"Евробарометър": Бургас е много по-добър град за живот от София


Бургас е много по-добър град за живот от София, показва ново изследване на "Евробарометър" за качеството на живот в европейските градове, съобщи capital.bg. Проучването е поръчано от Европейската комисия, за да послужи като основа за бъдещата насочена политика на развитие в градовете и беше публикувано във вторник.

Сред 83-те подбрани градове Бургас излиза на 23-то място по удовлетворение на жителите си, докато София е едва на 67-мо. Мнението на бургазлии за града им е много над това...

EVN България и БДЗП бранят царския орел с проект

EVN България и Българското дружество за защита на птиците стартират нов проект за опазване на царския орел. Разработката включва мерки за обезопасяване на електроразпределителната мрежа в защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 в общините Тополовград, Харманли и Свиленград и Елхово.

Съвместният проект на EVN България и Българското дружество за защита на птиците цели опазването на популацията на застрашения вид – царски орел и намаляване на смъртните случаи при птици, причинени от контакт с електроразпределителната мрежа.

Разработката ще се изпълнява предимно в защитени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Предвижда се кабелиране под земята на електропроводи на територията на община Тополовград, с обща дължина 45 км. Ще бъде изградена противоаварийна система по електропровод, с дължина 15 км на територията на общините Харманли и Свиленград, както и  поставяне на защитни изолации за защита на птици при общо 2 740 стълба от мрежата.

Освен като превенция срещу контакт между птиците и мрежата, проектът ще подобри  сигурността на снабдяването на клиентите в посочените общини и ще намали вероятността от аварии.

Царският орел е защитен вид включен в Червената книга и в списъка на застрашените видове на Международният съюз за защита на природата и природните ресурси. В България са регистрирани общо 25 двойки от защитената птица, обитаващи основно региона на Сакар планина и Странджа, които са част от лицензионната територия на EVN България.

Проектът е одобрен от Европейската комисия през месец юли, с което дружеството стана първата инфраструктурна компания в България, която реализира проект с финансиране по програмата LIFE+, на обща стойност 8 милиона лева. Планираният срок за изпълнение на дейностите е в период до 2018 г.

Гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Димитър Димитров

 

Температурите в Япония отбелязаха рекорд

Жегата в Япония бе донесена от тропиците от тайфуна Данас, който се разсея над Японско море

Охраната на ТЕЦ „Перник” подгони роми с куршуми

Скандал между роми и охраната на ТЕЦ „Перник Скандал между роми и охраната на ТЕЦ „Перник" завърши със стрелба. Автопатрули са на мястото и проверяват сигнала за инцидента. За щастие няма ранени хора, увериха от полицията в Перник, съобщава bTV. Комините на ТЕЦ-а бяха взривени контролирано през април тази година, защото се напукали след земетресението в Перник. Охранителите пазят ...

Започна обострянето на язвата

Д-р Пламен Петров, завеждащ
отделението по гастроентерология
в столичната болница “Софиямед”:


С настъпването на есента много пациенти започват да се оплакват от обостряне на редица хронични заболявания - гастрит, язва, артрити, стари травми. Със захлаждането зачестяват простудно-вирусните заболявания, а имунитетът на организма като цяло отсл Д-р Пламен Петров, завеждащ отделението по гастроентерология в столичната болница “Софиямед”: С настъпването на есента много пациенти започват да се оплакват от обостряне на редица хронични заболявания - гастрит, язва, артрити, стари травми. Със захлаждането зачестяват простудно-вирусните заболявания, а имунитетът на организма като цяло отсл

Безплатни консултации по психични проблеми на лица над 65 годишна възраст ще извършват утре във Варна

На 10-ти октомври за пореден път Световната здравна организация съвместно със Световната федерация за психично здраве отбелязват – Световния ден на психичното здраве. Тази година е под мотото “Психично здраве и възрастните хора”. По данни на СЗО населението в световен мащаб застарява бързо.

Ремонтът на Остров „Света Анастасия“

Изцяло обновени и възстановени в автентичния си вид са сградите на Остров „Света Анастасия“. Най-новата туристическа атракция на Бургас  днес и вчера беше представена пред туроператори и медии от кмета Димитър Николов. Единственият в България обитаем остров ще посрещне своите гости още идната пролет. Музей, разказващ историята на острова, църква с възстановени стенописи, датиращи от 14 век, къща за гости с неповторима гледка към Бургаския залив и възможност за пренощуване в истинска монашеска килия, ресторант с традиционна за региона кухня, лекарна, предлагаща целебни отвари от билки, отглеждани на място – това очаква посетителите на острова.

Реконструирани, но без промяна в оригиналния им вид, са както сградите, така и откритите пространства. Сградите са решени основно в дърво – както отвън, така и отвътре. Използван е изцяло дъбов материал, чиито технически характеристики са изключително добри и устойчиви на атмосферните условия, типични за мястото. Запазени са старинни каменни зидове, като по някои от камъните се четат древни надписи. Възстановена е една от старинните порти на острова. Съществуващите стенописи в църквата са художествено реставрирани. В непосредствена близост до църковната сграда е открит и реставриран стар кладенец. В стаите за гости, някои от които са били монашески килии, обзавеждането е изключително семпло, като навсякъде е умишлено търсен ефектът за връщане назад в миналото. Навсякъде са подменени сградните инсталации, дограмата, изградени наново и интегрирани в една от сградите са трафопостът и хидрофорът на острова. Облагородени са и външните пространства – възстановени са алеите, монтирани са нови пейки, градинско осветление, кошчета за боклук. Новост са изградените площадки за наблюдение, откриващи неповторими гледки непосредствено над скалите. Възстановен е и пристанът, като той е съобразен с характеристиките на кораба, който ще извозва туристите. Навсякъде е осигурена достъпна среда, така че островът ще може без проблем да се посещава и от хора с увреждания.  Характерната растителност е запазена и предстои да бъде обогатена с нова, но отново такава, типична за мястото.

 

Само след няколко месеца Остров „Света Анастасия“ ще може да покаже на своите гости модерна музейна експозиция, която ще съчетава  експонати и артефакти с най-съвременни дигитални технологии, които буквално ще съживят миналото на острова. В ресторанта ще се предлагат традиционни морски и манастирски гозби, като основно място в менюто ще заемат ястията с миди, тъй като районът около „Св. Анастасия“ е най-голямата естествена мидена плантация в региона. Ще се предлага и сладко от зелени смокини, за направата на което ще се използват смокини, отглеждани на място. На Острова ще се организират сватби, кръщенета, различни културни събития, тематични вечери – „пиратска“, „монашеска“, др. За любителите на спорта, ще се предлага гмуркане, курсове по йога, различни състезания по плуване и ветроходство.

Остров „Света Анастасия“ се реставрира в рамките на проект на Община Бургас „Културно-историческото наследство на о-в Света Анастасия и град Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация“, финансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

Протестна Мрежа пита Пеевски

/КРОСС/Вчера, след като решението на Конституционния съд да остави Делян Пеевски като депутат в парламента активизира недоволството, Пеевски заяви: "Аз съм на 33 години и съм успял" и попита: "Това престъпление ли е?". В отговор днес от Протестна мрежа питат Пеевски: Вчера Вие, гражданино Делян Пеевски - депутат, бизнесмен, медиен предприемач и държавен служител в едно - бяхте върнат като депутат в 42-ия български парламент. Поздравления, точно там Ви е мястото - в парламент с жалките 11% одобрение. Поводът за това открито писмо обаче е друг. Вие се обявихте за успял мъж на 33 години, демонизиран от конкуренти и чужди и местни вражески кръгове, и разтръбихте това чрез безбройните си медии. Ние, гражданите, които протестираме вече близо четири месеца, смятаме това писмо за подигравка с нашите ценности и искаме цялото общество да чуе нашите въпроси: Ако вие сте моделът на успешен бизнесмен, ще покажете ли данъчните декларации за годините на своя "успех"? Отговарят ли те на охраната, лимузините, имуществото и начина на живот, който водите? Ако да, готов ли сте да ви провери нарочна комисия за съответствие между декларираното и фактическото състояние? Какви качества Ви вкараха в бордовете на държавните дружества още преди да завършите висше образование? Всички български студенти и техните родители искат да знаят формулата на този успех

Жените знаят защо (видео)

Много често жените са обект на ирония и шеги от страна на по-силния пол. Било то заради разсъждения от следния тип - "Напълняла съм, което ме подсеща, че трябва да отида на маникюрист. Днес времето е хубаво ще сготвя мусака." Нежният пол е пословичен и със своята способност за ориентация от типа - "Мило, изгубих се. До едно дърво ...

Държавата ще бори безработицата и с "Виртуална служба за заетост"


Правителството прие актуализирана стратегия по заетостта на България за периода 2013-2020 г, съобщи правителствената пресслужлба. В края на миналата седмица документът беше одобрен от Националния съвет за тристранно сътрудничество, но днес Министерският съвет го гласува на редовното си заседание.

"Визията на стратегията е да бъдат осигурени условия и възможности за подобряване качеството на работната сила и за повишаване на заетостта в икономиката с интелигентен, устойчив и...

Баща и син набиха служител на ДФ „Земеделие”

/КРОСС/ Служител на Държавен фонд „Земеделие" пострада по време на изпълнение на работните си задължения, съобщават от Областната дирекция на МВР-Разград. Потърпевшият М.М., на 36 г., от Кубрат подал сигнал за случилото се около 11.30 ч. на 8 октомври на тел.112. Той обяснил, че е бил набит от двама мъже в местността „Шанлъка" в землището на самуилското село Хърсово. Потърпевшият е откаран в Спешния център на Разградската болница без опасност за живота. В хода на извършените издирвателни действия са установени извършителите на побоя. Л.Х., на 41 г. от с. Хърсово, криминално проявен, осъждан, и синът му Ю.Р., на 18 г. Двамата са задържани за 24 часа в РУП-Исперих. По случая е образувано бързо производство.    

Ива Николова ще води „Гореща точка“

Острието на качествената публицистика ще търси сериозните отговори от понеделник по TV7

Брюксел разреши на Aegean да закупи Olympic Air

Според доклад на Европейската комисия, сделката е съвместима с вътрешния пазар, не би нарушила конкуренцията и трябва да бъде одобрена

прочети повече

Новото издание на "Филмини" представя фаворити на Кан и Локарно


Петото издание на фестивала за късометражно кино "Филмини" започва на 16 октомври, а в програмата му попадат филми като направилия премиера в Локарно "Чест" на Павел Г. Весканов и номинирания за Европейските филмови награди "Скок" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева.

За режисьора и сценарист Павел Г. Веснаков "Чест" е нов успешен къс филм след "Парафиненият принц" с Александър Алексиев, Валери Йорданов и Яна Титова. Миналогодишната продукция завоюва награди за най-добър български...

С решението за Пеевски съдът отказа конституционно правосъдие, смята Георги Марков

За първи път след 25 години демокрация с вчерашното си решение по казуса „Пеевски” Конституционният съд на практика умъртви основния закон, защото безпрецедентно отказа конституционно правосъдие. Това коментира в интервю за Дарик бившият конституционен съдия Георги Марков. Според него решението на съда от вчера далеч надхвърляло личността на Делян Пеевски, когото Марков нарече „лидер на ДПС и БСП”.Изходът според бившият съдия е в това да се приеме нов основен закон, да се разпусне сегашният състав на Конституционния съд, като членовете му трябв...

Блокадата на Капитан Андреево и Лесово продължава

/КРОСС/ Все още има напрежение граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово. Въпреки че турските шофьори прекратиха протестите си, опашките от тежкотоварни камиони все още са факт. През граничния пункт "Капитан Андреево" не преминават тирове в момента. Опашката от чакащи на българска територия преди пункта вече е близо 30 километра, съобщава БНР. Шофьорите чакат да минат границата от понеделник вечерта. Причина за блокадата са турските шофьори, които недоволстват от проверките на ДАИ у нас. На пункта имало няколко ТИР-а със свалени номера, които отказват да платят глобите си. Другите не минавали границата в знак на солидарност с колегите си. Най-често турците са санкционирани заради неспазване на работното време със задължителната почивка. Това ги прави потенциално опасни за катастрофи. Шофьорите от опашката са силно изнервени заради липсата на официална информация. Изпълнителния директор на "Автомобилната администрация" Димитър Ганев заяви, че проверките по българско-турската граница няма да бъдат прекратени, въпреки протестите от турска страна. Факт е, че 30 на сто от турските автомобили, които минават турско-българската граница, са с нарушения на международните спогодби", подчерта председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски пред БНР

Mustang-ът от „Да изчезнеш за 60 секунди” отива да търг

Това е един от трите екземпляра, шофирани от Никълъс Кейдж

    


Над половин милион лева наложени глоби за пушене на обществени места

Глоби за близо 700 000 лв. са наложени на нарушители на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места. Това се констатира в доклада за изпълнение на мерките по Националната програма за реформи към второто тримесечие на 2013 г.

Намерени са наркотици на кораба на "Грийнпийс"

Руски власти съобщиха, че са намерени наркотични вещества

”Протестна мрежа” призова Пеевски да покаже данъчните си декларации

"Вчера Вие, гражданино Делян Пеевски – депутат, бизнесмен, медиен предприемач и държавен служител в едно – бяхте върнат в Народното събрание. Поздравления, точно там Ви е мястото – в парламент с жалките 11% одобрение."

Над 43 млн. лева от актуализацията на бюджета отиват за земеделци


Правителството одобри схемите за национални доплащания на площ, за тютюн, за крави с бозаещи телета, за говеда и биволи, за овце-майки и кози-майки, по които земеделските производители ще се подпомагат 2013 г. Решението беше взето днес на редовното заседание на Министерския съвет, съобщи правителствената пресслужба.

"Схемите, необвързани с производството, са на хектар земеделска земя с изключение на площите, заети с винени сортове лозя, тютюн и постоянно затревени площи; за тютюн въз...

И HTC позлатиха флагмана си

Тайванският мобилен гигант HTC се присъедини към "златната треска", която тресе пазара на смартфони. След "златните" iPhone 5S и Samsung Galaxy...

ЕП: Проучването и добивът на шистов газ да подлежи на ОВОС

/КРОСС/ Европейският парламент предложи проучването и добивът чрез хидравлично разбиване на неконвенционални въглеводороди да подлежи на оценка за въздействие върху околната среда. Това ще стане с приемането на изменението на съществуващото законодателство на ЕС в сряда. Депутатите предлагат мерки за борба с конфликтa на интереси, както и гаранции, че обществеността е информирана и консултирана предварително. „Изменихме това ключовото законодателство с цел привеждането му в съответствие с новите приоритети на Европа, като опазване на почвите, устойчиво използването на ресурси и опазване на биологичното разнообразие. Хидравличното разбиване предизвиква безпокойство. Ние определихме ясни критерии за избягване на конфликт на интереси и за участие на гражданите", заяви докладчикът Андреа Дзанони (АЛДЕ, Италия). Г-н Дзанони получи мандат за преговори за споразумение на първо четене с министри на ЕС с 332 гласа „за", 311 „против" и 14 въздържали се.Действащото законодателство обхваща газовите проекти, които извличат най-малко 500 000 кубически метра на ден. Много проекти за добив на шистов газ са с по-малък обем, поради процеса на хидравлично разбиване, и следователно не са обект на оценка на въздействието. Депутатите настояха това изискване да бъде задължително, независимо от извличаното количеството, за всички проучвания и експлоатации на неконвенционални въглеводороди (шистов газ и нефтоносен шист, светилен газ и др

Арабин отхапа главата на жива змия в телевизионно предаване (видео)

Участник в телевизионния конкурс "Арабите имат талант" отхапа главата на жива змия, преди за я одере с голи ръце и изяде пред камерите, съобщава електронното издание на британския таблоид „Дейли Мейл". Постъпката на кандидата определено е трудна за смилане от стомаха на една от съдийките, която излиза от студиото в знак на протест ...

Поветкин иска треньор от Русия

/КРОСС/ Бившият вече световен шампион по бокс за професионалисти в тежка категория на Световната боксова асоциация, 34-годишният руснак Александър Поветкин, заяви, че би искал да тренира под ръководството на руски специалисти . За срещата си с украинеца Владимир Кличко, която се проведе на 5 октомври в Москва, Поветкин бе подготвян от Александър Зимин и от известния американски треньор Стейси Маккинли, известен като бившия наставник на легендарния Майк Тайсън." Работил съм с Маккинли малко повече от месец", каза Поветкин пред журналисти. В тренировките имаше интересни комбинации. Но мисля, че трябва да ме подготвя руския треньор, защото комуникацията с преводач между рундовете е много трудно нещо", каза още той. Владимир Кличко победи по точки Александър Поветкин в "Мача на десетилетието" и защити четирите си световни титли по бокс за професионалисти в тежка категория и спечели 17 милиона щатски долара от наградния фонд. Така украинецът остава световен шампион на Международната боксова федерация (МБФ), Световната боксова асоциация (СБА), Световната боксова организация (СБО) и Международната боксова организация (МБО). Преди двубоя в Москва руснакът Александър Поветкин бе редовен шампион на Световната боксова асоциация, а Владимир Кличко - супершампион на СБА.

Обвиняема бизнесдама в съда: Да се усмихна ли да ме снимате?

Бургаският окръжен съд обяви за невинна Йона Колева - съпруга на айтоския общински съветник и бизнесмен Стоян Колев, за смъртта на 65-годишния Динчо Величков от град Българово, съобщи „Флагман“.

 Колева удари с колата си автомобила на възрастния мъж на разклона за Българово на пътя Айтос-Бургас. Според обвинителния акт, тя е карала със ... Бургаският окръжен съд обяви за невинна Йона Колева - съпруга на айтоския общински съветник и бизнесмен Стоян Колев, за смъртта на 65-годишния Динчо Величков от град Българово, съобщи „Флагман“. Колева удари с колата си автомобила на възрастния мъж на разклона за Българово на пътя Айтос-Бургас. Според обвинителния акт, тя е карала със ...

Обвиняема бизнесдама в съда: Да се усмихна ли да ме снимате?

Бургаският окръжен съд обяви за невинна Йона Колева - съпруга на айтоския общински съветник и бизнесмен Стоян Колев, за смъртта на 65-годишния Динчо Величков от град Българово, съобщи „Флагман“.

 Колева удари с колата си автомобила на възрастния мъж на разклона за Българово на пътя Айтос-Бургас. Според обвинителния акт, тя е карала със ... Бургаският окръжен съд обяви за невинна Йона Колева - съпруга на айтоския общински съветник и бизнесмен Стоян Колев, за смъртта на 65-годишния Динчо Величков от град Българово, съобщи „Флагман“. Колева удари с колата си автомобила на възрастния мъж на разклона за Българово на пътя Айтос-Бургас. Според обвинителния акт, тя е карала със ...

Осигуриха 35 млн. евро за Фонд ФЛАГ

Правителството одобри сключването на заемно споразумение за 35 млн. евро между Фондът за органите на местно самоуправление в България ФЛАГ...

Поредно огромно задръстване на ГКПП "Капитан Андреево"

Проблемите с пътния трафик на българо-турската граница продължават и днес, като в момента опашката от камиони на ГКПП "Капитан Андреево" е 40 километра. Това каза пред Агенция „Фокус”Димитър Димитров, собственик на фирма за превози и член на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Димитров посочи, че освен турски и български автомобили на място има и молдовски, руски, полски и румънски автомобили. „Нямам информация докога се очаква да продължи блокадата. Няма комуникация с турските превозвачи. Те са си паркирали камионите на границата и не знаем дали изобщо шофьорите са там”, каза още Димитър Димитров. Проблемите с турските превозвачи и със задръстванията бяха факт и вчера, но днес опашката изглежда по-голяма.

Пратиха в затвора рецидивисти от Каменар

Варненският районен съд наложи наказания на двама души от Каменар за кражба от гараж. Престъплението е извършено през нощта на 10 срещу 11 декември миналата година в квартал „Левски. С помощта на метален лост двамата подсъдими проникнали в гараж, разположен във вътрешен двор на къща. От там те взели дрелка, електрожен, тежести и лостове за гири, меден бакър, метален варел и други по-дребни вещи, на обща стойност 483 лева. Скрили откраднатото в близост до пункт за изкупуване на вторични суровини и на сутринта продали там част от откраднатото иму...

Държавата даде позволение на община Поморие да си разшири пристанището


Министерският съвет учреди безвъзмездно право за строеж върху морското дъно на община Поморие, което ще позволи реконструкция, пристрояване и надстрояване на съществуващите и изграждане на допълнителни пристанищни съоръжения. Решението е взето днес на редовното заседание на Министерския съвет, съобщи правителствената пресслужба.

Рибарското пристанище е регистрирано и е предназначено за швартоване, домуване и престой на рибарски кораби.

Инвестиционната инициатива на община...

България ще получи пари от ЕС за бежанците, но те няма да са достатъчно

Европейската комисия е наясно със сериозността на проблема с бежанците у нас и България ще получи финансова помощ за справяне с кризата. Тя обаче в никакъв случай няма да е достатъчна за цялостното справяне с проблема. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев по време на заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Йовчев отговаря на депутатски въпроси във връзка с кризата с бежанската вълна от Сирия и проблемите, пред които е изправена страната ни. Вътрешният министър обясни, че до един месец ще бъдат подгот...

Полският посланик и кметът обсъдиха доставката на нови автобуси за Варна

Интересът на полските туристи към България и към Варна се връща – това констатираха по време на среща днес кметът на морската столица Иван Портних и посланикът на Полша Н. Пр. Лешек Хенсел. Близо 200 хиляди поляци са посетили нашата страна през тази година, а броят им е нараснал с 6 % в сравнение с миналата, каза дипломатът.

Когато няма заден изход за Орешарски


Публикуваме писмото на Христина Вълева, изпратено до "Дневник". Тя писа с реакция и след блокадата на премиера пред БНТ в средата на септември - "Г-н Орешарски, срамувате ли се?". Заглавието и акцентите са на редакцията:

Гледам отново и отново кадрите от поредната разходка на срама на министър-председателя Пламен Орешарски. Припомняйки си видяното на живо, се напрягам. Защото случилото се във вторник вечерта приличаше на гърчава гоненица - гърчава, защото мистър О. (както го наричаме...

Стойчо Младенов: Потресен съм, това е мегаскандал!

Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов подкрепи колегата си Ивайло Петев след разигралите се сцени със специалиста на стадион „Георги Аспарухов“. Позицията на Младенов относно случилото се бе публикувана в официалния сайт на „червените“. Публикуваме я без редакторска намеса: До обществеността и институциите в България Уважаеми Дами и Господа,   трудно намирам думи, с които да изразя възмущението си от посегателството върху колегата Ивайло Петев. Този жесток акт на саморазправа е гавра и поругаване не само с него, а и срещу треньорската профес...

Плавателен съд с нелегални имигранти е задържан край Калиакра


Плавателен съд с незаконни имигранти е бил задържан днес край нос Калиакра, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от "Фокус.

В 10.02 ч. днес е получена информация от Регионален координационен център на Интегрирана система за наблюдение на морската граница за непознат плавателен съд на около 8 морски мили от нос Калиакра. Гранично-полицейски кораб е насочен за проверка.

Около час по-късно плавателният съд е бил задържан с 26 лица на борда. От тях двама...

Ивайло Петев, който бе съблечен гол от феновете, напуска „Левски“

Ивайло Петев взе решение и напуска „Левски Ивайло Петев взе решение и напуска „Левски". Той се е отказал от възможността да бъде треньор на сините, съобщи Гонг, позовавайки се на два независими източника. Ръководството на отбора ще търси друг вариант за нов наставник след уволняването на Славиша Йоканович. Засега най-логично изглежда „Левски" да бъде воден от досегашните ...

Ивайло Петев напуска „Левски“

Ивайло Петев взе решение и напуска „Левски". Той се е отказал от възможността да бъде треньор на сините, съобщи Гонг, позовавайки се на два независими източника.

Ръководството на отбора ще търси друг вариант за нов наставник след уволняването на Славиша Йоканович.

Засега най-логично изглежда „Левски" да бъде воден от досегашните ... Ивайло Петев взе решение и напуска „Левски". Той се е отказал от възможността да бъде треньор на сините, съобщи Гонг, позовавайки се на два независими източника. Ръководството на отбора ще търси друг вариант за нов наставник след уволняването на Славиша Йоканович. Засега най-логично изглежда „Левски" да бъде воден от досегашните ...

България трябва да осигури сигурност и за българите, и за сирийските бежанци у нас

Каузата хуманност и каузата сигурност за всички са двата основни въпроса пред България във връзката с бежанците от Сирия. Това заяви на заседание на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта вицепрезидентът Маргарита Попова.По думите и най-важната задача пред страната ни е да осигури сигурност както за българските граждани, така и за сирийците, търсещи убежище у нас. Според Попова трябва да се даде ясен вътрешно институционален знак, че институциите познават проблема. По думите на вицепрезидента българските граждани са жадни за повече...

2% преднина на БСП пред ГЕРБ дава ново изследване

ИМП дава на Бареков потенциална подкрепа от 5 на сто на избори

    


Утре перничани и гости на града ще могат свободно да се разходят в архивохранилището на държавния архив в Перник

На 10 октомври се чества професионалния празник на българските архивисти. Тогава с Указ № 515 на Президиума на Народното събрание се създава Архивно управление в България в структурата на МВР, а с Постановление № 344 на Министерски съвет от 18 април 1952 г. се регламентира изграждането на мрежата на българските държавни архиви.

Държавен архив – Перник е създаден в резултат от административно-териториалното деление през 1959 г. като отдел на Окръжно...

Продължава

Барозу и премиерът Лета посрещнати в Лампедуза с освирквания и обвинения в убийства

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и премиерът на Италия Енрико Лета бяха посрещнати с освирквания и обиди от жители на италианския остров Лампедуза, съобщиха световните агенции. "Засрамете се!", "Убийци", крещеше малка група местни жители, дошла да ги чака на летището. Хората размахваха снимки на имигранти пред Барозу и Лета, които бяха придружавани от еврокомисаря за вътрешните работи и правосъдието Сесилия Малмстрьом и от вицепремиера и министър на вътрешните работи на Италия Анджелино Алфано. Демонстрантите продължаваха да викат гневно при отпътуването на официалния ескорт от летището към малкото пристанище, където делегацията трябваше да паметта на загиналите 289 имигранти, главно еритрейци, извадени от морето след корабокрушението миналата седмица. По-късно Лета обяви, че жертвите на корабокрушението ще бъдат почетени с държавно погребение. "Тази драма е европейска, но Италия ще свърши своята част от работата", заяви Лета на обща пресконференция на острова с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, комисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом и италианския вътрешен министър Анджелино Алфано. Лета каза, че вече е получил съгласието на Барозу темата за нелегалната имиграция да бъде включена в дневния ред на следващия европейски съвет на 24 и 25 октомври. "Европа е с жителите на Лампедуза. Проблемът на една от страните в съюза ни, в случая - Италия, трябва да се приема като проблем на цяла Европа. Европа не може да отвърне глава от драмата на имигрантите като тази в Лампедуза", заяви Барозу. Председателят на ЕК заяви обяви, че Италия ще получи допълнително 30 милиона евро от европейските фондове, за да се подпомогне установяването на бежанците, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Барозу се ангажира да работи неуморно по обща европейска политика за предоставяне на убежище и в помощ на агенцията за граничен контрол Фронтекс да предотвратява подобни трагедии в бъдеще. Рестриктивната гранична политика на ЕС се провали, призна еврокомисар Малмстрьом. "Налага се да променим подхода си към миграцията", каза тя в края на визитата на острова. "Трябва да преминем към по-голяма откритост, солидарност, споделяне на отговорността и истински европейски отговор", подчерта тя, цитирана от ДПА. Барозу, Лета и Малмстрьом отидоха до хангара, където се намират телата на удавилите се при крушението. Никога няма да забравя гледката на тези ковчези, заяви Барозу. До момента италианските власти са открили телата на 289 души, но се опасяват, че броят на загиналите може да достигне 390.

Барозу и премиерът Лета освиркани в Лампедуза и обвинени в убийства

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и премиерът на Италия Енрико Лета бяха посрещнати с освирквания и обиди от жители на италианския остров Лампедуза, съобщиха световните агенции. "Засрамете се!", "Убийци", крещеше малка група местни жители, дошла да ги чака на летището. Хората размахваха снимки на имигранти пред Барозу и Лета, които бяха придружавани от еврокомисаря за вътрешните работи и правосъдието Сесилия Малмстрьом и от вицепремиера и министър на вътрешните работи на Италия Анджелино Алфано. Демонстрантите продължаваха да викат гневно при отпътуването на официалния ескорт от летището към малкото пристанище, където делегацията трябваше да паметта на загиналите 289 имигранти, главно еритрейци, извадени от морето след корабокрушението миналата седмица. По-късно Лета обяви, че жертвите на корабокрушението ще бъдат почетени с държавно погребение. "Тази драма е европейска, но Италия ще свърши своята част от работата", заяви Лета на обща пресконференция на острова с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, комисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом и италианския вътрешен министър Анджелино Алфано. Лета каза, че вече е получил съгласието на Барозу темата за нелегалната имиграция да бъде включена в дневния ред на следващия европейски съвет на 24 и 25 октомври. "Европа е с жителите на Лампедуза. Проблемът на една от страните в съюза ни, в случая - Италия, трябва да се приема като проблем на цяла Европа. Европа не може да отвърне глава от драмата на имигрантите като тази в Лампедуза", заяви Барозу. Председателят на ЕК заяви обяви, че Италия ще получи допълнително 30 милиона евро от европейските фондове, за да се подпомогне установяването на бежанците, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Барозу се ангажира да работи неуморно по обща европейска политика за предоставяне на убежище и в помощ на агенцията за граничен контрол Фронтекс да предотвратява подобни трагедии в бъдеще. Рестриктивната гранична политика на ЕС се провали, призна еврокомисар Малмстрьом. "Налага се да променим подхода си към миграцията", каза тя в края на визитата на острова. "Трябва да преминем към по-голяма откритост, солидарност, споделяне на отговорността и истински европейски отговор", подчерта тя, цитирана от ДПА. Барозу, Лета и Малмстрьом отидоха до хангара, където се намират телата на удавилите се при крушението. Никога няма да забравя гледката на тези ковчези, заяви Барозу. До момента италианските власти са открили телата на 289 души, но се опасяват, че броят на загиналите може да достигне 390.

Подписът в документите вече ще може да бъде и цифров идентификатор


Подписът на съставителя на вътрешни документи в предприятията при използване на автоматизирани информационни системи да се замени с идентификатор за съставителя на документа, който го разпознава и определя по неоспорим начин. Това предвижда проект за промени в Закона за счетоводството, приет днес от редовното заседание на Министерския съвет. Предложението е предизвикано от развитието на информационните технологии, уточняват от правителствената пресслужба.

Изменението се налага от все...

От блоговете: Писмо от една донякъде успяла жена на 37


"Дневник" публикува текста на Магдалина Генова от "Блога на нервната акула".

Отворено писмо до себе си

Това лято, започнало истински на 14ти юни, и продължаващо през октомври, а може би и през ноември, декември, през зимата, и през другото лято, и другата зима бях вкарана в различни рамки, парадигми, конструкти и дихотомии. От мнозина бях описана с купища думи и думички, даже такива, за които покойната ми баба би казала, че не подхождат за речника на една дама или един...

Ивайло Петев се отказал да води "Левски"


Избраният от ръководството на "Левски" за треньор Ивайло Петев се е отказал от поста, твърди "Гонг".

По-късно предстои среща между собственика на клуба Тодор Батков, техническия директор директор Христо Йовов и привърженици.

Все още няма яснота кой ще води "Левски" занапред. Единият от вариантите е начело на отбора да застанат досегашните помощници Елин Топузаков и Мариян Христов.

След уволнението на Славиша Йоканович сините се подготвиха да представят Петев....

Здравка Евтимова: На един от тях

Здравка Евтимова

- Днес не съм ти възлагал да пишеш – изпитателният поглед на съпруга ми е насочен към мен.

- Правя го за удоволствие – отговарям. Безобидно обяснение, което Калин е склонен да понесе.

– Ти си подредена, а за мен редът е сред най-високите добродетели.

Когато употребеше съществителното „добродетел”, разговорът потичаше в посока Саня. „Утре Саня ще ни гостува, затова искам до час да ми представиш примерно меню за обяда.”

Какво ме бе привлякло на времето да се омъжа за Калин? Тялото му и сега изглежда стройно, но у някои хора дори стройността е порок. Той стана много богат. Преди време се заблуждавах, че хладният блясък в очите му е израз на решимост. Днес със сигурност зная, че когато очите на Калин светят хладно, някой хубав човек в красив квартал на града ни издъхва тихо или със стон, в зависимост от мерките, предприети за него. Преди години, Калин твърдеше: -„Обожавам, че си грамотна, знаеш кога и къде да поставяш запетаи. Освен тона с тебе мога да намеря най-дребното нещо по всяко време у дома.” Родиха се синовете, пораснаха и заминаха да се обучават в швейцарски колеж.

Той стана още по-богат и се запозна със Саня, която редовно довеждаше у дома, защото никъде другаде не било така подредено – с висок естетически вкус. Аз сервирах на Саня и Калин – бях чиста жена, от която не се гнусяха.

- Искам да й сготвиш риба със задушени зеленчуци. Погрижи се за прилично вино. – Приличното вино струваше над определена цена. Саня се нуждаеше от това питие заради разстроения си стомах.

Намирахме се на мой терен, тоест вилата в Бояна, оградена с бели стени. Те биха били красиви, ако във всички помещения не бяха инсталирани камери – каквито имаше и в двора. Калин искаше да бъде сигурен, че никой не го краде в собствената му вила – под „никой” естествено подразбираше мен.

- Днес не ми харесва начина, по който ме гледаш – отбеляза той, макар че отдавна не го гледах въобще.

-Ще приготвя бяла риба с кореандър и сос от сирене „Хауда” – казах аз. – Саня обича сирене „хауда”, както и нетрадиционни рибни блюда.

- А помисли ли какъв десерт ще й предложиш?

- Помислих – казах аз, макар че едва ли давах пет пари за предпочитания от Саня десерт.

- Налине си забравила какви последствия може да има това?

- Съвсем не съм – потвърдих аз . – Ако не й хареса обядът, на следващата сутрин ще се събудя на спирката на автобус N 360.

През отворения прозорец на вилата се чуваше как пеят птици. Чуруликането им в най добрия случай ми беше безразлично. Саня обожаваше Калин и птиците. Аз не обожавах Саня. Писането не беше приятен процес за мен, защото:

- Нов материал за писане – уведомяваше ме Калин, подхвърляйки някое име и фамилия, надраскани върху парче хартия.

Аз пишех колко достоен човек, прекрасен съпруг и всеотдаен баща е бил притежателят на съответното име приживе. След няколко дни виждах същото име, издълбано върху красив мраморен паметник, разположен на елитно място в Централното софийско гробище.

- Писател като тебе може някога да се събуди мъртъв – бе отбелязал Калин, ала не се тревожех особено. Аз съм прекалено малка риба в реката на бизнеса му, за да се събуждам мъртва. Изявите ми като писател се ограничаваха единствено и само в съставянето на сърцераздирателни надгробни слова. – Ако Саня харесва храната, която й готвиш, ще живееш охолно в тази хубава вила. Нищо няма да ти липсва. Ще ти купя дори малък джип.

- Високо ценя малките джипове – отвърнах аз.

- Въпреки всичко днес нещо не е наред – отбеляза Калин. Може би наистина имаше право. Всъщност правото бе винаги на негова страна. – Очаквам обяда готов в 12:45.

- Саня се обади. Днес тя няма да дойде на обяд- казах аз.

Саня беше съученичка на малкия ни син. Калин я беше забелязал на едно парти на класа, което синът ни беше организирал у нас. Сега съпругът ми живееше със Саня в мезонета, където по-рано живееше с мен. Саня имаше силно развити певчески способности, които Калин задълбочи, утвърждавайки я като певица-звезда.

Когато малката не се чувстваше добре, каквото впрочем беше постоянното й състояние, аз я водех на лекар. Друга основна моя задача беше да сервирам на масата, докато се хранеше тя, а това не бе приятна дейност: Саня постоянно забелязваше петънца по ръба на чашата си, потропването на порцелан я изнервяше. Имаше обичая да ме вика многократно, вперила изразителни очи в приборите – тъкмо бях изнесла салатата и Саня пожелаваше още съвсем мъничко. О, как ли щеше да се почувства по-късно бедният й стомах! Знаех как се чувства бедният й стомах, защото поддържах непрекъснат контакт с Д-р Христов, най-добрият гастроетеролог в града.

- Не ми допада начинът, по който ме гледаш – въздишаше Саня.

Един петъчен ден не й допаднаха ролцата с раци, затова бях изхвърлена по нощница на спирката на автобус N 360. Живях два месеца в едно мазе с мухъл по стените на Женския пазар. Калин отказа да ми даде дрехите и доста студ събрах. Съпругът ми ме натири, за да не възпрепятствам развитието на Саня. Една сутрин изневиделица шофьорът му ме прибра във вилата и тогава Калин за пръв път отбеляза:

– Ти си подредена жена. Изчисти тази кочина – под „кочина” разбираше стаята на дивата и спалнята, където задълбочаваше певческите й качества.

Вилата по-рано принадлежеше на приятел на Калин, на чието погребение ме бе задължил да присъствам. От тази ден датират писателските ми изблици – моите нежни, изпълнени с тиха печал надгробни творби, посветени на лицата, които съпругът ми беше пратил в света на сенките. Тогава прочетох първото си погребално слово. След края му плачеха всички – съпруга, деца, колеги, облечени в черни костюми. Дори Калин се просълзи – след този случай заеквах почти две седмици.

Придобих ново задължение – Калин ме изпращаше с огромен букет от цветя на погребенията на приятелите си – такива събития се случваха често, присъстващите мъже бяха стройни, младите им дами красиви, всички до една певчески звезди. На много от тях бях приготвяла бифтек със сирене „Хауда”. За това, че все още не съм се събудила мъртва, мога да благодаря единствено на милото холандско сирене„Хауда”. Освен това хората високо ценяха траурното ми творчество. Доверяваха ми се.

- Днес ме дразниш – извика Калин.

Наистина бе много проницателен! Не случайно ме пращаше да изричам последно сбогом на най-добрите си приятели от толкова години насам. Гордееше се от изпълнените с чувство думи, с които обсипвах покойните. Цветарят, от който купувах погребалните венци, откри втори магазин, окуражаван от честите ми покупки.

– Какво си забила нос надолу, по дяволите! – смъмри ме Калин.

- Саня настоява да я спомена в словото – отвърнах тихо аз. – Не вярвах, но май наистина е привързана към тебе. Държи да се спра по-подробно на децата – да осъзнаят какъв баща са имали.

- Какво плещиш? Какво правиш, по дяволите!

Над компютъра ми също беше инсталирана камера, беше есен, времето беше приятно.

- Днес пиша за тебе – отговорих тихо аз.

Статията "Здравка Евтимова: На един от тях" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Териториалната дирекция на НАП да бъде в Стара Загора

Областният управител Живка Аладжова разговаря с директора на Офиса на ТД на НАП в Стара Загора Георги Йорданов за предприетите от нея първи стъпки по възстановяване статута на Териториалната дирекция на НАП в Стара Загора, какъвто бе до началото на 2010 година. Предложението до министъра на финансите Петър Чобанов Аладжова мотивира със стабилното икономическо развитие на област Стара Загора. Активно регистрирани са над 62 000 фирми (като само от началото на годината са над 1200), от тях 9 100 имат и регистрация по ЗДДС. Още повече, че е напъл...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване