Топ 10 на най-гледаните клипове в Youtube за 2013г.

YouTube

Ето че и топ 10 на клиповете в Youtube е вече факт. Царят на сайта за видео споделяне е песента отново е кореецът PSY с песента си “Gentelman”.

Изпълнителят на “Gangnam style” за втора поредна година печели първото място в класацията за най-популярни музикални видео клипове.

Ето как изглежда Топ 10 на популярните музикални видео клипове:

1. PSY – “GENTLEMAN M/V”
2. Miley Cyrus – “Wrecking Ball”
3. Miley Cyrus – “We Can’t Stop”
4. Katy Perry – “Roar (Official)”
5. P!nk – “Just Give Me A Reason ft. Nate Ruess”
6. Robin Thicke – “Blurred Lines ft. T.I., Pharrell”
7. Rihanna – “Stay ft. Mikky Ekko”
8. Naughty Boy – “La La La ft. Sam Smith”
9. Selena Gomez – “Come & Get It”
10. Avicii – “Wake Me Up (Official Video)”

На първо място в класацията за най-популярни видео клипове от всякакъв жанр се нарежда клипът на песента “The Fox”(What does the fox say) в изпълнение на Ylvis.

Класацията Топ 10 на популярни видео клипове за 2013г.:

1. Ylvis – “The Fox (What Does the Fox Say?)”
2. “Harlem Shake (original army edition)”
3. “How Animals Eat Their Food” | MisterEpicMann
4. “Miley Cyrus – Wrecking Ball (Chatroulette Version)”
5. “baby&me / the new evian film” от EvianBabies
6. Volvo Trucks – “The Epic Split feat. Van Damme”
7. “YOLO (feat. Adam Levine & Kendrick Lamar)”
8. “Telekinetic Coffee Shop Surprise”
9. “THE NFL : A Bad Lip Reading”
10. “Mozart vs Skrillex. Epic Rap Battles of History Season 2″

В ежегодния видео клип “Youtube Rewind”, тази година участие са взели Youtub звезди като The Slow Mo Guys, Kid President, Smosh, Ryan Higa много други.

 

Статията "Топ 10 на най-гледаните клипове в Youtube за 2013г." бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Нова пернишка Мис, минала през чорбар, стигна до извода: Мъже много, оргазми малко!

 - Габриела, с какво титлата „Най-добър еротичен модел” те прави по-специална и с какво превъзхождаше останалите участнички?
- Превъзхождам ги с това, че съм малко лудичка и съм голям непукист.

- Какви награди спечели с титлата и на каква стойност?
- Спечелих ваучер за пластични интервенции на стойност 10 000 лв. Имам мой бюст, но все пак се колебая и май ще си направя красив силиконов за новата 2014...

Продължава

Започна записването за пътуване до космоса

От днес компанията „Уърлд вю" (World View) започва да приема резервации за пътувания до ръба на космоса с капсула, издигана от балон с хелий, пише изданието „Вашингтон поуст". 
Шестима пътници и екипаж от двама ще се изкачат на височина от около 30 000 метра за 90 минути. След като се насладят на гледката на родната планета за два часа, те ще се От днес компанията „Уърлд вю" (World View) започва да приема резервации за пътувания до ръба на космоса с капсула, издигана от балон с хелий, пише изданието „Вашингтон поуст". Шестима пътници и екипаж от двама ще се изкачат на височина от около 30 000 метра за 90 минути. След като се насладят на гледката на родната планета за два часа, те ще се

ВМРО "скочи" срещу Ердоган и Турция

/КРОСС/ Предизборно изявление и предколедна импровизация на турския премиер Ердоган произведе нов политически скандал на Балканите, в който той замеси и името на България. В предизборно изявление за местните избори в Кешан Ердоган казал, че „Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион". ВМРО настоява за светкавична реакция от страна на Министерство на външните работи и за позиция от страна на правителството по случая. Недопустимо е, дори в педизборнто или партийно изказване, турски премиер да си позволява да си присвоява части от съседни страни - в това число и българският град Кърджали, се казва в изявление на партията. Това изказване потвърждава позицията на ВМРО, че Турция няма място в Европейския съюз, че с поведението на официалната си власт, Турция не може да бъде част от европейското семейство, допълват от ВМРО. 

Константин Тренчев намира за логична идеята изборите да са „две в едно”

Политическата нестабилност в страната няма да се оправи по никакъв друг начин, освен с избори и колкото по-дълго този въпрос се отлага, толкова повече проблемите ще се натрупват, логична е идеята изборите да са „две в едно”. Това заяви президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев след среща с представители на Реформаторския блок, на която са обсъдени шестте стъпки на Блока за излизане от кризата.Ако българските политици мислеха целесъобразно трябва да си дадат сметка, че нещата не вървят и ако наистина са демократи, за каквито претендират, б...

Латоя Джексън отрече да се е омъжила

Сестрата на Майкъл Джексън Латоя отрече да се е омъжила за годеника си и дългогодишния си бизнес мениджър Джефри Филипс. 
За сватбата в Лос Анджелис в петък писа сп. "Ю Ес Уикли", като разказа, че тя е била в тесен кръг.

Двойката обаче опроверга слуховете със съвместно изявление.






















Сестрата на Майкъл Джексън Латоя отрече да се е омъжила за годеника си и дългогодишния си бизнес мениджър Джефри Филипс. За сватбата в Лос Анджелис в петък писа сп. "Ю Ес Уикли", като разказа, че тя е била в тесен кръг. Двойката обаче опроверга слуховете със съвместно изявление.

Пожарникари носиха на ръце 4 км възрастен пациент

Линейката не е успяла да премине по заледения път до пострадалия

    


Латоя Джексън отрече да се е омъжила

Сестрата на Майкъл Джексън Латоя отрече да се е омъжила за годеника си и дългогодишния си бизнес мениджър Джефри Филипс.
За сватбата в Лос Анджелис в петък писа сп. Сестрата на Майкъл Джексън Латоя отрече да се е омъжила за годеника си и дългогодишния си бизнес мениджър Джефри Филипс. За сватбата в Лос Анджелис в петък писа сп. "Ю Ес Уикли", като разказа, че тя е била в тесен кръг.

Ексшефовете на НДК взимали между 7 и 12 хил. лв. заплати

LЕD-светлини ще красят НДК според повода.

Между 7055 лв. и 12 446 лв. варират месечните възнаграждения на бившото ръководство на НДК. Това стана ясно от доклад за състоянието на НДК, което зам.-министърът на културата и член на настоящото ръководство на НДК Велислава Кръстева представи днес на заседание на комисията по култура в парламента.

Най-висока сума е получавал Митко Тодоров, който за 8 месеца е получил заплати на обща стойност от 99 575 лв. или по 12 446 лв. месечно. Тодор Влайчев пък е получил за 30 месеца сумата от 328 506 лв. Само за 2013 г. той два пъти е прекратявал трудовия си договор, като всеки път си е изплащал обезщетения от по четири заплати, съобщи Кръстева.

За 21 месеца Десислава Бинева е получила 240 451 лв. или по 11 450 лв. на месец. “Най-скромни” са били заплатите на Ивайло Георгиев, които за 21 месеца е получил 148 155 лв. или по 7055 лв. на месец.

Проверката на новото ръководство на НДК показала още подозрителни обстоятелства около 16-и и 17-и етаж на НДК, където се помещава централата на партия ГЕРБ. През 2009 г. управляващите са деактували двата етажа от собствеността на сградата. Две години по-късно те са били отдадени под наем на ГЕРБ. Бившите управляващи изплащат наем в качеството си на политическа партия, а не на търговско дружество, което, по думите на Кръстева, е в пъти по-малко, отколкото плащат останалите наематели. Според зам.-министъра разходите, който бившите управляващи плащат за асансьор и почистване, също са в пъти по малко – 0,75 ст./кв.м, а не както останалите наематели – по 3 лв./кв.м.

Според Кръстева старото ръководство на НДК умишлено е водила конгресния център към фалит. Тя се позова на значително по-ниските печалби за последната година и задълженията, които е натрупал НДК.

Статията "Ексшефовете на НДК взимали между 7 и 12 хил. лв. заплати" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

YouTube обяви най-популряните музикални клипове на 2013 година

YouTube обяви днес кои са най-популярните музикални клипове, качени в платформата през 2013 година.
На първото място е PSY, но не с Gangnam Style, а с втората му песен “Gentleman”, която се оказва също толкова популярна и привлекателна. Две от песните на Майли Сайръс заемат съответно второ и трето място.

Топ музикални видео клипове за 2013 година
1. PSY – “GENTLEMAN
2. Miley Cyrus – “Wrecking Ball”
3. Miley Cyrus – “We Can’t Stop”
4. Katy Perry – “Roar (Official)”
5. P!nk – “Just Give Me A Reason ft. Nate Ruess”
6. Robin Thicke – “Blurred Lines ft. T.I., Pharrell”
7. Rihanna – “Stay ft. Mikky Ekko”
8. Naughty Boy – “La La La ft. Sam Smith”
9. Selena Gomez – “Come & Get It”
10. Avicii – “Wake Me Up”

Бойко Великов ще бори корупцията с БОРКОР

Той поема председателския пост след 5 мандата в парламента

    


Втори член на ДКЕВР е подал оставка

След председателя Анжела Тонева и членът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Михаил Димитров е подал оставка, съобщи пред журналисти в парламента председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай (ДПС).

Информацията ми е, че Тонева си е подала оставката поради невъзможност да се справи с голямото напрежение, което има в енергийната система, посочи той, цитиран от БТА. 

По думите на депутата сегашните управляващи са заварили сектора в много лошо...

Волейболисти от Приморско първи

Волейболен клуб „Ропотамо” от Приморско се класира на първомясто в турнир, организиран от сдружение „Приятели на волейбола”. В него участваха и отбори от Средец и Царево. Приморци победиха с 3:0 гейма и двата свои съперници, втори останаха волийболистите от Средец, а трети – тези от Царево. Освен купа и медали, първенците от Приморско получиха нови екипи и топки. ...

Работнически фургон е изгорял вчера при пожар във Варна

Работнически фургон, намиращ се до бл. 24 в ж.к. “Чайка” е горял вчера.Сигналът за инцидента е подаден около 10 часа. Причината за инцидента е неправилно боравене с отоплителен уред. Целият фургон, мебелите вътре и лични документи на работниците са изгорели.

Прокуратурата иска арест с "опорни точки", вместо с доказателства

Делото срещу бившия член на борда на директорите на "Напоителни системи" Георги Харизанов, обвинен като помагач за сключването на две неизгодни сделки за скрап, рискува да се превърне в откровено политически процес, в който прокуратурата се придържа към "опорните точки" на МВР до депутатите от БСП за дискредитиране на протестите. Софийският районен съд (СРС) разгледа в сряда искането на държавното обвинение за постоянен арест на Харизанов, на когото през октомври бе наложена парична гаранция от 5000 лева. Съдия Мария Дончева отказа да вкара Харизанов зад решетките, тъй като според нея в случая не е налице нито едно от законовите основания за промяна на паричната гаранция в "задържане под стража". Интерес предизвика основният аргумент на прокуратурата да настоява за промяна в мярката за неотклонение - появата на свидетел, свързан с ДАНС, който подочул разговор в заведение между двама мъже, единият от които казал, че има проблеми с обвинението и възнамерява да бяга "при негрите". "Разпознаване" в Google Впоследствие тайният свидетел влязъл в търсачката Google и там по снимка на Харизанов го разпознал като един от двамата събеседници. Той бил наричан "Жоро" и имал общо с "Напоителни системи". Освен това двамата обсъждали студентските протести и плащането на пари за участие в тях, свидетелства още гражданинът, чиято самоличност прокуратурата пази в тайна. Явни обаче се оказаха други доста любопитни подробности от показанията на въпросния свидетел. По собствените му думи той се заслушал в разговора на "Жоро" с "възрастен , около 50-годишен мъж с брада и очила", тъй като самият той бил получавал оферта да участва в окупацията на парламента срещу 15 лева. Разбирайки, че случайно или не, е подслушал небезизвестния Георги Харизанов, чието име стана популярно покрай един от многото кадрови скандали при управлението на ГЕРБ, гражданинът с тайна самоличност отишъл при "приятел в ДАНС" и му разказал какво е чул. Самоличността на неговия "приятел в ДАНС" също бе спестена от прокуратурата. От протокола за разпит обаче се разбра, че тайният свидетел бил посъветван от агента да отиде лично при ръководителя на Следствения отдел към Софийската градска прокуратура – Петьо Петров, известен с прякора "Еврото", и да му разкаже чутото. Писанчев гарантира за тайния свидетел Държавното обвинение подкрепи искането си за арест на Харизанов и с две секретни справки на ДАНС, в които председателят на агенцията Владимир Писанчев удостоверява с подписа си, че бившият член на борда на директорите в "Напоителни системи" е "организирал маршрута си за бягство" през "гранична зона със занижен контрол". Доказателства за тези твърдения, както и за твърденията на тайния свидетел, не бяха представени пред Районния съд. По тази причина съдия Мария Дончева отхвърли искането на прокуратурата за постоянен арест на Харизанов, пояснявайки, че за да стане това, обвиняемият трябва да не се е отзовал на призовка без уважителни причини, да е сменил постоянния си адрес без да уведоми компетентните органи или да е нарушил условията на мярката си за неотклонение. Данни за подобни негови действия обаче няма. Нещо повече – дори явилият се на заседанието на СРС прокурор Ивайло Първанов обяви, че досега Харизанов е имал "безупречно процесуално поведение". Въпреки това обвинителят посочи, че показанията на тайния свидетел се явявали нови доказателства по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и настоя съдът да ги вземе предвид и да постанови постоянния арест на обвиняемия. "Целта на прокуратурата е не просто някаква форма на репресия, а да осигури хода на досъдебното производство", заключи в края на пледоарията си Първанов. "Опорните точки" – от МВР, през НС, ДАНС и прокуратурата Интересна подробност е, че част от твърденията на прокуратата се припокриват с напътствията към народните представители от управляващото мнозинство за това как да коментират студентската блокада и сблъсъците около парламента на 12 ноември. "Опорните точки", изготвени от МВР, изтекоха преди месец в медиите и макар че никой от червените депутати не отрече, че ги е получавал, вътрешният министър Цветлин Йовчев ги окачестви като "долнопробна интрига". "Не може да бъде наречен студентски "протест", защото най-вече самите студенти обявиха, че се прибират в университета. Протест на ултрасите и агитките, хора от "Титан" и свързани с бившия шеф на "Напоителни системи", пишеше във въпросните "опорни точки", за които "Биволъ" съобщи на 13 ноември, че са дело на парламентарния секретар на Йовчев – Тодор Пройчев, а той отрече. В същия ден лидерът на БСП Сергей Станишев обяви от трибуната в парламента, че в студентските протести участват "ултраси от Благоевград и Перник, на които се плаща с парите, откраднати от Георги Харизанов". На 22 ноември Станишев повтори това пред бТВ, без обаче да уточнява откъде има такива данни. Две седмици по-късно, на 9 декември, Софийската районна прокуратура предявява на Харизанов и адвоката му Григор Вълков протокол от въпросния разпит на тайния свидетел. Защитата: Това е оперативна комбинация "Аз оставам с едно изключително голямо недоумение, че уважаваната от мен прокуратура си позволява да прилага в своята практика един правен абсурд", възмути се защитникът на Харизанов, уточнявайки, че обвинението иска задържане на клиента му, позовавайки се на предположение, че той може би ще избяга в Африка. По думите на Вълков "самият протокол от разпита на свидетеля с тайна самоличност е с фиктивно съдържание и е продукт на оперативна комбинация, проведена от служители на ДАНС". Адвокатът обясни, че в случаят агентите се опитват да легализират твърденията си, представяйки ги, като показания на случаен гражданин, който свързал чутото с Харизанов чрез проверка в Google. "Измислената ситуация с разпита на тайния свидетел е политическа поръчка", обяви Вълков, допълвайки, че "може би г-н Станишев с тази некадърна оперативна комбинация търси потвърждение на това, което е казал". Юристът зададе и риторичния въпрос – защо, след като Харизанов е обвинен за стопанско престъпление, с очевидното му оперативно наблюдение не е ангажирана новата Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), а ДАНС, която би трябвало да се занимава с организираната престъпност и опасностите за националната сигурност. Индиректно, вътрешният министър Йовчев даде своеобразен отговор на това питане още на 22 ноември, когато по време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) представи свой доклад, в който сред рисковете за държавността бяха посочени и антиправителствените протести. "В случая се смесва наказателният процес с политиката, което е недопустимо", каза още пред съда в сряда адвокат Григор Вълков. Искането за задържане съвпада с молба на адвоката Той добави, че постановлението на Районната прокуратура, с което тя иска постоянен арест за Харизанов, е издадено на 10 декември – денят, в който юристът е поискал от обвинението да му предостави копие от протокола за разпит на тайния свидетел, "за да го използвам в жалба до главния прокурор и Висшия съдебен съвет (ВСС) срещу незаконните действия на разследващите". Адвокатът отбеляза още, че двете секретни справки на ДАНС "са пълни с невярно съдържание, язък, че са подписани от председателя на агенцията Владимир Писанчев". Като пример Вълков посочи факта, че в тях клиентът му е представен като бивш изпълнителен директор на "Напоителни системи", какъвто той никога не е бил. "Това е плод на едно, бих казал, махленско донесение", заключи защитникът на Харизанов, който е дългогодишен ръководен кадър на МВР. Самият Георги Харизанов заяви пред съда, че действително е ходил в посочено от тайния свидетел заведение, където се виждал с приятеля си Димитър Найденов-Джими, преподавател в Софийския университет и специалист по пиар и реклама – сферата, в която работи и фирмата, управлявана от обвиняемия и съпругата му. "Никога, дори и на шега, не сме коментирали плащане на студентските протести или напускане на България от моя страна. Не сме коментирали и предишната ми работа в "Напоителни системи", заяви Харизанов, изразявайки учудване от обстоятелството, че тайният свидетел разказва, че е "схванал" от разговора на двамата мъже, че по-младият бил свързан с държавното дружество. Съдът: Няма никакви основания за постоянен арест Отказвайки арест за Георги Харизанов, съдия Дончева заяви, че "приложените справки от ДАНС които нямат процесуална стойност и няма как да се обсъждат от съда". Същите аргументи тя посочи и по отношение на разпита на тайния свидетел, допълвайки, че във въпросните показания липсва описание на Харизанов, както и данни за проведено разпознаване по НПК. "От материалите по делото е видно, че обвиняемият се е явявал във всички случаи, когато е бил призоваван. Няма данни обвиняемият да е напускал известния по делото адрес. Няма как да се приеме, че е нарушил мярката си за неотклонение", обобщи още магистратът. След произнасянето на СРС прокурор Ивайло Първанов отказа да коментира дали по случая има издадено съдебно разрешение за използване на специални разузнавателни средства, каквото би било евентуалното оперативно проследяване на обвиняемия. Не коментира и обстоятелството, че свидетелят с тайна самоличност е отишъл директно при свой "приятел в ДАНС", който също остава анонимен. Решението на Софийския районен съд обаче не е окончателно и може да бъде протестирано от държавното обвинение пред Софийския градски съд. Ако това се случи, заседанието на магистратите бе насрочено за 17 декември.

Обвинението занима съда с "опорните точки" на МВР по делото "Напоителни системи"

Делото срещу бившия член на борда на директорите на "Напоителни системи" Георги Харизанов, обвинен като помагач за сключването на две неизгодни сделки за скрап, рискува да се превърне в откровено политически процес, в който прокуратурата се придържа към "опорните точки" на МВР до депутатите от БСП за дискредитиране на протестите. Софийският районен съд (СРС) разгледа в сряда искането на държавното обвинение за постоянен арест на Харизанов, на когото през октомври бе наложена парична гаранция от 5000 лева. Съдия Мария Дончева отказа да вкарат Харизанов зад решетките, тъй като според нея в случая не е налице нито едно от законовите основание за промяна на паричната гаранция в "задържане под стража". Интерес предизвика основният аргумент на прокуратурата да настоява за промяна в мярката за неотклонение - появата на свидетел, свързан с ДАНС, който подочул разговор в заведение между двама мъже, единият от които казал, че има проблеми с обвинението и възнамерява да бяга "при негрите". "Разпознаване" в Google Впоследствие тайният свидетел влязъл в търсачката Google и там по снимка на Харизанов го разпознал като един от двамата събеседници. Той бил наричан "Жоро" и имал общо с "Напоителни системи". Освен това двамата обсъждали студентските протести и плащането на пари за участие в тях, свидетелства още гражданинът, чиято самоличност прокуратурата пази в тайна. Явни обаче се оказаха други доста любопитни подробности от показанията на въпросния свидетел. По собствените му думи той се заслушал в разговора на "Жоро" с "възрастен , около 50-годишен мъж с брада и очила", тъй като самият той бил получавал оферта да участва в окупацията на парламента срещу 15 лева. Разбирайки, че случайно или не, е подслушал небезизвестния Георги Харизанов, чието име стана популярно покрай един от многото кадрови скандали при управлението на ГЕРБ, гражданинът с тайна самоличност отишъл при "приятел в ДАНС" и му разказал какво е чул. Самоличността на неговия "приятел в ДАНС" също бе спестена от прокуратурата. От протокола за разпит обаче се разбра, че тайният свидетел бил посъветван от агента да отиде лично при ръководителя на Следствения отдел към Софийската градска прокуратура – Петьо Петров, известен с прякора "Еврото", и да му разкаже чутото. Писанчев гарантира за тайния свидетел Държавното обвинение подкрепи искането си за арест на Харизанов и с две секретни справки на ДАНС, в които председателят на агенцията Владимир Писанчев удостоверява с подписа си, че бившият член на борда на директорите в "Напоителни системи" е "организирал маршрута си за бягство" през "гранична зона със занижен контрол". Доказателства за тези твърдения, както и за твърденията на тайния свидетел, не бяха представени пред Районния съд. По тази причина съдия Мария Дончева отхвърли искането на прокуратурата за постоянен арест на Харизанов, пояснявайки, че за да стане това, обвиняемият трябва да не се е отзовал на призовка без уважителни причини, да е сменил постоянния си адрес без да уведоми компетентните органи или да е нарушил условията на мярката си за неотклонение. Данни за подобни негови действия обаче няма. Нещо повече – дори явилият се на заседанието на СРС прокурор Ивайло Първанов обяви, че досега Харизанов е имал "безупречно процесуално поведение". Въпреки това обвинителят посочи, че показанията на тайния свидетел се явявали нови доказателства по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и настоя съдът да ги вземе предвид и да постанови постоянния арест на обвиняемия. "Целта на прокуратурата е не просто някаква форма на репресия, а да осигури хода на досъдебното производство", заключи в края на пледоарията си Първанов. "Опорните точки" – от МВР, през НС, ДАНС и прокуратурата Интересна подробност е, че част от твърденията на прокуратата се припокриват с напътствията към народните представители от управляващото мнозинство за това как да коментират студентската блокада и сблъсъците около парламента на 12 ноември. "Опорните точки", изготвени от МВР, изтекоха преди месец в медиите и макар че никой от червените депутати не отрече, че ги е получавал, вътрешният министър Цветлин Йовчев ги окачестви като "долнопробна интрига". "Не може да бъде наречен студентски "протест", защото най-вече самите студенти обявиха, че се прибират в университета. Протест на ултрасите и агитките, хора от "Титан" и свързани с бившия шеф на "Напоителни системи", пишеше във въпросните "опорни точки", за които "Биволъ" съобщи на 13 ноември, че са дело на парламентарния секретар на Йовчев – Тодор Пройчев, а той отрече. В същия ден лидерът на БСП Сергей Станишев обяви от трибуната в парламента, че в студентските протести участват "ултраси от Благоевград и Перник, на които се плаща с парите, откраднати от Георги Харизанов". На 22 ноември Станишев повтори това пред бТВ, без обаче да уточнява откъде има такива данни. Две седмици по-късно, на 9 декември, Софийската районна прокуратура предявява на Харизанов и адвоката му Григор Вълков протокол от въпросния разпит на тайния свидетел. Защитата: Това е оперативна комбинация "Аз оставам с едно изключително голямо недоумение, че уважаваната от мен прокуратура си позволява да прилага в своята практика един правен абсурд", възмути се защитникът на Харизанов, уточнявайки, че обвинението иска задържане на клиента му, позовавайки се на предположение, че той може би ще избяга в Африка. По думите на Вълков "самият протокол от разпита на свидетеля с тайна самоличност е с фиктивно съдържание и е продукт на оперативна комбинация, проведена от служители на ДАНС". Адвокатът обясни, че в случаят агентите се опитват да легализират твърденията си, представяйки ги, като показания на случаен гражданин, който свързал чутото с Харизанов чрез проверка в Google. "Измислената ситуация с разпита на тайния свидетел е политическа поръчка", обяви Вълков, допълвайки, че "може би г-н Станишев с тази некадърна оперативна комбинация търси потвърждение на това, което е казал". Юристът зададе и риторичния въпрос – защо, след като Харизанов е обвинен за стопанско престъпление, с очевидното му оперативно наблюдение не е ангажирана новата Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), а ДАНС, която би трябвало да се занимава с организираната престъпност и опасностите за националната сигурност. Индиректно, вътрешният министър Йовчев даде своеобразен отговор на това питане още на 22 ноември, когато по време на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) представи свой доклад, в който сред рисковете за държавността бяха посочени и антиправителствените протести. "В случая се смесва наказателният процес с политиката, което е недопустимо", каза още пред съда в сряда адвокат Григор Вълков. Искането за задържане съвпада с молба на адвоката Той добави, че постановлението на Районната прокуратура, с което тя иска постоянен арест за Харизанов, е издадено на 10 декември – денят, в който юристът е поискал от обвинението да му предостави копие от протокола за разпит на тайния свидетел, "за да го използвам в жалба до главния прокурор и Висшия съдебен съвет (ВСС) срещу незаконните действия на разследващите". Адвокатът отбеляза още, че двете секретни справки на ДАНС "са пълни с невярно съдържание, язък, че са подписани от председателя на агенцията Владимир Писанчев". Като пример Вълков посочи факта, че в тях клиентът му е представен като бивш изпълнителен директор на "Напоителни системи", какъвто той никога не е бил. "Това е плод на едно, бих казал, махленско донесение", заключи защитникът на Харизанов, който е дългогодишен ръководен кадър на МВР. Самият Георги Харизанов заяви пред съда, че действително е ходил в посочено от тайния свидетел заведение, където се виждал с приятеля си Димитър Найденов-Джими, преподавател в Софийския университет и специалист по пиар и реклама – сферата, в която работи и фирмата, управлявана от обвиняемия и съпругата му. "Никога, дори и на шега, не сме коментирали плащане на студентските протести или напускане на България от моя страна. Не сме коментирали и предишната ми работа в "Напоителни системи", заяви Харизанов, изразявайки учудване от обстоятелството, че тайният свидетел разказва, че е "схванал" от разговора на двамата мъже, че по-младият бил свързан с държавното дружество. Съдът: Няма никакви основания за постоянен арест Отказвайки арест за Георги Харизанов, съдия Дончева заяви, че "приложените справки от ДАНС които нямат процесуална стойност и няма как да се обсъждат от съда". Същите аргументи тя посочи и по отношение на разпита на тайния свидетел, допълвайки, че във въпросните показания липсва описание на Харизанов, както и данни за проведено разпознаване по НПК. "От материалите по делото е видно, че обвиняемият се е явявал във всички случаи, когато е бил призоваван. Няма данни обвиняемият да е напускал известния по делото адрес. Няма как да се приеме, че е нарушил мярката си за неотклонение", обобщи още магистратът. След произнасянето на СРС прокурор Ивайло Първанов отказа да коментира дали по случая има издадено съдебно разрешение за използване на специални разузнавателни средства, каквото би било евентуалното оперативно проследяване на обвиняемия. Не коментира и обстоятелството, че свидетелят с тайна самоличност е отишъл директно при свой "приятел в ДАНС", който също остава анонимен. Решението на Софийския районен съд обаче не е окончателно и може да бъде протестирано от държавното обвинение пред Софийския градски съд. Ако това се случи, заседанието на магистратите бе насрочено за 17 декември.

Обвинението поиска постоянно задържане на бившия шеф в "Напоителни системи"

Прокуратурата поиска постоянен арест за бившия член на борда на директорите в "Напоителни системи" Георги Харизанов. Той вече има повдигнати обвинения, но е на свобода под парична гаранция.   Бившият началник на "Напоителни системи" вече е задържан от полицията и се очаква по-късно в сряда съдът да се произнесе по искането на прокуратурата.   Очаквайте подробности

Обвинението поиска постоянно задържане на бившия шеф на "Напоителни системи"

Прокуратурата поиска постоянен арест за бившия началник на "Напоителни системи" Георги Харизанов. Той вече има повдигнати обвинения, но е на свобода под парична гаранция.   Бившият началник на "Напоителни системи" вече е задържан от полицията и се очаква по-късно в сряда съдът да се произнесе по искането на прокуратурата.   Очаквайте подробности

Стойчо Стоев: Умората ни се отразява страшно много


"Лудогорец" ще се бори да затвърди силното си представяне в Лига Европа, въпреки натрупаната сериозна умора, заяви старши треньорът на отбора Стойчо Стоев преди отпътуването за двубоя с "Динамо" (Загреб).

Специалистът призна, че отборът не е в най-добрата си форма заради натрупаните срещи от началото на сезона.

"Искаме да победим и отиваме с такава нагласа. "Динамо" са вдигнали нивото и вече изглеждат по-добре като отбор. Очаквам труден мач, те ще играят спокойно, защото...

Мартин Скорсезе: Остават ми само още няколко филма, ако ги направя


Известният американски режисьор и сценарист Мартин Скорсезе намекна, че обмисля своето оттегляне от киното. Това съобщава изданието IndieWire след разговор с известния творец след участието му като президент на журито на международния филмов фестивал в Маракеш.

Режисьорът, чието име тепърва ще се появи отново на големия екран със следващия му голям и очакван като хит The Wolf of Wall Street с участието на Леонардо ди Каприо, казва: "Имам желанието да правя много филми, но сега,...

Калфин писа на Фараж за ксенофобска пропаганда срещу българите

/КРОСС/ Ивайло Калфин писа на британския евродепутат и лидер на Британската партия на свободата (ЮКИП) Найджъл Фараж по повод ксенофобски материали, разпространявани сред живеещите в Обединеното кралство. Поводът е получена информация от български студент във Великобритания за листовка срещу българите и румънците, оформена със знаците на ЮКИП.„Нямам думи да опиша този абсурден и ксенофобски материал, подписан от вашата политическа партия", пише Калфин.Листовката показва снимка на мъж с надпис „Румънците претендират, че изглеждат така. Българите изглеждат също така, но с по-странни очи". Под нея има снимка на хлебарка с надпис „Отидохме да проверим на място и установихме, че те изглеждат така - отвратителни, слаби чуждоземни насекоми". В писмото си Калфин настоява лидерът на Партията на свободата да потвърди авторството на листовката или ясно и публично да се разграничи от съдържанието й. В отговор, изпратен днес до Ивайло Калфин Найджъл Фараж отхвърля авторството върху агитационния материал. От ЮКИП смятат, че става въпрос за иронизиране на партията от интернет страница и изразяват съмнения, че листовката изобщо е разпространявана физически

Медицинският съвет на „Пирогов” освободи шефовете на уролозите и анестезиолозите

На свое извънредно заседание, проведено днес, Медицинският съвет на „Пирогов" гласува единодушно да бъдат прекратени трудовите отношения на директора на Отделението по анестезиология д-р Цветан Борисов, а на негово място да бъде назначен временно изпълняващ длъжността. Съветът гласува само с един въздържал се и освобождаването на проф. Славчо Кънчев от длъжността координатор на Урологичния комплекс в болницата. От ръководството на "Пирогов" се очаква да предложи временно изпълняващ длъжността и на проф. Кънчев. По време на заседанието от съвета...

След аутопсиите потвърдиха: Студентите са се удавили в Чая

Четиримата студенти, които загинаха в зловещата катастрофа на пътя за Бачково, са се удавили в Чая.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

След аутопсиите на шофьора Стоян Генов, Илиян Митев, Деяна Георгиева и Силвия Андонова, става ясно, че причината за смъртта не са травми, в следствие от преобръщането на беемве Четиримата студенти, които загинаха в зловещата катастрофа на пътя за Бачково, са се удавили в Чая. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева След аутопсиите на шофьора Стоян Генов, Илиян Митев, Деяна Георгиева и Силвия Андонова, става ясно, че причината за смъртта не са травми, в следствие от преобръщането на беемве

Хероин и "маркови" дрешки спипани "Капитан Андреево"

Поляците, превозвали стоката, са задържани от полицията

    


Затвор от 3,5 г.за директорка на дом от Асеновград

Районният съд в Асеновград осъди на 3 години и половина затвор директорката на дома за деца „Таню войвода" в града Весела Симеонова по обвинение за насилствено отнемане на лична свобода на малолетни и непълнолетни лица.

Кадиев и Гечев с предложения за поправки в закона за офшорките

/КРОСС/ Георги Кадиев и Румен Гечев изпратиха предложение до Йордан Цонев, председател на комисията по бюджет и финанси, в което предлагат поправки в закона за офшорните фирми. Предложенията им разширяват обхвата на офшорни фирми, за които има ограничения до участие в определени сфери. Народните представители от ПГ на КБ са добавили и нови четири сфери, където смятат, че е необходимо да има повече прозрачност като социологическите агенции, производителите на енергия от ВЕИ, както и одиторите и независимите оценители. Ето и пълния текст на писмото: На основание чл. 79, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, предлагам промени в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици: 1. В чл. 3 се изменя така:1.Първото изречение се изменя така:„Дружества регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, техни дъщерни дружества, както и дружества в собствеността на които участват дружества регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, независимо от процента на участие и броя на акциите или дяловете, които притежават, не се допускат нито пряко, нито косвено до:2. добавят се нови точки 21, 22, 23 I 24 с текст:21. участие в социологическа агенция и лице изготвящо и публично предоставящо изследвания на общественото мнение22

Задържаха 4-ма сирийци на българо-турската граница

За последното денонощие на българо-турската граница нелегално са преминали 29 лица, от тях четирима сирийски граждани, съобщиха от МВР.

15 от паметниците на скопския мост "Око" са незаконни

15 от поставените паметници на моста „Око” в Скопие, сред които и този на цар Душан, не съществуват в общинската документация. Това е заявил кметът на община Център Андрей Жерновски, предаде македонското електронно издание Либертас. „Всичко, което е поставено незаконно в общината, ще трябва да бъде отстранено”, заявил Жерновски. Целият скандал около поставянето на паметника на цар Душан се създаде след като никой не получи информация за това кой е поръчителят, кой е изпълнителят и кой го е поставил на Моста на цивилизациите, заяви пък по-рано на пресконференция Ермира Мехмети-Девая, депутат от управляващата албанска партия Демомратичен съюз за интеграция (ДСИ). „Всичко това, което се появи, е следствие на този арбитрарен начин на поставя...

През януари става ясна съдбата на малката Мария

На 7 януари съдът в гръцкия град Лариса ще разгледа случая с 4-годишната Мария, намерена в ромски лагер, чиито родители са български роми. Според юристи, запознати със случая, очаква се Мария да бъде осиновена от гръцко семейство. Ромското семейство, при което полицията откри момичето, подаде иск в съда да получи официално родителски права над нея. Не се очаква прокуратурата да подкрепи искането на семейството, което се намира в предварителния арест с обвинения за похищение на дете и документна измама. В момента Мария е под грижите на специалисти във фондацията "Усмивката на детето" в Атина, съобщи БНР. Във връзка с очакваното съдебно решение гръцките медии отново подеха темата. "Та неа" изпрати репортерски екип в българското село Николаево, където се намир...

Мирно споразумение - БЛС и НЗОК ще подпишат Национален рамков договор

Следващата сряда, 18 декември, Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще подпишат споразумение за Национален рамков договор за 2014 година, предаде ТВ7. В споразумението ще фигурира увеличение на разходите по близо 30 клинични пътеки, които НЗОК покрива. В замяна лекарите няма да съдят Надзорния съвет на касата. БЛС се закани да го направи, тъй като на 6 декември срещата между лекарите и НЗОК се провали заради факта, че членовете на Надзорния съвет на касата не се появиха. На последната среща между БЛС и Здравната каса беше договорено да бъде увеличен бюджетът за клинични пътеки с 3 млн. лева от догодина. Тогава лекарите поискаха повече пари за неврологични заболявания, за наблюдение на диспансеризиран пациент и за прегледите при специалист. &a...

Папа Франциск е личност на годината на сп. "Тайм"

Папа Франциск беше определен за личност на годината от авторитетното списание "Тайм". Наричайки го "Папата на хората", списанието обяви папа Франциск за победител в своята ежегодна класация. Останалите претенденти бяха президентът на Сирия Башар Асад, основателят на „Амазон" Джеф Безос, сенаторът от Републиканската партия Тед Крус, певицата Майли Сайръс, президентът на САЩ Барак Обама, държавният глава на Иран Хасан Роухани, министърът на здравеопазването на САЩ Катлийн Себелиус, бившият служител на Американската агенция за национална сигурност Едуард Сноудън и гей активистът Едит Уиндзор.

ЕС не е съгласен да дава финансова помощ на Украйна в замяна на договор за асоцииране

Европейската комисия изключва смекчаване на условията за асоцииране с Украйна или предоставяне на финансови компенсации, заяви говорителят на ЕК Оливие Байи, предаде БГНЕС. "Споразумението за асоцииране е споразумение за сближаване, процъфтяване и инвестиции. То не включва никакви компенсации и ние не приемане никаква игра с числа", добави той. Говорителят изключи също възможността ЕС да промени изискванията си към Украйна, включително за освобождаване на Юлия Тимошенко. По повод спекулации на тема влизане на Украйна в ЕС Оливие Байи обясни, че по отношението на Киев сега може да става дума само за сближаване и партньорство, а не за влизане в европейската общност. По-рано днес украинският премиер Микола Азаров заяви, че страната ще подпише споразумението за асоцииран...

Ледът в Западна Антарктида се топи тревожно бързо

Ледената покривка на Западна Антарктида губи всяка година около 150 кубически километра, което е с 15% по-бързо от прогнозираното досега, съобщи днес Европейската космическа агенция (ESA) въз основа на данни, получени от спътника CryoSat.

Колоездач стана „Спортист на Разград“, капитанът на „Лудогорец“ – втори

Колоездач бе определен за „Спортист на община Разград за 2013 г.“, капитанът на футболния клуб „Лудогорец“ остана втори. Процедурата за избор на Десетка на Разград стартира с номинации от клубовете, продължава с класиране от деветчленна комисия от спортни деятели и журналисти, последниян етап е добавяне на коефициенти за ранга на състезанието с най-добро постижение на спортиста, възрастовата група, конкурентост и олимпизъм. До последния етап Светослав Дяков бе водач в класацията, но по-голямата конкуренция на първенствата по колоездене даде пр...

Гъста мъгла остави хиляди пътници по летищата в Лондон

Хиляди пътници останаха тази сутрин в чакалните на летищата в Лондон, след като гъста мъгла доведе до отменянето или закъснението на над 80 полета, предаде Ройтерс. Поради слаба видимост 60 излитания от "Хийтроу" бяха отменени, а десетки приземявания - отложени. Над 20 полета на летище "Лондон Сити" също бяха отменени, а графикът на "Гетуик" се изпълняваше със закъснение, допълва БТА. Метеоролозите прогнозират, че гъстата мъгла ще се разсее, но предупреждават, че следобед ще продължат затруднения...

Вдигат до месец оградата за имигранти на границата

До 40 дни ще започне изграждането на телените заграждения срещу нелегалните имигранти, които влизат у нас през границата с Турция. Това стана ясно от думите на военния министър Ангел Найденов.

Времето за гладиатори настъпи - групите на ШЛ приключват днес

В рамките на днешния ден ще станат ясни и последните осминафиналисти в Шампионската лига. Вчера заради лошите атмосферни условия в Истанбул бяха излъчени седем от 16-те най-добри отбора на Стария континент. Днес от 15 часа българско време Галатасарай и Ювентус ще довършат започнатото, като доиграят оставащите 59 минути на двубоя, който ще определи кой тим от група B ще последва Реал Мадрид като втори отбор на жребия в Нион и кой ще продължи евроучастието си в Лига Европа. Ето какво ни готви програмата за днешния ден: Група Е:

Четирима са задържани за трафик на хора

Престъпна група от четирима мъже е неутрализирана от служители на отдел "Престъпления с висока обществена опасност" при ГД "Национална полиция", съобщиха от МВР.

Явор Гечев: Няма загуби по програмата за развитие на селските райони

Всеки ден се работи на пълни обороти. За това увери заместник- министърът на земеделието и храните Явор Гечев на пресконференция за приключване на програмата за развитие на селските райони за периода 2007- 2013г. Участие взеха и от  ръководството на ДФ „Земеделие".

   

"Първоначалните съмнения за евентуални загуби от програмата, възлизащи на Всеки ден се работи на пълни обороти. За това увери заместник- министърът на земеделието и храните Явор Гечев на пресконференция за приключване на програмата за развитие на селските райони за периода 2007- 2013г. Участие взеха и от ръководството на ДФ „Земеделие". "Първоначалните съмнения за евентуални загуби от програмата, възлизащи на

Рамадан Аталай: И Михаил Димитров от ДКЕВР е подал оставка

Засега разбрах, че двама от ДКЕВР са подали оставка и принципалът е уважил оставките. Това каза пред журналисти в парламента председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Аталай уточни, че става въпрос за председателя на държавния регулатор Анжела Тонева и Михаил Димитров.

Закопчаха каре каналджии и изнасилвачи

Срещу тях е образувано досъдебно производство за грабеж, трафик на хора - чужди граждани и блудство.

Агроминистерството превантивно обвини ГЕРБ за загуба на европари

Министерството на земеделието и храните превантивно обвини ГЕРБ за евентуалната загуба на европейски средства в края на годината, по която рискови към момента се очертават около 200 млн. лева.   Очакванията са тези пари да бъдат спасени с договорените в началото на декември общински проекти за над 190 млн. лв. Общините имат право да изтеглят авансово половината от парите и по този начин средствата да бъдат спасени от загуба.   В последните две седмици има сигнали от кметове, че им е оказван натиск от ГЕРБ да не подават искания за авансови плащания, каза новият изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Мирослав Николов. Той призова да не се делим на политически партии, а да мислим за благополучието на България.   Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, който отговаря за Програмата за развитие на селските райони, също потвърди за получени сигнали за оказван натиск, но не пожела да конкретизира.   До момента все още нито един кмет не е подал искане за авансово плащане, уточни Николов. Причината е, че договорите с общините бяха подписани на 3, 6 и 9 декември и чисто технологично това няма как да се случи, защото трябва да се свика сесия на общинския съвет, която да вземе решение за тегленето на парите. Това означава, че най-рано първите искания могат да постъпят едва през следващата последна работна седмица за годината.   Фонд "Земеделие" е в готовност да приема заявления до последния работен час, само и само да се спасят максимално много европейски средства, каза Гечев и призова кметовете да подават заявления.   Няма особено видим напредък и по другите мерки, на които се разчита за спасяването на парите.   Най-безпроблемни изглеждат агроекологичните плащания. Техният размер е общо 288 млн. лв. (148 млн. евро). До момента обаче от тях са разплатени 43 млн.лв., отчете Николай Дачев, зам.-изпълнителен директор на фонд "Земеделие". Той уточни, че това са плащанията за гледане на животни и пчели.   Отделно се разчита Фонд "Земеделие" да плати 56 млн. лв. по частните мерки на селската програма, стана ясно от думите на Виолета Александрова, зам.-изпълнителен директор на фонда. Те са по мерки 121 и 123, като са постъпили заявления от 243 фермери.   За тази година по Програмата за развитие на селските райони трябва да бъдат разплатени 398 млн. евро по правилото n+2, за да няма автоматично освобождаване на средствата в края на годината. За първите десет месеца на годината бяха разплатени едва 112 млн. евро, по данни на Министерството на земеделието.   Така за ноември и декември остана изплащането на още 286 млн. евро. Днес Министерството на земеделието не представи справка колко пари са платени през ноември.        

В МЗХ продължават да са оптимисти, че ще спасят европарите

С ударно разплащане на средства по Програмата за развитие на селските райони Министерството на земеделието и храните продължава да се надява, че ще спаси застрашените от загуба 250-270 млн. евро от еврофондовете. Това стана ясно от нарочна пресконференция, свикана от зам.-министъра на земеделието и храните Явор Гечев в сряда.   По думите му от въпросната сума 150 млн. евро ще отидат за агроекологичните мерки, а останалите - по общински и частни мерки.   Парите по частните мерки са 26 млн. евро и остатъкът са за общини, читалища, църкви, културни домове, пречиствателни станции. "Няма никакъв риск от загуба на тази сума. Обработена е цялата документация, всички нотификации към ЕК са подадени и се комуникира активно за спасяването на всяко евро от програмата", коментира Гечев.   Той и изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие", който управлява средствата по ПРСР, Мирослав Николов за пореден път обвиниха предишното управление за забавеното разплащане на средствата за селските райони.   Към септември т. г. са били разплатени около 45 млн. евро, като за 40 дни буквално е останало да се изплатят 270 млн. евро, обясни Николов. Вече плащането се наваксвало, след като от миналата седмица се сключват договори за 100 млн. лв. с кметовете на общини, допълни той.   Гечев пък обясни, че проблемът бил най-вече в 6-месечното забавяне на обработката на агроекологичните мерки. "Всички казусни ситуации обаче са изчистени - по отношение на ортофотокартата, слоя за допустимост и други", каза зам.-министърът.   "В края на периода на ПРСР сме и всеки ден се изплащат огромни суми, а до 30 декември цялата администрация на фонда ще работи", посочи още той. От януари ще започнат директните плащания за единица площ на земеделските производители.   Мирослав Николов изрази притеснение от пристигаща напоследък информация, че върху кметове и общински администрации в определени области от страна на партия ГЕРБ имало оказван натиск за неподаване на авансови заявки за плащане. Той не можа да конкретизира за кои общини става въпрос, но отправи апел към всички кметове да защитят подадените от тях до момента заявления и да не се "делим на политически партии и пристрастия, а да работим за благото на своите жители".   Очаквайте подробности

Каролев: Проблемът не е в концесионера, а в политиците

/КРОСС/ Как политиците са проспали такава ерес, частен доставчик на публични услуги да опита да спре доставките на важните и силно мотивирани гласоподаватели от ромския етнос, чуди се Владимир Каролев след новината, че роми от столичния квартал "Факултета" стигнаха почти до саморазправа със служители на „Софийска вода", дошли да спрат водата в част от района. Дали, ако този цирк го вижда всеки ден по "телевизора", българският народ най-накрая ще проумее, че не е проблемът в концесионера, а в политиците, които толерират един етнос да ги краде от 24 години в замяна на вярно гласоподаване? - риторично продължава да пита Каролев в социалната мрежа.  

Книги в краката! "Стена" между властта и гражданите

Студенти и преподаватели със зрелищна акция пред НС

    


Няма за загубим пари по програмата за селските райони

Няма да загубим пари по Програмата за развитие на селските райони. Това стана ясно от коментара по темата с европарите за агросектора на зам.-министъра на земеделието и храните Явор Гечев. До края на годината администрацията в Държавен фонд „Земеделие" трябва да работи на пълни обороти, за да не загубим 240 млн. евро по Програма за развитие на селските региони на ЕС. Първоначалните очаквания са били за загуби по програмата в размер на между 250 и 270 млн. евро. По думите на Гечев е била натрупана куп бумащина и не е била свършена страшно много ...

Шести сме в света, пием като за последно

Около половин милион са алкохолиците в България, но много повече са тези, които са на ръба да влязат в тази графа. Другото страшно е, че сме в челните редици в света по употреба на твърд алкохол.

Погледът на данъкоплатеца: икономиката през ноември

Снимка: sxc.hu

OFFNews представя месечната колонка “Погледът на данъкоплатеца”. В нея експерти коментират секторните политики. 

Васил Караиванов, асистент в Стопанския факултет на СУ: През ноември се случи това, което много хора очаквахме – вместо да се води смислен дебат по предстоящия бюджет и (липсващите) реформи в него, политици от ДПС и БСП пуснаха димката с отпадането на плоския данък и се шумя само за това. Въпреки че мярката е вредна по редица причини, тя определено не е най-големият проблем на държавата или бюджет 2014 и за пореден път се видя нагледно как българските политици успяват да предпазят умело популярността си като направляват обществения дебат.

Въвеждането на некадърен необлагаем минимум, който направи така, че хората на 341 лева заплата да получават чисто по-малко от хората на 340, е част от много по-сериозен проблем в българската икономика – пристрастеността на гражданите към ръководната роля на политиците в техния живот и популизма на същите тези политици. Почти половин век социалистически режим и четвърт век преход с нереформирана образователна система промениха трайно светоразбирането на критична маса български граждани. Очакванията, че политиците ще извадят някакви чудодейни решения и финансови средства, с които да увеличат благосъстоянието на гражданите водят до отказ да се носи отговорност за собственото и семейното благоденствие, ерозия на предприемаческия дух и мандат на политиците да налагат все повече икономически ограничения, фаворизиращи близки до властта фирми и рушащи конкуренцията. През ноември именно АТАКА, които често предлагат неудобните законопроекти, входираха предложение в Народното събрание да се отмени решението за прекратяване изграждането на АЕЦ Белене, да се одържавят енергоразпределителните дружества и да се възобнови работата на Кремиковци. Груба сметка за нужните финансови средства за тези цели показва, че би бил нужен държавен заем по-голям от размера на българската икономика, с което си гарантираме гръцкия сценарий, но нас няма да има кой да ни спасява (извън еврозоната сме).

Този популизъм в икономиката има два много вредни краткосрочни ефекта. Първият е, че когато много от политиците са ангажирали общественото внимание с огромен популизъм, възможността да се води разумен разговор по реално важните икономически реформи пред страната. Вторият е, че когато се говорят големи глупости, след това реализирането на малки такива изглежда безобидно. Примерно, няма да си окепазим данъчната система с 70% данък, но ще го направим „безобидно“ с некадърен необлагаем минимум, обслужващ предимно нископлатени роми. Няма да правим Кремиковци, но ще спасим отново „безобидно“ БДЖ с 200 милиона. Няма да национализираме ЕРП-тата, но може „безобидно“ да изкупим обратно “Софийска вода” на гърба на данъкоплатеца.

На втори план, зад огромния популизъм, който, както винаги, се разигра преди приемането на бюджет 2014, данните за икономиката през третото тримесечие не показаха особени причини за оптимизъм. Тримесечният ръст на годишна база е 0.7%, което е по-високо от предните две тримесечия, но остава доста ниско. Основната част от този растеж идва от засилващия се износ, което за пореден път подчертава важната роля на свободната търговия и самия Европейски съюз за българската икономика, правейки омразата му на национално ниво необяснима по рационален начин. Излязоха и резултатите на България в няколко индекси, които бяха обобщени от ИПИ. България се представя изключително слабо по отношение на борбата с корупцията и защитата на собствеността, които са и основните проблеми с възобновяването на икономическия растеж над 3%, способен да генерира устойчиво повишаване на заетостта. Посредствени резултати имаме по отношение на конкурентноспособността и икономическата свобода (Херитидж), където традиционно валутният борд, свободната търговия с големите ни търговски партньори от ЕС и ниската задлъжнялост са наш силен двигател.

Като цяло, добрите новини през ноември са, че икономиката не започва да буксува, което беше реална опасност имайки предвид огромните политически сътресения през второто и третото тримесечия, но пред-бюджетния месец мина под знака на популизма за пореден път. И за пореден път популизмът няма да роди нищо различно освен излъгани наивни хора и икономика на автопилот.

Статията "Погледът на данъкоплатеца: икономиката през ноември" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Осъденият доживот Илиян Тодоров е обявен за общодържавно издирване

Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за убийството до дискотека "Соло", е обявен за общонационално издирване, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив. Към обявяване на процедура за издирване се е стигнало, след като подсъдимият не е бил открит на посочения в съдебната преписка актуален адрес в Пловдив, уточни говорителят на ОП Галин Гавраилов.   В петък миналата седмица в късния след обед в Окръжна прокуратура Пловдив е постъпило уведомително писмо от прокуратурата в Перник, придружено от копие на присъдата на Илиян Тодоров. Поводът за това е, че в процеса на разследване е установено, че подсъдимият е с актуален адрес в Пловдив, уточни Гавраилов.   Веднага държавните обвинители от Пловдив са завели присъдна преписка, случаят е разпределен на прокурор, който съвместно със служители на Съдебна охрана са започнали издирването на лицето. Илиян Тодоров не е намерен на посочения адрес и се е пристъпило към обявяване за общодържавно издирване.   Тодоров бе осъден за убийството на 21-годишния Кирил Въжаров и 24-годишния Васил Александров, прободени смъртоносно на 18 април 2009 г. При инцидента пострада тежко и приятелят им Кирил Димитров.   Във вторник 27-годишният Илиян Тодоров публикува видеообръщение до главния прокурор в Ютюб, в което се обяви за невинен и жертва на политическа поръчка. В обръщението той заяви, че е невинен, а е мълчал четири години, защото се е страхувал да не бъдат изпълнени заплахите за физическа разправа с него и семейството му, които били многократно отправяни.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване