Нобелови лауреати призоваха Путин да освободи активистите от "Грийнпийс"


Единайсет носители на Нобеловата награда написаха общо писмо до руския президент Владимир Путин, изразявайки своята подкрепа за 28-те активисти на "Грийнпийс" и двамата журналисти, задържани в руски затвори.

Сред подписалите писмото нобелови лауреати са Дезмънд Туту от Южна Африка, Ширин Ебади от Иран, Жозе Рамус Орта от Източен Тимор, Ригоберта Менчу от Гватемала.

В писмото си те призовават Путин да "направи каквото може, за да бъдат свалени прекомерните обвинения в...

Имигранти в Атина протестират срещу продажбата на български земи на чужденци

Българите в Атина ще протестират в неделя пред българското посолство в гръцката столица срещу премахването на забраната за придобиване право на собственост върху земя от чужденци и чуждестранни юридически лица, съобщи newsbg.eu. Инициатива за протеста е на наши имигранти.

Предложеното от Българите в Атина ще протестират в неделя пред българското посолство в гръцката столица срещу премахването на забраната за придобиване право на собственост върху земя от чужденци и чуждестранни юридически лица, съобщи newsbg.eu. Инициатива за протеста е на наши имигранти. Предложеното от "Атака" удължаване с още седем години на забраната за прод

Българи излизат на протест в Атина срещу продажбата на наши земи на чужденци

Българите в Атина ще протестират в неделя пред българското посолство в гръцката столица срещу премахването на забраната за придобиване право на собственост върху земя от чужденци и чуждестранни юридически лица, съобщи newsbg.eu. Инициатива за протеста е на наши имигранти.

Предложеното от "Атака" удължаване с още седем години на забраната за прод Българите в Атина ще протестират в неделя пред българското посолство в гръцката столица срещу премахването на забраната за придобиване право на собственост върху земя от чужденци и чуждестранни юридически лица, съобщи newsbg.eu. Инициатива за протеста е на наши имигранти. Предложеното от "Атака" удължаване с още седем години на забраната за прод

БФС нанесе тежък шамар на Нафтата

Спортно-техническата комисия към БФС не разреши на Нефтохимик да играе в Несебър домакинските си мачове в „А” група.

В Сърбия заподозряха "Лукойл" в злоупотреби при сделката за "Беопетрол"

Съветът за борба с корупцията към сръбското правителство заподозря руската компания "Лукойл" и сръбската Агенция по приватизация в злоупотреби при сделката с петролната компания "Беопетрол" през 2003 г., пише руското издание "Ведомости" в четвъртък. "Лукойл" придоби срещу 117 млн. евро дял от 79.5% в държавната "Беопетрол", която контролираше 20 процента от пазара на горива в страната и се ангажира да вложи в развитието на дружеството не по-малко от 85 млн. евро. Антикорупционното правителствено звено обаче обръща внимание на това, че при сделката "Лукойл" е предоставила банкова гаранция от 41 млн. евро, а след това е вземала кредити от самата "Беопетрол" за 105 млн. евро през 2004 г. и 10.2 млн. евро година по-късно. Експертите на съвета подозират и сериозни нарушения при сключването на редица заемни споразумения, различни договори и отчетността при изпълнението на приватизационните задължения. По този начин, според тях, държавата е претърпяла щети за 100-150 млн. евро. От "Лукойл Беопетрол" и сръбската Агенция за приватизация обаче отрекоха тези подозрения. От компанията заявиха, че докладът на съвета се базира на "манипулативно изопачаване на фактите, а агенцията твърди, че в него има много фактически грешки и волни интерпретации. "Целият доклад се основава на грешни твърдения, че субектът на приватизацията е одобри два кредита за купувача си при неизгодни условия за изпълнение на инвестиционните ангажименти, а фактически е точно обратното – "Лукойл" е дала кредит на "Беопетрол", посочва агенцията. От петролната компания не изключват да предприемат стъпки за защита на репутацията си.

Енергиен консултант за „Южен поток”: Трябва да продадем дела си, плащаме милиард и половина за проекта

Консултантът по енергийни проекти Христо Казанджиев и съветникът по икономическите въпроси към Реформаторския блок Георги Ганев са единодушни, че „Южен поток” не е изгоден за България. Червеният депутат Георги Кадиев се въздържа от крайна оценка, но подчерта, че около проекта има много неизяснени въпроси.

Людмила Петкова: Чакаме разрешение от Брюксел да не вдигаме акциза на метана

В началото на декември се очаква страната ни да получи разрешението от Брюксел, така че да не вдигаме с 500% акциза на метана от догодина. Това съобщи заместник финансовият министър Людмила Петкова. Народното събрание вече обсъжда на първо четене драстичния скок, който би оскъпил горивото с 30 ст. на кг. Петкова увери, че скокът ще бъде отменен между първо и второ четене на Закона за акцизите за 2014. Тя отхвърли възможността ЕК да се забави и да се наложи през първите няколко месеца да плащаме по-скъпия метан, съобщи Нова телевизия.    

Петното опита да провокира мирния протест

Бисер Миланов-Петното заедно с двадесетина души от Национално движение „Свобода" опитаха да сътворят провокация в 126-ия ден на антиправителствените протести в столицата, съобщава КРОСС. Хората на Петното се събраха пред Президентството, за да протестират срещу бежанците с искането да се затвори българо-турската граница. Кордон от полицаи предотврати евентуални сблъсъци между отделните групи, като раздели провокаторите от протестиращите срещу кабинета "Орешарски". Привържениците на движение „Свобода" са отделени в района пред кабинката на гвардейците, докато останалите граждани са пред Министерски съвет. На мястото има 4 коли на жандармерията. Тази вечер протестът мина под мотото: "Акция Чисти ръце", а организаторите от Протестна мрежа раздаваха символично сапуни. На ...

Гръцки полицаи заловиха двама въоръжени българи

41 годишен българин е бил спрян за проверка от полицейски служители на 21-ия километър на националния път Итеа-Андириу в Гърция. Полицаите установили, че българският гражданин е пътувал въоръжен, съобщава сайтът 41 годишен българин е бил спрян за проверка от полицейски служители на 21-ия километър на националния път Итеа-Андириу в Гърция. Полицаите установили, че българският гражданин е пътувал въоръжен, съобщава сайтът "Български новини". Служителите на реда са намерили във вътрешността на автомобила военна пушка с щик, метален прът и един метален бокс

Обама: Бюджетната криза навреди на американската икономика

/КРОСС/ Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че бюджетната криза е причинила големи щети на икономиката на страната, съобщи Би Би СИ. Позовавайки се на данни на анализатори, държавният глава посочи, че кризата е забавила икономическия растеж на страната.Американският лидер отбелязва, че никой няма полза ситуацията, а отрицателното въздействие на бюджетната криза се чувства навсякъде по света.По-рано Обама подписа документ, с който финансирането на публичните институции се възобновява, а нивото на държавния дълг се повишава. Предишният дълг от 16,699 трилиона долара бе достигнат през месец май.

Нобелисти пишат на Путин

Съдбата на 30-те активисти на “Грийнпийс”, арестувани в Русия и обвинени в пиратство, накара 11 носители на Нобелова награда за мир да напишат писмо на Владимир Путин. В него те призовават руския президент да направи всичко възможно “прекалените обвинения в пиратство” да отпаднат, предаде АФП. Путин не е правилният адресат, коментира Кремъл. Съдбата на 30-те активисти на “Грийнпийс”, арестувани в Русия и обвинени в пиратство, накара 11 носители на Нобелова награда за мир да напишат писмо на Владимир Путин. В него те призовават руския президент да направи всичко възможно “прекалените обвинения в пиратство” да отпаднат, предаде АФП. Путин не е правилният адресат, коментира Кремъл.

Граждански инициатива предлага мемориал на съпротивата срещу репресии


Част от сградата на бившата Дирекция на Народната милиция на Лъвов мост в София да бъде превърната в мемориал на съпротивата срещу репресиите. Това е идеята на гражданска инициатива "Мемориал на съпротивата", представена днес на конференцията "Културата на паметта за терора и диктатурата в България".

Гражданската инициатива иска от държавата само да позволи експозицията да бъде в сградата на  Лъвов мост, която е собственост на Министерството на вътрешните работи. Решение може да...

Гражданска инициатива предлага мемориал на съпротивата срещу репресии


Част от сградата на бившата Дирекция на Народната милиция на Лъвов мост в София да бъде превърната в мемориал на съпротивата срещу репресиите. Това е идеята на гражданска инициатива "Мемориал на съпротивата", представена днес на конференцията "Културата на паметта за терора и диктатурата в България".

Гражданската инициатива иска от държавата само да позволи експозицията да бъде в сградата на  Лъвов мост, която е собственост на Министерството на вътрешните работи. Решение може да...

Свиленградската прокуратура поема екскмета на Любимец

По закон при доказване на вина за такова престъпление

Шест автомобила, които ще станат класика

Американското издание Boldride препоръчва да си ги купите веднага

    


Цонко Цонев: Природните условия позволяват разполагане на ветрогенератори в района на Калиакра

Природните условия позволяват и разрешават разполагането на ветрогенератори в района на Калиакра. Това заяви за Агенция „Фокус” кметът на община Каварна Цонко Цонев по отношение на появилата се информация, че Европейската комисия ще заведе дело срещу страната ни заради огромните разрешения за ветрогенератори в района на Калиакра.

Съдия-изпълнител обяви за продан 10 сгради на Коце Маца

/КРОСС/ Съдия-изпълнител обяви за публична продан 10 сгради с прилежащите терени към тях собственост на фирма Рондия на известния бизнесмен Костадин Хаджииванов - Коце Маца. Имотите, които са част от мебелното производство на Рондия са обявени на първоначална цена 1 267 043 от която да тръгне продажбата при наддаването.Сградите са в в местността "Бухото" край Петрич и ще бъдат продадени в полза на банкова институция заради необслужван кредит. Това е поредният обект на Коце Маце попаднал в ръцете на съдия изпълнител, факт е обаче, че на него не му пука и той не се е връщал в България да надзирава обектите си от години. Интерпол го обяви за издирване, но петричкият бос непрекъснато мени местожителството си в света. Бе засичан в Сингапур, Дубай, Танзания. За него казват, че е един от световните играчи в черното тото. До момента достоверна информация за местонахождението на бившия собственик на ФК Беласица няма, пише struma.com.

Брюксел съди България за убити гъски

ЕК праща България на съд заради вятърните турбини в района на Калиакра.

“Шеврон” клекна пред протести в Румъния

Американският гигант “Шеврон” започна в четвъртък да изтегля техниката си за добив на шистов газ от румънското село Пунгещи, след като срещна небивал отпор от местните, пише в. “Ромъния либера”. Стотици протестиращи блокираха в сряда района, където трябваше да започне проучването по технологията фракинг. Американският гигант “Шеврон” започна в четвъртък да изтегля техниката си за добив на шистов газ от румънското село Пунгещи, след като срещна небивал отпор от местните, пише в. “Ромъния либера”. Стотици протестиращи блокираха в сряда района, където трябваше да започне проучването по технологията фракинг.

Агрегат ще осигурява ток за ромите в местността „Казмера“

Махалата в „Казмера" няма да се разширява с повече къщи, нито ще се прекарва ток и вода за постройките в „Старите лозя", категоричен е кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Община Казанлък ще предостави агрегат на бензин или дизел, който да осигурява електричество за ромските къщи в кв. „Казмера", е решението на кмета.Това е единственият възможен изход от създалата се ситуация с ромите в тази част на града. Решението бе оповестено пред представители на ромската общност на срещата в Община Казанлък, с изричната уговорка, че човек от квартал...

Арест за тийнейджър, пребил майка си в "Овча купел"

Жената е в тежко състояние и е закарана в болница

    


Пета победа за България на световното по бокс - Стефан Иванов срази австралиец

Пета победа за България на световното първенство по бокс в Алмати (Казахстан) постигна Стефан Иванов в категория до 56 килограма пише агенция Фокус. 
Иванов свали на пода съперника си в третия рунд, в който и тримата рефери го оцениха с 10-ка. В полза на българина отсъдиха Владислав Малишев от Русия и Мураш Ирсалиев от Киргистан, докато... Пета победа за България на световното първенство по бокс в Алмати (Казахстан) постигна Стефан Иванов в категория до 56 килограма пише агенция Фокус. Иванов свали на пода съперника си в третия рунд, в който и тримата рефери го оцениха с 10-ка. В полза на българина отсъдиха Владислав Малишев от Русия и Мураш Ирсалиев от Киргистан, докато...

Заловиха телефонен измамник в Шумен

Опит за телефонна измама бе предотвратен при съвместна дейност на криминалисти от Шумен и управител на фирма от града, съобщиха от ОД на МВР-Шумен.

Вчера следобяд непознат мъж звъннал на собственик на шуменска фирма, представяйки се за близък на висш държавен чиновник. Обяснил, че е насочен към него, за да Опит за телефонна измама бе предотвратен при съвместна дейност на криминалисти от Шумен и управител на фирма от града, съобщиха от ОД на МВР-Шумен. Вчера следобяд непознат мъж звъннал на собственик на шуменска фирма, представяйки се за близък на висш държавен чиновник. Обяснил, че е насочен към него, за да "спонсорира" пътуването на спортист,

Бунт във Франция за изгонена ромка

Хиляди гимназисти във Франция излязоха на протест срещу депортирането на 15-годишна косоварка от ромски произход, предаде АФП.
Леонарда Дибрани бе отведена от полицаи по време на ученическа екскурзия на 9 октомври и качена на самолет за Прищина заедно с родителите  и петимата  братя и сестри. Станалото запали искрата на бунта. Хиляди гимназисти във Франция излязоха на протест срещу депортирането на 15-годишна косоварка от ромски произход, предаде АФП. Леонарда Дибрани бе отведена от полицаи по време на ученическа екскурзия на 9 октомври и качена на самолет за Прищина заедно с родителите и петимата братя и сестри. Станалото запали искрата на бунта.

Герджиков: БСП и ГЕРБ няма да имат мнозинство при предсрочни избори

В българската политика няма нищо градивно в момента, а мисленето на политиците е мандатно. Ние трябва да се учим от утвърдените демокрации като например Германия.

Шанте, Тия и Каролин очакват новите попълнения във VIP Клуба на „Дунав 8806“

Уникалната инициатива „VIP Клуб Дунав 8806“ набира нови членове.Присъствието на успешните русенски компании сред партньорите на баскетболния клуб е въпрос на престиж, социална отговорност и маркетинг стратегия. Именно заради това ръководството на „сините феи“ изказва своята благодарност към всички членове на своя VIP Клуб. „Русе Индъстри“ АД, „Районен кооперативен съюз“ - Русе, Мебелна компания „Солвент“, „Геяна“ ООД – Русе, „Димант“, ИРИС, „Пацони“, „Свободна безмитна зона“, „Вендинг груп“, „Дунав консулт БГ“ ЕООД, „Русе табак“, „Мод Мари“ ЕОО...

От ПЕС искат обяснение на Станишев за близостта с Атака

Това разкрива в днешния си брой авторитетното френско

Румънският парламент ще се сдобие с басейн, спа център и магазини

Румънските депутати планират да открият басейн, спа център и други обекти със стопанска цел в сградата на парламента, която е построена по указания на диктатора Николае Чаушеску и е най-голямата в Европа, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА в четвъртък. Инициативата бе представена от заместник-генералния секретар на Сената Дан Михалаке, който каза, че в подземните нива на парламента има празни помещения, подходящи за целта. "Има два варианта: или ще ги оставим да пустеят, което според мен е чиста загуба на обществени средства, или да намерим формула чрез прозрачни търгове да оборудваме там някакви обекти със стопанска цел", каза Михалаке. Той подчерта, че не става дума за някакви привилегии на депутатите, или за някакъв обект, който ще има отделен вход и ще носи пари на парламента. Михалаке посочи, че в сградата на парламента работят 2 хиляди души, което ще позволи от самото начало броят на посетителите да се поддържа на високо равнище. Дворецът на парламента в центъра на Букурещ заема площ от 330 000 квадратни метра и се смята за най-големият в Европа и втори в света след Пентагона. Сградата има около 1000 зали, без да се смятат по-малките помещения. Само кабинетът на Чаушеску, от който той така и не е успял да се възползва, заема около 1000 квадратни метра. Сградата е висока 84 метра, има 12 етажа и още четири нива подземни помещения, включително противоатомен бункер за диктатора. Дворецът поразява с лукса си – за декорацията му Чаушеску е заповядал да се използват мрамор, кристал, стъкло, ценни видове дърво, кожа, килими, гоблени и други материали само румънско производство. Коридорите и залите са обзаведени със скъпи мебели и картини на известни румънски художници от ХІХ и ХХ век. Диктаторът е искал в сградата да се помещават всички органи на държавната власт. След падането на комунистическия режим Чаушеску и съпругата му Елена бяха разстреляни и бе предложено техният дворец да бъде взривен като символ на комунизма. Надделя обаче идеята в бившия "Дом на народа" да се заселят депутатите. В сградата се организират и дипломатически приеми, изложби, международни конференции, дори и сватбени церемонии, което носи немалки доходи.

Столична община подмени настилката на 3 игрища в "Спортна София"

Старата трева е предоставена на три столични училища

    


Експулсирането на млада ромка косоварка предизвика вълнения във Франция

/КРОСС/ Млада  ромка от Косово се оказа в центъра на нов спор във Франция. 15-годишната Леонарда и семейството й са били насилствено върнати в Косово след отхвърляне на всичките им молби за убежище, съобщава „Евронюз". Условията при провеждането на разпита на младото момиче на 9 октомври покачиха възмущението. Полицаите са я задържали, докато се е качвала на автобуса на излизане от училище.„Чувствах се зле и засрамена пред приятелите ми. Наистина се срамувах понеже останалите ме питаха „ А защо полиция? Кой си убила? Защо полицията дойде да те търси?". Не знаех къде се намирам, не знаех повече какво да кажа, започнах да плача", признава Леонарда. Проблемът с експулсирането на младата ромка е засегнат и в Nouvel observateur. Изданието пита имали ли са правото френските власти, които „ не искат да приемат цялата сган на света", да насилват 15-годишната Леонарда и нейното семейство да се върнат в Косово. Изложили ли са по този начин на опасност бежанците, лишени от право на убежище във Франция? Защото преди да бъдат косовари, Леонарда и семейство Дибрани са роми - едно малцинство, което доскоро е било преследвано в Косово, една стара сръбска провинция с около 2 милиона жители, населена предимно с албанци (почти 92%), станала независима от Белград през 2008-ма. Косовските роми понякога са смятани за забравените жертви от войните на Балканите, посочва изданието.

Раздадоха наградите от 3-то издание на Кулинарния ученически конкурс във Варна

В рамките на 24-то издание на „Седмицата на вкуса”, която се чества тази година от 14 до 20 октомври и за 3-ти пореден път Франкофонски център-Варна, Професионална гимназия по туризъм „Асен Златаров” и партньорите, които подкрепиха събитието предложиха кулинарен конкурс на варненски гимназисти, изучаващи френски език.

Депутатите спориха трябва ли да се освободят от данък религиозните храмове

Депутатите дискутираха в четвъртък дали да бъдат освободени от данък сгради и такса смет религиозните храмове. Предложението е включено в промени в Закона за местните данъци и такси, внесен от Министерския съвет, които Народното събрание обсъди в четвъртък на първо четене. Предлага се освобождаване от данък върху недвижимите имоти и от данък при придобиване на имущества, както и от такса за битови отпадъци на специфична категория недвижими имоти - храмове, молитвени домове и манастири, които се ползват за извършване на богослужение и са собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната. От ГЕРБ посочиха, че се нарушават правата на общините. Любен Татарски попита по каква причина ще освобождаваме черквите, а няма да освобождаваме училища и болници. Нима там не се генерират отпадъци, поинтересува се той. Откъде накъде ще лишаваме общините от събирането на средства за услуги, които са извършили, попита той. Камен Костадинов от ДПС посочи, че законопроектът не е удар срещу общините, а плах опит да подкрепим вероизповеданията. Лютви Местан допълни, че предложеното е добър повод парламентарните групи в 42-то НС да се издигнат над партийните си страсти и да подкрепят идея, която е не само справедлива, но и ще отразява отношението на законодателния орган към вероизповеданията. Той посочи като пример храма "Св. Александър Невски", където ще трябва да се плащат милиони левове за такса смет, изчисляваща се на база на данъчната оценка, която е огромна за тази сграда. Той посочи, че от разговор със Светия синод е разбрал, че всички парламентарни групи са поели ангажимент за такава промяна. "Нека днес с гласуването си изпълним този ангажимент", каза той. В реплика към Местан, Любен Татарски заяви, че се правят договорки зад гърба на законодателя. Петър Мутафчиев от БСП призова политическите битки да не се пренасят в храма. Според него няма ощетяване на общините, защото над 90 на сто от тях са освободили храмовете от такса смет. Като български гражданин съм склонен да платя повече, но да знам че е направена една справедливост за вероизповеданията, добави социалистът.

И носителят на "Странджа" бие на световното

Носителят на купа “Странджа” за 2012-а Стефан Иванов стартира с победа на световното по бокс в Алмати (Казахстан). В кат. до 56 кг националът спечели оспорвана битка срещу Джаксън Уудс (Австралия), като съдиите дадоха 2:1 гласа за нашия. “Австралийците дойдоха на световното с пълен отбор, големи биткаджии са, играят много агресивно, но са примитивн Носителят на купа “Странджа” за 2012-а Стефан Иванов стартира с победа на световното по бокс в Алмати (Казахстан). В кат. до 56 кг националът спечели оспорвана битка срещу Джаксън Уудс (Австралия), като съдиите дадоха 2:1 гласа за нашия. “Австралийците дойдоха на световното с пълен отбор, големи биткаджии са, играят много агресивно, но са примитивн

САЩ се спасиха от фалит в 12 без 5

Нормализирането дойде след като Конгресът одобри, а президентът Барак Обама подписа светкавично изкован от Сената компромисен закон. Азиатските акции моментално подскочиха, след като светът си отдъхна. Европейските борси отвориха с леко понижени котировки, също и американските, тъй като инвеститорите не бяха съвсем убедени в трайното разрешаване. Нормализирането дойде след като Конгресът одобри, а президентът Барак Обама подписа светкавично изкован от Сената компромисен закон. Азиатските акции моментално подскочиха, след като светът си отдъхна. Европейските борси отвориха с леко понижени котировки, също и американските, тъй като инвеститорите не бяха съвсем убедени в трайното разрешаване.

Реформаторският блок иска оставката на правителството и заради кризата с бежанците

Правителството на БСП, ДПС и "Атака" вкарва България в нова криза и трябва да подаде оставка, парламентът да се саморазпусне, а президентът да свика предсрочни избори, обявиха в декларация от Реформаторския блок в четвъртък. В нея се посочва, че невъзможността на управляващите да се справят с бежанците "е на път да се превърне от управленски провал в хуманитарна катастрофа за потърсилите помощ у нас и в дълбока рана в националното достойнство на самите българи". Според Реформаторския блок правителството не охранява границите на страната, не гарантира националната сигурност, не осигурява задължително ниво от хуманно отношение към бежанците и не спазва международните спогодби и изисквания в подобни случаи. "Всичко това не само пряко заплашва здравето на подслонените у нас бежанци, но и драматично уронва международния престиж на държавата ни и поставя под съмнение състрадателността и цивилизоваността на българските граждани", заявяват от Реформаторския блок. Оттам искат още кабинетът да направи спешен финансов анализ за нужните средства за справяне с проблема, да настоява пред ЕС за финансиране, а президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност по въпроса.

Д-р Евгений Василев: Ракът на гърдата заема 25.8% от всички онко заболявания

Националната здравна система е подложена на сериозно изпитание вследствие наблюдаващата се тенденция за повишаване броя на пациентите със злокачествени заболявания.

Вигенин: Бивша югославска република Македония да реши спорните въпроси със съседите

Външният министър Кристиан Вигенин нарече в Атина югозападната ни съседка "Бивша югославска република Македония", въпреки че България е първата страна, която призна Република Македония под конституционното й име, съобщи агенция МИА. Вигенин, който е на работно посещение в Гърция, каза, че в региона се наблюдава положително развитие на събитията, което Европейската комисия е отбелязала, но добросъседските отношения са ключов въпрос за всяка страна, която се стреми към членство в Европейския съюз. "Добре знаете нашата позиция за Македония. Все още преговаряме за договора за сътрудничество и добросъседски отношения и очакваме този процес да се ускори", каза Вигенин на пресконференция в Атина след среща с гръцкия външен министър Евангелос Венизелос. "Още е прекалено рано да се говори за конкретни позиции и въпроси, но на масата са сложени ясни условия. Сега е ред на Скопие да реагира на доклада на комисията и на нерешените въпроси със съседните страни", каза българският външен министър. Преди ден Европейската комисия препоръча Македония да започне преговорите за присъединяване с Европейския съюз, но отбелязва, че остават отворени въпроси в отношенията с България и "въпросът за името". България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на кабинета "Борисов" стана една от страните, които отказаха определянето на дата за начало на преговори с ЕС, като обяви, че няма да даде "зелена светлина" на Скопие докато не бъде подписан договор за добросъседство. От Скопие обаче все още идват смесени сигнали по отношение на договора.

Строителен предприемач прегази полицай във Варна

Строителният предприемач Венцислав Дорелов е прегазил полицай във Варна, докато служителят на реда му правел забележка, че е паркирал неправилно, съобщиха в четвъртък от местната полиция. Инцидентът е стана в сряда по обед, когато бизнесменът паркирал автомобила си мерцедес в тревните площи на бул. "Княз Борис I". Наблизо се оказал полицая, който се опитал да му направи забележка, но бизнесменът не му обърнал внимание. "Полицаят отново се легитимирал и поискал документите на водача. Той обаче го наругал, затворил стъклото и потеглил. Униформеният бил блъснат, залитнал, а колата минала със задна лява гума през дясното му ходило", съобщиха от пресслужбата на варненската полиция. След инцидента Дорелов потеглил в посока Златни пясъци и бил задържан по-късно. Пострадалият мъж е на 27 години, служител на "Общинска полиция". Досъдебното производство срещу Дорелов е за причиняване на лека телесна повреда на полицай при изпълнение на служебните му задължения, което се наказва с до 3 години затвор. На Дорелов е постановена гаранция от 2000 лева.

Радост! България с най-висок кредитен рейтинг на Балканите

Българският кредитен рейтинг е най-висок измежду балканските страни, според трите водещи рейтингови компании.

Иво Аръков за "168 часа": С Мика Стоичкова се забавляваме, вярваме и рецитираме Христо Фотев

Любовният живот на актьора Иво Аръков е най-дискутираната тема в последните седмици. Спряганият за секссимвол артист спечели сърцето на дъщерята на Христо Стоичков Михаела и двамата не смятат за нужно да крият връзката си. Аръков сподели пред Любовният живот на актьора Иво Аръков е най-дискутираната тема в последните седмици. Спряганият за секссимвол артист спечели сърцето на дъщерята на Христо Стоичков Михаела и двамата не смятат за нужно да крият връзката си. Аръков сподели пред "168 часа" как гледа на любопитните въпроси и погледи, които се изсипват върху него. С усмивка Иво призна

Бежанци останаха без ток в Харманли

Центърът за бежанци в Харманли остана без ток. Сирийците палят огньове между фургоните в лагера, за да се топлят. От няколко дни се шири слух за този проблем в Центъра, но официалните институции мълчат. В крайна сметка се оказа, че при ниските температури в момента, лошото време, вятъра и дъжда, действително бежанците в Харманли са без ток. Генераторът, който трябва да осигурява енергия на фургоните, всъщност може да осигури електричество само за един-два фургона. Оказа се, че той се пуска, само когато трябва да се стопли вода за децата, за хра...

Експерти обсъдиха възможностите за профилактика, скрининг и лечение на рак на гърдата

/КРОСС/ Под патронажа на Комисията по здравеопазването към 42-то Народно събрание се проведе кръгла маса на тема: „Съвременен поглед върху профилактиката, скрининга и лечението на рака на гърдата". Събитието се организира от Първа САГБАЛ „Св. София", ВМА и УМБАЛ „Св. Марина"-Варна и е част от инициативите по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата. Председателят на Комисията по здравеопазването към 42-то Народно събрание д-р Нигяр Джафер подчерта, че националната здравна система е подложена на сериозно изпитание в следствие наблюдаващата се тенденция за повишаване броя на пациентите със злокачествени заболявания. Директорът на Първа САГБАЛ „Св. София" д-р Иван Костов, който е инициатор на събитието, съобщи, че по данни на Световната здравна организация всяка година в света се диагностицират около 1.38 млн. нови случая на рак на гърдата, а 458 000 умират от болестта. „Ракът на млечната жлеза се е превърнал в социално значимо заболяване и в България. Това е причината трите болници ВМА, УМБАЛ „Св. Марина"-Варна и Първа САГБАЛ „Св. София" да обединят усилията си в борбата с рака на гърдата в рамките на едномесечна кампания с безплатни прегледи при мамолог, психологически консултации и училище за бъдещи и настоящи майки", каза д-р Костов. Ракът на гърдата заема 25.8% от всички онкологични заболявания в женския организъм, съобщи д-р Евгений Василев

Махат възрастта за пенсиониране при военните

Комисията по отбрана в парламента прие на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат да отпадне допълнителното условие за възраст за пенсиониране на военните, което беше въведено в края на 2012 г. Промените, внесени от военния министър Ангел Найденов, бяха одобрени с гласовете на депутатите от БСП, ДПС и „Атака".

Джон Кери научи, че семейството му идва от днешна Чехия


Тази седмица Джон Кери стана поредният Държавен секретар на САЩ, научил, че има фамилни корени в днешна Чехия. 

Мадлин Олбрайт (Мария Яна Корбелова), която от 1997 г. до 2001г.  бе на поста на Кери, е родена в Прага през 1937г. Тя емигрира със семейството си в САЩ след комуниситическия преврат в Чехословакия през 1948 г.

Тази седмица чешката преса съобщи, че семейство Кери е с еврейски  произход и е живяло на територията на днешна Чехия. Дядото на Кери  - Фриц Кох, е роден...

Нова книга за Пеле струва 1225 евро и тежи 15 кг


Ако имате излишни около 2500 лева и се чудите как да ги изхарчите, помнете, че най-добрият подарък е книгата. А едно чисто ново издание на футболна тематика може да пасне идеално на такъв бюджет.

Последната книга за кариерата на Краля на футбола Пеле може би изглежда малко скъпа и тежка за обикновения запалянко, но пък ще има колекционерска стойност още с появата си на пазара. 

Колосалната книга в свръхтежка категория, която претендира да е най-пълното и обзорно издание по...

"Лукойл Академик" ще поправя грешки

Баскетболистите  на “Лукойл Академик” са четвърти след първия кръг от груповата фаза на турнира “Еврокъп”, в който загубиха  от “Апоел” в Ерусалим със 76:84. Нашите изиграха слабо второ полувреме и допуснаха много грешки.
 Селекционерът Оливер Костич обаче не бе особено притеснен. “Имаме още мачове до края на сезона и ще опитаме да коригираме проп Баскетболистите на “Лукойл Академик” са четвърти след първия кръг от груповата фаза на турнира “Еврокъп”, в който загубиха от “Апоел” в Ерусалим със 76:84. Нашите изиграха слабо второ полувреме и допуснаха много грешки. Селекционерът Оливер Костич обаче не бе особено притеснен. “Имаме още мачове до края на сезона и ще опитаме да коригираме проп

АНС участвала в атаките с безпилотни самолети

Това пише в. "Вашингтон пост", цитирайки документи от Едуард Сноудън

Печатницата на БНБ ще печата и евро

След подписването на договор с френския партньор, „малка България става част от производството на банкноти в света“, обяви гуверньорът Иван Искров.

Максимална референтна лихва би могла да реши проблема с високите лихви по бързите кредити

Проблемът с високите лихви по бързите кредити може да бъде уреден чрез въвеждане на максимална референтна лихва. Това заяви подуправителят на БНБ Цветан Гунев, като подчерта, че никой не е поискал становище по казуса от Централната банка, а възможностите за уреждане на подобни текстове са на законодателната власт. Гунев допълни, че гражданите също трябва да бъдат по-внимателни, като подписват договорите си с дружествата, които дават бързи кредити, защото много често се оказва, че те не просто не са ги чели, но и не са ги изискали. Ето как подуп...

Видео: Горски пожари бушуват около Сидни


Горящи гори, храсти и треви в обширни части от Нов Южен Уелс унищожиха поне 60 къщи, принудиха много хора да се евакуират, затвориха магистрали и покриха с гъст дим небето над Сидни.

Подхранвано от високи температури и силни ветрове, бедствието е в района на планините Блу Маунтинс и други части на щата. Близо 600 пожарникари се борят с пламъците на поне 80 места. Няколко от пожарите са извън контрол.


Летището в Нюкясъл на 160 км северно от Сидни бе затворено, училища...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване