Общината държи на равнопоставеност между културните институти

По повод публикуваното в Дарик и други плевенски медии писмо от родители на възпитаници на Балетната школа при читалище „Съгласие 1869" до кмета на Община Плевен, председателя на Общинския съвет и председателя на ПК по „Култура и вероизповедания" с молба за финансова подкрепа за дейността на школата, Община Плевен информира следното: Предоставените през 2013 год. средства от Община Плевен за читалище „Съгласие 1869" са в общ размер на 7 800 лева.От тях 5800 лева са от Културния календар на Община Плевен - 5000 лева за постановката на балетния ...

Масови уволнения в Ихтиман и Търговище

/КРОСС/ Повече от 200 работници и служители от „ЕСАБ-Електроди" АД в Ихтиман са уволнени. Американският собственик отказва да изпълни поетия ангажимент за изплащане на две заплати в случай на препродажба на активите на фирмата. Американският собственик на „Енерсис" АД в Търговище също преустановява основната дейност на предприятието - производството на акумулатори. В ход е освобождаването на 420 души.  И двете предприятия имат добри производствени резултати и стоят стабилно на вътрешния и международния пазар. Социалният диалог в „Енерсис" е ефективен, заплатите са увеличавани няколко пъти, условията на труд и безопасността са на добро ниво, посочват от КНСБ и прогнозират, че уволнението на няколкостотин души в регион с висока безработица, като Търговищкия, ще предизвика социален взрив. Ако уволненията не бъдат преустановени, ръководствата на КНСБ, на Синдикална федерация „Металици" и на НСФ „Метал-електро" ще инициират разговори за постигане на съгласие с мениджмънта и местната управа за обезщетение на работниците и служителите,  възлизащо на 18 брутни заплати, каквато е практиката по света. КНСБ ще предложи и мерки за намиране на нова заетост на съкратените трудови хора

Даниел Нуи бе утвърдена за ръководител на европейския банков надзор

Петгодишният мандат на 63-годишната френска икономистка ще започне да тече от ноември 2014 година след одобрение на европейските правителства

    


Запорираха сметките на община Банско заради дълг от 800 000 лв.

Постигнато е споразумение за разсрочено погасяване на паричното задължение

    


Папата е Личност на годината на сп."Тайм"


"Той прие името на един скромен светец и след това призова за излекуване на църквата от пороци. Първият папа от 1200 години, дошъл извън Европа, може да промени едно място, където ходът на времето се мери във векове."

С тези думи американското списание "Тайм" обяви, че е определило Папа Франциск І за Личност на годината за 2013г.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Отпускат 14,5 млн. лева за увеличение на 24 клинични пътеки догодина

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) постигнаха съгласие за подписване на Национален рамков договор за 2014-а година. Това се очаква да се случи на 18 декември след одобрение от събора на съсловната организация.

Гледат делото за русата Мария през януари

На 7-и януари съдът в гръцкия град Лариса ще разгледа случая с 4-годишната Мария, намерена в ромски лагер, чиито родители са български роми, съобщи БНР. 

По информация на юристи, запознати със случая, се очаква Мария да бъде осиновена от гръцко семейство. Ромското семейство, при което полицията откри момичето, също подаде иск в съда да ... На 7-и януари съдът в гръцкия град Лариса ще разгледа случая с 4-годишната Мария, намерена в ромски лагер, чиито родители са български роми, съобщи БНР. По информация на юристи, запознати със случая, се очаква Мария да бъде осиновена от гръцко семейство. Ромското семейство, при което полицията откри момичето, също подаде иск в съда да ...

През януари гледат делото за русата Мария

На 7-и януари съдът в гръцкия град Лариса ще разгледа случая с 4-годишната Мария, намерена в ромски лагер, чиито родители са български роми, съобщи БНР. 

По информация на юристи, запознати със случая, се очаква Мария да бъде осиновена от гръцко семейство. Ромското семейство, при което полицията откри момичето, също подаде иск в съда да ... На 7-и януари съдът в гръцкия град Лариса ще разгледа случая с 4-годишната Мария, намерена в ромски лагер, чиито родители са български роми, съобщи БНР. По информация на юристи, запознати със случая, се очаква Мария да бъде осиновена от гръцко семейство. Ромското семейство, при което полицията откри момичето, също подаде иск в съда да ...

1 млрд. евро са нужни за изграждането на 10 нови затвора в България

За изграждането на 10 нови затвора в България, които да отговарят на европейските изисквания и стандарти, са нужни около 1 млрд. евро. Това каза в отговор на журналистически въпрос в Русе главен комисар Митко Димитров, ръководител на главна дирекция „Изпълнение на наказанията” при Министерство на правосъдието. Той обясни, че изграждането на затвор за около 1500 души струва 100 млн. евро.„Не можем да си позволим лукса да плащаме средства по водене на дела и обезщетения и това да не се вижда. Трябва да променим материалните условия, но ни трябват...

Външно недоволства от думи на Ердоган за Кърджали

"Турция да внимава с интерпретациите за миналото"

    


България заклейми речта на Ердоган за Тракия

Министерството на външните работи

Изказването на турския премиер Реджеп Таийп Ердоган за Тракия предизвика официална реакция и на българското Министерство на външните работи.

На митинг в град Кешан Ердоган заяви: “Тракия е и Солун, и Ксанти, Делиорман, Кърджали, Вардар. Дори и ако се върнете в Скопие, в Прищина, Призрен, Сараево. Тракия е жив свидетел на нашата история. Този район е представителен за цялата ни история.”

Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат, заявяват от българското Министерство на външните работи.

Говорителят на МВнР подчертава, че особено “в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси” подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.

България, като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. Бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост, посочват от МВнР. 

Статията "България заклейми речта на Ердоган за Тракия" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Подслушванията през 2014 година ще се плащат от ДАТО

Другата седмица ще се избере съставът на Бюрото за контрол на СРС

    


Съквартирантите получават главни роли в “Коледна приказка“

Тази вечер полуфиналистите на Big Brother All Stars 2013 ще премерят сили в последната битка преди големия финал на 16-ти декември. Двама от Съквартирантите ще напуснат сезона на „риалити звездите", броени дни преди края на шоуто. Довечера Къщата на Big Brother ще се превърне в истински коледен спектакъл, в който всяка една от звездите ще получи своя роля. В „Коледната приказка" Лео ще поеме тежката задача да се превърне в Дядо Коледа, а Денди ще получи ролята на лошия Магьосник. Златка Райкова ще ...

Спасяват агропроекти за 240 млн. евро

Не съществува риск да загубим 240 млн. евро по европейската Програма за развитие на селските райони и до края на годината администрацията в Държавен фонд „Земеделие" ще работи на пълни обороти, увериха от Министерство на земеделието и храните.

Как бе преобразен българският домат

Къде е вкусният български домат? Защо  ядем “пластмасови” домати? 
Това са най-честите въпроси, които нахлуват в главата на българина всеки път когато приготвя любимата салата и му се налага да изхвърля значителна част от всеки червен зеленчук, защото отвътре е неузрял, зелен и твърд. Предположенията са най-различни. Къде е вкусният български домат? Защо ядем “пластмасови” домати? Това са най-честите въпроси, които нахлуват в главата на българина всеки път когато приготвя любимата салата и му се налага да изхвърля значителна част от всеки червен зеленчук, защото отвътре е неузрял, зелен и твърд. Предположенията са най-различни.

За тунела под Шипка можело да се пренасочат пари от "Струма"

Проектът за тунел под Шипка е толкова важен за правителството, че ако се налага, за изграждането му ще се пренасочат средства от Лот 3 на автомагистрала "Струма". Това обяви в Стара Загора министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, цитирана от БНТ. Този участък от магистралата се предвижда да се финансира с пари от ЕС през следващия програмен период.

В началото на 2014 година пътната агенция ще внесе преработения вариант на апликационната форма на проекта за бъдещ тунел...

Стойнев предлага приватизация на “Топлофикация-София”

Топлофикация-София. Снимка: БГНЕС

Трябва да се обсъди въпросът за приватизация на „Топлофикация София” или за форма на концесия, обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в рамките на т.нар. „блиц контрол” в парламентарната икономическа комисия.

Той обяви това в отговор на въпрос за дълговете на столичната “Топлофикация” от социалиста Георги Кадиев. 

„Предстои ни много сериозен разговор за това какво се прави с този дълг и какво се случва с „Топлофикация София”. Може би трябва да се срещнем с общинските съветници.

Аз съм готов да инициирам такава среща – дали вървим към приватизация на „Топлофикация София” или към някаква форма на концесия, но трябва да се вземе някакво решение, защото тези пари са необходими на „Булгаргаз” и БЕХ. Сумата е огромна”, коментира Стойнев. 

“Топлофикация-София” дължи на “Булгаргаз над половин милиард лева. Дългът се трупа от много години. 

През последните 8 години дружеството ту е общинско, ту е държавно или отчасти държавно, отчасти общинско. При управлението на ГЕРБ “Топлофакицаия” стана изцяло общинско дружество и за него отговаря Столичния общински съвет.

„Постоянно чувам оправдания. Много лесно е да се оправдава човек. Но, когато човек е заел даден пост, задачата му е не да се оправдава, а да намира решения.

Молбата ми към г-жа Фандъкова и Столичния общински съвет е да започнем да мислим по този проблем – кога ще започнат да се издължават към БЕХ и към „Булгаргаз”. На мен и на министерството тези пари ни трябват сега”, обяви Драгомир Стойнев.

Статията "Стойнев предлага приватизация на “Топлофикация-София”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Започваме преговори с Уестингхаус за 7-ми блок на АЕЦ

Доклад на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за предприемане на действия за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" беше одобрен от правителството по време на днешното заседание.

Задържаха 17-годишен, намушкал младеж в София

17-годишен младеж е задържан в Шесто РУП в София за нанасяне на тежка телесна повреда. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Сигнал в полицията за приет с прободно-порезни рани в столична болница бил получен на 9 декември. 

Изпратеният на място полицейски екип установил самоличността на пострадалия. Пред униф 17-годишен младеж е задържан в Шесто РУП в София за нанасяне на тежка телесна повреда. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Сигнал в полицията за приет с прободно-порезни рани в столична болница бил получен на 9 декември. Изпратеният на място полицейски екип установил самоличността на пострадалия. Пред униф

48-годишният влиза във варненския затвор, за укриване на цигари без бандерол

За държане на цигари без бандерол, 48-годишeн мъж бе осъден ефективно на 1 година лишаване от свобода. Наказанието си той трябва да изтърпи в затвор, при първоначален строг режим. След постигнато в съдебна зала споразумение 48-год.

ЕС все още не може да постигне съгласие по директивата за ипотечните кредити


Няколкогодишните обсъждания между европейските институции по директивата за ипотечните кредити все още не водят до конкретен резултат. Не само това, но според някои експерти последният вариант, гласуван от Европейския парламент на първо четене е доста разводнен от първоначалните заявки, че законодателството ще революционализира защитата на потребителите.

Потребителски организации все още защитават законодателството и смятат, че то ще бъде от полза на потребителите, банките обаче...

Строителен кран падна върху супермаркет в Германия

Петима са ранени, най-малко двама от тях - тежко, съобщи говорител на полицията. Пострадалите са откарани с хеликоптери в болница. Говорител на пожарната заяви, че няколко души са затрупани

Задържаха 17-годишен намушкал мъж в Горна баня

В Шесто РУП е задържан 17-годишен младеж за нанасяне на тежка телесна повреда, съобщиха от МВР.

България и Македония ще си сътрудничат в областта на трудовия пазар


България и Македония ще си сътрудничат в областта на трудовия пазар и трудовото законодателство. Това стана възможно, след като правителството одобри днес меморандум за сътрудничество между министерствата на труда и социалната политика на двете държави.

С решението се регламентира възможността инспекциите по труда на двете страни да правят съвместни проверки, да обменят нормативни актове и информационни материали по въпроси от взаимен интерес.

С подписването на меморандума...

Умуват за съдбата на "Студентски общежития" ЕАД

Министерството на образованието е започнало анализ за това дали се налага да остане да функционира държавното предприятие "Студентски общежития и столове". Като първа крачка правителството реши да предостави безвъзбездно за управление общежитията на 5 университета в няколко града на страната.

Хероин и фалшиви маркови стоки заловиха митничари на Капитан Андреево

Митнически и гранични служители на пункта Капитан Андреево откриха хероин и стоки, които са фалшификати на световноизвестни марки, в лек автомобил с полска регистрация. Това съобщиха от митницата в Свиленград.В автомобила пътували двама полски граждани, които заявили, че се връщат от пазар в Турция. При извършената проверка купените от тях стоки са иззети заради съмнение за нарушаване на права върху интелектуалната собственост. Освен това, под задната броня на автомобила бил открит пакет с бежово прахообразно вещество, което при извършения поле...

За 10 нови затвора в България са нужни около 1 млрд. евро

70% от лишените от свобода имат желание да полагат труд, но се предоставя възможност на около 20%

Датите на религиозните празници през 2014 г.

Съгласно Кодекса на труда и Закона за държавния служител, служителите и работниците от тези вероизповедания могат да ползват по свой избор част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници

Ето кой печели билет за концерта на Scorpions

Scorpions

Победителят от играта на OFFNews с награда билет за концерт на Scorpions е  Стефан Ивайлов!

Късметлията може да разбере как да си вземе пропуска на телефон: 02/ 439 32 30

Концертът на Scorpions ще бъде част от предстоящия “ROCK N’ ROLL FOREVER TOUR” и ще се състои на 16 декември в зала “Арена Армеец”.

Билети за рок-събитието на сезона може да откриете в мрежата на Eventim на цена от 65 до 100 лв.

Деца до 7 годишна възраст ще влизат без билет на концерта /без право на седящо място/, като задължително трябва да са с възрастен придружител, притежаващ билет и Декларация /за Закрила на деца на обществени места/. Декларацията може да бъде изтеглена от сайта www.loudconcerts.com.

Статията "Ето кой печели билет за концерта на Scorpions" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

"Моряците" скриха топката на Локомотив

Черно море удари "железничарите" само с 2:0 в София

    


Синдикати искат оставки в "Градски транспорт" - Варна


Автобусите на общинската компания за пътнически превози "Градски транспорт" във Варна не могат да бъдат оборудвани с гуми за зимния сезон заради провалена обществена поръчка. Това стана ясно по време на синдикално събрание на работещите в дружеството днес.

С този мотив служителите на компанията поискаха и оставката на председателя на борда на директорите й Свилен Камбуров и заместника му Георги Казаков. Поискалите отстраняването на двамата са членове на синдикалните организации -...

Ссиндикати искат оставки в "Градски транспорт" - Варна


Автобусите на общинската компания за пътнически превози "Градски транспорт" във Варна не могат да бъдат оборудвани с гуми за зимния сезон заради провалена обществена поръчка. Това стана ясно по време на синдикално събрание на работещите в дружеството днес.

С този мотив служителите на компанията поискаха и оставката на председателя на борда на директорите й Свилен Камбуров и заместника му Георги Казаков. Поискалите отстраняването на двамата са членове на синдикалните организации -...

В началото на 2014 г. внасят отново проекта за тунел под Шипка пред ЕК

Тунелът под Шипка остава приоритет. Това категорично мнение е изказала в Стара Загора министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Информацията разпространява официалният сайт на Областния управител на Габрово. "Заедно с автомагистралите „Струма-3" и "Хемус", главните пътища София - Калотина, Монтана - Видин, той остава сред значимите обекти на оперативна програма „Транспорт" за следващия програмен период, се посочва още в изказването на Терзиева", съобщават от администрацията на Николай Григоров. От думите на Терзиева ставало ясно...

Русия отбелязва 95 години от рождението на Александър Солженицин

/КРОСС/ Днес се навършват 95 години от рождението на Александър Солженицин - писателят и десидентът, нобеловият лауреат, личността, която имаше неимоверната смелост да се изправи срещу машината на сталинистката система и да разкрие пред света ужасите на ГУЛАГ. Солженицин не обичаше да празнуват рождени дни, годишнини, така че в нашето семейство празнувахме рождените дни само на децата,признава пред ИТАР - ТАСС вдовицата на писателя Наталия Солженицин. Днес обаче в негова памет ще се съберат приятели и негови сътрудници. Москва отбеляза годишнината на Солжиницин с концерт в Голямата зала на Московската консерватория „Отражения във водата". Проектът е съчетание на музика и слово. Наред с творби на Солженицин ще звучи музиката на един от най-известните руски композитори - Дмитрий Шостакович. Чрез слово и музика, спирайки се „два културни феномена от втората половина на ХХ век" - „Крохотки", както самият Солженицин нарича своите прозаични миниатюри, и „Прелюдии" на композитора Дмитрий Шостакович, именитият обоист и диригент Алексей Уткин, Държавният академичен камерен оркестър на Русия и актьорът Александър Филипенко ще представят големите руски имена. Самият Уткин признава, че когато за първи път е прочел "Архипелагът Гулаг" на Александър Солженицин, той е научил за съществуването на един съвсем различен свят, който е някъде в подтекста на живота ни

Коалиционно правителство застава начело на Чехия

Три чешки партии съобщиха, че са постигнали споразумение за ново лявоцентристко коалиционно правителство след месеци на политическа криза, предаде БГНЕС. "Мисля, че мога да кажа, че свършихме работата", заяви Бохуслав Соботка, председател на лявата Чешка социалдемократическа партия, който е спряган за премиер. Партията спечели през октомври предсрочните избори, насрочени след падането на дясноцентристкото правителство през юни. Тогавашният премиер Петър Нечас беше принуден да подаде оставка заради даване на подкуп и шпионски скандал с тогавашната му любовница и сегашна съпруга Яна Нагиова. Чешката социалдемократическа партия се обедини с популистката АНО, която се появи от нищото и стигна до второ място на предсрочните избори. По-малката центристка Християндемократиче...

Пчеларите от Смолянска област не подкрепят национален протест на бранша

Пчеларите от Смолянско не желаят да участват в националните протести на пчелния бранш, както и на Националната конференция на пчеларите, които ще се проведат през януари догодина. Това съобщи Иван Бялков, председател на пчеларската ферма „Родопска пчела”, предаде Агенция "Фокус". По думите на Бялков изминалата 2013 година е била много успешна за производителите на мед. Средният добив от кошер, е бил около 30 кг. През последните 10 години, добивът е бил между 15 и 20 кг. В момента, в Сдружението се провежда обучение на пчеларите, а през мартенската сбирка ще стане ясно колко кошера са оцелели през зимата, тъй като обикновено 10 % е смъртността през студените периоди на годината. Като цяло пчеларите в България са крайно недоволни от държавната политика към сек...

Галатасарай елиминира Ювентус от Шампионска лига

Турският гранд успя да обърне снощния фарс в Шампионска лига в своя полза и отстрани днес следобед „Ювентус“ от надпреварата с минималното 1:0. Двубоят бе решаващ и за двата тима относно класирането напред в елиминационната фаза на турнира, след като „Реал Мадрид“ си бе подсигурил първата позиция още преди няколко срещи. Иначе двубоят снощи бе прекратен след 35 мин. игра поради силен снеговалеж в Истанбул. По-късно бе обявено официално, че срещата ще продължи днес в 16:00 часа българско време. Според прогнозите на синоптиците, в турския град отново се очакваха снеговалежи днес следобед, поради което двубоят бе подновен в 15.00 часа българско време. През деня се появиха информации в италианската преса, че „Ювентус“ са искали о...

Кран падна върху магазин в Германия и уби човек

Строителен кран падна в германски град. Снимка: БГНЕС (архив)

Строителен кран се стовари върху супермаркет от веригата “Алди”, пълен с хора, предаде ДПА. Инцидентът е станал в град Бад Хомбург в провинция Хесен. Сградата е частично срината. Първите сведения са за един загинал и петима ранени, поне двама от тях са в тежко състояние. По предварителна информация, под развалините има и затрупани хора .

Самоличността на загиналия все още не е установена. Единият от пострадалите е кранистът, който по неизяснени засега причини е загубил контрол над машината, разположена до супермаркета и стрелата на крана е паднала върху сектора с касите за плащане. В момента на инцидента там е имало около 30 души.

На място работят спасителни и всички ранени се транспортират с хеликоптели до болници. Предполага се, че спасителните операции и разчистването ще продължат между 6 и 10 часа.

Статията "Кран падна върху магазин в Германия и уби човек" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Трета република в Русия поиска да се казва България

“Чувашите” поискаха републиката им да се преименува на Волжка България и чувашите официално да бъдат преименувани на Българи.Това е третата република в пределите на Руската федерация, която иска подобно нещо.

Азаров: Украйна може да подпише с ЕС, ако получи €20 млрд.

Украйна се нуждае от 20 млрд. евро европейска помощ, за да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, ограничавайки последиците от това за икономиката си, заяви украинският премиер Микола Азаров. ЕК изключи смекчаване на исканията си към Киев.

Ще преговаряме с "Тошиба" за инвестиция в "Козлодуй"

Икономическият министър е получил мандат да преговаря с японската корпорация, която да стане стратегически инвеститор в проекта

Задържаха 12 тона спирт без платен акциз при спецоперация

Тази нощ, при проведена съвместна специализирана полицейска операция между Главна дирекция „Национална полиция" и Областната дирекция на МВР - Благовеград, е пресечен нелегален канал за доставка на спирт. Това съобщи за „Фокус" главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Задържани са 12 тона спирт без платен акциз. Тази нощ, при проведена съвместна специализирана полицейска операция между Главна дирекция „Национална полиция" и Областната дирекция на МВР - Благовеград, е пресечен нелегален канал за доставка на спирт. Това съобщи за „Фокус" главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Задържани са 12 тона спирт без платен акциз.

Правителствен картбланш за американски реактор в VІІ блок

Правителството на Пламен Орешарски даде в сряда картбланш за изграждането на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" с американски реактор по технология АР-1000. След заседанието на кабинета в сряда министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев съобщи на пресконференция, че Министерският съвет е одобрил негов доклад за предприемане на необходимите действия за строежа на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй".   Взетото решение предвижда министърът на икономиката и енергетиката да разреши на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) да преговаря за сключване с "Тошиба Корпорейшън" – Япония, споразумение за стратегически инвеститор за реализиране на проекта - изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технология - реактор с вода под налягане AP 1000 три плюс на "Уестингхаус електрик къмпани" САЩ, с условия не по-лоши от предвидените условия в одобрения доклад. Какви са те, обаче не бе посочено.   Въпросният доклад бе изготвен след предварителна икономическа оценка за необходимостта от нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй", изготвена от "Уестингхаус". Консултантът трябваше да разгледа и възможността в VІІ блок на централата да се инсталира поръчания, изработен, но неплатен реактор за спряния строеж на АЕЦ "Белене".   След визита в САЩ в средата на ноември обаче Стойнев обяви, че ще предложи на правителството да възложи на БЕХ преговори за изграждане на седми блок по технологията АР-1000 на "Уестингхаус", чийто собственик е японската "Тошиба". Тогава той каза, че американската експортна банка "Ексимбанк" е готова да финансира със 70 на сто ядрения проект, чиято цена продължава да е неясно. Той обаче бил най-беозпасният и най-евтиният подобен реактор.   От обясненията на Стойнев се разбра, че смята да избегне упреците срещу него, че не спазва законовите изисквания да се обяви търг за новата ядрена мощност, като обяви процедура за отделен от технологията инженеринг на проекта.   Той заяви, че няма да има конкурс за технологията, защото такъв конкурс водел към сключването на дългосрочен договор за изкупувуването на електроенергията от бъдещата ядрена централа.    Това обаче е откровена лъжа, тъй като това въобще не е изискване за провеждане на процедурата по избор на технология и изпълнител и подобен ангажимент е напълно несъвместим с европейското законодателство. Дори в конкурса за избор на технология и изпълнител за строежа на АЕЦ "Белене", който бе проведен през 2006 г. преди еврочленството ни и бе спечелен от руската "Атомстройекспорт", изискване за дългосрочно изкупуване на тока не е имало.   По думите на Стойнев, мощността на американския реактор ще е между 1000 и 1200 мегавата, което "отговаря на възможностите на националната електропреносна мрежа”.   "Ние не трябва да отстъпваме от следните цели, които сме поставили и това споразумение трябва да предвижда следното - инвестиция от страна на "Тошиба Корпорейшън” в размер до 30 % от стойността на проекта; съдействие от "Тошиба Корпорейшън” и „Усетингхаус Електрик Къмпани” за получаване на външно финансиране на проекта от Американската експорт-импорт банк и Японската банка за международно сътрудничество. Дружеството, чрез което ще се осъществи инвестицията, да бъде АЕЦ „Козлодуй” – Нови мощности. Срокът за договаряне и сключване на споразумение е до 30 септември 2014 г.”, обясни министър Стойнев.   "Ако не ни удовлетвори цената на реактора, и бъдещата цена на произведената ел. енергия, такъв реактор няма да има”, заяви той.   Очаквайте подробности

10 нови метровлака. Фандъкова дойде, видя ги и се повози

Комфортни са, а и са климатизирани, тръгват от догодина

    


БЕХ ще преговаря с "Тошиба Корпорейшън" за седми блок на АЕЦ

Министерски съвет (МС) прие министърът на икономиката и енергетиката да разреши на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да преговаря с "Тошиба...

17-годишен намушка младеж в "Горна баня", задържан е

17-годишен младеж е задържан в Шесто РУП в София за нанасяне на тежка телесна повреда. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Сигнал в полицията за приет с прободно-порезни рани в столична болница бил получен на 9 декември. 

Изпратеният на място полицейски екип установил самоличността на пострадалия. Пред униф 17-годишен младеж е задържан в Шесто РУП в София за нанасяне на тежка телесна повреда. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Сигнал в полицията за приет с прободно-порезни рани в столична болница бил получен на 9 декември. Изпратеният на място полицейски екип установил самоличността на пострадалия. Пред униф

Боян Боев е новият шеф на ДКЕВР

Правителството освободи по тяхно искане председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Анжела Тонева и члена на комисията Михаил Димитров. За председател и за член на ДКЕВР са определени Боян Боев и Лиляна Младенова.

Кабинетът даде пари за канализация към завода на "Витте" в Русе


Правителството отпусна 289 620 лв. на община Русе, с която да се изгради канал за отпадни води за бъдещия завод за автомобилни заключващи системи на германската компания "Витте".

С пари от бюджета на министерството на икономиката ще бъдат изградени елементи на общинската ВиК структура – уличен канал, отвеждащ отпадъчните води от имота до най-близката ревизионна шахта от канализационната мрежа на Индустриален парк – Русе.

Проектът на дружеството е сертифициран като...

До 40 дни може да започне изграждането на оградата по границата с Турция

До 40 дни може да започне изграждането на теленото заграждение по границата с Турция, съобщи военният министър Ангел Найденов в сряда.   Планира се оградата да бъде разположена в участък от 33 км., а строителството й да струва около 6 млн. лева.   "В момента се намираме в процедура на окончателно приключване на проекта за теленото заграждение на границата и трябва да започнат процедурите за доставка на материалите. Ако не се отиде на максималните срокове, предвидени по Закона за обществените поръчки или съответно на Закона за устройство на територията, смятам, че може да приключи тази процедура в рамките на не повече на 40 дни. И след това ще започне изграждане със силите на инженерни войски", обясни Найденов.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване