Осигурени са две липсващи лекарства за онкоболни деца

/КРОСС/ Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева се срещна с фирмите, които произвеждат лекарствата Puri-Nethol tablet 50 mg x 25 /INN Mercaptopurine/ и Asparaginase /Kidrolase powd. inj. 10 000 IU х 10/. От постъпили в министерството сигнали на родители и от медиите стана ясно, че медикаментите не могат да бъдат заплатени от НЗОК, тъй като не са включени в Позитивния лекарствен списък. Образуването на цена и включването на лекарствен продукт в ПЛС се извършва при заявяване от притежателя на разрешението на употреба /т.е. зависи от волята на притежателя/. След проведената среща в Министерство на здравеопазването фирмите-производители заявиха своето намерение да предприемат необходимите действия за формиране на цена в България. Лечебните заведения, в които се лекуват деца с диагноза остра лимфобластна левкемия, вече са закупили медикаментите.    

Валутни курсове на БНБ за четвъртък, 17 октомври

Валутните курсове на БНБ за 17 октомври в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. утре, са:   ...

Стартира четвъртият тенис турнир Девин мастърс

С издигане на националния флаг и химна на Републка България стартира четвъртият поред турнир “DEVIN MASTERS”, който се провежда с подкрепата на „Девин“ АД и любезното съдействие на Българската федерация по тенис.   На младите състезатели Вивиан Златанова и Калоян Димитров се падна честта да издигнат знамето под звуците на химна. Даниел Иванов - старши бранд мениджър в "Девин" АД, и Георги Дончев - управител на Българския национален тенис център - приветстваха участниците в четирите възрастови групи в турнира -до 12, до 14, до 16 и до 18 години....

Вотът на недоверие не мина! Чутовен скандал в парламента!

 

Викове и крясъци огласиха пленарната зала

Вотът на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски не мина и този път. Гласуваха общо 231 народни представители, от които в подкрепа на вота се обявиха 93, а против него застанаха 118. Едва 20 депутати се въздържаха по темата. Така поредният вот на недоверие към правителството, внесен от партия ГЕРБ, претърпя пълен провал.

Минути след като това стана ясно обаче, в пленарната зала избухна нечуван скандал, съпроводен с почти истерични викове и крясъци. Министър председателят Пламен Орешарски, както и всичките министри от кабинета бяха оглушени с викове „Оставка” от стоящите в дясно техни колеги. С бурни ръкопляскания пък се опитваха да заглушат гневните викове, народните представители, чиито места се намират в ляво и в центъра на залата.

20131017.xapwzibzlg 300x248 Вотът на недоверие не мина! Чутовен скандал в парламента!Припомняме, че дразгите между депутатите започнаха още в началото на деня, при събирането на необходимия кворум за гласуването на вота на недоверие.

Той беше обявен, след като се регистрираха необходимите 152-ма депутати.

Водачът на партия ГЕРБ Бойко Борисов обаче моментално атакува председателя на парламента Михаил Миков, тъй като последният даде едва 13 секунди време за регистрация.

“Хитрецът Миков не ни даде никакво време. Много от народните представители още не бяха седнали на банките”, разсърди се Бoрисов.

Вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ, беше заради провала на управляващите в регионалната политика.



http://www.razkritia.com
 

Европа ни изпраща 100 души помощ за бежанците

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и изпълнителният директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището Робърт Висер подписаха Оперативен план за изпращане на екипи на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ) за подкрепа в областта на убежището и предоставянето на техническа и оперативна помощ на България.

"Меса за Жана д'Арк" поставя началото на цикъл с неделни концерти на филхармонията


Държавната филхармония започва цикъл от неделни концерти, като по-голямата част от тях ще са за орган и хор. Първият от серията е на 20 октомври, неделя, в зала "България", съобщиха оттам. 

Тогава националният хор "Светослав Обретенов" ще направи премиера на "Меса за Жана д'Арк" Ave Maria от парижкия органист и композитор от 19 в. Шарл Гуно. За пръв път публиката ще чуе и изпълнение на берлинската меса Da pacem Domine от известния представител на мистичния минимализъм, естонския...

Михаил Константинов: Между два вота на недоверие трябва да има пауза от два месеца

Всеки си гледа партийния интерес, а двете големи партии - ГЕРБ и БСП са заложници на личната вражда на техните ръководители. Това заяви пред „Фокус" математикът проф. Михаил Константинов и определи подобно поведение като недопустимо. 

По отношение на отхвърления втори вот на недоверие срещу правителството и намерението на ГЕРБ за внасяне на трет Всеки си гледа партийния интерес, а двете големи партии - ГЕРБ и БСП са заложници на личната вражда на техните ръководители. Това заяви пред „Фокус" математикът проф. Михаил Константинов и определи подобно поведение като недопустимо. По отношение на отхвърления втори вот на недоверие срещу правителството и намерението на ГЕРБ за внасяне на трет

Хората на Петното готвят провокация на протеста

Активисти на Национално движение „Свобода“ . Снимка: Тихомира Методиева

Активисти на т.нар. Национално движение „Свобода“ с лидер Бисер Миланов – Петното се събират пред Президентството тази вечер.

По информация на Антиправителствената информационна служба Noresharski.com провокаторите са на мястото за събиране на протестиращите, мъчейки се да узурпират протеста.

Очаквайте подробности!

Статията "Хората на Петното готвят провокация на протеста" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Ден 126: Хората на Петното готвят провокация на протеста

Активисти на Национално движение „Свобода“ . Снимка: Тихомира Методиева

Около 20 активисти на т.нар. Национално движение „Свобода“ с лидер Бисер Миланов – Петното в момента са пред Президентството.

По информация на Антиправителствената информационна служба Noresharski.com провокаторите се опитват да узурпират протеста.

По информация на репортерите на OFFNews.bg двоен кордон от полицаи разделя  провокаторите от Национално движение „Свобода“, които са пред кабинката на гвардейците, от протестиращите срещу кабинета Орешарски.

В момента пред Министерски съвет има 4 коли на жандармерията.

19.07 ч. - Над 100 протестиращи затвориха движението пред Министерски съвет. 

Очаквайте подробности!

Статията "Ден 126: Хората на Петното готвят провокация на протеста" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Ден 126: Хората на Петното готвят провокация на протеста (на живо)

Активисти на Национално движение „Свобода“ . Снимка: Тихомира Методиева

Около 20 активисти на т.нар. Национално движение „Свобода“ с лидер Бисер Миланов – Петното в момента са пред Президентството.

По информация на Антиправителствената информационна служба Noresharski.com провокаторите се опитват да узурпират протеста.

Към 18.30 ч. двоен кордон от полицаи раздели  провокаторите от Национално движение „Свобода“, които са пред Президентството, от протестиращите срещу кабинета Орешарски. В момента пред Министерски съвет има 4 коли на жандармерията.

Хронология на събитията (обновяваме постоянно):

19.40 ч. – Шествие от над 300 души потегля към парламента. Същевременно 20 активисти на т.нар. Национално движение „Свобода“  продължават да стоят пред Президентството и да озвучат района с уредба, по която звучат патриотични песни.

19.25 ч. - Митингът на провокаторите от “Свобода” приключи. Бисер Миланов и хората му се изместиха край Археологическия музей. Протестът срещу кабинета “Орешарски” продължава.

19.10 ч. - Хората на Бисер Миланов – Петното държат реч против бежанците и призовават кабинета да спре бежанската вълна

19.07 ч. - Над 100 протестиращи затвориха движението пред Министерски съвет. Същевременно хората на Петното продължават митинга си пред Президентството. Туристи попаднаха за кратко между митинга на провокаторите и протеста срещу кабинета.

Статията "Ден 126: Хората на Петното готвят провокация на протеста (на живо)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Ден 126: Хората на Петното пробваха провокация на протеста

Снимка: Булфото

Тази вечер двайсетина активисти на т.нар. Национално движение „Свобода“ с лидер Бисер Миланов – Петното се събраха  пред Президентството по време на традиционния, 126-и антиправителствен протест, който се проведе в столицата.

Към 18.30 ч. двоен кордон от полицаи раздели  провокаторите от Национално движение „Свобода“, които се бяха събрали пред Президентството, от протестиращите срещу кабинета Орешарски. В околните улички бяха паркирани 5 камионетки на жандармерията, популярния бял полицейски автобус и много патрулки.

Трима оратори от хората на Петното  държаха речи с мегафон против бежанците и призоваха правителството и парламента да спрат бежанската вълна и “ислямизацията” на страната.

Снимка: Булфото

След края на речите групичката се оттегли около стените на Археологическия музей, откъдето си пускаше патриотични песни от предварително докарани колони. 

В същото време, от другата страна на кордона – пред Министерски съвет, вече се бяха събрали около 300 души, които малко по-късно тръгнаха към парламента. Преминаването на шествието покрай фонтана пред президентството, който разделяше протеста от групата на Миланов, бе съпътствано само от размяна на подвиквания.

Снимка: Константин Павлов

Снимка: Константин Павлов

 

Хронология на събитията (обновяваме постоянно):

20.10 часа – днешният протест е към края си.

20.00 часа -демонстрантите скандират “Оставка” пред Народното събрание.

Снимка: Константин Павлов

19.40 ч. – Шествие от над 300 души потегля към парламента. Същевременно 20 активисти на т.нар. Национално движение „Свобода“  продължават да стоят пред Президентството и да озвучат района с уредба, по която звучат патриотични песни.

19.25 ч. - Митингът на провокаторите от “Свобода” приключи. Бисер Миланов и хората му се изместиха край Археологическия музей. Протестът срещу кабинета “Орешарски” продължава.

19.10 ч. - Хората на Бисер Миланов – Петното държат реч против бежанците и призовават кабинета да спре бежанската вълна

19.07 ч. - Над 100 протестиращи затвориха движението пред Министерски съвет. Същевременно хората на Петното продължават митинга си пред Президентството. Туристи попаднаха за кратко между митинга на провокаторите и протеста срещу кабинета.

Статията "Ден 126: Хората на Петното пробваха провокация на протеста" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

20 000 лева за проекти на екологична и културна тема

До 31 октомври Дарителска програма приема кандидати
Предстои финалът на 17-ото издание на Дарителската програма за опазване на природното и културно наследство в България. Основна цел на конкурса е да издирва и подкрепя проекти, които се грижат за околната среда и съхраняване на природните ресурси, за културната съкровищница и националната памет. До 31 октомври Дарителска програма приема кандидати Предстои финалът на 17-ото издание на Дарителската програма за опазване на природното и културно наследство в България. Основна цел на конкурса е да издирва и подкрепя проекти, които се грижат за околната среда и съхраняване на природните ресурси, за културната съкровищница и националната памет.

Сърбия подозира "Лукойл" за корупция при приватизацията на Beopetrol


Съветът за борба с корупцията в Сърбия подозира руската компания "Лукойл" и Агенцията за приватизация в нарушения на сделката за придобиване на нефтената компания Beopetrol през 2003 г., съобщи "Вести."

Тогава руската фирма купува за 117 млн. евро 79.5% от държавната Beopetrol, която контролира около 20% от пазара на дребно на горива в Сърбия. "Лукойл" също обещава да вложи в развитието на Beopetrol най-малко 85 милиона евро.

"Лукойл" предоставя банкова гаранция от 41 млн....

Стотици замълчаха: Доживот за убийците на Ники!

Докато Окръжният съд във Враца гледа мерките на тримата убийци на 16-годишния Ники, стотици хора се събраха на мълчалив протест в искане на справедлива присъда.

От ДПС предлагат повече работни дни в НС

ДПС ще предложат Народното събрание да работи четири дни в седмицата, вместо три, и да заседава от вторник до петък.

Сотир Цацаров "понижи" наблюдаващия прокурор по делото "Октопод"

Главният прокурор Сотир Цацаров е командировал ръководителя на спецпрокуратурата Светлозар Костов в Софийската градска прокуратура (СГП), за да може да се съсредоточи върху хода на делото срещу т.нар. банда за рекет и изнудване "Октопод", по което основен подсъдим е Алексей Петров. Това съобщи самият Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. Макар че Костов ще продължи да съвместява и ръководните си функции в спецпрокуратурата, командироването му в СГП навява съмнения, че главният прокурор е свалил доверието си от него, след като недвусмислено показа, че не го харесва по време на конкурса за шеф на Апелативната спецпрокуратура преди две седмици във ВСС. По време на тогавашното изслушване на Костов, Цацаров наблегна на обстоятелството, че той няма нито един внесен обвинителен акт за предната година. Костов обясни това с приоритетния си ангажимент по делото "Октопод", което предизвика неодумение от страна на главния прокурор. "За да няма обвинения, че се прави всичко възможно делото "Октопод" да бъде бавено, съм издал заповед за командироването на Светлозар Костов, след т.нар. обвинения от него, да участва в това дело не от дата на дата, не от заседание на заседание, а до приключване на делото", коментира в четвъртък Цацаров. По повод изказването на Костов, че слабият му резултат на конкурса (Даниела Попова го спечели с 19 гласа "за" срещу 0 за Костов – бел.ред.) явно се дължи на промяната на конюнктурата в държавното обвинение, главният прокурор бе лаконичен: "Ако говориш за смяна на обстановката, ще се замисля над думите. Но ако говориш за смяна на конюнктурата, значи преди това да си работил за една предна конюнктура. Поне аз така го разбирам." Костов бе един от предпочитаните обвинители по време на управлението на ГЕРБ, заедно със настоящия зам.-главен прокурор Ася Петрова, двамата редовно бяха сочени за пример от ексвътрешния министър Цветан Цветанов. Интересното в случая е, че Петрова има сходна съдба с Костов след смяната на правителството. Първоначално Цацаров я взе за свой заместник, но след серия критични за нея публикации в вестниците, собственост на Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски, той я командирова обратно в Шумен, за да довърши делото срещу т.нар. банда за мокри поръчки "Килърите".

Управляващите заставят съдебната власт да съкрати 16% от администрацията си

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще бъде заставен от управляващите да съкрати 16 процента от съдебната администрация, ако Народното събрание приеме проекта за бюджет на магистратурата по начина, по който е направен от финансовото министерство. Това съобщи в четвъртък председателят на бюджетната комисия във ВСС Михаил Кожарев.   Той обяви, че представители на съвета вече са изразили своето "принципно и остро несъгласие" с действията на министерството, което е нарушило и задължителните бюджетни процедури по съгласуване на проектите.   В края на септември ВСС поиска увеличение на бюджета на съдебната власт със 100 милиона лева за 2014 година или общо 543 млн. лв. Причина за това искане бе липсата на достатъчно средства за разплащане дори на сметките за ток и парно за съдилищата и прокуратурите през тази година.   От години Висшият съдебен съвет настоява и за повече средства за инвестиции в техника, неотложни ремонти на сградния фонд и запълване на незаетите щатове за магистрати. Парите обаче не се отпускат.   Вместо увеличение правителството на Пламен Орешарски обаче е изготвило проект за бюджет, който намалява парите за магистратурата на 434 млн. лв. Според Михаил Кожарев, ако парламентът приеме така изготвения план, ще има големи съкращения в администрацията. Той се оплака, че правителството нарушава конституцията, защото съдебната власт има независим бюджет. Подобни оплаквания от ВСС се случват всяка година.   В момента щатните бройки в съдебната администрация са 9405 бройки, от тях обаче са заети 9166.

Вотовете на недоверие не притесняват Орешарски

Министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че не се притеснява от вотовете на недоверие срещу кабинета. По думите му за момента исканията за оставка на правителството нямат основание и не са аргументирани. „На този етап вотовете не ме притесняват особено и не отнемат много време на моите колеги да се готвят с отговорите, тъй като тезите не са особено състоятелни.

Античен зимник с амфори за вино на 2500 г. открит Несебър

При проучване на северния бряг на Стария Несебър археолози попаднаха на дом на търговец, живял през V в. преди Христа. 
В едно от помещенията на дома, най-вероятно мазе или зимник, са открити повече 30 амфори, много добре запазени, съобщиха от екипа, ръководен от доц. Анелия Божкова от Националния археологически институт към БАН и Петя Кияшкина. При проучване на северния бряг на Стария Несебър археолози попаднаха на дом на търговец, живял през V в. преди Христа. В едно от помещенията на дома, най-вероятно мазе или зимник, са открити повече 30 амфори, много добре запазени, съобщиха от екипа, ръководен от доц. Анелия Божкова от Националния археологически институт към БАН и Петя Кияшкина.

Орешарски: За 20 г. се сринаха два икономически модела!

Пред балкански лидери се похвали с макроикономическите ни показатели

    


Едва 773 млн. евро чужди инвестиции до август

Преките чуждестранни инвестиции у нас са едва 773 млн. евро за първите осем месеца на годината. Това става ясно от предварителните данни на Българската народна банка.
За сравнение в периода януари-август 2012 г. те са възлизали на 1,6 млрд. евро, според отчетите на БНБ. На практика обаче данните не са сравними. Преките чуждестранни инвестиции у нас са едва 773 млн. евро за първите осем месеца на годината. Това става ясно от предварителните данни на Българската народна банка. За сравнение в периода януари-август 2012 г. те са възлизали на 1,6 млрд. евро, според отчетите на БНБ. На практика обаче данните не са сравними.

Деветокласнин запалил ученическо общежитие

При пожара, възникнал в следобедните часове на 9 октомври

Съкратени – 10%, назначени – 15%

 Предстоящите 10% съкращения в администрацията няколко дни будят духовете с догадки кой ще си иде и кой не. Синдикатите вече заявиха, че няма дадат да падне нито един човек от приходната администрация, министерства и агенции забравиха временно интригите и се събраха в юмрук, за да бранят щатовете си. Наблюдатели се включиха в хора на противниците на предстоящите реформи, като призоваха да не се пристъпва към рязане на бройки по време на криза. И целият този ентусиазъм се развива, при положение, че  гледаме филмът „Почистване“ при всяко ново правителство.

Затова по-интересен е въпросът с колко ще нарасне администрацията след поредната метла? Данните от доклада за състоянието на администрацията през 2012 година показват, че хората, заети на държавна служба, са 145 хиляди. Общо 430 хиляди души са на бюджетна издръжка. И това се случва, след като ГЕРБ обяви, че негов приоритет е оптимизирането на държавните структури и поде уж мащабна реформа в администрацията. Резултатът е, че структурите в администрацията са 536, консултативните съвети – 36….И непрекъснато изникват нови. Излиза, че ако 2,9 милиона са активно работещите българи, всеки пети е чиновник. Да не говорим, че  сме и сред държавите с най-много полицаи на глава от населението.

Отговорът на въпроса защо е така се съдържа в законите на Сирил Паркинсон, по които управляват нашите политици. А именно: „Броят на хората в работна група нараства независимо от количеството на работата за вършене.“ И  „Ако има начин да се забави решението на важно решение, чиновникът винаги ще го намери.“

Другото обяснение е, че партиите гледат на администрацията като на възможност да си уредят апарата със служба и така да доказват на членската си маса колко са необходими. Заедно с това не забравят и икономическия си интерес, като поставят на ключови позиции хора, които да крадат от държавната софра. И които обикновено си отиват, след като кабинетът падне от власт.

Такива се реалностите досега. И ако това правителство има намерение да прави реформи, трябва да започне от докладите за излишните структури, които се правят при всяко ново управление и които събират прах в чекмеджетата. Не защото не са обосновани, а защото няма политическа воля да се правят разумни промени. После да промени законите така, че да затвори всички вратички, които позволяват в администрацията да влизат калинки с фалшиви дипломи. И успоредно с това да въведе електронно правителство, чието създаване досега глътна десетки милиони, без да даде някакъв видим резултат. Като изключим финансовият резултат, който влезе в джобовете на хората, които през годините бяха отговорни за въвеждането му.

Затова се питам дали управляващите, след като съкратят 10%, няма да назначат 15%?


http://www.mignews.info/

Михаил Константинов: ГЕРБ и БСП са заложници на личната вражда на техните лидери

Всеки си гледа партийния интерес, а двете големи партии - ГЕРБ и БСП са заложници на личната вражда на техните ръководители. Това заяви пред „Фокус Всеки си гледа партийния интерес, а двете големи партии - ГЕРБ и БСП са заложници на личната вражда на техните ръководители. Това заяви пред „Фокус" математикът проф. Михаил Константинов и определи подобно поведение като недопустимо. По отношение на отхвърления втори вот на недоверие срещу правителството и намерението на ГЕРБ за внасяне на трет

Борисов не се притеснявал от разпитите за Чакъра и Мишо Бирата

Бившият премиер Бойко Борисов заяви, че не се притеснява да бъде разпитан по делата за Мишо Бирата. „Аз ще се радвам това да стане колкото може по-бързо, за да може веднъж завинаги тази спекулация да се прекрати. Защото ако погледнете какво се е случило в този период, ще видите за съответната пивоварна, че е взет лиценза и след това съдът го е върнал, защото митницата го е взела неправомерно", обясни Борисов. Той добави, че вече два или три пъти е бил на разпит за този случай. „Това е абсолютна спекулация - и за Чакъра, и за Бирата, и ако има о...

„ЖАНЕТА” зове: „Един ден без асансьор”

Членове, симпатизанти и приятели на сдружение „ЖАНЕТА” ще разлепят и раздадат над хиляда стикера в Разград, с които ще призоват поне един ден от годината да не се ползват асансьори, а да се върви пешком. Инициативата на местната неправителствена организация е по повод 20 октомври, когато се отбелязва Световният ден за борба срещу остеопорозата – уточниха от „ЖАНЕТА”. Стикери, призоваващи да се върви за здраве, вместо да се позват асансьори, ще бъдат разлепени както на входовете на жилищните блокове, така и на административните сгради.

Липса на лекарство обрича болни от множествена склероза у нас

Липса на лекарство обрича болни от множествена склероза у нас. От около седмица в българските аптеки не може да се намери крайно необходимият за някои от тези пациенти медикамент Екставия, сигнализира наш слушател, чиято дъщеря страда от хроничното заболяване. Според Владимир Помаков лекарството представлява инжекционен разтвор, който трябва да се приема през вечер. Количеството, с което Помаков разполагал обаче, било достатъчно само за следващите три дни. От Здравната каса обясниха за Дарик, че причината медикаментът да липсва на родния пазар ...

ГЕРБ стопира третия вот на недоверие

Политическа партия ГЕРБ няма да внесе в петък трети вот на недоверие към кабинета, обявен вчера от лидера Бойко Борисов, че ще е за културата и в частност за т. нар. български Лувър. "Понеже има много теми, по които правителството заслужава вот на недоверие, първо ще се съобразя с колегите, защото по различни теми искат вот", заяви Борисов днес.

Минчев: Пекин предоставя времеви буфер на Путин за показен евразийски казачок

/КРОСС/ Докато Кремъл демонстративно надува мускули в старание да дестабилизира и пре-подчини бившите съветски републики и Източна Европа, Китай спокойно изгражда и привежда в изпълнение алтернативни стратегии за стопанска и политическа експанзия в Евразия. Това пише анализаторът Огнян Минчев в коментар на очакванията за силна промяна в перспективите пред стратегическия проект на Владимир Путин за създаване на Евразийски съюз. В края на седмицата официалният орган на Китайската компартия публикува цели две статии, които дипломатично критикуват Евразийския съюз и описват предимствата на китайския суперпроект „Път на коприната". Официалният орган на Китайската комунистическа партия - "Женмин жибао", помести на сайта си два материала наведнъж, пряко засягащи проекта на Владимир Путин за създаване на Евразийски съюз в териториите на Русия, Казахстан, Беларус и Киргизстан. Названията са красноречиви: "Разлики между стратегиите на Китай, САЩ и Русия в Централна Азия" и "Икономическият пояс Път на коприната: какви са конкурентните предимства на Китай в Централна Азия". Планът на Владимир Путин, предвиждащ въз основа на Русия, Беларус и Казахстан да бъде създаден Евразийски съюз, "способен да стане един от полюсите на днешния свят", бе публикуван преди две години. По-късно Кремъл уточни, че Москва би желала да създаде единна валута на Евразийския съюз с единен емисионен център

Родни фирми на Международната изложба за хотелско и ресторантьорско оборудване в Италия

/КРОСС/ В периода 18 - 22 октомври 2013 г. Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира национално участие на българските компании в Международната изложба за хотелско и ресторантьорско оборудване HOST 2013 в Милано, Италия.В изложбения комплекс Fieramilano, на националните щандове № Q 32 в Палата 2 и № S02/T03/U01 в Палата 9 с обща площ от 152 кв. м., своята продукция представят 7 български компании:АБ Терм ООД - Кюстендил (производство на професионално кухненско оборудване), Ай Би Ай Трейдинг ЕООД -Хасково (производство на професионални кафемелачни машини за барове, магазини, супермаркети и индустриални кафемашини), Бианчи Кафе ООД - София (производител на кафе с марка "Bianchi"), Вера 94 ЕООД - София (производство на професионално кухненско оборудване за хотели и ресторанти), Каси Темпра ПАК ООД - Горна Оряховица (производство на автоматични машини за дозиране, запечатване и пакетиране на кафе), Клок ООД - Варна (инсталационен хотелски софтуер и уеб базиран хотелски софтуер) и Стефан Щерев ЕООД - Пловдив (производител на обзавеждане за заведения и търговски обекти).Международната изложба HOST се провежда от 1966 год. през две години и е едно от най-престижните събития за представяне на технологии и оборудване за хотели и ресторанти

Общини пишат проекти за удължаване летния туристически сезон


Програми за удължаване на летния туристически сезон разработва туристическият бранш по Черноморието, вече има и подадени проекти за европейско финансиране, съобщава "Капитал Daily". Целта е да се привлекат туристи и извън активните месеци за морска почивка. Проектите включват партньорство и с общини.

Сред обсъжданите възможности е и тази да се субсидират чартърни полети извън активния сезон. Очаква се решение за това да бъде взето до края на месеца. Целта е да бъдат обхванати...

Станислав Ангелов: Предстои ни мачът на годината (видео)


Капитанът на "Левски" Станислав Ангелов определи предстоящото дерби срещу ЦСКА като мача на годината. Според него всеки футболист иска да играе в подобни "сериозни и здрави срещи", а не срещу "посредствени съперници".

Двата отбора се изправят един срещу друг на националния стадион "Васил Левски" в събота от 16.00 часа. Във временното класиране червените заемат четвъртото място с 23 точки, а "Левски" е на шеста позиция с 19 точки.

"Това си е мачът на годината. За този мач...

Лондон вече значи нещо повече от голям трафик и постоянни валежи

Данъчните реформи направиха британската столица по-конкурентна за развиване на успешен бизнес

    


Създадоха Асоциация на общини с богато културно-историческо наследство

Асоциация на общините със селища и територии с културно-исторически наследства е учредена във Велико Търново. В организацията се включиха общините Трявна, Дряново, Горна Оряховица, Елена, Балчик, Велико Търново и Банско.Кметът на Велико Търново Даниел Панов беше избран за председател на асоциацията. Основна цел на новото сдружение е да подпомага кметовете и общинските власти в сферата на законодателството, свързано с културно-историческото наследство и културния туризъм. Партньорите ще изготвят съвместни проекти, с които общините да кандидатств...

Трябва да се изгради дългосрочна стратегия за развитие на туризма

България е единствената страна, която няма собствена стратегия за развитие на туризма. Това заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев по време на дискусия "Образът на българския туризъм по света. Туризмът като медия" в рамките на Деветата световна среща на българските медии, организирана от БТА.По думите му досегашната стратегия за сектора е била до 2013 г. Как да знаем колко средства да поискаме за следващите години, като нямаме план, каза зам.-министърът. Според него трябва да се разбере, че парите, които се дават за ...

ДПС иска парламентът да заседава с ден повече

София /КРОСС/ От ДПС ще предложат парламентът да работи четири дни в седмицата и да заседава от вторник до петък.Според председателя на движението Лютви Местан това ще позволи на Народното събрание да върши работа, а не само да гласува вотове на недоверие, които внасят от ГЕРБ. Така ще компенсираме с вторнични извънредни заседания същинската работа, която няма да можем да вършим заради превръщането на вота на недоверие в парламентарна игра от страна на ГЕРБ.По думите му първото извънредно заседание ще бъде още следващия вторник."Няма да смогнем, това са данъчни закони, бюджет. Практически, ако те наистина изпълнят заканата си всяка седмица да има вот на недоверие - един вот отнема целия пленарен ден, а предвид факта, че петък е за парламентарен контрол, ни остава един-единствен ден за законодателна дейност", каза още лидерът на ДПС.Пропуснахме много заседания заради липса на кворум и поради вота на недоверие. Ако е необходимо, ще минем и в такъв режим. Няма такова решение, но обсъждаме такъв вариант - ако продължат с вотовете на недоверие, почти сигурно е, че ще минем на 4 заседания седмично, вместо три, добави Местан.От ДПС очакват президентът Росен Плевнелиев да свика консултативния съвет по национална сигурност по темата с бежанците. Малко преди това същия призив отправиха и депутати на левицата.Аз не бих драматизирал просрочването на тримесечния срок, в който е добре да има заседание на Консултативния съвет по национална сигурност

Борисов нямало да внася в петък вот на недоверие, темата още не е ясна


След като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви вчера, че третият вот на недоверие срещу кабинета ще бъде внесен в петък и ще е за провала на правителството в политиката по културата, днес той се отказа и от деня на внасяне, и от основанието за вота.

След като вторият вот за регионалното развитие беше отхвърлен от депутатите, Борисов каза пред журналисти, че партията му ще почака няколко дни, преди да направи ново предложение. "Понеже има много теми, по които правителството...

Ученици от димитровградско на конкурс “Будителите в моя роден край”

Конкурс за презентация на тема “Будителите в моя роден край” обяви община Димитровград. Инициативата се организира по повод Деня на народните будители – 1 ноември.

В конкурсът могат да участват ученици от 5 до 12 клас на всички училища в общината. Презентациите трябва да бъдат представени на компактдиск до 16 часа на 28 октомври, в общинската администрация. Авторите трябва да посочените трите си имената, училището и телефон за връзка.

Конкурсът ще бъде в две възрастови групи: 5-8 клас и 11-12 клас. Ще бъдат отличени с награди по 3-ма участника. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 30 октомври от 16 ч. в зала „Гросето” , където е предвидено и награждаването на победителите.

Гледайте във видео новините на сайта.

Димитър Димитров

40 пожара в горски територии са възникнало от началото на годината в областите Варна и Добрич

40 пожара в горски територии са възникнало от началото на годината в областите Варна и Добрич. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Ивайло Кондов, експерт в Регионалната дирекция по горите – Варна. Общо опожарената площ е 1 111 декара, като пожари са главно низови и огъня не се прехвърля на самите дървета, а минава по земната повърхност.

Арест за Цофъра, Скинаря и Акулата, убили Ники

Стотици врачани се събраха на протест пред Съдебната палата

    


Постоянен арест за Цофъра, Скинаря и Акулата, убили Ники

Стотици врачани се събраха на протест пред Съдебната палата

    


Пушенето в баровете - разрешено

Забраната за тютюнопушене в нощните заведения да отпадне, но да остане за работните места, предлагат от левицата. В баровете, игралните зали и...

Intel: Подгответе се за таблети за 99 долара

Изпълнителният директор на Intel Брайън Кржанич заяви, че очаква през следващите седмици производителите на оригинално оборудване да намалят цените...

Почти всеки втори аборт е на ученички между 15 и 19 години

Едва 4 на сто от българките използват средства за избягване на нежелана бременност

Дидие Дрогба спечели Golden Foot 2013

Нападателят на Галатасарай Дидие Дрогба бе избран за носител на наградата Golden Foot за 2013-та година. Призът се връчва вече за 11-та година в Монте Карло, на най-добрия футболист в света, все още активен, и на възраст над 28 години. 35-годишният Дрогба е първият африкански футболист с отличието. Той се пребори с останалите номинирани – Кристиано Роналдо, Андрес Иниеста, Франк Лампард, Давид Трезеге, Андреа Пирло, Самуел Ето`о, Икер Касияс, Дейвид Бекъм и Мирослав Клозе. В предишния ден от празниците в Монте Карло, три легенди бяха приели в п...

Започнаха плащанията към животновъдите

Добрич /КРОСС/ Късно снощи започна изплащането на националните доплащания за животновъдите. Това съобщи в Добрич земеделският министър Димитър Греков.100 млн. лв. е общият размер на средствата, които ще се изплатят по схемите за национални доплащания в животновъдството за 2013 г. на собственици на говеда, биволи, овце и кози.Субсидиите ще се отпуснат на два транша, като вторият ще е от началото на 2014 г.По данни на министерството към момента са разплатени 30 219 000 лв. на 7761 говедовъди. От земеделското министерството припомнят, че са предвидени национални доплащания за говеда и биволи в размер на 200 лв. за говеда и 350 лв. за биволи. Подпомагането ще се изплати на два транша - за говеда 100 лв. през октомври т.г. и 100 лв. в началото на 2014 г., и за биволи 170 лв. през октомври т.г. и 180 лв. в началото на 2014 г. За овце-майки и кози-майки субсидиите са по 41 лв. на животно. Подпомагането ще се изплати на два транша - 18.50 лв. през октомври т.г. и 22.50 лв. в началото на 2014 г.За крави с бозаещи телета ще бъдат получени по 50 лв. на животно. Подпомагането ще се изплати на един транш в началото на 2014 г. През декември т. г. на животновъдите ще бъдат изплатени и 41 млн. лева по схемите за специфично подпомагане за млечни крави, овце-майки и кози-майки със средства от Европейския съюз.

Френски младежи не искат да се разделят със съучениците си чужденци

Гимназисти блокираха 14 учебни заведения в Париж в четвъртък сутринта в знак на протест срещу експулсирането на чуждестранни ученици. Това се случва вследствие на арестуването на косовска ромка в училищен автобус, която по-късно беше експулсирана в Косово, предаде Франс прес.   Предишния ден стотици гимназисти се бяха събрали и пред ректората в Париж, за да протестират срещу изгонването от страната на техен съученик, 19-годишния арменец Хачик.   "Неприемливо е при ляво правителство да трябва да се показват документи, за да влезеш в гимназия. Всеки има право на образование", заяви Стеван Насири, говорител на гимназиалния синдикат ФИДЛ, близък до управляващата във Франция социалистическа партия.   Френското правителство започна вчера административно разследване на обстоятелствата около задържането на 15-годишната Леонарда Дибрани на 9 октомври в Източна Франция. Заключенията се очакват до 48 часа.   Екстрадирането на ученици с нередовни документи за престой предизвика вчера разногласия в правителството и социалистическото мнозинство в парламента, отнасящи се до имиграционната политика и вътрешния министър Манюел Валс.

Цар Киро излиза от затвора утре

Известният под прякора Цар Киро - Кирил Рашков ще бъде освободен от затвора в петък, 18 октомври. Това съобщи за директорът на Пловдивския затвор Божил Иванов пред Агенция "Фокус". Рашков е излежал наказанието си и се прибира у дома. Все още не е ясно обаче какво значи "у дома" - дали в Катуница или на друго място. Както е добре известно жителите на Катуница се заканиха да не допускат обратно ромския "цар". Неговият защитник, адвокат Хари Харалампиев, е посъветвал семейството на първо време въобще да не стъпват там, за да се уталожат страстите. В противен случай наистина могат да се случат неприятни неща, е казал адвокатът. Според Харалампиев времената, в които живеем, вече са различни. „Поведението на част от жителите на Катуница, включително и на кмета, ме връщат назад по ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване