Прогнозите за живота на самозапалилия се Събин не са оптимистични

Критично остава състоянието на 21-годишния Събин Събинов, който се самозапали във Варна. Това съобщи за Фокус дежурният лекар от реанимация към Военноморска болница - Варна. От там допълниха, че няма съществена промяна в състоянието му. Пациентът е на апаратна вентилация с опасност за живота. „Крепим момчето с медикаменти. Това са много дълбоки Критично остава състоянието на 21-годишния Събин Събинов, който се самозапали във Варна. Това съобщи за Фокус дежурният лекар от реанимация към Военноморска болница - Варна. От там допълниха, че няма съществена промяна в състоянието му. Пациентът е на апаратна вентилация с опасност за живота. „Крепим момчето с медикаменти. Това са много дълбоки

Стойнев ще преговаря с ”Тошиба” да инвестира в 7-ми блок на ”Козлодуй”

Министерски съвет даде мандат на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да започне преговори с "Тошиба Корпорейшън"- Япония за сключване на споразумение за стратегически инвеститор за изграждане на нов с реактор с вода под налягане на "Уестингхаус".

Без търг властта ще преговаря с “Уестингхаус” за 7 блок на АЕЦ “Козлодуй”

АЕЦ "Козлодуй". Снимка: БГНЕС

Българският енергиен холдинг ще преговаря с японската “Тошиба Корпорейшън” за сключване на споразумение за стратегически инвеститор в проекта за нова ядрена мощност в АЕЦ “Козлодуй”. Това реши правителството на днешното си заседание.

Решението на кабинета е министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да разреши на БЕХ преговорите с японската корпорация с условие новата ядрена мощност (7 блок на българската АЕЦ) да е с технология „реактор с вода под налягане АР 1000 ІІІ+ на „Уестингхаус Електрик Къмпани”.

За изграждане на 7 блок на централата с американската технология заговори самият Драгомир Стойнев миналият месец след визитата си в САЩ, където по думите му, той бил запознат с технологията. Самата “Уестингхаус” от 2006 г. е собственост на инвестиционна група, контролирана от японската “Тошиба”.

Решението за избор на технология и инвеститор не беше предшествано от никакви проучвания за необходимостта на България от тази технология, нито от конкурс за изпълнител. Нещо повече, при управлението на тройната коалиция държавата вече поръча ядрен реактор на руската “Росенергоатом”, който бе изработен и заради който Русия съди България в арбитражния съд в Париж.

Самият Стойнев, както и премиерът Пламен Орешарски вече заявиха, че изборът на технология, инвеститор и изпълнител не е предрешен. Днешното решение на правителството обаче е в подкрепа на обратната теза.

Като мотив за фиксацията си върху технологията на Уестингхаус Стойнев изтъкна, че този вид реактор бил посочен в доклад на изпълнителния директор на АЕЦ “Козлодуй” като най-съвършен от гледна точка на безопасността. “Дребен” детайл от сагата “7 блок” на централата е, че консултант за изграждането на 7 блок (каквото принципно решение бе взето от правителството на ГЕРБ през 2012 г.) бе тъкмо “Уестингхаус”. Тя бе избрана с конкурс и изготви технико-икономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност и анализ на наличните технологични възможности за новата мощност.

„Решението е в изпълнение на решение на Министерски съвет от 11 април 2012 г., с което е дадено съгласие да се предприемат действия, необходими за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй” (принципното решение на предното правителство, което не обвързва държавата с конкретна технология и изпълнител – бел. ред.). Мощността му е между 1000 и 1200 мегавата, той отговаря на възможностите на националната електропреносна мрежа”, коментира Драгомир Стойнев след днешното заседание.

„Ние не трябва да отстъпваме от следните цели, които сме поставили и това споразумение трябва да предвижда следното: инвестиция от страна на „Тошиба Корпорейшън” в размер до 30 % от стойността на проекта; съдействие от „Тошиба Корпорейшън” и „Усетингхаус Електрик Къмпани” за получаване на външно финансиране на проекта от Американската експорт-импорт банк и Японската банка за международно сътрудничество. Дружеството, чрез което ще се осъществи инвестицията, да бъде АЕЦ „Козлодуй” – Нови мощности. Срокът за договаряне и сключване на споразумение е до 30 септември 2014 г.”, каза министърът.

„Ако не ни удовлетвори цената на реактора, и бъдещата цена на произведената ел. енергия, такъв реактор няма да има”, добави той.

Статията "Без търг властта ще преговаря с “Уестингхаус” за 7 блок на АЕЦ “Козлодуй”" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Шамара и Конса не са опетнили ни знамето, ни герба

След 16 месеца прокуратурата прекрати делото срещу певците

    


ЕК ни даде "зелена светлина" за високоскоростния интернет

Европейската комисия даде "зелена светлина" на България за проекта за развитие на високоскоростен широколентов достъп от следващо поколение, предаде БГНЕС. Това съобщиха от изпълнителната агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ИА ЕСМИС ), която е директен бенефициент по проекта, получи нотификация от Главна дирекция "Конкурентоспособност" на ЕК, че проектът отговаря на изискванията за допустимост на държавна помощ и не изкривява свободния пазар. "Благодарение на усилията, положени от екипа за управление на проекта, ИА ЕСМИС получи официалното уведомление от ЕК за по-малко от десет месеца", заяви изпълнителният директор на агенцията Красимир Симонски и ръководител на проекта. В процеса на нотификация, въпросите, кои...

Панда и Сирене сред най-странните бебешки имена в САЩ за 2013

Бихте ли кръстили детето си Сирене? Е, в САЩ явно нямат проблем с това. Американският сайт "Бебешки център" (BabyCenter) публикува списък на най-необичайните имена, които родители в САЩ са дали на децата си през отминаващата 2013 година, съобщава БТА. В списъка на момченцата са попаднали Сирене, Панда, Ураган, Египет, Ракета, Легенда, Слонова кост и Кашмир. Сред необичайните момчешки имена са намерили място също Левиатан, Тинтин и Шерлок от Шерлок Холмс. При момиченцата в списъка на най-необичайните имена за 2013 година са включени Киви, Лале, Вечност и Електра. Не липсват и родители, кръстили момиченцата си на популярната дъвка "Ригли". Американските родители не за първа година кръщават деца с чудати имена. Миналата година в списъка намериха място два Хотдог-а и т...

Проектът за тунел под Шипка не е замразен

Проектът за тунел под Шипка е толкова важен за правителството, че ако се налага, за изграждането му ще се пренасочат средства от Лот 3 на автомагистрала "Струма", обяви в Стара Загора министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, цитирана от БНТ. Този участък от магистралата се предвижда да се финансира с пари от ЕС през следващия програмен период. В началото на 2014 година пътната агенция ще внесе преработения вариант на апликационната форма на проекта за бъдещ тунел под Шипка в Европейската комисия, съобщи още Терзиева. "Тунелът под Шипка е в приоритетния индикативен списък по ОП "Транспорт" заедно с ЛОТ 3 на АМ "Струма" - знаете, че задължително трябва да почнем и изградим до 2020 година, следващ проект е Видин-Монтана, Калотина-София и ту...

Деси Николова ще обяснява пред СДВР защо ходи на протест

Сдобилата се с огромна популярност във Facebook Десислава Николова, която беше заснета да плаче, хванала полицай за раменете, ще трябва да даде обяснение защо е била на протест пред СДВР, предаде OFFnews. Причината за исканото обяснение е, че Деси Николова е само на 15 години. В края на миналата седмица бащата на Деси Филип Николов публикува следния пост на стената си във Facebook: "АГЕНЦИЯТА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕЦАТА СЕ Е САМОСЕЗИРАЛА, заради снимката на дъщеря ми с полицая. Сега ме викат в милицията да давам обяснения!!! Нямам думи ...." Филип Николов вече е дал обяснения в СДВР. Адвокатът му казва, че полицията има право да му иска обяснение заради т.нар. "полицейска закрила на детето". В средата на август Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) излезе с деклар...

Фетел: Решението на ФИА за удвояване на точките е абсурдно

Световният шампион във Формула 1 Себастиан Фетел разкритикува остро плановете на Международната автомобилна федерация (ФИА) за удвояване на точките в последното състезание на сезона. От централата обявиха, че от новия сезон, победителят в последния старт за сезона ще получава 50 точки, вместо досегашните 25. Според Фетел обаче, това е пълен „абсурд“ и ще бъде в ущърб на „пилотите, трудили се усилено през целия сезон“. „Това е пълен абсурд и е в ущърб на тези, които са работили здраво през целия сезон. Пилотите, феновете и експертите са ужасени ...

Ще си сътрудничим с Македония в областта на трудовото право

/КРОСС/ Правителството одобри проект на меморандум за сътрудничество в областта на трудовото право, пазара на труда и борбата с недекларирания труд между министерствата на труда и социалната политика на България и Република Македония. Подписването на меморандума цели разширяване на двустранните отношения в приоритетните области: трудово законодателство, социален диалог и колективно договаряне на браншово равнище и на ниво предприятие, политики и мерки за намаляване и предотвратяване на недекларирания труд, разрешаване на трудовите спорове, активни политики по заетостта за дългосрочно безработни лица, младежи и уязвими групи, трудова миграция и интеграция на имигранти. Сътрудничеството ще се осъществява под формата на експертни срещи, обмен на нормативни актове и информационни материали по въпроси от взаимен интерес. Регламентира се възможността за осъществяване на съвместни проверки на инспекциите по труда на двете страни.  

Цветан Цветанов: Аз нося отговорност за това, което се случва

Нося отговорност за това, което се случва. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод напусналите ПГ на партията двама депутати, съобщи Фокус. 

„Що се касае до това дали чувствам отговорността си - разбира се, че всеки, който е в ръководството, носи отговорност. Аз също нося отговорност за това, Нося отговорност за това, което се случва. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод напусналите ПГ на партията двама депутати, съобщи Фокус. „Що се касае до това дали чувствам отговорността си - разбира се, че всеки, който е в ръководството, носи отговорност. Аз също нося отговорност за това,

Ще срещне ли подкрепа идеята на Атака за рестарт на АЕЦ Белене?

Депутатите от БСП ще гласуват в подкрепа на предложението за възобновяване на проекта

    


МВР освобождава щатни бройки за болница „Лозенец”

/КРОСС/ С промени в Правилника за прилагане на Закона за МВР правителството намали щатната численост на ведомството с 97 бройки, които се предоставят за увеличение на персонала на болница „Лозенец". Необходимостта от структурната промяна произтича от пускането в експлоатация на основно ремонтирания и оборудван сектор за подготовка и съхранение на материали и инструменти, въвеждането в действие на новоизградения Център за трансфузионна хематология/кръвен център, лаборатории по молекулярна диагностика, микробиология, вирусология, имунология, паразитология и генетика, както и поради необходимостта от медицински специалисти. С друго постановление от списъка на второстепенните разпоредители с бюджетни кредити в МВР беше заличен директорът на специализираната дирекция „Оперативни технически операции". През тази година дирекцията беше преобразувана в Държавна агенция „Технически операции" - първостепенен разпоредител с бюджетни кредити и правоприемник на активите и пасивите на СДОТО.  

Шефът на БЕХ заема мястото на Тонева в ДКЕВР

Взехме решение Боян Боев да бъде избран за председател на ДКЕВР до края на мандата на Анжела Тонева и Лиляна Младенова за член на ДКЕВР до края на мандата на Михаил Димитров.
Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция.
Взехме решение Боян Боев да бъде избран за председател на ДКЕВР до края на мандата на Анжела Тонева и Лиляна Младенова за член на ДКЕВР до края на мандата на Михаил Димитров. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция. "Снощи разбрах, че Анжела Тонева и Михаил Димитров са подали оставки. Доколкото

Чешките партии постигнаха коалиционно споразумение


Социалдемократите в Чехия постигнаха коалиционно споразумение с двете партии, с които преговаряха, като се отказаха от вдигането на данъците за компаниите и за хората с високи доходи догодина и така разчистиха пътя за сформиране на левоцентристко правителство, съобщи агенция "Ройтерс". Това успокои банките и в сряда сутринта покачи техните акции. Министерските постове ще се разпределят през следващите седмици.

Политиката в централноевропейската държава е в криза от юни насам, когато...

Кабинетът разреши на БЕХ да преговаря с "Уестингхаус" за VII блок на АЕЦ "Козлодуй"


Правителството одобри доклад на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за предприемане на действия за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", съобщи правителственият пресцентър.

Преговорите ще се водят от Българския енергиен холдинг (БЕХ) с "Тошиба корпорейшън", част от която е компанията "Уестингхаус", предложила на Стойнев свой реактор от ново поколение.

Целта на преговорите е сключване на споразумение за стратегически инвеститор за нова...

Всеки сам избира поведението си, каза Миков за "Атака" в Куба

Всяка ПГ имала право да си гради международни контакти

    


БЛС успя да договори увеличение на някои силно недофинансирани клинични пътеки

Българският лекарски съюз и надзорът на НЗОК се разбраха, ще бъде подписан Национален рамков договор 2014

    


Правителството подпомага голям инвестиционен проект в Русе

Правителството ще подпомогне финансирането на голям инвестиционен проект на община Русе, съобщават от правителствената пресслужба. Проектът...

Бойко Великов става директор на центъра БОРКОР

/КРОСС/ Правителството определи председателя на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към 41-ото Народно събрание Бойко Великов за директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет. Бойко Великов е роден през 1954 г. Магистър е по българска филология и история и по психология, доктор е по психология и доцент по социална и политическа психология във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий".От 1994 г. до 2013 г. е народен представител в пет последователни парламента, като е бил заместник-председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията към 38-ото НС, председател на Комисията по жалбите и петициите на гражданите към 39-ото НС, председател на Комисията за борба с корупцията към 40-ото НС. Центърът БОРКОР беше създаден в средата на 2010 г. като специализирана административна структура с аналитични функции за изпълнение на държавната политика в областта на превенцията и противодействието на корупцията и организираната престъпност. От април 2012 г. и. д. директор е заместник-директорът на Центъра Елеонора Николова.  

България и Сърбия защитиха "Южен поток"

България ще се съобрази максимално с европейските изисквания по проекта за строеж на газопровода "Южен поток", заяви премиерът Пламен Орешарски след среща с сряда със сръбския си колега Ивица Дачич, с когото като част от обсъждането на икономическите отношения между двете страни са говорили и за изграждането на тръбата.   "Не сме разглеждали в детайли всички аспекти на "Южен поток", но беше в сферите на разговор с общото мнение, че проектът би дал по-голяма сигурност от една страна за газовите доставки, и от друга, като икономически проект изгоден и за двете страни. Що се касае за европейските изисквания за този проект, предстоят разговори и ще се съобразим в максимална степен с европейските изисквания", каза Орешарски, помолен да коментира искането на ЕС да се преразгледат междуправителствените споразумения за газопровода, сключени с Русия, тъй като не отговорят на евроизискванията.   Българският премиер отказа да се ангажира с отговор на въпроса дали правителството ще се откаже от проекта, ако Брюксел продължи да защитава позицията, че той не отговаря на европейските закони.   Без България няма "Южен поток", заяви на свой ред Дачич. Сръбският премиер смята, че въпросът за газопровода трябва да се реши на високо политическо ниво между представители на ЕС и Русия. "Ние не сме членове на ЕС, но не можем сами да строим "Южен поток", защото сме по средата", добави той.   "Сърбия няма проблем с "Южен поток", напротив, има голям интерес този проект да се реализира, защото не можем да зависим само от един източник", посочи Дачич, припомняйки, че в момента в страната му газ идва само през Украйна и газовата криза през 2009 г., когато Русия спря доставките през нейна територия заради спорове по цената на газа.   Трябва да има един и същ аршин по отношение на "Северен" и "Южен поток". Гледаме на "Южен поток" като на икономически, а не като на политически проект, допълни сръбският премиер.   След срещата на Орешарски и Дачич, който е на еднодневно посещение в София, стана ясно, че в края на март 2014 г. ще бъде открита редовна авиолиния София-Белград, а на по-следващ етап и на линия Белград-Варна в полза на туристическите пътувания. Двамата премиери са обсъдили също така ускоряването на строежа на магистралата между София и Ниш, която трябва да бъде готова до средата на 2016 година.   Транспортният министър Данаил Папазов пък съобщи, че през януари 2014 г. ще бъде подписано споразумение за разсрочване на дълга от около 5 млн. евро на сръбската железница към БДЖ. "Обсъдихме варианти за превоз на товари от БДЖ на територията на Сърбия, за което също има голям интерес към момента. Надяваме се това да стане в началото на пролетта”, посочи той. По думите му ще се работи и по модернизацията на жп връзката Драгоман-София, за да приключи през 2016 г. "Получихме уверението, че се работи усилено за електрификацията на връзката до Ниш”, каза още Папазов.   Ще се опитаме двете отсечки – за ЖП транспорта от София до Драгоман и автомагистралата от София до Калотина да бъдат финансирани от “Connecting Europe Facillities”. Цялата автомагистрала е 117 милиона евро, но ние ще финансираме само 31 км от границата до четирилентовия път, което е най-тежкото трасе. Надявам се да бъде в рамките на 70 милиона евро”, допълни министърът.   Българският премиер потвърди подкрепата на правителството за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, а сръбският му колега Ивица Дачич посочи, че държавата му е напреднала много в изпълнението на изискванията, като вътрешнополитическите реформи и диалога с Прищина.   От наш интерес е нашите съседи да бъдат членки на ЕС, образно казано, да премахнем границата, обект на спорове в историята, чрез членството на двете страни в ЕС, заяви Орешарски.   Той каза още, че с Дачич са обсъдили възможността за съвместно заседание в първата половина на следващата година, включително и тристранни разговори с румънския кабинет.   Малко съседни страни могат да се похвалят с добри отношения, винаги има нерешени въпроси, но е важен конструктивният тон при решаването на тези въпроси", смята Орешарски.

И за Бойко, и за Волен не знам, че са в чужбина

Шефът на парламента Михаил Миков не е информиран нито за визитата на Бойко Борисов в Израел, нито за тази на Волен Сидеров в Куба.

Възраждането на икономиката – с 800 млн. лв. в бюджета за харчене

Рестартът на икономиката, заложен в Бюджет 2014 г. ще дойде от заложени в него 800 млн. лв. за бюджетни разходи, насочени към инвестиционни проекти. Това уточни депутатът от БСП Румен Гечев, акцентирайки върху нуждата България да подкрепя публичните разходи, за да излезе от кризата.

Споразумение за сътрудничество подписа Русенският университет с Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“

Споразумение за сътрудничество подписаха днес проф. Христо Белоев, ректор на Русенския университет, и главен комисар Митко Димитров, ръководител на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерство на правосъдието на Р. България. На събитието присъстваха комисар Валентина Караганова, началник отдел „Социални дейности и възпитателна работа с правонарушителите“ към Главната дирекция, г-жа Елка Кънева, началник Областна служба „Изпълнение на наказанията“, Русе, зам.-деканът на Юридическия факултет, доц. Петя Шопова, студенти. Клаузите н...

Щатовете в системата на МИЕ се намаляват със 159

С промяна в Устройствения правилник на Министерството на икономиката и енергетиката правителството преструктурира администрацията на ведомството и намали щатната численост в системата му със 159 бройки (7,42%).

Боян Боев е новият председател на ДКЕВР

/КРОСС/ Боян Боев е новият председател на ДКЕВР, съобщи енергийният министър Драгомир Стойнев. Той заема поста след подалата снощи оставка Анджела Тонева, която пък е получила предложение да стане съветник на премиера Пламен Орешарски. Боян Боев е изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг. На мястото на Михаил Димитров, който също подаде оставка като член на комисята, ще седне Лиляна Младенова - експерт към регулаторния орган. Стойнев отказа да коментира мотивите на Анджела Тонева за оттеглянето й от поста в ДКЕВР, тъй като "мотивите може да ги коментира единствено тя". Официалната причина за решението на Анжела Тонева да освободи председателския пост в регулатора е „насъбралото се напрежение" заради проблемите в енергийната сфера. От ДКЕВР отрекоха върху Тонева да е оказван натиск, какъвто заподозряха депутати. В парламента оставките в ДКЕВР бяха широко коментирани от различните парламентарно представени партии. Тонева е разговаряла с премиера Пламен Орешарски, преди да подаде оставката си снощи.  

Открита е процедура за ефективни стачни действия в Раднево

/КРОСС/Днес над 150 души от персонала на завод „Ремотекс -Раднево" ЕАД се събраха отново в 9.00 ч. пред предприятието в очакване на уговорената среща между ръководството и стачният комитет. Никой от ръководството на дружеството не се е явил до сега на среща с протестиращите, изтъкна координатора на КНСБ в гр. Раднево Бойка Баева и председателят на КНСБ в дружеството Живко Господинов. Вчера на Стефан Чорчопов, директор производство в завода, са връчени искания по чл. 3, ал. 2 от Закона за уреждане на колективни трудови спорове /ЗУКТС/ относно изплащане на дължимите работни заплати. Поради невъзможността да се проведат разговори с мениджмънта и съгласно разпоредбите на ЗУКТС, преговорите по чл. 3, ал. 2 са провалени и процедурата за ефективни стачни действия е открита. Днес протестиращите очакват разрешение от кмета на общината за провеждане на заявените от тях протестни акции в периода 13- 20.12.2013 г. Над 300 души от персонала са се подписали за започване на ефективна стачка. Утре в Народното събрание, на заседанието на Парламентарната комисия по труда и социалната политика, ще бъде разгледан проблемът на „ Ремотекс - Раднево" ЕАД. На заседанието са поканени представители на протестиращите работници. От синдикалната организация /СО/ на КНСБ съобщават, че имат информация от директора на завода за поръчки от чужбина за над 2,5 млн. евро, които трябва да бъдат реализирани през 2014 г

В армията ще се пенсионират и като редници

Пределната възраст за военна служба на войниците /матросите/ ще бъде повишена от 45 на 50 години, решиха депутатите на първо четене в сряда. Промените в Закона за отбраната са предложени от Министерския съвет и са мотивирани със "създаването на възможност за по-пълноценно използване потенциала на войниците и реализиране на икономии на средства, необходими за приемане на военна служба на граждански лица и последващото им обучение".   Пределната възраст за редниците преди бе 49 години, но правителството на ГЕРБ я намали. Така обаче на практика им отне възможността да се пенсионират с най-ниския чин, тъй като се изискват 27 години осигурителен стаж в системата.   Освен това депутатите подкрепиха предложението да се изравнят правата при отглеждане на дете за жените и мъжете военнослужещи.   С приетите промени се разширяват и функциите на Инспектората на Министерството на отбраната /МО/ като занапред той ще проверява бойната подготовка, войсковия ред и дисциплина, оперативните способности във въоръжените сили. В момента тази дейност е отговорност на началника на отбраната само по отношение на Българската армия, но не и за останалата част от въоръжените сили.   Преструктурира се и "Комендантство – МО" в ново военно формирование - структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, част от въоръжените сили.   Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ да се увеличат заплатите на военните, като председателят на комисията по отбрана Янко Янков /ДПС/ отбеляза, че законопроектът е добър, но не може да бъде реализиран заради състоянието на публичните финанси в момента.   Според Пламен Манушев /ГЕРБ/ офицерите и сержантите от армията ще се окажат отново пренебрегнати, след като се гласува сходно предложение, но като поправка в закона за МВР.   Планира се заплатите на полицаите да се повишат с 5% следващата година.   Найденов съобщи още, че се готви по-голям пакет от промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Министърът допуска възможността да бъдат предложени два отделни и нови закона - Закона за отбраната, като рамков, и Закон за личния състав на въоръжените сили, който да регламентира начина, по който се упражнява военната професия, военната кариера и развитието на военнослужещите.

Прея се спъна преди финала, ето ги финалистите!

На последната елиминация в шоуто "Музикална академия" по TV7 миналата вечер отпадна гласовитата Прея. Така се оформи финалната четворка в предаването - Кичка, Дичо, Поли и Георги, които ще се борят за голямата награда от 100 хил. лв. този петък.

До 40 дни започва изграждането на теленото заграждение по границата със силите на инженерни войски

„В момента се намираме в процедура на окончателно приключване на проекта за теленото заграждение на границата и трябва да започнат процедурите за доставка на материалите. Това каза пред журналисти в парламента министърът на отбраната Ангел Найденов, предаде репортер „Фокус”. 

„Ако не се отиде на максималните срокове, предвидени по Закона ... „В момента се намираме в процедура на окончателно приключване на проекта за теленото заграждение на границата и трябва да започнат процедурите за доставка на материалите. Това каза пред журналисти в парламента министърът на отбраната Ангел Найденов, предаде репортер „Фокус”. „Ако не се отиде на максималните срокове, предвидени по Закона ...

Уреждаме дълга на сръбската железница към БДЖ

През януари ще бъде подписано споразумение за дълга на сръбската железница към БДЖ. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и...

Искат „Тошиба Корпорейшън” за стратегически инвеститор за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”

Правителството одобри доклад на министъра на икономиката и енергетиката за предприемане на действия за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй”. В решението на кабинета се предвижда министърът на икономиката и енергетиката да разреши на „Български енергиен холдинг” ЕАД да преговаря с „Тошиба Корпорейшън” за сключване на споразумение за стратегически инвеститор за реализиране на проект за изграждане на нова ядрена мощност в съществуващата българска АЕЦ с технология „реактор с вода под налягане АР 1000 ІІІ+ на „Уестингхаус Електрик Къмп...

Боян Боев яхна коня в ДКЕВР

Изпълнителният директор на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) Боян Боев заема мястото на Анжела Тонева като председател на Държавната комисията за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Тонева пък става съветник на министър-председателя Пламен Орешарски.

12 модела обувки за характерите на 12 любовници

Чилийският дизайнер Себастиан Ерасурис, създаде колекция от обувки, но не какви да е, а посветени на бившите му любовници, пише „Дарик".

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева



Всеки модел от колекцията „12 обучки за 12 жени" (12 Shoes For 12 Lovers) олицетворява женския характер в неговите разновидности. Чилийският дизайнер Себастиан Ерасурис, създаде колекция от обувки, но не какви да е, а посветени на бившите му любовници, пише „Дарик". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Всеки модел от колекцията „12 обучки за 12 жени" (12 Shoes For 12 Lovers) олицетворява женския характер в неговите разновидности.

Проф. Христо Белоев стана „Доктор хонорис кауза“ на Менделовия университет

Ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ проф. д.т.н. Христо Белоев беше удостоен с най-високата академична титла „Доктор хонорис кауза“ на Менделовия университет в гр. Бърно, Чехия, съобщиха от пресцентъра на висшето училище. Решението е взел научният съвет на университета с пълно мнозинство. Лично ректорът, проф. Ярослав Хлушек, е съобщил на 10 декември добрата новина на проф. Белоев. Тържествената церемония по удостояването е определена за 21 януари 2014 г. Проф. Белоев получава голямото признание за приноса си в развитието на контак...

Врабчетата са намалели наполовина за девет години

Има опасност царският орел да изчезне напълно, твърдят еколози

    


Боян Боев е новият шеф на ДКЕВР

Боев е изпълнителен директор на БЕХ, а преди това е

Цветанов: Нося отговорност за това, което се случва

Нося отговорност за това, което се случва. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод напусналите ПГ на партията двама депутати, съобщи Фокус. 

„Що се касае до това дали чувствам отговорността си - разбира се, че всеки, който е в ръководството, носи отговорност. Аз също нося отговорност за това, Нося отговорност за това, което се случва. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод напусналите ПГ на партията двама депутати, съобщи Фокус. „Що се касае до това дали чувствам отговорността си - разбира се, че всеки, който е в ръководството, носи отговорност. Аз също нося отговорност за това,

Ако сте фермер под 40 години, пробвайте се за награда

Ако сте фермер на възраст под 40 години можете да кандидатствате за „Европейска награда за млади фермери”. Поканата е от евродепутата от ГЕРБ Мария Габриел. Тя и нейни колеги от други страни са посланици в Европейския парламент на младите земеделски стопани. Основните критерии за оценка на реализираните проекти са използването на ноу-хау, нови методи и нови форми на технологиите в даден сектор или регион, прехвърляне и поддържане на нови методи в селското стопанство на фермерите под 40- годиш...

Боян Боев поема ДКЕВР, Анжела Тонева - съветник на Орешарски


Новият председател на ДКЕВР е Боян Боев, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той ще довърши мандата на подалата оставка снощи Анжела Тонева.

Очаква се тя да стане съветник на премиера Пламен Орешарски, научи "Дневник". За това предложение по-късно съобщи и министърът на икономиката. От правителствената информационна служба казаха пред "Дневник", че все още не разполагат с информация по въпроса.

Лиляна Младенова ще заеме мястото като член на...

Боян Боев поема ДКЕВР


Новият председател на ДКЕВР е Боян Боев, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той ще довърши мандата на подалата оставка снощи Анжела Тонева.

Лиляна Младенова ще заеме мястото като член на ДКЕВР на Михаил Димитров, за който по-рано се разбра, че също е подал оставка.

"Снощи разбрах, че Анжела Тонева и Михаил Димитров са подали оставки. Доколкото разбирам, мотивите са лични. Напрежението в ДКЕВР е огромно, но то е огромно и в сектор енергетика,...

Затвор за варненец заради цигари без бандерол

За държане на цигари без бандерол, 48-годишeн мъж бе осъден ефективно на 1 година лишаване от свобода.  Наказанието си той трябва да изтърпи в затвор, при първоначален строг режим. Ж. Стефанов се е признал за виновен. На 18 юни следобед тази година, край кооперативния пазар на Варна, служители на МВР засекли подсъдимия да носи и поставя под калниците на паркирани автомобили пакети в черни полиетиленови торби. При извършената проверка под калниците на два от автомобилите били открити общо 17 кутии цигари от различни марки без бандерол. Спрямо Ст...

Еднорък, осъден за убийство, търси справедливост в Страсбург

“Съсипахме се. Без късмет съм го родила това момче, прибраха го в затвора невинен. Той е жертва на съдебната система”, плаче Димитринка, майка на 32-годишен еднорък мъж от великотърновското с. Куцина, осъден на последна инстанция за жестокото убийство на свой съселянин. От 4 ноември Владимир Илиев излежава 12-годишна присъда в затвора в Ловеч. “Съсипахме се. Без късмет съм го родила това момче, прибраха го в затвора невинен. Той е жертва на съдебната система”, плаче Димитринка, майка на 32-годишен еднорък мъж от великотърновското с. Куцина, осъден на последна инстанция за жестокото убийство на свой съселянин. От 4 ноември Владимир Илиев излежава 12-годишна присъда в затвора в Ловеч.

Невероятният мюзикъл „Службогонци” за първи път в Бургаската опера

„Службогонци” – вечната комедия на патриарха на българската литература,  прави своята премиера на сцената на  Държавна опера – Бургас. Героите на Иван Вазов ще оживеят на 13 декември, в 19:00 часа, в мига, в който завесите на сцената се вдигнат и разкрият кабинета на министър Никола Балтов и ламтежите на всички просители за държавна служба. Сред колоритните образи са тези на Боздугански, Какавидов, г-жа Терзийска и „скромният” роднина Станчо Квасников, чиято единствена цел е да се домогнат до заветния  пост.

Публиката ще се пренесе в атмосферата от началото на XX век благодарение на декорите на Иван Токаджиев и костюмите на  Чавдар Чомаков.  Те са изработени специално за представлението, което е под режисурата на Александър Текелиев  - директор на Държавна опера – Бургас.

„Посвещаваме премиерата на  “Службогонци” на създателя на  мюзикъла Парашкев Хаджиев. Каня бургазлии да се насладят на един свеж и шеговит поглед върху вечната тема за властта и стремежа към определени позиции. Премиерите са две – на 13 и 17 декември”, каза Александър Текелиев.  Хореографията в спектакъла е дело  на прима балерината на Операта Галина Калчева, която ще накара службогонците да затанцуват по сцената.  Мюзикълът обещава много смях и добро настроение.

Декемврийският афиш на Държавна опера – Бургас продължава с първото дневно представление на „Лешникотрошачката” досега. В  него  голямо участие ще вземат и ученици от балетните паралелки на Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф.Панчо Владигеров” – Бургас (НУМСИ).

„„Лешникотрошачката” се играе традиционно преди Коледа и винаги има интерес към нея. За да могат родителите да доведат децата си,  решихме да я направим през деня в почивен ден. Спектакълът ще се играе  на 15 декември, от 11 часа. Освен балета на Операта участват  ученици от Музикалното училище. Това е голяма школа за тях и възможност да се изявят на сцена”, каза Светлана Кръстева – административен директор на Държавна опера – Бургас.

На 19 декември представлението „Лешникотрошачката” ще гостува и в Сливен на сцената на Драматичен театър ”Ст. Киров ”, като там ще се играе от 19 часа. Интересното е, че в Града на стоте войводи  не е гостувал балет от повече от 20 години. Сега паузата се прекъсва от балета на Бургаската опера и учениците на НУМСИ.

Празничният Коледен концерт е последното събитие от декемврийската програма на Операта. Той се посвещава на 65-годишнината от създаването на детски хор “Милка Стоева” и ще се състои на 20 декември, от 19:00 часа. В него ще вземат участие оркестърът  на Държавна опера – Бургас, детски хор “Милка Стоева” и солисти – възпитаници  на хора.

Собственикът на ЦСКА се отказа да съди клуба, не откри 6 месеца договор за заем

Собственикът на ЦСКА “Лира инвестмънт” оттегли жалбата си срещу клуба, след като не успя 6 месеца да открие оригинала за договора за заем на стойност 100 000 евро. 
Делото бе заведено през май и спечелено с издаването на изпълнителен лист. “Лира” обаче трябваше да представи оригинала на договора и не успя 6 месеца. В същото време съдията обезсил Собственикът на ЦСКА “Лира инвестмънт” оттегли жалбата си срещу клуба, след като не успя 6 месеца да открие оригинала за договора за заем на стойност 100 000 евро. Делото бе заведено през май и спечелено с издаването на изпълнителен лист. “Лира” обаче трябваше да представи оригинала на договора и не успя 6 месеца. В същото време съдията обезсил

Здравната каса одобри рамков договор за денталната помощ за догодина


Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) одобри проект на Национален рамков договор за денталните дейности за 2014 година. 

На извънредно заседание днес беше одобрен и проект на договор за цените на денталната помощ за догодина. Предстои подписването на договорите с Българския зъболекарски съюз. Надзорният съвет одобри и методиките за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ, предложени от управителя на касата д-р Румяна Тодорова. 

Днес...

Александър Груев подсилва Балкан

Ръководството на Балкан реагира бързо на неприятната новина, чеСтанимир Маринов и Мартин Маринов ще бъдат извън игра близо месец. В отбора бе привлечен един от най-добрите български плеймейкъри в последните години - Александър Груев, който днес подписа договор с БК Балкан, предаде bgbasket.com. Бившият национал, който бе капитан на Рилски спортист по времето, когато старши треньор на тима от Самоков беАлександър Тодоров, миналата година изигра много силен сезон в румънския Сибиу. През лятото Груев поднови контракта си, но проблеми, свързани със...

До 40 дни започва изграждането на теленото заграждение по границата със силите на инженерни войски

„В момента се намираме в процедура на окончателно приключване на проекта за теленото заграждение на границата и трябва да започнат процедурите за доставка на материалите. Това каза пред журналисти в парламента министърът на отбраната Ангел Найденов, предаде репортер „Фокус”. 

„Ако не се отиде на максималните срокове, предвидени по Закона ... „В момента се намираме в процедура на окончателно приключване на проекта за теленото заграждение на границата и трябва да започнат процедурите за доставка на материалите. Това каза пред журналисти в парламента министърът на отбраната Ангел Найденов, предаде репортер „Фокус”. „Ако не се отиде на максималните срокове, предвидени по Закона ...

Бритни само по... парфюм

Вижте видеото към песента Perfume

    


ВКБООН настоява правата на бежанците да бъдат зачитани

/КРОСС/След като светът отбеляза Международния ден на правата на човека тази седмица, Агенцията на ООН за бежанците настоява парламентарна комисия за правата на човека в Народното Събрание на България да отстоява правата на търсещите закрила и бежанците в заседанията си по предложените изменения и допълнения към Закона за убежището и бежанците. Правото да се търси убежище в чужди страни от преследване е заложено в Член 14 от Всеобщата декларация за правата на човека, приета от Общото събрание на ООН на 10 декември 1948. Световните лидери тогава решиха да допълнят Хартата на Обединените нации, на свой ред произлязла от жестокостите на Втората световна война, предоставяща рамка с гаранции за правата на всеки човек по света. „За жалост, днес, много търсещи закрила са спрени на границата между България и Турция или настанени в затворени центрове, като че ли са обикновени престъпници," каза Роланд Вейл, Представител на ВКБООН в България, като добави, че зачитането на човешките права на търсещите закрила може да намалее още повече, ако новите изменения се приемат от парламента. "Новият закон предвижда строг режим на задържане с недостатъчни правни гаранции за хората, търсещи международна закрила. Ако бъде приет, това ще повлияе негативно върху закона за бежанците и убежище в България, тъй като няма да съответства с международните и европейски норми и стандарти", каза Роланд Вейл.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване