Непълнолетни нападнаха и ограбиха гръцки граждани

Заловиха двама непълнолетни, ограбили гръцки гражданки в Петрич. Престъплението е извършено на улица "Рокфелер" в южния град. 17-годишните грабители са нападнали жертвите си и чрез употреба на сила са отнели златни синджири с тегло 10 гр. и 15 гр. Установено е, че младежите са криминално проявени. По случаите са образувани досъдебни производства. През вчерашния ден е задържана и 17-годишна девойка, извършила кражба на сумата от 1800 лева от частен дом в Благоевград, съобщават от пресцентъра на полицията. Непълнолетната е от село Заелен дол, общ...

Електоралната шизофрения на мъдрия избирател и още по-мъдрия народ

Дясната фондация Конрад Аденауер е поръчала социологическо изследване за актуалните обществени нагласи и потенциал на десния вот на маркетинговата агенция MarketLinks. С оглед на репутацията и на двете организации, мисля, че можем да се доверим в съществена степен на резултатите. А какви са те? Някои интересни моменти: Корупцията е проблем за 26% от десните и 21% от левите. Безработицата е проблем за двойно повече хора от двете групи, а ниските доходи - за 27% от десните и 43.2% от левите. Ще рече човек, че сме Чехия и корупцията не ни е особено голям дерт. Или пък че безработицата и ниските доходи създават корупция, а не обратното? Горното се доказва и в темите на консенсус между леви и десни. Най-важните теми, според българския избирател, са ограничаване на монополите, мажоритарния вот, конструктивна опозиция, задължително гласуване и социални блага за всички. Борбата с корупцията я няма. Българинът си обича далаверката. В темите на противопоставяне между леви и десни виждаме, че левите настояват политиците да им оправят живота, да има ефективен контрол върху бизнеса, лидер със силна ръка, намеса на държавата за справедливост и национализация на приватизираните предприятия. Какъв ти Европейски Съюз, Пенке ле? Сегментацията по типове избиратели е на социалисти, демократи, националисти и „граждани". Има ли негражданин избирател - мистерията на българските гласове

Фирмите с дългове плащат разсрочено данъци и осигуровки

Всяка фирма, която изпитва временни финансови затруднения и чиито банкови сметки са запорирани от НАП, може да поиска от приходната администрация да й бъде разрешено да плаща дълговете си на части с издаването на разрешение за неотложно плащане. Процедурата включва отправяне на писмено искане до публичния изпълнител, който може да определи процент от постъпленията по банковите сметки на длъжника да се удържат за плащането на задължения към бюджета, а част от средствата да продължат да се използват за неотложни плащания по договори, свързани с ...

От блоговете: Кампанията срещу Плевнелиев - тежка диагноза за България


"Дневник" публикува текста на журналиста Веселин Желев от личния му блог. Вътрешните заглавия и акцентите са на автора. 

Кампанията срещу президента Росен Плевнелиев за начина, по който е купил къщата си в Гърция, до момента не се основава на никакви доказателства за престъпление и е поредният сигнал, че обществото, политиката и медиите ни са тежко болни.

Нищо в т. нар. разследване на ТВ7 не подкрепя извода, че Плевнелиев е извършил нещо незаконно, купувайки имот от 5 000...

Ивайло Дичев: Танци по ръба на бръснача

Ивайло Дичев

Ивайло Дичев

Какво е общото днес между Америка, Италия и България?

Ето какво: едни крайни политически групи, които представляват около една трета от избирателите, ги докараха до ръба на пропастта – в Америка това бяха крайните републиканци, заразени от вируса на Чаеното парти, в Италия – привържениците на осъдения Берлускони, в България – партията на бате Бойко.

Нека се абстрахираме от конкретното съдържание на атаките – аз лично харесвам здравната реформа на Обама, от друга страна подкрепям искането за оставка на нашето си правителство, а що се отнася до Берлускони – за него по-добре да се пишат не анализи, а оперети. Предлагам ви да се замислите над формата на правене на политика днес, която тук ще нарека драматизация.

Сюжетът следва литературни и кино-образци. В първо действие цари апатия, нарастващо безразличие към онова, което правят политиците, и раздразнение от дейността, от физиономиите им. Нараства наивната вяра, че единствената им роля е да не пречат, а ако можем изобщо да ги разкараме – най-добре.

Във второ действие се случва нещо ужасно, някакво събитие, което изправя страната пред ръба на пропастта. Това събитие изглежда квази-природен катаклизъм, по-внимателното вглеждане ни показва, че става дума за целенасочени действия на яростни и мотивирани претенденти за властта. Ситуацията се драматизира до степен, при която моралният човек не може да е безразличен, и всеки от нас усърдно почва да следи сайтовете и телевизиите, съпреживявайки драмата. Ако не сте проследили демонизирането на Саркози във Франция, вероятно помните художествената кулминация на битката с ГЕРБ, изиграна от Николай Бареков.

В трето действие, предполага се, въздъхваме облекчено, уф, пак прескочихме трапа. И властта сякаш добива онази легитимност, която днес все по-често й липсва. Но не задълго, защото съвсем скоро свалените почват контра-драматизации и всичко се обръща на сериал – онази мисловна форма, която очевидно днес играе ролята на мироглед. Не ме разбирайте погрешно, смятам, че френските социалисти трябва да сменят не особено способния Оланд, а у нас – да се проведат колкото може по-скоро нови избори. Но по-добре би било това да се разисква в рационални термини, не посредством игра с края на света.

Легитимиращата драматизация осъзнах в края на 90-те, когато с колеги от Европа изследвахме институционалната култура на ЕС. Как набавя своята легитимност този бавен, сложен, неефикасен съюз? Като драматизира дори най-бюрократичните си ходове! Трябва да се вземе решение (спомнете си последния бюджет): но няма и няма консенсус, представителите стоят в залата до късни нощи, отлагат, гласуват комисии, обядват и вечерят. И в публичното пространство се нагнетява чувството, че всичко върви към провал. Накрая, в точката на пълно изнервяне и паника – уф! – хабемус контракт, спасиха еврото, спасиха Европа или каквото там е на дневен ред. И дори най-лошото решение започва да изглежда добро, защото е предотвратило катастрофата. С това обръщам внимание, че драматизацията може да е мълчалива и сдържана. Г-жа Меркел няма нужда от ТВ7, за да наложи волята си на гърците или испанците: тя просто трябва се въздържа достатъчно дълго от решение, така че всички да заживеем с усещането, че сме на ръба, че още една стъпка и всичко отива по дяволите.

Антрополозите знаят, че властта по принцип залага на този краен ресурс: управникът е онзи, който не се бои от това да отприщи силите на хаоса, да даде воля на гнева си, да се впусне в унищожителна битка или просто да се оттегли като Ахил пред стените на Троя, който чака избиваните ахайци да дойдат и да му се помолят. Заплахата с божият гняв в продължение на хилядолетия е подкрепял властовите решения; днес тактиката на социално-икономическия шок, както я описва Ноами Клайн, е новият начин да се накарат хората да приемат икономически мерки, срещу които в нормално състояние биха се борили със зъби и нокти.

С една дума едва ли можем да се надяваме някакво ново медийно просвещение да разомагьоса политическите драматизации, както е станало с божия гняв през 18 век. Така се е правила политика винаги, въпросът е все пак дали можем да удържаме някакъв баланс между спектакъла и рационалните аргументи. Просто днес драматизацията е индустриален продукт, в който се влагат пари, знания, техника, така че всеки дребен политик може безнаказано да играе с разнообразни Армагедони, тъй както популярната преса всяка година ни залива с нови версии за края на света. Ужасът, че непрекъснато във всичко, навсякъде сме на ръба на пропастта, по принцип може да мобилизира политически енергии, но когато се превърне във всекидневие води до същата апатия, от която е трябвало да ни извади.

Любопитно е, че днес до ръба ни бутат все по-често групи, които се определят като десни – за разлика от 60-те например, когато тактиката “колкото по-зле толкова по-добре” беше от арсенала на левия анархизъм. Драматичният спектакъл в Америка се оценява на 23 милиарда долара, значително повече загуби континентът от забавянето на помощта за Гърция, а колко струват игрите по ръба в България ще научим от историците. Разбира се управлението има цена, но дали наистина трябва да плащаме за това, да ни правят на глупаци? И дали държавите ни са станали толкова здрави, че олюляването над пропастта да си остане едно безопасно ПР-начинание?

Статията "Ивайло Дичев: Танци по ръба на бръснача" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Николай Фенерски: Отдел „Програмиране на повредите“

Николай Фенерски - редактор на алманаха "Резерват Северозапад"

Знаете ли я тая приказка: Добър човек, кофти настроение – блус (Rhythm and blues). Кофти човек, добро настроение – чалга (не само музика, а лайфстайл).

Днес съм философски настроен. Ще карам на общо основание. Предупредени сте. После да нема ама ти що такива простотии си написал…

От десетина и повече години може би, кой да ти каже, в централите на големите автомобилопроизводители има нов отдел – Програмиране на повредите. Не планиране, а именно програмиране. Залагат в определени модули от машината нещо да се счупи след точно определено време или определени изминати километри. Вече имаме не нормални двигатели, в които и ние да се бърникаме, да си сменим нещо елементарно, а съвкупност от модули, които са капсуловани и достъп до вътре нема, а и да има, е безсмислен, направено е да се смени целото.

Та трагедията на времето ни е, че вече са в наличност такива отдели. И си представям сюжет за разказ, главният герой е инженер, който работи в такъв отдел. Но въпреки големата си заплата и декларацията за лоялност, която е подписал и в която са разяснени условията му на труд, той все пак е запазил човещината си, нещо го дразни, мъчат го съмнения и в един момент решава, че през главата на всички шефове ще направи новия модел автомобили да се чупи не на стохилядния километър и на третата година, а на тристахилядния и на петата година. Никой не забелезва модификациите му, докато не минават три години и установяват, че автомобилът не се чупи, но не могат да изземат продадения тираж от населението. Уволняват инженера и му стъжняват живота, оклеветяват го публично и полагат усилия никога повече да не работи по специалността си. Но той е щастлив от постъпката си и им тегли една майна на всички.

Новите технологии са в служба не на човека и човечеството, а на хората с парите. Като всичко останало. Кофти хората са на власт и всичко стана чалга. Господинов написал „И всичко стана луна“, щото текстът му е художествен, но ако требва изразът да звучи публицистично, нищо друго освен това не може да се напише: „И всичко стана чалгийка“… Имам предвид на световно ниво. „Чалга“ в смисъл на фалшификат, ерзац, подмяна на ценността с нейно жалко комерсиално подобие. Инженерите не полагат Хипократова клетва като лекарите, а би требвало. Те требва да служат на човешкия род също като хората, които ни оперират и лекуват. В това е призванието им, требва да имат чест, а не да напредват в посока единствено „как да онодаме клиента, че да си плаща повече пъти“. Програмирането на дефектите не е просто занимание, требва да са в наличност научни познания по „съпротивление на материалите“, по механика, електроника… Колко енергия се хвърля, за да бъде измамен човекът. С тази единствена цел!

Карали ли сте стара кола? Не казвам, че са съвършени. Но ако усилията на инженерната мисъл беха насочени към усъвършенстване на съществуващото, а не към комерс, щехме да имаме коли, които да ни служат цел живот. Себестойността им немаше да е по-висока. Може би материалът щеше да е малко по-скъп, защото се обработва повече, но това немаше да го оскъпява прекалено. Вместо това съвършените технологии днес са единствено в ръцете на военните и то в страните, където военни все още има, не и в Територията. Прост пример е сравнение между въздушния филтър от картон, каквито ги правят днес, и въздушен филтър с пружина и отработено масло като на некои стари двигатели… Кой е по-съвършен и по-евтин? Вторият нема нужда от сменяне, само отработеното масло, неструващо стотинки, се подменя на около двайсет хиляди километра. Ако само беше доразработена идеята…

Гледам един сайт на двама пичове, нарекли се минималисти… Разработили са простата идея, че животът е по-приятен, когато е необременен от предмети. Че сме се заобиколили с неща, постоянно купуваме неща и гледаме реклами на още по-нови неща, а животът ни не е в нещата и както пее оная французойка Зазката „не са парите това, което ме прави щастлива, не са ми изтребвали вашите бижута и парфюми“… Старата идея да имаш или да бъдеш. Щото не може и двете, брат. Дето викаше старшината у казармата – не може хем душата в рая, хем това в онова. Обаче тук още некак си май не сме дорасли до идеята, че днешната епоха ни претрупва и ни мами. Пробутва ни предмет след предмет, кой от кой по-излишни и по-менташки.

Не казвам, че не е хубаво колите да имат екстри. Казвам, че мисленето е в грешна посока. Не може да се имаме за цивилизовани, когато съществуват отделите за програмиране на повреди. Вместо отдели за удължаване на живота на машината. Това е обратното на цивилизация. Обратното на цивилизация е и съвременното основно и средно образование в нашата любима Територия. Съществуват много училища с деца-фантоми и пусти коридори, училища, които получават субсидии от бюджета, има учители на заплата, персонал, директори, но няма и едно дете в класната стая. Схемички за източване на и без друго опосканата копанкя. Лично знам и мога да посоча, на който се интересува и който може да промени нещо, едно такова училище без ученици. Това е училище менте и го има. И не е само едно. Паразити.

А в останалите държавни училища, все още са пълни с деца, се преподават ненужни знания. Не се преподава умение за мислене. Това е „Отдел програмиране на повреди“ в организацията, наричана държава. След време тия деца ще дадат дефект, заложено им е.

Значи, споменатият отдел не се отнася само за една област от битието ни, а за всички – машини, образование, телевизия, софтуер, храна – навсекъде програмират след време потребителят или продуктът да дадат фира. За да продължи смученето на кръв.

Може да възразите, че некачествената храна, пълна с отрови, се произвежда от алчност и целта не е човек да се разболее и това е само „страничен ефект“ на алчността. Но ще ви отговоря, че производителите ги устройва човек да се разболее, следователно „ефектът“ е преднамерен – човекът става потребител на техните лекарства. И накрая става потребител на техните погребални услуги. Това последното сигурно е само хипербола.

Като споменах софтуера – да сте виждали уиндоус, който след една, две, пет години на ползване да не се повреди? Не питам айти специалистите, те владеят разни хватки, с които предотвратяват чупенето на операционната система. Питам обикновените юзъри. Средноинтелигентните не могат да попречат на прозорците на чичо Били да се счупят. Да не говорим, че мнозинството потребители са под средното ниво. И отдолу вдесно на мониторите им си стоят включени двайсетина агента, а на заден план безпроблемно си вършеят два-три вируса… Хора, за които уиндоус е равно на компютър. Хора, които ползват компютър всеки ден, и са на това ниво. Как да не ги измами чичо Били да си платят пак и пак за преинсталация и нова инсталация и поддръжка… За всичко требва да се плаща, скъпи мои, за всичко. Ако немаш пари, ти си никой, дето викаше ТиДжей и неговите хора го разбраха правилно. Малкомеките (микрософт) са програмирали продуктът им да се поврежда, естествено. Затова вече шеста година ползвам Линукс минт – дебиан базирана операционна система, която не струва двеста лева, щото не струва нищо, не забива, нема нужда от антивирусна, нито от дефрагментиране. Последното беше особеност на прозорци ХР – понеже като работи с файловете системата е толкова умна, че не си ги връща на същото место на хард диска, а си ги мета зад гърба. Седиш си на бюрото, пишеш разни неща и хвърляш назад… И идва ден за подреждане. Това беше техното смешно дефрагментиране.

Линуксът е глупакоустойчив. Инсталирал съм го на неколко технически неграмотни човека, които го ползват вече години, без да искат от мен помощ или преинсталиране. Защото машината си работи и софтуерът не е програмиран да се счупи. Затова съм влюбен в свободния софтуер – той олицетворява идеята да се живее безплатно, безпроблемно и просто, така, както човек требва да живее, с достойнство. С усещането, че е човек. А нашият президент и разни министри всеки път като ходят до САЩ, ще продължат да посещават малкомеките, визитата е в официалната програма, управниците на една държава ходят на крак да се поклонят на управниците на една частна фирма. Просто получават комисион за поддържането на софтуера им в администрацията на държавата.

С линукс минт закоравелият и слабограмотен уиндоус потребител свиква точно за две седмици. Хората са направили дори менютата да изглеждат подобно. Музика се слуша с пет-шест програми, между които Rhythmbox и Banshee Media Player, има си програмки за аматьорска обработка на изображения, за монтаж на видео, за монтаж на звук, за текстообработка, за браузване в нета, за всичко. Инсталират се много по-просто от десетократно кликване на Next и накамарването покрай официалната инсталация на още неколко грозни добавки и украшения. Не струват една стотинка. Чичо Били некой ден ще мине да си събере вересиите. Може да е „филантроп“, но продуктите му струват пари и кучетата му вече обикалят офисите. След време ще влезнат и в домовете.

Става въпрос за култура на потреблението. И това е един малък, но важен жест на съпротивление срещу отдел „програмиране на повредите“… От пипалцата им ние бедните нема как да се измъкнем, но поне да поддържаме некаква елементарна хигиена, не за друго.

А накрая каним всички читатели и почитатели на представянето на втори брой на алманаха „Резерват Северозапад“ в София – бар за културни събития ДАДА, ул. „Георги Бенковски“ 10 на 25 октомври от 18,30 часа.

Статията "Николай Фенерски: Отдел „Програмиране на повредите“" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Развиващите се икономики си отдъхнаха след развръзката в САЩ

Кристин Лагард приветства решението, Китай също прие позитивно новината

    


Нови 7 жертви на наводненията в Тайланд

Седем души загинаха през последните два дни в резултат на силните наводнения. С тях общият брой на жертвите на стихийното бедствие, което връхлетя страната, достигна 68 души.

Белите якички срещу белите дробове

Пушенето вреди само на хората. За депутатите, избрани с хазартната бюлетина, е полезно. Ето защо те се борят упорито за правото си да им дишаме пушилката в препускането към миналото, което гарантира финансовото им бъдеще. Череп и Костов ( за баланс) трябва да слагат на кутиите с цигари. Череп, който символизира ползата от цигарите и Костов, който олицетворява вредата (от борбата срещу Черепа) . Череп има, Костов нема- това е белег за прогрес в парламента, който пак изрови лулата на войната в полза на животворния за всеки български собственик на казино дим. Вредата от непушенето е доказана единствено в България, защото причинява рак на българския парламент- кара го да се движи рачешката. Лишаването от цигарен дим води до задушаване на пуританите-т.е. на онези с пурите в казината, за които почервенелият ( не само от напъване да услужи) напоследък лобист Мартин Захариев чореполюбиво се застъпи в едно телевизионно интервю, защитавайки конституционното им право да пушат пури с уискито ( докато разиграват България). В тази рулетка печалбата е гарантирана при залагането и на червено в ляво, и при атакуването с пачки на черното в крайно ляво- ситуацията с лобирането чрез БСП и „Атака" е „win-win" ( „выгрыш-выгрыш"). Рулетката е руска само за губещите непушучи, докато за светските босове с пурите печалбата е съветска по своята необятност

Основателят на иБей създава новинарска организация

Основателят на иБей (Ebay) Пиер Омидяр обяви, че ще създаде независима медийна организация, която ще покрива широк кръг новини - от спорт до политика - за обикновените читатели, под ръководството на големи имена в журналистиката, съобщи Ройтерс.   Роденият във Франция 46-годишен Омидяр, който е от иранско-американски произход, посочва в блог, че е обмислял да купи в. "Вашингтон пост" (който в крайна сметка бе придобит от основателя на Амазон Джеф Безос), но решил, че иска да създаде новинарска организация "от нулата".   "Точно сега съм в съвсем начален етап на създаване на нова масмедийна организация. Все още не знам как или кога ще бъде представена или как ще изглежда", пише Омидяр, който все още е председател на компанията за електронна търговия, основана от него.   "Развих интерес към подкрепата на независимата журналистика (...) Искам да намеря начини да превърна обикновените читатели в ангажирани граждани. Мисля, че в тази сфера може да се направи повече и съм нетърпелив да проуча възможностите", отбелязва той.   Списание "Форбс" оценява нетното състояние на Омидяр на 8.5 млрд. долара.

НАП следи рискови стоки по границата

/КРОСС/ Мониторинг на движението на рискови стоки на територията на България започва НАП от 1 януари 2014 г. За това ще отговаря бъдещата дирекция „Финансов контрол". Работата на инспекторите в звеното ще е основно свързана с физически и документален контрол на стоки, представляващ висок фискален риск (най-често селскостопанска продукция, зърно, захар, месо и др. подобни). Работата ще се извършва в близост до граничните пунктове между България и Румъния и Гърция, както и във вътрешността на страната - в местата където транспортните средства ще бъдат разтоварвани под данъчен контрол. По външните за ЕС граници контролът ще се извършва, както и досега, от агенция Митници, допълват от НАП. Данъчните ще следят как се движат стоките, дали се реализират на територията на България, изнасят ли се за трети страни и дали всички транзакции се отразяват коректно в счетоводните и финансови документи на превозвача, получателя и доставчика. Предвидена е възможността превозните средства да бъдат запечатвани и оборудвани с технически средства за GPS проследяване. Контролът в близост до границите, както и този във вътрешността на страната, е предвидено да се осъществява 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.От НАП уточняват, че в близката седмица ще бъде обявен подбор сред служителите на агенцията, които искат да работят в новата дирекция „Фискален контрол"

Местан: Не съм редовно призован, но ще се явя на делото "Енимехмедов"


Макар да не съм призован по надлежния ред, в понеделник ще се явя на делото "Енимехмедов". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Софийският градски съд (СГС) заседава вчера по делото срещу Енимехмедов, който е обвинен в опит за убийство на Доган. На партийна конференция в края на януари обвиняемият насочи газов пистолет срещу партийния лидер, докато той говореше от трибуната. Мъжът се опита да стреля два пъти, но пистолетът му засече. На делото вчера обаче не се явиха нито...

Пропуканата България

Държавата е в парализа, но това дори не е най-лошото. Проблемът е, че самата България върви към разпад пред очите ни. Парламентът, който, по дефиниция и според лозунга на него, трябва да задава сцеплението (съединението) на нацията, е всъщност изразител на разломните сили. От месеци наред (не само от вот на вот) най-голямата новина е: има ли кворум, ще има ли заседание, ще се свърши ли въобще някаква законодателна работа? А и очертаващият се като перманентен вот на недоверие, в съчетание с постоянните игри с кворума от страна на ГЕРБ и „Атака" и със скандиранията „Оставка" вътре и извън парламента, напълно обезсмислят 42-то Народно събрание. В същото време как да пропуснем „казуса Пеевски"? Тъкмо „най-популярният депутат" в държавата се е захванал законодателно да чисти банки, медии, хазарт и спорт от офшорки. Резултатът е предвидим, почти огледален на начина, по който телевизионният трубадур на банката на властта ще бори цензурата в държавата чрез тенденциозни кампании, като тази, която отново развихри срещу президента. Подобни „очищения" пораждат силно желание след молебена за „вразумление и помирение" да се обърнем с нова молба към Н. Св. българския патриарх Неофит - за водосвет в парламента, дано светената вода изгони злите духове. За премиера Орешарски няма какво да говорим, защото не е ясно има ли страната въобще министър-председател

Изследват безплатно бебета за жълтеница

Всяко едно новородено, при което физиологичната жълтеница не е отшумяла в рамките на 15-20 дни, трябва да бъде изследвано, обясняват специалисти

Виолета Николова получи 5 години ефективен затвор

СГС призна Виолета Николова за виновна за това, че през 2011 г. като длъжностно лице – изпълнителен директор на Агенцията по вписванията е нарушила служебните си задължения и е присвоила сумата от 53 000 лева

Виолета Николова получи 5-годишна ефективна присъда

СГС призна Виолета Николова за виновна за това, че през 2011 г. като длъжностно лице – изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, е нарушила служебните си задължения и е присвоила сумата 53 000 лв., раздадени като бонуси

Възможен ли е импийчмънт на президента?

Сградата на президентството. Снимка: Сергей Антонов

Върви се към импийчмънт.

Това заяви ген. Атанас Атанасов от ДСБ в сутрешния блок на Нова по повод атаките срещу президента Росен Плевнелиев, подети от няколко политици и медии.

Съставяне на анкетна комисия, която да разследва случая с имотите на президента и последващо искане за импийчмънт, е един от възможните сценарии за отстраняване на държавния глава, прогнозира ген. Атанасов.

В подкрепа на такава теза са и намеренията на шефа на антикорупционната комисия Волен Сидеров да се заеме с разследването на сигнали срещу Плевнелиев. Самият Сидеров направи свое разследване за телевизия „Алфа“, в което твърди, че имот на президента край Созопол е препречил достъпа до плажната ивица. Той е категоричен, че има данни и за това, че имотът е закупен чрез измама и че построяването на сградата е било в разрез с правилата за строителен контрол.

Реален сценарий или само заплахи?

Подобни атаки срещу държавния глава на практика не могат да доведат до стартиране на процедура по отстраняването му. По някои формални причини, записани в Конституцията:

Първата е, че президентът носи отговорност единствено при случаи на държавна измяна и нарушение на основния закона. Дори да бъдат установени някакви нередности в битността му на гражданин и бизнесмен, те не влизат в посочената графа. Ако твърденията за неправомерното придобиване на част от имотите му или за обвързаността му с офшорни компании и взимането на подкупи се докажат, то те влизат изцяло в областта на наказателното производство. А отново според Конституцията „Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване“.

В този случай, при съмнения за извършено престъпление, президентът може да сам да подаде оставката си пред Конституционния съд.

Ако хипотетично предположим, че бъде констатирана държавна измяна или нарушаване на Конституцията, то процедурата по импийчмънт трябва да стартира след прилагането на няколко стъпки. Първата е внасяне на искане за отстраняването на държавния глава, подписано от най-малко ¼ от депутатите. След разискване в пленарната зала е необходимо това искане да бъде подкрепено от гласовете на повече от 2/3 от депутатите или поне 161 гласа.

Простата сметка показва, че депутатите на БСП, ДПС и „Атака“, за които може да се предположи, че ще подкрепят искане за импийчмънт, имат „арсенал“ от 142 гласа, с което не им достигат 19. В този случай те биха разчитали единствено на гласовете на ГЕРБ, което изглежда невъзможно.

Но дори и това препятствие да бъде преодоляно, искането за импийчмънт по същество се разглежда от Конституционния съд (където 1/3 от съдиите са президентска квота, макар част от тях да са назначени от Георги Първанов), който трябва в рамките на един месец да се произнесе констатирал ли е държавна измяна или нарушаване на Конституцията.

Отработването на подобен механизъм има за цел да не се спекулира с конституционните инструменти и те да не бъдат “олекотени” от безпринципни искания за отстраняване на президента. Именно поради тази причина в най-новата ни история до момента е имало само едно искане за отстраняване на държавен глава – това на Първанов, което през март 2010 година е отхвърлено заради недостига на 6 депутатски гласа.

Дали този механизъм, даден от „бащите на Конституцията“ от Седмото Велико народно събрание, е адекватен – това е друг въпрос. Сега разполагаме с тази Конституция.

Статията "Възможен ли е импийчмънт на президента?" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

НАП започва да следи движението на рискови стоки


Мониторинг на движението на рискови стоки на територията на България започва НАП от 1 януари 2014 г., съобщиха от приходната администрация. За това ще отговаря бъдещата дирекция "Финансов контрол".

Работата на инспекторите в звеното ще е основно свързана с физически и документален контрол на стоки, които представляват висок фискален риск (най-често селскостопанска продукция, зърно, захар, месо и др.). Работата ще се извършва в близост до граничните пунктове между България и Румъния и...

ЕК изпрати България на съд заради ветрогенераторите на Калиакра

Хиляди вятърни турбини и 500 други проекта са получили разрешение, без адекватна оценка за въздействието върху природата

    


Акция къси роклички в подкрепа на Орешарски

Протестиращи блокираха Орешарски   Снимка: Сергей Антонов

Акция с момичета с къси роклички ще има следващата седмица в подкрепа на премиера Пламен Орешарски и на кабинета.

Това обяви днес в кулоарите на Народното събрание Александър Кръстев от контрапротестиращите.

Той цъфна на брифинга на Орешарски след гласуването на вота на недоверие към правителството и се хвърли към премиера с разтворено яке, под което имаше тениска с лика на Орешарски.

В чест на 100 дни от провеждането на контрапротести в подкрепа на кабинета ви моля за автограф, обяви Кръстев. Орешарски се подписа на фланелката му.

На въпроса как точно е влязъл в парламента той каза, че депутат го е вкарал, но не каза кой. Имало и други желаещи от контрапротеста да дойдат, но се страхували от репресии.

Александър Кръстев обясни, че е бивш военен, а сега има модна агенция.

Познавал се с Орешарски и бившия финансов министър Стоян Александров в правителството “Беров” покрай конкурса “Мис  студентка УНСС”, в чиято организация е участвал.

Акцията с късите роклички щяла да е в подкрепа на кабинета при гласуването на следващия вот, който ГЕРБ обеща да внесе утре.

“Първо трябва да видим тезите на опозицията. Това което досега съм чул неофициално, не го разбирам напълно, но нека все пак да видим аргументите”, коментира Орешарски по повод намерението на ГЕРБ да внесе вот на недоверие на тема култура заради факта, че българския Лувър все още не е отворен.

На въпрос дали ще престане да излиза от задните и страничните входове той отговори: “Какво им е на задните входове, те са направени също за хората. Важното е да се върши работа, а другото са подробности”.

Статията "Акция къси роклички в подкрепа на Орешарски" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Фен на Орешарски прави акция къси роклички в подкрепа на кабинета (снимки)

Орешарски се подписва на тениската на Александър Кръстев. Снимка: Булфото Бойко Борисов е на гърба на фланелката на Кръстев. Снимка: Булфото Александър Кръстев с тениска с лика на Орешарски. Снимка: Булфото

Акция с момичета с къси роклички ще има следващата седмица в подкрепа на премиера Пламен Орешарски и на кабинета.

Това обяви днес в кулоарите на Народното събрание Александър Кръстев от контрапротестиращите.

Той цъфна на брифинга на Орешарски след гласуването на вота на недоверие към правителството и се хвърли към премиера с разтворено яке, под което имаше тениска с лика на Орешарски.

В чест на 100 дни от провеждането на контрапротести в подкрепа на кабинета ви моля за автограф, обяви Кръстев. Орешарски се подписа на фланелката му.

На въпроса как точно е влязъл в парламента той каза, че депутат го е вкарал, но не каза кой. Имало и други желаещи от контрапротеста да дойдат, но се страхували от репресии.

Александър Кръстев обясни, че е бивш военен, а сега има модна агенция.

Познавал се с Орешарски и бившия финансов министър Стоян Александров в правителството “Беров” покрай конкурса “Мис  студентка УНСС”, в чиято организация е участвал.

Акцията с късите роклички щяла да е в подкрепа на кабинета при гласуването на следващия вот, който ГЕРБ обеща да внесе утре.

“Първо трябва да видим тезите на опозицията. Това което досега съм чул неофициално, не го разбирам напълно, но нека все пак да видим аргументите”, коментира Орешарски по повод намерението на ГЕРБ да внесе вот на недоверие на тема култура заради факта, че българския Лувър все още не е отворен.

На въпрос дали ще престане да излиза от задните и страничните входове той отговори: “Какво им е на задните входове, те са направени също за хората. Важното е да се върши работа, а другото са подробности”.

Статията "Фен на Орешарски прави акция къси роклички в подкрепа на кабинета (снимки)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

410-метров астероид може да удари Земята през 2032 г.

Астероидът да удари Земята на 26 август 2032 година

Пет години затвор за бившия директор на Агенцията по вписванията

Бившият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолега николова бе осъдена на 5 години затвор от Софийския граски съд (СГС) в четвъртък по обвинение, че между 19 юли и 19 декември 2011 година е превишила правата си, присвоявайки 53 хиляди лева под формата на бонуси. СГС й наложи и 3-годишна забрана да заема ръководни постове в държавната администрация и я лиши от юридически права за същия срок. Николова бе призната за невинна по другото обвинение срещу нея – че заедно с ръководителката на дирекция "Административно-правни услуги" Раина Иванова е фалшифицирала документ. Иванова също бе призната за невинна по това обвинение. Бившият финансов контрольор в агенцията Тотка Стоилова пък получи 2-годишна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок и 3000 лева глобаза това, че не е упражнила достатъчен контрол над работата на Виолета Николова. Присъдата на СГС не е окончателна и може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Очаквайте подробности.

Ексшефката на Агенцията по вписванията осъдена на 5 г. затвор

Бившият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолега Николова бе осъдена на 5 години затвор от Софийския граски съд (СГС) в четвъртък по обвинение, че между 19 юли и 19 декември 2011 година е превишила правата си, присвоявайки 53 000 лева под формата на бонуси. СГС й наложи и 3-годишна забрана да заема ръководни постове в държавната администрация и я лиши от юридически права за същия срок. Ден по-рано наблюдаващият прокурор Калин Софиянски поиска по-леко наказание за подсъдимата - 3 години, като дори заяви, че не възразява то да бъде условно. Николова бе призната за невинна по другото обвинение срещу нея – че заедно с ръководителката на дирекция "Административно-правни услуги" Раина Иванова е фалшифицирала документ. Иванова също бе призната за невинна по това обвинение. Бившият финансов контрольор в агенцията Тотка Стоилова пък получи 2-годишна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок и 3000 лева глобаза това, че не е упражнила достатъчен контрол над работата на Виолета Николова. Присъдата на СГС не е окончателна и може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. Очаквайте подробности.

Бившата шефка на Агенцията по вписванията осъдена на 5 г. затвор

Бившият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолега Николова бе осъдена на 5 години затвор от Софийския граски съд (СГС) в четвъртък по обвинение, че между 19 юли и 19 декември 2011 година е превишила правата си, присвоявайки 53 000 лева под формата на бонуси. СГС й наложи и 3-годишна забрана да заема ръководни постове в държавната администрация и я лиши от юридически права за същия срок. Ден по-рано наблюдаващият прокурор Калин Софиянски поиска по-леко наказание за подсъдимата - 3 години, като дори заяви, че не възразява то да бъде условно. Николова бе призната за невинна по другото обвинение срещу нея – че заедно с ръководителката на дирекция "Административно-правни услуги" Раина Иванова е фалшифицирала документ. Иванова също бе призната за невинна по това обвинение. Става въпрос за официално писмо до правосъдното министерство, в което прокуратурата твърдеше, че е било посочено, че "за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение". Бившият финансов контрольор в агенцията Тотка Стоилова пък получи 2-годишна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок и 3000 лева глоба за това, че не е упражнила достатъчно контрол над работата на Виолета Николова. Присъдата на СГС не е окончателна и може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд. "Според мен, няма престъпление, което и продължаваме да поддържаме. Съдът прие, че Раина Иванова не е извършила престъпление, но аз съм учудена, че моята подзащитна Тотка Стоилова, е извършила престъпление, защото тя е финансов контрольор, и е контролирала изпълнението и даването допълнителни възнаграждения, което е част от работната заплата", коментира извън съдебната зала адвокат Златка Стефанова. По думите й в този случай няма нанесена щета на държавата, както твърди прокуратурата, тъй като въпросните 53 000 лева са от бюджета на Агенцията по вписванията и са били предназначени именно за заплати, за което са били и употребени. Николова бе уволнена от агенцията, след като стана ясно, че през 2011 г. е получила 73 000 лева бонуси, а на нейно място бе назначен Юлиян Митев, който пък бе сменен през юли т.г. от досегашния шеф на дирекцията на агенцията във Велико Търново Венцислав Спиридонов. Самата Николова твърдеше, че парите за бонусите й са одобрени лично от тогавашния правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова. Преди това бившият правосъден министър Диана Ковачева беше обявила, че шефката на Агенция по вписванията е получила 48 000 лева бонуси за седем месеца от 2011 г. през главата на ръководството на министерството. Тогава Ковачева обясни, че основната причина за уволнението на шефката на агенцията е, че "сама си е разписвала бонусите". След като бе уволнена, Николова "контраатакува", че в самото министерство си разпределят огромни суми от печалбата на Агенцията по вписванията, която генерира годишен доход от 70 милиона лева. Скандалът с бонусите в държавната администрация взе главата още на бившата шефка на здравната каса Нели Нешева, която призна за получени малко над 10 000 лева. Макар впоследствие да се разбра, че допълнителни пари са раздавани в цялата държавна администрация, жертвите на скандала бяха сведени до три. Председателят на политическия кабинет на бившия екоминистър Нона Караджова – Владимир Стратиев, също подаде оставка, защото отказа да изпълни заръката на експремиера Бойко Борисов и не върна взетите пари.

Правителството реши: Продаваме колата без нотариус

Прехвърлянето на собствеността на леки автомобили, собственост на граждани, ще става без нотариална заверка. Това реши на вчерашното си заседание Министерският съвет. „Общо 88 мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите гласува кабинетът”, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева.

Над 1270 вторични труса регистрирани за два дни на Филипините

Земетресение във Филипините

Над 1270 вторични труса са регистрирани на филипинския остров Бохол, включително и трус 5.5 по Рихтер през последните два дни, съобщава “Ал Джазира”.

На 15 октомври разрушително земетресение във Филипините с магнитуд 7,2 по Рихтер уби 20 души и рани десетки.

Епицентърът на земетресението беше на дълбочина 56 километра под централния остров Бохол. Ударил е в близост до туристическия курорт Себу.

Предупреждение за цунами не е издавано.

Статията "Над 1270 вторични труса регистрирани за два дни на Филипините" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Агенцията за хората с увреждания получи символ на правата на човека


Изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания г-н Минчо Коралски прие пластика с Универсалния символ на правата на човека в знак на признание за усилията на Агенцията за хората с увреждания за отстояване на правата на човека, и в частност на хората с увреждания, в България.
 
Ръководената от него институция има значителен принос за утвърждаване на каузата за гарантиране и защита на правата на човека, които са залегнали в Конституцията на Република България и изпълнението...

Автобраншът - нагоре и надолу по пазарната стълбица в Европа

Ford и Renault се отправят по пътя на Citroen в битката за нови клиенти

    


БСП с кампания за бежанците, настоява президентът да се намеси

„Президентът Росен Плевнелиев да свика незабавно Консултативния съвет за национална сигурност, настояха преди минути в кулоарите на парламента депутати от левицата. 

„Пасивността на държавния глава показва неговата слабост. Нужно е да знаеш точния момент, в който трябва да проявиш отговорност“, посъветва Антон Кутев. 

Кампания за цялостен „Президентът Росен Плевнелиев да свика незабавно Консултативния съвет за национална сигурност, настояха преди минути в кулоарите на парламента депутати от левицата. „Пасивността на държавния глава показва неговата слабост. Нужно е да знаеш точния момент, в който трябва да проявиш отговорност“, посъветва Антон Кутев. Кампания за цялостен

Петьо Блъсков: На Плевнелиев президентството му хлопа

 За всички е ясно, че Росен Плевнелиев е политическа кукла - на ГЕРБ, на Бойко Борисов и на кръга "Капитал". Това обяви издателят и журналист Петьо Блъсков по Тв7. В ефира на медията се проведе дискусия за скорошните скандали, предизвикани от самата телевизия, свързани с имота на държавния глава в Гърция, начина, по който той е платен, и произхода на доходите му.

 

 

Блъсков допълни: "Той се оказа твърде дребен за президентската институция. Прилича на детенце, което е обуло обувките на баща си - 45-и номер, и тича из вкъщи. На Плевнелиев президентството му хлопа, не може да го изпълни".

 

 

Според социолога Кънчо Стойчев, който също участва в дискусията, Плевнелиев не е бил избран за президент (по честен път). Доказателство за това било, че вече има повдигнато обвинение за организираните от него парламентарни избори. Както е известно, главният секретар на Министерския съвет от времето на служебното правителство Росен Желязков вече е клиент на прокуратурата заради казуса с бюлетините в Костинброд. От думите на Стойчев стана ясно, че най-вероятно изборите на президент са били манипулирани.

 

 

Според социолога порокът не президента не е това, че е богат, а начинът, по който се е сдобил с парите си.

 

 

Блъсков заяви, че Плевнелиев е пренебрегнал най-важната си функция - на обединител на нацията, и се е превърнал в разединител.

 

 

Както е известно, самият Росен Плевнелиев категорично отрича всички обвинения. Той вече каза, че "кампанията срещу държавния глава цели той да бъде поставен в зависимост" и че в нея няма нищо случайно (вижте в Още по темата).



http://pik.bg

 

Ресторант в Ню Йорк предлага пълна тишина за 40 долара

Когато се яде, трябва да се мълчи, за да се наслади пълноценно човек на храната. Така счита млад ресторантьор в Ню Йорк, който предлага на своите клиенти хранене в пълна тишина, съобщават от Fox News.
Ресторантът и странният експеримент незабавно намерили своите почитатели, особено в град, където тишината е лукс. Така, за да вечеря човек в Eat, Когато се яде, трябва да се мълчи, за да се наслади пълноценно човек на храната. Така счита млад ресторантьор в Ню Йорк, който предлага на своите клиенти хранене в пълна тишина, съобщават от Fox News. Ресторантът и странният експеримент незабавно намерили своите почитатели, особено в град, където тишината е лукс. Така, за да вечеря човек в Eat,

ЦСКА подготвя проект за цялостна реконструкция на „Армията“

Председателят на сдружението „ЦСКА Завинаги“ Александър Чакмаков обяви, че той и партньорите му подготвят проект, с който организацията възнамерява да кандидатства за европейска субсидия за мащабна реконструкция на стадион „Българска армия“, след която съоръжението ще стане с капацитет от 34 хил. места, а 90 % от трибуните ще са покрити. Чакмаков съобщи това на специална пресконференция, на която бе обявено, че клубът и сдружението вече са подписали договор за сътрудничество. На брифинга участваха още изпълнителният директор на „червените“ Алек...

Борисов ще бъде разпитан по случая Мишо Бирата, напомни главният прокурор


Разпитът на бившия премиер Бойко Борисов по възобновеното разследване по скандала "Мишо Бирата" предстои, припомни днес главният прокурор Сотир Цацаров.

В скандала, избухнал в началото на 2011 г.действащи лица бяха бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Симеон Дянков и бившият шеф на митниците ген. Ваньо Танов. Тогава бяха разпространени, в които се чува как Борисов нарежда на Танов да спре проверката на митничарите.

Делото беше възобновено в края на юли...

Забравената история на Iran Air 665


Влизайки в която и да е класна стая в САЩ и задавайки въпроса какви са отношенията с Иран най-често отговорите биха били "враг", "заплаха", "недоверие", "ядрена програма." Числото 665 едва ли би предизвикало реакция. В Иран случаят би бил подобен. 665 обаче тук има много по-голямо значение.

Числото 665 е номер на полет – Iran Air 665. Историята му е малко позната извън Иран, но е полезен прозорец за разбиране защо между Техеран и Вашингтон цари недоверие и постигането на сделка за...

Варненски бизнесмен блъсна полицай с колата си

Искал да паркира в тревни площи, а ченгето му направило забележка

    


Десислава Атанасова: ГЕРБ внася вот на недоверие по здравеопазване

"Ще внесем вот на недоверие по здравеопазване. Има много неща в сектора, които не вървят - заяви в парламента пред журналисти Десислава Атанасова, депутат от ПГ на ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ. - Няма лекарства за онкоболни, няма пари за болниците, всеки ден има проблеми и в спешната помощ. Целият сектор се трес

ЕС предлага промени при въглеродните такси за авиокомпаниите


Европейската комисия в сряда съживи предложението за налагане на въглеродни такси на чужди авиокомпании в европейското въздушно пространство, предаде "Ройтерс". С това Брюксел рискува отново да създаде търговски спорове и да си навлече гнева на компаниите, които твърдят, че таксите са срещу духа на скорошна международна авиационна сделка.

Предложението от Европейската комисия се отнася за 2014-2020 г. и е почти пълно възстановяване на замразения в момента закон, който изисква всички...

Местан обяви къде и кога да му донесат призовка за съда

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова чрез медиите да бъде намерен и да му бъде връчена призовка за делото срещу Октай Енимехмедов. Депутатът посочи в кои часове и къде може да бъде открит, за да свидетелства срещу нападателя на Ахмед Доган.

Нина Добрев отново е сама

"Разстоянието беше прекалено голямо, за да го преодолеят с Дерек", разкриха близки до актрисата

Черният шоколад засилва желанието за секс

Какаовото блаженство увеличава сексуалното желание при 78% от жените, които признават, че ядат черен шоколад, за да се настроят за любов. Според проучване, проведено от водещ сайт за запознанства в Обединеното кралство, шоколадът може да има ефект върху сексуалния живот. Това се дължи на аминокиселината L -аргинин, която усилва желанието за интимност и при двата пола. Тя действа, като насърчава притока на кръв към половите органи, което обяснява защо на Свети Валентин се подаряват шоколади и кутии с бонбони, посочва БГНЕС. Според изследването т...

Проверяват работата на прокуратурата по делото срещу Гуцанов и действията по задържането му

Действията по задържане на Борислав Гуцанов и действията на прокуратурата ще подлежат на проверка. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Във вторник стана ясно, че след решение на Европейския съд за правата на човека страната ни трябва да заплати 40 0000 евро обезщетение ... Действията по задържане на Борислав Гуцанов и действията на прокуратурата ще подлежат на проверка. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Във вторник стана ясно, че след решение на Европейския съд за правата на човека страната ни трябва да заплати 40 0000 евро обезщетение ...

Започна делото срещу Иван Марков и Гочо Христов

Окръжен съд Стара Загора даде ход на делото срещу бившия изпълнителен директор „Мини Марица-изток" инж. Иван Марков и замесника му инж. Гочо Христов. Двамата са обвиняеми за това, че в качеството си на ръководители на "Мини Марица-изток" са нарушавали служебните си задължения. Според прокуратурата двамата разделяли обществени поръчки за строителство на части. По този начин заобикаляли изискването на Закона за обществените поръчки за открити конкурси. Така неправомерно се давала възможност изборът да се извърши чрез събиране на три оферти, а пря...

Борисов ще бъде разпитан по делото ”Мишо Бирата”

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов ще бъде разпитан по възобновеното дело за смъртта на бизнесмена Михаил Михов - Мишо Бирата.

Борисов: Надявам се прокуратурата бързо да ме разпита за Мишо Бирата

’’Надявам се прокуратурата бързо да направи нужните разпити, включително и на мен, за да се прекратят спекулациите и манипулациите относно Мишо Бирата и Чакъра, така както направиха с печатницата в Костинброд’’.                  












Това написа в социалната мрежа фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. ’’Надявам се прокуратурата бързо да направи нужните разпити, включително и на мен, за да се прекратят спекулациите и манипулациите относно Мишо Бирата и Чакъра, така както направиха с печатницата в Костинброд’’. Това написа в социалната мрежа фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Пет години затвор за Виолета Николова

/КРОСС/ Пет годишна ефективна присъда получи бившият директор на  Агенцията по вписванията Виолета Николова. Първоначално прокуратурата поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок за Николова, както и лишаване от правото да заема държавна или обществена длъжност, правото да упражнява съответната професия и конфискуване на недвижимо и движимо имущество на бившата директорка на Агенцията по вписванията, което беше запорирано по време на досъдебното производство. Според прокуратурата смекчаващи обстоятелства в случая на Виолета Николова са чистото й съдебно минало и факта, че тя е оказала съдействие и е дала обяснения по време на производството. За втората подсъдима, Раина Иванова прокуратурата също поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок и лишаване от правото да заема държавна или обществена длъжност и да изпълнява съответната дейност. За третата подсъдима, Тотка Стоилова държавното обвинение също поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок и глоба от 5000 лева. Бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена за това, че през 2011 г. сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След като си тръгна от агенцията Николова сама призна, че през 2011 г. е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях тя си е дала сама.  

Пет години затвор получи бившата шефка на агенцията по вписванията


Петгодишна ефективна присъда постанови Софийският градски съд за бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова.

Вчера прокуратурата поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок за Николова. Държавното обвинение поиска още тя да бъде лишена от правото да заема държавна или обществена длъжност, правото да упражнява съответната професия и настоя да бъде конфискувано нейно недвижимо и движимо имущество, което беше запорирано по време на досъдебното производство....

Пет дни безплатно кино за ученици и студенти във Варна

Веднага след IV-ия „София Филм Фест – Варна”, вчера в препълнената зала „Европа” на Фестивалния и конгресен център започна поредното издание на инициативата „София Филм Фест за учащи”, която ще продължи до 20 октомври. Специалната програма включва пет знакови за последните години заглавия, като началният час за прожекциите е 18.

Местан вика призовкари в парламента, ще иде на делото "Енимехмедов"

"Нека призовкарите да ми донесат призовка за делото срещу Октай Енимехмедов. Ще ги чакам между 8:00 и 8:30 часа сутринта на домашния си адрес или от 8:45 до 14 часа в парламента. Ако не ги пускат в Народното събрание, да се обадят на секретарката на групата, която ще им издаде веднага пропуск", призова лидерът на ДПС Лютви Местан. Той обясни,

Чуждите инвестиции у нас намаляват

Преките инвестиции в страната за януари - август 2013 г. възлизат на 772.5 млн. евро (1.9% от БВП), при 1593.5 млн. евро (4% от БВП) за януари -...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване