Отбор по гребане съблече дрехите за добра кауза

Дамският тим по гребане на колежа Уоруик в Англия хвърли дрехите за календар, приходите от който да идат за фондация, бореща се с рака.

Момичетата заснеха серия черно-бели фотографии, които обединиха в календара. Секси снимките вече са хит в интернет и поръчките онлайн са над 300 за първите два дни.

Целта е да се съберат средства за добра кау Дамският тим по гребане на колежа Уоруик в Англия хвърли дрехите за календар, приходите от който да идат за фондация, бореща се с рака. Момичетата заснеха серия черно-бели фотографии, които обединиха в календара. Секси снимките вече са хит в интернет и поръчките онлайн са над 300 за първите два дни. Целта е да се съберат средства за добра кау

Местан обеща да се яви на делото за Енимехмедов

Лютви Местан. Снимка: БГНЕС

Искам чрез вас да призова призовкарите да ме намерят утре или на домашния адрес от 8 до 8,30 ч., или от 9 без 15 до 2 ч. в Народното събрание, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан по повод делото срещу Октай Енимехмедов, на което не се яви вчера.

“Не предполагате, че аз трябва да стоя вкъщи непрекъснато в очакване на призовкарите. Когато са дошли там е бил само синът ми, който е непълнолетен и не може да се подписва”, уточни Местан.

Той обеща, дори и да не го открият призовкарите, в понеделник да се яви на делото. 

Според него Ахмед Доган, който също не се яви в съда вчера, наистина е болен щом е представил болничен лист. Местан му пожела скорошно оздравяване.Доган – щом е представил болничен лист, значи е бил призован, но явно е бил възпрепятствам, пожелавам му да оздравее скоро.

“Аз първи казах, че Октай Енимехмедов е искал да убие доган. И Николай Кокинов каза при първия спонтанен разпит, че е искал да го убие”, коментира още Местан. 

Статията "Местан обеща да се яви на делото за Енимехмедов" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Ангел Василев и Александър Димитров подредиха самостоятелни изложби

Майсторът на наивизма Ангел Василев подреди в галерия „Жорж Папазов” най-новите си живописни платна. Посетителите имат възможност да видят двадесет великолепни картини в типичния за художника ярък и запомнящ стил. „Към дома", „Латерна", „Свечеряване", „Серенада", „Усамотение", „На бара", „Ухажор", „Танц", „Хармония", разказват с нежност и носталгия за отминалите дни. Персонажите на Ачо са носители на българския дух и даряват с ведро настроение, филибелийско шегобийство и предизвикват усмивки.

Мъж загина при катастрофа в Прохода на Републиката

Мъж загина при катастрофа в Прохода на Републиката, съобщиха от ОД МВР Велико Търново. Тежкият инцидент е станал тази сутрин, около 7.00 ч., в близост до разклона за с. Войнежа. По първоначална информация, лек автомобил „Пежо”, движещ се в посока от Велико Търново към Стара Загора, поради движение с несъобразени с пътните условия скорост - мокра пътна настилка, е навлязъл в насрещната лента за движение, и се е ударил челно в насрещно движещ се товарен автомобил „Скания”, със старозагорска регистрация. На място е загинал водачът на лекия автомоб...

Стаж в Службата за хармонизация на вътрешния пазар


Службата за хармонизация на вътрешния пазар организира стажове за млади висшисти. Програмата е с продължителност пет месеца, провежда се два пъти в годината и започва на 1 февруари (пролетни стажове) и на 1 септември (есенни стажове).

Намерете в ЕВРОПА.дневник.бг възможности за:
Образование - магистратури, стипендии, стажове, курсове
Конкурси - фотография, кино, предприемачество, танци и още
Работа - новини, свободни позиции в европейски институции и...

Папата отива на стадиона

/КРОСС/ Ако видите Папа Франциск на някой от италианските футболни стадиони, не се изненадвайте. Главата на римо-католическата църква е бил поканен официално от президентът на Наполи Аурелио де Лаурентис да наблюдава на живо италианското дерби между Наполи - Ювентус напролет. Това призна Де Лаурентис в разговор с привърженици на тима в социалната мрежа Туитър. Поканите към папата всъщност са две - другата е за Наполи - Арсенал от груповата фаза на Шампионската лига на 11 декември. Папа Франциск е голям фен на играта, а футболни делегации често го посещават и му подаряват различни клубни атрибути.    

Борсите в Европа поеха надолу въпреки компромиса в САЩ*

Пазарът коригира след достигнатия вчера петгодишен връх

    


Управляващите режат с 12% бюджета на президента

Бюджетът на президента ще бъде орязан с 12%, обяви пред в. "Преса" шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев. Тази година парите за „Дондуков“ 2 са 6,3 млн. лв., догодина ще са със 767 000 лв. по-малко. Засега обаче съкращенията в цялата администрация се бавят.

Режат бюджета на Плевнелиев

/КРОСС/ Бюджетът на президента ще бъде орязан с 12%. Това обяви пред "Преса" шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев. Според него всички институции трябва солидарно да поемат тежестта от съкращенията. През 2013 г. бюджетът на „Дондуков" 2 беше 6,3 млн. лв. За 2014 г. той ще е със 767 000 лв. по-малко. „Намалени са парите за издръжка на всички администрации, в това число и на президентската", обясни Цонев. Проектът на бюджета тепърва ще бъде съгласуван с групите на БСП и ДПС. Годишно 2,6 млрд. лв. отиват за заплати на чиновниците с публичния сектор и още 1,9 млрд. лв. за издръжка на тези администрации. „Целенасочено орязване на бюджета на прездента не е нужно, но в общия контекст на оптимизиране на разходите на администрациите, които са набъбнали страшно много - да", коментира левият депутат Димчо Михайлевски. Той смята, че президентът трябва да направи съкращения, за да се спестят средства за издръжка. Депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов е на мнение, че "безпринципната промяна на бюджетите на самостоятелните по конституция органи е неприемлива."  

Европейската космическа агенция започва проект за разработка на 3D принтиране с метали


Триизмерното принтиране се радва на голям интерес от много хора и компании по света. За момента то е ограничено до използването на някои по-екзотични материи и пластмаса. Това внася значително ограничение във възможностите за ежедневно или индустриално приложение на създадените чрез триизмерен принтер предмети.

Европейската космическа агенция (ЕКА) поставя началото на проекта Amaze, който ще се опита да реши този проблем, съобщава Би Би Си. Заедно с още 27 други институции и...

Жълт код за обилен валеж и силен вятър, е обявен във Варненска област

Жълт код за обилен валеж, придружен от силен вятър, е обявен във Варненска област, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Валежите ще са значителни, сумарни количества до 25-30 л/кв.м, а вятърът ще се усили - сутринта ще е от северозапад, а през деня - от север.

Гуцанов и Цветанов безмълвно се разминавали в кулоарите на НС

Как може в страна от ЕС да се допуска такава полицейщина, попита по ТВ 7 депутатът от КБ Борислав Гуцанов, който преди време беше показно арестуван в дома си във Варна.

Гуцанов: Цветанов не ми се извини за показната акция срещу мен и семейството ми

Борислав Гуцанов в момента се разминава с Цветан Цветанов в коридорите на парламента, но бившият вътрешен министър не го е спирал, за да му се извини и каже, че е допуснал грешка.

Това обяви самият депутат от БСП Борислав Гуцанов пред TV7.

Борислав Гуцанов в момента се разминава с Цветан Цветанов в коридорите на парламента, но бившият вътрешен министър не го е спирал, за да му се извини и каже, че е допуснал грешка. Това обяви самият депутат от БСП Борислав Гуцанов пред TV7. "Цветан Цветанов, с когото сега сме колеги в парламента, не ми се извинил за показната акция срещу мен и

Актьорът Мариан Вълев ще играе в театър, прави моноспектакъл

Актьорът, който около 20 г. не е играл на театрална сцена, сега ще прави моноспектакъл в театър “София”. Мариан Вълев ще играе постановката “ВИП” по текст и драматургия на Ерик Богосян. Актьорът нашумя покрай “Под прикритие” и ролята си на Куката. Допреди няколко дни с колегите си от сериала снимаха на морето, а сега вече работят в София. Актьорът, който около 20 г. не е играл на театрална сцена, сега ще прави моноспектакъл в театър “София”. Мариан Вълев ще играе постановката “ВИП” по текст и драматургия на Ерик Богосян. Актьорът нашумя покрай “Под прикритие” и ролята си на Куката. Допреди няколко дни с колегите си от сериала снимаха на морето, а сега вече работят в София.

В Омуртаг окупираха общината заради безводието

"Дошли сме, защото Омуртаг се намира в тежко положение", заявяват хората, които са окупирали местната община

Вечер за Апостол Карамитев в Народния театър

Народният театър „Иван Вазов”, през чиято сцена преминава целият театрален творчески път на великия актьор Апостол Карамитев, ще отбележи 90-годишнината от рождението му.Честването ще събере колеги, с които той е работил рамо до рамо в театъра и в киното, негови ученици и приятели. Артистите Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев, Доротея Тончева, Николай Николаев, Жоржета Чакърова, поетът и драматургът Стефан Цанев, студентите на Апостол Карамитев - Йосиф Сърчаджиев и Филип Трифонов, ще разкажат за срещите си с актьора, за магнетичния му талант и...

"Велбъжд" показа характер и победи "Барса" с 5:3 във Футбол 9

Уникален обрат сътвориха малките футболисти на "Велбъжд", които участват в първенството Футбол 9. Кюстендилци губеха в резултата на терена на "Царско село" с 3:0 от "Барса", но успяха да победят с 3:5."Имаме колебания, първото полувреме играем слабо, не знам на какво се дължи това. Можеше да спечелим и мача с "Лъвчетата" от предишния кръг, които бяха втори в първенството миналата година, но допуснахме грешки.Ние играем по- добре, те ни вкараха 3 гола. Направихме корекции на полувремето, надъхах ги момчетата и направиха обрат до 5:3 и това е на...

Бащата на Сноудън е посъветвал сина си да остане в Русия

Лон Сноудън останал доволен от престоя си в Русия

    


Мълчалив протест на пчелари

Вестник "100 вести" дава трибуна на пчеларите от региона. "Пчелари от Габрово се събраха вчера на едночасов мълчалив протест пред Областната управа. На 23 октомври те ще се присъединят към колегите си от страната на протеста в София. „Управляващите да разберат, че ние също имаме нужда от субсидии, от държавна подкрепа“ - обяснява причината за недоволството Любен Григоров – председател на Областната организация на пчеларите". Изданието ни връща към единадесетото издание на Международния фестивал „Празник на духовната музика“. Той бе посветен на ...

Експерти: Борисов може да бъде по-добър президент от Плевнелиев

За целта обаче той трябвало да се върне към реалността. Внасят се вот след вот заради болезнено его. Вотът за културата бил нещо като енергоспестяваща технология.

Вечер с поезията на Виолета Калайджиева

Литературна вечер под надслов “Жадна съм за слънце и за бунт”, посветена на творчеството на поетесата Виолета Калайджиева ще се проведе на 17 октомври от 17.00 ч. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен. Виолета Калайджиева е родена в Сливен. Завършила е Юридическия факултет на Софийския унивеситет “Св. Климент Охридски”. Работи като прокурор в Сливенска окръжна прокуратура. Нейни стихове са публикувани в редица литературни списания и сборници. Автор е на стихосбирките: “Обувки от вятър” (2001г.), “Сърцето на водата” (2005г.) и “Бре...

Обама подписа закона за прекратяване на бюджетната криза

Президентът на САЩ Барак Обама подписа закона за прекратяване на двуседмичното „затваряне Президентът на САЩ Барак Обама подписа закона за прекратяване на двуседмичното „затваряне" на правителството и за вдигане тавана на външния дълг, съобщи администрацията на държавния глава, цитирана от АФП. Това стана само часове преди да изтече срокът, в който страната можеше да обяви фалит и сложи краи на продължилата 17 дни финансова блокада

"Труд": Гонят бежанците, ако рушат

"Референдум за цигарите в БСП", пише "Стандарт". На репетицията надделяха пушачите, посочва изданието

Цонев в "Преса": Режат с 12% бюджета на президента

"Референдум за цигарите в БСП", пише "Стандарт". На репетицията надделяха пушачите, посочва изданието

"Преса": Режат с 12% бюджета на президента

"Референдум за цигарите в БСП", пише "Стандарт". На репетицията надделяха пушачите, посочва изданието

Съдът чете присъдата на Виолета Николова

Софийски градски съд ще прочете присъдата по делото срещу Виолета Николова, бивш изпълнителен директор на Агенция по вписванията, Раина Иванова и Тотка Стоилова.Прокуратурата поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок за бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията. Държавното обвинение поиска от съда Николова да бъде лишена от правото да заема държавна или обществена длъжност, правото да упражнява съответната професия и настоя да бъде конфискувано недвижимо и движимо имущество на бившата директорка на Агенцията по вписв...

БАРЕКОВ НА ВРЪХ РОЖДЕННИЯ СИ ДЕН: ДАВАМ СЕБЕ СИ НА ПРОКУРОР, ЗА ДА СЕ СТИГНЕ ПО-БЪРЗО ДО ИСТИНАТА ЗА ПЛЕВНЕЛИЕВ!

Точно на рожденния си ден Николай Бареков ще сезира прокуратурата срещу себе си с искане да бъде разследван за това дали е набедил президента Росен Плевнелиев с последната серия разкрития срещу държавния глава, обяви самият Бареков в „Гореща точка” по ТВ7, излъчено на живо от Варна. „Аз съм може би единственият човек, който се надява президентът да го съди”,каза журналистът по повод заплахата отправена от Росен Плевнелниев, че ще съди всеки журналист, който разкрива, че е платил 700 000 евро в брой за огромна къща на гръцкия полуостров Халкидики.

Бареков внася две искания в прокуратурата. Едното е  да се разследва държавният глава за рушветчийство, а другото – срещу себе си, за да бъде разследван дали клевети държавния глава. „Ще сезирам прокуратурата срещу себе си – гражданина Бареков срещу лидера на движението „България без цензура”. Така ще се стигне до истината по-бързо.”, каза Бареков.

Той призова големите медии – телевизии и вестници да не мълчат по скандала, който според него е много по-голям от този за апартамента. „Този скандал ще е краят на Плевнелиев”, категоричен бе Бареков. Той се възмути, че става дума за това, че като бизнесмен през 2001 година Плевнелиев сключва договор за строителство с фирма и в началото на действие на договора взима от фирмата 20 хиляди, а след кратко време още 50 хиляди лева: „Това не може да е аванс, тъй като Плевнелиев има да дава, а не да взима пари от тази фирма. Атаката ми не е атака срещу президенстката институция, а срещу Плевнелиев като човек. Плевнелиев стана случайно президент. Ако президентът подаде оставка, криза няма да има, защото неговото място ще заеме вицепрезидентът Маргарита Попова, която е много по-добре приета в обществото, включително и от средите на юристите, от майките. Приета е и от хора като нас, които нямат представителство във властта”.

Днес Бареков открива в 12 часа първият офис на „България без цензура” в страната – във Варна и от 17 часа събира варненци в Двореца на културата и спорта.
















ТВ7



Борислав Гуцанов: ГЕРБ ни върна години назад

- Г-н Гуцанов, чувствате ли се възмезден, след като осъдихте България в Страсбург заради показната акция "Медузите" срещу вас? Компенсира ли това решение ужаса, който семейството ви преживява при нахлуването на тежковъоръжени полицаи в дома ви преди зазоряване на 31 март 2010 г.? Българската прокуратура вече прекрати делото срещу вас, след като н - Г-н Гуцанов, чувствате ли се възмезден, след като осъдихте България в Страсбург заради показната акция "Медузите" срещу вас? Компенсира ли това решение ужаса, който семейството ви преживява при нахлуването на тежковъоръжени полицаи в дома ви преди зазоряване на 31 март 2010 г.? Българската прокуратура вече прекрати делото срещу вас, след като н

Ромарио изригна: Блатер е крадец!

Все така остър в атаките си, но вече извън терена, Ромарио нападна шефовете на ФИФА месеци преди световното в Бразилия. Депутатът и някогашен изкусен голмайстор на Барса и "селесао" избухна срещу световната централа при дискусия в парламента по туристически въпроси около предстоящия мондиал в Бразилия.
"С ФИФА е трудно да се работи - започна депут Все така остър в атаките си, но вече извън терена, Ромарио нападна шефовете на ФИФА месеци преди световното в Бразилия. Депутатът и някогашен изкусен голмайстор на Барса и "селесао" избухна срещу световната централа при дискусия в парламента по туристически въпроси около предстоящия мондиал в Бразилия. "С ФИФА е трудно да се работи - започна депут

Новият ”Правец” - сглобен с тайвански части

Новият български лаптоп "Правец" ще се прави с тайвански части, но ще се сглобява в София. Той ще излезе на пазара догодина и ще струва под 1000 лв. Вече се тестват два прототипа.

Парламентът гласува втория вот на недоверие

Парламентът ще гласува втория вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски. От ГЕРБ поискаха оставката на правителството заради „провал в политиката на регионалното развитие и инфраструктурата”. По време на дебатите вчера опозицията посочи като аргумент, че все още не е ясно с какво се занимава Министерството на инвестиционното проектиране.

Колко струва отопление с климатик

Може да избирате между колонни, стенни, подови, канални и касетъчни климатици в зависимост от вашите потребности. Касетъчните са скрити в окачен таван. Видими остават само решетките. Каналните също се разполагат в окачен таван, но е нужно изграждането и на вентилационна система, която да осигурява приток на свеж въздух. Може да избирате между колонни, стенни, подови, канални и касетъчни климатици в зависимост от вашите потребности. Касетъчните са скрити в окачен таван. Видими остават само решетките. Каналните също се разполагат в окачен таван, но е нужно изграждането и на вентилационна система, която да осигурява приток на свеж въздух.

Петима загинаха по пътищата в страната само за денонощие

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 22 тежки катастрофи. Загинали са петима души, 24 са ранени.За района на София са станали 114 леки катастрофи. От началото на месеца са станали 269 катастрофи, загинали са 29, ранени са 319, с опасност за живота са 12. От началото на годината са станали 5451 катастрофи, загинали са 458, ранени са 6962. Пътните настилки са предимно сухи, съобщиха от СБА. Поради ремонтни дейности магистрала „Тракия” е затворена около област Пазарджик на км 96+550 ляво платно, посока София за възстанов...

Кметът на китайския град Нанцзин е разследван за корупция

Цзи Цзяне е разследван за „подозрително сериозно нарушение

Предупреждават ни за обилни валежи, придружени от силен вятър

Жълт код за обилен валеж, придружен от силен вятър, е обявен във Варненска област, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Валежите ще са значителни, сумарни количества до 25-30 л/кв.м, а вятърът ще се усили - сутринта ще е от северозапад, а през деня - от север. Поривите му ще са около 20 м/сек.Потенциално опасно ще е времето в почти цялата страна. В Централна и Югоизточна България кодът е за обилни валежи от дъжд, а в Северозападна България – заради бурен вятър. Заради силен вятър пристанище Варна е затворено за всички...

Без вода в четвъртък

Поради извършване на аварийни ремонти без вода от 9:00 до 17:00 ч. ще останат улиците "Васил Петлешков", "Ягода", "Спортна", "Коста Евтимов", "Равнера", "Петър Михов", "Златна нива"....

Ремонтни дейности на пътя Ново село- Слокощица

Ремонтни дейности си извършват на третокласния път "Ново село - Слокощица", съобщават от Агенция "пътна инфраструктура". Шофьорите трябва да бъдат с повишено внимание от километър 35 до километър 40 на отсечката. Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС и за следните пътища: Път III-602 (о.п. Кюстендил - о.п. Дупница) - Коняво - Горна Козница - Мала Фуча - Бобов дол - свлачище - движението се осъществява само в едната лента; път III-623 "Бобов дол - Жедна" при км 14+900 /активизирало се свлачище/, движението се извършва с...

Разпитват Борисов по делото за Мишо Бирата

Починалият бизнесмен бе герой в СРС-та между Борисов и Танов

    


500 души гонят “Шеврон” от Румъния

Протест срещу "Шеврон"

Стотици румънци и природозащитници се включиха в протест срещу американската компания “Шеврон”, която иска да започне работа по търсене на шистов газ в северната ни съседка, съобщава “АФП”.

Над 500 жителите на румънския град Пунгещи се противопоставиха на добива на шистов газ, тъй като се опасяват за здравето на децата си и се страхуват от рисковете, които хидравличното разбиване носи за околната среда.

Протестиращите не допуснаха работници и полиция до мястото на изследване, като стотици души създадоха жива верига, легнали в калта или застанали на колене.

Местните жители уверяват, че няма да напуснат мястото, докато не си тръгне и  компанията “Шеврон”.

Статията "500 души гонят “Шеврон” от Румъния" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Барак Обама подписа закона за повишаване на тавана на дълга

Рано тази сутрин президентът на САЩ Барак Обама подписа закона, с който се подновява финансирането на работата на правителството и се увеличава тавана на държавния дълг, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.Споразумението обаче не помага за преодоляване на дълбоките различия между републиканците и демократите относно данъците и правителствените разходи. Те доведоха до няколко напрегнати сблъсъка през последните години, които изнервиха финансовите пазари.Законът беше одобрен с 285 гласа „за” и 144 „против” в Камарата на представителите и с 81 г...

По-сухо? По-леко? Как да избера вино по мой вкус?

Тук е показана проста схема, по която потребителят може да си изберете вид вино, подходящо на личния вкус според хранителни си навици, употребата на захар, подсладители и др. Схемата работи в поне 80% от случаите.
Вкусът на виното е комбинация от стипчиво, кисело и сладко в различно равновесие, плюс алкохол. Кисело-сладко е в основата и на повечето безалкохолни питиета, като кока-кола и др. Но виното е естествен продукт. Съдържа танини, които дават стипчивостта и тръпчивостта на вкуса; неферментирали гроздови захари (за сухо вино - от 1 г до 5 г на литър), които дават по-малка или по-голяма сладост; няколко вида киселини в различни количество – винена, оцетна, лимонена, млечна и др. И алкохол.
Според сорта и качеството на гроздето, реколтата (съдържание на захари, киселини и др.), ферментацията, отлежаването, във виното доминират някои от компонентите или се е получава хармоничен баланс между кисело, сладко, стипчиво.
Енолози и ценители използват и изрази „леко тяло”, средно тяло” и „пълно тяло”. Тази характеристика на вкуса е усещането в устата за по-леко или по-плътно, по-наситено вино. Например като питие бозата е с много висока плътност, пълно, тежко тяло. Малинов сок може да бъде с леко или средно тяло, в зависимост от концентрацията. А водата е със съвсем леко тяло, няма плътност (макар че различни видове минерална вода са по-малко или повече плътни). Така има и различни вина, които са с леко, средно или пълно тяло.
Към всичко това се намесват асоциации за вкус на различни храни, подправки.
Ароматът и вкусът при виното са неделими. В английският език например има термин flavor, който обединява едновременно усещането за аромат и вкус. Като българско съответствие на израза се казва „вкусов аромат”. При усещането на едно вино на вкус малко или повече участва ароматът. Проявява се най-силно, когато сме поели глътка в устата си и вече я преглъщаме.
Вкусът е нещо индивидуално и на всеки човек допада различен баланс на трите главни съставки на вкуса и различна плътност. Един предпочита по-сухи вина, с по-малко сладост и по-ниско съдържание на захари, друг предпочита да усеща равновесие между сладко и кисело, трети предпочита сладостта да надделява над киселините и т. н. Затова казват, че виното е 100% субективен продукт.

Избор според навиците за подслаждане на кафето и чая

1. Ако пиете кафето или чая без захар и подсладители.

Вкусът ви е “сух”. Ще ви допадат повече червени вина, отколкото бели. От червените ще ви харесват повече онзи тип вина, в които стипчиво-киселите характеристики на напитката леко доминират, съдържанието на танини е по-силно (това не означава груби танини – те могат да бъдат силни, но меки), а захарното съдържание е по-ниско или по-приглушено.

Снимка: e-vestnik

На вас ще ви допадат повече по-сухи вина, предимно от сортове (за червените) каберне, мавруд, мелник. Може да опитате и гъмза, която вече по-рядко се среща. Но сортът не определя всичко, съдържанието на захари и киселини зависи от реколтата, от технологията. Има и видове мерло и др., които ще ви допаднат.
Опитайте от масовите вина:
Каберне совиньон от: „Домейн Бойар”, „Домейн Пещера”, „Шато Карнобат”, „Домейн Менада”, „Логодаж”. Също и някои купажи като каберне по шираз („Логодаж”), каберне по мерло.
Мавруд от: винпром „Асеновград” (по-евтините са по-сухи и по-груби), маврудите на „Шато Карнобат”, „Мавруд Св. Димитър” на „Загрей” и др.
От по-скъпите – каберне „Енира” (винарна „Беса вали”), „Шато Бургозоне”, „Каберне Горчивка” (винпром Свищов), мавруд на „Доймен Бойар” и др.
“Мелнишко от Хърсово” и серията “Мелник Уникато” на винарна „Дамяница”.

От белите вина ще ви паснат повече сортовете мускат, мискет, ризлинг, ркацители. Опитайте мускатите на „Домейн Пещера”, „Домейн Бойар”, „Вила Ямбол”, „Карнобат”, мискетите на „Винпром Славянци” (също и техния сунгурларски мискет), на „Винпром Русе”. Ркацители, ризлинг на която и да е изба. Някои по-сухи бели вина от сорта совиньон блан също ще ви харесат. От пенливите вина ще ви допадат повече онези от типа „брут”, „брут зеро” и „екстра брут”.

2. Ако подслаждате кафето и чая само с 1 лъжичка захар

Вкусът ви е “леко сух”. Вината с по-лека сладост ще са предпочитани. Сред червените ще ви харесват вина, в които има равновесие между сладко, кисело и стипчиво. Белите вина, които имат по-висока сладост и клонят към полу-сухи, най-вероятно няма да ви допадат.

На вас ще ви допадат повече вина предимно от сортове (за червените) мерло, каберне, пино ноар, шираз (сира), мавруд. (Пак с уговорката, че сортът не определя всичко, съдържанието на захари и киселини зависи от реколтата, от технологията).

Снимка: Иван Бакалов

Опитайте от масовите вина:
Мерло - от „Телиш”, от „Домейн Пещера”, „Домейн Бойар”, „Шато Карнобат”, „Тера Тангра”, „Мезек - Катаржина” и др.
Каберне - „Вила Ямбол”, „Мезек - Катаржина”, каберне по мерло от „Телиш” и др.
От маврудите – на „Катаржина”, „Вила Ямбол”, „Домейн Пещера”.
От по-скъпите – практически трябва да се изредят много вина на цена от 10-15 лв. нагоре, например „Виа диагоналис”, „Нимбус”, „Доминант” и др. на винарна „Кастра Рубра”, „Солитер” (на „Домейн Бойар”) „Шато Бургозоне” и др.

От белите вина ще ви паснат повече сортовете совиньон блан, траминер, купажи с шардоне, някои видове чисто шардоне. (И пак с уговорката, че сортът не е определящ, качествата на грозде и технология са доминиращи). Опитайте от масовите вина с тези сортове на „Домейн Бойар”, „Домейн Пещера”, „Вила Ямбол”, „Карнобат” и др. За сорта траминер - на която и да е изба.

3. Ако пиете кафето или чая с 2-3 или повече лъжички захар

Имате “средно-сладък” към “сладък” вкус. Ще ви допадат и бели, и червени вина с леко по-висока захарност, в които сладостта доминира над стипчиво-киселото или е уравновесена с него. Става дума за сухи вина, тук полусухите и полусладките ги изключвам. Ще ви допада и повече плодовост на вкуса, отлежалите по-продължително в дъб вина няма да са ви съвсем по вкуса.
Подходящи за вас са:
От червените сортове - мерло, пино ноар, рубин, шираз (сира).
От масовите вина опитайте:
мерло - „Тера Тангра”, „Мезек - Катаржина”, „Вила Ямбол”, „Домейн Пещера“.
От скъпите – „Санта Сара”, „Енира”, „Катаржина” и др.

От белите вина ще ви харесва повече сортът шардоне пред другите. В него има повече усещане за плодовост, аромати и вкусове на пъпеш, добре узрели плодове.

4. Ако обичате туршии, люто, повече сол и подправки в яденето

Ще ви допадат по-плътни, по-наситени и по-твърди на вкус вина, предимно червени. С пълно тяло или средно към пълно тяло. Може да ви харесват вина и с по-висока киселинност, и с по-висока захарност, според навиците за подслаждане (виж 1,2,3). Но ще ви допадат вина с по-силен вкус, повече танини.
Ще ви допадат повече:
От масовите вина – мавруд, каберне и мерло на винпромите „Асеновград”, „Карнобат”, „Перущица”, Вини Сливен”. С по-мек, но наситен вкус – мерло „Вила Ямбол”, „Телиш”.
От по-скъпите – вината на „Логодаж”, „Тодоров”, „Домейн Менада”, някои от вината на „Катаржина”, „Кастра Рубра” и др.

Винен речник

Dry – сухо (англ.)
Semi dry – полусухо (англ.)
Sec – сухо (фр.)
Еxtra sec - екстра сухо (фр.)
Demi-sec - полусухо (фр.)
Doux - сладко (фр.)
Trocken – сухо (нем.)
Prosecco – сухо (итал.)
Dolce – сладко (итал.)

Като сухи се определят вина с ниско съдържание на захар (до 5 г на литър). Колкото повече е съдържанието на захар (гроздова или вкарана допълнително) в едно вино, то се нарича полу-сухо, полу-сладко, сладко.
——— —– ——
Brut – сухо (това понятие за “сухо” се използва специално за пенливи вина. Но сравнено с обикновените вина, такова вино е по-сладко, не е сухо)
Brut zero - тип шампанско, по-сухо от горната категория
Extra brut - още по-сухо, съдържание на захар от 0 до 6 г на литър.



















17 октомври в историята

През 2001 г. - Базираната в Лондон организация за наблюдение на страните в преход от Европа и Азия "Евразия" и брокерската къща "Лемън Брадърс", които наблюдават 27 държави, правят класация за политическата стабилност. През 1999 г. - В Германия е намерен оригиналът на списъка на немския индустриалец Оскар Шиндлер с имената на 1200 спасени от него евреи. През 1998 г. - Провежда се X конференция на СДС, която приема строго централизиран устав и обсъжда борбата срещу корупцията, интегрирането на малцинствата в управлението, принципите на християндемокрацията, медийната политика и т.н. През 1996 г. - Руският президент Борис Елцин уволнява шефа на сигурността Александър Лебед четири месеца след назначаването му.  През 1994 г. - XXXVI Народно събрание приключва работата си. През 1983 г. - Започва Международният телевизионен фестивал "Златната ракла" в Пловдив. През 1981 г. - Във Велико Търново се организира тържествено събрание за честване на 1300-годишнината на българската държава. През 1971 г. -  в София е създадено Дружеството на физиците. През 1967 г. - в Ню Йорк се състои премиерата на антивоенния мюзикъл “Коса”. През 1957 г. - е роден Владимир Любомиров Левчев - български писател, поет, белетрист, публицист, преводач. През 1956 г

10 села в Смолянско без ток заради скъсани кабели

Ток

10 села в Смолянско са без ток заради скъсани кабели. Това съобщиха от EVN – електроразпределителното дружество, което обслужва областта, цитирани от „Фокус“.

Без електричество са селата Влахово, Подвис, Лъка, Тикале, Ряка, Селище, Ровино, Търън, Требище, Еленска и местността „Хайдушки поляни“.

Причината за проблемите с електрозахранването са скъсани от силния вятър кабели на главен път Смолян – Мадан, на разклона за село Тикале.

Сигналът за скъсаните кабели е получен тази сутрин в полицията в Смолян малко преди 6 часа тази сутрин.

Мястото в близост до скъсаните кабели е обезопасено от екип на група „Спасителни дейности“ към смолянската пожарна.

От електроразпределителното дружество увериха, че работят по отстраняване на аварията, но за момента не е ясно колко време ще отнеме това.

Статията "10 села в Смолянско без ток заради скъсани кабели" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Български пощи и БДЖ продават имоти в София

"Български пощи" и "Холдинг БДЖ" да продадат свои имоти в София, разреши кабинетът вчера.


"Български пощи" ще продаде чрез пряко договаряне своя дял от имота на бул. "Тотлебен" 8 в София, чиято площ е 195 кв. м, на съсобственика на сградата - "Фортера" ЕАД. Имотът не е необходим на пощите и само генерира разходи за охрана, данъци и такси, пише в мотива на правителственото решение.


"Холдинг БДЖ" ще продаде на свой дългогодишен служител апартамент от 65,8 кв. м в столичния район "Подуяне", реши кабинетът. И двата имота ще се продават по реда на Правилника за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала и на цена, не по-ниска от определената от независим оценител, реши кабинетът. Освен това кабинетът реши продажбата на държавен имот в столицата на Кения, Найроби, да се осъществи от новия управляващ посолството ни в Адис Абеба Драговест Горанов.


Найденов раздава бонуси на военните

/КРОСС/ Министърът на отбраната Ангел Найденов вероятно ще изненада военните и цивилните във войската с паричен бонус този месец, пише "Преса". Идеята е всеки до получи по 350 лева към заплатите си. След облагане с данъци чистата дума ще е около 300 лева. Работещите по временни допълнителни щатове ще вземат около 200 лева. "Това е само идея. Тя е част от социалната политика на ръководството на МО и ангажиментите ни за повишаване доходите на военнослужещите", каза министър Найденов. От финансовото министерство заявиха, че не коментират решения на други министерства.

Орешарски ще открие форум на сп. "Икономист" в София


Премиерът Пламен Орешарски днес от 16 ч. в хотел "Шератон" ще открие Евро-балканската среща на върха, организирана от списание "Икономист" (Economist), която ще се проведе в София на 17 и 18 октомври, съобщиха организаторите. На няколко пъти министър-председателя имаше затруднения с напускането на събития, на които е гост, защото протестиращи срещу кабинета блокират кортежа му.

Приветствие заедно с него на откриването на форума ще направи и вицепремиерът на Румъния Ливиу Драгня....

Заседава Общински съвет - Сливен

30 точки са залегнали в предварителния дневен ред на заседанието на Общински съвет - Сливен, което се провежда на 17 октомври. Сред тях са неприети от предишната сесия предложения, като актуализацията на Годишната програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост. Ще се прегласува и върнато от областния управител решение от септемврийската сесия, касаещо промяна характера на собственост от публична в частна. Един от заместник-председателите на местния парламент - Мария Григорова, предлага промени в Правилника за организацията...

Виртуози на китарата, за които не всеки знае


Като част проекта "Концерт на въглавници" всеки месец "Детски Дневник" публикува информация за композиторите, чиито произведения ще бъдат изпълнявани от музикантите, и за инструментите, на които е посветена поредната среща на децата с музиката (всеки концерт е с различен инструмент).

Текстовете нямат претенции за изчерпателност, целта им е по популярен и забавен начин да въведат хлапетата в света на музиката и да ги подготвят за това, което предстои да видят и чуят. Този път Венета...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване