”Пирогов” иска статут като на Правителствена болница

Болница "Пирогов" да стане ведомствена болница като Правителствена или ВМА, но да не е към здравното министерство, е поискал директорът на института доц. Стоян Миланов от здравния министър Таня Андреева.

Пловдивските магистрати потвърдиха присъдата на Румен Рашев, Елена Абаджиева е оправдана

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Великотърновския окръжен съд, с която д-р Румен Рашев бе осъден на две години лишаване от свобода условно, с четири години изпитателен срок и лишаване от право да заема обществена длъжност за четири години. Д-р Рашев е признат за виновен, че през периода 19.04.2005 г. - 10.10.2005, като кмет на Община Велико Търново, не е изпълнил служебните си задължения и е превишил властта и правата си, с цел да набави за „Илстрой” ЕООД - В. Търново облага в размер на 423 489,60 лв., представляващи незаплатен...

Протестиращите в Омуртаг готвят блокада на пътя София-Варна

Протестиращите пред сградата на община Омуртаг се разотидоха обидени от липсата на внимание от страна на общинското ръководство. След като рано тази сутрин тридесетина от тях блокираха достъпа до сградата на кметството, те поискаха среща с кмета на града. Отговорено им било че той е в отпуск. Втора седмица жителите на Омуртаг са без вода, в града е обявено бедствено положение. След серия спасителни действия от страна на общинското ръководство, областната управа в Търговище и на „ВиК” дружеството, вода бе пусната по чешмите само за няколко часа ...

Искат условни присъди за бонуси

Условни присъди от по три години поиска вчера прокуратурата за безотчетно раздаваните бонуси в Агенцията по вписванията.
Пратени на съд за присвояване на 53 хил. лв. са бившата шефка на агенцията Виолета Николова, шефката на дирекция “Човешки ресурси” Райна Иванова и финансовият контрольор Тотка Стоилова.
Според прокуратурата от юли до... Условни присъди от по три години поиска вчера прокуратурата за безотчетно раздаваните бонуси в Агенцията по вписванията. Пратени на съд за присвояване на 53 хил. лв. са бившата шефка на агенцията Виолета Николова, шефката на дирекция “Човешки ресурси” Райна Иванова и финансовият контрольор Тотка Стоилова. Според прокуратурата от юли до...

22-годишен загина при тежко ПТП край Ботевград

Мъжът се ударил с автомобила си в камион

    


Канада и ЕС са близо до споразумението за свободна търговия


Канадският премиер Стивън Харпър ще замине за Брюксел в четвъртък в опит да подпише договор за свободна търговия с Европейския съюз, съобщиха от кабинета му, предаде "Ройтерс".

Първоначално Канада заяви, че сделката може да бъде сключена до декември 2011 г. След това обаче определи нов срок до декември 2012 г., защото двете страни имаха разногласия за фармацевтичния бизнес, финансовите услуги, патентите, както и износа на говеждо месо и млечни продукти.

По-рано в сряда и...

Пловдив посреща Нова година на червено с минус 10 млн.лева

За какво се харчат парите от такса смет в Пловдив?  Никой не дава тази информация от управляващите в града, въпреки че са длъжни, алармира председателят на групата “Обединение за Пловдив” в общинския съвет Дани Каназирева, която внесе на днешната сесия предложение за намаляване на местните налози. Tаксите, които се налагат, трябва да покриват само разходите за предоставяне на съответната услуга, а в Пловдив те се увеличават непрекъснато и са много над тази стойност, отбеляза Каназирева. Иван Тотев първо да прочете какво означава популизъм и сле...

Слаб трус край Тополовград

Земетресение, сеизмограф. Снимка БГНЕС

Слабо земетресение е било регистрирано днес по обед в района на Тополовград, показва системата на Геофизичния институт на БАН.

Трусът е бил в 12:17 ч и е бил със сила 2,1 по скалата на Рихтер. Епицентърт е бил с дълбочина около 4,6 километра.

Няма данни за щети.

Статията "Слаб трус край Тополовград" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Плевнелиев - шут или гръб на икономическа групировка?

Росен Плевнелиев е прекрачил най-важната си функция на обединител на нацията. Около тази теза се обединиха в ефира на ТВ7 социологът Кънчо Стойчев, политическият анализатор Арман Бабикян и журналистът Петьо Блъсков. С тази умряла социалистическа конституция няма да можем да си оправим държавицата, заяви Петьо Блъсков. По думите му президентската институция в Конституцията противоречи на парламентарната република, а чрез Плевнелиев се виждат огромните недостатъци на тази институция. Плевнелиев е продукт на системата, заяви журналистът.   Плевнелиев не беше избран за президент, независимо от резултата и най-голямото доказателство за това е начинът, по който той организира изборите. Той не направи честни избори, както изисква законът, смята социологът Кънчо Стойчев. Президентът да говори за задкулисие?! Той, който е самата еманация на задкулисно президентство! - възмути се Стойчев. Какви са шансовете за президента Плевнелиев сега? Според Блъсков: „Шапката и в къщи". Той е категоричен, че Плевнелиев трябва да бъде отстранен от поста. Според Арман Бабикян обаче държавният глава има възможни ходове и един от тях е ако тезата за офшорките не е вярна, той да направи това, което направи Николай Бареков, да сезира прокуратурата срещу себе си, и така ще излезе два пъти по-силен. И все пак Бабикян смята, че част от нещата, които е трябва да направи Плевнелиев, вече е изтървал да ги направи

Гуцанов: Да бъдат сведени до минимум възможностите на хората с власт за репресия

За мен не става въпрос за парите, а за това, че трябва да има справедливост. Това е причината да заведа дело в Страсбург, защото това е институцията, която наблюдава какво се случва в правната система на страните членки, а системата у нас бе под натиск.

Румънци попречиха на "Шеврон" да започне проучване за шистов газ

Стотици румънци попречиха на американския гигант "Шеврон" да започне работа по търсенето на шистов газ, съобщи агенция "Фокус". Легнали в калта, на колене или формирайки човешка верига, над 500 жители на Пунгещи се противопоставиха на добива на шистов газ, тъй като се опасяват за здравето на децата си и се страхуват от рисковете, които хидравличното разбиване носи за околната среда. Местните жители уверяват, че няма да напуснат мястото, докато не си тръгне и "Шеврон".

"Шеврон" изтегля техника от румънско село след протести срещу шистовия газ

Американската компания "Шеврон" е започнала в четвъртък да изтегля съоръженията си от румънското село Пунгещи, окръг Васлуй (Североизточна Румъния), след ескалирали предишния ден протести срещу експлоатацията на шистов газ в зоната, съобщи вестник "Ромъния либера".   Стотици противници на технологията хидрофракинг блокираха в сряда пътя и  терена, където трябва да започнат проучванията. Някои от тях бяха на мястото за сондиране още от понеделник и постепенно недоволството се разрастваше с прииждащи с конски каруци и водещи и децата си хора. В сряда в протеста се включиха и православни свещеници. Легнали в калта или на колене над 500 жители образуваха жива верига срещу добива на шистов газ, тъй като се опасяват за здравето на децата си и за природата заради инжектираните при фракинга течности под земята.   Управителят на Васлуй Раду Ренджа изпрати 200 жандармеристи и след сблъсъци в демонстрантите районът бе разчистен, предаде АФП.   В сряда вечерта около 2 хил. души протестираха и в столицата Букурещ и се отправиха към централата на държавната телевизия, биейки барабани и надувайки свирки в знак на недоволство срещу добива на шистов газ и срещу канадския проект за златна мина в село Рошия Монтана. По време на протеста полицията блокира основната улица в столицата.   В резултат на това екипи на "Шеврон" са пристигнали в четвъртък сутринта, за да приберат съоръженията, които трябваше да започнат експлоатацията на шистов газ в района. Въпреки че местните жители се радват на победата си, те смятат, че решението за изтегляне на техниката е само маневра на властите, които в крайна сметка ще направят каквото искат, отбелязва изданието. Затова протестиращите жители на селото се опитаха да блокират изтеглянето на машините, скандирайки "Жандармерията защитава крадците" и "Оставка" по адрес на управителя на окръг Васлуй, който пристигна на мястото. По-късно те позволиха на екипите на "Шеврон" да си тръгнат.   Американската компания има разрешителни да търси шистов газ в още три селища в региона, както и в румънската част на Черно море.

Референдум за шистовия газ в румънско село след сблъсъци и изтегляне на "Шеврон"

В румънската община Пунгещи ще се проведе на 24 ноември референдум за допитване до населението относно добива на шистов газ в региона от американската компания "Шеврон". Това са решили местните общинари в четвъртък, след като в последните три дни край селото, в окръг Васлуй, в североизточната част на Румъния, имаше протести срещу започването на сондиране от "Шеврон", прераснали в сблъсъци с полицията в сряда. В резултат на това компанията започна да изтегля съоръженията си от терена, но протестите не стихват. Стотици противници на технологията хидрофракинг блокираха в сряда пътя и терена, където трябва да започнат проучванията. Някои от тях бяха на мястото за сондиране още от понеделник и постепенно недоволството се разрастваше с прииждащи с конски каруци и водещи и децата си хора. В сряда в протеста се включиха и православни свещеници. Легнали в калта или на колене над 500 жители образуваха жива верига срещу добива на шистов газ, тъй като се опасяват за здравето на децата си и за природата заради инжектираните при фракинга течности под земята. Управителят на Васлуй Раду Ренджа изпрати 200 жандармеристи и след сблъсъци в демонстрантите районът бе разчистен, предаде АФП. В сряда вечерта около 2 хил. души протестираха и в столицата Букурещ и се отправиха към централата на държавната телевизия, биейки барабани и надувайки свирки в знак на недоволство срещу добива на шистов газ и срещу канадския проект за златна мина в село Рошия Монтана. По време на протеста полицията блокира основната улица в столицата. В резултат на това екипи на "Шеврон" са пристигнали в четвъртък сутринта, за да приберат съоръженията, които трябваше да започнат експлоатацията на шистов газ в района. Въпреки че местните жители се радват на победата си, те смятат, че решението за изтегляне на техниката е само маневра на властите, които в крайна сметка ще направят каквото искат, отбелязва изданието, съобщава вестник "Ромъния либера". Затова протестиращите жители на селото се опитаха да блокират изтеглянето на машините, скандирайки "Жандармерията защитава крадците" и "Оставка" по адрес на префекта на окръг Васлуй, който пристигна на мястото. По-късно те позволиха на екипите на Шеврон да си тръгнат В последствие бе взето и решението за местния референдум, като в същото време съветниците е въведоха забрана за проучването и добива на ш истов газ на територията на общината. Американската компания има разрешителни да търси шистов газ в още три селища в региона, в други три периметъра в окръг Констанца, в окръг Бърлад, Източна Румъния. както и в румънската част на Черно море. Първата сонда трябваше да се разположи на 650 метра от селището Силищя и на 950 м от Пунгещи, извън населено място. От "Шеврон" увериха, че няма да използват естествените водоизточници в процеса и че на повърхността на съответната инсталация ще бъде монтирана геомембрана, която ще предпазва почвата. Това обаче не успокоява духовете в региона От основната опозиционна партия - Демократично-либералната, поискаха оставката на министъра на околната среда Рована Плумб заради "катастрофалния" начин, по който действа по въпроса за шистовия газ, съобщи "Медиафакс", цитирана от БТА. Лидерът на Социалдемократическата партия Виктор Понта бе против експлоатацията на шистов газ, когато бе в опозиция, но след като дойде на власт през май 2012 г. промени позицията си и разреши проучванията, припомня агенцията.

Спряха 14 автомобила от движение

Близо 700 товарни автомобила и 27 автобуса са проверени от служители на Пътна полиция за една седмица на територията на сливенска област. Операцията е по линия на TISPOL и е свързана с осъществяване на контрол на товарни автомобили и автобуси за спазване на Закона за движение по пътищата. От 7 до 13 октомври са проверени 698 товарни автомобила. Съставени са 52 акта за нарушение на Закона за движение по пътищата  и 7 по линия на ДАИ.  13 водачи са били без застраховка “Гражданска отговорност”, един водач е санкциониран за управление след употреб...

Валдес пред трансфер в Монако

/КРОСС/ Испанският страж на Барселона Виктор Валдес е изявил желание да премине във френския Монако. Новината сподели самият той по време на участието си в радиопредаване. Договорът на вратаря с каталунския клуб изтича в края на настоящия сезон, но Валдес категорично обяви, че не желае да продължи контракта си. Президентът на Барса Сандро Росел нееднократно заяви, че ще продължи с опитите си да убеди Валдес да остане, но решението на вратаря обаче изглежда твърдо.  Желанието на испанският национал е да продължи кариерата си в друго първенство, като най-вероятно това ще бъде френското.  Ако премине в Монако, Валдес ще играе заедно с бившият си съотборник Ерик Абидал. Трансферът може да стане факт най-рано през януари.   

Христо Мутафчиев: За първи път българската култура е в окото на бурята

Според артисти третият по ред вот на недоверие срещу кабинета Според артисти третият по ред вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" е повод за почерпка. Вчера от ГЕРБ обявиха, че ще бъде по темата "култура". "За първи път в пленарна зала се използва думата култура. За първи път българската култура е в окото на бурята", коментира пред bTV председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Руска дрога "крокодил", разяждаща плътта, убива в САЩ

Наркотик с името "Крокодил", разяждащ плътта, се появи в САЩ, пише "Дейли мейл". Преди деситилетие той е бил популярен в Русия.

Дрогата е уличен медикамент, използван като евтин заместител на хероина. 

Наименованието му идва от това, че при употребата му се появяват петна, подобни на изгаряне от цигара, които могат да прерастнат в рани и дори Наркотик с името "Крокодил", разяждащ плътта, се появи в САЩ, пише "Дейли мейл". Преди деситилетие той е бил популярен в Русия. Дрогата е уличен медикамент, използван като евтин заместител на хероина. Наименованието му идва от това, че при употребата му се появяват петна, подобни на изгаряне от цигара, които могат да прерастнат в рани и дори

Борисов за Миков: Това е шмекер, не председател на НС

Пред журналисти той обясни, че председателят на парламента е дал само 13 секунди за регистрация на депутатите

Къде няма вода в четвъртък?

Местността "Зеленика" е без вода заради авария, съобщават от ВиК. "Сухият" режим ще продължи до 14 часа. До 16 часа вода няма да има и в района на улица "Дабко Дабков".  ...

Проверяват работата на прокуратурата по делото „Медузите”

Така нареченото дело „Медузите” е било основателно прекратено и въобще не е трябвало да бъде образувано. Такова мнение изрази главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет.Във вторник стана ясно, че страната ни трябва да заплати 40 000 евро обезщетение на семейството на депутата от БСП и бивш общински съветник от Варна Борислав Гуцанов, който се разследваше за източване на общината. Цацаров обясни, че тепърва ще се прави оценка на действията по задържането и работата на прокуратурата по случая. Преди дни ...

Полицейските камери днес

Полицейски служители следят за спазването на скоростта на територията на Сливен, съобщават от Пътна полиция. Автомобили с мобилни камери за видеонаблюдение са на най-натоварените улици в града. Днес, 17 октомври, засилено присъствие има на  бул.“Ст. Стамболов” и ул. “Янко  Сакъзов”.   Ежедневният контрол по спазване на скоростта в града продължава през целия месец октомври. ...

McChip сложи компресор на Audi RS5

Предлага три нива на мощност, най-високото доставя 600 к.с.

    


Може ли ЕЦБ да направи още нещо за инфлацията?

Централната банка на еврозоната може да намали лихвите или да влее още ликвидност в банките

    


Колебание в цената на златото

Златото с незабавна доставка поскъпна с 0,4%, след което поевтиня с 0,2% и се търгуваше почти без промяна - за 1 280.90 долара за тройунция в 10:25...

ГЕРБ с декларация срещу “червена метла” във ВИК- Димитровград

“ПП ГЕРБ Димитровград изразява възмущението си срещу неправомерните съкращения във “ВиК” ООД- Димитровград. Само за два дни от дружеството са съкратени четирима души – Димчо Борисов, Янчо Чаушев, Кристиян Христов и Адриана Вълкова. Последната работи във ВиК от 19 години. Съкратените са част от група от 8 души, които са преназначени преди седмица от длъжност „контрольор” на длъжност „инкасатор” с временни трудови договори за един месец.”, се казва в декларация разпратена до медиите.

“Неофициално управителят на дружеството е заявил пред уволнените, че не може членове на ГЕРБ да работят повече в държавното дружество. Месец преди това, под предлог, че ВиК не се нуждае повече от ПР бе съкратен и Боян Боянов, който е член на младежката структура на ПП ГЕРБ Димитровград. Тези съкращения са поредното доказателство за „червената политическа метла“, която вилнее през последните няколко месеца из цяла Хасковска област. Организацията на ГЕРБ Димитровград не приема и категорично се противопоставя на безпрецедентните уволнения и съкращения по политически причини. Всички съкратени ще търсят правата си в съда”, допълват още от структурата на ГЕРБ в Димитровград.

Хасково Новини

Зе Соарес и Сержиньо Грийн пред завръщане в Левски

Двамата могат да акостират на "Герена" като свободни агенти

    


Обществен съвет ще търси средства за нова съдебна палата във Варна

Обществен съвет ще търси средства за построяване на нова съдебна палата във Варна. Той ще бъде учреден днес, а за място е избрано мазето на съда на площад „Независимост”, което е пригодено за наказателна зала. През последните години магистрати и администрация от втория по натовареност съдебен район в страната работят при тежки материални условия в пет различни сгради, разположени в различни части на града, като няколко души делят по един кабинет.

Жълт код за обилни валежи и силен вятър

Жълт код за обилни валежи и силен вятър е обявен в почти цялата днес, показва справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. В областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна жълтият код е за обилен валеж, придружен със силен вятър. В тези области валежите ще са значителни, сумарни количества до 25-30 л/кв.м, а вятърът ще се усили - сутринта ще е от северозапад, а през деня - от север. Поривите му ще са около 20 м/сек. Жълтият код ще е в сила за областите Видин, Монтана, Враца и Плевен. Там ще духа силен северозападен ...

40 долара за час тишина в Ню Йорк, плюс вечеря

Ресторантът и странният експеримент незабавно намериха своите почитатели, особено в град, където тишината е лукс

Кейт Мос ще пише за английския "Вог"

/КРОСС/ Супермоделът Кейт Мос ще направи първите си стъпки в модната журналистика, след като стана ясно, че красавицата ще бъде моден редактор в английското издание на сп. "Вог". В своята кариера тя може да се похвали с над 30 корици за "модната библия", но сега задълженията й ще бъдат далеч по-отговорни. Една от задачите пред Кейт е да напише статия за пролетния брой на списанието, в която ще изкаже мнение за предстоящите модни тенденции. Главната редакторка на "Вог" Александра Шулман не скри удовлетворението си: "Абсолютно съм очарована от факта, че Кейт ще работи за нас в ново амплоа. Тя притежава блестящо чувство за стил и познава модния свят из основи!"  

Съкращават бюджета на Народното събрание с около 3 млн. лева

Бюджетът на президента ще бъде орязан догодина с 12%, съобщи пред в. „Преса” шефът на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев. Според него всички институции трябва солидарно да поемат тежестта от съкращенията. През 2013 г. бюджетът на „Дондуков” 2 е 6,3 млн. лв. За 2014 г. той ще бъде орязан със 767 000 лв. „Намалени са парите за издръжка на всички администрации, в това число и на президентс...

Бащата на Gangnam Style ще прави дует със Стивън Тайлър

Стивън Тайлър и PSY

Корейският певец Псай, създател на хита “Gangnatm style”, ще запише дует с рок легендата Стивън Тайлър от “Аеросмит”, сподели южнокореецът пред италианският “Воуг”

“Когато бях в началното училище, буквално плаках всеки път като чуя песните “Crazy” и “Amazing”. “Аеросмит” са моите модели за подражание, а сега ще правя дует със Стивън. Обичам живота си!”, споделя още Псай.

Изпълнителят на “Gangnam Style” обеща нови песни в началото на ноември, като феновете му може да очакват дуети и с други западни звезди.

Името и датата на излизане на нестандартния дует все още не са известни .

 

Статията "Бащата на Gangnam Style ще прави дует със Стивън Тайлър" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Без вода във Варна днес

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще са абонатите в м.Зеленика от 10:00 до 14:00 часа. Без вода ще бъде и района на улица "Дабко Дабков ". Водоподаването ще бъде възстановено до 16 часа, уточняват от водоснабдителното дружество.

В. Търново домакинства на игрите “Play on”

Съвместни спортни игри между ученици от 5 до 8 клас от България и Румъния започват от днес във В. Търново и ще продължат четири дни.  Игрите “Play on” са по Програмата за трансгранично сътрудничество между двете страни. Сдружение “Сцена на вековете” и румънската организация “Инициатива за междуобщностно сътрудничество и развитие” си партнират, за да накарат деца да спортуват по проект “Play on! For sport, For Future, For life”, съобщи старши експертът по физическо възпитание и спорт в РИО- В.Търново Красимир Узунов. Над 120 деца от училищата въ...

Засаждат Паисиева гора в Асеновград

Засаждане на дървета в градския парк на Асеновград ще отбележи старта на честванията за Деня на народните будители в града. В инициативата ще се включат училища, читалища и други организации от Пловдивска област, носещи името на отец Паисий. Ансамбълът ще носи името „Паисиева гора” и  ще бъде разположен зад бившето лятно кино. Идеята за него се роди по време на Паисиевите дни в Асеновград, които се проведоха през юни. Сред поканените на събитието са министърът на образованието проф. Анелия Клисарова и ректорът на Пловдивския университет „П. Хил...

Не плащаме за ток, ако не е 220 волта

Битовите потребители няма да плащат месечната си сметка за ток, ако през повече от 1/3 от месеца напрежението не е било 220 волта или в границите на допустимите отклонения. Безплатната сметка ще бъде компенсация за лошото качество на тока, предвиждат промените в Закона за енергетиката, които бяха приети от депутатите от енергийната комисия в парламента.

Бареков още не е внесъл "сигнал срещу себе си" в прокуратурата

След като вчера най-новата звезда на политическия небосклон Николай Бареков заяви, че щял да сезира прокуратурата срещу себе си, днес главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че такъв сигнал още не е внесен. Бареков не е заявил пред прокуратурата кога и дали ще я „сезира срещу себе си” - възможно е сигнал да бъде подаден на по-късен етап. Бареков се закани да внесе сигнал в прокуратурата „срещу себе си”, като сигналът щял да гласи следното: „Лидерът на „България без цензура” Николай Бареков е набедил президента Росен Плевнелиев”. Преди два дни популярният с амплоато си на журналист, телевизионен водещ и изпълнителен директор на ТВ7 Бареков извади документи, с които твърдеше, че Росен Плевнелиев е „търгувал с влияние” и е участв...

Мафията от КГБ до ДС. Книга за смъртта, насилието и възмездието

“...Знам, че борбата с мафията не е величествена и оцелели герои в нея рядко се срещат. Защитниците на обикновените човешки стойности в нея не падат героично като спартанците при Термопилите, нито като батачани през онзи кървав април, нито като воините от Девета плевенска дивизия при Дойран... Жертвите на мафията си отиват тихо, понякога омаскарени и компрометирани. Съдба на мъченици. Обществото рядко ги почита, отказва им дори елементарно съчувствие. И затова е тази книга. Писането е моят начин да изразя болката, страданията, съмненията и копнежите си. То е моята съпротива.”   Огнян Стефанов Огнян Стефанов е роден през 1954 г. в Плевен. Завършва журналистика в бившия СССР, в гр. Лвов. Работи като журналист във в. „Българска армия”...

Забравете за Снуп Лайън, той вече е Снупдзила

Снуп Дог разширява все повече музикалните си хоризонти. Той промени името си на Снупдзила. По-малко от година след като се прекръсти на Снуп Лайън, рапърът отново промени псевдонима си, за да отразява новата му музикална посока с фънк проекта 7 Days Of Funk. Музикантът обедини усилията си с Дам-Фънк и двамата ще издадат дебютния си албум на 10 декември, пише БГНЕС. "Попадал съм под влиянието на фънка през цялата си кариера. Дам-Фънк поддържа фънка жив и знаех, че трябва да си сътруднича с него", сподели новопокръстеният Снупдзила. Новата самоличност на рапъра отдава почит на легендарния фънк басист Бутси Колинс, известен като Будзила. "Снуп знаеше какво си мисля, без да се налагаше да го изричам. По този начин разбираш дали си пасваш с някого в артистичен план. Тези бийтове бяха създаде...

117 000 домакинства са се снабдили с дърва за огрев

117 000 домакинства вече са си закупили дърва за огрев, съобщиха от МЗХ.Със започването на отоплителния сезон все повече се търсят дърва за огрев, като само за последните две седмици около 20 000 домакинства са се снабдили с дърва. Количеството реализирана дървесина за този отоплителен сезон е малко над 800 000 пространствени кубични метра. Дърва на корен са добили около 40 000 домакинства, като количеството представлява приблизително 260 000 куб.м., а само за последните две седмици над 10 000 семейства са се възползвали от тази услуга.Всяко домакинство има право да добие до 10 куб.м. дърва за огрев. Нужно е лицето да притежава и съответната квалификация и техника. Всички държавни горски и ловни стопанства разполагат с налични количества дърва за огрев на склад, а при нужда имат готовност ...

Голям астероид ще заплаши Земята през 2032 г.

Астрономи откриха голям астероид на сравнително близко (по космическите мащаби) разстояние до Земята. През 2032 г. съществува минимален шанс...

Надпис на пътя: “Минке, майка ти да… строших си колата”

Снимка: "24 Смолян"

Култов надпис се появи на табела в Смолянско, указваща кой поддържа пътната настилка.

Гневен шофьор е решил да напсува директно върху табелата лицето, посочено като отговорник по поддръжката, съобщава сайтът 24smolian.

Информационният знак посочва, че с въпросния участък е ангажирано “Интегрирани пътни системи” с директор Минка Моллова.

“Минке, майка ти … строших си кола колата” – е написал разгневеният водач върху табелата, на която е изписан и телефонният номер на директора.

Всъщност ангажиментът на дружеството е само за почистване и опесъчаване през зимата. 

Статията "Надпис на пътя: “Минке, майка ти да… строших си колата”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Законите на „Атака“ не се приемат от комисии, но се приемат от обществото

Националистите ще натискат за забраната за купуването на земя от чужденци

    


Подават кандидатурата на Бургас за Културна столица на Европа

На 18 октомври кметът на община Бургас Димитър Николов ще внесе в Министерство на културата документацията във връзка с кандидатурата на града за Културна столица на Европа. В същия ден своите апликационни формуляри се очаква да подадат и градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Шумен и Габрово. В 10.30 часа представителите на градовете-кандидати и министърът на културата д-р Петър Стоянович ще дадат съвместна пресконференция.

Комисия от 13 независими експерти – 6 от България и 7 от други страни-членки на ЕС ще оценяват проектната документация, а през декември ще се проведат срещи с представители на всеки от градовете, в рамките на които те ще имат възможност да защитят кандидатурите си пред журито.

Само един от всички български градове ще бъде удостоен с престижната титла „Европейска културна столица“. За 2019 г. той ще трябва да подготви и предложи целогодишна културна програма със събития и инициативи, които да привлекат публика и артисти от цяла Европа.

Бургас заяви намерението си да кандидатства за Европейска културна столица още през 2008 г. Един от преломните моменти в подготовката на кандидатурата дойде в средата на 2012 г., когато кметовете на 13-те общини от Област Бургас подписаха Меморандум за партньорство, с който заявиха подкрепата си за каузата.

В началото на 2013 г. връзката между Бургас, Созопол, Поморие, Несебър, Приморско, Царево, Малко Търново, Айтос, Карнобат, Руен, Сунгурларе, Камено, Средец стана още по-силна с учредяването на Асоциация за развитие на културата на Бургас и Бургаски регион. Постепенно идеята за обединената Бургаска кандидатура запали много хора, които все по-убедено започнаха да вярват, че Бургас може да бъде Културна столица на Европа, и нещо по-важно, започнаха сами да инициират действия в тази посока. През 2012-2013 г. близо 200 културни дейци – творци, представители на независими сдружения, културни институции, организатори на събития дадоха своето „ЗА“ кандидатурата на Бургас, слагайки имената и подписите си след тези на кметовете в Меморандума за партньорство. През последните две години почти нямаше културно събитие в града, което да не мина под знака „Бургас – кандидат за културна столица на Европа“, без значение по чия инициатива се случваше то. Многобройните събития, създадената фейсбук страница, лого, рекламни материали, стотиците публикации в медиите, презентации пред различни аудитории направиха така, че все повече хора да разберат за инициативата „Бургас 2019“, и по-важното – да се запалят за нея. Кулминацията дойде през лятото на тази година с Burgas 2019 Summer Tour – eдно безпрецедентно за България събитие, в което един регион показа на практика, с реални действия, че е обединен, че може да работи заедно и ефективно, когато има обща кауза.

 

126 нови автобуса за столичния градски транспорт

Автобус. Снимка: БГНЕС

126 нови автобуса ще бъдат закупени за столичния градски транспорт. Отворените вчера две оферти показват, че вероятният доставчик ще е германската МАН.

МАН предложиха по-ниска цена от китайския си конкурент в поръчката – китайската компания ”Джинджоу Юйтонг Бъс” (76 021 241 лв.). Германската оферта е за 66 553 050, 76 лева.

Критерият “цена” е с най-голяма тежест в общата оценка. Тя носи 60 точки. Останалите се разпределят между разходите за гориво, мощността, гаранционните срокове.

След изтичане на 14-дневния срок за обжалване ще бъде сключен и договорът между компанията и “Столичен автотранспорт”.

До 6 месеца след подписването на договора трябва да се доставят първите 20 автобуса, 6 месеца по-късно – останалите 106. 

Доставчикът ще има задължение да осигури оборудването за поддръжката им, както и да обучи поне шестима шофьори и 20 механици за работа с тях.

Статията "126 нови автобуса за столичния градски транспорт" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

И апелативни съдии решиха: 2 години условно за Румен Рашев

Пловдивският апелативен съд потвърди на втора инстанция присъдата на кмета на Велико Търново Румен Рашев от две години лишаване от свобода условно с четири години изпитателен срок и лишаване от право да заема обществена длъжност за срок от четири години. Наказанието бе отсъдено на първа инстанция от Великотърновския окръжен съд, съобщиха от ... Пловдивският апелативен съд потвърди на втора инстанция присъдата на кмета на Велико Търново Румен Рашев от две години лишаване от свобода условно с четири години изпитателен срок и лишаване от право да заема обществена длъжност за срок от четири години. Наказанието бе отсъдено на първа инстанция от Великотърновския окръжен съд, съобщиха от ...

И на втора инстанция: Румен Рашев в затвора условно за 2 години

Пловдивският апелативен съд потвърди на втора инстанция присъдата на кмета на Велико Търново Румен Рашев от две години лишаване от свобода условно с четири години изпитателен срок и лишаване от право да заема обществена длъжност за срок от четири години. Наказанието бе отсъдено на първа инстанция от Великотърновския окръжен съд, съобщиха от ... Пловдивският апелативен съд потвърди на втора инстанция присъдата на кмета на Велико Търново Румен Рашев от две години лишаване от свобода условно с четири години изпитателен срок и лишаване от право да заема обществена длъжност за срок от четири години. Наказанието бе отсъдено на първа инстанция от Великотърновския окръжен съд, съобщиха от ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване