Кабинетът ще определи кога ще почиваме през 2014 г.

Министрите ще определят официалните почивни дни и религиозни празници през 2014 г. на днешното правителствено заседание. Предложението е внесено от министър-председателя и с нещо ще се уточнят официалните празници, отработвания и почивни дни през следващата година.

3,6 г. затвор за директорката на дома за деца в Асеновград

Районният съд в Асеновград осъди на 3 г. и 6 месеца затвор директорката на дома за деца „Таню войвода" в града Весела Симеонова за насилствено отнемане на лична свобода на малолетни и непълнолетни лица, съобщи в. "Марица".

Гаджева: Сидеров може да си позволи да ходи на плаж, за разлика от тюлена Борисов и Фидосова

Деница Гаджева

“Волен Сидеров може да си позволи да ходи на плаж, за разлика от тюлена Борисов и Фидосова”.

Това каза по телефона в ефира на Нова тв депутатката от Атака Деница Гаджева по повод посещението на националистите в Куба.

Така депутатката похвали добрата физика на Волен Сидеров за възрастта му.

Разгневена, Гаджева сподели, че може да предостави по-хубави плажни снимки на Сидеров от българското Черноморие.

„Много хора го харесват и ще продължават да го харесват”, заяви Гаджева.

На въпросите защо и с какви средства Атака са били в Куба, Гаджева отговори, че атакистите са били на работно посещение платено с лични средства.

„В Куба бяхме на официално посещение. Там се срещнахме с г-жа Йоланда Ферер, която е част от управлението на държавата Куба”, заяви Гаджева.

Статията "Гаджева: Сидеров може да си позволи да ходи на плаж, за разлика от тюлена Борисов и Фидосова" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Отец Иван от Нови хан: Уморих се от глупости и нападки

„Мисля, че хора от Нови хан ме нападат. Хората от моя дом не пречат на никого в Нови Хан. Те пишат такива глупости, че чак ме е срам да ги чета", сподели пред Нова телевизия отец Иван.

Той съобщи, че вече домът е посъбрал хранителни продукти. Отец Иван каза, че все още има нужда от консерви и маргарин. „Трябват ни и пари, защото идват сметките з „Мисля, че хора от Нови хан ме нападат. Хората от моя дом не пречат на никого в Нови Хан. Те пишат такива глупости, че чак ме е срам да ги чета", сподели пред Нова телевизия отец Иван. Той съобщи, че вече домът е посъбрал хранителни продукти. Отец Иван каза, че все още има нужда от консерви и маргарин. „Трябват ни и пари, защото идват сметките з

Макар и с неохота, пленарният ден отново стартира

С кратка пауза и притеснение за липса на кворум

Румен Гечев: Изпълнихме 80% от предизборните си обещания

"ГЕРБ имаха добро наследство, но се държаха неадекватно"

    


Гаджева: Сидеров може да си позволи да ходи на плаж

Гаджева се разгневи от въпросите защо депутати от „Атака” са били на плаж в Куба, докато в България се разглежда бюджетът за следващата година

Арестуваха четирима иманяри във Видинско

Те са хванати, докато са копаели в античния град Рациария

    


Следствен експеримент доказва убиеца на Георги Илиев

/КРОСС/Главният секретар на МВР не изключи възможността бивши служители на министерството да бъдат разпитвани във връзка с проверката за сключвани неизгодни договори в МВР. В интервю за БНР тази сутрин той уточни, че ако се наложи, това ще бъде направено за всички, които са били пряко или косвено свързани с темата: "Ще се проверява дотолкова, доколкото е необходимо, за да излезе цялата обективна истина по случая. Не бива да се концентрираме, че е губило МВР. Случаят е много по-глобален, губило е българското общество". "На практика с парите на българския данъкоплатец се формира бюджетът на МВР и в последствие вместо тези служители да извършват реална дейност по охрана на обществения ред, те работят и реагират на сигнали на частни охранителни фирми. Това е същественият проблем и наистина поетата реформа от министър Цветлин Йовчев вече е обезпечена с конкретни предпоставки да се случи", каза главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров в коментар на разкритието, че частни охранителни фирми източвали с години пари от МВР. По отношение на факта, че договорът е подписан от бившия министър на вътрешните работи Михаил Миков през 2008-а година, главен комисар Лазаров заяви: "Аз не мога да отговоря как е функционирала субординацията на МВР през 2008-а година. Но в крайна сметка става въпрос за десетки договори и това е основата на проблема, че всъщност имаме грешно заложен фундамент в системата на МВР"

Пъстър коледен карнавал ще се проведе в Благоевград

Празничен карнавал ще се проведе в Благоевград. Емоционалната проява започва от 14.00 часа в Младежки дом. Празникът за децата е организиран с участие на Обединен детски комплекс. Подготвени са много забавни и екологични игри и коледен маскарад. Над 50 деца от Детската редакция „Хей, хлапета”, клубовете „Екозвън” и „Екологичен калейдоскоп” към ОДК ще се включат в празничната забава. "Коледен блясък", усмивки и настроение ще бъда събрани в зала "Яворов" от 19.00 часа. "Коледен блясък" е заглавието на самостоятелния концерт на танцов клуб...

Продадоха най-известния портрет на Джейн Остин

/КРОСС/ Международната аукционна къща Сотбис е продала портрет на Джейн Остин за 164,500 паунда, известен с това, че е единственият, който се доближава до истинската същност на писателката, съобщи The Guardian. Племенникът на Остин - Лий, викарий на Брей, поръчал картината през 1869 година, повече от 50 години след нейната смърт. Портретът бил направен въз основа на скица,нарисувана от сестрата на писателката - Касандра. Оригиналният портрет е бил възпроизвеждан безброй много пъти, а гравюра от него ще бъде използвана за банкнотата от 10 британски паунда.  Преди да бъде продадна картината се е препредавала от поколенията в семейството на Остин. 

Отец Иван от Нови хан: Уморих се от глупости и нападки

„Мисля, че хора от Нови хан ме нападат. Хората от моя дом не пречат на никого в Нови Хан. Те пишат такива глупости, че чак ме е срам да ги чета „Мисля, че хора от Нови хан ме нападат. Хората от моя дом не пречат на никого в Нови Хан. Те пишат такива глупости, че чак ме е срам да ги чета", сподели пред Нова телевизия отец Иван. Той съобщи, че вече домът е посъбрал хранителни продукти. Отец Иван каза, че все още има нужда от консерви и маргарин. „Трябват ни и пари, защото идват сметките з

Найденов: Следващият, който ще напусне ГЕРБ, е Цветанов

Още отцепници от ГЕРБ ще има, прогнозира в студиото на БНТ Мирослав Найденов. Според него най-вероятно следващият напуснал депутат ще бъде Цветан Цветанов. Знак за това е, че за първи път Бойко Борисов говори за промяна на ръководството и изпълнителната комисия на партията.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Р Още отцепници от ГЕРБ ще има, прогнозира в студиото на БНТ Мирослав Найденов. Според него най-вероятно следващият напуснал депутат ще бъде Цветан Цветанов. Знак за това е, че за първи път Бойко Борисов говори за промяна на ръководството и изпълнителната комисия на партията. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Р

Шефът на БЕХ Боян Боев оглавява енергийния регулатор

Правителството светкавично реши на заседанието си в сряда изпълнителният директор на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Боян Боев да довърши мандата на подалата изненадващо оставка ден по-рано шефка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева. Това съобщи в Министерския съвет министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, потвърждавайки по този начин слуховете от преди това, че именно Боев ще поеме овакантения за четвърти път тази година проветрив пост на председател на комисията, отговорна за цените на ток, газ, парно и вода.   Така 34-годишният Боев за по-малко от половин година израстна от финансов директор на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" и шеф на футболния отбор "Берое" до директор на държавния енергиен мастодонт, управляващ активи за 12 млрд. лв., а сега и до председател на ДКЕВР, към която през септември одит на Сметната палата през септември отправи съсипващи критики, че работи в политическа зависимост, при неясни правила и контролът й в енергетиката е слаб.   Боев е бакалавър по икономика и счетоводство от ЮЗУ "Неофит Рилски” в Благоевград, магистратурата си в същата специалност взема във Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий”.   Кой ще стане шеф на БЕХ обаче засега не се съобщава.   Официалната версия, обявена от ДКЕВР и управляващите е, че Анжела Тонева е подала оставка заради голямото напрежение в енергийната система и невъзможността да се справи с това. Комисията отрича върху доскорошната й шефка да е оказван натиск, но в енергийните среди и от ГЕРБ се заговори, че Тонева просто е отказала повече да бъде част от провежданата от сегашното правителство енергийна политика.   Заедно с Тонева оставка е подал и членът на ДКЕВР Михаил Димитров, чийто мандат ще бъде довършен от Лиляна Младенова, каза още Стойнев   Оставките в ДКЕВР идват в момент, в който министърът на икономиката и енергетиката упорито лансира тезата, че е възможно ново поевтиняване на тока от следващата година. Твърденията си той прави, въпреки че при предишното сваляне на цената всички компании от сектора предупредиха, че ще се оформи огромен дефицит, който ще застраши сигурността на електроснабдяването. Само преди дни от НЕК обявиха, че въпреки променения модел на ценообразуване, дефицитите им нарастват.   От началото на годината цената на тока бе свалена на два пъти – през февруари след масовите протести заради високите сметки с около пет процента, което обаче не спаси правителството на ГЕРБ, и с още горе-долу толкова през август при новия кабинет на БСП и ДПС.   "Снощи разбрах, че Анжела Тонева и Михаил Димитров са подали оставки. Доколкото разбирам, мотивите са лични. Напрежението в ДКЕВР е огромно, но то е огромно и в сектор енергетика, защото системата е изцяло дебалансирана”, коментира Стойнев.   Въпреки ясните сигнали, които дават Тонева и колегите й към управляващите, те не виждат проблем в техните оставки.   Според зам.-председателя на енергийната парламентарна комисия и депутат от БСП Явор Куюмджиев оставката на регулаторния шеф няма да доведе до сътресения в енергетиката, тъй като цените там трябва да се променят чак в средата на 2014 г. Който и да бъде новият шеф на ДКЕВР, ще има достатъчно време да навлезе в материята, за да подготви системата за следващия регулаторен период, който предстои през юни-юли догодина, коментира Куюмджиев пред журналисти в парламента.   Според ГЕРБ напрежението в системата е резултат от 5-процентното намаление на цената на тока и огромните загуби, които регистрират дружествата. Бившият министър на икономиката и енергетиката, сега депутат от ГЕРБ, Делян Добрев коментира пред журналисти, че от управляващите е приложен натиск още при взимането на решението за намаляване с 5 процента на цената на тока с обещание, че липсващите средства ще бъдат компенсирани от други източници, но този трансфер го няма.   Вече сме свидетели на огромните загуби, които регистрират дружествата, това е напрежението, за което най-вероятно говори регулаторът, коментира Добрев. Според него някой трябва да носи отговорност за последиците за енергетиката и тази оставка е, за да не се прехвърля вината на човек, който очевидно не е бил съгласен с част от решенията. Той прогнозира, че недостигът в системата ще бъде около 400 млн. лева.   Куюмджиев обаче отхвърля тезата, че ценовите решения водят до напрежението в енергетиката. Той допусна, че след новогодишните празници парламентът ще трябва да направи законови поправки, според които шефът на ДКЕВР да се избира от парламента. Такива бяха внесени вече от ГЕРБ, но отхвърлени.   Според "Атака" пък оставката на Тонева е заради лобита, които стоят в сянката на енергийния сектор на България. Депутатът от партията на Волен Сидеров - Любомир Владимиров, дори допусна, че се цели разклащане на държавата по време на отоплителния сезон. Според него също така се вижда, че самата ДКЕВР по никакъв начин не може да се противопостави на различните интереси, които я притискат. От "Атака" настояват за промяна в Закона за енергетиката, така че ДКЕВР да бъде съставена по различен начин, гражданските организации да бъдат представени и с право на глас.   Честно казано ме изненада оставката на Анжела Тонева като шеф на ДКЕВР, коментира пред БНР бившият председател на ДКЕВР и бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката Евгения Харитонова. Тя изрази надежда върху Тонева да не е оказван натиск за ново намаляване на цената на тока. "Бих искала да не бъде тази причината, а по-скоро причината е наистина тежкото състояние на енергетиката и в един момент просто човек не издържа", посочи Харитонова.

Напрежението в енергетиката изби в поредни оставки в ДКЕВР

Четвърти пореден председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) си тръгва за по-малко от година от оказалия се проветрив пост, носещ отговорността за образуването на цените на ток, газ, парно и вода. Във вторник вечерта оставката си е депозирала Анжела Тонева, която оглави регулатора през юни тази година, след като Евгения Харитонова подаде оставка, а преди нея през февруари си тръгна Юлиана Иванова, а месец по-рано бе уволнен Ангел Семеджиев. В сряда стана ясно, че оставки са подали още двама членове на комисията.   Официалната версия, обявена от ДКЕВР и управляващите е, че Тонева е подала оставка заради голямото напрежение в енергийната система и невъзможността да се справи с това. Комисията отрича върху нея да е оказван натиск, но в енергийните среди и от ГЕРБ се заговори, че Тонева просто е отказала повече да бъде част от провежданата от сегашното правителство енергийна политика.   Въпреки че формално ДКЕВР се води независим орган, одит на Сметната палата през септември отправи съсипващи критики към работата й, констатирайки, че тя работи в политическа зависимост, при неясни правила и контролът й в енергетиката е слаб.   Оставката на Тонева идва в момент, в който министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев упорито лансира тезата, че е възможно ново поевтиняване на тока от следващата година. Твърденията си той прави, въпреки че при предишното сваляне на цената всички компании от сектора предупредиха, че ще се оформи огромен дефицит, който ще застраши сигурността на електроснабдяването. Само преди дни от НЕК обявиха, че въпреки променения модел на ценообразуване, дефицитите им нарастват.   От началото на годината цената на тока бе свалена на два пъти – през февруари след масовите протести заради високите сметки с около пет процента, което обаче не спаси правителството на ГЕРБ, и с още горе-долу толкова през август при новия кабинет на БСП и ДПС.   По думите на председателя на енергийната комисия Рамадан Аталай (ДПС) оставка е подал и членът на ДКЕВР Михаил Димитров, Твърди се, че още един комисар е обявил желанието си да си тръгне от регулатора.   В енергийните среди се носят слухове, че за поста управляващите готвят сегашния изпълнителен директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) Боян Боев, който направи шеметна кариера за няколко месеца. От финансов директор на ТЕЦ Марица Изток 2, Боев оглави държавния енергиен мастодонт, а както се твърди може да поеме ценообразуването в енергетиката. Друга коментирана възможност е за председател да бъде назначен досегашният член на ДКЕВР Еленко Божков, назначен от сегашното правителство, който е доста по-активен като позиции в сравнение с Тонева.   Въпреки ясните сигнали, които дават Тонева и колегите й към управляващите, те не виждат проблем в техните оставки.   Според зам.-председателя на енергийната парламентарна комисия и депутат от БСП Явор Куюмджиев оставката на регулаторния шеф няма да доведе до сътресения в енергетиката, тъй като цените там трябва да се променят чак в средата на 2014 г. Който и да бъде новият шеф на ДКЕВР, ще има достатъчно време да навлезе в материята, за да подготви системата за следващия регулаторен период, който предстои през юни-юли догодина, коментира Куюмджиев пред журналисти в парламента.   Според ГЕРБ напрежението в системата е резултат от 5-процентното намаление на цената на тока и огромните загуби, които регистрират дружествата. Бившият министър на икономиката и енергетиката, сега депутат от ГЕРБ, Делян Добрев коментира пред журналисти, че от управляващите е приложен натиск още при взимането на решението за намаляване с 5 процента на цената на тока с обещание, че липсващите средства ще бъдат компенсирани от други източници, но този трансфер го няма.   Вече сме свидетели на огромните загуби, които регистрират дружествата, това е напрежението, за което най-вероятно говори регулаторът, коментира Добрев. Според него някой трябва да носи отговорност за последиците за енергетиката и тази оставка е, за да не се прехвърля вината на човек, който очевидно не е бил съгласен с част от решенията. Той прогнозира, че недостигът в системата ще бъде около 400 млн. лева.   Куюмджиев обаче отхвърля тезата, че ценовите решения водят до напрежението в енергетиката. Той допусна, че след новогодишните празници парламентът ще трябва да направи законови поправки, според които шефът на ДКЕВР да се избира от парламента. Такива бяха внесени вече от ГЕРБ, но отхвърлени.   Според "Атака" пък оставката на Тонева е заради лобита, които стоят в сянката на енергийния сектор на България. Депутатът от партията на Волен Сидеров - Любомир Владимиров, дори допусна, че се цели разклащане на държавата по време на отоплителния сезон. Според него също така се вижда, че самата ДКЕВР по никакъв начин не може да се противопостави на различните интереси, които я притискат. От "Атака" настояват за промяна в Закона за енергетиката, така че ДКЕВР да бъде съставена по различен начин, гражданските организации да бъдат представени и с право на глас.   Честно казано ме изненада оставката на Анжела Тонева като шеф на ДКЕВР, коментира пред БНР бившият председател на ДКЕВР и бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката Евгения Харитонова. Тя изрази надежда върху Тонева да не е оказван натиск за ново намаляване на цената на тока. "Бих искала да не бъде тази причината, а по-скоро причината е наистина тежкото състояние на енергетиката и в един момент просто човек не издържа", посочи Харитонова.   Очаквайте подробности.

"Напрежение" остави ДКЕВР пак без шеф

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева е подала оставка, съобщи в сряда сутрин бТВ. От регулатора потвърдиха, като уточниха, че оставката е депозирана снощ. Основна причина за решението на дългогодишния член на комисията и неин председател от юни да напуснее "голямото напрежение" в работата. Така само за година ДКЕВР сменя четвърти пореден председател. Последната смяна на върха на комисията беше през юни, когато Евгения Харитонова обяви напускането си. Оставката на Анжела Тонева идва в момент, в който министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, упорито лансира тезата, че е възможно ново поевтиняване на тока от следващата година. Твърденията си той прави, въпреки че при предишното сваляне на цената, всички компании от сектора предупредиха, че ще се оформи огромен дефицит, който ще застраши сигурността на електроснабдяването. Само преди дни от НЕК обявиха, че въпреки променения модел на ценообразуване, дефицитите им нарастват. В енергийните среди се носят слухове, че за поста управляващите готвят сегашния изпълнителен директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) Боян Боев, който направи шеметна кариера за няколко месеца. От финансов директор на ТЕЦ Марица Изток 2, Боев оглави държавния енергиен мастодонт, а както се твърди може да поеме ценообразуването в енергетиката. Очаквайте подробности.

Председателят на ДКЕВР Анжела Тонева е подала оставка

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева е подала оставка, съобщи в сряда сутрин бТВ. Източници на телевизията са потвърдили информацията. За момента не се съобщават мотивите за напускането й. Последната и поредна смяна на върха на комисията беше през юни, когато Евгения Харитонова обяви напускането си. Оставката на Анжела Тонева идва в момент, в който министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, упорито лансира тезата, че е възможно ново поевтиняване на тока от следващата година. Твърденията си той прави, въпреки че при предишното сваляне на цената, всички компании от сектора предупредиха, че ще се оформи огромен дефицит, който ще застраши сигурността на електроснабдяването. Само преди дни от НЕК обявиха, че въпреки променения модел на ценообразуване, дефицитите им нарастват. Очаквайте подробности.

Ученици от Сливен участват в „Цветна олимпиада“

Ученици от област Сливен „мерят“ знания в Националната образователна инициатива „Цветна олимпиада“. Децата се съревновават по български език и литература, английски (немски) език, математика и информационни технологии. Организатор на проявата е Национално движение „България си ти!“. Тя се осъществява с подкрепата на община Сливен. Олимпиадата се провежда от 4 до 11 декември в няколко училища – ХІ СОУ „Константин Константинов“, П...

КВК "Габрово" се класира драматично за 1/4-финал на CEV Cup


Волейболистите на КБК "Габрово" елиминираха със "златен гейм" белгийския "Префаксис" (Менен) след 3:2 в реванша и се класираха за четвъртфиналите за Купата на CEV.

В следващия етап на турнира българите ще играят срещу победителя от осминафиналната двойка между турския "Малие Мили Пиянго" и сръбския "Джердап" (Кладово). Двата тима играят мач-реванш на 12 декември, като в първия двубой турците взеха победа с 3:1.

КБК "Габрово" влезе страхотно начало в мача, като доминираше...

Община Г. Оряховица изпраща коледни картички, сътворени от деца

Коледните картички, които тази година Община Горна Оряховица ще изпрати до институциите и своите партньори, са направени от деца. За изработването им малчуганите от детските градини, общинските училища и Общинския детски комплекс са вложили много творчество и нестандартни техники. Красивите картички, направени от децата, ще отнесат коледни послания към институции, организации и други структури, с които горнооряховската община работи и си партнира....

Установиха жертвата и убиеца от клането в Дупница

Закланият снощи в Дупница 58-годишен мъж е Георги

Шефът на СДВP: Застрахователни компании плащат на крадци

“МВР има контрол върху едно досъдебно производство до един етап. По-нататък се намесва съдът“. Това каза пред БНТ директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Ивайло Спиридонов по повод изчезналия Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека "Соло".

"Прокуратурата ще ни възложи да го ... “МВР има контрол върху едно досъдебно производство до един етап. По-нататък се намесва съдът“. Това каза пред БНТ директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Ивайло Спиридонов по повод изчезналия Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека "Соло". "Прокуратурата ще ни възложи да го ...

TУ-Варна бори рисковете от земетресения с онлайн обучение на студенти

Технически университет – Варна предвижда създаване на online система за обучение по предотвратяване на рисковете при земетресения. Идеята е част от приключващия международен проект SISMILE на тема „Повишаване на професионалните умения за справяне от риска от земетресения вътре в сградите”.

Google отваря първия си център за данни в Азия

Компанията планира да разшири дейността си в бързо растящия интернет регион

    


Найденов: Цветанов е следващият, който ще напусне ГЕРБ

Още отцепници от ГЕРБ ще има, прогнозира в студиото на БНТ Мирослав Найденов. Според него най-вероятно следващият напуснал депутат ще бъде Цветан Цветанов. Знак за това е, че за първи път Бойко Борисов говори за промяна на ръководството и изпълнителната комисия на партията.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Р Още отцепници от ГЕРБ ще има, прогнозира в студиото на БНТ Мирослав Найденов. Според него най-вероятно следващият напуснал депутат ще бъде Цветан Цветанов. Знак за това е, че за първи път Бойко Борисов говори за промяна на ръководството и изпълнителната комисия на партията. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Р

„Мистерията Еньовден“ на Нешка Робева със запомнящ се дебют пред варненска публика

Миналата нощ варненци видяха за първи път новия спектакъл на Нешка Робева „Мистерията Еньовден“, изигран в „Дворецa на културата и спорта“. Всички присъстващи в залата наблюдаваха със затаен дъх цялостната развръзка на представлението. Феерия от костюми, цветове, светлина, видео ефекти и сцена изградена специално за всички участници в шоуто. Началото даде големият български актьор Васил Михайлов, който е глас на спектакъла. Веднага след това зазвуча първата песен, откриваща спектакъла, „Дървото“ на Звезди от „Ахат“. Зрителите останаха очаровани и от истинските мотори завладели сцената. Това бе първото изиграване на дълго подготвяния проект, а неговата официална премиера е на 19 декември в зала „Ар...

Мюлер: Все пак сме хора, а не машини

Немският национал коментира снощната загуба от "Манчестър Сити", като казва, че "Байерн" е показал "човешкото" си лице. По всичко личеше, че германците ще спечелят и този двубой, след като Мюлер и Гьотце дадоха преднина от два гола на шампионите, но явно гостите не мислеха така и типично по "немски" обърнаха двубоя. "Мисля, че показахме човешкото си лице срещу "Сити". През определени периоди бяхме изключително безотговорни и определено допуснахме много лоши попадения. Не е тайна, че "Манчестър Сити" са страхотни, когато имат възможност да отбележат, но в началото си играхме нашата игра и ги натиснахме здраво, но после отпуснахме педала на газта и им позволихме да ни прегазят. Трябваше да се възползваме от преднината и да за...

Осъдени на Борисов-2

С разкритието на така наречените "опорни точки" се потвърди, че Моника, българската Мата Хари, стои зад пъклената атака на Станишев и приближените му срещу Борисов и Цветанов. Моника Любомирова Янова-Йосифова-Станишева е цялото й име, ако някой се интересува. Това лице + агенцията й за черен пиар повече от година държат на мушка двамата лидери на ГЕРБ, фабрикувайки неуморно и една след друга лъжи, интриги, внушения, манипулации и клевети срещу тях. За разлика от оригиналната обаче, българската Мата Хари въобще не държи на финеса и благоприличието, на достоверността и почтеността. Които са задължителни за "шпионката на ХХ век", както я определят познавачите. Нека сега си припомним по колко обвинения са разследвани двамата злодеи. И колко постоянни и временни комисии се ...

Сменете си името с българско, вместо да питате за Сидеров, внушават от Атака

"Ако искате да работите в българска телевизия, трябва да работите в телевизия Алфа, но ще трябва да си смените името от Шикерова на Захариева". Това каза депутатът от "Атака" Илиян Тодоров, който коментира скандалните снимки от Агенция ПИК на Волен Сидеров. Според Тодоров не е ясно дали въобще снимките са от плажа Варадеро в Куба. Може да са от българското Черноморие, може да са от Обзор например, каза той. Тодоров дори заяви, че според него човекът на снимката не прилича на Сидеров. Същевременно депутатът от "Атака" призна, че делегация на партията е била в Куба. Тя обаче е отишла с лични средства - например аз дадох 2500 лева, каза Тодоров. Причината за посещението било да се проучат основите на колониализма. Варадеро е първият и най-голям курорт с пл...

Спецслужбите притеснени от данни на Комисията по досиетата

Спецслужбите и разузнаването са притеснени от данните, които Комисията по досиетата би могла да оповести и затова се върна закриването й на дневен ред. Тази хипотеза изрази пред bTV Евтим Костадинов, председател на Комисията по досиетата. По думите му индикации от парламента за закриване няма, но се чуват намерения от председателя на вътрешната комисия. Според Костадинов явно се е стигнало до момент, когато трябва да се предадат архивните документи от НРС и Военна информация, които могат да „притеснява...

Младите подивяват, защото не общуват със себе си

Почти всеки ден, ако не през ден, трябва да минавате през националната си библиотека и да й давате част от духа си. Така се обърна към гостите си, сред които бяха и много млади хора, директорът на Националната библиотека проф. Боряна Христова по повод 135-та ѝ годишнина.

Правят сурвакници в Боженци

"В дните 13,14 и 15 декември АИР „Боженци“  кани всички посетители на резервата  да си направят сурвакници от дрянови  клонки", информират от екипа на резервата. "Важен обичай през първия ден от Новата година е  сурвакането. Групи от малки момчета  обикалят домовете и сурвакат за здраве и плодородие. Предварителната подготовка за обичая се състои в направата  на сурвачките. Дървото, от което  се правят сурвакниците, най-често е  дрян. Защото това е най-здравото дърво, най-рано цъфти през пролетта и от него се плашат дяволите и злите  духове. Ра...

Приемат заявления за безплатни винетки

Започна приема на заявления-декларации за получаване на винетни стикери от лица с трайни увреждания за 2014г., съобщават от Регионалната дирекция за социално подпомагане – Сливен. Лицата с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане имат право на безплатна едногодишна винетка за собствен или съпружеска имуществена общност лек автомобил. Право на винетка имат и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на сре...

Гаджева бясна на медиите заради снимките от Куба (обновена)

/КРОСС/ "Атака" били на официално посещение в Куба по покана на посланика на републиката у нас. Това обясни депутатката на Сидеров Деница Гаджева в две телевизионни студиа тази сутрин. „В Куба бяхме на официално посещение. Там се срещнахме с г-жа Йоланда Ферер, която е част от управлението на държавата Куба", заяви Гаджева. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е посрещнал рождения ден на депутатката от партията си Деница Гаджева на екзотичния полуостров Варадеро в Куба. С тази сензационна новина гръмнаха информационните агенции вчера. Интересно е, че това се случи по времето, когато в парламента се обсъждаше бюджетът за 2014 г. Когато "Атака" гостува в държава, която показва модел различен от този на САЩ, започват да се съчиняват всякакви версии, обвини медиите Гаджева от ефира на ТВ7. Трябва да започне да се говори истината за света, различен от американския, за да могат хората да видят различния тип управление, настоя тя. Няколко минути след това Гаджева истерично се хвърли да обяснява по телефона в ефира на Нова тв ситуацията без да слуша отправените към нея въпроси. Гаджева се разгневи от обвиненията към депутати от „Атака", че са били на плаж в Куба, докато в България се разглежда бюджетът за следващата година. „Мога да ви дам снимки как Волен Сидеров е на плажа в България цяло лято. Направени са и 2-3 филма по този въпрос", викаше депутатката по телефона

Гаджева бясна на медиите заради снимките от Куба

/КРОСС/ "Атака" били на официално посещение в Куба по покана на посланика на републиката у нас. Това обясни депутатката на Сидеров Деница Гаджева в две телевизионни студиа тази сутрин. „В Куба бяхме на официално посещение. Там се срещнахме с г-жа Йоланда Ферер, която е част от управлението на държавата Куба", заяви Гаджева. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е посрещнал рождения ден на депутатката от партията си Деница Гаджева на екзотичния полуостров Варадеро в Куба. С тази сензационна новина гръмнаха информационните агенции вчера. Интересно е, че това се случи по времето, когато в парламента се обсъждаше бюджетът за 2014 г. Когато "Атака" гостува в държава, която показва модел различен от този на САЩ, започват да се съчиняват всякакви версии, обвини медиите Гаджева от ефира на ТВ7. Трябва да започне да се говори истината за света, различен от американския, за да могат хората да видят различния тип управление, настоя тя. Няколко минути след това Гаджева истерично се хвърли да обяснява по телефона в ефира на Нова тв ситуацията без да слуша отправените към нея въпроси. Гаджева се разгневи от обвиненията към депутати от „Атака", че са били на плаж в Куба, докато в България се разглежда бюджетът за следващата година. „Мога да ви дам снимки как Волен Сидеров е на плажа в България цяло лято. Направени са и 2-3 филма по този въпрос", викаше депутатката по телефона

Ранобудните студенти от ВТУ с поредно шествие срещу управляващите

За пореден път Ранобудните студенти от ВТУ организират протестно шествие против кабинета "Орешарски" във Велико Търново. То ще се състои тази вечер от 17:00 часа на площада пред Царевец. Маршрутът е вече познат на всички - тръгва се от Царевец, минава се през паметник "Велчова завера" и шествието приключва на площад "Майка България". Там всеки ще може да изрази мнение, позиция или идея. Организаторите призовават всички студенти, преподаватели и граждани въпреки лошото време да се присъединят към протеста. Така искаме да покажем, че не искаме по...

Коледа в Атина

Балерината Силви Гилем, Акрам Хан, The Ballroom Kings и джаз триото Avishai Cohen Trio са част от артистите на атинските сцени по време на празниците.

прочети повече

Шефът на СДВP: Застрахователи плащат на крадци

“МВР има контрол върху едно досъдебно производство до един етап. По-нататък се намесва съдът“. Това каза пред БНТ директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Ивайло Спиридонов по повод изчезналия Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека “МВР има контрол върху едно досъдебно производство до един етап. По-нататък се намесва съдът“. Това каза пред БНТ директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Ивайло Спиридонов по повод изчезналия Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека "Соло". "Прокуратурата ще ни възложи да го ...

Нечии мераци закриват Комисията по досиетата?

Към настоящия момент няма индикация от парламента за закриване на Комисията по досиетата, съобщи по БТВ шефът й Евтим Костадинов. Същевременно обаче той не отрече обаче, че такива намерения витаели във въздуха.

БСП: Изпълнихме 80% от предизборните си обещания, доверието към нас расте

Проф. Румен Гечев - вицепремиер и министър в правителството на Жан Виденов, депутат от Коалиция за България и преподавател в УНСС.

“По наши сметки над 80% от предизборните ни обещания са реализирани и има добри индикации”, заяви депутатът от Коалиция за България Румен Гечев в интервю за bTV.

Той се позова на Европейската статистическа служба Евростат, чиито данни за октомври показвали, че имаме над 30% икономически растеж в подотрасли като електротехника, електроника. ”Частното потребление е нараснало със 7% в сравнение със същия период миналата година, но истината е, че строителството все още се свива, макар и малко”, каза той.

Според червения депутат доверието в управляващите расте, а подкрепата за ГЕРБ намалява. Причините за това били “успешният старт на социалните програми и сериозната инвестиционна програма”.

Той определи поведението на бившите управляващи от ГЕРБ било “неадекватно”.

“Те имаха много добро наследство, като икономически растеж и финансови показатели – фискален резерв от 4 млрд. лв., финансова система с рекордно нисък държавен дълг, икономическия растеж за 2008 г., беше рекордно висок”, каза Гечев.  Неадекватността се изразявала в това, че тогавашният министър Симеон Дянков веднага минал към политика на “затягане на колана”, която задълбочила кризата, вместо да подкрепи икономиката с публични разходи.

Мотото на нашето управление е “реиндустриализация на страната”, заяви Гечев.

Румен Гечев е икономически министър в социалистическото правителство на Жан Виденов, запомнено с хиперинфлация, зърнена криза и фалит на банки. Гечев е бил агент на Държавна сигурност  с псевдоним “Економов”.

Статията "БСП: Изпълнихме 80% от предизборните си обещания, доверието към нас расте" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Швейцарски банки се съгласиха да сътрудничат на САЩ за укрити данъци

Три банки в страната ще участват в съвместната програма между американското Министерство на правосъдието и швейцарските власти

    


Хиляди се стекоха на площад "Независимост" в Киев след полицейска атака

/КРОСС/ Над десет хиляди души се стекоха тази сутрин на площад "Независимост" в Киев, въпреки атаката на полицията тази нощ, която разтури барикадите на протестиращите. Засега полицията е спряла подготовката за окончателното опразване на площад "Независимост". На групи по стотици в подстъпите към площада, полицаите започнаха да изтласкват протестиращите с щитове малко преди 2 ч. местно време. Първите слухове, че специалните части се подготвят да щурмуват площад "Независимост" се появиха малко след полунощ. От полицията обаче заявиха, че нямат никакво намерение да разгонват митинга, а само да освободят уличното платно от протестиращи, каквото решение преди няколко дни излезе в Градския съд. Веднага след това обаче бойците от "Беркут" и части на вътрешни войски атакуваха площада от всичките страни. Барикадите откъм улица "Крешчатик" бяха съборени. Депутати от опозицията застанаха като жив щит пред тежката техника, докарана, за да разчисти загражденията. Въпреки това полицията успя да изтласка протестиращите към сцената. Тази сутрин полицията явно се готвеше да продължи да изтласква хората към сцената, но получи заповед и се оттегли. Стотиците протестиращи посрещнаха това с ликуване. Същевременно митингът на площада продължава, но пред сцената има малко хора, тъй като всички са застанали по периметъра на палатковия лагер за да го защитават

Анжела Тонева подаде оставка

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Анжела тонева е подала оставка. Все още не са ясни мотивите за оттеглянето й. ...

Анжела Тонева подаде оставка*

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Анжела Тонева е подала оставка. „Не е имало натиск над мен, причината за...

Напрежение в енергетиката 220 волта видяха депутати

В парламента коментираха оставката на шефката на ДКЕВР

    


Младежкият дом организира Коледен концерт

Общинският младежки дом организира Коледен концерт в Доходно здание Събитието ще се състои на 12 декември от 19 часа. Участие в него ще вземат Фолклорен танцов състав „Зора“, Танцово студио „Импулс“, Клуб по спортни танци „Настроение“, Хор „Свети Георги – Победоносец“, Клуб по ушу „Калагия“. Коледният концерт е част от 22-то издание на Коледно-новогодишния фестивал организиран от Община Русе. Входът е свободен.  ...

Председателката на ДКЕВР подаде оставка

За момента не се съобщават мотивите за напускането й; по думите на Владислав Горанов, депутат от ГЕРБ и бивш финансов министър, тя вероятно е била подложена на натиск

Властите опитаха да смачкат със сила протестите въпреки призивите на Запада за ненасилие

Украинските сили за борба с безредици смазаха със сила барикадите на проевропейските протестиращи на площад "Независимост" въпреки международните призиви да се прекрати насилието срещу демонстрантите. Полицаи и военни се опитаха да изтласкат протестиращите с щитове в нощта срещу сряда, като десетки пострадаха. Грубата намеса на силите на реда обаче предизвика събирането на повече от десет хиляди души на площад "Независимост". Сблъсъци имаше и пред кметството на Киев, което е окупирано от неделя. Въпреки атаката на украинската полиция, която разтури барикадите, издигнати от проевропейската опозиция, демонстрациите срещу завоя на управляващите към Русия продължиха и в сряда. Лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко обяви, че президентът Виктор Янукович "прегради пътя към всякакви компромиси" след поредния опит на властите да разгонят демонстрантите и "не може да има компромиси". "Въпрос номер едно е еднозначната оставка на Янукович", заяви опозиционният лидер. По думите му сега е странно да се говори за компромиси от рода на "техническо правителство" или промени в конституцията. "Всичко това ще бъде манипулация и игра в полза на Янукович и оставането му на власт. Главното зло е самият Янукович, а всичко останало и създадено от него", каза депутатът. На този фон в Киев започна общонационална "кръгла маса" за изход от ситуацията по инициатива на първия президент на страната Ленонид Кравчук, но без участието на опозицията. В същото време украинският премиер Микола Азаров обяви, че Украйна се нуждае от 20 милиарда евро европейска помощ, за да подпише споразумение за асоцииране с ЕС като преди това ограничи последиците от това за икономиката си. Това искане обаче бе отхвърлено от Брюксел. Протестите продължават с нова сила Хиляди се събраха на площад "Независимост", като по-късно в сряда украинската полиция за борба с безредиците и частите на вътрешното министерство се изтеглиха от местата на протестите в столицата. "Ако трябва, ще останем тук до Нова година", заяви Кличко. Украинският опозиционен водач Арсений Яценюк прогнозира, че милиони протестиращи ще се съберат на площад "Независимост" в Киев. "Няма да простим. Утре тук ще има милиони хора и режимът ще рухне", каза от трибуната на площада водачът на партията на хвърлената в затвора Юлия Тимошенко. "Президентът Виктор Янукович плю в лицето на Америка и на 28-те страни в Европейския съюз", добави Яценюк. По-рано около кметството на Киев се стигна до истинска градска война. Окупиралите сградата поливаха силите на реда с пожарникарски маркуч от горните етажи при температура на въздуха от минус 10 градуса. От един от прозорците на кметството бе запратен коктейл "Молотов" по камион на полицията преди служителите на реда да се изтеглят. Някои демонстранти държаха мобилни телефони във въздуха като свещи и пееха националния химн, а биене на църковни камбани се чу от катедрала на около 2 км, както са биели преди векове при опасност. От украинското МВР съобщиха, че десет военнослужещи от вътрешни войски са пострадали тази нощ в резултат на действията на протестиращите по време на операцията по деблокиране на централните улици в Киев. Западът осъди насилието срещу демонстрантите в Киев Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Съединените щати са отвратени от намесата на полицията. "Вашингтон изразява отвращение от решението на украинските власти да изпратят сили за борба с безредици, булдозери и палки на площад "Независимост", вместо да зачитат демократичните права и човешкото достойнство", заяви Кери в писмена декларация. "Този отговор не е нито приемлив, нито добър за демокрацията", добавя той. "Властите носят пълна отговорност за сигурността на украинския народ. Ние уведомихме украинското правителство за нашата тревога", посочва Кери. Европейският съюз също настоя украинските власти да не допуснат употреба на сила срещу обикновените граждани. В декларация във Фейсбук делегацията на ЕС в Украйна съобщава, че се опитва да установи контакт с властите, за да попречи на употребата на насилие срещу обикновените граждани. Силите "Беркут" настъпиха на площада, докато в Киев шефката на европейската дипломация Катрин Аштън изпълняваше помирителна мисия. Снощи тя проведе почти тричасова среща с президента Виктор Янукович, след което отиде при протестиращите на площада. "Наблюдавам с тъга, че полицията използва сила, за да изтласка мирни хора", пише Аштън във Фейсбук. "Диалогът с политическите сили и обществото, използването на аргументи винаги са по-добри от аргумента на силата", добави тя. Помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд изказа пред украинския президент Виктор Янукович недоволство от действията на полицията срещу протестиращите, които тя нарече напълно недопустими в едно демократично общество. Нюланд заяви пред репортери в Киев, че е имала тежък, но реалистичен разговор с Янукович, продължил повече от два часа. Киев иска финансова помощ от ЕС Управляващите в Киев отказват да отговорят на исканията на опозицията за оставка, като се опитват да тушират напрежението с подготовката на кръгла маса и заявления, че ще продължат преговорите за споразумение с ЕС. В сряда украинският премиер Микола Азаров съобщи, че Украйна се нуждае от 20 милиарда евро европейска помощ, за да подпише споразумение за асоцииране с ЕС като преди това ограничи последиците от това за икономиката си. "Ние предлагаме да се реши въпросът с финансова помощ за Украйна. Ние сме определили приблизителната й стойност и това са 20 милиарда евро", заяви Азаров на заседание на Министерския съвет, уточнявайки, че става въпрос за инвестиции, а не за пари от европейския бюджет. Азаров, цитиран от Ройтерс, каза, че на срещата този месец в Москва няма да бъде повдиган въпросът за членство в Митническия съюз на Русия. "Ние подготвяме редица документи за срещата на междуправителствената комисия Русия-Украйна, която ще се състои на 17 декември, но искам да сложа незабавно край на спекулациите и да кажа, че на тази среща няма да се водят разговори за митническия съюз", каза украинският премиер. Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Присяжнюк от своя страна коментира, че решението на украинското правителство да отложи подписването на споразумение за асоцииране и зона за свободна търговия в ЕС е оправдана крачка. Присяжнюк припомни позицията на Янукович, че ако бъде подписано споразумението в сегашния му вид, то украинският селскостопански сектор може да бъде поставен в условия на неравностойна конкуренция. По думите му в най-скоро време страните ще пристъпят към доразработване на положения от споразумението. Той отбеляза, че доразработването ще започне буквално от утре с посещението (в ЕС) на работна група начело с първия вицепремиер Сергий Арбузов. По-конкретно Киев ще настоява за отмяна на износните субсидии за селскостопански стоки, които се доставят от Европа в Украйна. Европейската комисия заяви обаче, че изключва възможността за смекчаване на условията за Украйна или предоставяне на финансови компенсации. "Споразумението за асоцииране с ЕС е споразумение за сближаване, благоденствие и инвестиции. То не изисква никакви компенсации и няма да приемем никакви игри с цифрите“, посочи говорителят на Европейската комисия Оливие Байи, цитиран от ИТАР-ТАСС.. Той изключи напълно възможността за изменение на исканията на ЕС към Украйна, включително освобождаването на Юлия Тимошенко. Берлин окачестви като маневра за отвличане на вниманието искането на Киев Украйна да получи 20 милиарда евро, за да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, предаде Франс прес. "С това искане украинските ръководители изглежда искат да отвлекат вниманието от факта, че те единствено носят отговорността за сегашното положение и за политиката на Украйна", заяви на редовна пресконференция помощник-говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Георг Щрайтер, цитиран от АФП.

Управляващите в Украйна опитват да смачкат със сила протестите

Украинските сили за борба с безредици смазаха със сила барикадите на проевропейските протестиращи на площад "Независимост" въпреки международните призиви да се прекрати насилието срещу демонстрантите.   Полицаи и военни се опитаха да изтласкат протестиращите с щитове в нощта срещу сряда, като десетки пострадаха. Грубата намеса на силите на реда обаче предизвика събирането на повече от десет хиляди души на площад "Независимост". Сблъсъци има и пред кметството на Киев, което е окупирано от неделя.   Така въпреки атаката на украинската полиция, която разтури барикадите, издигнати от проевропейската опозиция, демонстрациите срещу завоя на управляващите към Русия продължават и в сряда.   Лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко обяви, че президентът Виктор Янукович "прегради пътя към всякакви компромиси" след поредния опит на властите да разгонят демонстрантите и "не може да има компромиси".   "Въпрос номер едно е еднозначната оставка на Янукович", заяви опозиционният лидер.   По думите му сега е странно да се говори за компромиси от рода на "техническо правителство" или промени в конституцията.   "Всичко това ще бъде манипулация и игра в полза на Янукович и оставането му на власт. Главното зло е самият Янукович, а всичко останало и създадено от него", каза депутатът.   Протестите продължават с нова сила   Според телевизия Канал 5 към 6.15 ч. местно време на площада е имало около 15 000 протестиращи. Виталий Кличко, един от лидерите на опозицията, заяви, че протестите ще продължат докато не бъдат изпълнени исканията им, предаде ДПА. "Ако трябва, ще останем тук до Нова година", заяви той пред германския в. "Билд".   Украинският опозиционен водач Арсений Яценюк прогнозира, че милиони протестиращи ще се съберат на площад "Независимост" в Киев.   "Няма да простим. Утре тук ще има милиони хора и режимът ще рухне", каза от трибуната на площада водачът на партията на хвърлената в затвора Юлия Тимошенко. "Президентът Виктор Янукович плю в лицето на Америка и на 28-те страни в Европейския съюз", добави Яценюк.   В това време около кметството на Киев се води градска война. Окупиралите сградата поливаха силите на реда с пожарникарски маркуч от горните етажи при температура на въздуха от минус 10 градуса.   Автобуси на милицията опитаха да преградят достъпа до сградата, но бяха замеряни със запалителни шашки.   Входовете на кметството са блокирани от плътно застанали на стълбището полицейски автобуси, но намиращите се в тях милиционери засега не предприемат никакви активни действия. Те са обсадени от всички страни от многочислените митингуващи. От прозорците на сградата, които са широко отворени, се развяват знамената на Украйна и Киев.   От украинското МВР съобщиха, че десет военнослужещи от вътрешни войски са пострадали тази нощ в резултат на действията на протестиращите по време на операцията по деблокиране на централните улици в Киев.   Западът осъди насилието срещу демонстрантите в Киев   Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Съединените щати са отвратени от намесата на полицията.   "Вашингтон изразява отвращение от решението на украинските власти да изпратят сили за борба с безредици, булдозери и палки на площад "Независимост", вместо да зачитат демократичните права и човешкото достойнство", заяви Кери в писмена декларация.   "Този отговор не е нито приемлив, нито добър за демокрацията", добавя той. "Властите носят пълна отговорност за сигурността на украинския народ. Ние уведомихме украинското правителство за нашата тревога", посочва Кери.   Европейският съюз също настоя украинските власти да не допуснат употреба на сила срещу обикновените граждани. В декларация във Фейсбук делегацията на ЕС в Украйна съобщава, че се опитва да установи контакт с властите, за да попречи на употребата на насилие срещу обикновените граждани.   Силите "Беркут" настъпиха на площада, докато в Киев шефката на европейската дипломация Катрин Аштън изпълняваше помирителна мисия. Снощи тя проведе почти тричасова среща с президента Виктор Янукович, след което отиде при протестиращите на площада.   "Наблюдавам с тъга, че полицията използва сила, за да изтласка мирни хора", пише Аштън във Фейсбук. "Диалогът с политическите сили и обществото, използването на аргументи винаги са по-добри от аргумента на силата", добавя тя.   Киев иска финансова помощ от ЕС   Управляващите в Киев отказват да отговорят на исканията на опозицията за оставка, като се опитват да тушират напрежението с подготовката на кръгла маса и заявления, че ще продължат преговорите за споразумение с ЕС.   В сряда украинският премиер Микола Азаров съобщи, че Украйна се нуждае от 20 милиарда евро европейска помощ, за да подпише споразумение за асоцииране с ЕС като преди това ограничи последиците от това за икономиката си.   "Ние предлагаме да се реши въпросът с финансова помощ за Украйна. Ние сме определили приблизителната й стойност и това са 20 милиарда евро", заяви Азаров на заседание на Министерския съвет, уточнявайки, че става въпрос за инвестиции, а не за пари от европейския бюджет.   Азаров, цитиран от Ройтерс, каза, че на срещата този месец в Москва няма да бъде повдиган въпросът за членство в Митническия съюз на Русия.   "Ние подготвяме редица документи за срещата на междуправителствената комисия Русия-Украйна, която ще се състои на 17 декември, но искам да сложа незабавно край на спекулациите и да кажа, че на тази среща няма да се водят разговори за митническия съюз", каза украинският премиер.

Спецчасти щурмуваха площад "Независимост" в Киев

Пореден акт на насилие срещу протестиращите в Украйна. Спецчасти разпръснаха демонстрантите на централния площад в столицата. Десетима военнослужещи са били ранени в сблъсъците, съобщи министерството на вътрешните работи на Украйна, цитирани от РИА Новости. Властите съобщават за задържани протестиращи, но не уточняват тяхната бройка. От вътрешното министерство заявиха, че демонстрантите са били изтласкани към сцената на площада, за да не се допуснат нарушения на обществения ред и противозаконни действия. Украинската певица Руслана, която е сред протестиращите, призова полицията: "Не ни наранявайте!" Около сцената на площада има около хиляда демонстранти. Група депутати от опозицията направиха жив щит пред тежката техника, която руши барикадите. Повечето протестиращи са със строителни каски, за да предпазят главите си от удари. За момента милицията прекрати настъплението си. Съединените щати и Европейският съюз призоваха властите в Киев да не прибягват до репресии към протестиращите. Снощи президентът Виктор Янукович се срещна с върховния представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Катрин Аштън. Подробности за разговора, продължил три часа и половина, обаче не бяха разкрити. След това Аштън посети площад "Независимост" и разговаря с лидерите на украинската опозиция. Съобщено беше, че са били обсъдени различните пътища за излизане от политическата криза в Украйна. Над десет хиляди души се стекоха в сряда сутрин сутрин на площад "Независимост" в Киев въпреки атаката на украинската полиция, която разруши барикадите, издигнати от проевропейската опозиция, предаде Франс прес. Хиляди души се присъединиха към протеста на централния киевски площад. Според телевизия Канал 5 към 6.15 ч. местно време на площада има около 15 000 протестиращи, добавя АФП. Виталий Кличко, един от лидерите на опозицията, заяви, че протестите ще продължат докато не бъдат изпълнени исканията им, предаде ДПА. "Ако трябва, ще останем тук до Нова година", заяви той пред германския в. "Билд". Съединените щати са отвратени от намесата на полицията, която се опита да изтласка проевропейските протестиращи от площад "Независимост" в Киев, заяви по-рано държавният секретар Джон Кери, цитиран от Франс прес. Вашингтон изразява отвращение от решението на украинските власти да изпратят сили за борба с безредици, булдозери и палки на площад "Независимост", вместо да зачитат демократичните права и човешкото достойнство", заяви Кери в писмена декларация.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване