НС обсъжда отстраняването на Златанов

/КРОСС/ Днес депутатите обсъждат отстраняването на Филип Златанов от поста на председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Златанов подаде оставка на 26 септември след разразилия се скандал с прословутото тефтерче, съдържащо инициали, с които бяха свързани имената на някои висши политици, съобщава БНР. В програмата на парламента още е предвидено и първото обсъждане на промените на Закона за обществените поръчки. Въпросът дали ще има заседание обаче продължава да стои. След като Конституционния съд върна в парламента Делян Пеевски от партията на Бойко Борисов обявиха, че ще продължат да пречат мнозинството да приема удобни закони. Тази позиция можем да разчетем и като сигнал, че ГЕРБ или няма да влязат в пленарната зала, или няма да се регистрират. Което оставя под въпрос мнозинството, необходимо за заседание, образувано от БСП, ДПС и "Атака". Този път депутати от "Атака" са обявили, че ще бъдат на посещение в Русия. С интерес се очаква и появата на Делян Пеевски в пленарната зала, след като КС го реабилитира като депутат, след злополучния му избор и отказ от поста шеф на ДАНС.

Ел Ериан: Фалит на САЩ може да има по-непредсказуеми последици от този на Lehman

Играем руска рулетка не само с нашето положение, но и с това на световната финансова система, категоричен е ръководителят на Pimco

    


Ел Ериан: Фалит на САЩ може да има по-непредсказуеми последици от този на Lehman

Играем руска рулетка не само с нашето положение, но и с това на световната финансова система, категоричен е ръководителят на Pimco

    


Съдят за хулиганство шестимата, задържани на снощните протести

Днес се очаква шестимата, арестувани снощи на протеста срещу правителството, да бъдат съдени по бързата процедура за хулиганство, съобщи Нова телевизия.
На 117-тия ден на протест напрежението отново ескалира.
Под прицела на протестиращите се оказа премиерът Пламен Орешарски, който снощи посети изложба в Софийската градска галерия, на метри от Днес се очаква шестимата, арестувани снощи на протеста срещу правителството, да бъдат съдени по бързата процедура за хулиганство, съобщи Нова телевизия. На 117-тия ден на протест напрежението отново ескалира. Под прицела на протестиращите се оказа премиерът Пламен Орешарски, който снощи посети изложба в Софийската градска галерия, на метри от

800 000 евреи погребаха свой духовен лидер

Рекордните в историята на Израел 800 000 души се събраха на погребението на починалия равин Овадия Йосеф, предаде АФП.
Духовният лидер на сефарадите - произхождащите от Испания евреи, почина в понеделник на 93-годишна възраст. Същевременно той бе лидер на ултраортодоксалната религиозна партия “Шас”. Духовникът бе погребан в Ерусалим. Рекордните в историята на Израел 800 000 души се събраха на погребението на починалия равин Овадия Йосеф, предаде АФП. Духовният лидер на сефарадите - произхождащите от Испания евреи, почина в понеделник на 93-годишна възраст. Същевременно той бе лидер на ултраортодоксалната религиозна партия “Шас”. Духовникът бе погребан в Ерусалим.

Преглед на печата - 9 октомври

Оставането на Делят Пеевска като депутат в парламента е водеща тема за вестниците в сряда. „Делян Пеевски остава депутат от ДПС. Това произтича от решението на Конституционния съд, което се появи след почти седемчасово заседание и гласи: КС отхвърля искането на 96 народни представители за предсрочно прекратяване на пълномощията на народиня представител Делян Пеевски на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба.

Енемона АД с договор за 11,7 млн. лв.

Възложител е консорциум Био Конструкшън Енемона, в който дружеството е съдружник

    


Македония и Турция увеличават въздушните връзки с Канада

Канада съобщи във вторник за поредица споразумения в областта на въздушния транспорт, сключени със седем страни. Договорите ще позволят на авиокомпаниите на Канада и тези страни да открият нови дестинации.
Такива споразумения са подписани с Македония, Турция, Алжир, Буркина Фасо, Етиопия, Еквадор, Република Южна Африка, съобщи канадското министерство на транспорта.
Канадските авиокомпании ще "предложат по-голям избор на полети и маршрути" за пътници и товари до и от тези седем държави, съобщиха канадските власти.
Двустранните споразумения включват съвместно използване на кодове между превозвачи, което означава, че един и същ полет може да обслужва пътници на различни партньорски авиокомпании.
Еър Канада (Air Canada) съобщи от своя страна, че увеличава присъствието си в Европа с още полети от Монреал , Торонто, Ванкувър и Калгари за лятното си разписание през 2014 година. През летния сезон догодина самолети на авиокомпанията ще летят директно от Монреал до Ница и Барселона, и от Торонто до Лисабон и Манчестър. Компанията ще увеличи и честотата на своите полети от Торонто до Истанбул и ще лети директно до Милано.















АФП

Най-старото кино в света отново отвори врати

Киносалонът "Еден", където са прожектирани първите филми на братя Люмиер, бе напълно ремонтирано и отново чака зрители

Без ток във Варна и областта днес ще са...

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 9 октомври - сряда, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 15:00 ч. - ул. "Ген.Колев" №73, 75, ул.

Европейците "внасят" американски ипотечни модели

В опит да възстановят жилищните си пазари европейските правителства възприемат подход като този при Fannie Mae и Freddie Mac

    


Спад с 30% на цените на имоти в Гърция

Пазарът на недвижими имоти в Гърция работи едва с 1/ 8 - 1 /10 от капацитета си, като по време на кризата цените са спаднали с повече от 30 процента.

На възстановяването на пазара пречат често променящите се данъци на недвижимите имоти и бюрокрацията, според участниците във форума "Възвръщането на инвестициите", организиран във вторник в Атина от сп. RE + D (Real Estate And Development).
Заместник-министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция Ставрос Калафатис заяви, че правителството се стреми да премахне бюрократичните бариери, а приоритет за неговото ведомство е разрешаването на ключови въпроси от поземлената политика.
Цените на жилищата в Гърция от началото на кризата до сега са паднали с 30,8 на сто. Най-големият спад в цените е регистриран в двата най-големи града - Атина и Солун, и по-малко в провинцията. В Атина спадът е с 32%, в Солун - с 38,8 %, в Патра - с 22,4% , в Лариса - с 28,2% , в Ираклион - с 21,9 процента.
Големият проблем, както за пазара на недвижими имоти, така и за цялата икономика, са необслужваните кредити, които възлизат на общо 70 милиарда евро. Всеки трети кредитоискател е под съмнение, че ще може да обслужва дълга си. Що се отнася до продажбата на търг на жилища, чиито собственици не могат да обслужват кредите си, около 180 хиляди обекти не могат да бъдат предлагани за продажба, тъй като се явяват "първо жилище".

















БГНЕС

Борисов: Пеевски е депутат, това е безспорно и ясно

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

“Пеевски е избран депутат, той е избран депутат. Това е тема, която е безспорно ясна.”

Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпроса дали одобрява решението на Конституционния съд, според което Делян Пеевски остава депутат.

Макар че именно ГЕРБ оспори пред КС оставането на Пеевски като депутат, Борисов не вижда необходимост темата да бъде обсъждана или коментирана, защото според него тя е пределно ясна. Той посочи, че избягва да коментира решения на съда.

Според Борисов вчерашната на позиция на Конституционния съд е оборила твърденията, че по време на управлението си ГЕРБ са вкарали свои магистрати в КС, за да влияят на решенията им.

“С това си решение КС още веднъж показа, че това, което говорехте месеци наред по време на управлението на ГЕРБ, че ГЕРБ е завзел съдебната система, че ГЕРБ назначава съдии, че ГЕРБ назначава прокурори. Какво се получи? ГЕРБ е най-демократичната партия и нямаме никакви лостове да влияем на съдиите, с което се гордеем, че сме направили такъв избор, че те да работят по съвест”, каза Бойко Борисов.

Според него по-интерес е въпросът с писмото, което Делян Пеевски е изпратил до КС, за да заяви, че няма да се яви на изслушване.

“В него той казва, че контрабандада и корупцията са го спрели за поста на шеф на ДАНС. Аз, доколкото си спомням, Местан и Станишев оттеглиха кандидатурата му. Ето това е въпросът, за коя част корупцията”, посочи експремиерът.

Статията "Борисов: Пеевски е депутат, това е безспорно и ясно" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Русия увеличи квотата за образование на чужденци на 15 000 души

Дмитрий Медведев Снимка: БГНЕС

Руският премиер Дмитрий Медведев подписа постановление за увеличаване на чужденците, които могат да се обучават в Русия, на 15 000 души.

До момента квотата за образование на чужденци и лица без руско гражданство беше 10 000 души годишно.

Според предварителните данни на руското образователно министерство през тази учебна година в страната се обучават студенти от 131 страни. Най-голяма част от тях са от Китай, Виетнам, Монголия, Иран и Палестина.

През тази учебна година има ръст на студентите от Германия, Чехия и Италия, сочат данните на министерството.

Обучението на студентите става от образователни организации и се заплаща със средства от бюджета на страната.

Статията "Русия увеличи квотата за образование на чужденци на 15 000 души" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Телевизионно утро-9 октомври

БНТ, "Денят започва": - Защо влаковете са недостъпни за Димитър Божинов, който е с 100 процента увреждания? - Как можем да помогнем на бежанците и кой е против тяхното пребиваване у нас? - След решението за връщането на военното обучение - как се приема това в училищата? - За новия албум и новите хоризонти. Гостува ни група ПИФ bTV, "Тази сутрин": Защо мнението „против" не събра мнозинство от 7 гласа - Конституционният съдия Румен Ненков в студиото на „Тази сутрин" И още: Коментар на депутата от ДПС Камен Костадинов, който преди 3 месеца нарече „мъжка постъпка" на европеец оттеглянето на Пеевски от поста в ДАНС. Ще се опари ли Конституционният съд със създадения прецедент - професорът по конституционно право Георги Близнашки. На живо от Народното събрание: Разпали ли връщането на Делян Пеевски в парламента протеста отново? Има ли политическа криза и кой е отговорен за проблемите с кворума? Георги Първанов в студиото на „Тази сутрин". И още: Ще се роди ли нова партия от недоволството в БСП? Нови разкрития за АЕЦ „Белене" - от авторката на скандала Мария Капон. Причинил ли е депутат комоцио на лекарка от Спешна помощ - гледните точки на народния представител Хасан Хаджихасан и свидетели на инцидента Нова ТВ, "Здравей, България": Как Делян Пеевски се върна като депутат

Не кой издигна Пеевски, а кой му попречи за ДАНС, питат от ДПС

Камен Костадинов застана зад "мъжкото" му писмо до медиите

    


Лекарствен продукт отива на съд във Франция

Семействата на четирима възрастни французи, които починаха в началото на 2013 г., след употреба на антикоагуланта от ново поколение (NACO) Pradaxa, решиха да подадат жалба срещу Boehringer Ingelheim. Германската фармацевтична компания го го пусна на пазара.

Адвокатът на ищците съобщи на АФП, че те се изправят и срещу Френската агенция по лекарствата (Агенцията за сигурност на лекарствата и здравните продукти - ANSM), която е обвинена в нарушаване на принципите за предпазване и предотвратяване. Адвокатът Филип Куртоа обаче призова "да не се спира лечението без консултация с лекар".




















БГНЕС

9 октомври в историята

През 1446 г. - в Корея е публикувана фонетичната корейска азбука „Хангул". През 1701 г. - е основан Йейлският университет. През 1824 г. - в Коста Рика е забранено робството. През 1849 г. - в Цариград е осветен българския параклис, на чието място по-късно е построена т. нар. Желязна църква. През 1878 г. - Русия поема управлението на Южна Бесарабия, където живеят около 103 000 българи. През 1912 г. - Черна гора обявява война на Турция, с което започва Балканската война войната. През 1934 г. - югославският крал Александър I е застрелян в Марсилия при атентат, извършен от члена на ВМРО Владо Черноземски, а френския външен министър Луи Барту почива следствие от раните си получени при атентата. През 1962 г. - Уганда става независима от Великобритания държава. През 1962 г. - френската певица Едит Пиаф се омъжва за Тео Сарапо. През 1963 г. - се е състоял първия полет с руския вертолет „Ми-8". През 1967 г. - ден след като е заловен, Че Гевара е екзекутиран за опит да предизвика революция в Боливия. През 1970 г. - Камбоджа е обявена за Кхмерска република. През 1973 г. - Елвис и Пресила Пресли се развеждат след шест години съвместен брак. През 1975 г. - в Пловдив се провежда Първият фестивал на българския късометражен филм. През 1981 г. - официално е отменено смъртното наказание във Франция. През 2001 г. България е избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода от 2002 г. до 2003 г. През 2002 г

Обама предупреди американците за опасност от финансов хаос

Президентът Барак Обама предупреди американците, че ги очаква финансов хаос и икономически трудности, ако Конгресът позволи САЩ да изпаднат в дефолт по дълга си.

Ученици учат в разпадащи се класни стаи в Боянци, родителите им разтревожени

Ученици от 6-и и 7-и клас учат в разпадащи се класни стаи в асеновградското село Боянци. Много родители смятат да спрат децата си от учебни занятия, защото са уплашени.
Там е студено, мръсно и ужасяващо, показва видео, изпратено до bTV.
Родителите са разтревожени за своите деца. Директорът не обръща внимание от години, сигнализират притеснени Ученици от 6-и и 7-и клас учат в разпадащи се класни стаи в асеновградското село Боянци. Много родители смятат да спрат децата си от учебни занятия, защото са уплашени. Там е студено, мръсно и ужасяващо, показва видео, изпратено до bTV. Родителите са разтревожени за своите деца. Директорът не обръща внимание от години, сигнализират притеснени

Не коментирам решения на съда, принцип ми е, отсече Борисов

Пеевски е избран за депутат, посочи лидерът на ГЕРБ

    


Ким Чен-ун извършвал масова чистка в КНДР

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е сменил близо половината от висшите ръководители в страната, за да засили контрола си върху държавния апарат, сочи южнокорейски официален доклад, цитиран от Франс прес. 

Реорганизацията е засегнала 97 от 218 висши кадри във въоръжените сили, в комунистическата партия и в правителството, посочва документът на южнокорейското министерство на националното обединение. 

Това показва, че Ким Чен-ун е успял да осъществи процеса на династическа приемственост по-бързо от очакваното, каза за АФП преподавателят по севернокороейски изследвания в Сеулския университет Ян Мо-джин. 

Според него новият лидер е заменил бившите ръководители, назначени при управлението на баща му, с по-млади и верни хора. 

Южнокорейското разузнаване отбелязва в друг доклад, представен в парламента, че Ким Чен-ун е засилил кампанията за създаване на култ към личността си

Докато Северна Кория страда от постоянен недостиг на хранителни стоки, Ким е похарчил около 300 млн. долара за изграждане на спортни съоръжения, включително на ски-курорт, наречен Масик. 

Той поискал строежа на курорта, разполагащ с десетки километри писти, с хотел, ски-лифтове и летище за хеликоптери, да бъде завършен до края на годината.

  БТА    

Св. ап. Иаков Алфеев. Преп. Андроник и Атанасия.

При царуването на византийския император Теодосий Великив Антиохия живеел един мъж, който изработвал златни изделия. Неговото име било Андроник. Той се оженил за дъщеря на златар на име Иоан. Жена му се казвала Атанасия, което означава "безсмъртие". И действително света Атанасия със своя свят живот, както показва и нейната кончина, придобила за себе си безсмъртна слава. Тази съпружеска двойка ­ Андроник и Атанасия, като водели честен и богоугоден живот, украсявали себе си с всякакви добродетели. Своето умножаващо се състояние те делели на три части; едната част раздавали на бедните, втората ­ за благоустрояването на църквите, а третата използвали за своите нужди. Заради своята кротост и добри дела Андроник и Атанасия били обичани и уважавани от всички свои съграждани. След като родили сина си Иоан и дъщеря си Мария, те прекратили плътското съпружеско общение помежду си и живеели в чистота като брат и сестра. Те полагали особена грижа за бедните и болните и много им помагали. Служейки им, те носели със собствените си ръце болните, които не можели да се движат, и се грижели за всяка тяхна нужда; хранели, обличали и със собствените си средства по всякакъв начин помагали на бедните и странниците. При това, Андроник и Атанасия всяка седмица в сряда и петък прекарвали в пост и молитви

Обама: Кризата е реална, чака ни финансов хаос

Предвиждайки финансов хаос и икономически трудности, президентът на САЩ Барак Обама предупреди американците, че ще пострадат, ако Конгресът позволи страната да изпадне в неплатежоспособност по дълга си и посъветва да не слушат онези, които твърдят, че последиците са преувеличени, предаде Ройтерс. 

На пресконференция, свикана спешно вчера в Белия дом, Обама отправи най-твърдото си предупреждение досега за рисковете, ако Конгресът не повиши тавана на американския дълг до крайния срок 17 октомври. 

"Решение да се позволи действително неплатежоспособност, според много бизнесмени и икономисти, би било, цитирам:

"безумно, катастрофално, хаос".

И това са някои от по-учтивите думи. Уорън Бъфет сравни дефолта с ядрена бомба, оръжие, прекалено ужасно, за да бъде използвано", добави президентът. 

Обама заяви също, че освен непосредствената вреда, има и по-широки опасности за бъдещите президенти и за демокрацията. 

"Не става въпрос само за мен. Това засяга и моите приемници на поста, от която и партия да са. На тях също не бива да им се налага да плащат откуп на Конгреса, за да си свърши работата. Трябва да сложим точка на това", заяви президентът. 

Републиканците, стремящи се да използват силата си,

за да принудят Обама да ореже разходите

или да ограничи обсега на Закона за достъпната здравна грижа, намекват, че отрицателните последици от неплатежоспособност по дълга са преувеличени. 

Обръщайки се към широката аудитория чрез медиите вчера, президентът се постара да обори идеята, че ефектът би бил мимолетен. 

"Става дума за надеждността на САЩ, за тежестта на думата ни, за доброто ни име. Това е реално", каза той. 

Обама призна, че е в неизгодна позиция в пиар битката, понеже моли законодателите за "повишаване на лимита на дълга" - "мръсна дума", която избирателите отъждествяват с разрешаването на по-голям дълг. 

"Не става дума за повишаване на нашия дълг. Това не добавя нито цент към дълга ни", увери ги той. 

По-нататък президентът ги предупреди, да не вярват на хората, които отричат, че неплатежоспособността е нещо реално, и обрисува смущаваща картина на последиците - пенсионните спестявания и стойността на домовете на американците ще се стопят, а лихвите по жилищните ипотеки и студентските заеми ще скочат. 

Ще има и значителен риск от много дълбока рецесия в момент,

когато все още изкачваме пътя за излизане от най-лошата рецесия на нашето време, добави Обама. 

Президентът явно целеше да накара американците да се почувстват в същото затруднено положение, в което републиканците са поставили него и страната, търсейки политически отстъпки и заплашвайки с дефолт, ако той не се подчини. 

"Вие нямате шанс да се обадите в банката си и да кажете: "Няма да платя ипотеката си този месец, ако не прибавите нова кола и ексбокс", обясни той. 

Проучванията на общественото мнение показват нарастваща обществена загриженост от безизходицата. 

Анкета на Ройтерс/Ипсос вчера установи, че делът на американците, разтревожени от спирането на финансирането на правителството, е нараснал до 75% от 66% миналата седмица. 

Делът на онези, които обвиняват републиканците, се е увеличил от 26 на 30%, а на обвиняващите Обама и демократите - от 18 на 19%. 

В Камарата на представителите републиканските лидери представиха

предложение за 20-членна комисия,

която да отправи препоръки във връзка с повишаването на тавана на дълга и да потърси начини да намаляване на бюджетния дефицит, но демократите бързо отхвърлиха идеята, предаде Ройтерс. 

Съгласно законопроекта, контролираната от републиканците Камара трябваше да излъчи 10 членове на комисията, а Сенатът, където доминират демократите, - останалите 10. 

Тя трябваше също да направи предложения за текст за финансирането на правителството за 2014 г., деблокирайки работата на правителствените служби. 

Предложението за специалната комисия беше прието в Камарата с 224 гласа за снощи, с подкрепата само на двама демократи и гласовете против на петима републиканци. Малко вероятно е да бъде внесено в Сената. Белият дом беше предупредил, че Обама ще му наложи вето, ако стигне до бюрото му за подпис. 

БТА    

Ученици от Боянци учат в разпадащи се класни стаи, родителите им притеснени

Ученици от 6-и и 7-и клас учат в разпадащи се класни стаи в асеновградското село Боянци. Много родители смятат да спрат децата си от учебни занятия, защото са уплашени.
Там е студено, мръсно и ужасяващо, показва видео, изпратено до bTV.
Родителите са разтревожени за своите деца. Директорът не обръща внимание от години, сигнализират притеснени Ученици от 6-и и 7-и клас учат в разпадащи се класни стаи в асеновградското село Боянци. Много родители смятат да спрат децата си от учебни занятия, защото са уплашени. Там е студено, мръсно и ужасяващо, показва видео, изпратено до bTV. Родителите са разтревожени за своите деца. Директорът не обръща внимание от години, сигнализират притеснени

Дойче веле: Десет епизода от живота на Пеевски

Протест срещу назначаването на Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС

Вчера бе взето десетото поред извънредно решение, обусловило “надземната” биография на Пеевски. Нека си припомним деветте епизода, предшествали това решение. И нека опитаме да си отговорим на въпроса: защо точно Пеевски?

Делян Пеевски порасна колкото цял министър. Така излиза от решението на Конституционния съд, взето вчера (вторник). Благодарение на това решение Пеевски се сдоби с правото да прекратява и да възобновява депутатските си права, когато сам си прецени. До вторник чак такива правомощия дори и той нямаше. До вторник, 8 октомври, се знаеше просто за член 68 от Конституцията – текст, в който се казва, че само депутатите, които са избрани за министри, могат да се върнат обратно в парламента, след като спрат да бъдат министри. Сега обаче се оказа, че това право ще важи и за други длъжности – например за тази, която няколко дни заемаше депутатът от ДПС Делян Пеевски: председател на ДАНС. Така Пеевски стана първият депутат в най-новата история, който след заемането на друг държавен пост се връща обратно като депутат в парламента. Сякаш е министър. Това е десетото поред извънредно решение, обусловило надземната биография на Пеевски.

Да си припомним

Първото е от 2001 година – тогава 21-годишният студент и член на НДСВ става парламентарен секретар на Министерството на транспорта и председател на Управителния съвет на Пристанище Варна.

Вторият белег на някаква уникалност се отнася към периода 2002-2004 година, когато Пеевски придобива три имота на официална стойност 152 263 лева. Придобивките са включително в центъра на София и в Бояна, посочени са в имотната му декларация и са цитирани от вестник „Капитал“.

Третият път се случи през 2005 година – тогава Пеевски започва работа в столичното следствие, макар да не притежава изисквания за тази длъжност двегодишен стаж.

Четвъртият елемент беше открит съвсем наскоро от журналисти, специализирани в репортажи за съдебната власт. От видеоархивите на бившата Държавна сигурност те установиха, че човекът, притискал с разпит дисидента Петър Манолов заради неговите стихове, е същият следовател, който години по-късно е назначил Делян Пеевски на работа в софийското следствие.

Петият път, в който Пеевски се озовава в подчертано любопитна за драматургията ситуация, отново е през 2005 година. Малко след като е заел следователското място, той вече е поканен за заместник-министър на Емел Етем от ДПС – в правителството на Сергей Станишев. На този пост 25-годишният младеж наблюдава Държавния резерв.

Шестият епизод от неговата кариера го заварва вече забелязан и от медиите, само че не с постижения в областите, за които е отговарял, а с подозрения, че е замесен в корупционни схеми. На фона на именно такива критични публикации ДПС го вкарва в парламента като свой депутат и дори неуспешно го предлага за член на комисията за борба срещу корупцията.

Седмият уникален епизод е от 2013 година, когато Делян Пеевски оглави цели две предизборни листи на ДСП, макар че в предишния парламент не беше ходил на работа и беше глобяван заради това.

Осмият елемент, който го определя като уникална по важност личност, е промяната на цял закон специално за него. Това беше законът за ДАНС, в който БСП и ДПС промениха изискванията за заемане на председателската длъжност, за да може тя да отговаря точно на Пеевски.

Деветият беше назначаването му за шеф на ДАНС дни след изменението на закона – факт, който породи най-продължителните улични протести в българската история. Според участниците в протеста, Пеевски е бил поставен начело точно на онази служба, която е трябвало да разследва него самия.

Десетият се състоя във вторник, когато Конституционният съд се загуби в интерпретации и логически обрати, но удържа депутатския пост на Пеевски заедно с най-ценния пришит за него трофей – имунитета. Е, и с визитната картичка на английски, разбира се.

Защо?

Извънредните решения в полза на Пеевски са твърде много на брой, за да допуснем, че ДПС го налага просто „на инат“. Няма как да го налага и заради някакви извънредни качества. Пеевски не е регистрирал нито едно обществено полезно постижение на нито един от постовете, които е заемал. В парламента не е внасял закони, в следствието не е ръководил разследвания, в Държавния резерв не е внесъл ред, в Пристанище Варна досега не е известно да е допринесъл за нещо. Не е давал нито телевизионни, нито радиоинтервюта на живо. Ако Пеевски беше една от многото сивкави фигури в някоя малка партия, тези липси нямаше да правят кой знае какво впечатление. Но Пеевски не е това или поне не е разглеждан по този начин от другите. За него се нарушават административни правила, променят се закони, жертва се комфортът на правителството да управлява без ежедневни протести, необяснимо се интерпретира Конституцията и му се предоставя все по-голяма власт след нула публични постижения. Има ли дума, която да обобщава такава картина?

Татяна Ваксберг, Дойче веле

Статията "Дойче веле: Десет епизода от живота на Пеевски" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

След трагедията в Лампедуза - Европа търси отговор за имигрантите

Алвис Армелини
ДПА


Спасени имигранти край Лампедуза. Снимка: от тв екрана

Ако има едно нещо в Европа, по което всички са съгласни след смъртта на близо 200 мигранти край бреговете на Италия миналата седмица, то е че нещо трябва да се направи.

Но въпросът какво точно е необходимо, вече се оформя като ябълка на раздора. Европейските вътрешни министри се готвят за дебати по въпроса днес.

Миграцията от дълго време е чувствителна тема в Европа, която остава приоритетна дестинация за тези, които търсят по-добър живот. През 2011 г. в ЕС е имало около 1,7 милиона имигранти според статистиката на агенция Евростат.

“Днес мигрират повече хора отвсякога”, отбеляза миналата седмица Уилям Суинг, генерален директор на Международната организация по миграцията, на среща, организирана от Съвета за външни отношения.

От друга страна, често наблюдаваме “нещо като вълна, прилив на антимигрантски настроения, по-затегнати визови режими, затваряне на границите, изграждане на стени, създаване на препятствия за придвижването на хора”, каза той.

Италия за момента единствено иска съдействие от ЕС, за да се справи с новия приток на мигранти, идващи от раздираните от конфликти Близък изток и Северна Африка.

Европа е на кръстопът - трябва да реши дали наистина е съюз от държави”, заяви Анджелино Алфано пред италианския парламент миналата седмица. “Средиземноморието е границата между Африка е Европа, а не между Африка и Италия”.

“Случилото се край Лампедуза е огромна трагедия - най-голямата трагедия, свързана с миграция на хора в историята на Сицилия, а най-много боли от факта, че Европа е страничен наблюдател”, написа в отворено писмо кметицата на Лампедуза Джузи Николини. “Общини като нашата не може да бъдат оставени сами на фронтовата линия”.

По официални данни за първите 9 месеца на 2013 г. около 30 100 души са стигнали с плавателни съдове бреговете на Италия, за да търсят убежище, в сравнение с 2012 година, когато те са били по-малко от 8000.

Тези цифри изобщо не могат да се сравняват с 62-те хиляди души, дошли по море в Италия през 2011 г. в разгара на продемократичната вълна от протести, известна като Арабска пролет. Сега Алфано казва, че Италия има нужда от съдействие.

Блокът на 28-те обаче няма особено желание за драстични миграционни реформи, особено що се отнася до т.нар. Дъблински правила, които принуждават лицата, търсещи убежище, да искат закрила от първата страна, в която пристигнат.

“Определено не говорим за Дъблин. Случаят е приключен”, заяви дипломат от ЕС, пожелал анонимност.

Попитани какви други пътища за действие има, служители на ЕС посочват нуждата от напредък по европейска система за гранична охрана; напредък по междудържавното партньорство, за да могат мигрантите да останат (в съответната страна) или да преминат транзит; и напредък по действията срещу трафикантите на хора.

“Миграцията намалява бедността изключително много. Нуждаем се от нови канали за легална миграция”, заяви миналата седмица еврокомисарят по въртешните работи Сесилия Малстрьом.

Неправителствени организации призоваха ЕС да създаде “хуманитарни канали”, позволяващи на търсещите убежище да прекосяват безопасно Средиземно море.

“Тъй като почти не съществуват законни канали за влизане в ЕС с цел търсене на закрила, повечето бежанци нямат друг избор, освен да рискуват живота си в опит да отидат на безопасно място”, отбеляза Европейският съвет за бежанците и изгнаниците. “Това трябва да се промени”.

Възможността за по-голямо финансиране на Италия също бе засегната, въпреки че служители в ЕС посочват, че страната вече е сред получаващите най-много помощи за миграция, и тази година за целта са отделени 138 милиона евро.

Италия ...

Скандал! Уникалният Разбойшки манастир остана без игумен

Стара разправия между митрополит Калиник и архимандрит Йосиф – бивш игумен във Врачанска епархия, сега игумен на Разбойшкия манастир в Община Годеч, Софийско, се оказа фатална за уникалната скална църква.

До 20 градуса днес, възможни са валежи

Днес над страната ще има разкъсана средна и висока облачност, която от запад постепенно ще се уплътнява и до края на деня на отделни места в Западна България, а през нощта и в Централна - ще превали слаб дъжд.
В сутрешните часове на отделни места в низините ще има краткотрайна мъгла, а над източните райони преди обяд ниска слоеста облачност. Днес над страната ще има разкъсана средна и висока облачност, която от запад постепенно ще се уплътнява и до края на деня на отделни места в Западна България, а през нощта и в Централна - ще превали слаб дъжд. В сутрешните часове на отделни места в низините ще има краткотрайна мъгла, а над източните райони преди обяд ниска слоеста облачност.

Берлускони в периферията и големи промени в италианската десница

в. Комерсант

Силвио Берлускони. Снимка: флоутв

В близките дни Сенатът на Италия ще насрочи дата за окончателно гласуване, което да отнеме от бившия премиер Силвио Берлускони сенаторския пост. После се очакват най-малкото сериозни партийни рокади сред италианските десноцентристи; може да се стигне и до прекрояване на целия десен лагер.

* * *

Миналата седмица правителството в Рим получи вот на доверие, след което премиерът Енрико Лета посочи директно виновника за кризата. През уикенда той заяви в интервю за телевизия Sky Tg24, че политическата кариера на Берлускони вече е минало. “Този спектакъл, проточил се 20 години, приключи, щом се изостри конфронтацията - каза той. - Берлускони поиска правителството да падне, но удари на камък: парламентът и цялата страна пожелаха то да остане.”

Според експерти, запитани от “Комерсант”, залезът на ерата Берлускони неизбежно ще засегне не само партията на бившия премиер “Народ на свободата”, но и целия десен лагер. “Десницата отива към големи промени - увери Татяна Зонова, професор в катедрата по дипломация към Московския държавен институт за международни отношения. - Създадена около Берлускони, “Народ на свободата” имаше твърде личностен характер, тъй че постепенното му оттегляне от политическата сцена смъкна рейтинга на партията и внесе раздор в редиците й.”

Събеседниците ни признават, че единната десноцентристка коалиция има слаб шанс да оцелее, макар и различен от нулата. “Италианската избирателна система предвижда противопоставяне между две сили: левица и десница, единна управляваща коалиция и обединена опозиция - припомни за нашия вестник Марко Ричери, директор на римския изследователски институт Eurispes. - И перспективата част от десноцентристите да се обединят с леви сили може да бъде посрещната зле в левия лагер.”

За да запазят единството си, десните трябва да решат проблема с лидерството и да преодолеят разцеплението в своите редици. Днес коалицията е разделена на “ястреби” - яростно бранещи популисткия курс на Силвио Берлускони борци срещу покачването на данъците, и “гълъби” - обявили се за умерен курс, те подкрепят правителствените реформи.

“Един обновен десен лагер би могъл да намери стожер, ако монополизира протестното движение, служело напоследък за опора на Берлускони. Засега обаче не се виждат нови лидери на десния фланг”, отбелязва Татяна Зонова.

Сред евентуалните приемници на Силвио Берлускони някои в Рим посочват формалния партиен лидер и шеф на вътрешното министерство Анджелино Алфано - не толкова харизматичен обаче като бившия премиер. Друг обещаващ кандидат-лидер - Рафаеле Фито, бивш министър от кабинета Берлускони, засега не може да се бори за изборен пост като осъждан за корупция. Накрая, най-голямата дъщеря на бившия премиер - 47-годишната Марина Берлускони, оглавила финансовия холдинг Fininvest, неведнъж е заявявала, че няма желание да се прехвърля в политиката, при все че мнозина й отреждаха вакантното лидерско място сред десните.

При това положение изглежда по-реалистично десният лагер да се разцепи, образувайки няколко политически движения. Опит за ребрандинг на политическата си формация и за ново сплотяване на своите привърженици вече направи самият Берлускони, обявил през лятото, че възстановява и обособява от “Народ на свободата” партията “Форца Италия” (”Напред, Италия!”).

“Успоредно с дрейфа на “Форца Италия” към популизъм нищо чудно умерени политици от “Народ на свободата” да се обединят с центристи измежду привържениците на бившия премиер Морио Монти - заяви за “Комерсантт” Джанфранко Паскуино, известен политолог от университета в Болоня. - Това обединение би могло да стане истински народна партия и да се изяви още на изборите за Европарламент през пролетта на 2014 г.”

БТА

Рожденниците днес

София /КРОСС/ Информационна агенция "КРОСС" поздравява с рождения им ден: Георги Свиленски - депутат в 42-рото НС от ПГ на „Коалиция за България", 43 г.  проф. Димитрина Гюрова - преподавателка по актьорско майсторство в НАТФИЗ.Златомир Златанов - писател, 60 г.Марин Марчевски - изпълнителен директор на Националния филмов център, 67 г. Мария Стефанова - дългогодишна актриса от Народния театър.Мирослав Вичев - изпълнителен директор на Банка ДСК, 49 г. Пенко Господинов - актьор, 43 г.Монсеньор Петко Христов - президент на „Каритас България", 63 г.Янко Станоев - писател, 69 г.

Пътна обстановка в страната - 9 октомври

СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: - АМ „Тракия”: Област Пазарджик: Почистване на едри отпадъци и други пречещи предмети в платното за движение от км 55+627 до км 80+067 и в двете посоки на движение. Затваря се аварийна лента.

Илхам Алиев - династията остава на власт в Баку

Азербайджанският лидер със сигурност ще задържи властта след президентските избори, но проблемите в страната остават

Ройтерс

Дмитрий Медведев с президентите на Азербайджан Илхам Алиев и на Армения Серж Саркисян. Снимка: официален сайт

Луксозни коли минават по булевард “Ойлман” покрай петзвездни хотели и скъпи бутици в столицата на Азербайджан, чийто президент Илхам Алиев със сигурност ще бъде преизбран на изборите в сряда.

Въпреки че жителите на тесните апартаменти в сивите жилищни блокове от съветско време в покрайнините на Баку вероятно се чувстват изключени от петролния бум, който преобрази по-елегантните части на града, опоненти на 51-годишния Алиев казват, че контролът над инакомислещите им дава твърде малки шансове да му попречат да спечели трети петгодишен мандат.

Това ще удължи династичното управление, с което той и баща му, бившият комунистически лидер Гейдар Алиев, ръководят преобладаващо мюсюлманската страна от 1969 г., без периода между 1982 и 1993 г. Илхам Алиев води убедително в проучванията на избирателните нагласи.

Разположен между Иран и Русия, Азербайджан е жизненоважен енергиен доставчик на Европа и транзитен път за американските войски в Афганистан. Според критици това кара Запада да си затваря очите пред ограничаването на свободите откакто Илхам Алиев дойде на власт през 2003 г.

Новото поколение интернет потребители, вдъхновени от въстанията на Арабската пролет, не виждат шансове Алиев да загуби поста си тази седмица, но се натрупват проблеми, на които той ще трябва да обърне внимание в следващия си мандат и интернет потребителите се надяват те някой ден да доведат до свалянето му.

Докато добивът на петрол расте, се увеличава и недоволството от пропастта между богати и бедни и се изостря напрежението със съседна Армения по териториален спор, който предизвика война през 90-те години.

“Не вярвам, че тези избори ще доведат до промяна в страната, защото в Азербайджан няма истински избори”, каза критичният към властите 30-годишен блогър Аднан Хаджизаде, докато пие джинджифилов чай в препълнено кафене в Баку.

“Това правителство е в най-силната си позиция в момента, но ако настъпи голяма социална катастрофа, независимо дали война или свършване на природните суровини в страната, това ще е сериозен проблем за тях”, каза той.

Хаджизаде и друг блогър - Емин Милли, бяха арестувани по обвинение в сбиване в ресторант в Баку. Според техни поддръжници те са били жертва на непредизвикано нападение и са били пратени в ареста като предупреждение към другите, след като Хаджизаде организира мнима пресконференция, облечен като магаре, за да се подиграе на властите.

“Ще ми се да вярвам, че сме вдъхновили други хора”, каза той.

На протестите, предизвикани от спечелването на изборите през 2008 г. от Алиев с близо 90 процента от гласовете, бързо бе сложен край.

През последните три години обаче се увеличиха опозиционните митинги въпреки заплахата от задържане от полицията, която обикновено бързо разпръсква протестите. Миналия месец на митинг в Баку хиляди хора поискаха оставката на Алиев.

Десетки опоненти на Алиев са били арестувани тази година, с което броят на политическите затворници е нараснал повече от двойно до 142 души, заяви азербайджанският Клуб за човешки права. Властите също така са увеличили глобата за участие в неразрешени обществени прояви.

Редакторът на вестник Хилал Мамедов бе арестуван през юни 2012 г. и осъден на пет години затвор този месец за държавна измяна, притежание на наркотици и “подклаждане на национален конфликт” в дело, което адвокатите му определиха като абсурдно.

Макар че опозицията за пръв път се е обединила зад един-единствен кандидат, Джамил Хасанли, той не ...

До 20 градуса днес, на места превалява

Днес над страната ще има разкъсана средна и висока облачност, която от запад постепенно ще се уплътнява и до края на деня на отделни места в Западна България, а през нощта и в Централна - ще превали слаб дъжд.
В сутрешните часове на отделни места в низините ще има краткотрайна мъгла, а над източните райони преди обяд ниска слоеста облачност. Днес над страната ще има разкъсана средна и висока облачност, която от запад постепенно ще се уплътнява и до края на деня на отделни места в Западна България, а през нощта и в Централна - ще превали слаб дъжд. В сутрешните часове на отделни места в низините ще има краткотрайна мъгла, а над източните райони преди обяд ниска слоеста облачност.

Как Турция ще се дистанцира от Ал Каида

Снимка: Юръп юнайтед

Не беше тайна, че Турция си затваряше очите, когато бойците на Ал Каида използваха турска територия, за да преминат в Сирия и да се сражават срещу режима на сирийския президент Башар ал Асад. Дори някои медии съобщиха, че Националната разузнавателна организация (МИТ) е помагала на тези групи да преминават в Сирия. Може би дори тези информации са били истина.

Когато обаче реакциите срещу присъствието на Ал Каида доминират световната политика и когато международни организации започват да обвиняват Турция, че подпомага Ал Каида, турските представители разпалено отхвърлят твърденията. Неправителствените организации, които също бяха споменати, че помагат за поддържането на връзки между Ал Каида и МИТ, също отхвърлят тези твърдения.

Когато обаче четеш изявленията на турските официални представители, забелязваш един интересен нюанс. Макар силно да осъждат дейността на Ислямската държава в Ирак и Леванта, която смятат за Ал Каида, те не реагират по отношение на Джебхат ан Нусра. Тази подробност изпъква, когато прочетеш изявленията на онези неправителствени организации, обвинявани за предполагаемото им подпомагане на Джебхат ан Нусра.

В този случай човек се чуди дали има различие по отношение на дефиницията на Ал Каида между турските и западните представители. Явно е, че западните агенции за сигурност ясно определят Джебхат ан Нусра за организация на Ал Каида.

Въпреки всичко добър знак е, че турските власти открито се разграничават от дейността на Ал Каида. Не е вече толкова лесно обаче Турция да се дистанцира от Ал Каида.

Да се дистанцира означава да не позволява на членовете на Ал Каида да влизат в Сирия, когато на турско-сирийската граница няма контрол. Не е невъзможно Турция да попречи на членовете на Ал Каида да пресичат границата между двете страни.

Какво обаче ще направи Турция, когато ранен боец на Ал Каида бъде докаран в турска болница? Ще му откаже лечение, ще го арестува?

А има и друго. Ако Турция реши да откаже определена помощ на членовете на Ал Каида, като например логистична подкрепа, медицинско обслужване и пр., тя лесно би могла да се превърне в мишена на терористите. Всъщност, когато турските представители открито заявиха, че ще се дистанцират от Ал Каида, групировки в Сирия заплашиха Турция. В такъв случай това превръща Турция в потенциална цел на нападения на Ал Каида.

При подобни обстоятелства Турция се оказва забутана в една яма, където е изправена пред заплахата на Ал Каида, собствения й провал да види режимът на Асад свален от власт и неуспеха да осъзнае, че не може да се измъкне от цялата тази бъркотия.

Истина е, че Турция се провали в политиката си към Сирия, защото не успя да сметне правилно каква е устойчивостта на режима на Асад. Това е пълен провал за МИТ и турското министерство на външните работи. Турция щеше да успее да се измъкне от неразборията, ако тя беше ограничена до неправилните изчисления за способността на Асад да оцелява. Бремето на този неуспех е нещо, което Турция можеше да плати. Или поне тази грешка не подлагаше турските граждани на сериозна заплаха.

По-големият провал на Турция е това, че се свърза с дейности на Ал Каида. Така Турция попадна в задънена улица, от която излизане няма. Ако Турция каже “не” на бойците на Ал Каида, които използват територията й като мост, за да влизат в Сирия, тези бойци ще набележат Турция за цел и може да избият турски граждани. Това, че си затваряше очите пред тяхната дейност, постави ...

Истории за необвързани

Вълнуваща вечер, хубава музика, танци, (не)прикрити погледи, интересни игри, предизвикателства и готини хора. Това са само част от нещата, които предстоят да се случат по време на десетото юбилейно издание на "Sexy & Single Party", организирано от SpeedDating3.com. Превърнали се в традиционна част от социалния и нощен живот в България, "Sexy & Single Party" разчупват представата и стереотипите за парти за необвързани. Всеки път над 200 различни и млади хора го доказват. Все повече се разчита на визуалния и интуитивен жив контакт за нови запознанства. Тъкмо, защото очите никога не лъжат, “Sexy & Single Party” има такъв огромен успех сред необвързаните. "Истински и100рии" е темата на партито, където хубавите истории не се четат само в книгите, нито пък се гледат сам...

Момче загина след падане от 7-я етаж

11-годишно момче от Сливен почина, след като падна от 7-я етаж на сграда. Инцидентът е станал вчера следобед, като детето е било прието в болница с много тежки травми и опасност за живота. То е било откарано в здравното заведение от баба си. Близо час е продължила борбата за живота на момчето. Обстоятелствата около трагедията все още се изясняват.

Великобритания може да закрие едно от големите си ислямски училища

Властите на Великобритания могат да прекратят финансирането на едно от големите ислямски училища заради многобройните жалби от прекалено строгите религиозни правила на учебното заведение, съобщи заместник-министърът на образованието Джон Наш, цитиран от руския в. „Взгляд”. „Ал Мадина”, което се намира в град Дерби в Централна Англия, беше временно затворено още в началото на този месец В комисията на британската Агенция за контрол на образователните стандарти са постъпили съобщения, че политиката на училището не е благоприятна за жените, работещи там. Те са били задължавани да носят мюсюлмански дрехи и хиджаб, независимо от това дали изповядват исляма или не. Това правило е важало и за всички учителки. Преди две седмици учителка напусна учебното заведение заради ...

Безрамници, кой ви плаща, изригна Илиана Раева

Скандалното прекъсване на вчерашната пресконференция на новия треньор на „Левски” Ивайло Петев и последвалата оставка на изпълнителния директор на сините Наско Сираков предизвикаха истинска гневна буря от страна на съпругата на Сираков – Илиана Раева, по адрес на развилнелите се сини фенове. Ето и пълният текст от статуса на Раева във Facebook: "Безсрамници!!!!! Кой ви прати!!! Кой ви плаща!!!! Чий е ПФК Левски!!! Къде живеете!!!! В какво превърнахте този отбор!!!! Срам!!!! Позор!!!!!!!! Платена журналистика!!! Подготвени статии!!! Подготвени "фенове"-клакьори!!!!! ЖАЛКИ КАРИКАТУРИ!!! ДАНО РАЗСЪБЛИЧАНЕТО НА ТРЕНЬОРА ОТ ОБЕЗУМЕЛИ ФЕНОВЕ ОБИКОЛИ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ!!! ДАНО ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЕС ВИДЯТ В КАКВО Е ПРЕВЪРНАТА ТАЗИ ДЪРЖАВА ОТ ТЕХНИТЕ БЪЛГАРСКИ КОЛЕГИ!!!! ДАНО НЯ...

Кипър върви към “нов Цюрих”

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Вцепенени останаха всички, имащи отношение към проблема за Кипър, след като чуха, че кипърският президент Никос Анастасиадис е предложил, гръцкият външен министър Евангелос Венизелос е предал, а турският му колега Ахмет Давутоглу, естествено, е приел, при това ентусиазирано, нова процедура за решаване на проблема за разделения остров.А тя постановява: за първи път кипърският турски преговарящ Осман Ертуг да посети официално Атина и да има разговори с гръцкото правителство! Подобно на него, кипърският гръцки преговарящ Андреас Маврониколас пък да отиде в Анкара, за да обсъди този въпрос с турското правителство.

Безкрайно щастлив, лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу възтържествува, като каза, че тази договореност ще доведе до четиристранна конференция.

С днешна дата това понятие звучи неразбираемо. Определението “четиристранна конференция” в продължение на половин век предизвикваше ужас. С помощта на такава “четиристранна конферениця” между Турция, Гърция, кипърските турци и кипърските гърци, на Кипър бяха наложени “предателските”, както те бяха наречени още тогава от партията Съюз на центъра на Георгиос Папандреу, споразумения от Цюрих и Лондон, подкопали независимостта на острова.

По този повод избухна буря от остри реакции. Политическите партии АКЕЛ, ДИКО, ЕДЕК, Еколозите, лидерът на Гражданския алианс Йоргос Лиликас и опозиционните сили осъдиха като “превратаджийски” този ход на президента Анастасиадис, да внесе едно толкова важно предложение без да информира предварително за него Националния съвет на страната.

На острова всички знаят, че Никос Анастасиадис бе горещ поддръжник на “плана на Кофи Анан” бившия генерален секретар на ООН , легализиращ свършените факти на турското нашествие на Атила. Никой не смята за “чисти” неговите намерения. Нито пък уверенията му, че няма да има четиристранна конференция.

С присвояването на банковите депозити Анастасиадис съсипа икономиката, а сега ще отстъпи и половината остров на турците. Този въпрос поставят ребром политическите противници на кипърския президент. Те съвсем не се зарадваха от факта, че вратата на Белия дом, която в продължение на почти две десетилетия стоя затворена за кипърските президенти, сега широко се отвори за срещата на вицепрезидента Джо Байдън с Анастасиадис. Разбира се, че това стана, след като Анастасиадис и Венизелос се съгласиха Атина официално да бъде посетена от кипърския турски преговарящ.

Анастасиадис предприе контраофанзива, за да парира политическите реакции в Кипър. Седмица след историческото отстъпление спрямо Турция, трима съдии връчиха на правителството в Никозия заключение, в което се постановява да бъде потърсена политическа отговорност от бившия кипърски президент Димитрис Христофиас. Къде се е чуло и видяло съдии да искат не назакателна, а политическа отговорност! Политически дяволии!

Междувременно Анастасиадис набързо вкара зад решетките и двама висши функционери на АКЕЛ. Те са членове на политическия секретариат на партията. Правителството твърди, че става въпрос за комисиони, взети от тази политическа сила. АКЕЛ пък отговори, че това е “спекулация”. Мръсна работа.

Наред с това Кипър получи енергиен шамар. Находищата на природен газ в “Блок 12″са много под очакванията. Това поне показаха сондажите. Очевидно кипърците скоро няма да станат “шейхове”.

БТА

Гърция прати ексминистър за 20 години в затвора за корупция

Бившият гръцки министър на отбраната Акис Цохадзопулос бе осъден на 20 години затвор за получаване на подкупи в особено големи размери и пране на пари, предаде Ройтерс.
Това е максималното наказание, полагащо се за такова престъпление. Цохадзопулос вече излежава присъда от 8 години, наложена през април по други обвинения. Бившият гръцки министър на отбраната Акис Цохадзопулос бе осъден на 20 години затвор за получаване на подкупи в особено големи размери и пране на пари, предаде Ройтерс. Това е максималното наказание, полагащо се за такова престъпление. Цохадзопулос вече излежава присъда от 8 години, наложена през април по други обвинения.

Вестниците пишат...

София /КРОСС/ Преглед на основните теми в печата на Информационна агенция "КРОСС": В. „СЕГА" Конституционният съд върна Делян Пеевски в парламента през задния входЛобитата се разделиха 6:5:1. Часове наред съдиите не смееха да обявят решението си, което даде нов порив на протеститеКонституционният съд (КС) приложи изпитания през годините номер да се измъква от конфликтни дела от висок обществен интерес. Вчера съдиите не събраха нужния минимум от 7 гласа за решение, с което категорично да кажат дали неуспелият председател на ДАНС, медиен магнат и следовател в отпуск Делян Пеевски е в несъвместимост и не може да остане депутат. Така искането на 96 депутати от ГЕРБ срещу Пеевски бе отхвърлено. Това подпали социалните мрежи, в които протестът #ДАНСwithme получи нов прилив на енергия по подобие на 14 юни. В. "Труд" Починал преди години мъж е получил позволително за сеч и за броени дни е окастрил 60 дка чужди гори край великотърновското село Къпиново. Един от собствениците на имота - професорът по музика в Софийския и в Нов български университет ПанайотПанайотов, разказа пред „Труд", че гората е наследена от дядо му Стоян Попов, който е покойник от 60-те години на миналия век. В. "Телеграф"„СЪБЛЯКОХА НОВИЯ ТРЕНЬОР НА ЛЕВСКИ"Феновете не искат Ивайло Петев, бил „чорбар"„ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКА НИ ОТПУСКА 1,6 МЛРД. ЛВ."РАДОСЛАВ КИРОВОбщо 800 млн. евро, или 1,6 млрд. лв

С парите от увеличението Софарма имоти АДСИЦ стартира плащането на дивидент

Общо 39 лица са записали акции от увеличението на капитала на Софарма имоти, като основно това са Огнян Донев, Венцислав Стоев и Телекомплект инвест

    


Зоран Миланович Горбачов - големият лидер на неврокомунизма

Известният колумнист на политическото седмично списание Globus в Хърватия, както и във вестник Jutarnji list, Борис Дежулович, написа саркастичен коментар в списанието в броя му от края на септември. Коментарът е много показателен от много гледни точки, включително и за България, тъй като повдиг ...

Къде ще бъдат днес камерите на столичния КАТ


Къде ще бъдат днес камерите на столичния КАТ

Всеки ден столичният КАТ сменя местоположението на камерите, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. Списъкът за план-графика за разположението на устройствата се публикува на страницата на отдел "Пътна полиция" към СДВР. За удобство на читателите си "Дневник" публикува местата, където днес ще бъдат камерите.

Мобилни камери:

бул."Ломско шосе"

бул."Ботевградско шосе"-бензиностанция...

Ким Чен-ун извършвал масова чистка в КНДР

Севернокорейският лидер е подменил почти половината от кадрите по високите етажи на властта

“Атака”: Бежанците са злокачествено образувание

Волен Сидеров в парламента. Снимка: БГНЕС

Депутатката от “Атака” Меглена Ташева, срещу която има жалба в Комисията за дискриминация заради обидни определения за бежанците, днес ги нарече “злокачествени образувания” от трибуната на парламента.

Националистите поискаха като точка втора в заседанието да се обсъжда внесено от тях решение за недопускане на имигранти от Близкия изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирийска арабска република на територията на България.

Точката беше включена благодарение на подкрепата на ГЕРБ, които обаче поискаха в зала да бъдат повикани премиерът Пламен Орешарски и вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Йовчев е в Люксембург, а премиерът е на заседание на Министерския съвет, обясни председателят на парламента Михаил Миков

В момента в България със съгласите на правителството нахлува частна мюсюлманска армия, обяви още Ташева. По думите ú това са “масови убийци”.

Ташева напомни, че “Атака” иска оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев. Докога Йовчев ще пърха с мигли пред репортерките и ще се прави на госпожица, каза Ташева по адрес на вътрешния министър.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров поиска с парите, които се отпускат на един бежанец месечно – 1100 лв., да се увеличат минималната работна заплата и пенсиите.

Дебатите, в които се включиха само депутати от “Атака” бяха прекъснати с половин часова почивка, за да бъде повикан Пламен Орешарски от заседанието на кабинета.

Статията "“Атака”: Бежанците са злокачествено образувание" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване