Орешарски си тръгна и от форума на "Икономист" през задния вход


Премиерът Пламен Орешарски напусна Евро-балканската среща на върха, организирана от спинание "Икономист" през задния вход на хотел "Шератон". Той откри форума като пристигна на събитието около 16.25 ч. беше посрещнат пред сградата от две групи - на протестиращи и подкрепящи го.

След речта си той участва в дискусията, а след това не даде изявление пред журналистите.

На тръгване, премиерът спря да изпуши цигара на задния вход на хотела под засилена охрана.

След...

Малийци със 181 грама кока заловени над Берковица

Чужденците са задържани за денонощие в ареста

    


Ана Иванович праща целувки на София

“Здравейте, аз съм Ана Иванович и чакам с нетърпение да дойда в София за Турнира на шампионките - заяви сръбската звезда на тениса във видеообръщение към феновете в София. - Елате, насладете се на тениса и ни подкрепете. Чакам с нетърпение да ви видя.” Посланието завършва с въздушна целувка от красавицата.
Иванович и Цветана Пиронкова получиха уай “Здравейте, аз съм Ана Иванович и чакам с нетърпение да дойда в София за Турнира на шампионките - заяви сръбската звезда на тениса във видеообръщение към феновете в София. - Елате, насладете се на тениса и ни подкрепете. Чакам с нетърпение да ви видя.” Посланието завършва с въздушна целувка от красавицата. Иванович и Цветана Пиронкова получиха уай

Кампания за младежката безработица щурмува ЕП

/КРОСС/ Кампания за младежката безработица щурмува Европейския парламент. Участниците в Европейския форум за младежта атакуваха евродепутатите, настоявайки политиците да подпишат списъка им с 11 искания - от сферата на образованието до прилагането на схемата за младежката гаранция за безработица, съобщава EurActiv. Петицията им включва добре познатите политически предложения като осигуряване на равен достъп до образование и прилагането на по-амбициозна схема за младежката гаранция за безработица, за да се обезпечи практиката и стажовете за безработните младежи. Включено е и спортното предложение, позволяващо на ЕС да повишава средствата си за борба с младежката безработица, или поощряването на страните членки да намалят възрастта за гласуване на 16 години.

Орешарски: България е с най-висок кредитен рейтинг сред балканските страни

Българският кредитен рейтинг е най-висок измежду балканските страни, според трите водещи рейтингови компании. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски конференцията „ЕС - Балкани" на тема: „Трасирането на пътя към възстановяване и растеж".

„България влезе в кризата преди 5 години в отлична финансова кондиция, след като предходните 4 Българският кредитен рейтинг е най-висок измежду балканските страни, според трите водещи рейтингови компании. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски конференцията „ЕС - Балкани" на тема: „Трасирането на пътя към възстановяване и растеж". „България влезе в кризата преди 5 години в отлична финансова кондиция, след като предходните 4

Орешарски отново през страничния вход

Орешарски бе изведен от охраната от НСО през страничните коридори и избегна официалния вход хотел "Шератон", където откри конференция, организирана от авторитетното британско списание "Икономист"

Орешарски отново използва странични входове

Орешарски бе изведен от охраната от НСО през страничните коридори и избегна официалния вход хотел "Шератон", където откри конференция, организирана от авторитетното британско списание "Икономист"

Строителен бос прегази крака на полицай

Гаранция от два бона определи прокуратурата за Венцислав Дорелов, който в сряда по обяд блъсна с Мерцедеса си полицай в Морската градина във Варна

Нов петролопровод приближава кюрдите в Ирак до независимост


Нов петролопровод за износ, който трябва да започне работа до края на 2013 г., ще увеличи тежестта на Иракски Кюрдистан и ще намали зависимостта му от федералните власти в Багдад, пише агенция Reuters.

Автономен регион от 1991 г. насам Иракски Кюрдистан често се противопоставя на централните власти и дори заплашва да се отдели. Засега обаче кюрдите са задържани от бюджета на държавата, който е размер на 100 милиарда долара.

Превозвайки петрола си с камиони към Турция...

Проблемите на психичното здраве на българина обсъждат наши и чужди специалисти на конференция край Варна

„Нова дългосрочна концепция за психично здраве“ е темата на XXІ-та годишна Конференция на Българската психиатрична асоциация, която ще се проведе от 18 до 20 октомври в хотел „Адмирал”, к.к. Златни пясъци край Варна. В научното събитие ще вземат участие 250 специалисти от страната, а също и от Франция, Англия, Македония и Германия.

Орешарски: Българският кредитен рейтинг е най-висок сред балканските страни

Българският кредитен рейтинг е най-висок измежду балканските страни, според трите водещи рейтингови компании. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски конференцията „ЕС - Балкани Българският кредитен рейтинг е най-висок измежду балканските страни, според трите водещи рейтингови компании. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски конференцията „ЕС - Балкани" на тема: „Трасирането на пътя към възстановяване и растеж". „България влезе в кризата преди 5 години в отлична финансова кондиция, след като предходните 4

МЗ отказа допълнителна помощ на Тубдиспансера във Варна

Министерството на здравеопазването няма да увеличи държавното финансиране на Тубдиспансера във Варна, въпреки поисканата от общината помощ. Това стана ясно на заседание на ресорната комисия към Общинския съвет. В отговор от министерството обясняват, че няма основания да се дадат допълнително средства, тъй като във Варненска област се отчита спад на болните от туберкулоза. За да може да се увеличи държавната субсидия, съветниците от здравната комисия решиха да се направят постъпки пред министерството Тубдиспансерът в морската столица да получи с...

Трима души загинаха в катастрофа край Пъстрогор

Трима мъже са загинали при пътен инцидент край Пъстрогор. Това потвъриха от областна дирекция „Полиция" в Хасково. Катастрофата е станала в 16:15 ч. на пътя Свиленград - Тополовград, на 200 метра след село Пъстрогор. Сблъскали са се лек автомобил БМВ, шофиран от 30-годишен свиленградчанин, и лек автомобил Фолксваген с водач 32-годишен жител на село Левка. Поради движение с несъобразена с пътните условия и мокрия асфалт скорост, водачът на БМВ-то загубил контрол над колата, на ляв завой навлязъл в насрещната лента и се ударил челно във фолксваг...

Хомеопатията може да е опасна, ако се прилага без квалифицирани специалисти

Хомеопатията не лекува онкологични заболявания, но може да обере тежките странични ефекти, предизвикани от химиотерапията и лъчетерапията. Това съобщи д-р Райна Томова, клиничен хомеопат и заместник-председател на Българската медицинска хомеопатична организация. Според Томова хомеопатията като метод на лечение може да бъде опасна тогава, когато се прилага без консултация от квалифициран специалист. „За пациентите, които искат да се лекуват чрез тази алтернативна медицина обаче, вече не е проблем да намерят обучен клиничен хомеопат, тъй като бро...

16% съкращения и в съдебната власт

В сметките на Орешарски за съкращения в администрацията влиза и Висшият съдебен съвет. Кабинетът е поискал от съдебната власт да намали разходите си с 16% за персонал.

Временната комисия за Изборен кодекс приключи дейността си без готов проектозакон

Временната комисия за изработване на Изборния кодекс приключи дейността си в срок, но от работата й не произлезе проектозакон, регулиращ вота. Изработена е чернова – "проект на проекта", по който всяка партия щяла да си нанася собствените искания за текстове. По този начин четирите формации в НС ще внесат собствени проекти за Изборен кодекс, а четиримесечната работа на комисията ще бъде докладвана като свършена в пленарната зала. Това се разбра в четвъртък на последното заседание на помощния орган към Народното събрание от думите на Мая Манолова, която председателства комисията. Тя заяви, че четирите партии имат различия по между си, но всички били убедени в необходимостта от този закон. "В изработването на проекта за проект на Изборен кодекс участваха гражданските организации и движения, включително и тези, които бойкотираха, участваха с писмени предложения. Всички организации, които имат опит в наблюдение на избори, участваха косвено. Всички техни предложения са включени. Включени бяха препоръките на международните организации, на Венецианската комисия”, отбеляза председателят на комисията. Тя обаче не отговори защо бе създадена временната комисия, като от този момент нататък ще се разчита на инициативата на всяка партия да внесе отделен проектозакон. На въпрос дали звеното е било необходимото тупане на топката и отлагане на исканията за предсрочни избори, тя не отговори: "Не слагайте в устата ми думи, които не съм казала". "Моята цел, и мисля, че това е реално – до края на тази сесия да бъде приет окончателно новият Изборен кодекс. Това е реално и нормално с оглед и на предстоящите европейски избори през май следващата година", каза още Манолова. Тя подчерта, че подходът всяка формация да внесе собствени идеи за закон е, защото четирите парламентарни групи имали различни виждания. Манолова даде пример с разминаването на партията си с партньорите й от ДПС за уседналостта. "Ние с ДПС не можем да се подпишем под един проект за кодекс, тъй като те искат отпадане на уседналостта, а ние – не", заяви социалистката. "Всички малко или много имаме и общи виждания, макар да не ги изказваме гласно", каза още Манолова. В думите й има известна истина, тъй като на   предното заседание на комисията стана ясно  , че БСП и ГЕРБ се припокриват в доста от вижданията си по проектозакона, регулиращ вота, а социалистите имат сериозни различия с ДПС, които им партнират във властта.

Футболистите в ЦСКА взеха заплати преди дербито

Футболистите на ЦСКА излизат с пълни джобове във вечното дерби с "Левски" в събота. Ръководството спази обещанието си и се разплати с отбора. Шефовете благодариха на играчите за разбирането.
Всички имаха да получават по една заплата, която закъсня с половин месец. Играчите с по-голям страж припомняха, че това забавяне е нищожно в сравнение с минал Футболистите на ЦСКА излизат с пълни джобове във вечното дерби с "Левски" в събота. Ръководството спази обещанието си и се разплати с отбора. Шефовете благодариха на играчите за разбирането. Всички имаха да получават по една заплата, която закъсня с половин месец. Играчите с по-голям страж припомняха, че това забавяне е нищожно в сравнение с минал

Масовите недоволства в повечето случаи са резултат от лоши политики, смята Орешарски

Масовите недоволства в повечето случаи са резултат на лоши политики, заяви премиерът Пламен Орешарски на бизнес форум у нас, след като отново бе освиркан на влизане. Според премиера, недоволството на хората няма пряка връзка с фискалната позиция на страната. „Ще ви върна назад във времето и ще се позова само на емпирични наблюдения – в страни не само от Южна Европа, но и други европейски държави, които нямаха добри монетарни и фискални показатели, бяха първи в общественото недоволство, масовите стачки и вълнения в съответните страни. Не мисля, ...

Мотивите на 5 пушачи-депутати, един бивш, един нередовен и двама непушачи срещу прекалените забрани


След 5-месечни дискусии депутати от БСП все пак внесоха промяна в закона за здравето, с която да отпадне пълната забрана за пушене на закрито. Те предлагат да се върне възможността за палене на цигара в ресторанти, казина, заведения за хранене, нощни заведения, но в обособени за целта места, където да не се допускат младежи под 18 години. Идеята им е собственици на квартални заведения - до 70 кв. м, сами да решават дали ще са заведения със или без дим. Предвижда се да се разреши пушенето на...

Комисията за нов изборен кодекс приключи работа, като създаде само "добра основа"


След три месеца заседания, публични дискусии с участието на специалисти и граждани временната комисия за изработване на нов изборен кодекс завърши работата си с чернова, която парламентарните партии тепърва ще променят.

На последното заседание днес депутатите от БСП, ДПС и "Атака" оцениха работата на комисията като "добра база". Оттук нататък всяка партия ще използва изготвения проект, ще го променя според идеите си и ще внася собствен законопроект, обясни председателят Мая Манолова...

Окончателно: Автоматите за кафе остават без касови апарати

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени промените в наредбата на Министерство на финансите, с които собствениците на автомати за самообслужване бяха задължени да монтират в тях фискални устройства за връзка с НАП. Те бяха приети през октомври 2012 година, когато министър на финансите бе Симеон Дянков и задължиха в срок до 1 ноември 2013 година търговците да сложат касовите апарати на вендинг машините.

Как да стегнем дома за продажба

Дойде време да продавате жилището. Как това да стане по-бързо и да му вземете по-добра цена? Послушайте съветите на експерти и вложете малко усилия, време и пари, за да го постегнете.
Първата стъпка при продажбата на имот са снимките. Хората търсят жилища основно в интернет сайтовете. Така че снимката е нещо като опаковката на вафла - ако е хубава Дойде време да продавате жилището. Как това да стане по-бързо и да му вземете по-добра цена? Послушайте съветите на експерти и вложете малко усилия, време и пари, за да го постегнете. Първата стъпка при продажбата на имот са снимките. Хората търсят жилища основно в интернет сайтовете. Така че снимката е нещо като опаковката на вафла - ако е хубава

В Ирак има много петрол, но пък няма ток

Денонощно с електричество са само в района на Кюрдистан

    


Орешарски пак напусна през задния вход

Две отделни групи от по десетина души скандират "оставка" пред хотел "Шератон". Едните викат срещу премиера Пламен Орешарски, а другите срещу президента Росен Плевнелиев.

И "Българска армия" кандидат за Евро 2020

Настана време за дуел между проекти за стадиони. След като немската фирма IFS и "Славия" показаха евентуалната нова арена в "Овча купел", ЦСКА контрира също с големи намерения.
"Подобно на германците ще кандидатстваме за европейска субсидия, с която "Българска армия" да стане за 34 000 души - каза Александър Чакмаков, председател на сдружението от Настана време за дуел между проекти за стадиони. След като немската фирма IFS и "Славия" показаха евентуалната нова арена в "Овча купел", ЦСКА контрира също с големи намерения. "Подобно на германците ще кандидатстваме за европейска субсидия, с която "Българска армия" да стане за 34 000 души - каза Александър Чакмаков, председател на сдружението от

22-годишен американец опита да отвлече училищен автобус

/КРОСС/ В американския град Джаксънвил, щата Арканзас, полицията арестува въоръжен мъж, който се опита да отвлече училищен автобус, в който е имало 11 деца. Това съобщи официалният представител на градската полиция Ейприйл Кайзер.По думите й 22 -годишният Николас Джон Милър, у който е открит нож, се е качил във возилото на една от спирките, поел е контрол над превозното средство и е излязъл извън града.След продължително преследване полицията е успяла да изпревари похитителя. За щастие при разигралия се екшън не е пострадал никой.

Ниските температури не спряха протестиращи и днес

Протестиращите пред сградата на Министерския съвет в центъра на София към 19:40 часа са били около 100, сочат данните на пресцентъра МВР. Малко след този час шествието е тръгнало. Няма данни за инциденти. Полицията продължава да осигурява обществения ред и сигурността. Снимка: МВР

20 см сняг натрупа на Черни връх

Тънка снежна покривка до 5 см се е образувала в района на Пампорово, където преди часове преваля слаб сняг. На Черни връх снегът стигнал цели 20 см, съобщава БТВ. Най-голямо количество дъжд към 15 ч днес е превалял в Елхово, където на квадратен метър са паднали 29 литра. Значително количество валежи са превалели във Враца, където показателите са 27 литра на кв. литър. По 22 литра на квадратен метър са отчетени в София и в Пазарджик. В Бургас валежите са 21 литра на кв. метър, а в Стара Загора – 24 литра на кв. метър. Времето в утрешния ден ще бъде ветровито. Жълт код заради силен вятър е обявен за утре в 18 области на страната - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Смолян, Кърджали,...

Делегация от Серпухов пристигна на работно посещение във Враца

Делегация от руския град Серпухов бе на работно посещение във Враца. Срещата е продължение на разменени визити между делегации от двата побратимени града – в дните около 2 юни във Враца и през септември в Серпухов. Днес във Враца бяха кметът на Серпухов Павел Залесов и представители на най-големия местен строителен холдинг „Подолская жилищная инициатива” в гр. Подолск. Холдингът бе представляван от Юрий Алексеев. Основната тема на разговорите с кмета на Враца инж. Николай Иванов бе възможността за участие на врачанск...

Григор Димитров стигна с лекота четвъртфиналите в Стокхолм


Григор Димитров се класира с лекота за четвъртфиналите на турнира в Стокхолм. Българският тенисист нямаше никакви трудности срещу германеца Ян-Ленард Щруф и стигна до категоричен успех с 6:1, 6:3 само за един час.

Димитров изигра много стабилен мач, в който показа отличен сервис, агресивна игра и допусна малко грешки. 22-годишният хасковлия записа тридесета победа в 51-ия си двубой през сезона и за първи път от мастърса в Синсинати през август спечели два поредни мача.
...

Стан Крьонке: Време е "Арсенал" да печели трофеи


Основният акционер в "Арсенал" Стан Крьонке поиска от клуба да започне отново да печели трофеи.

"Артилеристите" нямат титла от 2005 г. насам, а през лятото част от феновете на тима се обърнаха срещу мениджъра Арсен Венгер и трансферната му политика.

Привличането на Месут Йозил срещу рекордните за клуба 42.2 млн. паунда и силното му включване успокои критиците. За Крьонке обаче е важно отборът да се поздрави с успех в края на сезона.

"Никой няма да бъде щастлив,...

Армин ван Бюрен с мащабен спектакъл в България

Диджей номер 1 идва с екип от близо 20 артисти, включително музиканти, певци, акробати и танцьори

eBay създава медия за 250 милиона долара с "човека на Сноудън"

Грийнуолд потвърди във вторник, че напуска британския вестник, след като изтече информация за новия му проект. Ден по-късно Омидяр, който е професор по журналистика в Ню Йорк, потвърди слуховете и разкри подробности. Роденият в Париж от ирански имигранти американец се надява новият проект да помогне на “независими журналисти с експертиза". Грийнуолд потвърди във вторник, че напуска британския вестник, след като изтече информация за новия му проект. Ден по-късно Омидяр, който е професор по журналистика в Ню Йорк, потвърди слуховете и разкри подробности. Роденият в Париж от ирански имигранти американец се надява новият проект да помогне на “независими журналисти с експертиза".

Армин ван Бюрен избра България за мащабен спектакъл

Диджей номер 1 идва с екип от близо 20 артиста, включително музиканти, певци, акробати и танцьори

Григор без проблем е на 1/4-финал в Стокхолм

Без никакви проблеми Григор Димитров се класира за 1/4-финала на турнира в Стокхолм.

Лагардер продава или затваря списания

Гигантската френска медийна групировка Лагардер Актив ще продаде 1/3 от издаваните от нея списания, за да се концентрира върху оцеляването на ключови заглавия като "Ел", е позицията на нейния президент Дени Оливен.

Правителството поиска 16% съкращения и в съдебната власт

София /КРОСС/ Правителството поиска и от съдебната власт да намали разходите си за персонал, стана известно от писмо на финансовото министерство до Висшия съдебен съвет (ВСС). То беше докладвано от председателя на бюджетната комисия Михаил Кожарев, който предложи членовете на ВСС да изразят категоричното си несъгласие с него.Според Кожарев сметките показват, че трябва да бъдат съкратени 16 на сто от администрацията на съдебната власт, защото законът обаче категорично не позволява съкращаване на съдии, прокурори и следователи.В събота БНР съобщи,че финансовото министерство е изпратило разпореждане до всички министерства да подготвят 10% съкращения на персонала от 1 януари 2014 г. Това означава, че от следващата година щатните бройки на администрацията трябва да са по-малко с около 11 000.Според председателя на бюджетната комисия с искането на финансовото министерство се нарушава Конституцията и редица решения на Конституционния съд, според които елемент от независимостта на съдебната власт е и нейният бюджет.Така членовете на ВСС подкрепиха предложението на бюджетната комисия и не се съгласи с искането в писмото на финансовото ведомство. Конкретно становище по проектобюджета съветът ще изрази, когато той му бъде пратен. Преди време стана известно, че ВСС иска малко над 543 млн. лева за следващата година, но по първоначална информация и тази година, съдебната система ще получи сумата от 434 млн. лева, които бяха залагани и през последните години, пише "Дневник".

Григор Димитров стигна четвъртфинал в Стокхолм след успех на германец

Григор Димитров разби с 6:1 и 6:3 германеца Ян-Ленард Щруф, 117-и в световната ранглиста, във втория кръг на турнира в Стокхолм с награден фонд 600 565 евро и се класира за 1/4-финалите на надпреварата.

На старта на турнира в шведската столица Гришо се справи с румънския квалификант Мариус Копил - 6:3, 6:4.
Григор Димитров разби с 6:1 и 6:3 германеца Ян-Ленард Щруф, 117-и в световната ранглиста, във втория кръг на турнира в Стокхолм с награден фонд 600 565 евро и се класира за 1/4-финалите на надпреварата. На старта на турнира в шведската столица Гришо се справи с румънския квалификант Мариус Копил - 6:3, 6:4.

Гришо на четвъртфинал в Стокхолм, разби германец

Григор Димитров разби с 6:1 и 6:3 германеца Ян-Ленард Щруф, 117-и в световната ранглиста, във втория кръг на турнира в Стокхолм с награден фонд 600 565 евро и се класира за 1/4-финалите на надпреварата.

На старта на турнира в шведската столица Гришо се справи с румънския квалификант Мариус Копил - 6:3, 6:4.
Григор Димитров разби с 6:1 и 6:3 германеца Ян-Ленард Щруф, 117-и в световната ранглиста, във втория кръг на турнира в Стокхолм с награден фонд 600 565 евро и се класира за 1/4-финалите на надпреварата. На старта на турнира в шведската столица Гришо се справи с румънския квалификант Мариус Копил - 6:3, 6:4.

Герджиков: Не виждам нищо градивно във вота до дупка

София /КРОСС/ Не виждам нищо градивно във вота до дупка. Това заяви пред bTV председателят на 39-то Народно събрание Огнян Герджиков. Очевидно тези, които го искат, мислят само как да се срути управлението. Но не мислят какво ще се случи след това. После няма ли да се възпроизведе статуквото. Нито ГЕРБ ще има мнозинство, нито БСП. ДПС е константа. Най-много една-две малки партии да влязат, коментира Герджиков. Според Герджиков, ако сега има избори, в НС може да влезе и Реформаторският блок, но той „едва ли ще е фактор".Герджиков коментира и искането за изготвянето на нова конституция. Според него в голямата си част конституцията е добра. Има текстове, които могат да се променят. Но чисто нова конституция - защо. Какво толкова искаме да променим кардинално, че да бъде нова, попита той.

Варна се готви за 50-годишен юбилей на Международния балетен конкурс

Предстоящият 50-годишен юбилей на Международния балетен конкурс беше обсъден на среща между кмета на Варна Иван Портних и председателя на фондация Международен балетен конкурс Димитър Димитров и члена на управителния съвет на фондацията Соня Димитрова.

Цацаров командирова Светлозар Костов в СГП

София /КРОСС/ Главният прокурор Сотир Цацаров командирова шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов в Софийската градска прокуратура до приключването на делото "Октопод".Заповедта му идва в отговор на твърденията на Костов от деня, когато не бе избран на конкурса шеф на Апелативната спецпрокуратура, че се правят опити да бъде отстранен от мегаделото.„За да няма обвинения, че се прави всичко възможно делото "Октопод" да бъде бавено, съм издал заповед за командироването на Светлозар Костов, след т.нар. обвинения от него, да участва в това дело не от дата на дата, не от заседание на заседание, а до приключване на делото", обясни Цацаров. Той очевидно е бил ядосан на Костов за изявленията затова допълни: "При тази заповед трудно може някой да каже, че някой се опитва да го отстрани от делото "Октопод". Да не политизираме чак толкова нещата. Не приемам терминологията, използвана от Костов".Припомняме, че преди седмица Светлозар Костов обяви, че във Висшия съдебен съвет има лобита и кръгове по интереси, които предрешават конкурси и назначения. Това всъщност твърдяха и протестиращите пред ВСС, които настояваха за отстраняването на членът на ВСС Камен Ситнилски.Решението на Цацаров обаче не означава, че прокурор Костов няма да изпълнява и функциите си като административен ръководител на Специализираната прокуратура

Връщат се старите условия за пенсия на военните

Парламентарната комисия по отбрана подкрепи законовите поправки

    


Verizon с близо 40% ръст на печалбата

Американският телекомуникационен гигант Verizon Communications отчете по-голяма от очакваната печалба за третото тримесечие на годината, изстрелвайки...

Комисията "Сидеров" ще разследва Плевнелиев

Комисията за борба с корупцията, оглавявана от лидера на „Атака" Волен Сидеров, ще провери скандалите около гръцкия имот на президента Росен Плевнелиев.

Гуинет Полтроу на нож с Vanity Fair

Между списание Vanity Fair и носителката на Оскар Гуинет Полтроу от пролетта се води истинска война, потвърди слуховете пред The Times of London редакторът на лъскавото списание Грейдън Картър. Войната била обявена през май, когато холивудската звезда разбрала, че от Vanity Fair готвят публикация за нея, която тя самата не е одобрила. Впоследствие Полтроу разпространи послание до всички свои влиятелни приятели в Холивуд, в което пише: "Vanity Fair заплашва да ме постави на корицата на списанието. Ако искат от вас да кажете нещо за мен, моля ви,...

Ръст в броя на туристите в Русия

Очаква се в световен мащаб чуждестранните туристи да достигнат 1,8 млрд. души

Манолова се похвали: има консенсус по изборния кодекс

/КРОСС/ Голяма част от парламентарните групи подкрепят предложенията в Изборния кодекс. Това заяви пред журналисти председателят на комисията за изработване на проект за нов Изборен кодекс Мая Манолова.Според нея различията между парламентарните групи не са толкова много.Моето впечатление е, че има много голямо ниво на консенсус между парламентарните групи, макар че на този етап не си го признават. То е обяснимо - хората имат очаквания, тези очаквания са резонни, обосновани, така че няма как да не се съобразим с тях. Всяка парламентарна група ще се съобрази и с това какво мислят хората, коментира Манолова.Нали не очаквате, че с ГЕРБ ще подпишем общ проект, даже да сме на едно мнение, поради простата причина, че те са заявили позиция против всичко, което се случва. Да търсим консенсус на тази предварителна фаза е излишно. Много се надявам, че когато започнат дебатите в пленарна зала, всяка партия ще съобрази своето поведение с очакванията на гражданите. Реално по важните теми консенсусът ще се случи в пленарна зала. На тази предварителна фаза във вид на голи декларации не е необходимо всеки да обяснява колко е „за", каза още тя. Макар да не е заявено формално нито от нас, нито от ГЕРБ, и ГЕРБ, и ние сме на мнение, че трябва да има преференциален вот, че трябва да има по-ниска преференция, заяви още зам.-председателят на парламента.

За МО криза няма: Бонуси за 10 млн.лв. плюс отмяна на пенсионната възраст

Независимо от затрудненото финансово състояние на държавата, военните и цивилните в системата на отбраната ще получат и тази година традиционните си бонуси.  Военният министър Ангел Найденов потвърди това намерение в четвъртък, но отказа да даде точна информация, тъй като разчетите още се довършвали. Според информация на Mediapool става дума за по около 300 лева, които има възможност да бъдат изплатени още с октомврийските заплати. Найденов се оплака, че в други ведомства подобно допълнително материално стимулиране се давало и по повече от веднъж в годината, но в МО нямало такава възможност. По-рано тази година служебният военен министър Тодор Тагарев се противопостави остро на искането бюджетът на Министерството на отбраната (МО) да бъде намален с 5 млн. лева заради финансиране на програми за заетост и изплащане на обезщетения и помощи за домакинства, но в крайна сметка ги осигури с уговорката, че "много критични дейности за армията, за въоръжените сили не са финансирани". Сега обаче военното министерство ще задели около 10 млн. лева за бонуси в системата, вероятно от икономии във фонд "Работна заплата". Военните са много чувствителни към бонусите си и не гледат с добро око на политиците, които ги лишават от тях. Преди две години в много неприятна ситуация се оказа тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов, който обеща бонуси, но след това му се наложи да пренасочи средствата за заплащане на оставащи суми по договора за доставка на хеликоптерите "Пантер". В четвъртък военните получиха още една добра новина в посока на компенсациите за специфичния им труд. Депутатите от парламентарната комисия по отбраната решиха да отменят въведеното в края на миналата година изискване за възраст при пенсионирането им. Въпреки съпротивата на социалния министър Хасан Адемов, БСП, ДПС и "Атака" подкрепиха връщането на старите условия, при които военните се пенсионираха само с изискване за стаж от 27 години, от които 2/3 в системата. Така ДПС бламираха на практика колегата си Адемов, а председателят на комисията Янко Янков от ДПС цитира признанието му, че отмяната на пенсионната възраст няма да има голямо финансово отражение. Предложението бе подкрепено и от депутата от ГЕРБ Пламен Манушев, а другите му колеги от партията не участваха в гласуването. Депутатът и бивш зам.-военен министър Валентин Радев каза, че ГЕРБ биха подкрепили предложение за равнопоставеност между военните и полицаите, които бяха "пощадени" по време на управлението на ГЕРБ. Въпреки това се очаква опозицията да подкрепи в пленарна зала предложението на левицата, което е силно популярно сред военните. Министър Ангел Найденов припомни, че ако бъде отменено изискването за пенсионна възраст, близо 120 души ще получат право да се пенсионират, но според него единици биха се възползвали от това си право. Решението за въвеждане на пенсионна възраст бе прокарано по искане на бившия финансов министър Симеон Дянков и представено под формата на сделка – пенсионна възраст срещу вдигане на заплатите. Военните обаче не я приеха и излязоха на две протестни шествия. Въведената в края на 2012 година възраст за придобиване право на пенсия бе 52-54 години за младшите и старшите, и съответно за висшите офицерски звания, и 42-44 години за летателния състав, екипажите на подводници, парашутисти и водолази.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване