БСП разрешава пушенето в заведенията, летищата и стадионите

Спас Панчев

Депутати от „Коалиция за България“ предлагат промени в Закона за здравето, с които да се разреши пушенето на стадионите, в обособени помещения на летищата, както и в отделени помещения в заведенията.

Промените са главно във възможността в някои от заведенията, където има изградени вентилационни системи или има обособени части в заведенията, отделени от местата, където има непушачи, да бъде разрешено тютюнопушенето. Това са по-големите ресторанти, в които може да се обособи помещение за пушачи, което да е отделено с преградна стена и врата, и има изградена вентилационна инсталация. Това са нощните заведения – развлекателни заведения и такива, които са регистрирани по Закона за хазарта, коментира пред Дарик радио депутатът Спас Панчев.

Едно от предложенията е собствениците на заведения до 70 квадратни метра сами да решават дали да са за пушачи или непушачи. Относно по-големите заведения – над 70 квадратни метра, Панчев обясни, че ако искат да се пуши, трябва да бъде отделена зала за пушачи и да има зала за непушачи.

Статията "БСП разрешава пушенето в заведенията, летищата и стадионите" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

- Данъчни облекчения ще има в общините с безработица, която е с 25% по-висока от средната за страната.

- БСП внесе предложение за отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места.

- Гранична полиция е задържала кораб с нелегални имигранти край нос Калиакра.

- Новият треньор на "Левски" Ивайло Петев обяви, че напуска...

Сухота в устата може да издава болест

Устата пресъхва, езикът залепва за небцето и затруднява говоренето, дъвченето и преглъщането. В медицината това състояние се нарича ксеростомия (орална сухота). Кога е следствие от недостатъчно приемане на вода и кога издава заболяване?
Различни са причините за ксеростомията. 

С течение на годините намалява 
Устата пресъхва, езикът залепва за небцето и затруднява говоренето, дъвченето и преглъщането. В медицината това състояние се нарича ксеростомия (орална сухота). Кога е следствие от недостатъчно приемане на вода и кога издава заболяване? Различни са причините за ксеростомията. С течение на годините намалява

МИ5: Сноудън даде коз на терористите

Шефът на британското контраразузнаване МИ5, остро разкритикува изтичането в пресата на секретни документи за подслушвателните техники на Великобритания и САЩ. Андрю Паркър съобщи, че американският кибершпионин беглеца Едуард Сноудън е откраднал десетки хиляди документи. 58 000 от тях били на британската служба за електронно проследяване. Шефът на британското контраразузнаване МИ5, остро разкритикува изтичането в пресата на секретни документи за подслушвателните техники на Великобритания и САЩ. Андрю Паркър съобщи, че американският кибершпионин беглеца Едуард Сноудън е откраднал десетки хиляди документи. 58 000 от тях били на британската служба за електронно проследяване.

Снимки на мъртъвци - хит във Викторианска Англия

Изобретяването на дагероскопа - най-ранния фотографски процес - през 1839 г., е довел до възможността за портретиране на хора. Дагероскопът е позволявал на средната класа да има достъпен спомен на своите мъртви членове на семейството. Този метод е по-известен като постсмъртна фотография. Някои от най-скъпите роднини и близки дори са били заснемани Изобретяването на дагероскопа - най-ранния фотографски процес - през 1839 г., е довел до възможността за портретиране на хора. Дагероскопът е позволявал на средната класа да има достъпен спомен на своите мъртви членове на семейството. Този метод е по-известен като постсмъртна фотография. Някои от най-скъпите роднини и близки дори са били заснемани

11-годишният Борислав често плачел за майка си

11-годишният Борислав, който падна от 7-ия етаж на блока си, тъгувал след раздялата на родителите му и често си плачел вкъщи за майка си, която работи в Италия.

Теди Москов с нов хит в Държавен куклен театър - Варна

Режисьорът Теди Москов и актьорите от Държавен куклен театър Варна са готови с най-новия си хит “Професия Лъжец”. Пиесата е вдъхновена от книгата на Джани Родари “Джелсомино в страната на лъжците”. Костюмографията е на Свила Величкова.

Протестите продължават 118-ти ден


Днес е 118-ият ден на протести срещу управлението на страната.

Протестиращитесе събраха пред сградата на Министерския съвет и както всяка вечер от 14 юни насам блокираха движението на коли на площада пред сградата. 

Участниците в акцията скандират "Оставка", "Боклуци", освиркват правителството, развяват български знамена. Бой на барабани оглася Ларгото.  

След вчерашния изблик на възмущение заради решението на Конституционния съд да върне депутата Делян Пеевски...

Протестите продължават 118-ти ден (допълнена в 20.20 ч.)


Днес е 118-ият ден на протести срещу управлението на страната.

Протестиращитесе събраха пред сградата на Министерския съвет и както всяка вечер от 14 юни насам блокираха движението на коли на площада пред сградата. След около час продължиха по обичайния си маршрут - по бул. "Цар Освободител" в посока към сградата на Народното събрание. Според очевидци присъстващите са 600 - 700 души. 



По данни на МВР към 19.40 ч. пред сградата на Министерския съвет са се били...

Протестите продължават 118-ти ден (на живо)


Днес е 118-ият ден на протести срещу управлението на страната.

21.00 ч. Маршрутът тази вечер не следва логиката на предишните протести. Участниците се отклоняват от централния бул. "Патриарх Евтимий", движението по който е спряно, и се насочват по малките улички "Шести септември" и "Хан Крум", вероятно за да "пробият" към МВР. Полицията обаче не пропуска никого. 

20.53 ч. Шествието вече е на кръстовището на булевардите "Левски", "Патриарх Евтимий" и ул. "Граф Игнатиев"....

Протест 118 - игра на котка и мишка с МВР (хронология)


Днес се състоя 118-ият поред протест срещу непрозрачността в управлението на страната и с искане за оставка на кабинета и предсрочни избори. Началото беше поставено на 14 юни след злополучния избор на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС. След затихване през отпускарския сезон в последните дни протестите наново се съживяват след като вчера Конституционния съд върна Пеевски в парламента. 

Днес - 9 октомври, шествието на протестиращите и полицията "играха на котка и...

Обама номинира Джанет Йелън за първа жена начело на Федералния резерв

Либералната икономистка Джанет Йелън ще е новият шеф на централната банка на най-мощната икономика в света, съобщи АП. След близо месец колебания президентът на САЩ Барак Обама най-после реши да номинира именно нея, за да смени Бен Бернанке, когато изтече вторият му мандат във Федералния резерв на 31 януари 2014 г. Либералната икономистка Джанет Йелън ще е новият шеф на централната банка на най-мощната икономика в света, съобщи АП. След близо месец колебания президентът на САЩ Барак Обама най-после реши да номинира именно нея, за да смени Бен Бернанке, когато изтече вторият му мандат във Федералния резерв на 31 януари 2014 г.

Зам.-шефът на „Военна информация": Около Правителствена болница няма подслушвателни устройства

София /КРОСС/ Българското военно разузнаване не разузнава на територията на страната. Нашите приоритети са навън. Наблюдаваме и събираме информация за региони, приоритетни на страната. Информацията се предоставя на президент, председател на НС, министър-председател, министър на отбраната и подчинените им структури. Това заяви полк. Митко Троански, заместник-директор на служба „Военна информация" пред bTV.Помагали сме на служби за работа вътре в страната. Една от задачите ни е превенция на тероризма, превенция на трафик на наркотици и на оръжия. В момента, в който засечем информация за навлизане в страната на този вид групи, имаме много добра координация с колегите от ДАНС, предоставяме я на тях и засега работим много добре, допълни той. Троански отрече да има подслушвателни устройства около Правителствена болница в „Лозенец". Относно инсталациите под правителствена болница просто недоумявам каква глава може да го измисли това. Категорично заявявам, че електронното разузнаване на военни задачи не изпълнява задачи с вътрешен характер, каза той. Митко Троански отрече да дават под наем техника на други служби, за да подслушват граждани. „Да, електронното разузнаване работи наистина много добре", заяви Троански, запитан дали наистина са най-мощната служба за подслушване и анализ на граждани. „Ние партнираме с натовските служби като равни с равни и ще се похваля - през 2011 г

Любо Пенев: Договорът е лесен, сега е важно е да победим

Селекционерът на България Любослав Пенев отказа да коментира ситуацията около новия си договор като наставник на държавния ни тим. „Темата за договора ми е на много заден план. Приоритетът сега са двата мача и тренировъчният процес около тях. Сега най-важно е да излезем победители от тези двубои, другото е лесно. Отборът има стил, почерк, характер, знае какво преследва през повечето 90 минути. Самият факт, че сме на второ място в толкова тежка група е доказателство за това. Играем на едно прилично европейско ниво“, сподели Любослав Пенев....

Пуснаха тримата от "Напоителни системи" срещу подписка

Те са обвинени за сключване на неизгодна сделка за продажба на скрап

    


118-ти ден освиркват управляващите

До момента няма признаци за ескалация на напрежението.

Бира и печено теле за ЦСКА

С бира и печено теле поляха футболистите на ЦСКА посещението си на “червения” Октоберфест. Всички играчи, без националите, станаха ВИП-гости за пред 3000 души. Треньорът Стойчо Младенов раздаде стотици автографи, направи куп снимки с невръстни и беловласи фенове.
“Момчета, днес можете да пиете по бира! Наздраве”, каза екзекуторът на “Ливърпул”.
Е С бира и печено теле поляха футболистите на ЦСКА посещението си на “червения” Октоберфест. Всички играчи, без националите, станаха ВИП-гости за пред 3000 души. Треньорът Стойчо Младенов раздаде стотици автографи, направи куп снимки с невръстни и беловласи фенове. “Момчета, днес можете да пиете по бира! Наздраве”, каза екзекуторът на “Ливърпул”. Е

Съкварталци си наеха лекар за лев

Жителите на квартал "Кирково" край Велики Преслав си наеха фелдшер срещу 1 лев на месец. Хюсеин Мехмедов (61 г.) ще преглежда всеки платил символичната такса два пъти седмично. Иначе фелдшерът работи в спешната помощ във Велики Преслав. Мехмедов винаги е помагал на местните в "Кирково", които го търсели я за инжекция, я за съвет. Сега обаче Жителите на квартал "Кирково" край Велики Преслав си наеха фелдшер срещу 1 лев на месец. Хюсеин Мехмедов (61 г.) ще преглежда всеки платил символичната такса два пъти седмично. Иначе фелдшерът работи в спешната помощ във Велики Преслав. Мехмедов винаги е помагал на местните в "Кирково", които го търсели я за инжекция, я за съвет. Сега обаче

Куюмджиев: Трудно ще се намери нов ресурс за поевтиняване на тока

Ново намаление на цената на тока изключително трудно може да се случи, смята зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Явор Куюмджиев от БСП. По думите му резервите за това са били изчерпани при поевтиняването от началото на август. Според него ново намаление, "ако е възможно въобще, да се направи много внимателно". "Смятам, че е много труден процес, защото ние в момента с това намаление, което направихме, на практика изчерпахме голяма част от ресурса за намаление, голяма част от ресурса за спестяване в системата на средства, които да бъдат използвани на практика за това намаление", каза Куюмджиев пред Нова телевизия. По-късно през деня министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който в последно време обяснява, че е възможно ново поевтиняване на тока, коментира на заседание на комисията, че въвеждането на 30-процентен данък върху приходите на слънчевите централи, което се предлага от "българския енергиен холдинг", е една от възможностите цената на зелената енергия да стане по-поносима, което ще се отрази и на сметките, но има и други варианти. Дали ще бъде възприет този подход, дали ще се въведе 30 или 20 процента данък, всичко това предстои да се дискутира включително и с представители на ВЕИ-сектора, заяви Стойнев пред депутатите. Драгомир Стойнев отбеляза, че фотоволтаичните централи имат законни договори за изкупуване на 100 процента на произведената от тях енергия. Той обаче подчерта, че страната ни, вместо да се опита да внедри зелени производства в предприятията и в жилищните домове за собствено ползване, е позволила на чуждестранни инвеститори да се възползват от законодателството ни и да построят огромни фотоволтаични паркове, ставайки по този начин милионери. Министърът обаче посочи, че може и да не се облагат с данък ВЕИ-тата, а да плащат санкции ако не изпълняват предварително подадени графици за производство, както коментира преди ден заместникът му Иван Айолов.

БСП възнамерява да върне пушенето и на стадионите, и летищата

Да се разреши пушенето в обособени самостоятелни помещения в ресторанти и заведения, барове и кафенета, както и на стадионите, и в специални помещения на летищата. Такива промени в Закона за здравето са изготвили депутати от БСП и са ги предоставили на ръководството на партията за обсъждане. Един от подкрепилите идеята за либерализиране на режима за пушене на обществени места е червеният депутат Спас Панчев: „Промените са главно във възможността в някои от заведенията, където има изградени вентилационни системи или има обособени ча...

Вече няма да спират тока за дълг от стотинки

Няма да се спира тока при закъснение от плащане на фактура с един ден или за дълг от 1 лев.

Какво ще се случи с децата бежанци в България

Сега е изключително належащо да се отговори на потребностите на непридружените деца бежанци и децата в бежанските семейства, смята председателят на ДАЗД Ева Жечева

ЕП отхвърли резолюцията против ограничаването на летателните часове

Европейската комисия може да приеме нови правила за максималното време за полет на пилотите и кабинния екипаж, след като Парламентът отхвърли резолюция против предложенията на Комисията. 218 депутати гласуваха „за“ резолюцията, 387 — „против“ и 66 се въздържаха.

Бащи измазаха доброволно рушаща детска градина в Порой

gradina_poroi6

Двама татковци измазаха доброволно рушащата се детска градина в Порой, научихме от поместената благодарност във фесбук страницата на кметството.

Г-н Али Хасан, разглеждал снимките във връзка с откриването на новата учебна година в социалната мрежа. Когато видял детето си на фона на порутена сграда споделил гледката с приятеля си Мехмед Мехмед. Двамата родители веднага купили с лични средства строителни материали и измазали лицевата част на детското заведение.
След тази инициатива учителката Валентина Димитрова написа следното:

“Постъпката на двамата родители, наистина впечатлява. Но ние имаме нужда от генерален ремонт. Ел. инсталацията е остаряла, за последните години 2 пъти се палихме. Канализацията също, наводняваме се начесто, ел. уредите отказват. Не знам откога не е правен ремонт в самата сграда. Имам чувството, че всичко е на доизживяване. Тъжно ми е като пиша това, но който се съмнява нека провери.”

gradina_poroi1

gradina_poroi4

gradina_poroi3

gradina_poroi5

gradina_poroi7

Добрев: Златанов е докладвал на Фидосова 103 пъти

"Бившият председател на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов се е срещал 103 пъти с Искра Фидосова. За всеки е ясно, че инициалите И.Ф. в тефтерчето му означават Искра Фидосова, а Ц.Ц.- Цветан Цветанов". Това каза депутатът Кирил Добрев в "Лице в лице" по Би Ти Ви.

Рединг засрамена от изказвания на евродепутати за ромите

Еврокомисарят по основните права Вивиан Рединг съобщи, че е засрамена след дебата в Европейския парламент за положението на ромите, белязан от остри изказвания на редица депутати евроскептици, предаде БГНЕС. "Наистина се срамувам, че присъствах и чух тези думи", заяви Рединг и припомни пред ЕП, че "ромите са човешки същества". "Трябва да престанем да стигматизираме някои наши граждани заради етническия им произход", призова еврокомисарката и заяви, че е констатирала с облекчение, че антиромски изказвания са направили малцинството оратори. Сред евродепутатите с остри изказвания срещу ромите беше българският представител на крайната десница Димитър Стоянов, който заяви, че при посещение на евродепутатка в ромски катун в страната му чантата й била открадната. Популистът Филип Кле...

ЕК планира да намали с 4% помощите за земеделие през 2014 г.

Европейската комисия съобщи, че планира да намали с 4% преките плащания, които ще бъдат предоставени на земеделските производители през 2014 г. заради затягането на бюджета, предаде БГНЕС. Понижаването, което беше обявено от Комисията през март, трябва да позволи спестяването на 1,47 милиарда евро, уточни говорител на ЕК. Мярката, наречена "финансова дисциплина", беше наложена заради проектобюджета на ЕС за периода 2014-2020 г., предвиждащ намаляване с 12% на бюджета за Общата селскостопанска политика за следващите седем години до 373,2 милиарда евро. За 2014 г. планираният таван е 41,59 милиарда евро за молби, отнасящи се за 2013 г. Само първите 2000 евро от помощта ще бъдат освободени от понижението, тази възможност беше подкрепена от Европейския парламент и от министрите. Ко...

Осем конгресмени арестувани на имигрантски протест във Вашингтон

Осем конгресмени от Демократическата партия бяха арестувани заедно с още около 200 души, участвали късно във вторник в гигантска демонстрация за правата на имигрантите в САЩ, предаде АП. Вашингтонската полиция прибегна до репресивни мерки, след като 10-те хиляди демонстриращи се опитаха да блокират улица в непосредствена близост до Конгреса. Осем конгресмени от Демократическата партия бяха арестувани заедно с още около 200 души, участвали късно във вторник в гигантска демонстрация за правата на имигрантите в САЩ, предаде АП. Вашингтонската полиция прибегна до репресивни мерки, след като 10-те хиляди демонстриращи се опитаха да блокират улица в непосредствена близост до Конгреса.

4,5 г. затвор получи измамник, представял се за шеф на ДАНС

"Не съм ходил при тези хора, а те идваха да ми дават парите“, оправда се той

    


Том Ханкс обяви, че има диабет от втори тип


Актьорът Том Ханкс обяви, че е бил диагностициран с диабет втори тип, който е един от най-често срещаните при страдащите от болестта, предаде "Ройтерс".

54-годишният актьор сподели в шоуто на американския телевизионен водещ Дейвид Летърман, че от известно време се бори с високите нива на захарта в тялото си.

Ханкс, който в момента рекламира най-новия си филм "Капитан Филипс", разказа, че докторът му му казал, че високите нива на захарта, с които има проблем от 36-годишен,...

Малала: Още не съм готова за наградата

Малала Юсуфзай, която е номинирана за Нобелова награда за мир, заяви, че не е направила достатъчно, за да заслужи приза, предаде АФП.
Агенцията цитира интервю на 16-годишната Малала за радиостанция в Мингора - родния  град в Пакистан. Именно там на 9 октомври 2012 година талибани я простреляха в главата. Малала Юсуфзай, която е номинирана за Нобелова награда за мир, заяви, че не е направила достатъчно, за да заслужи приза, предаде АФП. Агенцията цитира интервю на 16-годишната Малала за радиостанция в Мингора - родния град в Пакистан. Именно там на 9 октомври 2012 година талибани я простреляха в главата.

Борислав се хвърлил от 7-я етаж след заплаха за изключване

Сливен /КРОСС/ 11-годишното момче,което скочи от седмия етаж на блока си в Сливен и почина, най-вероятно е взело решението да се самоубие след заплаха, че ще бъде изключено от училище.Борислав бил отличник, но имал проблеми с дисциплината. Блъснал дете, което от удара си счупило зъб и след намесата на майка му, директорката заплашила Борислав с изключване. И други родители на деца от класа поставяли на директорката ултиматум той да бъде изключен.„Не съм говорила за изключване, казах, че искам да говоря с баба му за честите инциденти дали няма да е по-добре той да смени средата и учебното заведение", заяви Величка Христова, директор на 12 СОУ в Сливен, съобщи bTV.

Вече работи разпределителният център за бежанци близо до турската граница


От понеделник (7 октомври) в района на българо-турската граница вече работи разпределителен център за нелегално влизащите бежанци у нас. Това е център, подобен на приемна, през който ще преминават всички заловени, които са почти 100% от целия поток. Това обяви днес зам.-министърът на вътрешните работи Пламен Ангелов пред парламентарната комисия за децата, младежта и спорта. 

В разпределителният център бежанците ще се идентифицират със самоличност и националност, ще се приемат техните...

Пищна сватба коства поста на китайски чиновник

Управляващата в Китай комунистическа партия за пореден път демонстрира желязната си воля да освободи втората по големина икономика в света веднъж завинаги от корупцията. Следвайки неотклонно повелята на висшето държавно ръководство в лицето на президента Си Цзинпин, общината в Пекин уволни позорно зам.-кмет на едно от предградията на града. Управляващата в Китай комунистическа партия за пореден път демонстрира желязната си воля да освободи втората по големина икономика в света веднъж завинаги от корупцията. Следвайки неотклонно повелята на висшето държавно ръководство в лицето на президента Си Цзинпин, общината в Пекин уволни позорно зам.-кмет на едно от предградията на града.

Пенев: Мачът с Армения не е по-специален

Селекционерът на България Любослав Пенев заяви, че предстоящият ключов сблъсък срещу Армения не е по-специален от останалите срещи от квалификационния цикъл за Мондиал 2014. „Трикольорите“ гостуват в Ереван, като при успех ще увеличи значително шансовете си за класиране на бараж. „По-спокоен съм. Има по-малко ударени футболисти, доволен съм защото ще имам по-голям избор при определянето на състава. Фактът, че имаме доста футболисти, които висят с картони, ме притеснява. Опитваме се да играем твърд футбол и получаваме картони, къде заслужено, къ...

Елин Пелин точил пари от банкомати в Индия

26-годишен българин на име Елин Пелин е обвинен, че е точил пари от банкомати в Индия, пише в. “Индиън експрес”.
Заедно с него е обвинен още един наш сънародник - 27-годишният Юлиан Георгиев Ценев. Явно поне в случая с Елин Пелин става дума за фалшив документ за самоличност.











26-годишен българин на име Елин Пелин е обвинен, че е точил пари от банкомати в Индия, пише в. “Индиън експрес”. Заедно с него е обвинен още един наш сънародник - 27-годишният Юлиан Георгиев Ценев. Явно поне в случая с Елин Пелин става дума за фалшив документ за самоличност.

Показаха зъби от праисторически слон във Варна

Уредникът на варненския Природонаучен музей асистент Стоян Вергиев показва зъби от праисторически слон, намерени при разкопки край Силистра, Старо Оряхово, Аксаково. Находките са от лявата и дясна половина на долната челюст на Deintherium giganteum.

130 случая на непридружени деца-бежанци от началото на годината

/КРОСС/ От началото на годината в Държавната агенция за закрила на детето е постъпила информация за 130 случая на непридружени деца-бежанци от 18 държави. Към настоящия момент в Регистрационно-приемателния център на Държавната агенция за бежанците в София има настанени 58 непридружени деца-бежанци, две са в Транзитния център в с. Пъстрогор, община Свиленград. Това съобщи шефът на агенцията Ева Жечева. „Усилията на държавата са насочени приоритетно към спазване на правата на най-уязвимата група бежанци - децата, за предпазване от физическо и психическо насилие, осигуряване на право на живот, оцеляване и развитие, превенция за недопускане на дискриминация. Сега е изключително належащо да се отговори на потребностите на непридружените деца бежанци и децата в бежанските семейства, те трябва да бъдат включени в образователни и здравни програми, социални услуги; да получат психологическа и социална подкрепа за тяхната реинтеграция, защита от уязвимост, правна защита", подчерта тя. Жечева посочи, че агенцията идентифицира няколко важни проблема, които трябва да бъдат решени с взаимодействието на всички институции. „Има необходимост от предоставяне на психологическа помощ на непридружените деца и децата от бежански семейства. След разговори с доставчици на социални услуги за деца, ДАЗД има готовност да предостави кризисни психолози, които подпомагани от преводачи от сирийската общност, да влязат в центровете, за да окажат необходимата подкрепа

Кибертрио взе Нобел за химия

Трима учени с двойно гражданство взеха тазгодишната Нобелова награда за химия, съобщи АФП.
Отличените са Мартин Карплус, Майкъл Левит и Ари Уоршъл. Те са наградени за създаването още в края на 70-те години на компютърни модели, които симулират химически процеси. Важно приложение разработката им намира в създаването на нови лекарства. Трима учени с двойно гражданство взеха тазгодишната Нобелова награда за химия, съобщи АФП. Отличените са Мартин Карплус, Майкъл Левит и Ари Уоршъл. Те са наградени за създаването още в края на 70-те години на компютърни модели, които симулират химически процеси. Важно приложение разработката им намира в създаването на нови лекарства.

Цацаров: Не е работа на прокуратурата да ограмотява следователите

Сотир Цацаров Снимка: Сергей Антонов

Най-големият проблем е вътре в нашата система – това е разследването, извършвано от следователите, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред парламентарната комисия по правни въпроси.

Останал е един контингент от следователи, които не са особено натоварени – тяхното разследване не е най-качественото, натоварването в Националната следствена служба е граничещо с минимум, каза главният прокурор, цитиран от БГНЕС.

В една нормална държава полицията трябва да разследва, но не може да се разчита на ограмотяване на разследващите органи от страна на прокуратурата. Трябва да се предвиди задължително предварително обучение на разследващите полицаи и Академията на МВР може да прави това, коментира още Цацаров.

Тенденцията е на прокуратурата да бъдат изпращани огромно количество печатни материали просто “по компетентност”. Не това е пътят, коментира пред депутатите главният прокурор.

Той повдигна и въпроса за това финалните актове на АДФИ и НАП да се приемат като нормални доказателства в съда. Цацаров смята, че не може данъчен ревизионен акт, влязъл в сила, да не е задължителен за наказателния съд.

Статията "Цацаров: Не е работа на прокуратурата да ограмотява следователите" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Казусът Пеевски

След тричасово заседание на Конституционния съд на 8 октомври 12-те висши магистрати не успяха да отговорят на поставения им от ГЕРБ въпрос - дали Делян Пеевски е изгубил статута си на народен представител, след като на 14 юни бе избран за шеф на ДАНС, а пет дни по-късно бе оттеглен от поста.
Шестима от 12-те съдии са защитили становище, че След тричасово заседание на Конституционния съд на 8 октомври 12-те висши магистрати не успяха да отговорят на поставения им от ГЕРБ въпрос - дали Делян Пеевски е изгубил статута си на народен представител, след като на 14 юни бе избран за шеф на ДАНС, а пет дни по-късно бе оттеглен от поста. Шестима от 12-те съдии са защитили становище, че

Сидеров ще нищи защо Борисов е "осъществил чадър" над Мишо Бирата

Парламентарната комисия по корупция ще се занимава със случая Мишо Бирата и ще търси причини защо бившият премиер Бойко Борисов е "осъществил чадър" над покойния вече варненски бизнесмен Михаил Михов – Бирата. Това стана ясно в сряда от думите на председателя на комисията и лидер на "Атака" Волен Сидеров. Пред репортери в парламента той съобщи, че в председателствания от него орган е постъпил анонимен сигнал по казуса. Неподписаният документ съдържа описание на скандала "Мишо Бирата" около бизнесмена Михаил Михов от 2011 г., в който главни действащи лица бяха Борисов, Танов и бившият финансов министър Симеон Дянков, и питане дали в случая има установена корупция. "Защото на практика ексминистър-председателят е осъществил чадър над лице, което трябва да бъде проверено, а той го спира. Тук се търси защо го е направил", уточни Сидеров. Той добави, че не са описани неизвестни факти, но ще се иска становище на прокуратурата, която възобнови делото по случая през юни. Тогава лидерът на "Атака" заподозря, че Михов, който почина след избухването на скандала, е убит, а поръчителят е зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. "По този случай имаше голям медиен шум, но никакви действия на институциите. Затова той ще бъде разгледан", каза днес Сидеров. Обсъждането било готвено за днешното заседание на парламентарната комисия, но депутатите от ГЕРБ се възпротивили, защото нямали време да се запознаят с информацията от сигнала, и така той остава за следващото. Депутатът от ГЕРБ Емил Радев нарече сигнала "подозрителен", тъй като е анонимен и бил представен в края на обсъждането на точка "разни" на днешното заседание. "Така по терлици влезе", коментира той и заподозря, че някой се опитва да "претопли" стара тема, за да защитава тясно партийни интереси, вместо комисията реално да се бори с корупцията. "Остава впечатлението, че тази комисия се занимава с разправа срещу хора от опозицията", добави Радев. По думите му от над сто сигнала до момента имало само три анонимни, единият от които бил срещу Борисов, а другите два - също срещу хора от опозицията, все по "съмнителни" теми, по които вносителите не смеели да излязат с името си, за да не бъдат съдени за клевета. Скандалът "Мишо Бирата" избухна в началото на 2011 година, когато през януари в медиите изтекоха записи, в които ясно се чува как тогавашният премиер Борисов нарежда на бившия шеф на агенция "Митници" Ваньо Танов да спре проверка в бирената фабрика "Леденика" на Михаил Михов. "Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не... Защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал (на Михов - бел. ред.), че няма да го закачам - няма да го закачам", са част от репликите, които Борисов казва на Танов. В разговора бе намесено и името на бившия финансов министър Симеон Дянков. "Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: "Аз карам влака, да дойде при мене", обясняваше Танов на премиера.

Хага се извини на Москва за бой над дипломат

Холандският външен министър Франс Тимерманс поднесе извиненията на своята страна във връзка със задържането на руския дипломат Дмитрий Бородин.

Дончева: Пеевски управлява правителството от кабинета си

София /КРОСС/ Според лидера на „Движение 21" Татяна Дончева Делян Пеевски не може да се върне в Народното събрание като депутат. Той е положил клетва като шеф на ДАНС, заяви пред bTV Дончева. Колегата й юрист Минчо Спасов също е на мнение, че той не може да е депутат. Според нея юридическият спор е много прост, а нарочно се опитват да го направят сложен. Хората, които го избраха за шеф на ДАНС, започнаха да го къдрят едни, за да го върнат в парламента. Те просто не очакваха реакцията на хората и такава мащабност на протеста. Това, което трябваше да направят управляващите, е да го отстранят спокойно. Винаги има ситуации, при които една група преживява сътресения, но трябва да се спаси по-голямото. На Делян Пеевски не му е нужно да ходи в НС, защото той управлява правителството и от кабинета си, подчерта Дончева.Според бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов КС е трябвало да откаже да разгледа казуса. Не беше момента конституционните съдии да вземат подобно решение. Конституционният съд трябваше да откаже да разгледат казуса. Това беше прехвърляне на горещия картоф. Парламентът не можа да се очисти и оцапа и Конституционния съд, заяви още Спасов. Според него и НДСВ, и сегашните управляващи са допуснали тежки кадрови грешки - едната е Бойко Борисов, а другата е Делян Пеевски. Едните си признаха, че Борисов е доведен от ген. Бриго Аспарухов, а другите упорито мълчат кой е довел Пеевски, но той е от същия кръг, каза още Спасов

Опра финансира фондация за млади момичета в Южна Африка

Популярната водеща и влиятелна дама Опра Уинфри ще предложи на търг свои лични вещи. Целта е да финансира фондацията си за подпомагане на млади момичета в РЮА.
Поводът за тази кампания е обновяването на разрастващото имение на Уинфри и изхвърлянето на някои от ненужните й вещи.

А фондацията, за която се събират средства, подпомага образованието Популярната водеща и влиятелна дама Опра Уинфри ще предложи на търг свои лични вещи. Целта е да финансира фондацията си за подпомагане на млади момичета в РЮА. Поводът за тази кампания е обновяването на разрастващото имение на Уинфри и изхвърлянето на някои от ненужните й вещи. А фондацията, за която се събират средства, подпомага образованието

163 кг марихуана в оранжерия вместо краставици

163 кг. марихуана е била открита и иззета при операция на полицията в пазарджишкото село Огняново, съобщиха от местната полицейска дирекция. Тя е била отглеждана в оранжерия в двора на местния жител Махаил К., който е задържан. До операцията се е стигнало след подаден оперативен сигнал.Това е третата оранжерия с марихуана  в пазарджишко село 163 кг. марихуана е била открита и иззета при операция на полицията в пазарджишкото село Огняново, съобщиха от местната полицейска дирекция. Тя е била отглеждана в оранжерия в двора на местния жител Махаил К., който е задържан. До операцията се е стигнало след подаден оперативен сигнал.Това е третата оранжерия с марихуана в пазарджишко село

Старите пломби – вредни ли са?

Или каква е степента на тяхната токсичност

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване