95 000 са жертвите на военни конфликти по света през 2012 г.

Загиналите в Афганистан са 7500 души, а в Мексико - 9000

    


Бъркат ли букмейкърите? Те казват: Роналдо и Хайнкес

Букмейкърите никога не губят. Ако вярвате на тази стара максима, заложете на Кристиано Роналдо и Юп Хайнкес за награждаването за най-добър футболист и треньор в света за 2013 година.

Средният коефициент за португалеца да вдигне “Златната топка” е 1,4:1. А смятаният доскоро за голям фаворит Франк Рибери е паднал едва до 3-то място с котировка - 1 Букмейкърите никога не губят. Ако вярвате на тази стара максима, заложете на Кристиано Роналдо и Юп Хайнкес за награждаването за най-добър футболист и треньор в света за 2013 година. Средният коефициент за португалеца да вдигне “Златната топка” е 1,4:1. А смятаният доскоро за голям фаворит Франк Рибери е паднал едва до 3-то място с котировка - 1

Жаси ражда от красив младок, скъсала със стария

Наскоро ви съобщихме, че красавицата от "Сделка или не" Жаси очаква първото си дете.

Днес Габрово защитава своята кандидатура за Европейска столица на културата 2019

Днес Габрово защитава своята кандидатура за Европейска столица на културата 2019. На 12 декември имената на градовете, които ще продължат в надпреварата за титлата ще бъдат официално обявени. Защитата на концепцията на Габрово ще бъде представена от кмета на града Таня Христова и екип от доказани професионалисти в своята област. Непосредствено преди края на етапа на предварителен подбор Габрово има пълната увереност, че е един от градовете, събрал най-солидната гражданска подкрепа, благодарение на проведената кампания, обърната изцяло към хорат...

Пилешки бутчета с розмарин

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Преподавателите: Правителството действа срещу младите хора и студентите

Обръщение на преподавателите от университетите и БАН, подкрепящи студентския протест, към българските граждани във връзка с искането за незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Текстът ще бъде прочетен в съкратен вид на днешната протестна акция на преподавателите, която започва в 12 ч. на стълбите на ректората на СУ. 

Уважаеми съграждани, колеги, съмишленици, приятели,

Днес сме се събрали преподаватели от българските университети, БАН, студенти и граждани, за да призовем едно загубило доверие и почва под краката си правителство и един делегитимиран парламент, да подадат оставка.

Споменава се често, че протестиращите граждани и студенти нямали фокусирани искания и не можели да формулират ясни аргументи. Днес ние сме се събрали, за да напомним ясно тези искания и аргументи, които, по своето естество, не са по-различни от посочените още в първия ден на протеста, преди 180 дни.

Първо, призоваваме правителството на Пламен Орешарски незабавно да подаде своята оставка, защото то по скандален и напълно недопустим начин действа срещу най-големия капитал на нашето общество – високообразованите и квалифицирани млади хора и студенти. Всяка година ние сме свидетели на напускането на страната от поредните хиляди талантливи млади хора, с еднопосочен билет. Днешното правителство, а и някои представители на ръководствата на университети, ясно посочиха своето незаинтересовано отношение към този капитал – те не само, че не са готови да го пазят като най-голямо богатство, а обратно – открито призовават младите хора към наускане на страната. В продължение на месеци правителството изправя срещу студентите тежко въоръжени полицейски части, които да влачат младите хора по земята, да ги газят, бият и арестуват. Това е престъпление срещу устоите на нашето общество и ние отказваме да го приемем и да го търпим. Показателно е също така, че срещу тези действия на правителството българските институции мълчат – мълчи президентът, опозицията не вижда особен проблем, ръководствата на университетите и Академията не смеят да отворят дума от страх. Това мълчание е оглушително, то е дълбоко неприемливо и дори страшно. Ние, университетските преподаватели, обаче, не ще приемем подобни действия, нито ще замълчим.

Второ, това правителство трябва да подаде оставка заради скандалното си отношение към българските граждани. В последните месеци на гражданските протести ние виждаме увеличаващите се случаи на ограничаване на основни граждански права. Къде пряко, къде индиректно, се вменява чувство на страх у гражданите да реализират правото си на публични протести. Гражданите не са футболни хулигани, досега, за 6 месеца на протести, няма нито един пострадал полицай, няма вдигната ръка срещу представител на реда. За сметка на това служителите на реда да извършват проверки на документи на граждани без посочване на основание, записват лични данни, снимат и събират информация за граждани, осъществяват проверки по домовете и привикват за „справки” в полицията – все мерки, добре познати от тоталитарното ни минало. С тази разлика, че дори в годините на режима, никога не са били прилагани в такъв мащаб. Днес полицейските части са превърнати от властта в нещо подобно на частна силова структура – с маски на лицата и без отличителни знаци, в нарушение на закона за МВР, те отказват легитимация при проверки и с груба сила въдворяват публичния ред. В последните месеци зачестяват и случаите на недопускане на журналисти за изпълнение на техните професионални задължения, както и случаите на грубо отношение на полицейски служители към тях. Опитите за сплашване на журналисти, палежите на техни автомобили, също останаха неразкрити от полицията.

Свидетели сме, че отношението на властта към гражданите се заключава в пълното неглижиране на продължаващите вече 6 месеца протести. Гражданите се възприемат като обект на властата – те са пречка, тълпа, административта тежест, финансово браме, в най-добрия слувай – електорат. Днешните управляващи са нълъно загубили връзка с реалността и почва под краката си; забравили са, че властта има смисъл единствено доколкото осъществява само-управлението на общността. Но вместо гражданска общност, днес, 24 години след началото на прехода, все още сме свидетели на уродливите стуктури и практики на властта.

Ние, университетските преподаватели сме убедени, че правителството на Пламен Орешарски е негодно да управлява едно демократично общество. Това е така,

1) Доколкото неговото основно послание към хората се заключава в думите – „Вие си протестирайте, ни пък ще си управляваме. Ще правим каквото си искаме и както го решим и вие, гражданите, нищо не може да направите по въпроса. За 4 години напред сме легитимни и дори вие всички да заминете или да измрете, нищо няма да промени този факт.

2) Правителството е негодно да управлява, тъй като за 180 дни на ежедневни протести, то не можа да влезе в кактвато и да е комуникация с протестиращите; всъщност то никога не е и търсило такава.

3) Кабинетът на Пламен Орешарски е правителство на частния олигархичен интерес. Неговите практики се свеждат до сключване на задкулисни сделки зад гърба на обществеността, а дневният му ред е ръководен от стремежа към разпределяне на публичния ресурс в структури било на родната олигархия, било на руските енергийни монополи. Беше изтеглен заем с неясно предназначение, осъществяват се сделки, за които дори президентът не знае дали има подписан договор; водят се преговори с международни компании в енергийния сектор, с обещания, ангажиращи държавния бюджет. На фона на всичко това е налице поредното блокиране на еврофондовете за коалиционното управление, без това да е повод за съществено притеснение за правителството.

Днес ние, преподавателите, се изправяме срещу уродливите политически практики и симулацията на обществен ангажимент от страна на правителството. Ние сме стожер на обществото и обществения интерес, щом институциите и политическите субекти не могат да се противопостави на действията на това правителство, тогава ще го направим ние.

Днес ние заявяваме, че настоящото обществено положение е нетърпимо.

Няма да допуснем младите хора на България да продължават да напускат страната си, тъй като в нея не могат да открият бъдеще и шанс. Те отказват да се примирят с фалшивите ценности, съмнителните критерии и неясните обществени правила. Няма как ние, техните преподаватели и родители, да изискваме от тях порочен социален конформизъм. Затова днес ние искаме оставката на властта.

Няма да допуснем погазване на гражданските принципи, всяване на страх у хората, узурпиране на властта и постепенен преход към прото-диктатура. В днешната ситуация, ние виждаме възможните проекции на един фасадно- демократичен, безпринципен обществен режим.

Заявяваме, че нямаме никакъв страх от действията на полицията и няма да отстъпим от своите справедливи искания. Нашите протести са напълно мирни и следователно 10 000-ната армия от полицаи, докарани в София от провинцията, е напълно излишна. Никой от протестиращите няма да инициира нарушаване на правата на други граждани или депутати, нито дори ще посегне на срамната нова Берлинска стена (с която управлението огради парламента). Ние няма да вдигнем ръка за упражняване на насилие и няма да рушим собствения си дом. Но същевременно ние непоколебими в намерението си да получим оставката на кабинета, на едно неспособно, безпринципно и лишено от всякакво доверие правителство.

Улиците и площадите на столицата и градовете не принадлежат нито на властта, нито на полицията – те принадлежат на гражданите. Ние няма да напуснем собствените си площади, дори ако полицията се опита с груба сила да налага безринципни заповеди от страна на властта.

Днешните действия са предупредителни – с тях ние се обръщаме към правителството и го призоваваме незабавно да подаде оставка, в името на общественото спокойствие и гражданския интерес. Ние заявяваме, че имаме достатъчно сили, организация и воля и ако се наложи, ще призовем гражданите към гражданско неподчинение – заемане и блокиране на кръстовища, пътища и ж.п. линии. Нека властта не си прави илюзии, че може да провежда масови арести, да си служи с репресивни силови похвати от епохата на социализма, да нарушава и отнема законните права на гражданите. Арогантната поза на подминаване на гражданските протести, оттук нататък е невъзможна; тя неминуемо ще доведе до ефективно гражданско неподчинение.

Обръщаме се към опозицията в парламента – да напусне това загубило всякакъв кредит на доверие Народно събрание и да престане да го легитимира. Обръщаме се към извънпарламентарната опозиция да излезе с декларация и искане за незабавна оставка на правителството и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Обръщаме се към гражданите на България – ние, университетските преподаватели, заявяваме, че ще участваме активно в създаването на възможности за оздравяването и обновяването на политическия процес. Тези нови възможности касаят не само формирането на нови политически субекти, но преди всичко излъчването на достойни непартийни граждански кандидати за народни представители (от средите на обществените фигури и университетските преподаватели). Тези кандидати могат да бъдат реална алтернатива на партийните листи и спуснатите партийни кадри. За целта, ние ще настояваме, след обявяване на дата за предсрочните избори, сегашнто Народно събрание да приеме значителни промени в Изборния кодекс по посока на въвеждане на изцяло мажоритарна изборна система.

Гражданите са тези, които задават дневния ред в едно общество и политиците следва да се съобразяват с него, а не да правят всячески опити да го заменят със собствен дневен ред. Днес ние дойдохме да кажем ясно на актуалните министри и народни представители – вие повече не представлявате българските граждани, вие сте изцяло делегитимирано правителство и парламент.

Заради гарантирането на бъдещето на нашите деца и младите хора в България, заради големите постижения на общностния дух, с които е пълна нашата история, заради стремежа ни към изграждане на истинска гражданска общност с ясни правила, високи критерии, с действителни цели и ценности, заради по-добрия живот, който заслужаваме и можем да изградим, днес, ние, преподавателите от университетите и БАН, обявяваме искането си за незабавна оставка на правителството (и за разпускане на парламента) и заявяваме, че няма да отстъпим от набелязаната цел.

София, 11.12.2013 г., Групата на преподавателите от университетите и БАН, подкрепящи студентския протест

The post Преподавателите: Правителството действа срещу младите хора и студентите appeared first on Noresharski.com.

Ще има ли днес нов отцепник от ГЕРБ наддават депутати


Ще има ли и днес пореден отцепник от ГЕРБ и кой може да е той, един или повече. Това се питаха в кулоарите на парламента депутати от различни групи, след като вчера сутринта бяха изненадани от съобщението на председателя на Народното събрание Михаил Миков, че колегата им Светлин Танчев става независим.

В лявата част на залата съобщението беше посрещнато с аплодисменти, а от ДПС веднага казаха: "Утре ще има още един!" "Залагаме на Бойко Борисов", пошегуваха се от левицата. Други пък...

Модерните кафенета с най-впечатляващ дизайн

Едно от тях се намира на плажа в Австралия, друго е в центъра на Манхатън, трето е в Прищина...

    


Apple е готова да революционализира търговията

Технологията iBeacon ще знае точно къде се намираме в магазина и ще ни изпраща персонализирани оферти

    


"Улиците са безопасни и проходими", категорична е Марта Петрова

"Улиците са безопасни и проходими", заявява категорично във водищата статия на вестник "100 вести" ръководотелят на проекта "Воден цикъл" Марта Петрова. Проверката, извършена от Звеното за изпълнение на Водния проект, установи, че като цяло улиците са обезопасени, проходими за автомобили и снегопочистващи машини. Това заяви за „100 вести“ управителят на звеното Марта Петрова. Става дума за поредния оглед на улиците, които трябваше да се приведат във вид, който да осигури нормално движение на пешеходци и моторни превозни средства. Други теми от ...

Бащата на Илиян Тодоров не контактувал със сина си от една година

Не поддържам връзка със сина си от близо една година, както и той с мен. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Венцислав Тодоров, баща на осъдения за двойното убийство пред дискотека „Соло” Илиян Тодоров. Венцислав Тодоров заяви, че семейството не е очаквало да се стигне до осъдителна присъда срещу сина му. Версията на Илиян Тодоров е, че друг човек е извършил физическото убийство на Васил Александров и Кирил Въжаров. Бащата на Илиян Тодоров заяви, че синът му е бил заплашвал по време на делото. На въпрос защо чак сега осъденият за двойното убийство говори за друг убиец, Венцислав Тодоров заяви, че причината е в липсата на преки доказателства срещу сина му. Той не считаше, че трябва да се оправдава, след като няма доказателства, подчерта Тодоров. На въпрос къ...

Петима загинаха при катастрофи

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 16 тежки катастрофи с 5-ма загинали и 17 ранени, от които 2-ма са с опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на МВР. За района на София са станали 107 леки и 4 тежки катастрофи с 5-ма ранени. От началото на месеца са станали 161 катастрофи, загинали са 19, ранени са 185, с опасност за живота са 13. От началото на годината са станали 6635 катастрофи, загинали са 566, ранени са 8299.    

Пътните настилки са сухи, на места мокри и заледени

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са сухи, на места мокри, заледени, почистени и обработени, съобщиха от МВР. Сняг вали в районите на Смолян, Разград и Кубрат. Намалена е видимостта поради мъгла до 100 м в Груево и Първомай, до 150 м в Българене, Проходът Шипка. На АМ "Тракия" в област Пазарджик при км 67+027, във връзка с ремонтно-възстановителни дейности се въвежда ВОД на два етапа: Първи етап - ремонтни работи в лявото платно в посока София, движението на тежкотоварни автомобил над 12т., включително с ремаркета и полуремаркета се пренасочва по следния маршрут: гр. Пловдив при пътен възел Север, при км. 126+200 - по път ІІ -64- околовръстен път гр.Карлово - път І-6 към София. В обхвата на виадукта при км. 67+027...

Индийският върховен съд отряза хомосексуалистите

Индийският върховен съд остави в сила определението за хомосексуализма като престъпление. Правото да променя съществуващи закони има парламентът, постанови съдът. Върховният съд на Индия в сряда потвърди валидността на закон, наследен от британското колониално законодателство, което нарича хомосексуалността престъпление. Съдът отмени решение, постановено от съд в Ню Делхи през 2009 г., че декриминализира сексуални взаимоотношения по взаимно съгласие между възрастни хора от един и същ пол, като обяви, че проблемът е законодателен и по него трябва да се произнесе Парламентът.  

Спецчасти бавно разчистват центъра на Киев

Министерството на вътрешните работи на Украйна призовава демонстрантите в Киев да не се поддават на провокации, докато милиционерските части разчистват площад "Независимост". ЕС и САЩ изразиха позициите си срещу това действие. Според силовото ведомство противоправните действия срещу милицията ще бъдат квалифицирани като организиране на масови безредици. По-рано – около 2 часа местно време - спецчастите "Беркут" започнаха атака на площада откъм едната страна, докато части на Вътрешни войски атакуваха от другата страна и обкръжиха протестиращите в кръг. Украинското МВР призова хората да не се поддават на провокации и на политици, разпространяващи информации за пребити хора. По-рано самото МВР съобщи за ранени свои служители. Лидерът на най-голямата ...

Квинтет журира "Златен ритон"

Проф. Михаил Мелтев оглави журито на тазгодишния фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон". Както "Труд" вече писа, форумът ще се проведе за 20-и път от 16 до 22 декември в Пловдив. Заедно с преподавателя от НБУ и режисьор на множество документални филми в в 5-членното жури са още композиторът Георги Арнаудов... Проф. Михаил Мелтев оглави журито на тазгодишния фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон". Както "Труд" вече писа, форумът ще се проведе за 20-и път от 16 до 22 декември в Пловдив. Заедно с преподавателя от НБУ и режисьор на множество документални филми в в 5-членното жури са още композиторът Георги Арнаудов...

Камикадзе се самовзриви на летището в Кабул

Няма жертви сред чуждестранните войски под командването на НАТО

    


Без вода ще са днес села около София

"Софийска вода" измества водопровод при Владайска река

    


Бойко Костов: Бизнесът се нуждае от по-яснa данъчна рамка

Чака ни изцяло нов Закон за счетоводството, с който да се регламентират изискванията към съставителите на годишни финансови отчети

    


Кейти Пери: Не съм готова за деца

Певицата призна пред Marie Claire, че бившият ѝ е настоявал за наследници, но тя не е била готова

    


Преглед на печата от 11 декември


Държавно управление

Капитал Daily

Властта подготви закон за разправа с бизнеса
Поредният проект за регулиране на хранителните вериги се оказа пряка намеса на държавата в работата на избрани фирми по списък

Спортното министерство ще вземе басейна "Спартак"
Търговските дружества на ММС ще продават активи, някои от тях "пикантни"

Депутатите одобриха одържавяването на здравната каса
Държавата ще има тотален превес в новата структура на...

Църквата почита Св. преподобни Даниил Стълпник

Преподобният наш отец Даниил Стълпник израснал в Месопотамия. Той бил роден в село Витара, около град Самосат, от родители християни - Илия и Марта. Майка му била дълго време бездетна и поради това понасяла немалко укори и осъждане както от мъжа си, така и от роднините си. Веднъж в полунощ тя излязла от дома си, простряла ръце към небето и със сълзи се обърнала към Бога:  - Господи Царю! Ти си създал изначало мъжа и жената и си им казал: “плодете се и множете се”. Ти си дарувал на Сарра на старини Исаак, на Ана - Самуил, на Елисавета - Иоан. Смили се и над моето нещастие, погледни към мен милостиво, отнеми моя позор и дай плод на неплодната ми утроба, за да мога да Ти принеса в дар онова, което ми даруваш, както някога Ана Ти принесе Самуил.  Тя се п...

Финансовият контрол за СРС над службте се отлага с година

Службите на МВР и прокуратурата няма да плащат за прилагане на специални разузнавателни средства на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) през 2014 г. Това става ясно от промяната в Закона за СРС, внесена от шефовете на комисиите по вътрешна сигурност и за контрол на службите в парламента Атанас Мерджанов и Димитър Дъбов.

Предложението Службите на МВР и прокуратурата няма да плащат за прилагане на специални разузнавателни средства на Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) през 2014 г. Това става ясно от промяната в Закона за СРС, внесена от шефовете на комисиите по вътрешна сигурност и за контрол на службите в парламента Атанас Мерджанов и Димитър Дъбов. Предложението

Разшириха Летище София

Пожар избухна на Летище "София", Снимка: БГНЕС, Архив

Летище София бе оборудвано с допълнителни три входа и три изхода за пътници от трети страни, съобщи bTV.

Така аеропортът ще може да обслужва още 200 000 пътници годишно.

Статистиката на летището показва, че през ноември през него са преминали с близо 10% повече пътници.

Летището очаква увеличение и на чартърните полети покрай предстоящия зимен сезон.

Стойността на инвестицията е над 2 милиона лева.

Статията "Разшириха Летище София" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Спецчасти атакуват барикадите на киевския Майдан

Лидерът на опозиционната партия „Баткивщина” Арсений Яценюк се обърна към спецчастите с молба да не атакуват мирните демонстранти. Присъстващите на площада опозиционни депутати, начело с Яценюк и Виталий Кличко застанаха в редица пред барикадите, като отделиха милицията от протестиращите...

Нощта в Киев: Милицията изтласка протестиращите с щитове, разруши барикадите

Милицията срещу протестиращите в Киев. Снимка: http://zn.ua/

Бойци на спецчастите “Беркут” изтласкаха с щитове мирно протестиращи от централния площад в украинската столица Киев “Майдан” тази нощ. 

Атаката започна след полунощ. Хиляди бойци нападнаха площада откъм ул. “Институтска”, съобщава zn.ua. Хората на площада започнаха да пеят химна на Украйна. Милицията нападна едновременно и от съседна улица, атакува и окупираното от протестиращи кметство в Киев.

Към 2 ч. след полунощ се стигна до сблъсъци между демонстранти и спецчастите “Беркут”. Милицията започна да руши барикадите. Опозиционни депутати застанаха пред полицейската кола, за да я спрат.

Певицата Руслана призова силите за сигурност да спрат атаката. Хората скандираха “Милицията с хората!”. Опозиционни депутати направиха жива верига между демонстрантите и силите на сигурността. Свещеник увещаваше униформените да постъпват по съвест. Въпреки това въоръжените млади мъже минаха в настъпление и започнаха да удрят хората от предните редици.

Очевидци съобщават за бити и арестувани.

Протестиращите започнаха да скандират “Утре милион!”.

Малко преди 4 ч. сутринта “Беркут” пробиха през една от барикадите и започнаха да изтласкват протестиращи с щитовете си. Протестиращите успяха да избутат силите на реда, които започнаха да се оттеглят малко след 4 ч. Барикадата на “Институтска” е унищожена.

На площада има ранени. Дойде линейка.

Към 4,50 ч. отстраняването на барикадите продължава. На Майдан идват все повече и повече хора. Силите за сигурност опитват да изтласкат протестиращите. Демонстрантите успяват да ги отблъснат.

Към 5,30 ч. протестиращите и силите за сигурност отново стоят едни срещу други. Хората скандират “Ние служим на народа на Украйна” и “Войниците – в казармата”.

15-ина минути по-късно идват подкрепления от Вътрешни войски. Опозиционни депутати застават между протестиращите и униформените. Увещават ги да свалят щитовете. Хората пеят химна.

Малко преди 7 милицията започва да руши барикадите при Дома на профсъюзите. Има ранени. Лекари изнасят един човек на носилка.

Към 7,30 ч. силите за сигурност се отдръпнаха от площада. Вътрешни войски стоят пред барикадите. Няма насилие.

Гледайте на живо какво се случва на площада тук:

Ситуацията в Киев можете да следите чрез стрийма.

Live streaming video by Ustream

Катрин Аштън в Киев.

Щурмът стана по времето, когато в украинската столица е върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. Тя имаше 3-часова среща с президента на Украйна Виктор Янукович, подробности от която не бяха изнесени.

Аштън отиде и на площада при протестиращите. По-късно на Фейсбук страницата й бе публикувано нейно изявление.

“Аз съм все още в Киев. Аз бях сред вас на Майдан сред вас тази вечер, впечатлена от решителността на украинските демонстранти за европейската перспектива на страната. Няколко часа по-късно с тъга наблюдавах, че полицията използва сила, за да отстрани мирно протестиращи хора от центъра на Киев. Няма нужда властите да действат така под прикритието на нощта срещу хората, използвайки полиция. Диалогът винаги е по-добър от силата”, се казва в него.

Статията "Нощта в Киев: Милицията изтласка протестиращите с щитове, разруши барикадите" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Поредна нощ на сблъсъци в Киев

Поредна нощ на сблъсъци в Киев - 11.12.2013 година

Поредна нощ напрежението в Киев ескалира и се стигна до сблъсъци.

Украинските сили за борба с безредици навлязоха на централния площад “Независимост” и премахнаха барикадите, издигнати от проевропейски протестиращите.

Стигна се и до сблъсъци между милицията и протестиращи, като това доведе до ранени. Точният брой на пострадалите обаче остава неизвестен. Същевременно от руското Министерство на вътрешните работи съобщиха, че има пострадали 10 служители. В съобщението на МВР се посочва още, че на площад „Независимост” участниците в протестната акция „начело с депутати от опозицията” оказват съпротива на представителите на Държавната служба за извънредни ситуации и на служителите в комуналните служби при изпълнението от тяхна страна на постановлението на съда за разблокиране на центъра на столицата”.

Близо 15 хил. души се събраха снощи на площад “Независимост” в украинската столица. Там все още има палатки на митингуващите, както и барикада на пресечката между улиците „Крещатик” и „Городецки”, където няма полицейски служители. По-рано през нощта барикадите бяха щурмувани от бойци на спецподразделението „Беркут”.

На групи по стотици силите на реда започнаха да изтласкват демонстрантите с щитове малко преди 2 ч. местно време. След началото на настъплението много демонстранти се стекоха към центъра на Киев, за да подкрепят присъстващите няколко хиляди души на площада. Опозиционните лидери призоваха към мобилизация и прогнозираха, че след операцията на площад “Независимост” милиони ще излязат по улиците на Киев.

До поредната ескалация на напрежението се стигна, докато в Киев се намира шефката на европейската дипломация Катрин Аштън. Тя имаше почти тричасова среща с президента Виктор Янукович вчера, след което отиде при протестиращите на площада.

Статията "Поредна нощ на сблъсъци в Киев" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Бащата на Деси на разпит днес за снимката ù с полицая от протеста

Деси Николова на протест в София.

Бащата на 15-годишната Десислава Николова трябва да се яви днес в полицията за разпит заради участието на дъщеря му в антиправителствените протести в София.

Филип Николов трябва да се яви в 10 ч. в СДВР.

Преди седмица бащата на Деси получи призовка от полицай, отишъл в дома му.

Служителят на реда обяснил, че полицията е била сезирана от Държавната агенция за закрила на детето. На 25 ноември тя изпратила писмо до директора на СДВР с молба за проверка. Поводът е публикация в “Свободно слово”, в което главен герой е 15-годишната Деси.

“ДАЗД се самосезира по публикация в електронното издание “Свободно слово” със заглавие “Нов скандал! Протестна мрежа експлоатира нашите деца, къде е Агенцията за закрила на детето?”. В нея се съобщава, че в политически протест е участвала непълнолетната Деси Николова. Тук пише също, че е ималоупотреба на алкохол и забранени вещества. В писмото си до директора на СДВР молим за проучване на изнесените факти и обстоятелства и предприемане на необходимите мерки за защита правата на детето”, обясни тогава пресаташето на ДАЗД Люба Спириева пред OFFNews.

В публикацията се твърди, че дете под 16 г. се употребява в публични протести, че пуши, че употребява алкохол и че от Протестна мрежа злоупотребяват с него, след като са му дали алкохол.

Спириева бе категорична, че ако има разрешение на родител за участието на 15-годишната Деси в протестите, няма да има никакви негативни последствия. Ако няма, било възможно да се предприемат действия срещу “Протестна мрежа” по Закона за закрила на детето. Дали и какво ще се предприеме обаче щяло да се реши след отговора от СДВР до ДАЗД.

Много добре знам, че Деси ходи на протести, каза пред OFFNews баща й Филип Николов. Даже ходим заедно, а аз винаги съм в първите редици, допълни той.

Статията "Бащата на Деси на разпит днес за снимката ù с полицая от протеста" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Габрово с награда за най – активен бенефициент по ОП „Регионално развитие“

На специална церемония в Стара Загора, по време на годишната конференция за представяне на напредъка по изпълнение на Оперативна програма „Регионално развитие“, на Община Габрово бе присъдена награда за най - активен бенефициент по ОПРР за 2013 година. С верифицирани разходи, възлизащи на 10 млн. лв, към 5 декември 2013г., Община Габрово се нареди сред най – успешните в тази категория  - Агенция пътна инфраструктура, Столична община, Гоце Делчев, Русе, Стара Загора и Варна. С най - атрактивни иновативно-културни събития бяха отличени градовете ...

На 11 декември рожден ден имат

Александър Кипров, композитор
Богдан Русев, 
писател, преводач и журналист
Елена Димова, член на КЗК
Д-р Иван Кокалов, вицепрезидент 
на КНСБ
Ирина Асиова, 
журналистка
Красимир Янков, депутат                                                                                                                                    Александър Кипров, композитор Богдан Русев, писател, преводач и журналист Елена Димова, член на КЗК Д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ Ирина Асиова, журналистка Красимир Янков, депутат

Коледните базари, които си струва да посетите

В големите европейски градове ви очакват много вкусни изненади и шоу програми

    


Съкращават 400 работници в Търговище

Над 400 човека ще бъдат съкратени от завода за акумулаторни батерии "ЕнерСис" в Търговище. Така на работа ще останат около 120 човека. Американската компания е най-големият производител в света на индустриални батерии и е в България от 2007 г.
Стряскащата новина гръмна във вторник следобед в Търговище и попари града преди празниците. Същия ден Над 400 човека ще бъдат съкратени от завода за акумулаторни батерии "ЕнерСис" в Търговище. Така на работа ще останат около 120 човека. Американската компания е най-големият производител в света на индустриални батерии и е в България от 2007 г. Стряскащата новина гръмна във вторник следобед в Търговище и попари града преди празниците. Същия ден

Студена, но слънчева сряда

През нощта в по-голямата част от страната ще се изясни. По-значителна облачност ще се задържа все още в крайните северозападни райони и Предбалкана. Сутринта ще бъде студено с минимални температури между -8° и -3°, в София около -6°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи за Агенция "Фокус" Орлин Лазаров – дежурен синоптик. Утре до обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но по-късно през деня от североизток отново ще се заоблачава, оставайки без валежи. Вятърът в повечето места ще е слаб, но в Източна България ще се задържа умерен-северен. Максимални температури между -2° и 3°, в крайните югозападни райони до 6°, в София около 0-1&a...

Северните квартали на столицата без вода

Причината е изграждането на "Ляв владайски колектор"

    


Прея се раздели с мечтата за 100 000 лв.

"Музикална академия" излъчи финалистите в шоуто

    


Държавата отказа да даде лиценз на бобслеистите

Новообразуваната Българска федерация по бобслей и скелетон (БФБС) не е получила лиценз от Министерството на младежта и спорта. Така вече е абсолютно сигурно, че няма да бъде направен и опит български състезатели по бобслей да спечелят олимпийски квоти за Сочи.
Отказът на Комисията за лицензиране е мотивиран най-вече с факта, че в списъка на членов Новообразуваната Българска федерация по бобслей и скелетон (БФБС) не е получила лиценз от Министерството на младежта и спорта. Така вече е абсолютно сигурно, че няма да бъде направен и опит български състезатели по бобслей да спечелят олимпийски квоти за Сочи. Отказът на Комисията за лицензиране е мотивиран най-вече с факта, че в списъка на членов

"Беркут" атакува барикадите в Киев тази нощ

Не ни наранявайте, призова певицата Руслана

    


60% от ромите нямат топла вода в къщите си

Преглед на по-интересните теми от печата за 11 декември

    


Васил Левски започва първата си организационна обиколка из България

Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последв...

Републиканците и демократите в конгреса се споразумяха за бюджета

Споразумението позволява да се намалят бюджетните разходи

Осъденият за клането пред "Соло": Не съм убивал, видях убиеца

Осъденият доживот за двойното убийство пред столичната дискотека “Соло” Илиян Тодоров най-сетне проговори, за да каже, че истинският убиец е на свобода, а той е жертва на политическа поръчка.
След като четири години не пророни и дума пред разследващите и съда, вчера 27-годишният младеж пусна обръщение в сайта за видеообмен Youtube. В него той... Осъденият доживот за двойното убийство пред столичната дискотека “Соло” Илиян Тодоров най-сетне проговори, за да каже, че истинският убиец е на свобода, а той е жертва на политическа поръчка. След като четири години не пророни и дума пред разследващите и съда, вчера 27-годишният младеж пусна обръщение в сайта за видеообмен Youtube. В него той...

Евродепутати от България и Румъния защитават имигрантите

Дискриминацията спрямо български и румънски имигранти във Великобритания трябва да бъде спряна, както и опитите за всяване на страх сред британците. Това заявиха евродепутати от двете страни в Страсбург вчера, като искането им получи подкрепа в пленарната зала на Европарламента. Българите и румънците са най-често интелигентите млади хора, които Дискриминацията спрямо български и румънски имигранти във Великобритания трябва да бъде спряна, както и опитите за всяване на страх сред британците. Това заявиха евродепутати от двете страни в Страсбург вчера, като искането им получи подкрепа в пленарната зала на Европарламента. Българите и румънците са най-често интелигентите млади хора, които

Четирима младежи гинат в пропаст

Четирима младежи загинаха при катастрофа на пътя между Бачково и Асеновград във вторник. Пътната трагедия стана към 14,10 часа.
 Автомобилът БМВ, в който пътували жертвите, полетял и паднал в река Чая. Шофьорът загубил управление на десен завой, колата преминала през пролука в мантинелата, съборила металната преграда и се разбила от 4-5 метра... Четирима младежи загинаха при катастрофа на пътя между Бачково и Асеновград във вторник. Пътната трагедия стана към 14,10 часа. Автомобилът БМВ, в който пътували жертвите, полетял и паднал в река Чая. Шофьорът загубил управление на десен завой, колата преминала през пролука в мантинелата, съборила металната преграда и се разбила от 4-5 метра...

В Дупница задържаха двама за убийство

Мъж на 58 години е бил прободен с нож тази вечер

Сидеров заснет на кубински плаж докато парламентът гласува бюджета

Според Деница Гаджева, двамата със Сидеров са били на официално посещение

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване