Фонд "ФЛАГ" взима заем от 35 млн. евро за инфраструктура

Правителството одобри сключването на заемно споразумение за 35 млн. евро между "Фонд за органите на местно самоуправление в България – ФЛАГ" и Европейската банка за възстановяване и развитие. Средствата ще позволят удължаване на т. нар. инфраструктурен проект на ФЛАГ, съобщи правителствената информационна служба.   От създаването си през 2007 г. фонд ФЛАГ финансира инфраструктурни проекти на общините в областта на енергийната ефективност, ремонта на пътища, изграждането на ВиК мрежа.   Фонд ФЛАГ е основният инструмент за финансиране на европейски проекти, които се изпълняват от общините.   Заемът от 35 млн. евро ще позволи разширяване на капацитета на фонда за предоставяне на кредити на общините.   ФЛАГ има ключова роля в процеса на гарантиране на ефективно усвояване от местните власти на средствата по линия на Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд. Той допринася за изграждането на капацитет за финансиране и изпълнение на проекти по оперативните програми "Регионално развитие", "Околна среда", "Развитие на селските райони", "Трансгранично сътрудничество", както и по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Конституционни неволи

Всички очаквахме бързо и справедливо решение по случая „Пеевски". Обаче получихме бавно и противоречиво правораздаване. Бавно, защото се проточи повече от 4 месеца по казус, който вдигна на крак хиляди хора. Противоречиво, защото конституционните съдии се разделиха на две. При това разделянето става не по съвест, а по някакви други съображения, поне така изглежда. Всъщност казусът не е никак сложен и може да бъде решен за половин час, ако човек си даде труда да прочете Конституцията и закона за ДАНС. Пеевски не е народен представител от 14 юни...

Процесът срещу Мурси започва на 4 ноември

/КРОСС/ Съдебният процес срещу сваления през юли президент на Египет Мохамед Мурси ще започне на 4 ноември, съобщи Би Би Си. Мурси ще бъде съден по обвинения в подстрекателство към убийство. Аналогични обвинения бяха повдигнати и на още 14 члена на ислямското движение „Мюсюлмански братя".

Севлиево отново се превръща в град на Тиквата

По утвърдена  вече традиция, дойде ли време за есенния панаир в Севлиево, заговаря се и за празник на Тиквата. И това не е случайно. От години насам един нестандартен начин, но част от колоритното настроение на севлиевските празници, радва гостите и жителите на града. Начало на богатата празнична програма е на 9 октомври, когато в Музея на Тиквата се открива творческото ателие „В света на тиквата ”. От 13.30 часа на 10 октомври /четвъртък/ пред Дом на културата „Мара Белчева” щ...

Чуйте новото парче на Мариана Попова!

Новото парче на Мариана Попова е вече факт.

Консултантът и строителят на "Белене" - с обща фирма

Прокуратурата разследва дали консултантът по проекта АЕЦ “Белене” “Уорли Парсънс” и строителят на централата “Атомстройекспорт” са в конфликт на интереси. Това съобщиха вчера обвинителите.
По-рано през деня от ДСБ обявиха, че двете дружества имат обща компания “Интеррао - Уорли Парсънс”. 
“Винаги сме твърдяли, че АЕЦ “Белене” е най-голямата ... Прокуратурата разследва дали консултантът по проекта АЕЦ “Белене” “Уорли Парсънс” и строителят на централата “Атомстройекспорт” са в конфликт на интереси. Това съобщиха вчера обвинителите. По-рано през деня от ДСБ обявиха, че двете дружества имат обща компания “Интеррао - Уорли Парсънс”. “Винаги сме твърдяли, че АЕЦ “Белене” е най-голямата ...

Задържаха имигранти, опитали да влязат у нас по вода

Задържан е плавателен съд с незаконни имигранти. Това съобщи главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. 24-ма нелегални имигранти са се опитали да достигнат България по вода. По първоначални данни те са афганистански граждани.

Изследване: Хипотетична коалиция ГЕРБ-РБ би взела 18.2%

Евентуална коалиция на ГЕРБ и Реформаторския блок би спечелила 18.2%, ако има избори, а Коалиция на БСП, ДПС и "Атака" - 11.9%, показва социологическо проучване.

Ромите искат узаконяване на къщите им

Ромите, чийто незаконни постройки са обявени за събаряне от общината, искат те да бъдат узаконени, показа проверка на Дарик. Инициативата за премахването на незаконните постройки бе подета в края на август след серията пожари, избухнали в района на парк „Аязмото". Тогава общинският съветник Борис Боричев поиска оставката на началникът на звената, които се занимават с незаконното строителство инженер Ангел Стоманярски. Мотивът - бездействието на инж. Стоманярски е една от основните причини за завземане на държавни и общински площи и тяхното заст...

Младежи пробват алко- очила и симулатор за екологично шофиране

Сдружение "Отворена младеж" с подкрепата на пътни полицаи и участието на ученици от ПМГ и ЕГ проведоха обучение за превенция на риска на пътнотранспортни произшествия с млади хора.       Учениците пробваха симулатор за екологично шофиране и алко- очила, които показват какво става, когато шофираме след употребата на алкохол."Защо обръщаме внимание на тези, които са придобили книжка скоро или сега карат курсовете за шофьори? Защото през първата година ...

Обсъдиха обходите край Ахелой и Поморие. Как, кога и с колко ще обезщетяват засегнатите? /видео/

В заседателната зала на община Поморие се състоя обществено обсъждане на подробен устройствен план – парцеларен план за обекти: Път І-9 Слънчев бряг – Бургас, участък: „Обход на Ахелой“ от км 207+500 до км 212+233,06 и път І-9 Слънчев бряг – Бургас, участък: „Обход на гр.Поморие“ от км 217+000 до км 222+849,41;

За съжаление малко бяха присъстващите, чиито имоти са засегнати в землищата на Ахелой и Поморие.
В дискусията участваха инж. Диана Манева и инж. Калайджиев, експерти от Агенция “Пътна инфраструктура”.

За обхода на Поморие все още няма процедура по Закона за опазване на околната среда, стана ясно от срещата с експертите на АПИ..

Двата парцеларни плана са обявени преди 1 година, напомни инж. Диана Манева и сподели, че в съответния срок за обхода на Ахелой са постъпили 5 жалби, а за обхода на Поморие 1 жалба.
Обходът на Ахелой засяха поземлен и горски фонд. Засягайки поземлен фонд от картата на възстановената собственост не засяга имоти на населеното място, за които някои са провели процедура по промяна на предназначение. Тази процедура е визирана в Закона за опазване на земеделската земя.
Агенция „Пътна инфраструктура” ще заплати онези имоти като урегулирани, ако засегнатото лице представи решение на комисията по земята за промяна на предназначението. Ако някой е извършил процедурата и е спрял на етап „решение на комисията по земята за утвърждаване на площадка” АПИ няма как да ги плати като уреголирани поземлени имоти, защото процедурата не е приключила.

„Може да се окаже, че сте дали много пари за такси, но ще получите много по-малко обезщетение, ако процедурата не е приключила, защото закона е такъв”, заяви представителката на АПИ.

От къде ще минава земеделската техника, попитаха някои от присъстващите. Зам. кметът Кунчо Гайдов сподели, че при първоначлания вариант на пътя не бе включен този важен въпрос. Община Поморие многократно е отправила до АПИ този въпрос, но никой не е отговорил.

Как и с колко ще бъдат обезщетени засегнатите лица? Колко време ще продължат процедурите по обезщетяването и кога ще започне строителството на обходите край Ахелой и Поморие, може да научите от видеозаписа тук:

 

http://www.youtube.com/watch?v=WecsM0-3vzA&feature=share&list=UUulRJy0W5gFZeyKOyRJn2bA

Значителна финансова помощ за бежанците ни обещал Брюксел

На ниво ЕС има консенсус, че са нужни извънредни мерки

Пчелари готвят национален протест в София на 23 октомври

Пчеларите подготвят протестни действия, заради липсата на европейски субсидии на пчелно семейство. Това каза за Фокус Даниела Челебиева, председател на Общинската пчеларска организация при Съюз на българските пчелари, председател на Областния пчеларски съвет-Шумен и областен координатор на СБП за Разград и Търговище. 

„На европейско Пчеларите подготвят протестни действия, заради липсата на европейски субсидии на пчелно семейство. Това каза за Фокус Даниела Челебиева, председател на Общинската пчеларска организация при Съюз на българските пчелари, председател на Областния пчеларски съвет-Шумен и областен координатор на СБП за Разград и Търговище. „На европейско

Джон Атанасов бе изобразен на пощенска карта

/КРОСС/ Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и Джон Атанасов-син, пуснаха в употреба илюстрована пощенска карта по повод 110 години от рождението на „бащата на компютъра" Джон Атанасов. Българското маркоиздаване за втори път посвещава пощенско-филателно издание на създателя на прототипа на съвременния компютър, каза по време на церемонията заместник-министър Тодоров. Първото е отпечатано по повод 100 годишнината от рождението на учения. Днешната илюстрована карта се издава в колекционерски тираж от 693 броя. Художник на проекта е Карина Драголова. В рамките на честването на годишнината от рождението на Джон Атанасов, в Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" бе открит музеен кът, посветен на живота и делото на математика с български произход. Джон Атанасов-син връчи на заместник-министър Георги Тодоров предмети, които са принадлежали на изобретателя. Сред тях са сметалото на Джон Атанасов, както и семейни снимки. Те ще останат в музейната сбирка на изпълнителната агенция.  

Разкриха оранжерия с коноп в Долни Чифлик

Близо 10 растения от рода на конопа са намерени в Долни Чифлик, съобщават от местната полиция. Насажденията с височина между 2,30 и 2,80 метра са открити при полицейска проверка в оранжерия, собственост на 25-годишен криминално проявен. Растенията са иззети, а нарушителят – задържан за срок до 24 часа....

Отново кражби на злато и пари

22 хиляди лева са откраднати от апартамент в Стара Загора. Сигналът за кражбата е подаден в Първо РУП от 36-годишен мъж. Сигнал за кражба от апартамент е получен и във Второ РУП - Стара Загора. При извършения оглед е установено, че неизвестно лице е отнело около 30 грама златни накити. 590 лева са откраднати от товарен автомобил „Волво FL-7". Автомобилът е бил паркиран на ул. „Индустриална" срещу складова база. Образувано е досъдебно производство.  ...

Студенти ще съветват Даниела Бобева по въпросите на икономическия растеж

Как да запазим двигателите на икономическия растеж в условията на икономическа нестабилност? Отговорът на този въпрос, написан под формата на есе, може да донесе на студенти възможността да стажуват един месец в кабинета на вицепремиера Даниела Бобева и да участват реално в създаването на политики за развитие и растеж на икономиката.   Трите есета, които съдържат най-ценните идеи за икономическото развитие на страната, ще бъдат наградени на 8 декември.   Творбите ще се оценяват от "авторитетно жури", състоящо се от представители на държавната администрация, финансовите и академичните среди.   "Конкурсът цели младите хора да бъдат ангажирани с идеи за решаване на най-неотложните проблеми пред управлението на икономиката в страната, да бъдат стимулирани да предложат иновативни и интересни решения за по-добро бъдеще", обясняват от пресцентъра на Министерския съвет.   Чрез конкурса ще се популяризира и порталът за студентски стажове в администрацията www.staj.government.bg. Именно там от 10 октомври ще бъдат публикувани подробните условия на конкурса.   В него имат право да участват български студенти от всички специалности, обучаващи се във висши училища в страната или чужбина, завършили най-малко втори курс.   Крайният срок за подаване на текстовете е 20 ноември 2013 година.

Република БГ: Конституционният съд дописа основния закон

/КРОСС/ „С вчерашното си решение Конституционният съд едва ли не дописа Конституцията. И по-точно - допълни чл. 68 от нея, като създаде едно правило как висш представител на изпълнителната власт, какъвто в случая бе председателят на ДАНС, може да запази депутатския си мандат. Може да се каже, че донякъде се заобикаля духът на Конституцията, да не кажа и че се нарушава. А за разделението на властите изобщо да не говорим. Създава се прецедент - едновременно си и представител на изпълнителната власт и на законодателната". Това обяви в интервю за радио „Фокус" зам.-председателят на ПП „Република БГ" Найден Кирилов по повод вчерашното решение на Конституционния съд, оставило депутата от ДПС Делян Пеевски член на парламента. „Решението на Конституционния съд по казуса „Пеевски" постави други по-важни въпроси. Единият от тях е доколко Конституционният съд е политически независим? Със сигурност вече надделява мнението, че той не е съдилище, а по-скоро политическа институция", каза още Кирилов. И съобщи, че ПП „Република БГ" подготвя дискусия на тема „Конституционна реформа", която да даде отговори или поне предложения как да бъде променена Конституцията, за да не се изпада отново в подобни ситуации - КС да не може да излезе с категорично решение, защото не се събират достатъчно гласове в подкрепа на едно или друго решение. Зам

Иниеста остава в Барса до пенсия?

/КРОСС/ Президентът на испанския гранд Барселона Сандро Росел е убеден, че в най-скоро време клубът му ще продължи договора на полузащитника Андрес Иниеста."Иниеста заслужава да е в Барселона повече от всеки друг след Меси. Смятам, че той ще приключи кариерата си в нашия отбор", каза Росел, цитиран от Barcastuff.По-рано беше съобщено, че каталунците ще предложат на футболиста договор със заплата от 17.0 милиона евро на година.

Балкан Експрес 2013 спря и на пловдивската гара

Атракционният влак е теглен от 2 парни локомотива

    


Дезодорант с лош мирис помага да отслабнем

Спрейът бързо лъже мозъка и потребителят не чувства изкушаващата нужда да се натъпче със сладкиши или с нездравословна храна

Smugglers Swing Club празнува в имението на Гетсби

Винтидж събитието отбелязва две години на 19 октомври

    


Стойнев обеща да няма поскъпване на парното тази зима

Цената на парното през зимата няма да се променя. Това обяви енергийният министър Драгомир Стойнев. Той поясни, че прогнозните сметки на абонатите ще се правят на база миналогодишното им потребление. Стойнев обаче не обели и дума за идеята да се направи обща сметка на един топломер според етажната собственост. Червеният депутат Явор Куюмджиев, който беше основният двигател при промените в енергийното законодателство от това лято, вече се обяви против идеята, тъй като "така ще скараме хората". Ще положим всички усилия за удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" дори ако трябва да се вземе заем за целта, каза още Стойнев. И обясни, че централата вече работи на печалба. „По време на управлението на ГЕРБ тази печеливша централа е била докара дотам да работи на заг...

Naughty Boy в Син Сити този петък

За първи път в България и на Балканите по покана на най-големия супер модерен и луксозен софийски клуб – SIN CITY на 11 октомври, петък ще имаме удоволствието и късмета да чуем Naughty Boy и неговите хитове. Всеки докоснал се поне веднъж до неговата музика няма как да не остане възхитен и да не продължи да го слуша. Дори само при първото споменаване за неговото гостуване в SIN CITY, интересът на ценителите на добрата и качествена музика „подпали” телефоните на клуба. Много хора от седмици са в очакване на датата 11 октомври и техният любимец. Самият той ще кацне на летище София заедно с екип от 10 човека по обяд, след което го очакват срещи, интервюта, разходка из София, а вечерта сцената на SIN CITY и хилядите фенове. Naughty Boy нахлува с ” гръм и трясък&rdq...

Dog Eat Dog поръчаха огромно количество лед за престоя си у нас

Една от най-влиятелните банди на ’90-те години Dog Eat Dog идва тази неделя, 13-и октомври, в София, клуб „Mixtape 5”. Това е техният последен концерт за тази година, а следващата им потвърдена дата е чак през юли в Бразилия. Само по себе си единично клубно шоу, за което членовете на бандата пътуват от цял свят е нещо специално и по този повод те обещаха да направят ексклузивно представяне с ексклузивен сетлист, който разбира се, пазят в тайна. Съставът, в който идват е същия, с който се завърнаха в концертния живот преди няколко години: John Connor - вокал David Neabore – бас китара Brandon Finley - барабани Roger Haemmerli - китара Roland Kresse – саксофон Dog Eat Dog обещаха да донесат и възможно най-много мърчъндайз (фен артикули), а ос...

ЕП иска да има ОВОС за всеки проект за добив на шистов газ

Проучването и добивът на природен газ, включително шистов, да се извършва само след изготвяне на Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС), предлага Европейският парламент. Сега действащото в ЕС законодателство сочи, че само газовите проекти, при които има добив на минимум 500 хил. куб. метра на ден, подлежат на задължителен ОВОС. Много проекти за добив на шистов газ са с по-малък обем, поради процеса на хидравлично разбиване и следователно не са обект на оценка на въздействието, информира Нова телевизия. Затова и от ЕП искат тази граница да се премахне изобщо, когато е налице хидравлично разбиване (фракинг). Освен въпроса с ОВОС, евродепутатите предлагат мерки за борба с конфликтa на интереси, както и гаранции, че обществеността е информирана и консултирана предварително, ...

Отлагаме проекта за Шипка, не губим евросредства

Няма опасност за загуба на евросредства по проекта за изграждане на тунел под Шипка, категоричен е старозагорският депутат от Коалиция за България Георги Гьоков. Коментарът му бе по повод думите на бившия министър Томислав Дончев, че България ще загуби милиони евро заради спирането на два мегапроекта в областта на пътната инфраструктура-тунела под Шипка и западната тангента на околовръстното шосе на София. „Двата проекта са изпратени за окончателно одобрение на 26 и на 30 септември от ЕК. В писмо ни информират, че те няма да бъдат разгледани д...

Назначиха 3-ма заместници на Каймаканов

Със заповед на премиера Пламен Орешарски днес бяха назначени 3-ма заместници на областния управител на Пловдив Венцислав Каймаканов. Информацията бе потвърдена за Дарик радио от пресцентъра на областната управа. За заместници на Каймаканов са определени общинският съветник от БСП Атанас Петков, председателят на червените в Община „Родопи” Иванка Петкова и председателят на ДПС за Пловдивска област Юксел Расим.   Мястото на Атанас Петков в Общинския съвет на Пловдив ще заеме Севдалина Петрова, която бе...

Варненски археолог разказва мит или реалност е "Езерният град от романа „Хобит”

Едно красиво пътуване до езерния град от романа „Хобит” ви предлага Учебният музей към Археологическия музей – Варна. Художествена измислица ли е този град или се опира на някаква историческа достоверност? И още – съществували ли са подобни селища, кой и как е живял в тях? Отговор на тези и други въпроси ще ви даде разказа на археолога Теодор Роков.

Социолози: Пат между ГЕРБ и БСП, Бареков бие Реформаторите

Институтът за модерна политика констатира в ново социологическо проучване, че ГЕРБ и БСП са изравнили силите си. ГЕРБ събират 18,5, а БСП 16,5 от гласовете на избирателите. Битката между тях е патова, ако не се намесят нови играчи, сочат данните на Института. Рязко е намаляло одобрението за Атака, която събира само 1,4 % от гласовете на гласуващите.

Четирима бабаити пребиха синдикалиста на КНСБ в ЦОФ Анатоли Георгиев

Четирима бабаити пребиха синдикалиста на КНСБ в ЦОФ Анатоли Георгиев, научи zaPernk.com.

Снощи Георгиев се прибирал у дома на улица Отец Паисий в центъра на Перник, срещу печатницата.

Входът на блока е от задната, тъмна страна. Приближавайки входа си, срещу Георгиев изскачат четирима бабаити, блъскат му главата в стената на блока и започват да го бият. Целият бой се случва за около минута. Биячите не са продумали нито дума. Боят не е с цел обир, защото...

Продължава

Шефът на МИ5 предупреждава за опасностите от ислямски тероризъм

Разкритията за британската програма за електронно следене са подарък за терористите. Това заяви новият директор на МИ5 Андрю Паркър в първата си публична реч. Той беше категоричен, че разпространяването на тайните данни е отслабило влиянието на службите за сигурност, съобщава Би Би Си.

Паркър не спомена по име бившия сътрудник на ЦРУ... Разкритията за британската програма за електронно следене са подарък за терористите. Това заяви новият директор на МИ5 Андрю Паркър в първата си публична реч. Той беше категоричен, че разпространяването на тайните данни е отслабило влиянието на службите за сигурност, съобщава Би Би Си. Паркър не спомена по име бившия сътрудник на ЦРУ...

Гол пътник се изпика на пистата на британско летище

Британецът приканил капитанът на самолета да се бие

Любовта променя и гласа ни

/КРОСС/ Любовта променя гласа. До този извод са достигнали американски психолози, според които когато говорим с човек, към който чувстваме любов и симпатия, тембърът на гласа ни се променя. Изследователите от колежа Олбрайт в Пенсилвания са провели експеримент, в който са участвали само 24-ма доброволци. Специалистите са записали почти всички техни телефонни разговори, включително и тези, които са провели с любимите си хора (романтичните отношения между участниците са били на ранен етап). Учените са обърнали внимание преди всичко на промяната на гласовете, тяхната сексуалност и романтичните настроения на партньорите. Оказало се, че когато жените говорят с любимия си човек, нотките в гласа им са по-ниски, докато мъжките гласове се отличават с по-високи тонове. Това накарало специалистите да заключат, че силният и слабият пол е склонен да „настрои" височината на гласа си, когато говорят със скъп за тях човек. Експериментът е установил още, че при общуването с приятели и познати тембърът не се променя.

Три общини работят по съвместен туристически продукт

/КРОСС/ Общините Велико Търново, Горна Оряховица и Дряново ще си партнират в разработването на концепция за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите по проекта „Бяло, пурпурно, синьо, зелено - следите на вечността. Утвърждаване образа на региона като уникална туристическа дестинация на националния и международен пазар". "Открий величието" пък е слоганът на проекта, който ще се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие". Общата стойност е 436 000 лв. Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие - с 370 644 лв. Националното финансиране е 43 605 лв., от трите общини - 21 800 лв. Партньорските общини ще създадат общи туристически маршрути, за да представят културно-историческото наследство. С реализацията на проекта се очаква броят на туристите да се увеличи и да се удължи техният престой в региона като акцент се слага на турове в самите градове, представяне на римското и антично наследство и на занаяти от Възрожденската епоха, природните красоти и забележителности. Крайната цел е развитие на културния, селския и екотуризма в региона. В разработване на маршрутите ще бъдат привлечени и специалисти по туризъм. Очаква се те да бъдат готови  до края на октомври и да бъдат включени в пакетите на туристическите агенции и туроператори

Пак телефонни измами

Две телефонни измами са регистрирани през изминалото денонощие в Старозагорско. В полицейското управление в Казанлък е получен сигнал от 79-годишна жителка на с. Горно Черковище, която заявила, че на домашния й телефон се е обадил мъж, представил се за прокурор. Той й казал, че дъщеря й е блъснала дете, което починало. Била задържана в болницата и за да я освободят трябвало да плати 2000 лв. Пред дома си възрастната жена предала на непознат 350 лв. 53-годишна жена от гр. Крън се е оплакала в полицията, че също е станала жертва на телефонна изма...

Йовчев: Проблемът с бежанците е предизвикателство за нацията


"В Европейската комисия са наясно със сериозността на проблема с бежанците в България, подкрепят търсенето на извънредни мерки. Ще получим финансова помощ".

Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев пред вътрешната парламентарна комисия, която изслушва ръководството на МВР и Държавната агенция за бежанците във връзка със ситуацията в страната. Вчера Йовчев участва в заседанието на Съвета на ЕС по вътрешни работи, след което обяви, че скоро ще има пряка финансова помощ за...

Извиненията на хронично неуспелите хора

Разберете дали не сте един от тях и какво ви пречи по пътя нагоре

    


Д. Стойнев: Облагането с 30% може да направи цената на зеления ток по-поносима

Дали ще бъде възприет този подход и какъв ще е данъкът предстои да се дискутира, включително и с представители на ВЕИ сектора, каза енергийният министър

    


Красимир Костов се срещна с палестинския посланик

Кметът на Шумен Красимир Костов прие днес в кабинета си Негово превъзходителство д-р Ахмед Ал Мадбух - извънреден и пълномощен посланик на Държавата Палестина в Република България и доайен на арабските посланици. Заедно с него бе и политическият съветник в посолството д-р Салех Атраш. В срещата участва и заместник-кметът по здравеопазване и социална политика Седат Кадир. Гостите са в Шумен по повод откриване на изложба „Палестина - Светата земя". Красимир Костов запозна гостите с историческото и съвременното културно, социално и икономическо ра...

Мория Грин спечели Есенният шахматен турнир на ОДК

13- годишният Мория Грин спечели Есенният шахматен турнир, който се проведе в ОДК- Кюстендил. Турнирът се състоя по случай началото на учебната година. В него участваха 13 млади шахматисти от кюстендилските училища. Състезанието се проведе в 5 кръга по швейцарска система. След изиграване на всички партии се получи следното класиране:1 м. Мория Грин2 м. Марио Емилов /ПГИМ/ 3 м. Калоян Омерски /ІІ ОУ/ 4 м. Лилия Стефанова /ПМГ/ 5 м. Горослав Шахънов / ПМГ / 6...

Държавата харчи по 1084 лв. за бежанците месечно, а те гладуват

Цветлин Йовчев, Снимка: БГНЕС

Държавата харчи по 1084 лв. за всеки бежанец месечно. Това е точната сума на издръжката на имигрантите в страната, обяви днес министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Въпреки това много от бежанците гладуват, студуват и боледуват, тъй като едва около 6% от сумата пристига до тях като месечна дажба за храна, лекарства и др.: 65 лв. – пари колкото за няколко килограма ориз, картофи и няколко опаковки адаптирано мляко за бебетата в центровете.

„Според експерти 1084 лв. на месец струва издръжката на един бежанец. Това са средствата, които са свързани с: поддръжка на местата за настаняване, режийните разходи; поддържане на експерти, които провеждат интервютата; транспортни разходи; издаване на документи. Това са много други неща, извън тези 65 лв., които те получават за храна”, обясни Йовчев. Министърът посочи, че до края на годината държавата ще похарчи 30 млн. лв. за бежанците.

Йовчев заяви, че външният министър Кристиан Вигенин преговаря с други държави от Евросъюза да приемат част от бежанците, които са на българска територия.

Статията "Държавата харчи по 1084 лв. за бежанците месечно, а те гладуват" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Над половин милион лева наложени глоби за пушене на обществени места

За първите шест месеца на годината са извършени 233 289 проверки за спазване забраната за тютюнопушене на обществени места.На базата на извършените проверки са издадени 2206 предписания, издадени са и 1082 наказателни постановления на обща стойност 696 050 лева. Това става ясно от доклада за изпълнението на мерките, заложени в актуализацията за 2013 г. на Националната програма за реформи към второто тримесечие на годината, предаде БГНЕС.Мерките в програмата са общо 108, 103 са в процес на изпълнение, само 4 са приключили, а една предстои да зап...

Пчелари стягат национален протест в София на 23 октомври

Пчеларите подготвят протестни действия, заради липсата на европейски субсидии на пчелно семейство. Това каза за Фокус Даниела Челебиева, председател на Общинската пчеларска организация при Съюз на българските пчелари, председател на Областния пчеларски съвет-Шумен и областен координатор на СБП за Разград и Търговище. 

„На европейско Пчеларите подготвят протестни действия, заради липсата на европейски субсидии на пчелно семейство. Това каза за Фокус Даниела Челебиева, председател на Общинската пчеларска организация при Съюз на българските пчелари, председател на Областния пчеларски съвет-Шумен и областен координатор на СБП за Разград и Търговище. „На европейско

Денят в снимки

Мажоретен фестивал в Ловеч и конкурс за манекенки в Китай

    


Каратеки от Шото Витяз пак печелят злато

В Добрич се проведе Национална Купа Мемориал Ивелин Керанов по карате за старша възраст, девойки и младежи. В турнира взеха участие седемдесет и един  състезатели от четиринадесет клуба . Шампиони на турнира станаха Юки Юлианов кат. над 70 кг. и Жулиен Живков кат. над 76 кг.  След оспорвана финална среща Бедри Бедри в кат. до 70 кг. при съдийско решение завоюва сребърен медал. При младежите в кат. до 55 кг. Светослав Славов спечели бронзов медал. Високите резултати показват отличната подготовка на състезателите от к.к. ШОТО- ВИТЯЗ. Спечелвайки ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване