Тони Здравков не може да води Левски срещу Пирин ГД

Един от новите треньори на Левски Тони Здравков, който притежава необходимия лиценз, за да води „сините“, няма да може да бъде на пейката срещу Пирин Гоце Делчев. Причина затова е фактът, че договорът на Славиша Йоканович все още не е анулиран. При това положение Левски трябва да впише в протокола един от помощниците до този момент Елин Топузаков или Мариян Христов. Според правилата на Българския футболен съюз, Здравков няма право дори да води тренировките на отбора, докато нещата с контракта на Йоканович не бъдат оформени. Когато това стане фа...

Иранска медиа: Израел произвежда до 15 ядрени бомби годишно

/КРОСС/ Израел произвежда по 10-15 атомни бомби от типа на тази, взривена над японския град Нагазаки, годишно, пише иранското издание "Tehran times". Страната разполага и с между 690 и 950 килограма плутоний, химическо и биологично оръжие, както и от 100 до 300 ядрени бойни глави, припомня изданието, цитирайки данни от доклади на Стокхолмския Институт за изследване на въпросите на мира. Въпреки това Тел Авив отказва да подпише международни споразумения и да допусне експерти на ООН до въоръжението си, както в Иран и Сирия. Израел е сред най-яростните критици на иранската ядрена програма и не вярват на новия президент Хасан Рохани, че ще сътрудничи повече в тази насока. Израелски официални лица твърдят, че Иран е на няколко месеца от направата на атомна бомба, докато американският президент Барак Обама обяви, че Техеран е на година или малко повече.    

Оланд ще предложи на ЕС политика за имиграцията

Нова европейска политика за имигрантите, по-добро сътрудничество със страните, откъдето те идват и по-добър прием на бежанците в близост до конфликтни зони, предлага Франсоа Оланд.

Мирослав Найденов разкрил аферата с тръбите в "Напоителни системи"

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов е дал показания за далаверата със скрап в "Напоителни системи" ЕАД. Това стана ясно в Софийския районен съд, където прокуратурата поиска постоянен арест за доскорошния шеф на "Напоителни системи" Стайко Ганчев и бившите членове на борда на дружеството Радослав Чеглайски и Георги Харизанов.

Тримата са Бившият земеделски министър Мирослав Найденов е дал показания за далаверата със скрап в "Напоителни системи" ЕАД. Това стана ясно в Софийския районен съд, където прокуратурата поиска постоянен арест за доскорошния шеф на "Напоителни системи" Стайко Ганчев и бившите членове на борда на дружеството Радослав Чеглайски и Георги Харизанов. Тримата са

Президентът на Азербайджан печели втори мандат

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е преизбран за нов мандат с 84 %. Това сочат резултатите от проучванията, предаде Фокус, позовавайки се на екзит половете. 

Алиев доминира на изборите с голяма преднина пред опонента си Джамил Хансли, който печели само 8% от гласовете на хората. Данните са на института „Прогнос", който се намира под ръково Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е преизбран за нов мандат с 84 %. Това сочат резултатите от проучванията, предаде Фокус, позовавайки се на екзит половете. Алиев доминира на изборите с голяма преднина пред опонента си Джамил Хансли, който печели само 8% от гласовете на хората. Данните са на института „Прогнос", който се намира под ръково

Фемен скандализира Испания с вулгарни лозунги

"Излизай от моята вагина" - това скандираха днес активистки от украинското движение „Фемен" на организиран гол протест срещу забраната на аборти в Испания. Посланията са адресирани срещу политиците и католическия институт, в това число и срещу министъра на правосъдието Алберто Руиз Гаярдон, който подготвя нов закон за абортите. Това стана по време "Излизай от моята вагина" - това скандираха днес активистки от украинското движение „Фемен" на организиран гол протест срещу забраната на аборти в Испания. Посланията са адресирани срещу политиците и католическия институт, в това число и срещу министъра на правосъдието Алберто Руиз Гаярдон, който подготвя нов закон за абортите. Това стана по време

Бобева скочи срещу БСП, ГЕРБ и големите фирми

Вицепремиерът Даниела Бобева скочи на депутатите от ГЕРБ и БСП заради новите текстове в Закона за обществените поръчки (ЗОП). И ги обвини, че защитават големите фирми, вместо да бранят малкия и среден бизнес.

Могат ли да фалират САЩ?

Патът във Вашингтон ще забави свиването на мерките на УФР за стимулиране на американския бизнес

Блокирането на федералното правителство в САЩ ще задуши икономическия растеж и бизнеса, а освен това ще отслаби потребителското доверие.

Американските държавни облигации с падеж след 10 години са основата на световната финансова система и, ако се съди по тяхната слаба доходност от 2,6%, посланието на облигационния пазар от тази седмица (б. пр.: миналата седмица) бе ясно: САЩ няма да изпаднат в състояние на неплатежоспособност по държавния дълг.

Това не бе достатъчно, за да спре покачването на градусите на някои пазари, след като правителството на САЩ спря работа за първи път от 1995 година.

Като отегчено ехо от 2011 година, инвеститорите съсредоточиха вниманието си върху въпроса дали таванът на дълга от 16,7 трилиона долара може да бъде вдигнат до 17 октомври, което би предотвратило евентуалното забавяне при плащанията по американски държавни облигации, а това пък би било класифицирано като технически фалит.

Лихвите по американските облигации с падеж по-късно този месец се повишиха рязко тази седмица, тъй като някои парични пазари решиха, че предпазливостта е правилният подход.

Цената на застраховането срещу изпадането на САЩ в неплатежоспособност на изтънелия пазар на деривати на суверенен дълг също нарасна стремително, а инвеститорите, влагащи в акции, се насочиха към изхода, тъй като се очаква правителството да остане блокирано след началото на идната седмица, а и се задава политически сблъсък заради тавана на дълга.

Предвид факта, че ситуацията във Вашингтон е патова, министерството на финансите на САЩ би тревога: “Ако участниците на пазара загубят доверие в готовността на САЩ да плащат дълговете си, неблагоприятните последици, на които станахме свидетели през 2011 година, може да се появят отново и дори е възможно лихвите по държавните облигации да тръгнат нагоре. Едно такова повишаване на доходността на държавните облигации ще увеличи и цената на финансирането на държавния дълг и ще влоши фискалното положение на правителството.”

Отвъд нервното късо позициониране на всички пазари преди вероятната сделка за тавана на дълга в последната минута, на каквато вече станахме свидетели през август 2011 година, много по-важният въпрос е какво означава поредният случай на неотстъпчивост във Вашингтон за американската икономика и какви са изгледите за политиката на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ.

Преди месец лихвите по американските държавни облигации с падеж след 10 години достигнаха 3% и пазарът бе здраво в лапите на “мечките”. Говореше се, че перспективите пред икономиката на САЩ се подобряват и инвеститорите се подготвяха за свиване на програмата на УФР за купуване на облигации за солидните 85 милиарда долара месечно.     Сега става ясно, че американската централна банка е проявила голяма далновидност миналия месец, когато реши да не се отказва от този курс, и то не само заради сегашната фискална конфронтация.

Тазседмичните данни за продажбите на автомобили и заетостта в частния сектор през септември не показаха по категоричен начин, че американската икономика е готова да се задвижи отново.

Една икономика, нарастваща с 1,5 до 2% на годишна основа през третото тримесечие на годината, едва ли е подходящ фон за продължително политическо парадиране във Вашингтон.

Джак Аблин от Harris Private Bank набляга на това, че поредният случай на патова ситуация в столицата на САЩ ще направи малко за подобряване на очакванията на директорите на корпорациите - групата, която дава тона на пазара на труда.

“Пет години минаха от (началото ...

Путин променя конституцията, маха Медведев

Многосерийната руска комедия - колаж от Фейсбук
Колаж за Путин и Медведев, качен на Фейсбук страницата на “Новая газета”. Надписът гласи “Многосерийна руска комедия - Владимир (Путин) и Дмитрий (Медведев) си сменят професиите.

Руският президент Владимир Путин внесе в Държавната дума проектопоправки в конституцията на страната.Те променят осем члена от основния закон, засягащи Върховния съд и прокуратурата на Русия, пишат “Независимая газета”, “Комерсант” и “Ведомости”, цитирани от Би Би Си.

Според мотивите към проекта “реорганизацията на съдебната система ще осигури единство в подходите при осъществяване на правосъдие както спрямо гражданите, така и спрямо юридическите лица” във федерацията, отбелязва официозът “Росийская газета”.

Путин предлага в Русия да има само един висш съдебен орган, разглеждащ граждански, наказателни и административни дела, а Висшият арбитражен съд (ВАС) да се премахне. Така страната отново ще има цялостна съдебна система, пише “Независимая газета”, според който ВАС напоследък се е стремял да стане “самостоятелен отрасъл от правосъдието”.

Вестникът изброява претенденти за шеф на новата структура. Политологът Алексей Мухин посочва сред тях и днешния премиер Дмитрий Медведев, ако “правителството излезе в оставка или сам той го напусне”.

Според “Московский комсомолец” сливането на съдилищата е стъпка към отстраняване на Медведев.

Путин не би могъл ей тъй да прати в оставка своя “пазител на мястото”, отказал се доброволно от борбата за президентското кресло. Би могъл само да го “повиши” с назначение на новоизмислен висш пост в държавата, пояснява вестникът.

Друга важна поправка предвижда да се ограничат пълномощията на генералния прокурор Юрий Чайка, чиито заместници да се назначават занапред от горната камара на парламента по предложение на държавния глава. А прокурорите на 83-те субекта на федерацията да бъдат одобрявани от президента.

Путин открива епоха на корекции в основния закон, констатира “Независимая газета”. Аналитикът Игор Юргенс вижда тук тенденция към по-нататъшна централизация на властта в Русия. По време на криза тя може да има положителен ефект, но в бъдеще не са изключени отрицателни последици, смята той.

“По повод 20-ата годишнина на основния закон Владимир Путин демонстрира, че конституцията е крава. Но не и свещена”, резюмира изданието.

“Сливането на два клона от съдебната власт ще се отрази на качеството и обективността на една институция с пряко влияние върху стабилния характер на собствеността, инвестиционния климат и икономическото развитие”, прогнозира “Ведомости” в редакционен коментар.

Общият брой на съдиите от Върховния съд и ВАС днес надхвърля предполагаемия брой на магистратите в бъдещия висш съдебен орган. И “кандидатите ще се наложи да жертват някои принципи срещу такъв един елитен, на практика доживотен статут”, смята юристът Юлий Тай, говорил пред “Комерсант”.

Според “РБК дейли” новият “върховен суперсъд” ще включва 170 съдии и ще започне работа след шестмесечен преходен период. Върховните съдии ще бъдат преатестирани от специална комисия с участието на президентски представители, хора от руската Обществена палата и от сдружения на юристи. Първият зам.-председател на Държавната дума Александър Жуков съобщи, че проектът ще бъде разгледан до края на годината, пише вестникът.

БТА

Венецуела се бори с “валутния туризъм”

Ройтерс

Опашка за тоалетна хартия в Каракас. Снимка: от тв екрана

Правителството на президента Николас Мадуро планира да използва машини за вземане на отпечатъци на летищата, за да се опита да разкрие онези венецуалци, които купуват билети до чужбина без изобщо да се качват на самолета, само за да могат да измамят контрола по обмяна на валута. Това е най-новият синдром на венецуелския икономически хаос.

Повечето полети от южноамериканската страна, член на ОПЕК, са ангажирани с месеци напред, защото местните жители купуват билети, за да получат разрешение да купят долари на преференциална цена.

При феномена, който венецуелците нарекоха “валутен туризъм”, мнозина дори изобщо не пътуват, поради което самолетите често летят наполовина празни. След това хората продават доларите на черния пазар с печалба до седем пъти над официалната им стойност.

Подтиквани от серия статии по темата, през уикенда чиновници заявиха, че планират да поставят машини за вземане на отпечатъци на летищата, пристанищата и границите, за да открият непътуващите измамници.

Едва след като хората се регистрират на тези машини, ще се активира валутния им превод, се казва в изявление на валутната служба “Сайме”.

“Доларите трябва да се използват за подхранване на националната икономика, а не за да се спекулира с тях”, заяви Хуан Карлос Дуарте, директорът на “Сайме”. Той добави, че неговата организация ще работи с държавната комисия по валутата “Кадиви”, за да спре измамите.

Разрастването на “валутния туризъм” се добави като нов символ за натрупващите се икономически проблеми, заедно с годишния ръст на инфлацията от 45 на сто, честото спиране на тока и недостига на основни стоки като тоалетна хартия и мляко.

Мадуро спечели на косъм изборите тази година, за да замени социалистическия лидер Уго Чавес, който почина от рак. Мадуро се бори да разреши базовите проблеми на Венецуела, да създаде собствена политическа идентичност и да запази обединена управляващата Комунистическа партия.

Чавес въведе контрола над валутния обмен преди десетилетие. В момента разликата между официалния курс от 6,3 боливара за 1 американски долар и този на черния пазар е близо 7 пъти по-висока - най-голяма от когато и да било досега.

Има строги ограничения за продажбата на долари по официалния курс, но с валиден самолетен билет венецуелците могат да обменят до 3 хиляди долара по обявения от правителството курс. Те се възползват от това, като използват кредитните си карти в процес, известен като “ел распао” или “цакването”. Те или използват кредитните си карти, за да изтеглят пари в брой, които след това връщат у дома, или изпращат кредитните си карти на приятели в чужбина, които ги прибират и след това изпращат сумите обратно.

Понякога хората пътуват, като носят множество карти на приятели и роднини, с които могат да “цакват” наведнъж.

Критиците на Мадуро, водени от опозиционния лидер Енрике Каприлес, загубил изборите през април с 1,5 процентни пункта, твърдят че провалената социалистическа икономика и лошото управление са отговорни за това изкривяване на икономическите процеси и още много други.

Правителството обаче твърди, че богати негови противници, окуражавани от САЩ, водят тиха “икономическа война”. Мадуро прогони трима американски дипломати миналата седмица заради този проблем и обеща в отговор да “радикализира” правителството.

Надпреварата за самолетни билети доведе до голямо нарастване на цените им, които често надхвърлят два пъти или три пъти равнището си от преди няколко месеца.

Местната група за защита на потребителите “Анауко” подложи на критики плана за поставяне на машини за ...

Загиналите край Лампедуза вече надхвърлиха 300 души

Жертвите на трагедията край Лампедуза вече надхвърлиха 300 души, предаде РИА Жертвите на трагедията край Лампедуза вече надхвърлиха 300 души, предаде РИА "Новости". Към момента жертвите са 302 души - 210 мъже, 83 деца и 9 деца. Припомняме, че на 3 октомври кораб, превозващ 518 африкански бежанци, потъна само на половин километър от италианския остров Лампедуза.

В Сливен: Дете загина след падане от седмия етаж

Все още не е ясно дали става въпрос за самоубийство, или за нещастен случай

“Наказателната психиатрия” се възражда в Русия

Спецчасти задържат протестиращи в Москва. Снимка: Новая газета

Михаил Косенко е един от обвиняемите по делото за масовите безредици при протестите срещу властта на Блатния площад в Москва на 6 май миналата година. Вчера съдът го призна за виновен и го изпрати на безсрочно принудително лечение в психиатрична болница, напомня Би Би Си.

Това е “неприятен сигнал” за другите обвиняеми по делото за Блатния площад, пише “Независимая газета”. Вестникът изброява ред видни руски правозащитници, дошли в съда, за да подкрепят Косенко, наред с множество хора и “далеч не всички” сполучили да влязат в залата.

Улиците наоколо били “задръстени с протестиращи” и полицията започнала да ги задържа, докато била четена присъдата. Щом чула думите “лечение, включително в стационар от затворен тип”, известната още от съветски времена правозащитничка Людмила Алексеева - председател на Московската Хелзинкска група, не успяла да задържи сълзите си.

Това е първата присъда срещу обвиняем по делото, непризнал вината си. С оглед слабата доказателствена база става ясно, че никой от “съдените за Блатния площад” не може да очаква оправдателна присъда, коментира Павел Чиков, оглавяващ правозащитното сдружение “Агора”.

Това е най-шумното от години съдебно решение, налагащо сурови психиатрични мерки спрямо граждански активисти. То “отваря нова страница” в действията на правоохранителните органи срещу опозицията в Русия, изтъква Чиков. Той оприличава случая с делата срещу дисиденти в Съветския съюз - опитите на съветската власт да докаже, че само душевноболен може да недоволства от режима.

Съдът пренебрегна очевидни доказателства, че Косенко е невинен - фотоси и видеоматериали. Затова пък прие на доверие казаното от спецполицаи, пише “Новая газета”.

“Мислех, че сме приключили с наказателната психиатрия още в Съветския съюз”, коментира Елена Макарова от движението “Солидарност”.

“Ведомости” описва присъдата като обществено значимо събитие и цитира наблюдатели, според които “делото Косенко” е било гледано отделно, за да сондира властта “обществената реакция срещу обвиненията в този показателен процес”.

“Тази присъда - особено с оглед скорошната забрана Косенко да присъства на погребението на майка си и ярката му, убедителна последна дума - по-скоро сякаш доказва, че е невменяемо следствието, а не обвиняемият”, пише вестникът в редакционен коментар.

Изданието подчертава, че в Русия властите отдавна злоупотребяват с психиатрията в името на политически цели, връщайки се близо 200 години назад. Напомня имената на видни съветски дисиденти - жертви на наказателната психиатрия като Владимир Буковски, Наталия Горбаневская и Михаил Шемякин.

“Косенко е в добра компания, но това, уви, е слаба утеха”, добавя “Ведомости”.

“Известия” помества коментар на Юрий Савенко, оглавяващ Независимата психиатрична асоциация в Русия, който изразява несъгласие с изводите на експертизата.

“Присъдата е била програмирана отдавна. Тя не будеше съмнения, бе нещо, решено предварително”, казва специалистът. Той посочва, че експертите психиатри “рязко утежнили диагнозата” на Косенко, след като разговаряли с него по-малко от час.

Косенко страда от вяло протичаща шизофрения и по-рано бе признат за невменяем, затова обвинението поиска да бъде признат за виновен и изпратен в психиатричен стационар. Защита настояваше да бъде оправдан, изтъкваше, че не е опасен за обществото и може да се лекува амбулаторно, уточнява “Новие известия”.

Адвокатите заявиха, че ще обжалват присъдата. Те разполагат с 10 дни, а докато влезе в сила съдебното решение, довереникът им ще лежи в следствения изолатор.

Михаил Косенко бе арестуван миналото лято. Според следствието на 6 май 2012 г. той е участвал в опит да бъде разкъсан кордонът на Блатния площад и е ритнал спецполицай.Подсъдими по делото за Блатния площад са още 12 души; двама са осъдени на лишаване от свобода, допълва “Новие известия”.

БТА

Илхам Алиев - диктаторът милиардер

Франс прес

Илхам Алиев. Снимка: официален сайт

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев, 10 години след като пое поста от баща си Гейдар, управлява твърдо, но прагматично богатата на енергийни ресурси кавказка страна.

51-годишният Илхам Алиев дойде на власт през октомври 2003 г., два месеца преди кончината на баща му Гейдар Алиев, който бе президент от 1993 г.

Той бе преизбран през 2008 г. с 89 процента от гласовете, а допитванията му обещаваха ново преизбиране и трети мандат още на първия тур с над 80 процента подкрепа в избирателните нагласи.

Поддръжниците му заявяват, че той и баща му са съумели да превърнат тази бивша съветска кавказка република в ухажван от Европа процъфтяващ производител на енергийни ресурси.

Критиците обаче подчертават, че бащата и синът са постигнали това чрез смазване на всякакво инакомислие и са използвали властта си, за да натрупат богатство, което според някои се измерва в милиарди долари.

Доминацията на семейство Алиеви в Азербайджан всъщност е започнала далеч преди 90-те години. “Азербайджан бе под властта на Гейдар Алиев поне половин век”, отбелязва Томас де Ваал от Центъра Карнеги.

Гейдар Алиев е в редиците на властта още през съветско време. Той изкачва стълбицата в КГБ и става негов местен шеф. От 1969 до 1982 г. е лидер на Азербайджанската комунистическа партия преди да стане член на съветското Политбюро, ръководния орган на СССР.

Гейдар Алиев съумява да маневрира така, че да си върне властта две години след независимостта от 1991 г. Когато почина през 2003 г., наблюдателите смятаха, че младият му син с репутация на гуляйджия и любител на казина, е зле подготвен да управлява.

Обаче с милиардите долари от петрола Илхам Алиев успя да се възползва от силния икономически растеж и да следва прагматична линия между руския голям съсед и западняците.

Той същевременно сурово потисна всякакво инакомислие. “Целта му изглежда е политическа среда без никаква конкуренция на династията Алиеви”, се казва в една от разкритите от Уикилийкс западни дипломатически грами.

Илхам Алиев е роден на 24 декември 1961 г. Говори свободно английски, френски и руски. Завършил е престижния Московски институт по международни отношения и е преподавал там от 1985 до 1990 г.

Женен е за известната офталмоложка Мехрибан, която от 2005 г. е народен представител и непрестанно се появява по телевизията. Мехрибан Алиева идва от влиятелния род Пашаеви, за който се смята, че контролира собствена финансова империя. Тя е смятана от някои за възможен приемник на мъжа си във властта.

Богатството на семейство Алиеви е тема, която е трудно да се обсъжда открито в Азербайджан.

При разследвания са открити следи от офшорни дружества, а според журналистката Хадиджа Исмаилова, Алиеви контролират значителна част от банковия, строителния и телекомуникационния сектор. “Трудно е да се оцени общата стойност на богатството им. Но смятам, че не става дума за милиони”, заяви Исмаилова.

След разследванията на тази журналистка, в интернет се появиха сексуални видеоклипове с нейно участие. Властите отхвърлиха всякаква отговорност за клиповете и отрекоха семейство Алиеви да е забогатяло незаконно.

През 2010 г. в. “Вашингтон пост” откри недвижими имоти на стойност 75 милиона долара в Дубай на името на сина на президента Гейдар и на сестрите му Арзу и Лейла.

БТА

Държавният департамент опроверга информацията за спиране на помощта за Египет

/КРОСС/ Информацията за решение на САЩ да прекратят програмата за помощ за Египет не отговаря на истината. Това заяви пред журналисти говорителят на Държавния департамент Мари Харф. За прекратяване на помощта съобщиха по-рано американски медии, а Белият дом побърза да опровергае тази информация, предаде РИА „Новости". „Съобщенията за това, че ние прекратяваме помощта за Египет не отговарят на действителността. Когато вземем решение за сътрудничеството с Египет, това ще бъде огласено", каза Харф. Тя припомни, че САЩ вече са спрели военната помощ за Египет. В същото време, допълни говорителят на Държавния департамент, САЩ смятат Кайро за ключов партньор в региона и не се обсъжда прекратяване на партньорството.

Либия е новото убежище за терористи

Ройтерс

Американската акция за залавянето на заподозрян член на Ал Каида на улица в Триполи потвърди това, от което мнозина либийци вече се страхуваха: че следреволюционният хаос е превърнал голямата страна в Северна Африка в убежище за ислямистки екстремисти с международни амбиции.

Две години след като подкрепената от Запада война доведе до свалянето на Муамар Кадафи, Либия все още е крехка, правителството е слабо, а армията е неспособна да контролира големи части от територията, в която съперничещи си милиции се борят за пай от богатствата на страната.

В събота Назих Абдул-Хамед ал Рукаи, по-известен с партизанското си име Абу Анас ал Либи и издирван за бомбени атентати срещу американски посолства преди 15 години, е бил заловен от 10 души, докато се е връщал от молитва в южната част на Триполи.

Четири коли се насочили ненадейно срещу Либи, който се прибирал у дома си. Той бил заловен от мъже с либийски акцент, според семейството му, и натикан в микробус, който бързо се отдалечил. Според американски представители в момента той е държан извън страната.

Някои експерти по сигурността заявиха, че залавянето на толкова високопоставен екстремист в либийската столица подчертава успеха на свързаните с Ал Каида групи да си създават бази далеч от центъра си в региона на Пакистан и Афганистан.

Либи е бил бивш изгнаник, за когото съобщават, че се е върнал у дома миналата година. Либия все по-често привлича чужди екстремисти, казват анализаторите, със слабата си централна власт, неконтролирана територия и слабоохранявани граници със Субсахарска Африка, които позволяват лесен път за потока от оръжия и хора към горещите точки в региона.

“Либия е убежище за всякакви радикални групировки поради липсата на централно правителство, което наистина да контролира територията”, заявява професор Дирк Вандевале, експерт по Либия и автор в колежа Дортмут, който току-що се е върнал от Триполи.

“САЩ със сигурност смятат Либия за ключова територия, за да контролират всякакъв тероризъм не само в Либия, а и в Сахел и дори в Субсахарска Африка.”

След падането на Кадафи ислямистите, включително свързани с Ал Каида елементи, използваха Либия за контрабанда на оръжия и база за бойците. Северна Африка е мястото на действие на “Ал Каида в ислямски Магреб” и на други ислямисти, които или сътрудничат на мрежата, или симпатизират на идеологията й.

Това влияние пролича ясно, когато ислямистки екстремисти бяха обвинени за нападението над американско консулство в източния либийски град Бенгази, при което посланикът на САЩ беше убит.

През последните две години оръжията от бившите складове на Кадафи стигнаха до Египет, Мали и Сирия, и попаднаха в ръцете на съперничещи си милиции и бивши либийски бунтовници, които отказват да се разоръжат, като казват, че искат да получат повече от богатствата на Либия.

Хаосът прави либийската централна власт нестабилна дори две години след революцията, докато премиерът Али Зейдан се бори срещу натиска на съперничещи племена и протестиращите, които искат повече местна автономия в източната и южната част на страната.

Показателен за хаоса в страната е фактът, че през последните два месеца въоръжени протестиращи са поели контрола над ключови пристанища, за да искат повече автономия за своя източен регион. Това намали наполовина производството на петрол на страната-член на ОПЕК, спрямо обичайните 1,4 милиона барела на ден.

Миналата седмица въоръжени тълпи се опитаха да щурмуват и руското посолство, след съобщения, че украинка е убила либийски офицер. Дипломатите бяха принудени да се евакуират, ...

Пенев: Не мисля за договор, а за Армения и Чехия

"Изобщо не ме интересува договорът ми, а да се представим добре в предстоящите два мача", категоричен бе националният селекционер.

Гръцко-израелското сътрудничество - желано и от САЩ

Сътрудничеството между Гърция и Израел се издига на по-високо ниво с визитата на гръцкия премиер Андонис Самарас в тази страна и придобива конкретни измерения, в рамките на които ще се развиват двустранните отношения и ще обхващат един по-широк спектър, където приоритет ще е не само енергетиката, но и други сектори.

Първата среща на междуправителствения съвет на двете страни идва като завършек на един стратегически избор от страна на Атина, чиято цел е извличане на икономически и геополитически дивиденти.

Въпросното събитие премина през един неоправдано голям период от време, като се започне от решението на гръцкия премиер Константинос Мицотакис в чийто кабинет Андонис Самарас бе външен министър да признае държавата Израел, и се стигне до инициативата на Георгиос Папандреу през 2010 г. за тясно сътрудничество, което бе подкрепено и днес се насърчава на един следващ етап от премиера Самарас.

Повече от ясно е, че става въпрос за междупартийно решение на двете политически сили Нова демокрация и ПАСОК. В този смисъл неотдавнашната критика на опозиционната лява партия СИРИЗА е по-скоро несполучлива, тъй като това решение обслужва националните интереси на страната.

Както каза и израелският посланик в Атина Арие Мекел, който бе в Ерусалим на срещата на премиерите и делегациите на Гърция и Израел, тя има “особено значение” и то е колкото символично, толкова и съществено.

“Символично, защото официализира новите издигнати на по-високо ниво стратегическите връзки между Гърция и Израел, изграждано през последните три години, но и съществено, тъй като в рамките на тази визита бяха подписани десет споразумения от компетентните министри на двете страни”.

Израелският посланик добави още, че “сътрудничеството ни с Гърция в сектори, като енергетиката, е знак за видими резултати, произтичащи от нашите връзки”.

Очевидно е, че позитивните оценки не са отражение на горещото желание на Атина или на Никозия, ненамерили ответен отзвук в Израел. Нещо повече. Очакванията на двете страни съвпадат и те имат пълната подкрепа на политическите, но и на мощните икономически властови центрове в САЩ. При това участието на американски компании в оползотворяването на газовите находища от страна на Кипър цели точно това.

От тази гледна точка, не буди изненада съобщението, издадено от американския еврейски комитет, в което се говори за “потвърждаване на растящото взаимодействие между двете страни”.

В него Гърция и Израел са представени като “мощни демократични държави, които са естествени съюзници” и се преценява, че сътрудничеството между тях ще бъде от полза не само за Гърция и Израел, но и за целия регион”.

Впрочем на разговорите във Вашингтон и Ню Йорк по време на неотдавнашното си посещение Самарас получи насърчение от американска страна за задълбочаване на отношенията с Израел.

Високопоставен политически фактор го насърчи дори да развива още по-тесни лични връзки с израелския си колега. “Говорете си в единствено число”, тъй като ще си сътрудничете много тясно в следващите години, казал той.

БТА

Унищожаването на сирийския химически арсенал няма да бъде най-трудното нещо

Франс прес

Несъмнено ще бъде по-лесно да се премахне химическият арсенал на Дамаск, отколкото да бъдат накарани да седнат на една маса сирийското правителство и опозицията, които са се отдали на ожесточена война от две години и половина насам, смятат дипломати и експерти.

ООН се захвана с трудна и рискована операция по унищожаването на химическите оръжия на режима и твърди, че за момента Дамаск оказва сътрудничество.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се надява същевременно да организира в средата на ноември в Женева мирна конференция, наречена “Женева 2″, на която да присъстват делегации на режима и на въоръжената опозиция. Посредникът на ООН и Арабската лига в Сирия Лахдар Брахими се съмнява, че това може да бъде изпълнено в определения срок.

Двата лагера водят от 30 месеца безмилостна война, която причини смъртта на над 100 000 души, а в страната продължава притокът на оръжия.

“За момента двата лагера все още мислят, че могат да спечелят войната и циниците предричат, че няма да има преговори, докато и двете страни не бъдат обезкървени”, твърди един дипломат. “Случаят сега не е такъв”.

Властите и опозицията обещаха да отидат в Женева, но поставиха условия.

Женева 2 трябва да въведе в действие международното споразумение за политически преход, сключено между великите сили в края на юни 2012 г. в Женева. Идеята е властите и опозицията да се съгласят да бъде съставено преходно коалиционно правителство, което да разполага с пълни правомощия и да управлява до организирането на свободни избори.

На въпроса възможно ли е Женева 2 да се състои в средата на ноември, Брахими призна, че “това не е сигурно”. Мисията е почти невъзможна”, заяви той във връзка с посредническите си усилия.

Правителството назначи своята делегация за Женева 2, водена от министъра на външните работи Уалид ал Муалем, но той отказва на форума да бъде обсъждана съдбата на президента Башар Асад. ООН и Западът се съмняват, че тази делегация е действително упълномощена да взима решения.

Лидерът на Сирийската национална коалиция Ахмад Джарба потвърди в понеделник участието си на конференцията, но отказва да преговаря с “един престъпен режим” или с Иран, съюзник на Дамаск, който също иска да участва.

Допълнителен проблем е, че няколко екстремистки опозиционни групировки не признават Коалицията. Затова Русия смята, че вероятно ще са необходими две делегации на опозицията, но ООН настоява за една единствена.

“Истинското предизвикателство за Брахими ще бъде да уреди една представителна делегация на опозицията и една правителствена делегация, която е упълномощена да взема решения”, разсъждава дипломат от ООН.

Кризата, предизвикана от масовото убийство с химическо оръжие от 21 август край Дамаск, сближи великите сили, но не подобри техните отношения със сражаващите се страни.

Ричард Гауан от Университета в Ню Йорк твърди, че “основното препятствие за Женева 2 е това, че бунтовниците екстремисти обвиняват САЩ, че не са ударили Асад” след 21 август. “На Вашингтон ще бъде по-трудно занапред да организира мирни преговори”.

От своя страна, Дамаск вероятно се тревожи, че “Русия, дългогодишният му съюзник, вече си сътрудничи със страни, които искат падането на режима на Асад”, отбелязва Уилям Кейлър, професор по международни отношения в Бостънския университет.

За момента обаче нито планираното унищожаване на неговия химически арсенал, нито перспективата за мирна конференция изглежда да притесняват сирийския президент. “Дори да му се наложи да направи отстъпки по въпроса с химическите оръжия, единствената голяма заплаха за него е, ако се промени ситуацията на бойното поле”, смята Дейвид Боско от Американския университет във Вашингтон. “Той чувства, че режимът има превъзходство и опозицията губи терен”.

БТА

Столът на Пеевски остана празен (Обзор)

Депутатското място на народния представител Делян Пеевски остана празно в парламента въпреки решението на Конституционния съд (КС), че той остава депутат. Интересът към това дали той ще дойде на работа бе огромен. Колегите на Пеевски от ДПС също надничаха към централния вход на парламента, за да видят дали ще се появи. 
 Лидерите на БСП, ДПС Депутатското място на народния представител Делян Пеевски остана празно в парламента въпреки решението на Конституционния съд (КС), че той остава депутат. Интересът към това дали той ще дойде на работа бе огромен. Колегите на Пеевски от ДПС също надничаха към централния вход на парламента, за да видят дали ще се появи. Лидерите на БСП, ДПС

„Шменти Капели: Легендата“ започва на 19 октомври

Владислав Карамфилов-Въргала е автор на сатиричния сериал за тарикатите и балъците в българската действителност

Президентът на Аржентина се възстановява успешно

/КРОСС/ Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер, която във вторник претърпя хирургична интервенция, се възстановява успешно, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. "В първия ден след операцията състоянието на президента се подобрява", се казва в изявлението. Лекарите посочват, че жизнените й показатели остават в рамките на нормалното, а настроението й е "много добро" . В сряда на държавния глава ще бъде изготвена диета, отбелязват медиците. Следващия медицински бюлетин, посветен на здравето на държавния глава, ще бъде публикуван в четвъртък.Кирхнер бе оперирана във вторник. Лекарите отстраниха от мозъка й хематом, получен от травма на главата през месец август. Според лекарите, постоперативният период трябва да бъде от четири до шест седмици .

ЕП се раздели в отношението по въпроса за ромите в ЕС

Европейският парламент в Страсбург излъчи силни разнопосочни мнения на днешната си пленарна сесия, на която бяха обсъдени въпросите, свързани с приобщаването на ромите в ЕС. Някои от евродепутатите настояха за повече усилия за улесняване на живота на най-голямото малцинство в Европа, други заявиха, че това е отговорност на самите роми, които най-често са крадци и престъпници. Беше ме срам да слушам част от изказванията днес, заяви в обобщение еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг, цитирана от БТА. От името на групата на Европейскат...

"Фемен": "Излизай от вагината ми!" (снимки + видео)

"Излизай от моята вагина" - това скандираха днес активистки от украинското движение „Фемен" на организиран гол протест срещу забраната на аборти в Испания. Посланията са адресирани срещу политиците и католическия институт, в това число и срещу министъра на правосъдието Алберто Руиз Гаярдон, който подготвя нов закон за абортите. Това стана по време

Шумът от самолети води до сърдечносъдови заболявания

/КРОСС/ Шумът от самолети води до сърдечносъдови заболявания. Това установиха американски учени, чието проучване е публикувано в списание British Medical Journal.Според тях хората, които често слушат шума, предизвикан от въздухоплавателното средство и по-специално тези, които живеят до летищата, изпитват стрес, който води до нарушения на съня, нервност и хипертония. В допълнение от изследването, проведено сред шест милиона души над 65-годишна възраст, живеещи в близост до летищата, става ясно, че превишението на допустимите норми на шум от 10 децибела увеличава честотата на сърдечносъдови заболявания с 3.5% .По-специално, хората, чиито домове се намират в близост до аеропортите, с 20% по-често прекарват инсулт и исхемична болест на сърцето.

Обикновена глупост срещу бежанците

Кой както можа, се изказа  за бежанския поток и се разбра: 1) това е проблем, който трябва да се реши; 2) у нас за него първо се говори, сетне се мисли.
“Атака” например поиска да затворим границата с Турция. Позволете да помислим - това решение ли е или обикновена глупост? 
Да се пусне бариера на ГКПП-то? Пред хиляди нормални хора и коли? Абсурд Кой както можа, се изказа за бежанския поток и се разбра: 1) това е проблем, който трябва да се реши; 2) у нас за него първо се говори, сетне се мисли. “Атака” например поиска да затворим границата с Турция. Позволете да помислим - това решение ли е или обикновена глупост? Да се пусне бариера на ГКПП-то? Пред хиляди нормални хора и коли? Абсурд

Стоичков в Топ 20 на силните шутове

Христо Стоичков влезе в още една класация - сред футболистите с най-силен удар в историята на футбола. Вестник “Билд” посочва Кавалера на “Златната топка” като един от 20-те, като не ги класира. Естествено - германците още ги боли от брилянтния пряк свободен удар в четвъртфинала на САЩ-94.


 “Българинът Стоичков имаше удар като камък”, коментир Христо Стоичков влезе в още една класация - сред футболистите с най-силен удар в историята на футбола. Вестник “Билд” посочва Кавалера на “Златната топка” като един от 20-те, като не ги класира. Естествено - германците още ги боли от брилянтния пряк свободен удар в четвъртфинала на САЩ-94. “Българинът Стоичков имаше удар като камък”, коментир

СРС решава за мярката на задържаните от "Напоителни системи"

За да разкрие незаконните сделки за скрап в "Напоителни системи" ЕАД, прокуратурата е разпитвала и бившия министър на земеделието Мирослав Найденов. Това става ясно от доказателствата, с които държавното обвинение иска в ареста да останат изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД Стайко Ганчев, както и членовете на борда на директорите на дружеството Георги Харизанов и Радослав Чеглайски, съобщава БТА. Тримата бяха арестувани преди дни за съзнателно извършване на неизгодна сделка. Според прокуратурата е бил сключен неизгоден договор, ...

Адвокатът на Цветанов се закани: Ще спрем млякото на прокуратурата

Делото на Цветанов е насрочено за утре и в негова защита ще влезе и депутатът вече с 5-и мандат в Бундестага на Германия Ханс-Петер Уул. 

Делото на Цветанов е насрочено за утре и в негова защита ще влезе и депутатът вече с 5-и мандат в Бундестага на Германия Ханс-Петер Уул. "Той винаги бил член на Комисията за контрол на специалните разузнавателни средства. Последния мандат беше говорител на управляващата фракция по въпросите на вътрешната политика. Уул идва като пълноправен евро

Битката при Поатие

На 10 октомври 732 г. френско-бургундските сили под командването на майордома на Меровингите Карл Мартел нанасят съкрушително поражение на арабските завоеватели от Омаядския халифат, която бележи края на арабското нашествие в Европа. После Карл Велики започва реконкистата (освобождаване) на завладените от арабите територии, продължила 760 г. и завършила чак 1492 г.Битката при Поатие е следствие на двадесетгодишни арабски завоевания в Европа, започнали през 711 г. с нашествието на Тарик ибн Зияд във визиготските християнски кралства на Иберийския полуостров. За времето си Умаядският халифат е най-голямата военна сила. На изток арабските войски достигат до днешен Пакистан. Арабската империя поглъща Персийската Сасанидска империя и големи територии от Византийската империя след пробива си...

Глиган предизвика катастрофа и уби двама в Русия

Двама са починали в резултат на пътен инцидент на 109 км на магистрала Минск. Автомобилът пътувал, когато пред него изскочил глиган. Водачът набил спирачки,	но скоростта била твърде висока, а глиганът се озовал на предното стъкло. Колата се завъртяла, след това се ударила и в друга, идваща от насрещното.

Пътниците са починали на мяст, ранен е и Двама са починали в резултат на пътен инцидент на 109 км на магистрала Минск. Автомобилът пътувал, когато пред него изскочил глиган. Водачът набил спирачки, но скоростта била твърде висока, а глиганът се озовал на предното стъкло. Колата се завъртяла, след това се ударила и в друга, идваща от насрещното. Пътниците са починали на мяст, ранен е и

Внушителен брой сътрудници на ДС са били шефове на фирми, завлекли ОББ с милиони

София /КРОСС/ Голям брой сътрудници и служители на бившата Държавна сигурност са били в ръководствата на държавни и приватизирани фирми, които са завлекли с невъзвръщаеми кредити Обединена българска банка преди ноември 1997 г.Това показва проверка на комисията по досиетата за така наречените кредитни милионери. В сряда от комисията публикуваха лицата с принадлежност към ДС, които са управлявали дружества, фалирали или закрити, оставайки зад себе си милиони левове дългове към ОББ.Според проверката по-известните дружества, които така и не са си върнали кредитите, са "Плама", Плевен, Банка за земеделски кредит, "Лекс" - Ловеч, "Черноморски бряг" АД, заводът за камиони "Мадара", Шумен, "Ванто Трейд Ауто", завод "Динамо" Сливен, завод "Хан Омуртаг" - Шумен и много други.На осветяване подлежат лица, които са били шефове на дружества, натрупали дългове към банки за повече от 1 милион неденоминирани левове.Така кредитен милионер се оказа известното от прехода лице - банкерът Атанас Тилев, който е бил в управата на фалиралата през 1997 г. Банка за земеделски кредит (БЗК). Тилев, който от години живее зад граница, а преди да дойде да прави бизнес в България в началото на деветдесетте години също е живял на Запад, се оказа нещатен сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб с псевдоним "Зингер". Той е вербуван през 1969 г., но няма данни да е снет от отчет

Батков: Можех да си хвана 2-3 любовници, а аз се правя на мазохист

“Аз приемам мястото си в “Левски” като обществен дълг, за да върви клубът и да радваме феновете. Спокойно мога вече да не го правя. Да съм анонимен, да се радвам на живота, на семейството, на децата, на лова, да си хвана две-три любовници. Но аз продължавам да съм мазохист. Да търпя”, каза собственикът на “сините” Тодор Батков след срещата с фенове “Аз приемам мястото си в “Левски” като обществен дълг, за да върви клубът и да радваме феновете. Спокойно мога вече да не го правя. Да съм анонимен, да се радвам на живота, на семейството, на децата, на лова, да си хвана две-три любовници. Но аз продължавам да съм мазохист. Да търпя”, каза собственикът на “сините” Тодор Батков след срещата с фенове

ЕС затвори врати за наказаните лекари

Провинилите се в собствената си държава лекари няма да имат право да работят в чужбина. Това решиха вчера евродепутатите по време на първото четене на проектозакона за признаване на професионалната квалификация.

ВМА ще лекува само военни пациенти

ВМА се готви да спре да приема и лекува цивилни пациенти, обяви шефът на военната болница, на която доверяват здравето си хиляди българи. Ген. Тонев обясни, че това е заради дълговете на лечебното заведение.

Владимир Кличко се сгоди за американска актриса


Американската актриса Хейдън Пенетиер и украинският боксов шампион Владимир Кличко се сгодиха, съобщи "Ройтерс".

Новината съобщи самата 24-годишна актриса, известна с роли в телевизионни сериали като "Герои" (Heroes) и "Нешвил" в токшоуто "На живо с Кели и Макйъл" на Кели Райпа по канала Ей Би Си.

Поводът бе въпрос за големи пръстен на ръката на Пенетиер.

"Мисля, че той говори сам по себе си", каза актрисата. "Да, сгодена съм", добави тя, когато я запитаха...

Чакат Бербатов-старши на "родова футболна среща" в Брежани

Футболна Футболна "родова среща" организират състезатели на някога славния "Пирински миньор" в симитлийското с. Брежани. Бившите футболни звезди на миньорското село се събират тази събота на обща трапеза да се "преброят" и да си спомнят за мачовете, дузпите, жълтите и червени картони, да се погордеят с големите победи в славните години на любимия отбор.

Венеция влиза в списък на застрашените културни обекти

/КРОСС/ Световният фонд за защита на паметниците (World Monuments Fund) обяви, че ще включи Венеция към World Monuments Watch-2014 - списък на културните обекти под заплаха. Това се съобщава на официалния сайт на фонда. Основната заплаха пред града като паметник на културата е круизният туризъм, благодарение на който туристите в града са се увеличили с над 400% за последните пет години, като на моменти броят им достига 20 000 души на ден.Както е отбелязано на сайта на организацията, големите круизни кораби, които често преминават по каналите на града, пряко или косвено влияят на увеличаващите се наводнения. Притокът на чуждестранни гости пък кара местните жители да напускат града в туристическия сезон или за постоянно. Населението на Венеция, според Световния фонд за паметниците, за последните 10 години е намаляло почти наполовина. Местните жители са създали инициативни групи, протестиращи срещу круизния туризъм. Община Венеция одобри необходимостта от преразглеждане и промяна на схемата , на която в момента работят местните туроператори.В списъка на World Monuments Watch за 2014 г. са включени 67 обекти на културното наследство. Сред тях са Павилионът на Гюел в Барселона , университетското градче в Каракас, департаментът Петен в Гватемала, където се провеждат археологически разкопки в търсене на реликви от племето на маите, остров Мозамбик, както и културното наследство на Сирия

ДА ИМА ЛИ ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА МЛАДИТЕ ШОФЬОРИ

Младите шофьори да получават временна книжка за срок от една година. Това е едно от предложенията на Съюза на българските автомобилисти, което предстои да бъде обсъдено по време на обществения дебат за промени в Закона за движение по пътищата.

Държавата загърби 160 деца с левкемия

Лечението им е близо
100 000 лв. годишно, но
няма начин за плащане

Държавата е загърбила 160 деца със страшната диагноза остра лимфобластна левкемия. Нито тя, нито здравната каса плащат две от лекарствата им, които нямат заместители. 
Родителите на болните българчета вече са на края на силите си. Те не могат постоянно сами да купуват медикаме Лечението им е близо 100 000 лв. годишно, но няма начин за плащане Държавата е загърбила 160 деца със страшната диагноза остра лимфобластна левкемия. Нито тя, нито здравната каса плащат две от лекарствата им, които нямат заместители. Родителите на болните българчета вече са на края на силите си. Те не могат постоянно сами да купуват медикаме

Св. мчци Евлампий и Евлампия, Преп. Теофил Изповедник, Св. 26 прпмчци Зографски

Православен календар

През време на жестокото Максимианово гонение на християните живял в град Никодимия знатен момък на име Евлампий. Бил пламенен християнин.

Заедно с други християни той се скрил в една пещера край града. Групата го изпратила един ден в града за хляб. Като влизал в града, той видял залепен на градските порти царски указ. Заповядвало се да бъдат предавани християните на смърт. Евлампий гласно изразил учудването си, че сам императорът опустошава държавата си, като избива най-верните си поданици. Християните смятали за свой дълг да се молят за царя, безпрекословно да изпълняват всички негови повели, когато те не са противни на Христовия закон. Изобщо за своята кротост и честност те заслужавали напълно названието добри и почтени граждани.

Някои езичници фанатици чули тия думи на Евлампий, хванали го и веднага го завели при съдията.

Отначало съдията се опитал ласкаво да увещае Евлампий да се поклони на боговете.

- Не погубвай младостта си – казал му той. – Не нанасяй безчестие на целия свой славен род. Ако послушаш царската повеля и се поклониш на боговете, ще получиш богати дарове и почетен сан. Ще бъдеш уважаван от всички в града. Храмовете са отворени. Да отидем заедно и да се поклоним на боговете!

- С лъжливи думи и коварни обещания ти няма да ме отвърнеш от моя Христос – заявил момъкът.

Съдията много се разгневил, Евлампий продължил:

- По-добре е да послушаш моите думи: последвай добрия съвет и познай истинския Бог! Той ще ти даде не временна и суетна слава, а слава вечна и истинска. Неговите дарове превишават всички богатства. На Тоя Бог аз се покланям. Към Него отправям молитвите си.

Гневът на съдията се уталожил. И пак започнал да прави опити да убеди Евлампий да принесе жертва на боговете. След това го заплашил с мъчения и най-после, наново разгневен, заповядал на своите хора да го бият жестоко.

Евлампий спокойно понесъл ударите. Твърдостта му усилила яростта на съдията. Той замислял все по-страшни изтезания. Заповядал да го сложат на нагорещена до зачервяване решетка.

Мъченикът вече очаквал смъртта, когато изведнъж почувствал нови сили в себе си. Той се изправил здрав и невредим. Всички присъстващи изпаднали в изумление. Чувствайки в себе си благодатна, свръхестествена мощ, Евлампий изказал желание да отиде в езическия храм. Съдията се зарадвал. Той помислил, че мъченикът се е съгласил най-после да извърши жертвоприношение.

Придружен от голямо множество народ, Евлампий бил заведен в езическото капище. Там имало голям идол. Евлампий се обърнал към него с думите:

- В името на Господа Иисуса Христа, идоле неми и глухи, падни на земята и се обърни на прах!

Веднага идолът паднал и се разсипал.

Присъстващите извикали:

- Велик и силен е християнския Бог!

Озлобен, съдията не искал да повярва. Заповядал да предадат Евлампий на нови мъчения.

 

Св. двадесет и шест преподобномъченици Зографски

Император Михаил Палеолог, за да укрепи империята, сключил уния с папата. Обявилите се против това били преследвани: двадесет и шест Зографски подвижници изобличили това отстъпление, били изгорени в една кула в двора на Зографския манастир в 1284 година*.

† Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.

През 1274 г. византийският император Михаил Палеолог се съгласил на уния с Рим. Целта на т. нар. Лионска уния била да получи от Запад помощ срещу арабите. През 1278 г. той издал указ унията да се въвежда чрез всички насилствени мерки. Светогорските монаси изпратили послание до императора, в което твърдо отстоявали невъзможността да приемат унията. Освен това те го молили да държи онова учение, което е приел от св. отци.

Във Византия и Св. Гора дошли папски пратеници, за да проверят прилагането на Лионската уния. Някои манастири ги приели от страх, но други не, и затова пострадали. В това число бил и българският Зографски манастир.

Тези, които се нахвърлили срещу манастира, били скитащи рицари-кръстоносци. Игуменът Тома накарал по-малодушните да се скрият някъде по планинските пещери. А той с 21 монаси и 4 миряни се заключили в манастирската кула.

Кръстоносците подпалили кулата от всички страни. Затворените вътре 26 защитници на Православието загинали сред пламъците. Това се случило на 10 октомври 1284 г. Не са известни имената на четиримата миряни. Известни са само имената на монасите: Тома, Варсануфий, Кирил, Михей, Симон, Иларион, Яков, Иов, Киприян, Сава, Яков, Мартиниан, Козма, Сергий, Мина, Йоасаф, Йоаникий, Павел, Антоний, Евтимий, Дометиан и Партений. От всички само монах Партений не загинал в пламъците, а паднал от кулата. Той живял още 30 дни и така имал възможност да разкаже всичко на завърналите се по-късно в манастира братя.

През 1873 г., за да не рухне кулата, монасите я съборили сами, като издигнали на нейно място паметник. Осветили го на 10 октомври

Статията "Св. мчци Евлампий и Евлампия, Преп. Теофил Изповедник, Св. 26 прпмчци Зографски" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Битката при Поатие – сблъсъкът на две култури

Битката при Поатие

На този ден през 732 година се осъществява една от емблематичните битки в историята на Европа. Битката при Поатие между арабските завоеватели от Омаядския халифат и франкско-бургундските сили под пълководството на майордомът на Меровингите Карл мартел води до решителна франкска победа, която бележи края на арабското нашествие в Европа. Десет години по-рано българският Тервел нанася не по-малко значима победа срещу арабите край Константинопол. Двете сражения на практика отлагат нахлуването на врага и “спасяват” Европа. 

Битката при Поатие е следствие на двадесетгодишни арабски завоевания в Европа, започнали през 711 година. Франкското кралство, чиито майордом е Карл Мартел владее повечето територия на съвременна Франция, западна Германия, Белгия и Холандия и се опитва да изгради първата западноевропейска империя след падането на Римската империя. През 20-те години на VIII век арабите, предвождани от Абд ал Рахман, достигат до Бургундия. Макар опитите на противниците им да спрат инвазията, те нахлуват постепенно в континента, така че през 732 година достигат до река Лоара.  Научавайки за приближаването на арабите Карл Мартел събира армията си и поема на юг с надеждата да изненада  противника.

Арабите имат недостатъчно разузнаване и са изненадани да се натъкнат на присъствието на голяма вражеска сила на пътя им за Поатие. Първите седем дни от сраженията не са динамични и се осъществяват единствено незначими схватки. През това време Карл Мартел съумява да събере видни пълководци и да формира опълчение. Приближава деня на голямото сражение, но все още никоя от двете страни не дръзва да атакува. Абд ал Рахман се решава да действа първи. Той вярва в тактическото преимущество на тежката си въоръжена с копия и мечове конница, но неколкократните им устреми заповядани от арабския командир се разбиват във вътрешността на дисциплинираната франкска пехотна формация.

Издръжливите и опитни войници на Карл постигат това, което е смятано за непостижимо на времето – устояване на пехота срещу атака на тежка кавалерия. Арабите, които успяват да пробият квадрата на франките се опитват да убият Карл, но неговите феодали го заобикалят и не допускат нападателите. Западните и мюсюлманските истории се съгласяват, че докато се опитва да спре отстъплението Абд ал Рахман е обкръжен и убит. „Цялото войнство избяга пред врага“, откровено пише един арабски източник, „и мнозина погинаха в бягството“. Франките възстановяват формацията си и остават на мястото си през нощта, мислейки, че боят ще начене отново на следния ден, но това така и не се случва.

Статията "Битката при Поатие – сблъсъкът на две култури" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Германци винят министър, че проповядва омраза срещу българи

Един от лидерите на лявата партия в Германия - Бернд Риксингер, обвини вътрешния министър Ханс-Петер Фридрих в проповядване на омраза заради изказванията му срещу българи и румънци. “Един министър, който се превръща в проповедник на омразата, е опасност за вътрешната сигурност”, написа Риксингер в статия за “Мителдойче цайтунг”. Един от лидерите на лявата партия в Германия - Бернд Риксингер, обвини вътрешния министър Ханс-Петер Фридрих в проповядване на омраза заради изказванията му срещу българи и румънци. “Един министър, който се превръща в проповедник на омразата, е опасност за вътрешната сигурност”, написа Риксингер в статия за “Мителдойче цайтунг”.

Е-карта удостоверява квалификацията ни в ЕС

Европарламентът одобри проектозакон за професионалната мобилност в Европейския съюз. Е-карта улеснява контрола върху квалификацията на специалистите и правото им на практика извън родината в рамките на ЕС.

ДСБ: След решението по казуса „Пеевски" кризата у нас се превръща в конституционна

Политическата и парламентарната криза, която започна в България от февруари тази година, се превръща в конституционна след решението на съда по казуса "Пеевски". Това заяви в Плевен лидерът на ДСБ Радан Кънев, цитиран от БТА. Той посочи, че в този случай нуждата от предсрочни парламентарни избори много рязко се е повишила. Необходими са сериозни промени в институциите, включително и в конституцията, смята Кънев. Той определи основната задача на ДСБ - "оставката на правителството" и спечелване в изборите на доверие, което ще позв...

Италианският президент: Няма да помилвам Берлускони

Силвио Берлускони няма да бъде амнистиран, заяви италианският президент Джорджо Наполитано пред телевизия Силвио Берлускони няма да бъде амнистиран, заяви италианският президент Джорджо Наполитано пред телевизия "Раи нюз 24". Държавният глава обяви, че сегашната ситуация в италианските затвори позори страната и призова парламента да облекчи хроничната пренаселеност там чрез помилването на осъдените за дребни престъпления, предаде Ройтерс.

Анимацията – фестивална екзотиката и търсене на зрители

Кадър от испанския трилър “Апостол”, класическа анимация, който получи наградата за пълнометражен филм на фестивала.

Точно преди 4 години проф. Анри Кулев разказа пред e-vestnik как се е родила идеята за работилница по анимация за студенти във Варвара. До голяма степен причината е, че повече от 20 години няма издание на фестивала за анимация във Варна, което прекъсва връзката между поколенията. Година по-късно, през 2011 г., режисьорът заедно с шепа ентусиасти успя да възстанови фестивала, който тази година се проведе за девети път след неговото създаване (и за трета поредна година след възраждането му).
За своите изключителни и почти възрожденски усилия проф. Анри Кулев получи наградата „Горчивата чаша” от Факултета по журналистика и масови комуникации към Софийския университет. По този повод той заяви, че е много доволен от възстановяването на фестивала. „Наистина беше много тъжно това близо 20-годишно прекъсване, през което ни нямаше на анимационната карта на света, но слава Богу това вече не е така - заяви той. – Дори може да помислим и за възстановяване на анимационното студио, в което са работили най-големите български аниматори.”
Селекционната комисия беше подбрала 87 филма от над 500 заглавия от 28 страни. Повечето гости в своите оценки акцентираха върху много  добрата програмна схема –  сутрин беше конкурсната програма за детски филми, следобед – за късометражни, а вечер – за пълнометражни. Публиката се радваше на „Снежна кралица” по Андерсен (руска 3D анимация), японският филм „Свирепият войн”, испанския трилър „Апостол”, бразилския филм „Рио 2096”, чийто митичен герой живее повече от 600 години. Автобиографичният филм „Одобрен за осиновяване” беше смесица от документална и анимационна техника и попадаше в графата на модерния напоследък жанр документална анимация. Драмата на осиновеното корейско дете от семейство французи истински развълнува  зрителите.

Кадър от “Вятър”.

Мнозина от присъстващите на фестивала си спомняха с носталгия златните години на българската анимация и на фестивала във Варна, когато залата в спортния комплекс на черноморската ни столица се е пукала по шевовете от зрители.
Но от разговорите с  част от чуждестранните гости става  ясно, че

проблемът с публиката не е само наш

Навсякъде по света властват телевизионните комерсиални сериали и на практика късометражна анимация почти няма къде да се гледа. Младата аниматорка от Швейцария Джейн Мамфорд каза, че и у тях, както и у нас преди началото на игралния филм някога са се пускали късометражни анимации. Сега тази практика не съществува. Затова и на проведената по време на фестивала кръгла маса за значението на подобни културни прояви всички се обединиха около мнението, че фестивалите са острови в океана от комерсиални продукции, които ни заливат. На тях творците от различни страни могат да се срещнат, да обменят идеи и взаимно да си вдъхнат кураж в трудната битка за оцеляване на изкуството.
А колкото до младите автори, фестивалите са единственият шанс някой  да види техните филми. Затова и масираното присъствие  на десетина европейски университета беше особено радостно за организаторите на събитието във Варна, сред които е и Нов български университет.

Изолда Азал, режисьор, продуцент и преподавател в университета на Баден-Вюртемберг.

„Една от идеите ни беше да свържем професионалния свят със  студентите -  каза доц. Цветомира  Николова от НБУ, член на журито. – Затова още на първото възстановено издание  на фестивала поканихме за участие  и университети.”
Продукцията на университетите в Люцерн, Единбург, Баден-Вюртемберг, Талин; филмовото училище La Poudriere от Валанс, Франция; френското училище Les Goblins, НАТФИЗ и НБУ обнадежди присъстващите със своите свежи идеи, чувство ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване