Продажбите на имоти нарастват и през третото тримесечие на 2013 г.

За този период в България са продадени общо 59 475 имота, което представлява 1,42% ръст на сделките на годишна база

    


Златанова: Няма спрени пари за тунела под Шипка и Западната тангента

Вицепремиерът Зинаида Златанова заяви, че няма абсолютно никакви спрени пари от ЕК за проектите за тунела под Шипка и за Западната тангента на Софийски околовръстен път. От МС обясниха, че ЕК не е спряла, а е отложила решението дали да ги финансира.

Аогашима – японският остров-вулкан

Животът на местните жители е изложен на риск, тъй като вулканът може да изригне

    


Кмет за един ден

uchenici_kmet2

Община Поморие популяризира местното управление и стимулира активно гражданско участие в процесите на управление като организира „Ден на отворените врати”. По този повод  кметът  на община Поморие  –  господин   Иван Алексиев покани  учениците от новоизбрания  Ученически съвет на ОУ”Христо Ботев ”- Поморие  да  участват в инициативата „Кмет за един ден” .

В 9 часа на 9 октомври 2013 година  24 представители на Ученическия съвет  към ОУ”Христо Ботев”-гр.Поморие бяха посрещнати от кмета  , секретаря, заместник- кметовете, директори на дирекции , експерти в общината. Учениците бяха подготвили презентация, посветена на община Поморие.

Демократично избраният председател на ученическия съвет – госпожица Сияна Капсамунова –ученичка от VІІ а клас бе избрана за  кмет на общината за един ден. Тя предложи свой екип- заместник кметове и директори на дирекции.

Кметът  Иван  Алексиев  връчи символите на общинската власт на госпожица  Сияна Капсамунова . Веднага след това новият кмет постави задачи на заместник-кметовете- Илия Стефанов- ученик от VІІІ кл., Сашо Делиадамов- ученик от VІ а клас, Натали Топалова –VІІ б клас и на  секретаря- Паиско Чакъров. Новосформираният екип на госпожица Капсамунова  се справи отлично с поставените задачи. Денят на отворените врати завърши с коктейл , организиран от ОУ”Христо Ботев”, в сладкарница „Захаро”.

uchenici_kmet3

uchenici_kmet2

Попова: Трябва не само да посрещнем, а и да приемем бежанците

Вицепрезидентът Маргарита Попова. Снимка: БГНЕС

България трябва не само да посрещне, но и да приеме бежанците, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на заседание на Комисията по въпросите на младежта и спорта в парламента.

В заседанието участваха зам.-министри от различни ведомства – Мукаддес Налбант от образователното министерство, Лазар Лазаров от социалното ведомство, зам.-министърът на МВР Пламен Ангелов , както зам.-здравният министър Бойко Пенков. На срещата присъстваха и представители на Агенцията за закрила на детето и Агенцията за бежанците. Целта на заседанието бе да даде яснота около състоянието на майките и децата, които са потърсили убежище в България през 2013.

Началото на дискусията бе поставено от вицепрезидента Маргарита Попова. Тя призова институциите в страната да изпратят ясно и категорично послание към българското общество и да се призоват хората към спокойствие.

“Трябва да покажем на българските граждани, че българските институции познават явлението, че сме снабдени със знания, че говорим вещо. Това е единственият добър начин да убедим слушащите ни, че умни хора, които са чели и знаят, държат в ръцете си проблема и искрено желаят да се справят с него”, каза вицепрезидентът.

Според вицепрезидента едно от най-важните условия за справяне със ситуацията около бежанците е да се запази спокойствие и обществото да прояви солидарност.

“Хората, които напускат Сирия, не са бежанци, които оставят родните си места, защото това е една от предоставените им възможности. Те напускат домовете си, защото това е единственият вариант за спасение”, посочи зам.-държавният глава.

Маргарита Попова изтъкна, че държавата трябва да се ръководи от два основни принципа – хуманност и гарантиране на сигурността за всички.

“Сигурност за тези хора, които за пръв път са на наша територия, за пръв път се сблъскат с властите, но и сигурност за хората по тези населени места, които трябва да са уверени, че инситтуциите ще защитят сигурността им”, каза вицепрезидентът.

Статията "Попова: Трябва не само да посрещнем, а и да приемем бежанците" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Турските превозвачи прекратиха блокадата на ГКПП "Капитан Андреево"


Турските превозвачи вдигнаха блокадата на ГКПП "Капитан Андреево", съобщи Би Ти Ви. Опашки от камиони все още има, но турските ТИР-вое са започнали да се оттеглят.

Вчера турски камиони бяха блокирали граничния пункт заради проверките, които започна българската автомобилна администрация.

По информация на Би Ти Ви български камиони все още чакат на пропускателния пункт и сред тях няма преминали българо-турската граница.

Проверките по българо-турската граница няма...

МВФ: Руската икономика е изгубила потенциала си за по-висок растеж

Той се ограничава от недостатъчно развитата инфраструктура, неблагоприятния бизнес климат и негативните демографски фактори

    


Проект популяризира туристическите продукти на Велико Търново, Г. Оряховица и Дряново

Общините Велико Търново, Горна Оряховица и Дряново ще си партнират в разработването на концепция за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите. Тази възможност предоставя проектът „Бяло, пурпурно, синьо, зелено – следите на вечността. Утвърждаване образа на региона като уникална туристическа дестинация на националния и международен пазар“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“. 436 000 лв. е стойността на целия проект. Съфинансирането от Европейския фонд за региона...

Златанова: Няма никакви спрени пари

/КРОСС/  "Няма абсолютно никакви спрени пари, повтарям, абсолютно никакви спрени пари. Става дума за една рутинна процедура по съгласуване на апликационни форми, която се практикува от години, за всеки голям инфраструктурен проект", заяви пред БНР вицепремиерът Златанова по повод твърденията на ГЕРБ за спрените финансови средства от ЕК по два ключови проекта - магистралата София-Калотина и тунела под Шипка.  "Това е изключително груба манипулация и мен много ме учудва това, че колеги от ГЕРБ си рискуват професионалната репутация както пред българските граждани, така и пред европейските ни партньори, за да правят такива груби манипулации на истината", коментира изказванията Златанова. 

Намаляват скоростта на колите във вътрешнокварталните улици

Скоростта на движение на автомобили във вътрешнокварталните улици на Пловдив може да бъде намалена от 50 на 30 км. в час. Това заяви шефът на Общинския инспекторат Владо Илиев. До тази мярка се прибягва, за да се намали шума от преминаващи автомобили, като за сега ще бъде приложена само за ул. „Константин Геров” в район „Южен”.   За първи път този месец служители на инспектората са замервали нивото на шум предизвикан от автомобили. 2 до 3 децибела надвишение са констатирани по булевардите „Руски”, „Дунав” и „Васил Левски”, по които на час прем...

Двама набиха служител на ДФ "Земеделие"

Пострадалият е без опасност за живота

    


Цвети Пиронкова спортува с ученици в Пловдив

Първата ракета на България Цветана Пиронкова направи сутрешна физзарядка с децата от пловдивското училище " Черноризец Храбър". „Посрещнахме деня с една лека физзарядка и много усмивки. Сигурна съм,че днес ще има много отличници в клас! :),” написа Цвети във своята facebook страница, където публикува и снимки. „Ние, спортистите, сме свикнали да ставаме в ранни зори. Няколко упражнения сутрин са много полезни. Прави ми впечатление, че все повече деца спортуват,“ каза за Дарик Цвети. Пиронкова сподели още, че след края на кариерата си възнамерява...

ЕП гласува нова резолюция за повече солидарност с бежанците от Сирия

Европейският парламент ще приеме днес петата поредна резолюция за Сирия от миналата година насам, в която призовава за проява на повече солидарност между държавите в ЕС по повод сирийските бежанци, информира БТА. ЕП цитира в документа данни на Агенцията за бежанците на ООН (ВКБООН) за броя на бежанците (включително очакващите регистрация) в приемните страни към 20 септември 2013 година. По тези данни Турция е приела 492 687 бежанци, Ливан - 748 608, Йордания - 531 768, Ирак - 190 857, Египет - 124 373, Мароко, Алжир и Либия - 14 289 (регистрира...

Проф. Димитър Пушкаров: Формулата в науката: пил, ял, бегал

С проф. ДИМИТЪР ПУШКАРОВ разговаря АНЕТА ПЕТКОВА 

- Проф. Пушкаров, вие бяхте в групата, която трябваше да установи дали последните проекти, финансирани от фонда за наука за 14,8 млн. лв., отговарят на изискванията, включително и на европейските. Какво установихте?

- Трябваше да установим дали вече финансираните проекти отговарят на Закона за С проф. ДИМИТЪР ПУШКАРОВ разговаря АНЕТА ПЕТКОВА - Проф. Пушкаров, вие бяхте в групата, която трябваше да установи дали последните проекти, финансирани от фонда за наука за 14,8 млн. лв., отговарят на изискванията, включително и на европейските. Какво установихте? - Трябваше да установим дали вече финансираните проекти отговарят на Закона за

Трима учени разделиха Нобела за химия

Мартин Карплус, Майкъл Левит и Ари Уоршъл бяха отличени за развитието на мултимащабни модели на сложните химически системи

НС отхвърли проекторешението за затваряне на границата за бежанци

С 18 гласа "за", 165 - "против" и 4 - "въздържали се" проекторешението за затваряне на границата за бежанци, предложено от "Атака" беше отхвърлено. Четиримата въздържали се депутати са от Коалиция за България.

Конституционният съд не отговори дали Пеевски е бил едновременно депутат и председател на ДАНС

Aвтор: Галина Гиргинова, judicialreports.bg

Конституционният съд (КС) обяви дългоочакваното си решение по казуса “Пеевски”. Оказа, че то не разрешава дилемата депутат ли е Пеевски и темата отново стана политическа. Големите очаквания са били безпочвени. Съдът се е произнесъл по искане, което не е за простия въпрос – престанал ли е да бъде Пеевски депутат в момента, в който е избран за шеф на ДАНС, а за това дали е имало несъвместимост между депутатския му статут и оглавяването на агенцията.

Началото

Делото пред КС е образувано по искане на 96 народни представители от ГЕРБ на 24 юни – “За установяване на настъпила на 14 юни 2013 г. несъвместимост с положението на народен представител на Делян Славчев Пеевски поради изпълнение на друга държавна служба и предсрочно прекратяване на пълномощията му на народен представител”. Дословно посочваме предмета на искането, защото съдът може да се произнася само по това, за което го питат – нито в повече, нито встрани. Конституцията (чл. 68) забранява на народните представители да са в несъвместимост – да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението им на депутати. С други думи, искането на ГЕРБ поставя тесен коловоз пред КС, защото отнапред (преднамерено или поради способностите на вносителите) изобщо не поставя под съмнение, че Пеевски е депутат и свежда питането до това дали като депутат е изпълнявал друга държавна служба.

В становището си до КС Делян Пеевски поддържа, че и в момента е народен представител, тъй като Народното събрание не е гласувало оставката му, която той подал във връзка с избора му за председател на ДАНС и впоследствие оттеглил. Твърди, че за да се приеме, че е встъпил на другата държавна служба, е следвало да настъпят няколко обстоятелства, последните от които не се осъществили, защото нямало изрично решение на Народното събрание за прекратяване на пълномощията му като народен представител и той не подписал акт за встъпване в друга държавна длъжност. Пеевски развива и тезата, че дори и да се приеме хипотетично, че на 14 юни 2013 г. е възникнала „несъвместимост”, с последвалата на 19 юни 2013 г. отмяна от НС на решението за избор на председател на ДАНС тази „несъвместимост” била прекратена.

До обявяването на решението на 8 октомври от съда изтичаше информация за разделение на конституционните съдии, което едва ли ще позволи да се обединят около изготвеното още на 22 юли решение от докладчика Румен Ненков (баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, единствен неподписал искането за сезиране на КС). Слуховете се оказаха верни – на практика решение няма, защото такова се взема най-малко със 7 гласа, а КС се е разделил на три.

Разделението

– шестима съдии са приели, че е възникнала несъвместимост между депутатския статут на Пеевски и краткото му битие на шеф на ДАНС, но той е предприел всички зависещи от него действия да я отстрани и с действията си не е нарушил Конституцията;

- петима казват, че има несъвестимост (т.е. и те приемат, че едновременно Пеевски е бил и депутат, и шеф на новата разузнавателно-полицейска агенция), която е основание за предсрочно прекратяване на депутатските му пълномощия;

- 1 съдия приема, че това е въпрос, който въобще не е могъл да бъде поставен, защото Пеевски не е имал двойно качество, доколкото с акта на избор на НС едновременно е било прекратено правоотношението му като депутат и е възникнало новото му в изпълнителната власт.

Конституционните съдии са се групирали на смесен принцип – и в двете групи има излъчени от съдебната власт, президента и Народното събрание. Единственото формално отличие е, че сред шестимата, гласували за липса на проблем с несъвместимост, има избрани освен от настоящия президент Плевнелиев и от предишния – Георги Първанов, докато в кръга на петимата, обединили се около срещуположната теза, има само един, посочен от Плевнелиев. В по-голямата група има по един съдия, номиниран от тройната коалиция и от ГЕРБ, а в по-малката парламентарният избраник е на ГЕРБ.

Безспорните факти

КС, независимо от различните тези, се обединява следните факти. С решение на парламента от 14 юни Делян Пеевски е избран за председател на ДАНС и е положил изискуемата клетва. Пеевски е подал оставка като народен представител с искане да бъде приета от Народното събрание. Още на същата дата е осъществил работни срещи с ръководни служители на ДАНС, главния прокурор и министъра на вътрешните работи. В качеството си на новоизбран председател на ДАНС дал интервю за вестник „Преса”, публикувано на 15 юни 2013 г. Със заявление от 17 юни Пеевски оттеглил подадената от него оставка като народен представител. Два дни по-късно НС е отменило решението си за избиране на председател на ДАНС.

Тезата на шестимата: Несъвместимост има, но няма вредни последици и Пеевски я е отстранил веднага

Съдиите Димитър Токушев (от квотата на президента по времето на Георги Първанов), Пламен Киров (също), Красен Стойчев (парламентарна квота, по време на Тройната коалиция), Стефка Стоева (съдебна квота), Борис Велчев (Росен Плевнелиев), Гроздан Илиев (парламентарна квота, по времето на управлението на ГЕРБ) приемат, че за несъвместимост може да се говори само когато има “две паралелни правоотношения, едно от които Конституцията повелява да бъде премахнато.” Според тях решението на парламента не прекратява автоматично пълномощията на Пеевски като народен представител, а самият той не е нарушил Конституцията, защото е извършил “всички зависещи от него действия” да прекрати възникналата несъвместимост между функцията му на депутат и шеф на ДАНС.

Шестимата съдии от КС застъпват тезата, че негативните последици за независимостта на законодателната власт от несъвместимостта (смесването на функции) не настъпват автоматично, а само ако несъвместимостта не е била отстранена по съответната процедура и в срок. Не споделят и разбирането, че несъвместимостта автоматично обвързва Конституционния съд предсрочно да прекрати правомощията на народен представител.

Оправдават позицията си с грижата за избирателите – „прекратяването на правомощията на народен представител не засяга единствено и само неговите интереси, но и политическите интереси на избирателите, които той представлява в Парламента”. И продължават: „Автоматичното прекратяване на пълномощията, без сериозната конкретна преценка на всеки отделен случай… би довело до неблагоприятни последици не само за народния представител, но би представлявало и акт на ревизия на волята на избирателите”.

Затова според тях е важно дали Пеевски е направил всичко възможно да отстрани възникналата с избора му за председател на ДАНС несъвместимост, защото ако бъде прието противното, редица народни представители, които деня на избора си за депутати са били магистрати, кметове или са участвали в управителни и контролни органи на търговски дружества, както и еднолични търговци ще бъдат поставени в безизходно положение. И правят извод, че ако последиците от несъвместимостта за народните представители настъпват незабавно и необратимо, на практика това би ограничило правото им да бъдат избирани в Парламента. Затова, смятат 6-мата, такова тълкуване би дописало условията за избираемост на народните представители, изчерпателно изброени в чл. 65 от Конституцията.

Накрая обобщават, че Делян Пеевски е подал оставката си като народен представител в деня на избора му за председател на ДАНС и в този смисъл е „предприел всички зависещи от него действия да отстрани възникналата несъвместимост и с действията си не е нарушил Конституцията и действащото законодателство”. „Колкото до тезата, че пълномощията на народен представител автоматично се прекратяват, когато той бъде избран от Народното събрание на друга длъжност, тя не може да бъде споделена” смятат 6-шестимата от КС, защото така се дописвала Конситутацията и по-точно чл. 72, ал.1*.

Тезата на петимата: Пеевски е депутат в състояние на несъвместимост и това е основание за прекратяване на депутатските му пълномощия

Конституционните съдии – Благовест Пунев (съдебна квота), Румен Ненков (също), Кети Маркова (президентска квота – Росен Плевнелиев), Георги Ангелов (съдебна квота), Анастас Анастасов (парламентарна квота, ГЕРБ) приемат, че на 14 юни с гласуването на НС и полагането на клетва като председател на ДАНС за Пеевски „са били осъществени всички юридически факти, необходими за заемане на съответната държавна служба”. Което според тях означава, че „за избраното лице не е съществувала никаква правна пречка да започне фактическото изпълнение на възложените му от закона правомощия, както е станало и в действителност”.

Те се съгласяват, че действително, за да възникне служебното правоотношение с държавен служител в ДАНС, законът изисква не само заемане на длъжността, но и формално писмено удостоверено встъпване с полагане на законоустановена по съдържание клетва и подписване на клетвен лист. Това изискване обаче не се отнася за председателя на ДАНС, който се счита за орган на изпълнителната власт, и за него не са приложими изискванията за държавен служител.

По-нататък петимата обясняват, че в изпълнение на службата си непосредствено след избора и полагането на клетвата на 14 юни 2013 г. Делян Пеевски е провел работни срещи с ръководни служители на ДАНС, главния прокурор и министъра на вътрешните работи, на които са били обсъдени въпроси, свързани със задачите на агенцията и взаимодействието й със сродните правозащитни органи и институции. В качеството си на новоизбран председател на ДАНС е дал и споменатото интервю за вестник „Преса”. Така Пеевски фактически е изпълнил правомощията си по организацията, ръководството и представляването на агенцията.

Като реплика към становището на шестимата им колеги тази група конституционни съдии поясняват, че има разлика между уредените в чл. 68 от Конституцията хипотези на несъвместимост. Приложимата за Пеевски (по чл. 68, ал. 1, пр. 1) не е обвързана с изисквания на друг специален закон (т.е. не приемат за относим към въпроса Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси) и не предвижда срок, в който депутатът да може да я отстрани.

Съдиите са категорични, че „състоянието на несъвместимост по смисъла на чл. 68, ал. 1 от Конституцията, независимо от неговото времетраене, опорочава непоправимо депутатския статус”. Затова и не споделят възраженията в становището на Делян Пеевски, че дори и да се приеме, че кратковременно е изпълнявал друга държавна служба, несъвместима с положението му на народен представител, впоследствие това изпълнение е било преустановено и вече не е било налице нито към момента на внасянето на искането в Конституционния съд, нито към момента на произнасянето.

Единственото изключение от това положение според петимата е предвидено при избирането на народен представител за министър, като само в този случай депутатските пълномощия не се прекратяват, а се прекъсват в периода на заемането на поста в изпълнителната власт. Затова обосновават, че „когато народен представител приема да заеме друга държава длъжност, освен министър, той поема и евентуалните неблагоприятни последици при освобождаване от длъжността да не може да бъде възстановен като народен представител”.

За да подкрепят тезата си, съдиите посочват, че съобразяването с продължителността на настъпилата несъвместимост (в смисъл дали е продължила ден или пет години) може да създаде „обективни предпоставки за недопустимо заобикаляне” на конституционните предписания. „Тогава, за да запазят своя депутатски статус, изпадналите в несъвмесимост народни представители биха могли само временно да прекъснат несъвместимата дейност до произнасянето на съда, а след постигането на изгодно за тях решение да я подновят. Според Конституционния съд обаче разпоредбите на основния закон, тълкувани съобразно вложения в тях разум и действителното им съдържание, изключват възникването на такава абсурдна ситуация”, смятат петимата съдии. В заключение заявяват, че резултатът от това дело “представлява неоправдано отклонение от досегашната еднозначна и непротиворечива практика на Конституционния съд, което би могло да създаде проблеми при бъдещото тълкуване на съответните конституционни норми”.

12-тият: Каква несъвместимост? С назначаването си за председател на ДАНС Пеевски е престанал да бъде депутат

Съдията Цанка Цанкова (парламентарна квота, ГЕРБ) смята, че посоченото правно основание в искането на депутатите на ГЕРБ по чл. 72 от Конституцията за предсрочно прекратяване на пълномощия на депутат поради несъвместимост с друга служба не може да се приложи, тъй като няма несъвместимост. Несъвместимостта е изключена със самото решение на Народното събрание, с което се избира народният представител Делян Пеевски за председател на ДАНС, продължава професорката по семейно и наследствено право. Или, казано другояче – Пеевски няма двойно качество, с което да се занимава КС.

По-нататък тя пояснява защо приема искането за несъстоятелно чрез довеждането му до абсурд – ако се приеме, че народният представител Пеевски е в несъвместимост, това би означавало, че Народното събрание с решението си за назначаване на председател на ДАНС нарушава Конституцията, защото допуска да възникнат две несъвместими с нея правоотношения. А конституционно правомощие никога не може да постига противоконституционен резултат.

„Конституцията изключва съвместяването на длъжности от различните власти (чл. 8 от Конституцията). Тя не позволява съвместяване на представителна власт и изпълнителна власт. Да се приеме противното, че с избора не е изключено осъществяването на функции по законодателната власт, означава нарушаване на чл. 8 и чл. 68 от Конституцията. Означава, че Народното събрание нарушава принципа на разделност на властите, а върховният орган има противоконституционно поведение и предизвиква несъвместимост, установявайки при това неокончателност и двусмислие на избора. Това би било флагрантно нарушение на чл. 8 от Конституцията, каквото не може да се съдържа в съждението за избор”, сочи съдия Цанкова.

И след това обяснява, че самият избор на НС и приемането на този избор от Пеевски с полагането на клетвата и подписването на клетвения лист “изключват старото до избора положение за участие в законодателната власт”, т.е. с избора за председател на ДАНС Пеевски престава да е народен представител. А щом не е народен представител още с избора, не може да има несъвместимост и не е било необходимо НС формално с отделен акт да констатира това, поради което и “не е необходимо констатиращото действие на Конституционния съд. Защото то е изключено със самия факт на избор.”

Малко след като на страницата на КС бе публикувано решението (няколко часа след като то е било прието), Делян Пеевски изпрати официалната си позиция, в която се казва, че ще се върне като депутат, за да защитава интересите избирателите си. Цялата позиция можете да видите тук.

Но Пеевски се е объркал – решението на Конституционния съд не му дава “зелена светлина”, а връща ситуацията в точката, в която беше, преди началото на делото – така сякаш такова дело не е имало. Конституционният съд не успя да формира мнозинство дали трябва да прекрати пълномощията на Пеевски като депутат поради настъпила несъвместимост с друга държавна длъжност, както поискаха от него депутатите от ГЕРБ. От момента на избора, предизвикал мощен обществен скандал, обаче въпросът винаги е бил друг и съвсем не се свеждаше до това какво да прави КС с двете длъжности на Пеевски, а до това защо в парламентарна репулика Народното събрание само оспорва суверенната си власт да взема законни решения, т.е да назначи Пеевски за шеф на ДАНС без това да нарушава Конституцията чрез несъвместимост? Несъмнено проблемът на Народното събрание, което само поставя под съмнение властовата си идентификация, е политически, независимо от това какви са истинските мотиви за подобна самоубийствена дейност. Юридически обаче и след неуспеха на Конституционния съд проблемът изглежда все така – законно избраният председател на ДАНС, преди да подаде оставка, не е бил депутат, а оставката не го връща в парламента, както това е предвидено за министрите. Както на 14 юни, така и сега, единствено от Народното събрание ще зависи дали ще се възстанови парламентарната демокрация и законите оттук нататък ще се гласуват само от действителни депутати.

*Чл. 72. от Конституцията
(1) Пълномощията на народния представител се прекратяват предсрочно при:
1. подаване на оставка пред Народното събрание;
2. влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление, или когато изпълнението на наказанието лишаване от свобода не е отложено;
3. установяване на неизбираемост или несъвместимост;
4. смърт.
(2) В случаите на т. 1 и 2 решението се приема от Народното събрание, а в случаите на т. 3 – от Конституционния съд.

The post Конституционният съд не отговори дали Пеевски е бил едновременно депутат и председател на ДАНС appeared first on Noresharski.com.

Осъдиха на доживотен затвор бивш министър в Бангладеш

Това е пореден процес срещу военнопрестъпници от времето на освободителната война

Кой написа писмото на Пеевски?

Един нов въпрос „Кой" е на път да измести стария въпрос „Кой". Старият въпрос беше „Кой предложи Пеевски?" Той вече поникна и по асфалта на София. Но от вчера този въпрос мина в запас. Защото се появи нов въпрос „Кой?" И този нов въпрос е - „Кой написа писмото на Пеевски?" Това писмо е истинска висока литература. Неподражаем образец! Това писмо е сложно изпълнение в неподражаемия древен стил „плетение словес". «Целта на литературната творба от стила „плетение словес" е чрез изящно художествено слово и поетично изплетена фраза да се постигне „свръхсмисъл"», сочи дефиницията. Филологът Местан може допълнително да обясни за какво става дума. Че терминът „плетение словес" е свързан с личността и делото на св. Патриарх Евтимий и прочие и прочие. Та да се върнем на приказката си. Това писмо май като че ли е писано от екип от доценти, дълго е работено върху него, извайвана е всяка дума. За да не бъдем голословни, ето няколко цитата от писмото:   „Въпросът, на който и аз имам право, е кой (кои) и защо не позволи да стана председател на ДАНС. Мое е правото преди всички да дам ясния и неудобен отговор на този въпрос

Само комунистическата партия в Кипър не иска наказания за виновните за кризата


Всички политически партии в Кипър, с изключение на комунистическата АКЕЛ, са единодушни, че заключенията в доклада на специалната комисия, разследвала обстоятелствата за финансовата криза на острова, могат да бъдат използвани от започналото разследване, в рамките на което ще се търси наказателна отговорност от виновните за тази криза, пишат вестниците в Никозия, цитирани от БТА.

В доклада на комисията се казва, че бившият президент Димитрис Христофиас, който е от партията АКЕЛ, е...

Walmark има нов главен изпълнителен директор

Производителят на витамини, минерали и хранителни добавки Walmark ("Волмарк") обяви, че Жорж С. Мануел става главен изпълнителен директор (CEO) и...

„Оскар” или хумор по френски на варненската театрална сцена

С комедията „Оскар” от Жан Ален, чийто премиерни спектакли предстоят на 14 и 15 октомври на сцена "Филиал", Варненският драматичен театър внася в репертоара си прословутото френско чувство за хумор, което със сигурност ше допадне на широката аудитория. Ситуационната комедия, позната от едноименния филм на Едуар Молинаро, сценарий Жан Ален (1967), е класика в забавния жанр, в който заплетените обстоятелства предизвикват объркване и водят до смях. Луи дьо Финес остава ненадминат в ролята на богатия индустриалец Бертран Барние, на когото наведнъж ...

Да разгадаеш шифъра на зачатието


Въпреки сериозния напредък на науката и по-конкретно медицината към днешна дата все още много въпроси остават без отговор. Като например как организмът на бъдещите майки разпознава ембриона и не го отхвърля като чуждо тяло. А именно това би трябвало да се случи, защото функцията на имунната система е да разпознава "своите" от "чуждите" и по този начин да предпази организма от вируси, бактерии и др. Така ембрионът, който носи и чужди гени – тези на бащата, би трябвало да бъде разпознат като враг...

Проблемът с бежанците: Близо сме до точка на пренасищане!

Още не е ясно каква финансова помощ да очакваме от ЕС

    


8 българи фалшифицират 3500 дебитни карти, изправят ги на съд във Франция

Осем българи ще бъдат изправени днес и утре пред съда във френския град Дижон по обвинение, че са използвали устройства за скиминг, за да копират банкови данни, съобщи Франс 3.

Делото срещу „българската банда" трябва да започне днес в 13:30 часа местно време (14:30 часа българско време). Българите ще бъдат съдени за измама в организирана група, Осем българи ще бъдат изправени днес и утре пред съда във френския град Дижон по обвинение, че са използвали устройства за скиминг, за да копират банкови данни, съобщи Франс 3. Делото срещу „българската банда" трябва да започне днес в 13:30 часа местно време (14:30 часа българско време). Българите ще бъдат съдени за измама в организирана група,

България е на последните места по имунизации срещу грип

Ваксина. Снимка: БГНЕС

България е на последните места в Европа по имунизации срещу грип. Проучванията сочат, че едва 3% от българите се ваксинират срещи грип. Това съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

В същото време се наблюдава тенденция за намаляване на имунизациите срещу грип, подчерта проф. Кожухарова.

По думите й една от основните причини за това е ниската информираност на населението.

Препоръката на Съвета на Европа е към 2015 година 75% от хората, изложени на най-висок медицински риск, да бъдат обхванати от ваксинация. Ние обаче сме много далеч от това, посочи тя.

От грип и респираторни заболявания по време на грипния сезон се разболяват повече от 1,5 млн. души, което е нормално за този сезон, обясни проф. Кожухарова.

Грипът може да засегне всеки човек, но рисковите групи са децата до 14 години и възрастните хора над 65 години, както и хората с хронични заболявания.

Все още не е установен грип в България за този сезон, но за последната седмица са регистрирани 2020 души, болни от остри респираторни инфекции, или с над 500 души повече в сравнение с предходната седмица.

За информиране за грипа и ваксините Националната пациентска организация започват кампания за превенция „Ваксинирай се! Време е!“. От пациентската организация смятат да проведат и анкета сред личните лекари в страната, за да разберат защо е толкова нисък обхватът на имунизациите срещу грип.

Следващите два месеца са подходящи за имунизация срещу грип, напомниха от Националния център по заразни и паразитни болести. Цената на ваксината е около 10-12 лева, а поставянето й, което трябва да се прави от личен лекар, е около 3 лева, допълниха те.

Тази година ще има и нова ваксина, която съдържа три грипни щампа – Калифорния, Тексас и Масачузетс.

От усложнения от грип всяка година в света умират между 250 000 и 500 000 души. В България такава статистика на практика няма. Ако човек почине от усложнения заради грип, най-често се регистрира като пневмония или сърдечно-съдово заболяване, допълни председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.

Статията "България е на последните места по имунизации срещу грип" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Станишев: Правителството и МВР да вземат мерки за контрол по границата

Българските граждани имат тревоги. Трябва да се разделят нещата и отговорността на МВР по контрол на границите от идеи, които нямат нищо общо с ангажименти на България, смята лидерът на БСП.

Прокуратурата в Гърция ще разследва финансирането на "Златна зора"


Магистратите в Гърция подготвят дело срещу бившата политическа партия "Златна зора", което ще обвини престъпната групировка в пране на пари и може да отвори път към отваряне на банковите сметки на бившите депутати от ултрадясното формирование, съобщи "Катимерини".

Съдиите искат да видят какви пари са получавали 32 души, включително 6 депутати, които бяха арестувани миналата седмица.

Съдебните власти също така търсят подкрепа от гръцкия парламент да разширят разследването,...

Има опасност британци да извършат атентати на Острова

Разкритията на Едуард Сноудън са подарък за терористите, каза новия шеф на МИ-5

Хулиган ще лежи в ареста за непристойно поведение в магазин

Жител на балчишкото село Сенокос бе задържан за 7 денонощия в ареста заради непристойно поведение в магазин, съобщиха от полицията. Задържането е постановено с административно наказание, издадено от Районен съд – Балчик. 47-годишният В.Й. е наказан заради извършени от него непристойни прояви в магазин за хранителни стоки, изразяващи се в оскърбително отношение към органите на властта при извършвана от тях проверка.    ...

Трима получиха Нобеловата награда за химия

/КРОСС/ Трима учени си поделят тазгодишната Нобеловата награда по химия.  Мартин Карплус, Майкъл Левит и Арие Уаршел получиха престижното отличие за заслугите си "за развитието на много-мащабни модели за сложни химични системи." Моделите им обясняват как класическата и квантова механика въздействат на химическите реакции. Карплус е преподавател в Страсбург и Харвард, Левит - в Станфорд, а Уаршел - в Университета на Южна Калифорния. "Учените поставиха основите на мощни програми, използвани за това за разберем и предвидим химически процеси", се казва в съобщението на шведската кралска академия на науките. "Компютърните модели, имитиращи реалния живот, се превърнаха в изключително важна част за напредъка на химията днес", допълват от комитета за избор на лауреати. Наградените получават отличието и 8 милиона крони (1.25 млн. долара).  

ЕК не е спряла, а само отложила решението дали да финансира тунел под Шипка


Проектите за обхода на гр. Габрово (който включва и проектиране на тунел под връх Шипка) и модернизирането на Западната дъга на Софийския околовръстен път (СОП) може да бъдат финансирани с европейски средства, но решението дали това ще стане е отложено. Това уточниха от пресслужбата на правителството, след като по-рано днес ГЕРБ обяви, че ЕК спира тези два инфраструктурни проекта, чиято стойност е над 131 млн. евро.

Няма опасност за изпълнението на Оперативна програма "Транспорт",...

Тялото като висш инструмент на реалността

Показва ни го Кирил Кацаров в самостоятелна изложба

    


Трима учени спечелиха Нобеловата награда за химия

Тримата учени Мартин Карплус, Майкъл Левит и Ариех Уоршъл спечелиха Нобеловата награда за химия за създаване на компютърни симулации - многофункционални модели за комплексни химически системи. Мартин Карплус е роден през 1930 в Австрия. Той има американско и австрийско гражданство. Ученият работи в Харвардския университет. Майкъл Левит е роден през 1947 в Южна Африка. Той е гражданин на САЩ, Великобритания и Израел. Левит работи в Медицинския институт към Станфордския университет. Ариех Уоршъл е роден през 1940 в Близкия Изток. Той е гражданин на САЩ и Израел. В момента работи в университета на Южна Калифорния. Миналата година Нобеловата награда за химия беше присъдена на американците Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка "за изследване на рецепторите на G-протеините", които "осигуряват с...

Ивайло Петев се отказа от Левски

Бившият наставник на "Лудогорец" Ивайло Петев, който трябваше да поеме "Левски", се отказа от поста. Специалистът, който бе посрещнат "на нож" от група фенове на тима, е решил, че няма как да работи на "Герена" при такава обстановка. Вчера фенове на сините нахлуха по време на официалната пресконференция за представянето на Петев като треньор на "Левски" и буквално съблякоха от гърба му официалната фланелка на сините. Очаква се след около час бившият наставник на "Лудогорец" да обяви точните мотиви за решението си, предаде bTV. Засега не е ясно кой ще стане треньор на "Левски". До намирането на нов специалист, заниманията на тима ще бъдат водени от помощниците Елин Топузаков и Мариян Христов.

Задържаха кораб с 22 нелегални емигранти край Шабла

Кораб с 22 нелегални емигранти е задържан край Шабла. Задържаните са от афганистански произход. Това заяви главният секретар на МВР Светослав Лазаров при изслушването на  ръководството на МВР на заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред по повод кризата в Сирия, предаде „Фокус”. В 10.02 часа е получена информация от Регионален координационен център на Интегрирана система за наблюдение на морската граница - за неопознат плавателен съд на около 8 морски мили от нос Калиакра. Гранично-полицейски кораб е насочен за проверка. Корабът е засечен край Шабла и ще бъде приведен на пристанището в Балчик. Усилили сме наблюдението в морските води. Морската ни граница е под засилено наблюдение, отбеляза главният секретар.

Станишев изненадан от отсъствието на Делян Пеевски в парламента

И лидерът на БСП Сергей Станишев се престраши да коментира скандалният депутат от ДПС Делян Пеевски. Станишев призна, че е очаквал да види днес на работа Пеевски.  Към този час Пеевски не е влизал в сградата на Народното събрание.„Би трябвало да бъде на работа след като има произнасяне на Конституционния съд, което е достатъчно категорично”, заяви лидерът на социалистите.Той не скри и изненадата си, че журналистите търсят от него коментар на решението на конституционните съдии. „Решението на Конституционния съд в една правова държава не се коме...

Масиран кръвоизлив в корема уби собственика на "Биофармация"

Собственикът на фармацевтичното предприятие "Биофармация" в Благоевград Гроздан Стаменов почина в частна болница в Дупница след операция. Той получил масиран кръвоизлив в корема, съобщават регионалните сайтове.
Над 10 часа лекарите се борили с обилния вътрешен кръвоизлив, но не успели да спасят известния бизнесмен.
Той е баща на две дъщери.
Собственикът на фармацевтичното предприятие "Биофармация" в Благоевград Гроздан Стаменов почина в частна болница в Дупница след операция. Той получил масиран кръвоизлив в корема, съобщават регионалните сайтове. Над 10 часа лекарите се борили с обилния вътрешен кръвоизлив, но не успели да спасят известния бизнесмен. Той е баща на две дъщери.

Подозрения за политически влияния накърняват авторитета на КС

Съмнение за политически зависимости в Конституционния съд (КС) и за сценарий при разпределяне и решаване на делата, изрази в студиото на бТВ съдията Румен Ненков, докладчик по делото за мандата на Делян Пеевски. Отначало не съм смятал, че има сценарий в разпределението на делото, каза Ненков. Развитието на събитията обаче го карат да се замисли, че то не случайно е разпределено на него като докладчик, а като част от сценарий по този начин да бъдат прикрити "действителните зависимости, действително поетите ангажименти". Прикритието е биологическата връзка межди съдията Ненков и сина му - депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Румен Ненков бе провокиран от вчерашното отворено писмо на Делян Пеевски - написано в доста характерен стил, наподобяващ изказа на Лютви Местан, и съдържащо обвинения в заговор на олигархията и мафията срещу самия Пеевски. Един съществен абзац в това писмо е посветен на Румен Ненков и неговата роднинска връзка със сина му Александър. "Ако фактът, че съм бил на скромни по младост години, буди недоверие и подозрителност, защо никой и никога не се притесни по аналогия от невръстността за политиката на един депутат от ГЕРБ - сега също втори мандат?Той задкулисие ли е, или е индулгенция на и за задкулисието, гаранция за което е родителят му, който "се бори със задкулисието в мое лице", т.е

Бил Клинтън подпомага кафе производството в Хаити

Фондация на Бил Клинтън обяви, че от тази есен в луксозната верига хотели „Четири сезона”

Нов шеф има областната полиция във Враца

Нов шеф има областната дирекция на полицията във Враца от днес след като досегашния Росен Иванов бе освободен от поста със заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев. На негово място е назначен Иван Кирилов, досегашен началник на служба Нов шеф има областната дирекция на полицията във Враца от днес след като досегашния Росен Иванов бе освободен от поста със заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев. На негово място е назначен Иван Кирилов, досегашен началник на служба "Миграция" в дирекцията, който работи в системата на МВР от 1992 г.

Собственикът на "Биофармация" почина след масиран кръвоизлив в корема

Собственикът на фармацевтичното предприятие Собственикът на фармацевтичното предприятие "Биофармация" в Благоевград Гроздан Стаменов почина в частна болница в Дупница след операция. Той получил масиран кръвоизлив в корема, съобщават регионалните сайтове. Над 10 часа лекарите се борили с обилния вътрешен кръвоизлив, но не успели да спасят известния бизнесмен. Той е баща на две дъщери.

Половината софиянци с парно не биха решили сами процента сградна инсталация

Повече от половината софиянци, които ползват централно отопление, не биха се наели сами да определят процента сградна инсталация, който да им се начислява в сметките. Това сочат данни от ежегодно непредставително анкетно проучване на топлинния счетоводител "Нелбо" след клиентите му. В него 512 души са запитани как възприемат предложената от столичния кмет Йорданка Фандъкова идея абонатите сами да определят какъв да е процентът сградна инсталация чрез гласуване на Общо събрание на етажна собственост, а не както е сега този прогнозен дял в сметките да се изчислява от фирмите за дялово разпределение.   От анкетираните 55 процента са заявили, че не биха се ангажирали с това, тъй като нямат експертните познания за това. Всеки трети клиент на фирмата пък заявява, че не би сменил топлинния си счетоводител, на 23 процента твърдят, че биха сторили това. Тези отговори в сегашното проучване са аналогични на миналогодишното, посочват от дружеството.   На въпроса дали ако монтират радио уреди в дома си, биха допускали контролно отчетници веднъж годишно, за да се следи за кражби на топло, 88% от анкетираните дават положителен отговор. Почти същият брой столичани биха искали да имат междинен отчет в средата на отоплителния сезон, ако не са на месечно отчитане.   64 на сто от запитаните са склонни да отчитат сами уредите си, за да имат точни месечни сметки за парно. Поравно се разпределя броят на положително настроените към плащането на отоплението на 12 еднакви месечни вноски, както и на тези, които не одобряват подобен начин на заплащане.   Половината от анкетираните са подменили вече своите топломери с нови. 27% са се доверили отново на обикновените уреди, а 23% са избрали модерните радио уреди. 18% са заявили, че тепърва им предстои да изберат какви топломери ще монтират. 32% от участниците в проучването живеят в сгради, в които топломерите не са с изтекъл живот на батерията.

Пчеларите готвят национален протест

Представители на пчеларския бранш у нас имат готовност да излязат на национален протест на 23 октомври, сряда. Това съобщи председателят на...

Няма опасност за изпълнението на ОП „Транспорт", уверява кабинетът

Няма опасност за изпълнението на оперативна програма „Транспорт", категорични са от Министерския съвет по повод сигнала на ГЕРБ, че Еврокомисията ще спре парите да два пътни проекта. От кабинета обясняват, че на 4 октомври транспортното министерство е получило писмо от Еврокомисията във връзка с изпратените в края на септември за окончателно одобрение проекти за обхода на Габрово и западната дъга на Софийския околовръстен път. В писмото от Брюксел се казва, че ЕК отлага разглеждането на проектите, но не и че отказва помощ за тях, обясняват от п...

Бивше гадже изнасилило студентката от Благоевград

28-годишният мъж, задържан за изнасилване на 22-годишната студентка от Благоевград,  е бил нейно гадже, пише struma.com.

Според показанията на девойката, снощи тя се прибрала след купон с приятели и заварила бившето си гадже в апартамента си. Разделили се преди време, но насилникът не приемал това. Преследвал я, докато изпълни пъкления си ... 28-годишният мъж, задържан за изнасилване на 22-годишната студентка от Благоевград, е бил нейно гадже, пише struma.com. Според показанията на девойката, снощи тя се прибрала след купон с приятели и заварила бившето си гадже в апартамента си. Разделили се преди време, но насилникът не приемал това. Преследвал я, докато изпълни пъкления си ...

Бивше гадже изнасилило студентката от Благоевград

28-годишният мъж, задържан за изнасилване на 22-годишната студентка от Благоевград,  е бил нейно гадже, пише struma.com.

Според показанията на девойката, снощи тя се прибрала след купон с приятели и заварила бившето си гадже в апартамента си. Разделили се преди време, но насилникът не приемал това. Преследвал я, докато изпълни пъкления си ... 28-годишният мъж, задържан за изнасилване на 22-годишната студентка от Благоевград, е бил нейно гадже, пише struma.com. Според показанията на девойката, снощи тя се прибрала след купон с приятели и заварила бившето си гадже в апартамента си. Разделили се преди време, но насилникът не приемал това. Преследвал я, докато изпълни пъкления си ...

Шофьор се блъсна в къща и заспа

Шофьор се блъснал с колата си в къща, след което заспал зад волана в пазарджишкото село Ветрен, пише Шофьор се блъснал с колата си в къща, след което заспал зад волана в пазарджишкото село Ветрен, пише "Марица". "Беше около 3 часа, аз спях и се чу един силен шум. Събудих се, трепнах, погледнах лампата - да няма земетресение, обаче нямаше. По едно време чух, че отвън бръмчи кола, почудих се кой е. Спим в стаята откъм двора, влязох ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване