Осигурени са две липсващи лекарства за онкоболни деца

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева се срещна с фирмите, които произвеждат лекарствата Puri-Nethol tablet 50 mg x 25 /INN Mercaptopurine/ и Asparaginase /Kidrolase powd. inj. 10 000 IU х 10/. От постъпили в министерството сигнали на родители и от медиите стана ясно, че медикаментите не могат да бъдат заплатени от НЗОК, тъй като не са включени в Позитивния лекарствен списък.

Софиянец спечели джакпота от 312 865 лева от 6/42

Късметлия от София уцели печелившата комбинация в играта 6/42 - 11, 16, 21, 27, 32, 34 в 83-ти тираж на игрите на БСТ днес. Спечеленият джакпот е от 312 865 лева, а печелившия фиш за 8.40 лева, с две комбинации по 7 числа пълно комбиниране и 2 обикновени комбинации.

За следващия 84-ти тираж на СПОРТ ТОТО в неделя, в първо теглене на играта 6/49 Късметлия от София уцели печелившата комбинация в играта 6/42 - 11, 16, 21, 27, 32, 34 в 83-ти тираж на игрите на БСТ днес. Спечеленият джакпот е от 312 865 лева, а печелившия фиш за 8.40 лева, с две комбинации по 7 числа пълно комбиниране и 2 обикновени комбинации. За следващия 84-ти тираж на СПОРТ ТОТО в неделя, в първо теглене на играта 6/49

Тролей хлътна в дупка

Тролейбус пропадна в дупка на бул. "Хаджи Димитър" в Сливен. Инцидентът стана около 6,30 ч в четвъртък до областната болница. Булевардът бил залят от реки дъждовна вода, а ямата била пълна. Возилото хлътнало с предната си дясна гума и се наклонило. Дъждът отворил дупката в засипан с пръст изкоп от ремонтите по водния проект на Сливен. Не е имало Тролейбус пропадна в дупка на бул. "Хаджи Димитър" в Сливен. Инцидентът стана около 6,30 ч в четвъртък до областната болница. Булевардът бил залят от реки дъждовна вода, а ямата била пълна. Возилото хлътнало с предната си дясна гума и се наклонило. Дъждът отворил дупката в засипан с пръст изкоп от ремонтите по водния проект на Сливен. Не е имало

Петното и компания с поредна провокация на протеста

София /КРОСС/ Бисер Миланов-Петното заедно с двадесетина свои съратници от Национално движение „Свобода" опитаха да сътворят поредна провокация в 126-ия ден на антиправителствените протести в столицата. Кордон от полицаи предотврати евентуални сблъсъци между отделните групи, като раздели провокаторите от протестиращите срещу кабинета "Орешарски". Привържениците на движение „Свобода" са отделени в района пред кабинката на гвардейците, докато останалите граждани са пред Министерски съвет. На мястото има 4 коли на жандармерията. На 18 юни по време на първите антиправителствени демонстрации, Петното и Йордан Бонев бяха изведени от полицаи от протеста пред Министерски съвет. После, на видеозапис от 17 юни, бяха разпознати сред преговарящите с премиера Орешарски "протестиращи" граждани. По-рано през годината - на 31 май, друго видео ги изобличи като съмнително близки с водещия от телевизията на Пеевски - Бареков.   Снимки: Булфото, всички права запазени

Късметлия от София удари джакпота от 312 865 лева

Късметлия от София уцели печелившата комбинация в играта 6/42 - 11, 16, 21, 27, 32, 34 в 83-ти тираж на игрите на БСТ днес. Спечеленият джакпот е от 312 865 лева, а печелившия фиш за 8.40 лева, с две комбинации по 7 числа пълно комбиниране и 2 обикновени комбинации.

За следващия 84-ти тираж на СПОРТ ТОТО в неделя, в първо теглене на играта 6/49 Късметлия от София уцели печелившата комбинация в играта 6/42 - 11, 16, 21, 27, 32, 34 в 83-ти тираж на игрите на БСТ днес. Спечеленият джакпот е от 312 865 лева, а печелившия фиш за 8.40 лева, с две комбинации по 7 числа пълно комбиниране и 2 обикновени комбинации. За следващия 84-ти тираж на СПОРТ ТОТО в неделя, в първо теглене на играта 6/49

Новата автобиография на Пеле струва 1225 евро

1225 евро струва новата автобиография на Пеле. Нейното заглавие е 1225 евро струва новата автобиография на Пеле. Нейното заглавие е "1283". Легендарният бразилец е вкарал толкова гола в кариерата си. Има специално колекционерско издание с повече фотографии, което е с цена 1875 евро. В базовото снимките са 500. Първата автобиография на Краля на футбола излиза през 1958 г. и носи

Астор върти две гаджета

Носителят на „Оскар” за магическо изкуство Астор балансира между романтичната компания на две дами. „Понякога стават и три, знам ли. Аз никога не оставам сам. Навремето твърдях, че разбирам от две неща: алкохол и жени

Св. ап. Лука, Св. Злата Мъгленска

Православен календар

Имен ден празнуват: Златко, Златка, Златан, Златомир, Златомира, Златина, Злата, Златозар, Златослав, Лука, Лукреция, Лукан

 

Свети Лука бил апостол от Седемдесетте и спътник на св. ап. Павел, който споменава за него в Посланието до колосяни: “Поздравява ви Лука, многообичният лекар” (Кол.4:14). Написал третото Евангелие и книгата “Деяния на светите апостоли”.

Свети Лука се родил в Антиохия Сирийска. Бил лекар и живописец, според свидетелството на Филосторгий и Никифор Калист.

Според Преданието, той нарисувал иконата на Божията Майка и много проповядвал за Христа, най-вече ­ в Египет и Беотия (Средна Гърция). Загинал мъченически на 80-годишна възраст в гръцката страна Ахаия.

В 360 година мощите му били пренесени в Константинопол. Паметта му се почита от светата Църква на 18 октомври.

Св. Злата Мъгленска живяла във втората полози на ХVІІІ век. Родила се в бедно българско семейство. Родното й място е село Слатино, Мъгленска епархия. Дъщеря на прост селянин, тя сияела както с телесна, така и с душевна красота. Отличавала се с удивително благочестие, със смирение и чисто сърце. Вярата й в Господа била твърда, непоклатна. Рядката й телесна хубост станала повод да се украси животът й със страдания на велика мъченица.

Млад турчин се прелъстил от хубостта й и решил да посегне на честта й. Един ден тя отишла в гората за дърва. По това време турчинът, заедно с други турци, я дебнел. Спуснал се към девойката, хванал я и, подпомогнат от другите, я отвел у дома си.

Обещал й, че ще се ожени за нея. Поискал от нея най-първо да стане мохамеданка. Заплашвал я с мъчения, ако тя се откаже да стори едното и другото. Чакал отговора й.

Девицата призовала на помощ Господа Иисуса Христа и отговорила:

- Аз вярвам и се покланям само на Господа Иисуса. От Него няма да се отрека, дори и да бъда раздробена на късчета. Освен това аз съм дала обет за девство, на който също така няма да изменя за нищо на света! Турците решили да опитат най-първо с по-меки средства да я склонят. Предали я за тази цел на жени туркини. Очаквали от тях да намерят начини да я увлекат в мохамеданството. Туркините напрегнали цялата си хитрина в това направление. Разказвали й за мохамеданския рай, за чувствения живот на мохамеданите, за сладострастните увлечения у тях, за богатството, с което тя ще се сдобие, за разкоша, в който ще живее, ако пожелае да стане мохамеданка и се омъжи за оня турчин.

Туркините й пеели примамни песни. Усмихвали й се престорено. Играели, танцували пред нея и пак повтаряли приказките за някакъв прелестен живот у мохамеданите.

Младата Злата ги слушала и гледала с отвращение и погнуса.

Възбудени силно от твърдостта й в християнската вяра и от устойчивостта на целомъдрието й, туркините повикали при себе си родителите и трите й сестри. Заставили ги да се опитат да й повлияят да приеме мохамеданството и да се съгласи да стане жена на турчина. Заплашвали и Злата, и тях с мъчения и смърт, ако не се изпълни желанието им.

Поразени от страх, родителите и сестрите почнали да уговарят Злата да приеме мохамеданството.

- Мила наше дъще – плачели бащата и майката, – пожали нас и сестрите си. Ние всички ще загинем, ако не приемеш предложението на турците. Бог е милостив. Той ще ти прости тоя грях, извършен при насилие.

В душата на Злата настъпила борба. Любовта към родителите, любовта към сестрите, от една страна, и дългът й като християнка, от друга страна, застанали пред смутения й поглед. Кое да избере? Какво да прави? Сълзите на родителите и сестрите й разкъсвали сърцето й. Тя помислила, помислила и накрай решително заявила:

- Ако дори и вие, мои родители и мои сестри, ме насилвате да се откажа от Господа Иисуса Христа, знайте – вие не сте ми вече родители, не сте ми сестри! Мой баща остава само Господ Иисус, моя майка – пречистата Негова Майка, а мои братя и сестри – мъчениците и мъченичките!

Турците разбрали, че девицата не ще се склони да се откаже от вярата си с такива средства. Решили да опитат страшните средства – мъченията.

В продължение на три месеца всеки ден я биели с тояги. След това изрязвали от гърба й ремъци и ги спускали пред очите й. Потоци кръв се леели от нея. С нажежена желязна пръчка проболи главата й от едното ухо до другото.

Подпомогната благодатно от Господа, светата великомъченица изтърпяла и издържала тия жестоки, смъртоносни мъчения.

Когато била оставена малко на покой, тя чула, че в селото дошъл духовникът на нейните родители, проигуменът на светогорския манастир Ставроникита, йеромонах Тимотей. По един християнин пратила просба до него – да се помоли усърдно за нея, щото Бог да я подкрепи достойно да завърши мъченическия си подвиг.

И Бог я подкрепил и прославил. Тя завършила подвига си като великомъченица.

Озверените турци я обесили в един двор на дива круша. Насекли след това тялото й на късове.

Така, като злато прочистена в огъня на страданията, света великомъченица Злата Мъгленска предала душата си па Бога на 18 октомври 1795 година.

Статията "Св. ап. Лука, Св. Злата Мъгленска" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

213 години от обесването на Злата Мъгленска

Св. Злата Мъгленска

През XVIII век, по време на Османското робство в село Слатино, Мъгленско, в бедно семейство се ражда Злата Мъгленска. Още от малко момичето притежава пословична красота, която с последствие става причината за нейната тежка съдба. Докато растяла, тя започнала да показва и изключителни нравствени качества.  Била чистосърдечна и благочестива, а вярата и в Бог била непоклатима. Според житието и,  тя била отвлечена от млад турчин, който искал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Злата обаче не скланяла да се помохамеданчи дори пред молбите на най-близките си. Турчинът я заплашил с мъчения и изтезания, но светицата продължила да отказва с думите:

“Аз вярвам и се покланям само на Господа Иисуса. От Него няма да се отрека, дори и да бъда раздробена на късчета…”

Турчинът обаче не се отказал. Първоначално я пратил да живее сред мюсюлманки, които я омайвали с истории за чудесата на тяхната религия, разказвали и как ще живее в богатство и невиждан разкош, само ако приеме тяхната вяра.  Младата Злата обаче, слушайки ги с отвращение отново не склонила пред думите им. Туркините се разгневили от нейната силна воля и упоритост и повикали родителите и приближените на Злата. Накарали ги да я заставят да приеме исляма и да се ожени за турчина, инак я чакали мъчения и смърт. Родителите на светицата се уплашили и започнали да я молят да изпълни желанието на османците. Злата обаче останала непоколебима дори пред волята на родителите си.

Турците най-после разбрали че с мирни средства няма да успеят и решили да действат насилнически. Дълго време Злата е държана от турците и е измъчвана безмилостно, изтезанията били много тежки, но тя все пак издържала. Османците решили окончателно да сложат край на нейната борба. На 18 октомври 1795г. Злата е обесена. Тялото и е насечено на късове.  Посмъртно тя е канонизирана за светица и великомъченица. През 2009г. по идея на български историк, Мъгленска е избрана за застъпница на българите в чужбина. На нейно име е кръстена и наградата „Българка на годината”. Паметта на светицата се почита както отБ ългарската православна църква, така и от гръцката. На много от иконите тя е изобразена именно с българска носия. Макар региона, в който се е родила сега да е на територията на Гърция, по онова време той е бил населяван предимно от българи.

Още информация за събития от българската история научете на www.bulgarian-history.org

Статията "213 години от обесването на Злата Мъгленска" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Боен кораб на САЩ спаси 128 имигранти край Малта

Бойният кораб на САЩ "Сан Антонио" е спасил от удавяне 128 африкански имигранти след подаден сигнал от властите на Малта.

ДСБ поиска категоричен отговор от властта за бъдещето на комисията по досиетата


ДСБ поиска от властта да отговори категорично какви са намеренията й за бъдещето на Комисията по досиетата. 

Днес агенция  "София прес" разпространи съобщение, че на последното си заседание правителството е обсъждало закриването на агенцията, създадена през 2006 г., за да проучва и оповестява дали публични личности  са били съпричастни към тайните служби на комунистическия режим.  

"Не знам такова нещо", заяви премиерът Пламен Орешарски в отговор на журналистически въпрос...

Режимът на спане влияе на способността за зачеване

/КРОСС/ Корейски учени доказаха , че за успешното зачеване на дете е важно не само здравето на бъдещата майка, но и режимът й на сън.Изследователи са наблюдавали 656 жени в репродуктивна възраст, подложили се на ин витро оплождане . В процеса на изследването си те са успели да докажат, че шансовете за зачеване значително се увеличават, ако жената спи между 7-8 часа. Увеличаването на продължителността на съня, както и намаляването му може да намали ефективността на ин витро процедурата . Така дамите, спящи по 9 часа в денонощието, забременявали с 25 % по-малко от тези, които спят по 7-8 часа . Ако пък жената отделя по по-малко от 7 часа за сън, вероятността да забременее намалява с 15%. Най-вероятно този механизъм работи и сред жените, които се опитват да забременеят по естествен път. Според професор Даниел Парк 3 седмици преди желаната дата на зачеване бъдещата майка трябва да започне стриктно да спазва режима си на сън. Между другото , освен продължителността на съня, на забременяването влияе и времето, в което човек си ляга и става. Ако това става по едно и също време, вероятността за зачеване се увеличава с 43%.

Извънреден парламент заради вотовете

Управляващите обмислят по идея на ДПС парламентът да работи извънредно всеки вторник от 10 до 18 ч. Вероятно това ще стане още от другата седмица. Целта е да се неутрализира спирането на законодателната работа, докато ГЕРБ внасят постоянно вотове на недоверие. Дебатите по тях “ядат” времето за закони, а предстои приемане на бюджет, данъчни закони, Управляващите обмислят по идея на ДПС парламентът да работи извънредно всеки вторник от 10 до 18 ч. Вероятно това ще стане още от другата седмица. Целта е да се неутрализира спирането на законодателната работа, докато ГЕРБ внасят постоянно вотове на недоверие. Дебатите по тях “ядат” времето за закони, а предстои приемане на бюджет, данъчни закони,

Левски поигра пет минути, падна в Крайова за начало на сезона

Левски загуби със 71:73 при гостуването си на Крайова, в първи мач от новия сезон в Балканската лига. Играта на „сините“ не спореше, и се видя, че на тима му трябва още доста време, да достигне оптимална форма. Въпреки че накрая загуби само с две точки, българският състав имаше проблясък само в последните пет-шест минути от двубоя, а през почти цялото останало време изоставаше с десетина точки. Крайова поведе със 7-0 в началото на двубоя, след поредица ялови атаки на Левски. След като си извоюва мястото на титуляр в състава на „сините“ по време...

Вдигат нов корпус на средношколското общежитие във Варна

Да се изгради нов корпус на средношколското общежитие във Варна, както и да се намери вариант за изграждане на нова сграда на Общинския детски комплекс. Такъв отговор изпрати към Постоянната комисия „Наука и образование“ общинската администрация.

126-а вечер на протести

Не стихват протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. За 126-а поредна вечер недоволните от управлението на страната се събраха на протест в центъра на София. Както обикновено протестиращите, които искат предсрочни парламентарни избори, се събраха на площад "Независимост" пред Министерския съвет в София. Чуха се познатите възгласи: „оставка", „червени боклуци". По данни на МВР около 100 са били протестиращите към 19.40 пред сградата на Министерски съвет. Преди да потеглят на традиционното си шествие до сградата на Народното събрание, ...

Армията се разбуни за пари

Обещание за бонуси със заплатата на 20 октомври разбуни армията. Идеята е в цялата система на отбраната - и военни, и цивилни, да бъдат раздадени между 250 и 350 лева допълнително материално стимулиране. 
Военният министър Ангел Найденов поясни вчера, че се правят изчисления, които ще продължат до края на месеца и след това ще се вземе решение дал Обещание за бонуси със заплатата на 20 октомври разбуни армията. Идеята е в цялата система на отбраната - и военни, и цивилни, да бъдат раздадени между 250 и 350 лева допълнително материално стимулиране. Военният министър Ангел Найденов поясни вчера, че се правят изчисления, които ще продължат до края на месеца и след това ще се вземе решение дал

Опозицията вини Ердоган за слабия напредък към ЕС

Управляващата Партия на справедливостта и развитието не може да реализира в Турция проекта ЕС, според високопоставен представител на основната опозиционна Народнорепубликанска партия.

Силен вятър в 18 области утре

Жълт код заради силен вятър е обявен за утре в 18 области на страната, това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Прогнозата за утре е за силен северозападен вятър, с пориви до 20-24 м/сек. Код "жълто" за потенциално опасни метеорологични явления е обявен за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Жълт код заради силен вятър е обявен за утре в 18 области на страната, това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Прогнозата за утре е за силен северозападен вятър, с пориви до 20-24 м/сек. Код "жълто" за потенциално опасни метеорологични явления е обявен за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен,

Франция взема 500 бежанци от Сирия

Франция е готова да приеме 500 сирийски бежанци на своя територия, съобщиха от парижкото представителство на Върховния комисариат на ООН по бежанците. По този начин Париж откликва на молбата на върховния комисар на ООН Антониу Гутиереш, който изрази надежда, че на територията на ЕС ще могат да бъдат приети общо около 30 хилиляди сирийски Франция е готова да приеме 500 сирийски бежанци на своя територия, съобщиха от парижкото представителство на Върховния комисариат на ООН по бежанците. По този начин Париж откликва на молбата на върховния комисар на ООН Антониу Гутиереш, който изрази надежда, че на територията на ЕС ще могат да бъдат приети общо около 30 хилиляди сирийски

Постоянен арест за убийците на Николай от Враца

16-годишното момче почина след побой във врачанска дискотека

В „Левски” и ЦСКА се надъхват с пачки за дербито

В „Левски” и ЦСКА се надъхват с пачки за победа в голямото дерби на България. Мачът е в събота от 16 часа на стадион „Васил Левски”. В последния момент шефовете на ЦСКА намериха пари и платиха по една заплата, с което предотвратиха истински бунт в съблекалнята.

Предупреждават за силен вятър в 18 области

Жълт код заради силен вятър е обявен за утре в 18 области на страната, това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Прогнозата за утре е за силен северозападен вятър, с пориви до 20-24 м/сек. Код Жълт код заради силен вятър е обявен за утре в 18 области на страната, това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Прогнозата за утре е за силен северозападен вятър, с пориви до 20-24 м/сек. Код "жълто" за потенциално опасни метеорологични явления е обявен за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен,

Контролът над СРС тръгва преди Коледа

Парламентът ще избере нови 5-има членове на възстановеното Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) до Коледа. Такава задача е поставила вчера ресорната комисия в парламента, съобщи Веселин Вучков (ГЕРБ). До 7 декември номинациите за председател, заместник и трима членове на бюрото трябва да са внесени за гласуване. А Парламентът ще избере нови 5-има членове на възстановеното Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) до Коледа. Такава задача е поставила вчера ресорната комисия в парламента, съобщи Веселин Вучков (ГЕРБ). До 7 декември номинациите за председател, заместник и трима членове на бюрото трябва да са внесени за гласуване. А

Борислав Петков: 4,5 млн. дка от земеделските земи са пустеещи

Голяма част от земеделската земя в страната пустее. Около 4,5 млн. дка е пустеещата земя в България. Това каза пред БНТ Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Държавната политика трябва да е в тази посока - да направим така, че да няма пустееща земя; да направим земята си привлекателна за инвеститори – български или чуждестранни, защото инвестициите ще бъдат в България; да направим така, че произвежданите продукти от земеделската ни земя да имат добавена стойност и те да бъдат изнасяни и в чужбина.

Трима загинаха в катастрофа край Хасково

След челен сблъсък между две коли са загинали трима мъже

Лекарството Екставия вече е налично в голяма част от аптеките в София

/КРОСС/ Лекарството Екставия вече е налично в голяма част от столичните аптеки. Във връзка с разпространената по сигнал на Дарик информация за липса в аптечната мрежа на медикамента за лечение на множествена склероза, от здравната каса обявиха, че в склада на фирмата производител има необходимите налични количества за покриване на нуждите на пациентите от цялата страна.Преди ден слушател на радиото сигнализира, че в родните аптеки в продължение на седмица не може да се намери въпросното лекарство, което е крайно необходимо за някои от пациентите със заболяването.Тогава от институцията потвърдиха, че медикаментът липсва, но уточниха, че причината е във фирмата производител, откъдето обявили, че имат технически проблеми, които ще разрешат до края на работната седмица.Тази вечер от касата допълниха, че продуктът вече е наличен в голяма част от аптеките в София, а до понеделник ще бъде доставен и до останалите аптеки в страната.

Петима ранени при удари с автобуси

Трима души бяха ранени при катастрофа с пътнически автобус на пътя между Хисаря и Пловдив в четвъртък.
Инцидентът стана към 10 ч. Лек автомобил “Пежо” навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснал в автобуса, в който пътували 40 души. При удара леко пострадали 21-годишният водач на пежото и две пътнички от автобуса - на 19 и на 36 години... Трима души бяха ранени при катастрофа с пътнически автобус на пътя между Хисаря и Пловдив в четвъртък. Инцидентът стана към 10 ч. Лек автомобил “Пежо” навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснал в автобуса, в който пътували 40 души. При удара леко пострадали 21-годишният водач на пежото и две пътнички от автобуса - на 19 и на 36 години...

Слави Трифонов в отпуск на рождения си ден

Хората на Слави Трифонов са в дълъг уикенд - от петък до неделя. Днес, на рождения ден на Трифонов, няма да работят. Изданието на Хората на Слави Трифонов са в дълъг уикенд - от петък до неделя. Днес, на рождения ден на Трифонов, няма да работят. Изданието на "Шоуто на Слави", което Би Ти Ви ще излъчи довечера, е заснето вчера в 15 ч. Тогава Трифонов, все още малко болен, е интервюирал Фабио Капело, който е у нас като официален посланик на купата на Шампионската лига.

Броят на жертвите от бедствия през 2012 г. - най-ниският за последното десетилетие

Броят на жертвите, загинали при наводнения, земетресения и други природни бедствия през 2012 г., е най-малкият за последните 10 години, съобщи днес Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, цитирана от ДПА. Загиналите са 9600, което е с 90 процента по-малко от средното за текущото десетилетие, съобщи базираната в Женева организация в годишния си доклад за световните бедствия. Най-тежката природна катастрофа миналата година е била предизвикана от тайфуна Бофа, при който през декември загинаха 1900 души във Ф...

Обама рестартира САЩ

Американският президент Барак Обама подписа закона, с който се подновява финансирането на работата на правителството и се увеличава таванът на държавния дълг, съобщи Белият дом. Правителствените служби възобновиха веднага дейността си след подписването на документа. "Да се надяваме, че следващия път няма да се чака последният момент", заяви Обама.

Умопомрачително: Виж Райна без грим

Пилето на фолка Райна е сред малкото изпълнителки от жанра, които нямат абсолютно никакви притеснения да показват на феновете си своя естествен вид.

Лауреатите на Нобеловата награда за мир награждават Шарън Стоун

/КРОСС/ Лауреати на Нобеловата награда за мир удостоиха с престижното си отличие американската актриса Шарън Стоун за заслугите й в борбата срещу СПИН-а. Актрисата, придобила световна известност с ролята си във филма "Първичен инстинкт", ще получи наградата на 23 октомври по време на срещата на високо равнище на Нобеловите лауреати за мир във Варшава."Наградата се присъжда за дейности, подаряващи нова надежда на милиони хора, които се борят и боят от трагедията на ХИВ/СПИН", се казва в съобщение на организационния комитет.В дългия списък на заслугите на Стоун са посочени участията й в благотворителни събития, на които са били събирани средства за лечение на коварната болест, като и сътрудничеството й с организацията amfAR , изследваща смъртоносния вирус. Наградата е учредена през 1999 г. по инициатива на Михаил Горбачов . Тя се връчва по време на годишната среща на лауреатите на Нобеловата награда за мир. Тази година церемонията ще се проведе в полската национална опера.Сред носители на отличието са предимно актьори и певци. С приза са били отличавани Питър Гейбриъл, вокалистът на U2 Боно, Ани Ленъкс, Джордж Клуни, Шон Пен и др.Узнавайки за отличието, Стоун призна, че това е „голяма чест, мисълта за която тласка човека към по-нататъшни успехи". останалите аптеки в страната.

126-и ден на протеста с операция "За чисти ръце"


Протест срещу правителството на Пламен Орешарски се проведе за 126-и път, като малко след 19 ч. пред сградата на Министерски съвет се бяха събрали над 200 души.

Те изминаха маршрутът от Ларгото до Народното събрание под звуците на скандирания "Оставка", "Червени боклуци", освирквания и барабани.

Преди да потеглят, някои от протестиращите получиха малки сапуни, а други държаха букви от надпис: "За чисти ръце". "Идеята е политиците да разберат, че трябва да измият ръцете си,...

Людмил Димитров остава в ареста

Людмил Димитров – Слюдата, който бе задържан с 26 кг хероин на граничния пункт Малко Търново, остава в ареста. Това реши днес Хасковският окръжен съд.

Да бъде заменена мярката му за неотклонение поискаха днес двамата адвокати Иван Жеков и Божидар Колев. Те настояваха Людмил да бъде пуснат под „домашен арест“ , тъй като толкова месеци не били направени следствени действия с обвиняемия. Людмил заяви в последната си дума, че иска да се прибере в дома си. Съдът обаче постанови, че Димитров трябва да остане зад решетките, с мотив,че обвинението е обосновано в достатъчна степен. Наказанието за престъплението, в което е обвинен подсъдимия, предвижда от 15 до 20 г. затвор.

Решението, което постанови съда днес може да бъде обжалвано пред Апелативен съд- Пловдив в 3-дневен срок.

Припомняме че, Николай Крумов, който бе от групата, бе пуснат срещу парична гаранция в размер  от 5000 лв. Бе освободена и медицинската сестра Галя Асенова. Веселин Бъчваров – Буцата също бе пуснат под домашен арест. Това са само част от мотивите защитата да поиска домашен арест и за Людмил.

“Той е обществена личност, има постоянен адрес, живее на семейни начела. От тези обстоятелства може да се извлече извод, че няма опасност Людмил да се укрие”, заяви след процеса днес за Нaskovo.me адвокатът Иван Жеков.

Той  каза още, че решението ще бъде обжалвано.

 

 

 

 

Репортаж гледайте в новините

 

 

Анжелина Янева

 

Плевнелиев: Време е да скъсаме с носталгията по комунизма

Росен Плевнелиев

На Балканите все още продължава процесът на демократизация и на изграждането на демокрации от европейски тип. Все още имаме проблеми с недоизказаните истории на комунистическите тайни служби – нещо, което други държави отдавна решиха. И тук България може да бъде пример за всяка държава от региона. Тези зависимости назад във времето трябва да бъдат прекъснати – живеем в 21 век. 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на гала-вечерта на форума „ЕС-Балкани“, организиран от списание „Икономист“.

Няма какво да крием, когато управляваме публичен ресурс и вървим в посока към държавност, която се вслушва в бизнеса и в обществото, базирано на справедливост, морал и солидарност, каза Плевнелиев.

Той беше категоричен, че носталгията от миналото трябва да бъде заменена с градеж и с поглед напред, към общи приоритети, по които да се работи с постепенни и с последователни усилия.

Хората очакват от политиците да бъдат на висотата на демократичната държава, институциите да бъдат с лице към малките компании и да гарантират справедлива среда, за да може всеки инвеститор да инвестира в региона, а не само тези, които имат връзки, коментира Росен Плевнелиев.

По думите му, подадената ръка на гражданското общество ще помогне на институциите в региона като цяло да заработят по-ефективно и прозрачно.

Статията "Плевнелиев: Време е да скъсаме с носталгията по комунизма" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Измамник просил пари за спортист

Шуменски криминалисти задържаха измамник, който просил пари по телефона за операция на спортист.
34-годишният Йордан Станчев-Данчо Културиста се обадил в сряда в офиса на шуменски бизнесмен и казал, че звъни от името на министерството на спорта. Трогателно разказал, че контузен каратист трябвало да се оперира в Германия и не достигали само 780... Шуменски криминалисти задържаха измамник, който просил пари по телефона за операция на спортист. 34-годишният Йордан Станчев-Данчо Културиста се обадил в сряда в офиса на шуменски бизнесмен и казал, че звъни от името на министерството на спорта. Трогателно разказал, че контузен каратист трябвало да се оперира в Германия и не достигали само 780...

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето съдържанието на "Новините в 100 секунди" в 19.30 часа:

- Правителството поиска от съдебната власт да намали разходите си за персонал.

- България ще получи европейска помощ за предоставяне убежище на бежанци.

- ДПС ще предложат Народното събрание да работи четири дни в седмицата, вместо три.

- Ученици блокираха около...

Пускат Цар Киро

С около половин година по-рано излиза на свобода Кирил Рашков, който бе арестуван малко след събитията в Катуница от 23 септември 2011 г., а по-късно беше осъден за закана за убийство. Очаква се Цар Киро да бъде пуснат да се прибира вкъщи още днес, научи „Монитор”.

Освиркват Пламен Орешарски утре в Перник

Утре премиерът Пламен Орешарски ще е в град Перник по покана на областния управител Михаил Михайлов, научи репортер на zaPernik.com.

Говори се, че ще има групи, които ще скандират по премиера. Ще има освиркване, дюдюкане и притесняване на Орешарски. Той ще се срещне с представители на бизнеса и кметове от региона. Срещата е насрочена за около 16 часа в Двореца на културата в Перник.

Кристиян от Варна постави рекорд в максимално задържане на дъха, но го дисквалифицираха

Смелчагата от Варна Кристиян Ивковски-Психопата направи фурор в дебюта си на състезание по свободно гмуркане в България – Sofia Freedving Cup 2013. Сърфистът на „Лазур“ разби конкуренцията в дисциплината „статична апнея“ – максимално задържане на дъха, лежейки неподвижно на повърхността на водата, и счупи републиканския рекорд.

Загреб търси купувач на 49% от Кроейша еърлайнс

Хърватското правителство инвеститори да участват в закупуването на 49% от националния авиопревозвач Кроейша еърлайнс, парите от която сделка ще бъдат използвани за изправяне на крака на закъсалата компания.

ПЕС иска обяснение на Станишев за "Атака", комунизма и ДС

Вицепрезидентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Жан-Кристоф Камбаделис e „поискал обяснения" от Сергей Станишев, заради съюзяването му с крайно дясната партия "Атака" и реставрирането на комунизма и Държавна сигурност в България.

Шменти капели пак в действие

Къде са парите? Отговорът на този най-важен въпрос ще определя битието, идеологията и ежедневната мотивация на героите в новия български сериал “Шменти капели: Легендата”. Основна тема в сатиричната поредица е измамата. Около комичните персонажи се вихрят афери за милиони, а социални, криминални и семейни взаимоотношения изграждат картината на една Къде са парите? Отговорът на този най-важен въпрос ще определя битието, идеологията и ежедневната мотивация на героите в новия български сериал “Шменти капели: Легендата”. Основна тема в сатиричната поредица е измамата. Около комичните персонажи се вихрят афери за милиони, а социални, криминални и семейни взаимоотношения изграждат картината на една

Новият треньор на "Левски": Да бием ЦСКА, когато ги хванем

Да бием ЦСКА, когато и където ги хванем. Това послание отправи към играчите си новият треньор на “Левски” Антони Здравков преди съботното първо от задаващите се цели 6 вечни дербита през сезона.

“Не ми е първият мач срещу ЦСКА. Независимо като треньор на “Левски” или на друг отбор. Нямам никакви притеснения, не съм стреснат. Напротив - Да бием ЦСКА, когато и където ги хванем. Това послание отправи към играчите си новият треньор на “Левски” Антони Здравков преди съботното първо от задаващите се цели 6 вечни дербита през сезона. “Не ми е първият мач срещу ЦСКА. Независимо като треньор на “Левски” или на друг отбор. Нямам никакви притеснения, не съм стреснат. Напротив -

Печени скариди с домати и фета

Различните страни от Средиземноморието са обединени от кухня, която се възползва в максимална степен от плодовете и зеленчуците на земята, даровете на морето и слънчевия климат.

прочети повече

Световното кино на So Independent ще бъде представено и чрез три изложби


Изложби на доказани български творци на международната сцена ще съпътстват четвъртото издание на филмовия фестивал So Independent, който ще представи част от най-актуалния заглавия в северноамериканското независимо кино между 24 октомври и 3 ноември, съобщиха организаторите.  

Владимир Тодоров, илюстратор и филмов художник с 20-годишен опит в киноиндстрията, ще представи своя експозиция с персонажи, по които е работил, в клуб Motto на 15 октомври. Кариерата му включва участията в...

S&P 500 записа нов рекорд

Инвеститорите на Wall Street преодоляха песимизма от началото на сесията

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване