Протест в София срещу съсипването на Борисовата градина

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт и инициативните комитети на жителите на кварталите "Изгрев" и "Дианабад" организират протестно шествие от Орлов мост до Стол...

Челси се измъкна от ада и отстрани ПСЖ след нова велика вечер с марка "Моуриньо"

Жозе Моуриньо подари на "Стамфорд бридж" още една незабравима нощ. Челси успя да постигне нужното 2:0 и отстрани ПСЖ по пътя към полуфиналите в Шампионската лига. Мачът бе изключително интер...

Според САЩ Иран може да изработи атомна бомба за 2 месеца


Иран притежава способност да произведе материал за ядрено оръжие в рамките на два месеца, след като вземе подобно решение, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Това стана по време на изслушвания в Сената в навечерието на новия кръг от преговори във Виена между Техеран и шестте водещи  световни сили за уреждане на спора за ядрената програма на Иран.

Различията между двете страни в преговорите все още може да провалят сделката, а Техеран настоява, че програмата му е...

Може да има изтичане на радиация от севернокорейския ядрен комплекс

Затруднени доставки на вода за ядрения комплекс на Северна Корея "Йонбьон" може да се окажат огромен проблем и да доведат до изтичане на радиация, предаде "Франс прес". За това алармира базираната в САЩ неправителствена организация Американско-корейски институт към колежа „Джон Хопкинс" след проучване на сателитни снимки.

Кадафи държал във фризер отрязаната глава на свой враг

Бившият либийски диктатор Муамар Кадафи държал 25 години в огромен фризер отрязаната глава на един от своите врагове. Вътре били и телата на други избити неприятели, които Кадафи посещавал от време на време.
Това се твърди в нов документален филм “Лудото куче: В тайния свят на Муамар Кадафи”, посветен на жестокостите на неговия режим. Бившият либийски диктатор Муамар Кадафи държал 25 години в огромен фризер отрязаната глава на един от своите врагове. Вътре били и телата на други избити неприятели, които Кадафи посещавал от време на време. Това се твърди в нов документален филм “Лудото куче: В тайния свят на Муамар Кадафи”, посветен на жестокостите на неговия режим.

Киев: Сепаратисти държат 60 заложници в Луганск

Проруските сепаратисти отричат обвиненията на украинските власти, че са заложили експлозиви в окупирана сграда и държат хора в плен

21 български фирми търсят бизнес с Виетнам


КОНСТАНТИН ВЪЛКОВ
ПРАТЕНИК НА ДАРИК РАДИО ВЪВ ВИЕТНАМ,
СПЕЦИАЛНО ЗА В. “24 ЧАСА”
Трима министри и представители на 21 български фирми придружават премиера Пламен Орешарски по време на официалното му посещение във Виетнам. След срещите с президента, министър-председателя и председателя на Националното събрание в Ханой днес Орешарски отпътува за КОНСТАНТИН ВЪЛКОВ ПРАТЕНИК НА ДАРИК РАДИО ВЪВ ВИЕТНАМ, СПЕЦИАЛНО ЗА В. “24 ЧАСА” Трима министри и представители на 21 български фирми придружават премиера Пламен Орешарски по време на официалното му посещение във Виетнам. След срещите с президента, министър-председателя и председателя на Националното събрание в Ханой днес Орешарски отпътува за

Обмисля се ново поевтиняване на зелената енергия

Цените на тока от зелени централи може да бъдат намалени още. Това обяви пред журналисти във вторник зам.-министърът на икономиката Иван Айолов, който присъства на форум, посветен на екологичната енергия. По думите му в момента се върви към “редуциране на преференциалните цени за зелена енергия, тъй като страната е изпълнила заложените от Брюксел к Цените на тока от зелени централи може да бъдат намалени още. Това обяви пред журналисти във вторник зам.-министърът на икономиката Иван Айолов, който присъства на форум, посветен на екологичната енергия. По думите му в момента се върви към “редуциране на преференциалните цени за зелена енергия, тъй като страната е изпълнила заложените от Брюксел к

Превърнаха косата на Пеле в диаманти

В продажба ще бъдат пуснати 1283 диаманта - по един за всеки гол в кариерата на трикратния световен шампион Пеле. Всеки един от скъпоценните камъни ще струва по 7500 щатски долара и ще бъде поставен в кутия със статуетка на футболиста.

Най-важните новини от деня, вторник, 8 април

МВФ прогнозира 1,6% растеж на родната икономика през 2014 г. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира 1,6% ръст на българската икономика през...

„Спартак” спечели зоновото първенство

Младежите до 19 г. на хандбалния „Спартак” (Варна) станаха зонален първенец, след като взеха убедително последните си 2 мача в Добрич. Възпитаниците на старши треньора Пенко Златев победиха „Калиакра” с 26:6 и градския съперник „Локомотив” - 23:13, и се класираха за финалите на държавното първенство.

Кеворк Кеворкян: Калин Терзийски се държи като сополанко

По повод медийните изяви на Калин Терзийски от последните дни и изявленията му, свързани с името на Кеворк Кеворкян и предаването "Всяка неделя", телевизионната легенда изпрати своята позиция на редакцията на "Труд". Ето какво пише Кеворк Кеворкян:

Обади се директорката на продукция на „Всяка неделя“ и ми каза, че Калин Терзийски бил написал нещ По повод медийните изяви на Калин Терзийски от последните дни и изявленията му, свързани с името на Кеворк Кеворкян и предаването "Всяка неделя", телевизионната легенда изпрати своята позиция на редакцията на "Труд". Ето какво пише Кеворк Кеворкян: Обади се директорката на продукция на „Всяка неделя“ и ми каза, че Калин Терзийски бил написал нещ

Челси драматично елиминира ПСЖ

Борусия обаче не можа да отстрани Реал, макар да го смачка


Генетика, а не хормони водят до растеж на пилетата

Птиците никога не са били третирани и никога няма да бъдат третирани с хормони, твърди проф. Бойко Ликов, директор на центъра за оценка на риска към агенцията по храните. Той е с 35-годишен опит във ветеринарната медицина. 
Използването на протеинови растежни хормони при птици било невъзможно, защото, ако се слагат във фуражите, се разграждали Птиците никога не са били третирани и никога няма да бъдат третирани с хормони, твърди проф. Бойко Ликов, директор на центъра за оценка на риска към агенцията по храните. Той е с 35-годишен опит във ветеринарната медицина. Използването на протеинови растежни хормони при птици било невъзможно, защото, ако се слагат във фуражите, се разграждали

"Газпром" няма да променя маршрута на "Южен поток"

 "Газпром" не планира промяна на маршрута на подводната отсечка от газопровода "Южен поток", която ще свърже руското черноморско крайбрежие с българското. Това заяви представител на Управлението за информация на газовия холдинг, предаде специалният пратеник на БГНЕС от Нови Уренгой Георги Пашкулев.

Миналата седмица в световните медии се появи информация, че маршрутът на "Южен поток" може да бъде променен след присъединяването на Крим към Руската Федерация. Според тези публикации промяната ще засегне подводната отсечка, която ще бъде скъсена, защото ще започва от Крим, а не както се е планирало досега.

"Няма никакви планове за промяна на маршрута, нито сме правили проучвания за подобна промяна", категоричен бе Яспер Йенсен, говорител на компанията "Южен поток", която се занимава с реализацията на газопровода.
"Да се промени някакъв маршрут означава да се започне едва ли не нов проект с всички проучвания", обясни той и добави: За да ви дам пример за този маршрут, който в момента се работи, ние сме направили проучвания на повече от 16 000 км. 
"Вече подписахме договори за първите две линии и договорът за строителството също е подписан. Този договор включва строежа на четирите отсечки. Очевидно няма планове за промяна", подчерта Йенсен.

БГНЕС припомня, че газопроводът "Южен поток" има за цел диверсификацията на маршрута на доставките на руски газ за страните от Европейския съюз, като се заобиколят проблемни страни като Украйна. Тръбата е с капацитет от 63 милиарда куб.м. газ годишно. Тя ще включва четири отсечки, всяка от които ще бъде с капацитет от 15,57 млрд. куб.м. Очаква се строителството на "Южен поток" да приключи до края на 2015 и още през декември същата година или най-късно в началото на 2016 се предвижда по него да потече първия газ.
В изграждането на подводната отсечка, която ще свърже руското черноморско крайбрежие с българското, участват освен "Газпром" /която държи 50%/, италианската ЕНИ /20%/, германската "Винтерсхал" /15%/ и френската "Електрисите дьо Франс" 

Кеворк Кеворкян: Защо плаче Калин Терзийски!

По повод медийните изяви на Калин Терзийски от последните дни и изявленията му, свързани с името на Кеворк Кеворкян и предаването По повод медийните изяви на Калин Терзийски от последните дни и изявленията му, свързани с името на Кеворк Кеворкян и предаването "Всяка неделя", телевизионната легенда изпрати своята позиция на редакцията на "24 часа". Ето какво пише Кеворк Кеворкян: Обади се директорката на продукция на „Всяка неделя“ и ми каза, че Калин Терзийски бил написал

Москва и Киев – готови за преговори във формат Русия-САЩ-ЕС-Украйна

 Москва и Киев са готови за преговори във Русия-САЩ-ЕС-Украйна, стана ясно от изявления на двете страни.

Русия е готова да обмисли варианта за преговори за Украйна, така както бяха предложени от САЩ – с участието на европейците, но рускоезичните югоизточни райони на страната също трябва да бъдат представени, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС и АФП.

Москва обаче има много въпроси

по предлаганите от САЩ срокове за провеждане на многостранната среща, допълни Лавров, имайки предвид предложението на Вашингтон преговорите да са след 10 дни, предаде ИТАР-ТАСС.

Когато американската страна говори за планове за провеждане на многостранна среща след 10 дни, за когато Яценюк обеща да завърши работата по проекта на украинска конституция, възниква въпросът: Не се ли планира преговорите да са тогава, когато този проект бъде готов и районите бъдат поставени пред свършен факт, а нас просто са ни поканили на среща, за да присъстваме на узаконяването на един проект на конституция, който досега не сме виждали, коментира Лавров.

В тази връзка пред журналисти говорителят на украинското министерство на външните работи Евхен Перебийнис заяви, че преговори Украйна-Русия-ЕС-САЩ

могат да се състоят през следващата седмица.

„Ние смятаме, че трябва да се обсъжда въпросът за преговори между официални представители на Украйна, Руската федерация, Европейския съюз и САЩ“, каза той и добави, че възможността за организирането на такива преговори се съгласува. „Все още не може да се говори за конкретни дати. Споменава се следващата седмица“, отбеляза говорителят на ведомството.

Лавров посочи, че някои от кандидатите за президенти на Украйна биха могли да представляват югоизточната част на Украйна на многостранните преговори, защото според него олигарсите, назначени за губернатори в тази част на Украйна, няма достойно да защитават интересите на местното население.

Дипломат номер едно на Русия добави, че

Киев засега не е обяснил на Москва какви са принципите, въз основа на които ще се изготвя проектът за новата конституция

на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

Лавров освен това отхвърли американските обвинения, че Москва дестабилизира Украйна и посочи, че обстановката може да се подобри само ако Киев вземе предвид интересите на рускоезичните райони на страната, предаде Ройтерс.

Вчера американският държавен секретар Джон Кери предупреди Лавров, че Русия ще понесе последствия, ако дестабилизира още повече Украйна.

Руският външен министър призова Запада да изпълни всички договорености за Украйна, в това число и споразумението от 21 февруари, предаде ИТАР-ТАСС. В това споразумение се говореше за осъществяване на конституционни реформи, в които да са включени интересите на всички и при които да се уважават правата на всички райони на Украйна.

Междувременно Мая Кочиянчич –говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, каза, че Европейската служба за външно действие

„подготвя с пълна скорост трето равнище от санкции“ срещу Русия.

На пресконференция Кочиянчич отбеляза, че подготовката е била разпоредена в решенията от последния Европейски съвет. Третото равнище на санкции предвижда налагането на тежки икономически ограничения срещу Москва. Те подлежат на единодушно одобрение от европейските държавни и правителствени ръководители, поясни Кочиянчич. Приложението на санкциите е в ръцете на държавите от ЕС, добави тя.

Засега оценяваме ситуацията, вече заявихме, че политическите искания следва да бъдат поставяни без насилие и в мирна среда. Лидерите на ЕС утвърдиха решение, според което следващите санкции ще бъдат наложени при влошаване на обстановката и при допълнителна дестабилизация на Украйна „отвън или отвътре“, поясни говорителят.

Досега ЕС е наложил ограничителни мерки спрямо движението и имуществото на няколко десетки политици и военни от Русия и Крим.

Британският „Телеграф”: Европа ще замрази „Южен поток” за дълго време

Брюксел се готви да замрази дълбоко руския проект „Южен поток” – с такова заглавие излиза днес авторитетният британски всекидневник „Телеграф”. В статията се цитира изявлението на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу от вчера, в което той обяви, че в България има агенти на Русия и предупреди управляващите да не пречат на твърдите мерки, които иска да предприеме Брюксел срещу Москва.

Заловиха прекурсор за 150 милиона таблетки амфетамин

Рекордно количество прекурсор, от което могат да се произведат милиони таблетки амфетамин, бе задържан от служители на Митница-Свиленград.
Веществото било открито в български камион, който пътувал от Турция за страната ни. По документи в товарния автомобил имало водоразтворими багрила.
Митничарите обаче се усъмнили и започнали щателна проверка... Рекордно количество прекурсор, от което могат да се произведат милиони таблетки амфетамин, бе задържан от служители на Митница-Свиленград. Веществото било открито в български камион, който пътувал от Турция за страната ни. По документи в товарния автомобил имало водоразтворими багрила. Митничарите обаче се усъмнили и започнали щателна проверка...

Преговарят за решаване на украинската криза през следващата седмица

Договорено е идната седмица в Европа да се състоят 4-странни преговори за уреждане на украинската криза, като в тях ще участват Русия, САЩ, ЕС и...

Комисията за Бисеров и Петното приключи работа

 Временната парламентарна комисия, която проучва фактите около случая с оставката на зам.-председателя на НС Христо Бисеров, както и дали е имало среща между Бойко Борисов и Петното, приключи работата си.

След края на днешното заседание председателят на комисията Сияна Фудулова обясни пред журналисти, че това е било последното заседание, като предстои да се изготви доклад за работата на комисията.

В него ще бъдат включени всички разкази на изслушаните лица, след което ще бъде взето решение дали има достатъчно факти и обстоятелства, за да бъде сезирана официално и прокуратурата.

Пред журналисти депутатът от ГЕРБ и бивш заместник-министър на вътрешните работи Веселин Вучков коментира, че анкетната комисия за Христо Бисеров и Бисер Миланов - Петното цели пълно прикриване на фактите около внезапната оставка на бившия заместник-председател на ДПС и на 42-то Народно събрание, както и тотално дискредитиране на гражданските протести от миналото лято.

На днешното последно заседание на комисията близък до Миланов отправи обвинения за платено от лидера на ГЕРБ капаро от 12 хиляди лева на Бисер Миланов, за да радикализира протестите миналото лято.

В интервю за Би Ти Ви Бисер Миланов пък отрече да е взимал пари от Бойко Борисов и ГЕРБ, но пък призна за суми, получени от Николай Бареков.

"Йордан Бонев дойде и ми предложи да направя една декларация. Да подпиша, че съм съгласен с това, че Борисов ми е дал 500 хиляди, да направя декларация и да бъда освободен. Питайте Бонев кой стои зад тази оферта - може би някои хора, от които зависи моето излизане", коментира Миланов.

Миланов бе интервюиран от репортер на бТВ в Централния софийски затвор. 

Комисията се превърна в "мегафон за излъчване на слухове, непотвърдени информации и на практика се занимаваше единствено с хора, които разпространяват някакви твърдения за среща между Борисов и Петното", коментира Вучков.

Така, според него, е бил изместен и фокусът от внезапното оттегляне от всички постове на Христо Бисеров. По този случай комисията не била извикала никого за изслушване.

Особено в заключителния си етап анкетният орган, по думите на Веселин Вучков, е изградил "бронирана ограда" около казуса "Бисеров".

Затова от ГЕРБ оценяват като правилно решението си от преди две седмици да напуснат временната комисия. Твърденията, подчерта още екс зам.-вътрешният министър, че протестите от миналото лято са организирани три месеца по-рано и платени от ГЕРБ, са абсолютно неоснователни.

Според бившите управляващи те били и обида за стотиците хиляди протестиращи на 14 юни миналата година, както и опит да се дискредитира спонтанното недоволство на хората.

Роланд Хаузер ще е новият австрийски посланик в България


Роланд Хаузер ще е новият посланик на Австрия в България, съобщи информационна агенция АПА. Неговото назначение идва като част от вълна от смени на австрийските посланици, като нови посланици на централноевропейската държава ще получат и Чешката република и Словакия.

Досега Роналд Хаузер е бил посланик на Австрия в Катар. 


МВФ прогнозира 1,6% ръст на българската икономика за 2014 г.

 МВФ прогнозира растеж от 1,6% на българската икономика тази година спрямо 0,9% през 2013 г. Очакванията за догодина са за растеж от 2,5%, посочва МВФ в свой доклад за перспективите пред световната икономика.

Заложеният в рамката на държавния бюджет за 2014 г. ръст на БВП  е 1,8%, а Европейската комисия (ЕК) очаква икономическият ръст на България за тази година да достигне 1,7%. Преди няколко дни финансовият министър Петър Чобанов обяви, че ведомството му епреразгледало към повишение прогнозата за ръст на БВП за тази година до 2,1%.

Фондът предвижда още спад на цените на потребителските стоки у нас с 0,4% тази година и повишение с 0,9% догодина. Балансът по текущата сметка за тази година е с отрицателен знак -0,4%.

Освен това МВФ предвижда намаляване на безработицата до 12,5% тази година спрямо 13% миналата година и 11,9% през 2015 г.

Като цяло възстановяването на бурноразвиващите се икономики в Европа ще се забави през тази година, прогнозират финансистите на Фонда.

Забавянето се очаква главно заради по-ниския растеж на Турция, която е най-голямата от бурноразвиващите се икономики в Европа. Районът включва седем членки на Европейския съюз - България, Хърватия, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Румъния, както и Турция и Сърбия,които не са част от съюза.

Нестабилността в еврозоната, вътрешните политики на затягане на коланите, нарастващите колебания на финансовите пазари, както и увеличените геополитически рискове, произтичащи от развитието на ситуацията в Украйна, създават значителни рискове за спад на растежа, посочват още от МВФ.

Единствената развиваща се икономика, която ще остане в рецесия тази година, е Хърватия, чиято икономика се очаква да постигне растеж през 2015 г.

Въпреки общата тенденция в региона, Унгария и Полша очакват растеж през тази година, благодарение на засиленото вътрешно търсене.

Преди кризата с Украйна с антиправителствените бунтове и присъединяването на Крим към Русия МВФ беше по-оптимистично настроен. Напрегнатата ситуация изостри резкия икономически спад в Русия, която е изправена пред икономически санкции от Запада. Фондът изрази притеснение, че това може да се разпространи отвъд региона. 

Виетнамците готови да купуват наша земя

Основният инвестиционен интерес в България на виетнамците е закупуването на земи. Това стана ясно на виетнамско-българския бизнес форум, който се проведе вчера в курортния град Дананг. Въпреки многото оферти в разнопосочни сектори, темата, която най-много е заинтересувала виетнамците, била възможността за купуване на земя на територията на страната ни.

„Замръзналото кралство” е най-гледаната анимация на всички времена

Филмът „Замръзналото кралство”, който спечели "Оскар" на тазгодишната церемония по раздаване на най-престижните филмови награди, стана най-касовата анимация на всички времена. След последния уикенд общите приходи на лентата възлизат на 1 милиард, 72 милиона и 400 хиляди долара.

Петното плаши журналистка с отряд „Кобра“

Бисер Миланов, по-известен като Петното, заплаши журналистката от bTV Мария Цънцарова с полицейския отряд "Кобра".

Миланов заплаши репортерката по време на интервю в Централния софийски затвор. По време на разговора Петното се държи фамилиарно и грубо с репортерката.

„Мен ме задържаха. 35 ареста имам, бе. Чадър ли има над мен, а? Какво правя тука бе, какво правя тук? На теб защо не ти повдигат обвинение, бе? На теб защо не ти повдигат обвинение? - казва Миланов.

Ясно се чува и как Петното заплашва журналистката: „Нали се сещаш, ако започне да зависи от мен МВР, какво щеше да ти се случи? Ами ще ти пратя отряд „Кобра“ да те задържи!“

По-рано днес приближени до Миланов заявиха, че Бойко Борисов им е дал 12 хил. лв., за да нахлуят в парламента и да радикализират летните протести срещу правителството на Пламен Орешарски.

"Признанията" на Петното доказват връзката му с Борисов

Признанията" на Бисер Миланов-Петното само доказват връзката му с Бойко Борисов, заявиха от "България без цензура" по повод медийните изяви на арестанта.

Народното събрание ще бъде домакин на кръгла маса „Национална програма за превенция на фрактури при остеопороза”.

 Народното събрание ще бъде домакин на кръгла маса „Национална програма за превенция на фрактури при остеопороза”. Форумът, който е под патронажа на председателя на парламентарната Комисия по здравеопазването Нигяр Джафер, ще бъде открит на 10 април 2014 г. в 14.30 часа в зала „Изток” на Народното събрание.

 
Целта на кръглата маса, която е организирана по инициатива на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза (БМДОО), е да се обсъдят добрите стандарти, възможностите и посоките за подобряване на лечението на остеопороза в България.
 
Сред лекторите на форума ще бъдат председателят на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза (БМДОО) проф. Златимир Коларов, президентът на българското представителство на Международното общество за фармакоикономически проучвания и анализи (ISPOR) проф. Генка Петрова, както и ендокринолозите от УМБАЛ „Александровска“Наталия Темелкова и Пламен Попиванов.
 
На кръглата маса са поканени представители на държавни институции, на съсловните организации в сферата на здравеопазването, на професионалните и пациентските организации, медицински специалисти и експерти.

Без промяна в морската част от "Южен поток"

Няма планове за промяна в трасето на морската част от газопровода "Южен поток", нито са правени проучвания в тазив ръзка. Това пише в съобщение на...

Търсят отпечатъци от майката на Петко по оръжията му

Разследващи търсят отпечатъците на майката на стрелеца от Лясковец – Стефанка Петкова по оръжията, намерени в дома му. Това научи „Монитор” от близки до възрастната жена. 76-годишната пенсионерка е основен свидетел по делото за трагедията в Лясковец, при която бе убит един спецполицай, а други трима бяха ранени.

Станишев за евровота: Залогът е ГЕРБ да не се върне на власт

Соцлидерът Сергей Станишев определи най-големия залог за евровота на 25 май - ГЕРБ да не се върне на власт. Според него БСП била само инструмент за постигането му.
"Ние не трябва да допуснем връщане към предишните 4 години безобразия, беззаконие, рекет, неплащане на социалните задължения на държавата към гражданите. Това е първият залог за всек Соцлидерът Сергей Станишев определи най-големия залог за евровота на 25 май - ГЕРБ да не се върне на власт. Според него БСП била само инструмент за постигането му. "Ние не трябва да допуснем връщане към предишните 4 години безобразия, беззаконие, рекет, неплащане на социалните задължения на държавата към гражданите. Това е първият залог за всек

Церемония по повод приключване на една от кампаниите на Инициативата „Направи добро”

 Церемония по повод приключване на една от кампаниите на Инициативата „Направи добро” на ОЕБ „Шалом”, Фондация „Американ Джоинт – България” и  УМБАЛ „Александровска” ще се състои в Народното събрание на 9 април 2014 г. от 13.30 часа.

 
Кампанията за провеждане на безплатни офталмологични прегледи на деца от различни райони на България – Лом, Видин, Монтана, Кюстендил, Враца и бежанските лагери в София и с. Ковачевци, беше инициирана по повод 70-годишнината от спасението на българските евреи. Екип от специалисти от УМБАЛ „Александровска”, студенти по медицина от Медицинския университет – София и доброволци от  Организация на евреите в България „Шалом” прегледаха над 5 000 деца. За 90% от децата това беше първата консултация с очен специалист. Всички деца, нуждаещи се от корекции на зрението, получиха безплатни очила, а всички деца, които имаха нужда от допълнително лечение, бяха лекувани в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска”. На децата от бежанските лагери бяха дарени лекарства и пакети с лакомства.
 
„Направи добро” е инициатива на ОЕБ „Шалом”, която стартира през 2009 г. и е израз на признателността и благодарността на българската еврейска общност към българския народ, помогнал за спасяването на 50 000 български евреи по време на Втората световна война.
 
На заключителната церемония в българския парламент ще присъстват председателят на Народното събрание Михаил Миков, народни представители, председателят на Организация на евреите в България Максим Бенвенисти и гости на парламента. На церемонията ще бъдат връчени очилата на децата от Враца.

Морската част от "Южен поток" няма да се променя

Трасето на морския газопровод на "Южен поток транспорт" започва от Анапа в Русия, преминава през турската изключителна икономическа зона и стига до варненското крайбрежие

Комисия пак мисли дали Андрей Слабаков дискриминира гейове

Комисията за защита от дискриминация ще трябва да се произнесе отново дали режисьорът Андрей Слабаков е дискриминирал гей общността със свое изказване в телевизионно предаване, защото административният съд не е харесал нейното решение.
Комисията веднъж вече не намери дискриминация в думите на Слабаков, Комисията за защита от дискриминация ще трябва да се произнесе отново дали режисьорът Андрей Слабаков е дискриминирал гей общността със свое изказване в телевизионно предаване, защото административният съд не е харесал нейното решение. Комисията веднъж вече не намери дискриминация в думите на Слабаков,

В Народното събрание ще бъде представена книгата „Създаване на Търновската конституция”

 В Народното събрание ще бъде представена книгата „Създаване на Търновската конституция” на проф. Мария Манолова. Второто, допълнено и преработено издание е посветено на 135-ата годишнина от създаването на първата българска Конституция – Търновската.

 
Книгата ще бъде представена от видния български юрист проф. Васил Мръчков на 9 април 2014 г. от 11.00 часа в Клуба на народния представител. Ще присъстват председателят на Народното събрание Михаил Миков и авторът на книгата – проф. Манолова.
 
В книгата е изследван процесът на изработване на първия конституционен закон на България. Проследена е дейността на съставителите през трите фази, през които преминава изработването на българската Конституция: от Първоначалния проект за Органически устав за държавно устройство на Княжество България, съществените изменения, които той претърпява при прегледа в Петербург, до окончателното й изработване и приемане от Учредителното народно събрание в Търново на 16 април 1879 г. Проследени са и измененията на някои важни конституционни принципи и разрешения.
 
Проф. д-р Мария Манолова  работи в областта на правната история. Основните й трудове са посветени на държавните институции на Третата българска държава, на конституционното изграждане на България, на парламентарния принцип на министерската отговорност и др.
 

Български онколози работят на ишлеме в Англия

Наши онколози напират за Острова, но не за да емигрират, а за работа по заместване. Българските лекари искат да изкарват пари зад граница, но искат и да запазят работата си в България. Медиците предпочитат да пътуват периодично в чужбина за допълнителни средства, но не и да имигрират.

Фотоизложбата „65 години българо-китайски отношения през обектива на Синхуа” ще бъде представена в Народното събрание.

 Фотоизложбата „65 години българо-китайски отношения през обектива на Синхуа” ще бъде представена в Народното събрание.

Експозицията ще открият председателят на парламента Михаил Миков и посланикът на Китайската народна република Уей Дзинхуа на 9 април 2014 г., в 11.00 часа, в източния кулоар на Народното събрание.
 
Изложбата съдържа 65 снимки на Синхуа, отразяващи българо-китайските отношения от установяването им до наши дни и ще продължи до 11 април 2014 г.
 
На откриването ще бъде представен и фотоалбум, посветен на 65-та годишнина на двустранното сътрудничество.
 
Всички жители и гости на София ще могат да разгледат фотоизложбата от 14 до 17 април 2014 г. в Централния военен клуб.

Иззеха ловни патрони от колата на 61-годишен варненец

На 7 април, около 14:00 часа е извършена полицейска проверка в ж.к. "Аспарухово" на лек автомобил "Фолксваген Джета" с водач В.К. на 61 г. от гр. Варна. При проверката е установено, че в багажника на автомобила има четири ловни патрона, съхранявани без надлежно разрешение, съобщиха за Moreto.

Хазяин блудства с майка пред детето й

Хазяин блудствал с майка пред двегодишното  дете, докато съпругът  отсъствал в русенското село Хотанца. Районният съд в крайдунавския град осъди сексуалния маниак на година и четири месеца затвор, след като той се призна за виновен. Според съдебната справка В. К. вече е излежал присъда за друго престъпление, но е реабилитиран.
Миналата година... Хазяин блудствал с майка пред двегодишното дете, докато съпругът отсъствал в русенското село Хотанца. Районният съд в крайдунавския град осъди сексуалния маниак на година и четири месеца затвор, след като той се призна за виновен. Според съдебната справка В. К. вече е излежал присъда за друго престъпление, но е реабилитиран. Миналата година...

Агенти доброволци на лов за опасни храни

Доброволци ще следят за лоши продукти в магазините и складовете. Екип от активни граждани ще помага на Българската агенция по безопасност на храните да насочва вниманието си към проблемни зони, където да се правят по-обстойни проверки, съобщи вчера изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов.

Държавата запазва интереса си към "Химко"

Държавата запазва интереса си към фалиралия врачански торов завод "Химко" и най-вероятно ще участва на втория търг. Съдебни искове обаче пречели...

Wall Street се възстановява от разпродажбите

Инвеститорите са изтеглили печалбите си след възхода на пазарите, а и демонстрират нервност преди сезона на отчетите, според експерт


Десислава Терзиева: Язовир „Нейковци“ ще осигури водоснабдяването на 30 хиляди души

 Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева посети строителната площадка на язовир „Нейковци“, където стартира техническото обследване за регистриране на изпълненото строителство на язовирната стена.

„Обследването е необходимо, за да се оцени състоянието на изграденото и да се направи проекта за завършване на язовирната стена“, каза министър Терзиева. Тя уточни, че след изработката на техническия проект ще стане ясна индикативната стойност за изграждане на съоръжението и пречиствателната станция за питейни води. Търгът за избор на строител може да бъде обявен през втората половина на 2015 г., а реалното строителство да започне през 2016 г.

Министърът информира, че завършването на обекта ще осигури непрекъснатост на водоснабдяването на 30 000 души в област Габрово. Като начало от „Нейковци” ще се водоснабдяват градовете Трявна и Плачковци с население близо 15 хиляди.

Строителството на язовира е започнало през 1978 г., но е прекъсвано няколко пъти. През 2001 г. е спряно окончателно.

„Нашето правителство има нова политика в областта на водоснабдяването, за да намалим драстично броя на населените места с режим на водата“, заяви Терзиева. За това министерство на регионалното развитие стартира една нова програма за борба с безводието, която за 2014 г. е с бюджет от 20 млн.лв. Амбицията ни е от публичната инвестиционна програма на правителството за догодина да отделим по-голям ресурс за тази цел, каза министърът.  

Терзиева информира, че тази година започва и ремонта на язовирната стена на яз. „Христо Смирненски“. Очаква се търгът за избор на строител да стартира през

 месец август. Индикативната стойност на рехабилитацията на стената на яз. „Христо Смирненски“ е 330 хил. лева. Средствата са осигурени от държавния бюджет. „Ако процедурите минат без обжалване, рехабилитацията може да завърши в началото на 2015 година“, заяви регионалният министър. Това означава, че  от догодина язовирът ще се завирява с пълния си обем, което ще даде допълнителна сигурност за водоснабдяването в района. Съоръжението е основен водоизточник на Габрово и обслужва 18 населени места от общината. 

 

БНТ спира сериал за Ванга преди Великден

БНТ свали сериала "Вангелия", посветен на българската пророчица, заради Великден. Поредицата се излъчва всяка сряда и довечера е третият епизод, но следващата седмица липсва от програмната схема на медията.
От уважение към християнските традиции по време на Страстната седмица няма да излъчим "Вангелия", а на мястото на сериала ще покажем БНТ свали сериала "Вангелия", посветен на българската пророчица, заради Великден. Поредицата се излъчва всяка сряда и довечера е третият епизод, но следващата седмица липсва от програмната схема на медията. От уважение към християнските традиции по време на Страстната седмица няма да излъчим "Вангелия", а на мястото на сериала ще покажем

Кметът на село Оборище: Жената беше чисто гола. Загърнахме я с една наметка

Кметът на панагюрското с. Оборище Милко Ангелов подгони изнасилвачи на самотна жена, но не успя да я спаси от поругаване.
Малко след полунощ миналия ден жители на селото звъннали на кмета, че се чуват писъци от къщата на 60-годишната им съседка. Ангелов и приятелят му Никола Пелтеков хукнали към къщата на самотницата. Междувременно жената ... Кметът на панагюрското с. Оборище Милко Ангелов подгони изнасилвачи на самотна жена, но не успя да я спаси от поругаване. Малко след полунощ миналия ден жители на селото звъннали на кмета, че се чуват писъци от къщата на 60-годишната им съседка. Ангелов и приятелят му Никола Пелтеков хукнали към къщата на самотницата. Междувременно жената ...

Баскетболният "Левски" се класира за финалната четворка в Балканската лига


"Левски" се класира за финалната четворка в Балканската лига по баскетбол. Сините спечелиха трудно с 95:86 срещу "Куманово" в тренировъчната зала на "Арена Армеец София".

Така след равенството 74:74 в първата среща с македонците воденият от Константин Папазов отбор продължава в решителната фаза на надпреварата.

Американската звезда на "Левски" Брендън Хийт отново имаше основен принос за успеха. Той отбеляза 24 точки, а Джумейн Джоунс завърши с "дабъл-дабъл" - 17 точки и 12...

Министър Терзиева: Продължаваме да градим магистрали, но обръщаме поглед и към второкласната и третокласна пътна мрежа

 Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева стартира превантивния ремонт на близо 15 километра от третокласния път Трявна – Габрово. Пътят не е ремонтиран от 40 години, а в същото време е основна връзка между двете населени места и десетки селища.

Ремонтът се извършва с 3,5 млн.лв., осигурени от  Публичната инвестиционна програма на правителството, като целта е трайно подобряване на състоянието на трасето.

„Този обект е поредното доказателство за прилагането на практика на новата политика в пътния сектор, а именно, осигуряване на инвестиции за „малките пътища”, каза министърът на регионалното развитие. „Продължаваме да градим магистрали, но обръщаме поглед и към второкласната и третокласна пътна мрежа”, подчерта Десислава Терзиева.

„Пожелавам на строителите да изпълнят обекта качествено и в срок, за да може да се пътува безопасно и удобно още през този туристически сезон”, заяви министърът.

На пресконференция в Областна администрация – Габрово, министър Десислава Терзиева информира, че до края на годината в областта от Публичната инвестиционна програма на правителството ще бъдат инвестирани близо 6,5 млн.лв., като близо 1,5 млн.лв. се разпределят за мерки за подобряване на водоснабдяването в Габрово, Севлиево и 11 селища в региона, а над 1,2 млн.лв. се насочват за общински проекти.

Отделно 380 хил.лв. са осигурени от бюджета на АПИ за изпълнението на първия етап от ремонта на третокласния път Габрово – Дебел дял, включващ улиците  „Емануил Манолов” и „Чардафон” в Габрово. Планира се ремонтните работи на участъка с дължина близо 1 км да стартира през юни тази година, когато се очаква да приключи строителството на подземните комуникации.

По линия на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013г., министър Терзиева обобщи, че проектите в областта са 25, като в момента се изпълняват 9 за 25 млн.лв. Община Габрово е с най-много финансирани проекти по ОПРР в размер на 33млн.лв., от които 9 приключени, а  6 са в процес на изпълнение.

„Твърденията, че правителството е изключило област Габрово са абсолютно неверни. Стойността на средствата за инвестиции в областта, които се отпускат от държавния бюджет са красноречиви. Ние сме избрали проекти, свързани с растежа и устойчивото развитие на региона”, подчерта министър Терзиева.


Незаконните пътни знаци около имот на семейството на Пеевски са сменени


Оказва се, че пътни знаци могат да се поставят и без маркировката да бъде одобрена от транспортната комисия в общината, какъвто е редът. Това показва проверка на електронното издание "Медиапул".

Поводът - пътните знаци "Влизането забранено" и "Улица без изход", сложени неправомерно около имот на ул. "Иван Богданов" в столичния квартал "Симеоново".

Теренът, ограден така с маркировка, че никой да не влезе случайно в тази част от улицата и надлежно охраняван, включително с...

България вече е готова за бежанци, но те не я искат

Очаква се бежанският поток към България да се увеличи със затоплянето на времето, но мигрантите вече не са мотивирани да идват тук, заяви днес председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

По думите на Чирпанлиев голяма част от влезлите в България са били излъгани, че след като евентуално получат статут, те ще имат право да работят във всички държави от ЕС. Освен това, съгласно Дъблинския регламент остават „подопечни" на България, което не се харесвало на мигрантите.

Според председателят на агенцията те вече предпочитали да влязат в ЕС през други държави.

Близо 8000 са имигрантите, чакащи да получат статут на бежанци в страната, показват данни на Държавната агенция за бежанците.

"За цялата 2012 г. сме взели около 800 решения и сме дали статут на 80 човека, а сега, само за месец март, сме взели над 1 200 решения и сме дали около 1000 статута”, съобщи Чирпанлиев.

Според него е реалистично при това темпо на работа до края на май статут да получат всички, влезели на територията на България до този момент.

Относно събитията в Украйна Чирпанлиев каза, че все още няма опасения от бежанска вълна от черноморската ни съседка.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване