Коледен базар с лакомства за деца аутисти

Коледен базар отвори врати в зала „22 септември” в Благоевград днес. Ученици от всички класове на Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов” бяха подредили пъстри трапези с уникални по вид, размер и вкус сладки. Не липсваха щандове с картички и коледни украси. Жители и гости на града можеха да закупят от вкусните изкушения или естетически творения на символични цени. Коледният базар е организиран с благотворителна цел, събраните средства ще бъдат предоставени на деца с аутизъм. Едни от първите, желаещи да опитат коледните сладкиши на гимназисти...

Чакаме по-ясен ангажимент от ЕК за "Южен поток"

Стойнев ще говори за това с еврокомисаря Гюнтер Йотингер

    


Ранното пенсиониране може да остане само предизборно обещание на БСП

Пенсионер. Снимка: БГНЕС

Гражданите няма да получат правото да се пенсионират по-рано, както  предвиждаха промените в Кодекса за социално осигуряване, приети от депутатите на първо четене.

Парламентарната социална комисия реши днес, че не подкрепя предложението да се разреши пенсиониране при недостиг на 24 месеца възраст или стаж, но при по-нисък размер на пенсията.

Измененията в Кодекса за социално осигуряване, касаещи ранното пенсиониране, бяха предложени от председателя на БСП Сергей Станишев в края на юни и приети на първо четене на 8 ноември. Това беше и едно от предизборните обещания на левицата.

Въпреки обичайната практика на комисиите да подкрепя измененията на управляващите, днес социалната комисия отхвърли това предложение.

Първоначалният вид на законопроекта предвиждаше гражданите да се пенсионират, ако не им достигат максимум 24 месеца възраст и/или стаж. Предсрочната пенсия щеше да се определя по формулата за нормалната пенсия, като за всеки недостигащ месец намалението щеше да е 0,4%.

При представяне на законопроекта на 8 ноември социалистът Георги Гьоков обясни, че ранното пенсиониране ще спести на държавата разходите за дълготрайно безработни, които често търсят варианти за други социални плащания.

“Това ние наричаме гъвкаво пенсиониране и го намираме за удачна мярка на настоящия момент, още повече, че такава възможност съществува и в някои други държави – членки на Европейския съюз, например Австрия, Белгия, Люксембург и други, в които задължителната държавна пенсионна система позволява на лицата с пълен осигурителен стаж да се пенсионират преди стандартната пенсионна възраст.
Наред с всичко друго аз твърдя, че предложеният законопроект няма да окаже негативни ефекти върху финансовата устойчивост на пенсионната система”, каза тогава Георги Гьоков.

Впоследствие обаче социалистите явно са размислили. Самото гласуване в комисията днес премина при неясни условия. Квесторите бяха записали предварително вота на отсъстващи народни представители, а председателят на комисията Корнелия Нинова често настояваше за повторно преброяване на гласовете.

В крайна сметка присъстващите депутати на “Коалиция за България” подкрепиха идеята на лидера си, но всички от ДПС гласуваха с въздържал се, което на практика провали промените. Интересното е, че на първо четене в пленарна зала ранното пенсиониране бе подкрепено от ДПС.

Решаващо ще е гласуването на промените в Кодекса на труда на второ четене утре сутринта в пленарна зала.

Статията "Ранното пенсиониране може да остане само предизборно обещание на БСП" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Отпускат 14,5 млн. лева за увеличение на 24 клинични пътеки догодина

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) постигнаха съгласие за подписване на Национален рамков договор за 2014-а година. Това се очаква да се случи на 18 декември след одобрение от събора на съсловната организация. Мерките, предприети от Надзорния съвет на касата, които са удовлетворили лекарите, предвиждат от следващата година да бъдат увеличени цените на 24 клинични пътеки, а всеки месец по 5% от оперативния резерв на финансовата институция пък да бъде заделян за болниците. 14,5 млн. лева са предвидени з...

Българската федерация по картинг раздаде годишните си награди

Българската федерация по картинг спорт раздаде годишните си награди на призьорите в отделните класове. На церемонията в столичен хотел председателят на БФКС Йордан Върбицалиев връчи като бонус на шампиона в „Академия за млади пилоти” Паоло Христов чисто нов карт и екипировка за ползване през целия следващ сезон. Класиране за 2013 г. Академия за млади пилоти 1. Паоло Христов – 260 точки 2. Михаил Ангелов – 219 т. 3. Даниел Иванов – 188 т. Mini BG Максим Харалампиев – 413 т. Ангел Валентинов – 409 т. Паоло Христов – 219 т. Mini...

Киевският патриарх предупреди за опасност от гражданска война

Главата на Украинската православна църква, патриарх Филарет, предупреди днес, че в Украйна може да се разрази гражданска война и призова властите да прекратят насилието и да подпишат договора за асоцииране с Европейския съюз, предаде Франс прес. "Насилието може да доведе единствено до радикализиране на протеста и до голям граждански конфликт", заяви той. "За да излезем от кризата, е необходимо да се започне бързо диалог на високо равнище между представители на властите, на опозицията и на гражданското общество", каза той, настоявайки за "морато...

Хафъзов: Не трябва да се политизира въпроса за храмовете културни паметници

Темата за храмовете паметници на културата, не трябва да се политизира. Статутът им на паметници не е проблем те да бъдат стопанисвани от религиозните вероизповедания и да бъдат използвани като храмове. Тезата е на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов, който е член на парламентарната комисия по вероизповеданията. По думите му Главното мюфтийство води 56 дела за около 85 имота в страната, като не всички са религиозни храмове - част от тях били търговски обекти, имало и земеделски площи.В интервю за Дарик Хафъзов не скри изненадата си от внесените от Б...

Задържаха 12 тона спирт без платен акциз при спецакция

Тази нощ, при проведена съвместна специализирана полицейска операция между Главна дирекция „Национална полиция Тази нощ, при проведена съвместна специализирана полицейска операция между Главна дирекция „Национална полиция" и Областната дирекция на МВР - Благовеград, е пресечен нелегален канал за доставка на спирт. Това съобщи за „Фокус" главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Задържани са 12 тона спирт без платен акциз.

Кран падна в супермаркет, уби и затрупа хора

По непотвърдени данни един човек е загинал, когато строителен кран падна и разруши супермаркет в град Бад-Хомбург, в германската провинция Хесен. Има пострадали.

Кабинетът определи официалните празници за вероизповеданията


Правителството определи дните на религиозните празници през 2014 г. на вероизповеданията, различни от православното. Датите са съгласувани с ръководствата на религиозните общности в България, съобщиха от правителствената информационна служба.

Съгласно Кодекса на труда и Закона за държавния служител служителите и работниците от тези вероизповедания могат да ползват по свой избор част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници.

Празниците на...

Станимир Стоилов: Имаме какво да си връщаме на "Берое"


"Ботев" (Пловдив) ще търси възмездие срещу "Берое" заради загубите в последните двубои със старозагорци, заяви старши треньорът на отбора Станимир Стоилов.

Двата състава ще се изправят един срещу друг в четвъртък от 14.00 часа на стадион "Христо Ботев", а основните притеснения за наставника на домакините са свързани със състоянието не терена.

"Все още не сме започнали пълноценна подготовка за двубоя, тъй като терените са заснежени. Имаме какво да им връщаме заради...

Готов е идейният проект за магистралния участък София-Калотина

България е готова с идейния проект за изграждане на участъка София-Калотина от бъдещата магистрала София-Ниш, съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов след пленарното заседание с делегацията на сръбския премиер Ивица Дачич. Автомагистралата трябва да бъде готова до средата на 2016-та година, а финансиране ще се търси  по линия на европейския инструмент "Кънектинг Юро Фасилитис", който покрива 50 процента от стойността на проектите. Българският участък от 31 километра ще струва около 70 милиона евро, уточни Папазов. "Готови сме с идейния п...

МС оряза щатните бройки в администрацията си със 7,42%

С новите редакции се разграничават ясно функциите на двете дирекции

Eтикет за Община Поморие

Община Поморие вече е носител на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво, съобщиха от пресцентъра там. Той беше присъден от независими експерти, на семинар за обмен на идеи между общините в град Троян. В дискусията взеха участие представители на местни управления, вече получили Етикета. Заместник-кметът на Поморие по „Бюджет и финанси” Янчо Илиев и секретарят Тони Митев представиха програмния продукт „ПРОК” - гаранция за прозрачно управление на финансите. <...

От тази вечер охрана в Спешното отделение

От тази вечер в Спешното отделение на старозагорската болница ще има въоръжена охрана, която ще осигури безопасни условия за работа за персонала. Отделението е сред най-натоварените звена в болницата и в него дневно се преглеждат по 60-70 пациенти като по-голямата част от тях се насочват за хоспитализация. Последният инцидент в Спешното стана около 4:30 часа в неделя. Тогава пиян мъж нападна дежурния лекар - 26-годишният д-р Тодор Банов. "Това е ежедневие и стана част от работата ни - да сме нападани, обиждани, бити. Не можем да работим спокойн...

Румънският парламент отхвърли златодобивния проект в Рошия Монтана

Промените в минното законодателство щяха да позволят на канадската компания Gabriel Resources да построи най-голямата отворена златна мина в Европа

    


Строителен кран падна върху магазин в Германия

Строителен кран падна върху оживен супермаркет от веригата "Алди" в германския град Бад Хомбург, провинция Хесен, и разруши частично сградата, предаде ДПА. По първоначални данни един човек е загинал, а петима са ранени, като най-малко двама - тежко.

Емил Димитров: Цветанов и Фидосова редиха листите на ГЕРБ

/КРОСС/ Листите на ГЕРБ бяха наредени от Цветан Цветанов и Искра Фидосова. Листите на ГЕРБ наредиха Цветан Цветанов и Искра Фидосова. Несериозно е да се казва, че има дружинни ръководители, които правят нещо зад гърба на Борисов и Цветанов. Това обяви в интервю за БНР бившият депутат на ГЕРБ Емил Димитров. Ще ви кажа кардинално кой написа листите и не му прави чест да се крие зад Изпълнителна комисия. Листите бяха тотално наредени от Цветан Цветанов и Искра Фидосова. 2009-а бяхме в Банкя при г-н Борисов с г-н Цветанов и моя милост, когато се подреждаха листите за парламента 2009-а. Тогава Цветан Цветанов държеше Светлин Танчев да е водач на листата. Аз нямах претенции, даже казах, че мога да съм пети, защото гарантирах, че ще вкараме 4-ма плюс мажоритарен. Тогава Борисов се наложи аз да водя листата и да бъда мажоритарен. Оттам тръгна и прословутата ни "любов с Цветанов". Аз не съм имал претенции. Явно той го прие доста лично, разказа Димитров. Ако Цветанов е търсил за листите зависими хора, това няма да учуди никой, защото това му е стил на работа. Както виждате - тези, които не сме зависими, казахме, че в партия, в която политиката се определя от Цветанов и Фидосова, нямаме място и си тръгнахме. Аз му казах на Борисов през октомври 2012-а, че ако Цветанов и Фидосова определят правилата за бъдещите парламентарни избори, аз няма да участвам, допълни бившият депутат

Европейската здравна карта ще важи 2 години

Европейската здравноосигурителна карта, която ни гарантира спешна и неотложна помощ в ЕС, ще важи не за една, а за две години.
Това предвижда промяна в Закона за здравното осигуряване, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Поправката е продиктувана от гласувания през октомври т.г. пакет от мерки на правителството за намаляван Европейската здравноосигурителна карта, която ни гарантира спешна и неотложна помощ в ЕС, ще важи не за една, а за две години. Това предвижда промяна в Закона за здравното осигуряване, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Поправката е продиктувана от гласувания през октомври т.г. пакет от мерки на правителството за намаляван

Най-популряните музикални клипове на 2013 година

/КРОСС/ YouTube обяви днес кои са най-популярните музикални клипове, качени в платформата през 2013 година. На първото място е PSY, но не с Gangnam Style, а с втората му песен "Gentleman", която се оказва също толкова популярна и привлекателна. Две от песните на Майли Сайръс заемат съответно второ и трето място. Топ музикални видео клипове за 2013 година1. PSY - "GENTLEMAN 2. Miley Cyrus - "Wrecking Ball" 3. Miley Cyrus - "We Can't Stop" 4. Katy Perry - "Roar (Official)" 5. P!nk - "Just Give Me A Reason ft. Nate Ruess" 6. Robin Thicke - "Blurred Lines ft. T.I., Pharrell" 7. Rihanna - "Stay ft. Mikky Ekko" 8. Naughty Boy - "La La La ft. Sam Smith" 9. Selena Gomez - "Come & Get It" 10. Avicii - "Wake Me Up"   

Харизанов възнамерявал да напусне страната

Прокуратурата отново е поискала постоянен арест за бившия шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов по разследване за продажба на скрап, съобщи bTV.
Той е с мярка за неотклонение "парична гаранция", но свидетели твърдят, че възнамерявал да напусне страната.
Харизанов е бил принудително заведен от служители на СДВР в Софийския районен съд, Прокуратурата отново е поискала постоянен арест за бившия шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов по разследване за продажба на скрап, съобщи bTV. Той е с мярка за неотклонение "парична гаранция", но свидетели твърдят, че възнамерявал да напусне страната. Харизанов е бил принудително заведен от служители на СДВР в Софийския районен съд,

Строителен кран падна върху супермаркет в Германия

Строителен кран падна върху оживен супермаркет в германския град Бад Хомбург, провинция Хесен, и разруши частично сградата, предаде ДПА. По първоначални данни от разследването един човек е загинал. Петима са ранени, най-малко двама от тях - тежко, съобщи говорител на полицията. Пострадалите са откарани с хеликоптери в болница, допълва БТА. Говорител на пожарната заяви, че няколко души са затрупани. Кранът е бил разположен в парцел до супермаркета. На място работят служители на пожарната и...

Папа Франциск е личност на годината на списание "Тайм"

Той е оказал най-голямо влияние на световните събития през 2013 г.

    


Чики-рики, Че Гевара...

/КРОСС/ Тия дни взех да се чувствам предпразнично...Дали защото пред блока ми започнаха да копаят с цел да строят детска площадка.Дали защото в центъра на София се появи коледно дърво.Дали защото „Ласт кристмас" и „Джингъл белс" взеха да диктуват музикалните събития по всички радиостанции.Не знам кое от всички събития, или пък всичките накуп, но настроението ми безпричинно се приповдигна до степен на трескаво малоумие с лек елемент на кататоничен ступор и безпричинна радост от живота. Ето, да вземем за пример тази сутрин.Цял един Фейсбук седи и се възмущава на снимките на голия Волен от някакъв плаж в Куба.Цял един Фейсбук изригва възмутено, поради участието на Деница Гаджева в сутрешния блог на една от ефирните телевизии на KLETA MAJKA BALGARIQ.А аз седя и си припявам - „Гуантанамера...ОООО, Гуантанамераааа!!!".К‘во толкова бе - отишъл човека на плаж.Първо - по този начин той бойкотира лошия бюджет.Второ - по този начин той се обявява срещу лошите империалисти от USA.И трето - хайде да не се лъжем - и по-гол сме го виждали на снимки.Какво толкова. Могъл - отишъл. Днес в Куба, утре в Йемен, други ден - във Виетнам. А, като казах Виетнам, днес пък „достойните и истински, десни, арийски издания от жълтите плочки" са заложили на новина от... Виетнам

Д-р Лидия Маринова: Надяваме се лекарите от Тубдиспансера във Варна да оттеглят молбите си за напускане

Надяваме се лекарите от Тубдиспансера във Варна да оттеглят молбите си за напускане. Това каза за Радио „Фокус” – Варна д-р Лидия Маринова, зам.-кмет в община Варна. Тя посочи, че след свикано спешно заседание е било взето решение да бъде отпусната сумата от 150 000 лв.

Руски вестник: "Газпром" намери съюзници в Европа

България, Словения и Унгария, през които ще мине основната част от газопровода "Южен поток", възнамеряват в единен фронт да защитят проекта по време на срещата на министрите на енергетиката на страните от ЕС в четвъртък в Брюксел. Това пише руският вестник "Комерсант" в сряда под заглавие ""Газпром" намери съюзници в Европа". Рязко засилилият се в последно време европейски натиск върху проекта може да намалее след като в края на годината Литва отстъпи председателството на ЕС на Гърция, която сътрудничи активно с Русия и обмисляше участие в "Южен поток", пише изданието, като се позовава на свои източници на информация. То припомня вчерашната среща в Москва между премиерите на Русия и Словения Дмитрий Медведев и Аленка Братушек, чиято основна тема бе съдбата на руския газопровод. В интервю за "Комерсант" Братушек казала, че в четвъртък този въпрос ще се обсъжда на среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер с участието на всички европейски страни, през които трябва да премине "Южен поток". Тя подчертала, че в момента на подписването си междуправителственото споразумение между Словения и Русия за "Южен поток" е съответствал на законодателството на ЕС. Нейната позиция вчера почти дословно повтори българският министър на енергетиката Драгомир Стойнев, казвайки, че "Южен поток" отговаря на изискванията на българското законодателство, което пък напълно съответства на европейското, пише "Комерсант". Вестникът добавя, че в края на ноември България, Словения и Унгария са се договорили да отстояват пред регулатора единна позиция по "Южен поток". Европейската комисия, продължава вестникът, която по отношение на проекта досега заемаше неутрална позиция, миналата седмица неочаквано заяви, че междуправителствените споразумения, свързани с него и сключени от шест страни членки на ЕС (Словения, България, Унгария, Австрий, Хърватия и Гърция) и от Сърбия, не съответстват на европейското законодателство. Регулаторът заплашва да блокира работата на газопровода, когато той бъде построен. Пред "Комерсант" представител на Йотингер потвърдил, че за четвъртък е планирано поредното заседание на Енергийния съвет на АС, на което се очаква да присъстват всичките 28 министри на енергетиката от страните в съюза. Той обаче нито потвърдил, нито опровергал плановете за обсъждане на ситуацията около "Южен поток", пояснявайки, че дневният ред на заседанието още се съставя. "Европа ще получи газ, не се съмнявайте", припомня "Комерсант" вчерашното изявление на Дмитрий Медведев. По негово мнение юридическата позиция на Русия е силна, понеже международните договори имат приоритет пред законодателството на ЕС, което трябвало да се разглежда като национално. Същевременно руският премиер допусна възможност за компромис, който може да има или юридически характер или да бъде на границата между правото и икономиката. Според завеждащата отдела за нефт и газ в Института за енергийни изследвания към Руската академия на науките Татяна Митрова съдбата на борбата на еврокомисията с "Южен поток" ще бъде решена от юристите и Брюксел няма други лостове за натиск освен да се обърне в съда на ЕС. "Финансовата помощ в рамките на европейските програми, която се предоставя, например, на България, е по-малка, отколкото ефектът за местната икономика от прокарването на газопровода и приходите от транзита", предполага тя пред изданието. Негов източник в дипломатическите кръгове пък предположил, че позицията на ЕС за "Южен поток" до голяма степен е свързана с факта, че сега председател на ЕС е имащата отдавна конфликт с "Газпром" Литва. Но от Нова година председателството преминава към Гърция, която има свое междуправителствено споразумение по газопровода (макар че в края на краищата маршрутът му така и няма да мине през гръцка територия) и е заинтересована от руски инвестиции. Освен това може да се промени и персоналният състав на Еврокомисията, посочва изданието и цитира Митрова, според която съпротивата на Брюксел срещу "Южен поток" в голяма степен е свързана и с личната позиция на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Експертката като цяло не вярва, че ЕС ще стигне до наистина сериозен конфликт с "Газпром".

Спряха движението по пътя Димитровград- Хасково

Този следобед бе затворен пътя Димитровград – Хасково заради взривни дейности до разклона на с. Крепост. Причината бе, че текат работите по изграждането на автомагистрала “Марица” .

 

 

 

 

 

 

Пътят бе затворен в късния следобед в периода от 15 до 16 часа. Опашка от коли и в двете направления се бе образувала на два пъти като шофьорите трябваше да изчакат по 15 минути. Сред тях имаше такива, които недоволстваха.

Голяма част от водачите не бяха осведомени защо трябва да преустановят движение.

Проблем с трафика на автомобили и в двете направление вече нямаше след 16 часа,тъй като взривните дейности бяха приключили

В петък  се очаква отново да има преустановяване на движението следобяд.

 

 

Репортаж гледайте в новините

 

    Анжелина Янева

 

 

 

 

 

Започваме преговори с Уестингхаус за 7-ми блок на АЕЦ

На Драгомир Стойнев е възложено да организира, координира

Детска футболна школа в Стара Загора ще създава нови звезди

От месец и половина насам близо 350 деца, на възраст от 3 до 10 години в Стара Загора, тренират в специализирана школа по футбол, където усвояват азбуката на най-популярния спорт и формират индивидуални умения по уникален и забавен начин. За удобство на родителите, уроците по футбол се провеждат срещу символична такса в спортните зали на детските и учебните заведения, под ръководството на квалифицирани треньори от Детски футболен клуб „Атлет". Община Стара Загора, Професионален футболен клуб „Берое" и ДФК „Атлет" обединиха усилията си за създав...

Бойко Великов официално шеф на БОРКОР

Той заменя на поста Елеонора Николова

Папа Франциск "Личност на годината" на "Тайм" за 2013-та

"Народният папа", така озаглви статията си престижното списание

Apple отбягва Bitcoin, докато не се изясни статутът на валутата


Огромният интерес към виртуалната валута Bitcoin съвсем естествено кара и създателите на приложения да желаят да се възползват от нея. Те обаче биват посрещнати от мълчаливата, но твърда позиция на Apple - приложения и услуги, обвързани по какъвто и да било начин с Bitcoin не се приемат, съобщава онлайн изданието Tech Crunch.

Причината е по-скоро юридическа. Компанията разполага с бизнес за стотици милиарди долари и работи в целия свят. Това означава, че трябва да се съобразява със...

В Министерството на икономиката ще бъдат съкратени 7.42% от бройките


С промяна в Устройствения правилник на Министерството на икономиката и енергетиката правителството съкрати 159 щатни бройки или 7.42% от общата численост на персонала.

Правителствената пресслужба напомня, че това е второ съкращения във ведомството след като през септември бяха закрити 10 работни места. 

Ще бъдат преобразувани две дирекции. На мястото на звената "Бизнес среда и политика за малките и средни предприятия" и "Инвестиции, иновации и предприемачество" ще има две...

ГАРБ: Генка и Косьо са по-гледани от Ани и Виктор

Според ГАРБ най-много зрители пият сутрешното си кафе с bTV

bTV oстава безспорен лидер сред телевизиите през ноември, като държи първите 13 позиции в Топ 50 на най-гледаните програми. Централните новини на медията са гледани от два пъти повече зрители от тези на прекия й конкурент Нова. Повече зрители събира и сутрешният блок спрямо “Здравей, България”.

Това отчита месечната класация на пийпълметричната агенция ГАРБ, разпространена от bTV.

Преди дни конкурентната агенция за измерване на рейтинги “Медиарисърч” съобщи, че двете най-големи телевизии са били с почти еднакъв рейтинг през ноември, като bTV има лек превес при общата аудитория над 4-годишна възраст, а Нова – при зрителите между 18 и 49 години.

И двете агенция обаче посочват, че най-гледан през изминалия месец е бил турският сериал “Огледален свят”, излъчван по bTV. ГАРБ дава много по-висок резултат на риалити шоуто “Африка” спрямо “Биг Брадър” (с пазарен дял съответно 30 и 22), докато според “Медиарисърч” те имат сходен брой зрители.

Новините на bTV в 19:00 ч са следени от 44% от зрителската аудитория (1,1 млн. души), докато централната емисия “Календар” на Нова събира половин милион души пред екрана (20%), отчита ГАРБ.

Сутрешното шоу на Нова с водещи Ани Цолова и Виктор Николаев има дял 28,9 от гледащите телевизия по това време на деня (или около 252 000 зрители), докато “Тази сутрин” с Генка Шикерова и Константин Караджов е гледана от 27 на сто от зрителите (около 331 хиляди души).

Статията "ГАРБ: Генка и Косьо са по-гледани от Ани и Виктор" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

За 3 г. сръбските железници ни връщат дълг – €5 млн.

Магистрала ще свърже София и Белград, също след 3 години

    


Питър Гейбриъл намекна за първи нов албум след повече от десетилетие


Питър Гейбриъл, напоследък отдал се на концерти, посветени на емблематичния му албум от 1986 г. So, намекна, че може да се очаква напълно ново издание от него в близко бъдеще. В интервю за сп. "Ролинг стоун" той казва, че е крайно време да се изолира от страничните си проекти и да се посвети изцяло на недовършените си нови песни.

Някои от тях датират още от 2005 г., когато той анонсира албума I/O, като заглавието остава в сила. "Имам около 20 нови песни, но продължавам да работя и...

Бизнесът ще наема по-малко хора в началото на 2014 г.

Новата година няма да започне с добри новини за безработните. Търсенето на служители ще спадне през първото тримесечие на 2014-а, показва изследване на българския офис на международната компания за подбор на кадри “Менпауър” сред 750 компании в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.                  
Новата година няма да започне с добри новини за безработните. Търсенето на служители ще спадне през първото тримесечие на 2014-а, показва изследване на българския офис на международната компания за подбор на кадри “Менпауър” сред 750 компании в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

12 000 литра етилов алкохол, без платен акциз, откриха служители на ГД „Национална полиция“

По първоначални данни, размерът на налога към държавния бюджет е за 126 500 лева

Какви са предизвикателствата пред веригите за хамбургери в Африка?

Веригата на доставките е деформирана заради липсата на продукти, вода, хладилници, както и заради високите производствени разходи

    


Ма, каква държава, бе?*

Автор: Полина Паунова, Медиапул

Изследване на неколониалните държави. Такова обяснение дадоха народните представители от “Атака“ Деница Гаджева и Илиян Тодоров за екскурзията си заедно с Волен Сидеров до Куба, докато парламентът обсъжда и приема Закона за държавния бюджет. Разбира се, всеки уважаващ себе си рисърч трябва да бъде подкрепен с известна доза емпирични данни – плаж под жаркото хаванско слънце, кубински ром и пури. Последните две ги няма на снимков материал, така че за тях можем само да предполагаме.

За пътуването пък очаквано са виновни медиите – показват само колониални държави, което, видите ли, принудило националистите не с какви да е, а с лични средства да се впуснат в изследване на кубинския модел.

Подобни „мисии“ предстоят и в Китай, Русия, Венецуела и Сирия. Оттам, очевидно българските националисти ще черпят „добри практики“. Така и така колегата им коалиционен партньор – Страхил Ангелов (БСП), вече обяви, че България трябва да си сътрудничи с Башар Асад.

Но да се съсредоточим над по-приятни дестинации. Не е ясно как точно са подредени антиколониалните пътешествия на „Атака“, но със сигурност за предпочитане е Венецуела. Развлеченията там са доста по-приятни отколкото предоставяното от колониална Белгия – сафари с тапи за шампанско. Плажовете на южноамериканската държава позволяват доста по-широка емпирика, отколкото разговор с някой руски мужик, при минус 20 градуса. Пък и какво точно срещу колониализма ще каже Москва?

Естествено, после самоотвержената Деница Гаджева ще похвали Сидеров за прекрасния външен вид за възрастта му и с присъщата реторика на „Атака“ ще сведе аргументите в защита на антиколониалното изследване, до: „Ма, какви плажове, бе?“.

Същата реплика може да се отнесе и към държавата.

Ма, каква държава, бе?

Държава, в която Деница Гаджева и Волен Сидеров минават за „национално отговорни“, защото крепят правителството на най-големия си, по техните думи, политически враг – ДПС. Вместо да минат просто за националисти, докато обясняват, че сирийските бежанци са канибали?

Ма, каква държава, бе?

Държава, в която някак незабелязано и по лични причини, заради високо напрежение шефката на ДКЕВР подава оставка, насред народолюбиви обещания на енергийния министър за „поредно поевтиняване на цената на тока“.

Ма, каква държава, бе?

Държава, в която опорните точки на властта представят протестиращите срещу нея като хора, които „не са съвсем наред с главата“.

Държава, чийто премиер половин година не успява да отговори на елементарен въпрос, съставен от една единствена дума: „Кой?“.

Държава, в която опозиционните депутати на ГЕРБ с мистични прокурорски обвързаности напускат парламентарната си група, защото едва след като пет години Бойко Борисов започваше всяко изречение с „Аз“, осъзнали, че той е недемократичен и авторитарен.

Държава, в която опозиция и управляващи се надпреварват да се обвиняват в мафиотизиране, а имената на реалните им бизнес поръчители и покровители остават неизговорени.

Държава, в която високопоставен парламентарист и зам.-председател на управляваща партия напуска по „лични причини“ политиката, а два дни по-късно го обвиняват в пране на пари. И единственият важен въпрос за всички се свежда до това: имало ли е теч на информация към него?

Държава, в която студентите искат оставката на правителството, а правителството от своя страна организира студентски награди, за да стимулира послушанието на контрависшистите.

Държава, в която, за да се преустанови порочната практика с поголовно подслушване, се отпускат два пъти повече пари за … подслушване.

Държава, в която външният министър във Facebook честити 9-ти септември, а забранява на служителите във МВнР да ползват социални мрежи.

Ма, каква е тая държава, бе?

Такава. В катарзис. Люшкаща се между една „местна“ диктатура и друга. И двете носещи едно и също мустакато лице. Държава, която досущ като Волен Сидеров, е готова да загърби колониализма в лицето на Европейския съюз и да потърси действащи модели … в Русия, Китай, Венецуела и Сирия.

И докато антиколониалният Сидеров е основен темел на настоящото управление, в Украйна хора се бият, за да получат шанс за европейски път. Вероятно колониален.

Ние пък, съвсем антиколониално, търсим всевъзможни начини да кривнем от него.

Днес Волен Сидеров пътува за Китай. След това, по думите на депутата Илиан Тодоров, лидерът на „Атака“ е планувал посещение на Венецуела. Местните там твърдят, че 80 на сто от тях са бедни, а останалите 20 на сто са избягали. Почти сме въвели техния държавен модел, липсват ни само калашниците.

Как така – каква държава, бе? Държава, която се крепи на гласа на Деница Гаджева.

*Репликата „Ма, какъв плаж, бе?“ принадлежи на народния представител от „Атака“ Деница Гаджева и е произнесена в отговор на въпрос бил ли е Волен Сидеров на плаж в Хавана, докато Народното събрание гласува Законът за държавния бюджет.

** Текстът е публикуван първо в Mediapool

The post Ма, каква държава, бе?* appeared first on Noresharski.com.

Властта се опитва изкуствено да държи цените на тока!

Борисов: Анжела Тонева знае колко катастрофални ще са последиците

    


Отново поискаха постоянен арест за Харизанов, възнамерявал да напусне страната

Прокуратурата отново е поискала постоянен арест за бившия шеф на Прокуратурата отново е поискала постоянен арест за бившия шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов по разследване за продажба на скрап, съобщи bTV. Той е с мярка за неотклонение "парична гаранция", но свидетели твърдят, че възнамерявал да напусне страната. Харизанов е бил принудително заведен от служители на СДВР в Софийския районен съд,

Ще накуцва ли вторият крак на банковия съюз?

Дилемата в Европейския съюз в момента е как да се запази агнето цяло и вълкът да остане сит едновременно. Вече се превръща в традиция на трудните задачи да се търси междуправителствено решение. Така се получи с фискалния пакт, а с втория стълб на банковия съюз се върви към нещо дори още по-сложн ...

Истина или лъжа: Ирина Флорин във връзка с Пламен Медаров след "ВИП Брадър"

Ирина Флорин има близки интимни отношения с бившия си съквартирант от “ВИП Брадър” Пламен Медаров, пише жълт вестник. Двамата били неразделни, откакто излезли от риалити формата. Всеки ден двамата си правели компания на обяд, а вечер задължително ходели заедно по светски събития. Съседите на певицата дори често засичали сутрин бизнесмена на излизан Ирина Флорин има близки интимни отношения с бившия си съквартирант от “ВИП Брадър” Пламен Медаров, пише жълт вестник. Двамата били неразделни, откакто излезли от риалити формата. Всеки ден двамата си правели компания на обяд, а вечер задължително ходели заедно по светски събития. Съседите на певицата дори често засичали сутрин бизнесмена на излизан

Делото „Белнейски” отново отложено

Делото Белнейски отново влезе във Върховния касационен съд, но беше отложено. Причината - подсъдимият за убийството на Росица и Христина Белнейски - Лазар Колев поиска време, за да се запознае с материалите срещу него. Досега Лазар Колев получи две доживотни присъди, а Върховният съд върна делото върна на по- долната инстанция - Пловдивския апелативен съд - за изясняване на факти.

Евтиният McLaren P13 ще струва от 143 300 евро

От доста време се говори за базов модел на производителя на супер спортни автомобили. Е, сега McLaren официално потвърди, че цената на мощния 444 к.с. Р13 ще започва от 143&nbsp;300 евро. Това съобщение идва само с тази скица на бъдещия модел, който ще се появи през 2015 г., а за пръв път от плът и кръв вероятно ще го видим на салона в Париж през септември догодина. Вероятно през 2016г . ще се появи и Sрider версията с твърд сгъваем покрив. Бъдещият P13 ще разчита на същата карбонова конструкция като на по-мощните и поскъпи 12C и Р1. Задвижването ще идва от познатия 3,8-литров V8, но мощността му ще е &bdquo;само&ldquo; 444 к.с. Благодарение на бюджетния си модел, чиято цена в Европа ще започва от 143 300 евро, а в САЩ от $197&nbsp;000.

Открити са сериозни нарушения в управлението на НДК през последните години

За 2013 г. приходите намаляват с над 1 млн. лева заради некомпетентно управление на двореца, заяви зам.- министърът на културата Велислава Кръстева

    


Миков се срещна със сръбския премиер Ивица Дачич

/КРОСС/ Защо да не помислим за европейско проектиране за развитие на пограничните райони, населявани от българско малцинство, предложи председателят на 42-рото НС Михаил Миков при срещата си със сръбския премиер Ивица Дачич на 11 декември 2013 г. Когато такива въпроси се поставят заедно, ще бъдем по-силни и ще ни преценяват по друг начин, допълни още той. Сръбският премиер категорично сподели позицията му и добави, че трябва да се активизират съвместни проекти в различни сфери. „Политически нерешени неща между нас няма, отношенията между България и Сърбия са пример за добросъседство", каза още председателят на парламента Михаил Миков. Той изрази безрезервната подкрепа на България за членството на Сърбия в Европейския съюз. Имаме своите трудности в преодоляването на кризата, но има различни формати, в които, ако сме заедно, гласът ни може да се чува по-силно в Брюксел, каза Михаил Миков. „Подкрепяме позицията на България, когато става дума по въпроса за Шенген. Знаем как изглеждат тези двойни стандарти - едни принципи важат за едни, а за други - не. България е покрила и технически, и политически условията за Шенген", бе категоричен сръбският премиер.Той изрази мнение, че ако сега страните-членки на Европейския съюз трябва наново да извървят процедурите за влизане в съюза, половината не биха я издържали

Арестуваха бившия шеф на „Напоителни системи"

/КРОСС/ Състав на Софийския районен съд с председател Мария Дончева, ще разгледа искане на Софийската районна прокуратура за изменение на мярката за неотклонение на бившия шеф на „Напоителни системи" ЕАД Георги Харизанов в „задържане под стража".  Харизанов е обвинен в сключването на неизгодни сделки за продажбата на скрап на цени, значително по-ниски от пазарните. По това досъдебно производство на Харизанов е наложена „парична гаранция" в размер на 5 хил. лв.  Прокуратурата настоява за по-тежката мярка, поради разкриване на нови обстоятелства в разследването, които сочат опасност той да осуети наказателното преследване. Бившият шеф на „Напоителни системи" е арестуван по разпореждане на Софийската районна прокуратура, потвърждават от СДВР.

Лекарите и НЗОК се разбраха за Националния рамков договор

Предколедно споразумение постигнаха Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за подписването на Национален рамков договор за 2014 година, съобщи TV7. 

От Надзорния съвет на касата са решили от следващата година да бъдат увеличени цените на близо 30 клинични пътеки, а всеки месец по 5% от оперативния резерв Предколедно споразумение постигнаха Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за подписването на Национален рамков договор за 2014 година, съобщи TV7. От Надзорния съвет на касата са решили от следващата година да бъдат увеличени цените на близо 30 клинични пътеки, а всеки месец по 5% от оперативния резерв

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване