Дидие Дрогба се сдоби със Златен крак

Наградата Златен крак , която се връчва за най-добър играч над 29-години бе връчена на футболиста от Кот Д'Ивоар по време на официалната церемония в Монако.

Александър Томов: Не бих седнал до Батков на дербито

Силният човек в ЦСКА Александър Томов разказа в интервю за TV7 за очакванията си от "вечното дерби" с Левски, за визията си за бъдещето на "червените", както и за отношенията си със собственика на Левски Тодор Батков. Вижте интервюто: - Завърнахте се от Хонконг, има ли добри новини за ЦСКА? - Да, новините са добри. Това пътуване обаче бе неправилно изтълкуване, то беше свързано с крупна инвестиционна програма, която има отношение към страната ни. Що се отнася до ЦСКА, ще имаме постоянни и трайни отношения с най-известния тим в Хонконг Саут Чайн...

БСП и ДПС подхващат енергийния регулатор

Съставът и функциите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще бъдат променени най-късно в началото на следващата година. Това съобщи пред “Труд” председателят на енергийната комисия към парламента Рамадан Аталай. Новите членове вероятно ще се избират от Народното събрание, а не както е сега - с решение на премиера, ... Съставът и функциите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще бъдат променени най-късно в началото на следващата година. Това съобщи пред “Труд” председателят на енергийната комисия към парламента Рамадан Аталай. Новите членове вероятно ще се избират от Народното събрание, а не както е сега - с решение на премиера, ...

Шефът на агенцията за сигурност на САЩ си отива заради Едуард Сноудън

Директорът на Агенцията за национална сигурност на САЩ ген. Кийт Алекзандър и заместникът му се оттеглят в следващите месеци заради разкритията за методите й, направени от Едуард Сноудън, предаде Ройтерс.
Очаква се Кийт Алекзандър да се оттегли до март или април следващата година, което ще позволи на президента Барак Обама да реорганизира Директорът на Агенцията за национална сигурност на САЩ ген. Кийт Алекзандър и заместникът му се оттеглят в следващите месеци заради разкритията за методите й, направени от Едуард Сноудън, предаде Ройтерс. Очаква се Кийт Алекзандър да се оттегли до март или април следващата година, което ще позволи на президента Барак Обама да реорганизира

Дипломират се трети випуск специалисти по дентална медицина на МУ - Варна

На 19-ти октомври, от 10:30 ч. в зала 1 на ФКЦ – Варна, ще се състои тържествената промоция на Випуск 2013 на Факултета по дентална медицина към Медицински университет – Варна. Съботния ден ще е празничен и дългоочакван момент за шейсет и шестимата млади лекари стоматолози, които ще положат Хипократовата клетва.

Три главни риска пред развитието на страните от Югоизточна Европа очерта Плевнелиев

/КРОСС/ През последните години сме свидетели на качествено нови процеси в региона на Югоизточна Европа, преминахме във фаза на безпрецедентен мир, приятелство и разбирателство, каза президентът Росен Плевнелиев на гала-вечерта на форума „ЕС-Балкани", организиран от сп. „Икономист". В изказването си държавният глава открои европейската интеграция като основен двигател на позитивната промяна, а Балканите - като регион с огромен потенциал.Три главни риска пред развитието на страните от Югоизточна Европа очерта Росен Плевнелиев. На първо място това е недостатъчната свързаност, като предпоставка за устойчив икономически растеж. Стратегическата инфраструктура трябва да бъде изградена, за да бъде постигнато ново качество и конкурентоспособност, за повече инвестиции и работни места, каза президентът.Друг основен риск са стабилността, ефективността и прозрачността на институциите. „Хората очакват от политиците да бъдат на висотата на демократичната държава, институциите да бъдат с лице към малките компании и да гарантират справедлива среда, за да може всеки инвеститор да инвестира в региона, а не само тези, които имат връзки", коментира Росен Плевнелиев. По думите му, подадената ръка на гражданското общество ще помогне на институциите в региона като цяло да заработят по-ефективно и прозрачно

Плевнелиев на форум за Балканите: Връзкарството пречи, нужна е свързаност


Балканите са връзката, а не границата между Европа и Азия и когато инвеститорите осъзнаят потенциала на този регион с 60 млн. души население, ще се възползват от него. Тази теза разви президентът Росен Плевнелиев в изказване пред участниците в гала вечерта на форума  "ЕС-Балкани", организиран от авторитетното британско списание "Икономист". 

Държавният глава очерта основните проблеми, характерни както за България и другите балкански страни поотделно, така и общо за региона. 
...

Свободата за пушене – празен популизъм от страна на БСП. Няма да мине

Оказва се, че махането на забраната за пушене се свежда до празен популизъм от страна на БСП. Тя обеща преди изборите да разреши пушенето в кръчмите и да продължи строителството на АЕЦ „Белене”. Когато в e-vestnik правихме предизборен преглед на партиите, тези намерения на БСП ги отбелязахме като нещо негативно (виж тук). Но по въпроса обществото е разделено – повече от половината искат да се строи нова АЕЦ и около половината искат да се пуши в заведения. Затова обещанието на БСП специално за пушенето е с цел да се хареса на половината избиратели. Да демонстрира загриженост за губещите заведения, хотели, туризъм, за съкращаване на работни места.

Какво се получи, обаче?
Оказа се, че след като забраната за пушене беше въведена от юни 2012 г., печалбата на „Булгартабак” е нараснала. За първите 6 месеца на тази година е скочила с 34%, до 41 млн. лв.
През 2012 г. от асоциацията на ресторантьорите прогнозираха, че загубите за бизнеса при пълната забрана за тютюнопушене в закритите обществени места ще достигнат 200 млн. лв., като много заведения ще фалират, а 18 000 служители ще бъдат съкратени. Имаше и други кресливи параноични прогнози (виж тук). Но имаше и трезви гласове от страна на туристически организации, че приходите ще се увеличат, заради семейните туристи (виж тук).

След забраната, мрачните прогнози не се сбъднаха. Увеличил се е броят на българските туристи с около 10%, нарастват приходите на хотелите. Заведения могат да се оплачат (главно през зимния период), но като цяло това не се е отразило на икономиката. Освен че е положително за здравето на хората и ще се отрази и на разходите за здравеопазване.

За какво е нужно сега пак да се връщаме към пушенето в заведения? Ако разрешат частично ,това ще направи неравностойна конкуренция между заведенията - не всички могат да обособят отделни зали. Каквото и да приказват защитниците на пушенето, в Западна Европа пушачите са изгонени навън. ЕК постепенно създава среда без тютюнев дим в целия Европейския съюз.

Затова махането на забраната е отдалечаване от цивилизацията. И ако има нещо, за което e-vestnik да е казал добра дума за Бойко Борисов, това е заради пушенето (виж тук). Въпреки че си преобърна позицията няколко пъти.

Но опитът на БСП за махане на забраната няма да мине. Партията хитро е оставила депутатите да гласуват по съвест. Същото са решили и в ДПС. Така няма да се събере мнозинство при гласуването. Това още веднъж показва, че ходът е чисто популистки.

Има признаци, че и със строителството на АЕЦ „Белене” работата отива само на приказки. Чисто икономически този проект се очерта като неизгоден и за пореден път няма да стане. Досега е имало няколко неуспешни опита да се построи, първият е пропаднал още при комунизма.

БСП се опитва да си изпълни предизборните обещания, но не се старае много. И по-добре.

Тийнейджър преби жестоко майка си, арестуваха го след като се барикадира в дома им

18-годишен младеж е арестуван в София, след като е нападнал и пребил жестоко майка си, съобщи БНР. Инцидентът е станал в столичния квартал „Овча купел" около 20.00 часа.

От полицията съобщиха, че жената е в тежко състояние и е закарана с линейка в болница. След инцидента младежът е опитал да се барикадира в жилището, но е бил арестуван от полица 18-годишен младеж е арестуван в София, след като е нападнал и пребил жестоко майка си, съобщи БНР. Инцидентът е станал в столичния квартал „Овча купел" около 20.00 часа. От полицията съобщиха, че жената е в тежко състояние и е закарана с линейка в болница. След инцидента младежът е опитал да се барикадира в жилището, но е бил арестуван от полица

Данчо Каратиста пробвал да метне шуменски бизнесмен

Небеизвестният шуменски бандит Данчо Каратиста е бил спипан от шуменски полицаи, докато се опитвал да измъкне пари от местна фирма уж да помогне на нуждаещ се от операция каратист.

Пет държави бяха избрани за непостоянни членове на СС на ООН

Общото събрание на ООН избра пет нови непостоянни членове на Съвета за сигурност, съобщи ДПА. От африканската група бяха избрани Чад и Нигерия, които да заменят Мароко и Того. Саудитска Арабия беше определена да заеме мястото на Пакистан като представител на Азиатско-тихоокеанския регион. Чили замени Гватемала от групата на Латинска Америка. Литва беше определена за представител на Източна Европа на мястото на Азербайджан, посочва БТА. Кандидатурите на нито един от новите членове не срещнаха съпротива при избора и всички събраха най-малко по дв...

Нападателят на Доган: Каквото правя, го правя от любов към истината

София /КРОСС/ Нападателят на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган - Октай Нимехмедов, написа нов писмо с обвинения. Текстът е публикуван във фейсбук профила на брат му Метин Енимехмедов.„Държавата ни е като престъпна организация, мачка този, който я пази и този, който й вреди! Попаднала в ръцете на зли хора, тя може да се превърне в оръжие срещу собствения си народ. Историята е дала много примери за подобни явления", пише младежът„Днес, когато разделението на българските граждани е основен приоритет на правителството, необходимостта от обединение и любов между нас, истинските патриоти, расте! На карта е заложена репутацията на България и бъдещето на идните поколения! Наш дълг е да зачитаме честта и достойнството на родината ни и по този начин да почетем паметта на всички онези, храбри мъже и жени, които са се жертвали в името на свободата, демокрацията и едно по-добро бъдеще за всички нас. Съвестта ми е чиста! Каквото правя, го правя от любов към истината, към справедливостта, към Бог и държавата ! Чувствам се гражданин на света, но България е моят дом, моята родина! За съжаление, това в нея не е моята държава. Честит Празник и простете за невежеството. С любов Октай Енимехмедов", завършва подсъдимият за нападението над Доган бургазлия.    

Нападателят на Доган: Каквото правя, го правя от любов към истината

София /КРОСС/ Нападателят на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, написа нов писмо с обвинения. Текстът е публикуван във фейсбук профила на брат му Метин Енимехмедов.„Държавата ни е като престъпна организация, мачка този, който я пази и този, който й вреди! Попаднала в ръцете на зли хора, тя може да се превърне в оръжие срещу собствения си народ. Историята е дала много примери за подобни явления", пише младежът„Днес, когато разделението на българските граждани е основен приоритет на правителството, необходимостта от обединение и любов между нас, истинските патриоти, расте! На карта е заложена репутацията на България и бъдещето на идните поколения! Наш дълг е да зачитаме честта и достойнството на родината ни и по този начин да почетем паметта на всички онези, храбри мъже и жени, които са се жертвали в името на свободата, демокрацията и едно по-добро бъдеще за всички нас. Съвестта ми е чиста! Каквото правя, го правя от любов към истината, към справедливостта, към Бог и държавата ! Чувствам се гражданин на света, но България е моят дом, моята родина! За съжаление, това в нея не е моята държава. Честит Празник и простете за невежеството. С любов Октай Енимехмедов", завършва подсъдимият за нападението над Доган бургазлия.    

Прокурори се жалват от шефа си

София /КРОСС/ Обвинители от специализираната прокуратура молят в писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъдат преместени на друго място, ако не бъдат взети мерки срещу шефа им Светлозар Костов. Оплаквали се от отношението му, което било предизвикано от тяхно предишно писмо до ВСС. Историята започнала, след като на 3 октомври Костов загуби надпреварата за шеф на спецапелативната прокуратура. 10 дни по късно той обясни провала си с нечестен конкурс и заяви, че ВСС бил повлиян от лобита. Светлозар Костов каза, че спечелилата поста Даниела Попова има "известна близост" със зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.След като научил за новото писмо Костов изтрещял и едва ли не искал да претърсва компютрите, за да разбере кой е авторът, пише "Труд".

Сирийски бежанец със спрели бъбреци спасен в Хасково

Сирийски бежанец се размина на косъм със смъртта, след като бе докаран в хасковските хирургии с отказали органи.

29-годишният Мусбах Ражех бил с трансплантиран бъбрек, но по време на 20-дневното размотаване из лагери и бежански центрове, не вземал задължителните за след трансплантация лекарства.

Сирийски бежанец се размина на косъм със смъртта, след като бе докаран в хасковските хирургии с отказали органи. 29-годишният Мусбах Ражех бил с трансплантиран бъбрек, но по време на 20-дневното размотаване из лагери и бежански центрове, не вземал задължителните за след трансплантация лекарства.

Цар Киро излиза от затвора

/КРОСС/ Кирил Рашков излиза на свобода. Очаква се в петък ромският бос да излезе от затворническото общежитие в Пловдив, където изтърпяваше присъда за закана за убийство. Рашков бе съден от Асеновградския съд на 3,5 г. затвор, но впоследствие наказанието му бе намалено от Върховния касационен съд с една година.Миналата седмица стана ясно, че Цар Киро е заявил готовността си да не се връща в село Катуница. Не е ясно дали решението му е продиктувано от твърдата позиция на жителите на селото да не го допускат и подкрепата, която те имат от страна на кмета Красимир Юруков, който препоръча семейството на Рашков да не се връща в Катуница.Не без значение е и готовността на рокери и футболни фенове да се намесят при ново ескалиране на напрежението между жителите на селото и ромската фамилия.На 23 септември 2011 г. в Катуница след свада с клана Рашкови бе прегазен от бус 19-годишният Ангел Петров. При последвалите размирици в селото сърцето на приятеля му Павел Толев не издържа и младежът почина.Жителите на Катуница въстанаха срещу ромската фамилия и раздадоха правосъдие, като изгориха палатите им. Пет месеца след размириците, в началото на 2012 г., самопровъзгласалият се за цар Кирил Рашков бе осъден заради закана за убийство срещу вуйчото на прегазения Ангел Веселин Христев и Иванка Петрова.Внукът на Цар Киро - Ангел Рашков, също бе арестуван за заплахи с убийство. Той получи ефективна присъда от 8 месеца, съобщава bTV.    

“Епископът на лукса” - още беди за Католическата църква

Франс прес

Епископът на Лимбург Тебарц-ван Елст. Снимка: от тв екрана

Едва съвзела се от педофилските скандали, изправили я пред тежки изпитания между 2010 и 2012 г., Германската католическа църква се опасява, че скандалът с епископа прахосник на Лимбург може да доведе до нов отлив на вярващи.

От седмица името на епископа на Лимбург монсеньор Франц Петер Тебарц-ван Елст е във водещите заглавия на германските вестници. Човекът, комуто медиите дадоха прозвището “епископа на лукса”, е в центъра на полемика за цената на новата епископска резиденция, която си е построил в Лимбург. При първоначално предвидени 5,5 милиона евро разходите в крайна сметка надхвърлили 3,1 милиона заради разточителните изисквания на епископа, твърдят критиците му.

В епархията му, където вярващите настоятелно искат оставката му, броят на хората, нежелаещи да бъдат регистрирани като католици, расте експлозивно. Ако тази тенденция обхване цяла Германия, това ще струва скъпо на Църквата.

“Никога не съм виждал да се надига такава вълна”, призна вчера в местния всекидневник “Франкфуртер нойе пресе” Рюдигер Ешофен, отговарящ за религиозните вписвания и заличавания в административния съд в Лимбург.

В Германия данъкоплатците са длъжни да обявяват дали са католици, протестанти или без религиозна принадлежност. Държавата удържа 8 до 10 процента допълнителни данъци върху доходите на регистрираните вярващи, както твърдят регионалните управи, след което превежда събраните суми на различните религиозни общности. Всеки обаче може да поиска да бъде заличен от списъците на цената на една административна услуга.

В Лимбург, където през 2012 г. от регистрите са се отписали 295 католици - по-малко от един на ден, само в понеделник отписване са поискали 29 души, миналия петък - 18, а преди това в четвъртък - 20, отбелязва Ешофен.

Германската католическа църква, която едва започна да се съвзема след разкритията за сексуалните посегателства върху деца и юноши в нейните институции, се бои, че скандалът в Лимбург може да отприщи масово недоверие.

През 2010 г., когато скандалите започнаха да излизат наяве, Католическата църква бе напусната от 180 000 души. През 2012 г. те намаляха до 118 000 - по-малко, отколкото през 2009 г., преди разкритията.

Съществува реална опасност за Църквата, признава пред АФП Детлеф Полак, социолог от групата за религиозни и политически изследвания към Университета в Мюнстер.

“Много хора казват, че не желаят повече да подкрепят финансово Църквата, ако целта е да се задоволява ламтежа за лукс на един епископ”, уверява той.

Около 23-те милиона германци, определящи се като католици, са осигурили през 2012 г. на Църквата 5,2 милиона евро под формата на религиозен данък - нейния основен източник на приходи.

Освен за функционирането на духовенството тези пари отиват за финансиране на болници, детски ясли и други институции за социално подпомагане.

Няколко германски епархии обявиха намерението си да огласят финансовото си състояние, за да няма подозрения за начина им на живот.

Освен финансовия риск, Църквата се опасява от загуба на доверието към институцията, която все още играе важна роля в обществото.

Канцлерът Ангела Меркел, дъщеря на протестантски пастор, изрази в понеделник безпокойство чрез говорителя си Щефен Зайберт, който каза, че тя иска бързо да се намери изход от кризата, за да се съхрани “доверието на хората в тяхната църква”.

“Значителна част от доверието обаче вече се е изпарила”, казва Детлеф Полак. “Епископът на Лимбург повече не може да изпълнява функциите си в своята епархия. Най-добре ще е той сам да се оттегли от поста”, съветва го ...

27 739 роби в България

Близо 30 милиона души по света живеят в робство в днешно време. Те са жертва на трафик на хора, принуждавани са да проституират, насилвани са да работят, за да изплащат дългове, и дори се раждат като роби. Това посочва първият Глобален индекс на робството 2013, съставен от австралийската фондация Близо 30 милиона души по света живеят в робство в днешно време. Те са жертва на трафик на хора, принуждавани са да проституират, насилвани са да работят, за да изплащат дългове, и дори се раждат като роби. Това посочва първият Глобален индекс на робството 2013, съставен от австралийската фондация "Уолк фри" ("Движи се свободен"). Индексът

Спасиха сирийски бежанец със спрели бъбреци

Сирийски бежанец се размина на косъм със смъртта, след като бе докаран в хасковските хирургии с отказали органи.

29-годишният Мусбах Ражех бил с трансплантиран бъбрек, но по време на 20-дневното размотаване из лагери и бежански центрове, не вземал задължителните за след трансплантация лекарства.

Сирийски бежанец се размина на косъм със смъртта, след като бе докаран в хасковските хирургии с отказали органи. 29-годишният Мусбах Ражех бил с трансплантиран бъбрек, но по време на 20-дневното размотаване из лагери и бежански центрове, не вземал задължителните за след трансплантация лекарства.

Руските комунисти искат визи за гастарбайтерите от ОНД

Общежитие на нелегални имигранти от Таджикистан край Москва. Снимка: от тв екрана

Руските комунисти замислят референдум за въвеждане на визи за трудови мигранти от ОНД, ако мнозинството в Държавната дума отхвърли подготвяния от тях съответен законопроект, пише “Независимая газета”, цитиран от Би Би Си. Лидерът на компартията Генадий Зюганов поискал спешно свикване на Съвета за сигурност по повод безредиците в столицата тези дни.

Вчера край Москва бе задържан азербайджанецът Орхан Зейналов, заподозрян в убийството на руския младеж Егор Шчербаков, прободен с нож в четвъртък в район Бирюльово, напомня вестникът. Той представя различни версии за последвалите погроми в местни търговски центрове, където работят гастарбайтери.

“На практика всички мигранти са въоръжени - може в миг да извадят нож и да ти видят сметката”, разказва източник от федералното следствие. Но и погромите са опасни за местните хора - може да има случайни жертви.

“Държавата е слаба и може да бъде силна само избирателно, щом тръгне срещу някого. Във всички други случаи е слаба и поначало не може да осигури на хората минимална защита”, коментира политологът Игор Бунин.

“При масови безредици слабата държава не взема системни мерки, а спорадични” - търси изкупителни жертви, забелязва изданието по повод уволнението на полицейския началник в Бирюльово. “А Държавната дума побърза да хвърли отговорността за междуетническите конфликти върху общинските власти”, добавя то.

Президентът Владимир Путин е против въвеждането на визов режим със страните от ОНД, напомня всекидневникът негово изявление малко преди събитията в Бирюльово. Интересът на властта да запази статуквото е разбираем - тя не иска да си разваля отношенията със съседни държави, пише той.

Руската власт доста преувеличава зависимостта на Русия от икономиката и доброжелателното отношение на съседките й от ОНД, смята аналитикът Михаил Ремизов. Понякога обаче Кремъл е склонен да направи изключение - тези дни примерно президентският съветник Сергей Глазев подробно разказа по телевизията защо Москва трябва да въведе визов режим с Украйна, ако тя влезе в Евросъюза, се казва в статията.

Значи геополитическите интереси на Русия са по-мили на ръководството й от интересите на гражданите - освен дискомфорт те вече всеки ден и час са изправени пред реални рискове заради съседството с хора от чужда култура. Трети ден поред жителите на Бирюльово описват ужасите на всекидневния живот в близък досег с гастарбайтерите, изпълнили района. Днес все още има кой да ги слуша. Утре ще ги забравят - до следващия погром”, прогнозира “Независимая газета”.

“Ведомости” разказва за братя Гаджиеви от руската кавказка република Дагестан - собственици на съсипаната от погромаджии в неделя плод-зеленчукова борса в Бирюльово. Според сп. “Форбс”, цитирано в материала, това са Алиасхаб Гаджиев и Игор Исаев. Последният се казвал преди Ибрагим Гаджиев, но се прекръстил, след като имал неприятности с органите на реда.

Федералният Следствен комитет, държавната служба Роспотребнадзор и московските власти се състезават в момента кой да затвори търговската база, но братята “си имат още доста работи - и ферми, и банка, и агенция за охрана”, отбелязва вестникът.

Според Максим Саяпин, чиято фирма търгува на борсата на Гаджиеви, дневният оборот на обекта е 70 милиона рубли - над 2 милиона долара. Или 20 на сто от общия оборот на плод-зеленчуковата продукция в московския регион. Представител на кметството обаче уверява, че за наемателите има площи в други борси.

Печатът цитира Магомед Толбоев, почетен президент на компания “Новие Черьомушки” - оператор на борсата в Бирюльово. Летец-изпитател, удостоен със званието ...

Лъсна скандалното минало на годеницата на принц Хари

/КРОСС/ 24-годишната любима на принц Хари - Кресида Бонсас, може и да не стане принцеса и всичко това се дължи на скандалното й минало на палава мажоретка, предлагаща сексуални услуги в провокативен британски сериал.Ако човек се стреми да стане известен, още повече пък член на кралското семейство, той трябва да е подготвен за пикантните неща, които папараците могат да изровят от миналото му. Наскоро медиите разтръбиха, че принц Хари и момичето му ще се женят следващото лято. И се започна. Папараци успяха да изкопаят горещи кадри от сериала, в който красавицата се е снимала преди четири години. Във филма тя изпълнява ролята на необременена от високи морални устои ученичка от частно училище. Според сценария, мажоретките са предлагали сексуални услуги на първокурсниците, за да може след това те да ги подкрепят на училищните съвети. 20-годишната (тогава) Кресида се появява само в един епизод и за няколко минути танцува в костюм на супер- жена. Но какво ще си помисли за това кралицата?Кресида и принц Хари започват да се срещат през пролетта на 2012 г. След „голия" скандал с принца в Лас Вегас обаче тя реши да прекрати връзката им. Напоследък младите хора отново започва да се среща и в началото на октомври бе съобщено, че ще се женят. video:http://www.youtube.com/watch?v=rtCi1x9PUjI

Правят фискален съвет на мъдреците

Независим фискален съвет от петима икономисти ще следи дали управляващите не надвишават допустимия по Закона за публичните финанси 3% дефицит в бюджета и ще информира обществото за състоянието на хазната. Ако макроикономическите прогнози се разминават значително от отчетните данни за период от поне 4 последователни години, експертите ще ... Независим фискален съвет от петима икономисти ще следи дали управляващите не надвишават допустимия по Закона за публичните финанси 3% дефицит в бюджета и ще информира обществото за състоянието на хазната. Ако макроикономическите прогнози се разминават значително от отчетните данни за период от поне 4 последователни години, експертите ще ...

Ракети за Турция - расте влиянието на Китай в Близкия изток

Ройтерс

Вероятната продажба на усъвършенствани ракети от Китай за Турция въпреки възраженията на нейните съюзници от НАТО може да ядоса Вашингтон и други столици, но не би трябвало да е изненада.

Макар САЩ да са похарчили милиарди долари и да са дали стотици жертви в Ирак и Афганистан, Пекин дискретно увеличава присъствието си в Близкия изток.

Във военно отношение САЩ, които поддържат постоянно присъствие на самолетоносачи близо до Персийския залив, както и десетки други военни кораби и големи бази в Турция, Катар и Обединените арабски емирства, засега са господстващата сила в региона.

Китай в общи линии следва Русия, когато става дума за Близкия изток, макар понякога да изглежда дистанциран по въпроси като Сирия.

Икономическото, политическото и дипломатическото влияние на Пекин обаче бързо нараства. Китайското министерство на търговията каза миналия месец, че в момента търговията между Китай и арабските държави достига 222 милиарда долара на година - 12 пъти повече в сравнение с нивото от 2002 г. Това би надхвърлило търговията между САЩ и Близкия изток, оценявана на 193 милиарда долара през 2011 г.

Във военната област Китай също засилва позициите си. Освен състоящата се от три кораба антипиратска мисия, която поддържа в Индийския океан, Пекин има миротворци в силите на ООН в Ливан.

Решението на Турция да сключи сделка за закупуване на китайската ракетна отбранителна система “ФД-2000″ вместо конкурентни американски или европейски системи може да е знак за неща, които предстоят.

“Това е предупредителен сигнал”, каза Кристина Лин, бивше длъжностно лице, а сега научен сътрудник в Института за съвременни международни изследвания. Миналата година тя информира по въпроса Съвета на началник щабовете на Пентагона. “Китай се стреми към доста по-значима роля в Близкия изток и е все по-приет там”, заяви тя.

Според нея интересите на Китай в региона се простират в различни области - от енергетика и инвестиции до противопоставяне на разпространението на въоръжените действия на джихадисти, които са голяма тревога за Пекин в неговите мюсюлмански провинции.

Фирмата “Китайска корпорация за внос и износ на прецизни машинни съоръжения” (ККВИПМС), която произвежда ракетните системи, е подложена на американски санкции за нарушаване на закона за забрана на вноса и износа на оръжия за и от Иран, Северна Корея и Сирия. Въпреки че турски служители казаха, че сделката още не е официално финализирана, тя вероятно ще се осъществи.

Служители от САЩ и други страни от НАТО се оплакват, че тя може да не бъде съвместима с други системи на НАТО и да увеличи опасността от кибернетична атака или друга намеса на територията на алианса. Според китайското външно министерство реакцията на западните държави е прекалена като се има предвид, че това е едно по същество чисто търговско решение.

Според експерти смесването на търговия и геополитика стои в сърцевината на подхода на Пекин. Китайски представители редовно посещават повечето близкоизточни държави, а редица регионални лидери, сред които турският премиер Реджеп Тайип Ердоган, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, палестинският президент Махмуд Абас и йорданският крал Абдула Втори, посещават Китай.

Някои анализатори казват, че след “Арабската пролет” и решението на САЩ да изоставят свои отдавнашни довереници като Хосни Мубарак в Египет у някои правителства възниква желанието да намерят алтернативни съюзници. Даже отдавнашни партньори на САЩ усещат привличането.

“Лично аз имам близки приятелски отношения с различни китайски лидери, настоящи и бивши”, каза миналия месец йорданският крал Абдула Втори пред китайски медии. “Ние сме заинтересовани да ...

Ал Каида отново в Ирак, буди стари страхове

Асошиейтед прес

Американски войници в Ирак. Снимка: багнюз

Първо избухнало огненото кълбо, после се чули писъците на жертвите. Взривната вълна от самоубийствения атентат недалеч от багдадско гробище ударила Насер Уалид Али и обсипала гърба му с осколки.

Али бил от късметлиите. Най-малко 51 души загинаха при този атентат на 5 октомври, много от тях шиитски поклонници, минаващи на път към храм. Никой не пое отговорност, но няма съмнение, че взривът бе дело на местното подразделение на Ал Каида. Атентаторите самоубийци и колите бомби са визитната му картичка, а цивилните шиити са сред любимите му мишени.

Ал Каида започна отново да надига глава в Ирак след изтеглянето на американските войници през 2011 г. и сега изглежда толкова силна, колкото не е била от години. Терористичната организация показа, че е способна да извършва нападения с много жертви по няколко пъти на месец, повишавайки броя на жертвите в Ирак до най-високите равнища от половин десетилетие. Тя смята всяко нападение за средство да култивира обстановка на хаос, която подкопава авторитета на оглавяваното от шиити правителство.

Бегълци от затвори в последно време подсилиха редиците на Ал Каида, а усещането за маргинализация на сунитите и хаосът от гражданската война в съседна Сирия подхранват завръщането й.

“Никой не е в състояние да контролира тази ситуация”, казва Али, който охранява сунитски гробищен парк, изникнал до свещената джамия “Абу Ханифа” през 2006 г., когато религиозните борби заплашваха да хвърлят Ирак в истинска гражданска война.

“Не сме в безопасност нито в кафенетата, нито в джамиите, нито дори на футболните стадиони”, продължи той, изброявайки набързо някои от мишените, поразени нееднократно през последните месеци.

Убийствата нараснаха значително след кръвопролитните действия на силите за сигурност срещу сунитски протестен лагер в северния град Хауиджа през април. По данни на ООН 712 души са загинали при насилие в Ирак през този месец - към тогавашния момент това е най-големият брой от 2008 г.

Но черната статистика оттогава се увеличава ежемесечно. През септември са убити 979 души.

Ал Каида няма “монопол” върху насилието в Ирак, страна, където повечето домакинства си имат скрит поне по един автомат. Други сунитски екстремисти като Армията на мъжете от Ордена “Накшабанди”, която има връзки с хора от вече незаконната партия Баас на Саддам Хюсеин, също извършват нападения, както и шиитски екстремисти, които се мобилизират отново с ескалацията на насилието.

Но вълните от атентати с коли бомби и самоубийствени нападения на Ал Каида съставляват основната част от кръвопролитията.

По-рано тази година местният клон на организацията се преименува на “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ), подчертавайки трансграничните си амбиции. Подразделението играе по-действена военна роля наред с други сунитски бунтовници в битката за сваляне от власт на сирийския президент Башар Асад, а негови членове извършиха нападение срещу сирийци близо до слабо контролираната граница вътре в Ирак.

САЩ смятат, че лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади вече действа от Сирия.

“С оглед на вакуума в сигурността за него има смисъл да направи това”, казва Пол Флойд, който е военен аналитик в компанията за глобално разузнаване “Стратфор” и е изкарал няколко мисии в Ирак. По думите му вълненията в Сирия може би улесняват още повече Ал Каида да се сдобие с експлозиви, които да използва в Ирак.

“Знаем, че запаси на сирийската армия са попаднали в ръцете на бунтовници. Няма какво да попречи на част от тези запаси да преминат през границата”, заявява Флойд.

Иракски представители признават, че организацията става по-силна.

Ал Каида започна активно да набира повече млади иракски мъже за участие в самоубийствени мисии, след като години наред разчиташе основно на чуждестранни доброволци, смятат двама служители от разузнаването. Според тях Ал Багдади е издал заповеди за по 50 нападения на седмица, които, ...

Иде разведряване по трудния въпрос за мира в Кипър

Франс прес

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Очакваното подновяване на преговорите между властите на двете части на Кипър възроди надеждата за решаване на кризата, предизвикана от разделянето на острова през 1974 г., която вреди на трудния процес на присъединяване на Турция към ЕС.

Още от започването си през 2005 г. преговорите за присъединяване между Брюксел и Анкара бързо се превърнаха в път на мъки. За осем години само една от 35 преговорни глави бе затворена с усилие.

Вина за това имат колебанията на някои стожери на ЕС като Франция и Германия за присъединяване на една страна със 75-милионно население, което в голямото си мнозинство е мюсюлманско, но също така и най-вече конфликтът между Турция и Гърция за съдбата на Кипър.

ЕС замрази осем преговорни глави заради отказа на Турция да разреши на кораби от Южен Кипър, член на ЕС, да акостират в нейните пристанища.

“Кипърският проблем остава основната пречка за интеграцията на Турция. Няколко глави са блокирани заради това. Ние се надяваме, че мирният процес може да бъде подновен до края на октомври”, отбелязва европейски дипломат.

Островът в източната част на Средиземно море е разделен на две части от 1974 г. и интервенцията на на турската армия, последвала преврат, вдъхновен от кипърски гръцки националисти, които желаеха да присъединят острова към Гърция. Оттогава една трета от територията на острова в северната му част се управлява от правителство, признато само от Турция.

Кипърските гърци отхвърлиха през 2004 г. с реферндум план за повторно обединение на острова, изработен под егидата на ООН, който бе одобрен с мнозинство от кипърските турци. Няколко месеца след гласуването южната част на острова влезе в ЕС.

Мирните преговори, които бяха поддържани криво-ляво, са блокирани от юли 2012 г. Севернокипърската турска република напусна масата на преговорите, за да протестира срещу кипърското ротационно председателство на ЕС и Република Кипър отложи подновяването им, заета изцяло със сериозната финансова криза, която я засегна.

Но от няколко седмици атмосферата се разведри значително.

“Новият президент на Кипър Никос Анастасиадис изрази няколко пъти волята си за подновяване на диалога. Гърция, както и Турция, изглеждат готови да продължат напред”, казва с радост европейският дипломат. “Ние имаме доста основания да бъдем оптимистично настроени, във всеки случай по-оптимистично настроени, отколкото преди две години”.

“Ние трябва да се подготвим за нов кръг на преговори, ние сме изцяло съгласни с Гърция за това да бъде даден нов тласък”, каза в петък Анастасиадис.

Гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Куркулас демонстрира същото желание. “Има воля от страна на кипърския президент за задвижване на преговорите. Трябва да се види сега дали другата страна е готова да направи същото”, каза той пред АФП.

Кипърските турци изглеждат на същата вълна. В четвъртък министърът на външните работи Йоздил Нами дори пожела подписване на споразумение “преди март 2014 г.”. “Ние не изискваме никакво предварително условие. Желаем преговорите да продължат оттам, откъдето бяха прекъснати”, посочи той.

“Ние искаме преговорите да се подновят колкото е възможно по-скоро и те да приключат бързо в определения график”, добави говориитлят на турското министерство на външните работи Левент Гюмрюкчю.

Отговорните представители на двете страни трябва да се срещнат на 4 ноември в присъствието на ООН и на двете страни “гаранти”.

Много на брой и трудни въпроси остават нерешени. Като този за връщането на бившия курорт Вароша, някогашен търговски и туристически бисер в източната част на Кипър, който е ...

Присъединяването към ЕС като единствен шанс за Сърбия

Сърбия обърна нова страница - с историческото споразумение между Белград и Прищина от април тази година, важните жестове към съседните страни с цел помирение, влизането в сила на всеобхватна рамка за сътрудничество с ЕС - Споразумението за стабилизиране и асоцииране и, преди всичко, с началото на преговори за присъединяване към ЕС.

Европа сега вижда Сърбия в нова светлина - като динамична страна, решителна в провеждането на реформите и изграждането на нейното бъдеще, основано на ценностите на ЕС. Постиженията на Сърбия се превръщат в мощен източник на вдъхновение за останалите страни в региона.

Началото на присъединителни преговори е особен повратен момент в отношенията на Сърбия с ЕС. И повече от това - това представлява възможност без прецедент за страната и нейните граждани. На повърхността процесът на преговори с ЕС може да изглежда технически, с хиляди страници различни правни актове и закони, които се анализират и синхронизират.

Всъщност, този процес предлага единствен шанс за провеждане на реформите и въвеждането на най-висши стандарти в много области, които покрива - от укрепването на човешките права и правовия ред, чрез по-добра държавна администрация, до подобряване на защитата на околната среда и правата на потребителите. Процесът ще бъде изискващ и ще бъде необходимо определено време, но усилията ще се изплатят.

Реформите не са заради ЕС, те са заради Сърбия - една модернизирана страна, която твърдо се придържа към стандартите на ЕС, ще донесе ползи на своите граждани и то не само след като се присъедини към съюза, а и преди това, по време на цялата подготовка за членство. По този начин трансформиращата мощ на разширяването на ЕС вече действаше при другите страни и така ще бъде и в случая със Сърбия.

Това е само началото на един дълъг път - темпото ще зависи от самата Сърбия и нейния успех във вътрешните реформи и поетите задължения. Фокусът сега ще бъде в областите, които са ключови за всеки в Сърбия - реформа на правосъдието, борба с корупцията и организираната престъпност, реформа в държавната администрация. Трябва решително да се отнасяме към икономическите предизвикателства, преди всичко във връзка с тежката фискална ситуация и високото ниво на безработица.

И същевременно, Сърбия със сигурност трябва да остане напълно посветена на нормализирането на отношенията с Косово и прилагането на всички споразумения, постигнати в диалога. Пътят на Белград към членство в ЕС предлага особен шанс за модернизирането на Сърбия в следващите години. За него ще бъде необходимо известно време и ще има много предизвикателства, но си струва да бъде предприет. Европейската комисия остава посветена да съпътства Сърбия на този път. Сега този шанс може да се използва възможно най-добре и Белград е на крачка от това.

БТА

Астероид заплашва Земята през 2032 г.

Астероид ни заплашва през 2032 г., тъй като може да се сблъска тогава със Земята, предаде ИТАР-ТАСС.
Небесното тяло с диаметър 400 метра било открито от астрономи от Кримската астрофизическа лаборатория в Украйна. То е записано под името 2013 TV135.
В момента астероидът се движи към нашата планета със скорост 10 км в секунда. Астероид ни заплашва през 2032 г., тъй като може да се сблъска тогава със Земята, предаде ИТАР-ТАСС. Небесното тяло с диаметър 400 метра било открито от астрономи от Кримската астрофизическа лаборатория в Украйна. То е записано под името 2013 TV135. В момента астероидът се движи към нашата планета със скорост 10 км в секунда.

Българите в Атина на протест срещу продаването на земя на чужденци

Листовката за протеста

Българите в Атина свикват протест срещу премахването на забраната за продажба на земя на чужденци, съобщи сайтът на българите в Гърция newsbg.eu.

Митингът е насрочен за неделя пред българското посолство в гръцката столица.

Мотото на протеста е “Да продадеш земята на родината си е, като да продадеш тялото си!”.

Предложеното от “Атака” удължаване с още седем години на забраната за продажба на земеделски земи на чужденци бе отхвърлено от парламентарната комисия по външна политика в сряда, след като по-рано през деня депутатите решиха поправката да бъде разгледана до края на седмицата.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че е малко вероятно забраната да бъде удължена. Подписали сме договора си за присъединияване с ЕС през 2005 г. Поискали сме гратисен период, дали са ни, изтекъл е, коментира Орешарски.

Земеделският министър Димитър Греков коментира пред журналисти, че не е толкова страшно, че от идната година чужденци ще могат да купуват земя. „Те и досега са купували, като регистрират дружества в България – каза агроминистърът след заседание на земеделската комисия в Народното събрание.

 

 

Статията "Българите в Атина на протест срещу продаването на земя на чужденци" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

117 000 домакинства вече са се снабдили с дърва за огрев

117 000 домакинства вече са си закупили дърва за огрев. Със започването на отоплителния сезон все повече се търсят дърва за огрев, като само за последните две седмици около 20 000 домакинства са се снабдили с дърва. Количеството реализирана дървесина за този отоплителен сезон е малко над 800 000 пространствени кубични метра.

ЦСКА оттегли обвиненията срещу Лех Познан

Дни след като ЦСКА се отказа от парите за Сашко Тонев като част от споразумението с бившите собственици на клуба, "армейците" оттеглиха обвиненията срещу Лех Познан във връзка с трансфера на Александър Тонев.

Прокурори се жалват от шефа си Костов

Обвинители от специализираната прокуратура молят в писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъдат преместени на друго място, ако не бъдат взети мерки спрямо началника им Светлозар Костов. Това научи “Труд” от източници в съдебната власт. 
Те се оплаквали от отношението му, което било предизвикано от предишно тяхно писмо до ВСС. Обвинители от специализираната прокуратура молят в писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъдат преместени на друго място, ако не бъдат взети мерки спрямо началника им Светлозар Костов. Това научи “Труд” от източници в съдебната власт. Те се оплаквали от отношението му, което било предизвикано от предишно тяхно писмо до ВСС.

Опит за провокация и акция ”Чисти ръце” на протеста

Намеса на полицията с цел избягване на провокация имаше на 126-тия #ДАНСwithme в столицата. Демонстранти се обявиха за "чисти ръце" в политиката. Имаше и пореден контрапротест в защита на управляващите.

Кирил Рашков излиза от затвора

Рашков е излежал наказанието си и се прибира у дома. Все още не е ясно къде точно ще се прибере, тъй като в родната му Катуница се заканиха да не го допускат

Бизнесмен блъсна полицай и мина през крака му

Най-големият строителен предприемач във Варна Венцислав Дорелов мина с мерцедеса си през крака на полицай, който му направил забележка за неправилно паркиране. Прокуратурата съобщи, че ще иска наказание за бизнесмена до 3 г. затвор. В момента той е с гаранция от 2000 лв.
Полицията съобщи, че около 12,15 ч в сряда Дорелов решил да паркира... Най-големият строителен предприемач във Варна Венцислав Дорелов мина с мерцедеса си през крака на полицай, който му направил забележка за неправилно паркиране. Прокуратурата съобщи, че ще иска наказание за бизнесмена до 3 г. затвор. В момента той е с гаранция от 2000 лв. Полицията съобщи, че около 12,15 ч в сряда Дорелов решил да паркира...

Откриха най-смъртоносното вещество в света

/КРОСС/ Учените откриха най-отровното вещество, познато до момента на човека. Въпреки това, за първи път научната общност решава да запази в тайна подробности около откритието си, тъй като все още не е открит антидот на опасното вещество. Според доклада на експертите, вдишването на вещества, произведени от бактерията Clostridium botulinum в размер само на 2 милиарда на грам може да убие възрастен човек.Токсичното вещество блокира освобождаването на ацетилхолин от нервните клетки, отговорен за работата на мускулите. Ако случайно веществото попадне в организма заедно с храната, а това може да се случи , тъй като бактериите често растат в храните - човекът се разболява от ботулизъм и умират за кратко време от парализа.Ботулизъм обикновено се лекува с помощта на антитела, които се произвеждат по изкуствен начин. Те реагират на седем известни вида на заболяването, наречени от експертите от А до G. Въпреки това, учени от Калифорнийския департамента за обществено здраве в Сакраменто обявиха, че са открили осмия тип токсин - H. Токсичното вещество е намерено в изпражненията на дете, при което са се наблюдавали характерните симптоми на ужасната болест. И, за съжаление, към момента не е намерен начин за борба с новото заболяване.

Вендинг машините без касови апарати

Върховният административен съд (ВАС) отмени текстове от наредбата на министъра на финансите, с която собствениците на вендинг машини бяха задължени да монтират касови апарати. Решението е окончателно и с него магистратите не просто отменят това изискване, а обявяват въвеждането му за нищожно. Това означава, че за правото то никога не е ... Върховният административен съд (ВАС) отмени текстове от наредбата на министъра на финансите, с която собствениците на вендинг машини бяха задължени да монтират касови апарати. Решението е окончателно и с него магистратите не просто отменят това изискване, а обявяват въвеждането му за нищожно. Това означава, че за правото то никога не е ...

Предупреждават за силен вятър в 18 области на страната

Жълт код е обявен за петък в 18 области на Северна, Централна, Южна и Източна България заради силен вятър, съобщиха от НИМХ. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Разградска, Силистренска, Добричка, Варненска, Пловдивска, Пазарджишка, Старозагорска, Смолянска, Кърджалийска и Хасковска. В тези области ще духа силен северозападен вятър с пориви до 20-24 м/сек. В останалата част от страната обявеният код е зелен. НИМХ предупреждава, че времето е потенциално опасно. Пре...

С концерт във Варна завършва проектът „Кавал свири на поляна”

С концерт-продукция в събота ще приключи проектът „Кавал свири на поляна”, който се реализира през тази година от сдружение „Традиции, духовност, култура - Варна” с финансовата подкрепа на община Варна. Дейностите по проекта продължиха четири месеца.

Марешки си иска милиона от "Локо" (Пд)

Аптекарският бос Веселин Марешки си е поискал обратно от “Локомотив” (Пд) 1 милион лева. Бизнесменът даде парите на клуба с чек през лятото на 2012 г.
Марешки направи дарението пред стотици фенове, футболисти, треньори, журналисти и бившия премиер Бойко Борисов. По-късно варненският милионер обеща да отпусне още 1 млн. лв. за изграждането на нова Аптекарският бос Веселин Марешки си е поискал обратно от “Локомотив” (Пд) 1 милион лева. Бизнесменът даде парите на клуба с чек през лятото на 2012 г. Марешки направи дарението пред стотици фенове, футболисти, треньори, журналисти и бившия премиер Бойко Борисов. По-късно варненският милионер обеща да отпусне още 1 млн. лв. за изграждането на нова

Перничани излизат на протест с плочки в ръце срещу кмета Янакиева

Перничани събират плочки от мазето, за да протестират срещу крепостта КракраЛенд, която кмета на Перник Росица Янакиева построи за деня на града.

„За протеста в събота в 11:00 ч. пред сградата на пощата в Перник предлагам всеки да изрови по една фаянсова плочка от мазето си и с фулмастър да нарисува пародия на крепостта. Това ще ни бъдат агитационните материали., обяви Вихрен Матев – общественик.

Точно в този момент се очаква кмета на Перник да награди...

Продължава

18-годишен преби майка си и се барикадира в дома им

18-годишен младеж преби жестоко майка си и се барикадира в дома им в столицата. Инцидентът стана около 20 часа тази вечер. Жената е с тежки наранявания, на мястото е пристигнала линейка, съобщи „Блиц 18-годишен младеж преби жестоко майка си и се барикадира в дома им в столицата. Инцидентът стана около 20 часа тази вечер. Жената е с тежки наранявания, на мястото е пристигнала линейка, съобщи „Блиц". На мястото е пристигнала и втора кола на Спешна помощ. Полиция изяснява на място причините за домашния скандал. Синът се е барикадирал в жилищет

Цар Киро излиза на свобода

Кирил Рашков излиза на свобода. Очаква се в петък ромският бос да излезе от затворническото общежитие в Пловдив, където изтърпяваше присъда за закана за убийство, съобщава bTV. Рашков бе съден от Асеновградския съд на 3,5 г. затвор, но впоследствие наказанието му бе намалено от Върховния касационен съд с една година. Миналата седмица стана ясно, че Цар Киро е заявил готовността си да не се връща в село Катуница. Не е ясно дали решението му е продиктувано от твърдата позиция на жителите на селото да не го допускат и подкрепата, която те имат от ...

Опашка за работа в новооткриваща се гостилница се изви зад съда в Перник

Днес през деня десетки безработни перничани си пробваха късмета в новооткриваща се гостилница в центъра на Перник, предаде репортер на ZaPernik.com.

Дълга опашка от хора се изви на тротоара на улица "Отец Паисий", зад съда. Хората чакаха да им дойде реда, за да се явят на интервю за работа. 

Бившето кафе "Джъмбо" вече ще работи като гостилница "Шопска среща". Последните няколко години печалбата на заведението беше надолу,...

Продължава

Обвиниха съдийка, карала с 5,2 промила преди 2,5 г.

Дело за пияна съдийка зад волана, продължило 2 години и половина, стигна до Върховния касационен съд. Магистратите трябва да решат къде да бъде гледан процесът срещу колежката им от районния съд в Пазарджик Майа Попова за шофиране в нетрезво състояние. Изготвеният от районната прокуратура в Пловдив обвинителен акт срещу магистратката. Дело за пияна съдийка зад волана, продължило 2 години и половина, стигна до Върховния касационен съд. Магистратите трябва да решат къде да бъде гледан процесът срещу колежката им от районния съд в Пазарджик Майа Попова за шофиране в нетрезво състояние. Изготвеният от районната прокуратура в Пловдив обвинителен акт срещу магистратката.

Обесена е Света Злата Мъгленска, след като е измъчвана зверски от турците заради отказа ѝ да стане мюсюлманка

Света Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското владичество в Македония. Ражда се в бедно семейство в село Слатина, Мъгленско. Злата има още три сестри. Още от малка се проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката й носи нещастие и става повод да понесе изпитания на велика мъченица. Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото й на късове. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душ...

Бисер Петното се опита да опетни мирния протест в столицата

21:00 26-ият протест срещу правителството на Пламен Орешарски беше белязан от опит на 20-тина активисти от т.нар. Национално движение „Свобода 21:00 26-ият протест срещу правителството на Пламен Орешарски беше белязан от опит на 20-тина активисти от т.нар. Национално движение „Свобода" с лидер Бисер Миланов-Петното да провокират участниците в шествието, съобщи bTV. Около 200 недоволни от политиката на кабинета изминаха маршрута до Народното събрание със скандирания "Оставка", "Червени бок

Провокация на Петното беляза поредната вечер на протеста

21:00 26-ият протест срещу правителството на Пламен Орешарски беше белязан от опит на 20-тина активисти от т.нар. Национално движение „Свобода" с лидер Бисер Миланов-Петното да провокират участниците в шествието, съобщи bTV. Около 200 недоволни от политиката на кабинета изминаха маршрута до Народното събрание със скандирания "Оставка", "Червени бок 21:00 26-ият протест срещу правителството на Пламен Орешарски беше белязан от опит на 20-тина активисти от т.нар. Национално движение „Свобода" с лидер Бисер Миланов-Петното да провокират участниците в шествието, съобщи bTV. Около 200 недоволни от политиката на кабинета изминаха маршрута до Народното събрание със скандирания "Оставка", "Червени бок

Младеж преби зверски майка си за пари

По сигнал на съседи на място веднага са пристигнали полицейски патрул и лекари от "Спешна помощ", които са оказали помощ на жената.

Бербатов остава под въпрос за мача с "Кристъл палас"


Нападателят на "Фулъм" Димитър Бербатов е възстановен от контузията си, но все още не е сигурно дали ще може да се завърне в игра за гостуването на "Кристъл палас" в понеделник, съобщи мениджърът на "котиджърс" Мартин Йол.

Българинът получи травма при победата с 1:0 над "Стоук сити" на 5 октомври и напусна принудително терена в 65-ата минута. Заради паузата за двубоите от световните квалификации той не е изпуснал мач на своя тим.

"Бербатов ще се върне към тренировки в...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване