Любим виц на Дани Милев

Блондинки се радват на пълнолунието и едната пита:
- Муцка, чудя се кое е по-далеч, луната или Париж?
Другата отговаря риторично:
- Ти да виждаш Париж някъде наоколо?!                                                                                                                                                    Блондинки се радват на пълнолунието и едната пита: - Муцка, чудя се кое е по-далеч, луната или Париж? Другата отговаря риторично: - Ти да виждаш Париж някъде наоколо?!

Продажби на акции на износители на борсата в Токио

Токийската фондова борса започна сесията в сряда надолу поради малкия спад на долара и еврото спрямо йената.

Беемве пада в река, четирима младежи загинаха

Две момчета и две момичета загинаха в 13,30 ч вчера при кошмарна катастрофа по пътя Бачково- Асеновград.
Ужасен шофьор, който станал свидетел на трагедията, първи се обадил на тел. 112. Младежите пътували с БМВ с пловдивска регистрация. След последния тунел в посока Асеновград колата изхвърчала от пътя на десен завой и полетяла от 4 метра ... Две момчета и две момичета загинаха в 13,30 ч вчера при кошмарна катастрофа по пътя Бачково- Асеновград. Ужасен шофьор, който станал свидетел на трагедията, първи се обадил на тел. 112. Младежите пътували с БМВ с пловдивска регистрация. След последния тунел в посока Асеновград колата изхвърчала от пътя на десен завой и полетяла от 4 метра ...

Отстраняват двама от "Пирогов"

Началникът на урологията в “Пирогов” проф. Славчо Кънчев и ръководителят на отделението по анестезиология към клиниката д-р Цветан Борисов са временно отстранени от работа заради избухналия скандал с масовите оставки в “Пирогов”.
Това съобщиха вчера от института. Целият екип на урологията заяви намерението да си тръгне заради бруталното поведение Началникът на урологията в “Пирогов” проф. Славчо Кънчев и ръководителят на отделението по анестезиология към клиниката д-р Цветан Борисов са временно отстранени от работа заради избухналия скандал с масовите оставки в “Пирогов”. Това съобщиха вчера от института. Целият екип на урологията заяви намерението да си тръгне заради бруталното поведение

Виж всички голове за вечерта в Шампионската лига (ВИДЕО)

Група "А" "Реал Сосиедад" - "Байер" (Леверкузен) 0:1 Юмер Топрак (49) "Манчестър Юнайтед" - "Шахтьор" 1:0 Фил Джоунс (67) Група "В" "Копенхаген" - "Реал" (Мадрид) 0:2 Лука Модрич (25), Кристиано Роналдо (48) "Галатасарай" - "Ювентус" - отложен Група "С" "Бенфика" - "Пари Сен Жермен" 2:1 Лима (45), Николас Гайтан (58); Единсон Кавани (37

Реал изравни постижение на Барса и Ман Юнайтед

С головете, които отбелязаха Лука Модрич и Кристиано Роналдо за победата над ФК Копенхаген с 2:0, Реал Мадрид вече има 800 попадения на сметката си в Шампионската лига. В изчислението се броят и попаденията, които „кралете“ имат в Купата на европейските шампиони. Освен това, „лос бланкос“ изравниха рекорда на Манчестър Юнайтед и на Барселона, след като регистрираха 20 гола в тазгодишната групова фаза на комерсиалната надпревара. Същевременно, Икер Касияс се превърна в играча, който има най-много минути в Шампионската лига, задминавайки Раул, Ро...

"Байерн" падна за първи път, отложиха битката за Истанбул

За първи път през сезона "Байерн" загуби, но това не се оказа фатално за баварците. Еврошампионът падна с 2:3 у дома от "манчестър Сити" и спря серията от девет поредни победи в Шампионската лига. Още един гол за англичаните означаваше и първо място за тях в групата.

Георги ИМланов игра титуляр за ЦСКА (Москва), който загуби с 1:? като гост на " За първи път през сезона "Байерн" загуби, но това не се оказа фатално за баварците. Еврошампионът падна с 2:3 у дома от "манчестър Сити" и спря серията от девет поредни победи в Шампионската лига. Още един гол за англичаните означаваше и първо място за тях в групата. Георги ИМланов игра титуляр за ЦСКА (Москва), който загуби с 1:? като гост на "

Охранител и пътен строител най-желани професии

Охранител е най-желана професия от българите през последните 2 г., сочат данните на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО). 
11 475 българи са учили за охранители през 2012 г., а година по-рано са били само 8620. Една от причините за бума са свободните места в такива фирми, а другата - че по закон има чести преквалифи Охранител е най-желана професия от българите през последните 2 г., сочат данните на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО). 11 475 българи са учили за охранители през 2012 г., а година по-рано са били само 8620. Една от причините за бума са свободните места в такива фирми, а другата - че по закон има чести преквалифи

Втора "люспа" в ГЕРБ за седмица

Втори депутат напусна парламентарната група на ГЕРБ само за седмица - това е полулярният от миналия парламент избраник Светлин Танчев.
С напускането му ГЕРБ остава с 95 души в НС. Ако двамата бивши ГЕРБ-ери Танчев и Георги Марков гласуват с управляващите от БСП и ДПС, властта ще може да събира кворум и да прокарва гласувания и без подкрепа и присъ Втори депутат напусна парламентарната група на ГЕРБ само за седмица - това е полулярният от миналия парламент избраник Светлин Танчев. С напускането му ГЕРБ остава с 95 души в НС. Ако двамата бивши ГЕРБ-ери Танчев и Георги Марков гласуват с управляващите от БСП и ДПС, властта ще може да събира кворум и да прокарва гласувания и без подкрепа и присъ

Кери призова конгреса да не приема нови санкции срещу Иран

Това би могло да доведе до прекъсване на преговорите по иранската ядрена програма

Обвиниха актриса за писма с рицин до Обама

Актрисата Шанън Ричардсън, известна от участието си в нашумели телевизионни сериали, бе обвинена, че е изпращала писма с рицин до президента на САЩ Барак Обама, както и до кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг.ФБР залови писмата със смъртоносната отрова в края на месец май.Пред федерален съд в Текрасркана, щата Тексас, Ричардсън се призна за виновна за притежаване на вещество, което използвала като оръжие. Ако бъде призната за виновна, може да получи доживотна присъда, макар че сътрудничеството й на съдебните власти може да намали престоя й в затвор...

Преп. Даниил Стълпник, Преп. Лука Стълпник

Православен календар

Преп. Даниил Стълпник

Тоя свят мъж се родил в Месопотамия от родители, които дълго време нямали деца. В усърдните си молитви те дали обещание, че ако имат рожба, ще я посветят в служба на Бога. Родил им се син и те, верни на своето обещание, го завели в манастир още когато бил петгодишен. Но игуменът на манастира не се съгласил да го приеме – момчето трябвало напълно съзнателно да определи своя път в живота. И действително, когато момчето навършило 12 години, то само напуснало бащиния дом и постъпило в манастир. Родителите се зарадвали и му пожелали успех в спасителния подвиг. В манастира момъкът удивлявал и най-строгите подвижници със своята ревност към молитва и трудове.

След няколко години той пожелал да се поклони на светите места, където Спасителят живял и страдал. Игуменът го задържал. По-късно го изпратил в Антиохия по някаква работа. Даниил се радвал, защото му се представяла възможност да посети преподобни Симеон Стълпник, което отдавна желаел. Той се възкачил а кулата и получил благословение от св. подвижник, който в пророчески дух му казал:

- Бъди мъжествен, чедо, и да крепне сърцето ти. Много трудове ще понесеш заради Христа, но Христос ще ти бъде във всичко помощник, ще те укрепи и ще утешава душата ти.

Даниил се върнал в своята обител. Скоро игуменът починал, и братята искали да изберат за игумен Даниил, но той ги отклонил, като вместо себе си им посочил друг достоен човек, а сам напуснал манастира, за да изпълни отдавнашното си желание – да посети Йерусалим. Но не било съдено да се изпълни това му желание: междуособните войни и смутове затруднявали пътуването до светите места.

Даниил не послушал съветите на преподобни Симеон Стълпник. Когато го посетил за втори път, преподобният внушавал на Даниил да не тръгва. Но той тръгнал и по пътя срещнал един честен старец.

- Къде отиваш? – попитал той Даниил.

- Отивам към светите места, ако Бог е рекъл – отговорил Даниил.

- Добре стори, дето каза: “Ако Бог е рекъл”. Тоя път е неугоден Богу. Не си ли чул какви смутове има в Палестина?

- Чул съм – отговорил Даниил, – но се уповавам на Бога. Той ще ми бъде помощник и ще ме запази от беда. Дори и да се случи нещо с мене, не се боя, защото живеем ли, умираме ли – всичко е за Господа (Рим. 14:8).

- Той не ще даде да се поклати ногата ти; няма да задреме Оня, Който те пази – казал старецът с думите на Псалмопевеца (Пс. 120:3).

Даниил започнал да уверява, че е готов да умре на тоя път заради Христа. Но старецът възразил, че не трябва доброволно да търси опасност. Той убедил най-после Даниил да остави пътя, по който е тръгнал и да отиде във Византия. “Нима само в Йерусалим можем да намерим Бога, казал той, а във град Византион не? Бог не се обхваща от място, любезни сине!”

Даниил се отказал от намерението си и потърсил да угоди на Бога чрез други трудове. Целият му живот бил посветен на Господа. Недалече от Византион той си построил стълб и там денем и нощем прекарвал в постоянна молитва. Случило му се да претърпи много гонения и клевети, но всичко понасял спокойно, търпеливо, твърдо, уповавайки се на Бога, Който не го оставил и го удостоил с висок дар на чудотворство. Даниил се прославил с мъдрост и благочестие. Тълпи посетители се стичали при неговия стълб, за да получат наставления; ученици се заселвали около него; царе и сановници искали неговия съвет и благословение. Но подвижникът считал себе си винаги недостоен Божи служител. Подвизавал се по такъв начин 33 години и в дълбока старост.

Статията "Преп. Даниил Стълпник, Преп. Лука Стълпник" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Всички осминафиналисти в ШЛ след мачовете в групи А, С и D

Манчестър Юнайтед, Байер Леверкузен, Реал Мадрид, ПСЖ, Олимпиакос, Байер Мюнхен и Манчестър Сити са първите сигурни осминафиналисти за Шампионската лига след изиграните мачове от групи А, В, С, D на състезанието. Вторият отбор, които ще се бори и през пролетта в комерсиалната надпревара от Група В ще бъде решен утре, когато ще се състои срещата между Галатасарай и Ювентус. Двубоят бе прекъснат при резултат 0:0 заради обилен снеговалеж. След 5 изиграни мача „бианконерите“ са втори с 6 точки, а „лъвовете“ са трети с 4 пункта. Осминафиналисти от Г...

Религиозен календар за 11 декември

Св. преп. Даниил Стълпник. Преп. Лука Стълпник
 Св. Даниил се родил в Месопотамия от родители, които дълго време нямали деца и които били дали обет да посветят на Бога първородното си дете. Затова, когато Даниил навършил 12 години, постъпил в манастир и не след дълго станал епископ на своята обител. По-късно си построил стълб в град Византион и дъ Св. преп. Даниил Стълпник. Преп. Лука Стълпник Св. Даниил се родил в Месопотамия от родители, които дълго време нямали деца и които били дали обет да посветят на Бога първородното си дете. Затова, когато Даниил навършил 12 години, постъпил в манастир и не след дълго станал епископ на своята обител. По-късно си построил стълб в град Византион и дъ

Връчиха Нобеловата награда за мир на Ахмед Узумджу

В норвежката столица Осло, на тържествена церемония Узумджу получи златен медал

Червен кадровик поема БОРКОР

Червеният депутат Бойко Великов ще е директор на центъра за борба с корупцията БОРКОР. Това решение ще бъде взето на редовното заседание на правителството днес.
В момента Великов е председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в парламента. Той оглавява и вътрешната комисия на БСП, която пресява парти Червеният депутат Бойко Великов ще е директор на центъра за борба с корупцията БОРКОР. Това решение ще бъде взето на редовното заседание на правителството днес. В момента Великов е председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в парламента. Той оглавява и вътрешната комисия на БСП, която пресява парти

Официално: Галатасарай - Ювентус ще се доиграва от 14 часа

Оставащите 59 минути от мача между Галатасарай и Ювентус от група В в Шампионската лига ще се доиграят в сряда, 11 декември, от 14 часа българско време. Внезапен и много обилен снеговалеж принуди официалните лица да прекъснат решителната битка за второто място в групата в 31-та минута, тъй като линиите по терена вече не се виждаха, а условията за игра бяха невъзможни. След като обсъдиха въпроса, от двата клуба и УЕФА стигнаха до решение да доиграят срещата в сряда, в по-обедно време. Реал Мадрид вече зае първото място в група В, а Копенхаген от...

Зографите от АЕК "Етър" Пламен Малинов и Росен Дончев с изложба Поморие

Зографите Пламен Малинов и Росен Дончев от иконописното ателие в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” откриха Коледна изложба на свои икони в галерия "Поморие". Събитието премина при голям интерес от страна на руската общност, представители на Община Поморие и жители на морския град. Показани са 33 икони с изображения на различни светци, което символично съвпада с възрастта на Исус Христос и неговото разпъване на кръста. Изложбата може да бъде видяна в галерия "Поморие" до края на Ко...

Енио Мориконе доказа вечността на музиката си с двучасов концерт в София


"Пожелаваме ви тиха нощ, а за да бъде свята, посрещнете Енио Мориконе", обяви женският глас по високоговорителите в "Арена Армеец". Но макар и тишината да е част от музиката на италианския композитор до степен, в която да се чуват единствено кашлящите в залата, близо двучасовият концерт беше всъщност изпълнен с равни дози драма и динамика.

До голяма степен също като филмите, от които са част изпълнените творби. Пред около 9 хиляди души Мориконе заедно с хора и оркестъра на "Класик...

Кой е най-добрият мавруд? - класация на 29 вида

Оценка 5,00. Това са най-добрите мавруди, цените им са между 17 и 40 лв. бутилката (подробности в текста по-надолу) - Vinica мавруд 2009, изба „Загрей”; Maxima Reserve мавруд 2007; Merul Reserve мавруд 2007, изба „Румелиа”, Панагюрище; Мамут мавруд 2003, винзавод Асеновград; Terra Tangra Yatrus мавруд 2007; Santa Sarah мавруд 2009.

Веднъж вече имаше класация на 18 вида мавруд в e-vestnik през 2008 г. (виж тук). Сега тук са класирани 29 вида мавруд. Класацията се основава на дългогодишни наблюдения върху мавруда от средата на 90-те години насам и на сляпа дегустация на различните марки мавруд на пазара, направена на няколко пъти в клуб „Винен наблюдател”.
В предишната статия се описваха някои митове за мавруда. Мнозина ценители се заблуждават за него. Смятат, че мавруд е по-тежко вино, по наситено, плътно, и на цвят и на вкус. Да, ама не е така, има много различни вина от този сорт.

Какво е характерно за виното мавруд? Мнозина го харесват, но при начина на правене на мавруд у нас, не е сигурно какво точно са пили и дали става дума за чисто сортово вино или купаж. Характерните нюанси във вкуса и аромата за сорта варират в широка гама, което зависи от технологията и гроздето. Ако гроздето е узряло добре, от добре гледани лозя с ограничен добив, може да изскочат аромати и вкусове на горски плодове, билки, подправки и т. н. Но като изключим избите със собствени лозя, обикновено гроздето мавруд се бере недокрай узряло и резултатът не е добър. В общи линии, като типични за сорта, във виното се улавят тонове на смоли, на земя, на шума, етерични нюанси, по-скоро целина, девисил, отколкото горски плодове, характерни за червени сортове. Това не е непременно лошо, получават се неподражаеми вина. Но поради лозята и технологиите от мавруд до мавруд има голяма разлика.

И досега за някои от маврудите на пазара, включително най-популярни марки, остава съмнение, че не са чист мавруд. По правило е разрешено в сортово вино да се прави купаж с до 15% от друг сорт, без да се обявява на етикета. Никой обаче не може да докаже какви купажи прави един или друг производител.
За разлика отпреди 10-ина години сега вече има доста видове мавруд, за които се предполага, че са чисти. Все пак, който казва: аз харесвам вино мавруд, то е такова и такова, нека не бъде толкова сигурен.

Оценка 4,50. Тези вина са на цена между 6 и 22 лв. (подробности в текста по-надолу) - Вила Любимец, Мавруд Premium Reserve 2007; Mezzek мавруд 2010/2012 White Soil, изба „Катаржина”; Мавруд Пълден 2010 г. Изба „Пълден Перущица”; Tiara мавруд 2008, изба „Загрей”; Мавруд Асеновград, 2006, ГКНП (Вино с гарантирано и контролирано наименование за произход), винзавод Асеновград, цена около 7,50 лв.; Merul мавруд 2008 г., Винарска изба Румелиа, Панагюрище (от това вино Реколта 2010 е още по-добра, отива към оценка 5,00); Мавруд 2010 „Вила Ямбол”, Винпром „Ямбол” най-евтиният в групата, но от най-добрите).

По начало сортът ражда много, може да даде 2000 кг от декар. Да, ама с такава плодовитост гроздето не е добро. Ако добивът на лозята се ограничи, както правят онези изби със собствени лозя, може да се получи добро вино. Когато едно лозе се остави с добив 500-700 кг от декар, вместо 2000 кг, качеството на гроздето е друго, освен това така може да узрее по-добре, по-рано. От такова грозде се получава съвсем различно вино мавруд, в сравнение с масовите евтини вина.

Още една подробност за маврудите. Сортът се смята за най-древният у нас. Сега правят нови ...

Удостоиха с "Почетен гражданин" бившия кмет д-р Александров

„Помним и отбелязваме подвига на хората, пожертвали най-скъпото и отнесли в олтара на свободата единственото, което имат - живота си", каза кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков на приема, който Община Плевен даде на 10 декември по случай отбелязването на 136 години от Плевенската епопея. Той добави, че създадените паметници, отразяващи събитията ще бъдат съхранени и ще предадат спомените за идните поколения. В духа на направеното по европейски проект възстановяване на обекти като Моста над река Вит край село Ясен и Паметника на Победат...

Преглед на печата

В броя на вестник "Посредник" от сряда четем: Колко тържествено отбелязахме 136-та годишнина от Освобождението на Плевен Писмо в отговор на "Писмо до Телиш" на Руслан Трад - от говорителя на протеста в селото, Петя Веселинова Какви подаръци купуват плевенчани за Коледа и до каква стойност Може ли верижна ентропия в 10 стъпки да донесе престижна награда в национален конкурс За кой път ни зарадва Празникът на възрожденската и патриотична песен Къде регистрират огромен интерес на децата към спорта и по какъв повод. Във...

Обама си направи селфи на... траурната церемония за Мандела


THE NEXT COLD WAR? Michelle looks less than thrilled as Prez snaps selfie with Denmark's PM http://t.co/wz2LfyyT8t pic.twitter.com/1lEltWesRf

— NYDN Politics (@NYDNPolitics) December 10, 2013

"Селфи" бе обявена за дума на годината в английския език, но това едва ли означава, че траурната церемония със световни лидери и десетки хиляди южноафриканци в памет на Нелсън Мандела е най-доброто място да си правиш автопортрет със смартфон. 



Това обаче не...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване