занимава с Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Варна, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация.

Орешарски във Виетнам: Да активизираме сътрудничеството и контактите помежду ни

На третия ден от посещението си във Виетнам министър-председателят Пламен Орешарски откри в Ханой Международната конференция „Основни европейски принципи и практики при събирането, съхранението и рециклирането на отработени масла“. В рамките на конференцията беше подписан меморандум за разбирателство между виетнамския консорциум „Петро Виетнам“ и На третия ден от посещението си във Виетнам министър-председателят Пламен Орешарски откри в Ханой Международната конференция „Основни европейски принципи и практики при събирането, съхранението и рециклирането на отработени масла“. В рамките на конференцията беше подписан меморандум за разбирателство между виетнамския консорциум „Петро Виетнам“ и

Пада доходността по 5-годишните облигации

Министерството на финансите преотвори емисия 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с номинална стойност 50 млн. лева и с падеж 22 януари...

Посрещат Расмусен с протест у нас

Граждани, които не одобряват българската позиция по отношение на събитията в Украйна, се събират на протест в четвъртък в 17:30 часа в градинката при „Кристал" пред Централния военен клуб. Тази проява очевидно е свързана с посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен по покана на президента Росен Плевнелиев.

Изведете агентите си от Украйна, предупреди Кери Москва

Ясно е, че руски спецчасти и агенти са катализатор

Изчезна сигналът, свързван с черните кутии на малайзийския самолет

Участниците в операцията по издирване на малайзийския самолет вече не засичат слабите сигнали от 5 и 6 април, за които се смяташе, че се излъчват от черните кутии на изчезналия самолет, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на британски медии.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Новите данни нал Участниците в операцията по издирване на малайзийския самолет вече не засичат слабите сигнали от 5 и 6 април, за които се смяташе, че се излъчват от черните кутии на изчезналия самолет, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на британски медии. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Новите данни нал

Йовчев разпореди проверка на полицая, симулирал насилие над себе си

София /КРОСС/ Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев е разпоредил пълна проверка на случай, при който двама младежи твърдят, че са били бити от полицаи и неправилно са обвинени за това, че са скъсали униформата на служител от столичната полиция.25-годишната Александра Стоилова и 26-годишният ѝ приятеля Иван Цонев са арестувани на 15 септември миналата година в Първо РУП в София. Двамата твърдят, че са бити от униформени, а за да бъдат обвинени, един от полицаите е скъсал ръкава на униформата си, за да симулира нападение над себе си.От МВР съобщиха за OFFNеws, че вътрешният министър е разпоредил днес на Инспектората пълна проверка на случая. Ще бъдат проверени както твърденията на двамата арестувани младежи, така и обясненията на полицаите.От записи от охранителните камери в Районното управление, които бяха излъчени в предаването „Господари на ефира" по Нова телевизия, става ясно, че един от полицаите сам е скъсал ръкава на униформата си и за това по-късно е била обвинена Александра.На 1 април 2014 година в съда е внесен обвинителен акт срещу двамата младежи, обясниха за OFFNews от Софийската районна прокуратура. Иван Цонев е обвинен в хулиганство, а Александра има две обвинения - за хулиганство и за това, „че е повредила форма на облекло МВР".Още в досъдебната фаза е направена проверка на твърденията на двамата младежи, за това, че полицаят сам е скъсал униформата си

Звездите, които не мечтаят за сватба

Сред звездите, които искат да останат неженени, има както жени, например Камерън Диас, Ева Мендес и Опра Уинфри, така и мъже, като Джордж Клуни

Още бюджетни съкращения и намаляване на ядрената енергия обеща новият френски премиер


Корекция на бюджета, намаляване на данъчната тежест и стъпки за съкращаване на ядрената енергия обеща новият премиер на Франция в официалната си реч пред долната камара на парламента за управленските политики, които смята да води.

По-рано през деня той заяви пред депутатите от парламентарната група на социалистите, че възнамерява да внесе коригирания бюджет в началото на лятото. В допълнение към обявените през януари от президента Франсоа Оланд икономии от 50 милиарда евро за период...

Още бюджетни съкращения и енергиен преход обеща новият френски премиер


Корекция на бюджета, намаляване на данъчната тежест и стъпки към енергиен преход обеща новият премиер на Франция в официалната си реч пред парламента за управленските политики, които смята да води.

По-рано през деня той обяви пред депутатите от парламентарната група на социалистите, че смята да внесе коригирания бюджет в началото на лятото. В допълнение към обявените през януари от президента Франсоа Оланд икономии от 50 милиарда евро за период от три години, чрез които трябва да се...

Мъж летя от Англия до Испания с паспорта на приятелката си

Нейл Клулоу летял от Великобритания до Испания с паспорта на приятелката си, като преминал без проблем летищните проверки, съобщи БГНЕС.

50-годишният Клулоу взел погрешка паспорта на приятелката си, преди да тръгне за Испания.

Клулоу е плешив и с брада, а приятелката му е привлекателна блондинка. Нито на летището в Бирмингам, нито на летището в Аликанте обаче не го спрели и не се усъмнили в самоличността му, не му задали и допълнителни въпроси. 

По-късно Нейл Клулоу се шегувал със свой приятел за това колко лоши са снимките в паспортите.

Подадох паспорта си на приятеля ми, за да види снимката, а той ми каза, смеейки се, че на снимката изглеждам много по-добре, отколкото в реалния живот. Тогава погледнах паспорта и видях, че е на приятелката ми, разказва Клулоу.

Самолетната компания, с която е летял британецът, обясни, че виновник за случилото се е служителката, която проверила паспорта на 50-годишния мъж на летището.

Пиле или парче свинско = един глас на изборите в Индонезия

Купуването на гласове е обичайна практика в страната


Максималните температури утре ще са от 20° до 25°

През нощта ще бъде ясно и тихо. Минималните температури ще са между 4° и 9°, в София - около 4°. Утре денят ще започне със слънчево време, но по-късно над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места до вечерта ще превали краткотраен дъжд, в отделни райони с гръмотевици. През нощта ще бъде ясно и тихо. Минималните температури ще са между 4° и 9°, в София - около 4°. Утре денят ще започне със слънчево време, но по-късно над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места до вечерта ще превали краткотраен дъжд, в отделни райони с гръмотевици.

Промените в Закона за потребителския кредит крият риск да процъфти лихварството

София /КРОСС/ Промените в закона за кредитите крият риск да процъфти лихварството. Това заяви пред БНР Десислава Николова от Института за пазарна икономика."Всъщност, с тази промяна най-вероятно една част от пазара за кредити и по-специално пазарът за бързи кредити просто ще изчезне. Част от легалния пазар. Големият риск е всъщност, че ще се създаде предпоставка за разширяването на така наречения "нелегален пазар" за такива бързи, малки по размер, кредити, т.е. нелегалните лихвари най-вероятно ще започнат да процъфтяват", каза тя. Пазарът на бързите кредити ще бъде повлиян от промените, но те няма да се отразят на лихвите по ипотечните кредити, допълни кредитният експерт Тихомир Тошев."Като цяло няма да има сериозна промяна в ценовите параметри на ипотечните кредити, които основно са засегнати от промените в Закона. Дори в момента пазарът е силно конкурентен и свит, така че едно допълнително оскъпяване и покачване на цената на кредита, би го направило още по-свит и неработещ. Смятам, че конкуренцията ще движи нещата в посока натам, че условията ще се запазят

Преминаването през ГКПП "Лесово" ще е спряно до 9 ч. утре сутринта


Преминаването през граничния пункт "Лесово-Хамзабейли" ще бъде спряно тази вечер от 20 часа до 9 часа утре. Леки автомобили и автобуси също няма да бъдат обработвани, съобщи БНР. 

Причината за спиране на движението през двата пункта на българско-турската граница е смяна на софтуера на системата на турските митнически власти, съобщават от главна дирекция "Гранична полиция". Турската страна е уведомила българските власти по време на среща като изрично е подчертано, че движението ще...

Задава се война

сп. Форин полиси

Михаил Саакашвили. Снимка: Известия

В началото на март, след като организира в Крим референдум под дулата на калашниците, Руската федерация продължи по пътя на анексирането на региона и положи основите, както се изрази Москва, на “нови политическо-правни реалности”, което ще рече нова руска парадигма за един беззаконен свят. Както каза германската канцлерка Ангела Меркел в реч пред Бундестага на 13 март, Русия вкарва в действие закона на джунглата. За тези от нас, които сме преживели опитите на Владимир Путин да промени резултатите от “най-голямата геополитическа катастрофа” на 20 век, както той нарича разпадането на Съветския съюз, това, което се случва в Украйна, не е неочаквано. Нито е последното действие от драмата.

Би трябвало вече да е пределно ясно, че първоначалният план на Путин да превземе Източна Украйна, като мобилизира руското население там, се проваля. Но това не означава, че той се отказва. Руски стратези говорят за “уикенд на гнева”, който би могъл да включва някакъв вид въоръжена обсада на административни сгради в Южна и Източна Украйна. Ако тези местни провокатори и “сили за самоотбрана” успеят да задържат тези сгради, както стана в Крим, това може да послужи като основа за по-нататъшна военна намеса. Не че трябва да се изненадваме вече от този циничен сценарий.

Историята може да бъде полезно ръководство за политиците: първо, за да помага за предотвратяване на нови бедствия, и второ, за да помага за реагиране на бедствия, които неизбежно се случват така или иначе въпреки най-добре подготвените планове. И все пак много политици допускат същите грешки, които би трябвало да са научили от преди десетилетия. Тези дни не мога да не си спомня известния цитат на Йоги Бера: “Това е дежа вю, отново и отново.”

В Чечения десетки хиляди хора бяха убити, само за да може Путин да стане президент и да затвърди властта си. После, когато цветните революции и последвалите ги реформи станаха заплаха за управлението му, той нахлу в Грузия, за да унищожи този заразителен модел и отново да укрепи властта си. Сега, както преди, изправен пред намаляваща популярност в Русия, революция на шистовия газ в Северна Америка и нужда от непрекъснат достъп до пристанища, за да снабдява своите съюзници в Близкия изток, Путин нападна Украйна и завзе Крим.

И все пак, дори при тези многобройни примери, Западът продължава да не разбира или да опхравдава агресията на Путин. Тези дни много експерти са заети с анализи на неговия начин на мислене, като един от постоянните припеви е как Западът е прекалил с разширяването на НАТО и ЕС и как ненужно е предизвикал руската мечка. Заключението, до което достигат те, е, че колкото и да е неприятно, причината за руското поведение отчасти се корени в действията на Запада. Това е особен вид интелектуално самобичуване, а за Путин то отразява западната слабост, която само го прави по-дързък. Когато предложил на великите европейски сили да се примирят с окупацията на Судетската област от Хитлер, Невил Чембърлейн заявил, че европейците не бива да се тревожат за “кавга в далечна страна между хора, за които не знаем нищо”. Чувам как сега много експерти говорят за “асиметрията на интересите”, което предполага, че Русия има право да анексира територии от съседни страни по простата причина, че е загрижена за тези територии повече от Запада. Други изказват мнение, че всички ние би трябвало да свикнем с мисълта, че Крим е загубен и че Русия никога няма да го върне. Именно това ми беше казано през лятото на 2008 г., че би трябвало да се примиря с мисълта, че част от грузинската територия, окупирана тогава от Русия, е загубена завинаги.

Но тази ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване