30-годишен е ухапан от пепелянка край Варна

Мъжът е настанен в токсикологията с лека форма на отравяне

    


Лазар Лазаров е новият директор на панаира в Пловдив

Лазар Лазаров, който вчера бе освободен от поста член на Управителния съвет на Агенция Лазар Лазаров, който вчера бе освободен от поста член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", е назначен за главен директор на Международен панаир Пловдив. Той пое поста от д-р Иван Соколов, който неотдавна бе избран за председател на Съвета на директорите на дружеството. Негов изпълнителен директор остава Богомил Бонев

Калина Крумова отива при Бареков

/КРОСС/ Калина Крумова ще администрира платформата "Евромайки", това стана ясно от думите на Николай Бареков по TV7. Бившата депутатка е единствената жена и народен представител в предишното НС, която се ангажира пряко с проблема за сурогатното майчинство, приемайки го като своя лична кауза. Проектозаконът, внесен от нея, беше възможност за България да влезе в списъка на държавите, регламентирали сурогатното майчинство. По този начин не просто може да бъде решена демографската криза в страната, но и да се даде възможност на хиляди хора, които нямат своя рожба, да отглеждат собствено дете. Тази идея и истинската отдаденост на Калина Крумова към проблемите на хората, без популизъм и гръмки думи, а с реални действия, е основната причина тя да бъде избрана за администратор на платформата "Евромайки" По отношение на появилата се вече спекулация, че тя автоматично ще бъде включена в листите, Бареков отговори, че това зависи от решението на хората, които ще гласуват за листите. Ако Калина Крумова изяви желание и спечели тяхното одобрение, нищо не пречи тя да стане и кандидат-евродепутат. Но това решение няма да бъде взето нито от Николай Бареков, нито от самата нея. Принципът на платформата е съвсем различен и не е нужно да се прилагат стандартните подозрения за нагласеност - всичко е открито и прозрачно.

Студенти чакат Токушев, той "отсвири" лекцията си

Професор Димитър Токушев вероятно не желае отговоря на въпроса: "Защо върнахте Пеевски като депутат?" Студентите се разотиват, журналистите не успяват да го открият и в кабинета му.

Директорът на "Грийнпийс" се предлага за гарант срещу освобождаването на задържаните активисти в Русия


Изпълнителният директор на "Грийнпийс Интернешънъл" Куми Найду предлага да стане гарант срещу освобождаването на задържаните активисти на международната природозащитна организация в Русия. Причината за техния арест е мирна протестна акция в защита на "Арктика" срещу руската петролната платформа на "Газпром" от този септември.

След като във вторник руският окръжен съд в Мурманск отхвърли молбата за освобождаване под гаранция, подадена от адвокатите на двама от активистите на...

Шестима пострадаха след изтичане на радиоактивна вода в АЕЦ „Фукушима“

АЕЦ "Фукушима". Снимка: ЕПА

Шестима души пострадаха след изтичане на радиоактивна вода в АЕЦ „Фукушима“. Това съобщиха от компанията оператор на централата ТЕПКО, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Инцидентът е станал тази сутрин, след като един от тях по грешка е отстранил тръба свързана със системата за пречистване на водата. В ремонта са участвали 11 работници

В резултат на това в продължение на близо час е изтичала радиоактивна вода. За това време са се излели около 10 тона.

Шестима работници са имали досег с радиоактивната вода, съдържаща стронций и цезий. Те са проверени за вътрешно и външно замърсяване, въпреки че са носили защитно облекло и маски.

Водата не е преминала защитните прегради и съответно не е попаднала в Тихия океан, категорични са от ТЕПКО.

Това е първият подобен случай от март 2011 година, когато земетресение и последвало го цунами повредиха охладителните системи на три реактора на АЕЦ „Фукушима“. В резултат на това започна изтичане на радиоактивна вода, с която операторът все още не може да се справи. 

Статията "Шестима пострадаха след изтичане на радиоактивна вода в АЕЦ „Фукушима“" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Йовчев: ЕК ще ни даде финансова помощ за бежанците

Цветлин Йовчев - министър на вътрешните работи

В Европейската комисия са наясно със сериозността на проблема с бежанците в България, подкрепят търсенето на извънредни мерки. Ще получим финансова помощ.

Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев при изслушването му в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с кризата с бежанската вълна от Сирия, съобщава Агенция „Фокус”.

От останалите средства по два фонда значителна част ще бъде предоставена на България, което показва, че партньорите оценяват сериозността на положението, заяви Йовчев.

„Не можем да очакваме бързо разрешение на кризата в Сирия. По всяка вероятност потокът от бежанци ще продължи за един сравнително продължителен период от време. Налице са рискове за разширяване на кризата в съседни на Сирия страни, поради големия брой бежанци. България, както и ЕС са изправени пред една критична ситуация.

Изисква се общоевропейски подход за разрешаване на този проблем”, заяви Йовчев.

Йовчев обясни, че има разкрити бяха над 1200 нови места, които вече са запълнени. До един месец ще подготвим нови 1500 места. 

Почти на 100% ние успяваме да задържим всеки, който се опитва нелегално да премине българската граница. Имаме над 1300 души, задържани на западната граница. Всички те са регистрирани в Агенцията по бежанците, отбеляза вътрешният министър. Той каза, че близо 1300 души охраняват границата с Турция. 

По данни на Агенцията за бежанците в Баня от капацитет 70, в момента има 140 бежанци; в Пъстрогор от капацитет 300, в момента има 457 бежанци; в София при капацитет 860 има 1000 бежанци; във Враждебна при капацитет 300, има настанени 353 бежанци; във Военна рампа при капацитет 500, има настанени 709 бежанци.

Статията "Йовчев: ЕК ще ни даде финансова помощ за бежанците" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Жена откраднала кобила в Недоклан

Кражба на кобила разкриха служители на полицията от Разградско. През нощта на 2 срещу 3 октомври от селскостопанска постройка, собственост на 43-годишен мъж от село Недоклан, бе задигната кафява на цвят кобила с бяла лента на челото – припомнят от ОДМВР-Разград. Нанесени бяха щети за 500 лева. При проведените оперативно-издирвателни действмия е установено, че извършител на деянието е 30-годишна жена от същото село, криминално непроявена и неосъждана.   По случая се води досъдебно производство....

Затвор от 2 до 8 г. грози родителите на 5-годишното дете, простреляло се с газов пистолет

Изяснява се фактическата ситуация по случая с прострелялото се с газов пистолет 5-годишно дете в Пловдив. Това съобщи прокурор Атанас Илиев, говорител на Районна прокуратура, пред „Фокус". Образувано е дело по чл. 339 от Наказателния кодекс, касае се за начинът по който е било съхранявано оръжието. Наказанието, което се предвижда ... Изяснява се фактическата ситуация по случая с прострелялото се с газов пистолет 5-годишно дете в Пловдив. Това съобщи прокурор Атанас Илиев, говорител на Районна прокуратура, пред „Фокус". Образувано е дело по чл. 339 от Наказателния кодекс, касае се за начинът по който е било съхранявано оръжието. Наказанието, което се предвижда ...

OMV България е подготвила 100 000 карти Save&Drive за клиентите си

При всяко зареждане на 20 пълни литра бензин или дизел

Приеха актуализираната стратегия по заетостта на България до 2020 г.

Правителството прие Актуализирана стратегия по заетостта на България за периода 2013-2020, съобщиха от правителствената информационна служба.
В края на миналата седмица документът беше одобрен от Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Визията на стратегията е да бъдат осигурени условия и възможности за подобряване качеството на работнатa Правителството прие Актуализирана стратегия по заетостта на България за периода 2013-2020, съобщиха от правителствената информационна служба. В края на миналата седмица документът беше одобрен от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Визията на стратегията е да бъдат осигурени условия и възможности за подобряване качеството на работнатa

Шефът на МИ5 атакува "Гардиън"

С публикуването на документите, предоставени от Едуард Сноудън, вестник "Гардиън" направи невероятен "подарък на терористите", заяви шефът на британското контраразузнаване Андрю Паркър. Според него огласяването на секретните документи e нанесло огромни вреди на работата на британските разузнавателни служби. Служителите от тайните служби оценяват изнесената информация като "ръководство", даващо указания на терористите как най-ефективно да избягват засичането на тяхната дейност в процеса на организиране на престъпен акт. В Уайтхол оценката за пуб...

Кметът на Ивайловград специален гост на празника на френския Лонго

Кметът на Община Ивайловград Диана Овчарова бе специален гост по повод празника на побратимения френски град Лонго. Част от официалните гости бяха още секретарят на Общината Николай Панайотов и директорът на Дирекция „Общинска собственост, проекти и социални дейности" Кръстю Делииванов. За официален празник на град Лонго е избран Денят на железничарите, заради особеното значение на железницата за френския град. В миналото покрайнините на града са били известни с мините с природни богатства, за развитието на които голяма роля е изиграла именно ж...

Сидеров за казуса „Пеевски“: България е правова държава, КС решава

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров отказа да коментира решението на Конституционния съд по казуса с Делян Пеевски. Вчера КС остава Пеевски депутат в 42 рото Народно събрание, след като искането на 96 народни представители депутатските права на Пеевски да бъдат предсрочно прекратени не събра повече от половината от гласовете на членовете му и бе отхвърлено. България е правова държава, Конституционният съд решава и няма как народен представител да опровергава или анулира решение на тази институция, коментира Сидеров по повод делото „Пеевски" По от...

НС реши: Няма да затваряме границите

/КРОСС/Депутатите отхвърлиха Проект за решение за недопускане на имигранти от Близкия Изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирийската арабска република на територията на Република България. „За" проекта гласуваха 18 народни представители, „против" - 165, четирима депутати от ПГ на Коалиция за България се въздържаха.  

Кои хедж фондове реализираха най-висока доходност през септември?

Инвеститорът Джон Полсън успя да реализира печалби от възстановяването на американската икономика, но Бил Акман губи позиции

    


Прекратена е блокадата на границата от турска страна, но опашките от камиони остават

Прекратена е блокадата на границата от турска страна, но опашките от камиони остават. Турските ТИР-вое започват да се оттеглят от ГКПП „Капитан Андреево”. Това каза за Агенция „Фокус” Петко Ангелов, заместник-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

НС реши - няма да затваряме границите си за бежанци

Парламентът отхвърли Проекта за решение за недопускане на имигранти от Близкия Изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирийската арабска република на територията на Република България.

Набиха експерт от фонд „Земеделие”, блъснал куче

Баща и син набиха служител от фонд „Земеделие” в Разградско. Инцидентът е станал вчера около обяд по време на изпълнение на служебните задължения на 36-годишния М.М. от Кубрат, но поводът не е свързан конкретно с работата му. Агроекспертът заедно със свой колега извършвал проверки в землището на село Хърсово, когато на черния път пред служебната кола се появили няколко кучета. Автомобилът блъснал едно от тях, оказало се, че животните са собственост на двама пастири, които отмъстили за кучето си с побой над шофьора на колата. Пострадалият е о...

Пчеларите в Шуменско излизат на мълчалив протест

Пчеларите от Шуменско излизат на мълчалив протест следващата седмица. Причината е липсата на реакция от страна на държавата по отправените до премиера и земеделския министър искания. Протестът, който ще се проведе от 12 до 13 часа на 16 октомври пред сградата на Областна администрация в Шумен ще е под мотото: „Един час мълчание в почит на пчелата и българските пчелари!", заяви пред Дарик председателят на областната организация на Съюза на българските пчелари Даниела Челебиева. „Този отрасъл загива. От 2006 г. до сега броят на пчеларите в Българ...

ГЕРБ обяви, че Еврокомисията спира два инфруструктурни проекта за над 131 млн. евро


Бившият министър за контрол на усвояването на еврофондовете Томислав Дончев (ГЕРБ) обяви в парламента, че Европейската комисия е спряла два важни инфраструктурни проекта - за тунела под Шипка и Западната тангента на околовръстното шосе на София, за над 131 млн. евро. По думите му причината за спирането е, че правителството не е изпълнило задълженията си.

С писмо от 4 октомври ЕК уведомява Министерството на транспорта, че апликационните форми за двата проекта, подадени на 26 и 30...

Общината преброи ВиК дупките по улиците на Добрич, иска да се асфалтират

ВиК-Добрич трябва да асфалтира 3500 кв. метра дупки, останали след ремонтни дейности, съобщи пред Дарик зам.-кметът арх. Пламен Ганчев. Информацията е събрана от общински мобилни групи, които са обходили цялата улична мрежа на града, за да установят къде има нарушени настилки и кои оператори на подземни съоръжения и мрежи са отговорни за това. „Предстои да подадем на ВиК поименно улица по улица, номер по номер и квадратура по квадратура на всичките нарушения в рамките на тези 3 500 кв. метра”, посочи арх. Ганчев. По думите му над 80% от всички...

Три леки коли изгоряха тази нощ в Плевен

На 9 октомври 2013 година около 2:20 часа по неустановени причини е възникнал пожар в лек автомобил "Шевролет Калос", паркиран в плевенския квартал "Дружба". Вследствие на пожара са изгорели двигателно отделение, задна броня и десен стоп блок. Щетите и причините за произшествието са в процес на изясняване. Служители от РСПБЗН - Плевен са потушили пожара. По-късно тази нощ около 3:25 часа на телефон 112 е получен сигнал, че в град Плевен на улица "Княз Борис I" горят два автомобила. Незабавно са изпратени полицаи и огнеборци. Установено е, че а...

И Панаирът с нов директор

Лазар Лазаров, който вчера бе освободен от поста член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", е назначен за главен директор на Международен панаир Пловдив. Той пое поста от д-р Иван Соколов, който неотдавна бе избран за председател на Съвета на директорите на дружеството. Негов изпълнителен директор остава Богомил Бонев, съобщиха от панаира. Инж. Лазар Лазаров е привлечен като специалист, чийто опит ще бъде полезен в изграждането на експозиционни площи и за развитие на проектите на Международен панаир Пловдив. Досега той беше ч...

Китай призова за въздържане на Корейския полуостров

Призоваваме всички съответни страни да вземат предвид общите интереси

Затвор от 2 до 8 г. грози родителите на детето, простреляло се с газов пистолет

Изяснява се фактическата ситуация по случая с прострелялото се с газов пистолет 5-годишно дете в Пловдив. Това съобщи прокурор Атанас Илиев, говорител на Районна прокуратура, пред „Фокус Изяснява се фактическата ситуация по случая с прострелялото се с газов пистолет 5-годишно дете в Пловдив. Това съобщи прокурор Атанас Илиев, говорител на Районна прокуратура, пред „Фокус". Образувано е дело по чл. 339 от Наказателния кодекс, касае се за начинът по който е било съхранявано оръжието. Наказанието, което се предвижда ...

НС реши да не затваря границите за бежанци

Депутатите отхвърлиха Проект за решение за недопускане на имигранти от Близкия Изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирийската арабска република на територията на Република България.

„За" проекта гласуваха 18 народни представители, „против" - 165, четирима депутати от ПГ на Коалиция за България се въздържаха Депутатите отхвърлиха Проект за решение за недопускане на имигранти от Близкия Изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирийската арабска република на територията на Република България. „За" проекта гласуваха 18 народни представители, „против" - 165, четирима депутати от ПГ на Коалиция за България се въздържаха

Не се плашете, г-н президент, свикайте КСНС, призова Сидеров

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров блесна с ново смело изказване от трибуната на парламента, адресирано към президента Росен Плевнелиев. Сидеров призова президента да не се плаши и да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), за да бъде обсъден проблемът с бежанците. Припомняме, че днес парламентът отхвърли предложението на националистите границите на България да бъдат затворени за идващите от Сирия хора. "Президентът го е страх да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Явно го е страх аз пак да не го питам нещо", заяви лидерът на Атака Волен Сидеров, предаде Агенция "Фокус". "Г-н Плевнелиев, не се страхувайте, всичко ще протече както трябва, по законите на демокрацията", коментира Сидеров. „Аз никога не съм правил скандали. Попитах само има...

Художници ще спасяват Пловдивския драматичен театър

Картини на 20 известни български художници ще бъдат изложени на благотворителна изложба в полза на Пловдивския драматичен театър.Това каза Кольо Карамфилов, организатор на благотворителното събитие, което ще се открие утре в галерия P.A.R.K., съобщи БГНЕС. "Като възпитаник на Училището за сценични кадри се чувствам свързан с театъра и не мога да стоя безучастен след пожара на голямата сцена", заяви известният художник. Инициативата се е родила съвсем спонтанно, а цените на картините умишлено ще бъдат достъпни, за да може да се продадат. Те ще бъдат представени на търг, а ако той се окаже успешен, Карамфилов обеща втора - по-мащабна акция.Сред художниците, дарили безвъзмездно свои творби, са Станимир Видев, Атанас Хранов, Веско Велев, Георги Щърбев и други.

Хавиер Ернандес намекна за напускане

Нападателят на "Манчестър Юнайтед" хвърли в смут мениджъра Дейвид Мойс след като в интервю за "Дейли Мирър" намекна, че може да потърси друг клуб, пише football24.bg. След като започна титуляр в едва два от последните 11 мача на отбора „Грахчето“ коментира следното: „Стремя се към това играя колкото се може повече. Работя здраво, за да постигна целта си – да заслужа титулярното място. Знам, че представянето ми на терена ще ми позволи да постигна целта си един ден или тук, или някъде другаде в друг клуб“. Чичарито е вече четвърти сезон на Олд Трафорд като още в дебютния си сезон отбеляза 21 попадения. През миналия сезон той записа едва 22 мача като титуляр като в тях успя да се разпише цели 14пъти. Не е тайна, че "Атлетико Мадрид" има...

Божинов се разплака в предаването на Лозанова

След месеци на мълчание, Валери Божинов за първи път открито ще говори за проблемите в личния и професионалния си живот. Това ще се случи тази събота, 12 октомври, в ексклузивно интервю за „Поверително от NL“. Още в пилотния брой на предаването, футболистът даде обещание пред съпругата си Николета Лозанова да бъде гост в някой от следващите броеве на новото й предаване. Въпреки че в момента двамата не живеят заедно, очевидно са запазили добрия тон в отношенията помежду си и Валери удържа на дадената дума. Футболистът прие поканата на екипа да посети конкретна стая в бутиков столичен хотел, в която да се проведи интервюто, при условие че до последно не е ясно от кого ще бъде взето то. Футболистът не скрива радостта си при появата на близкия им семеен приятел - Азис. За първи...

Експерт: Ефектът "Йелън" ще е временен

Не забравяйте, че тя е третият избор на президента, заяви Комал Шри-Кумар

    


Депутатите отхвърлиха искането на "Атака" за затваряне на границите за бежанци

Депутатите отхвърлиха предложението на "Атака" България да не допуска имигранти от Близкия Изток и Северна Африка.   "За" гласуваха 18 народни представители, а "против" – 165, четирима депутати от Коалиция за България се въздържаха.   Председателят на парламента Михаил Миков коментира, че трябва да се прекратят разискванията по темата и да се търсят национални решения на проблемите, като припомни, че България е подписала Конвенцията за бежанците през 1992-1993 година.   "Нелегални бежанци могат да проникват през всички граници. България има задача да охранява 1300-километрова граница на ЕС. Питам народните представители, ако затворим границите и утре на Черноморската граница се случи нещо такова, каквото се случи на италианската граница. Сега всичките ги направили бежанци посмъртно, моля ви се, за да измият срама", заяви Миков.   Бежанският поток към България не спира като от началото на годината са влезли над 6000 нелегални имигранти, а само през последното денонощие – повече от 120. Според оценките на правителството до края на годината броят им може да достигне 11 хиляди. Правителството обяви, че има възможност да затвори границата с Турция, но това било много краен вариант.   "Много е лесно е да спазваш Конвенция за бежанците, когато в България няма бежанци. Много е лесно да назначаваш председател на Агенция за бежанците, когато няма бежанци. Много е трудно обаче тази система да си върши работата за това, за което е назначена. До последния служител на Агенцията по бежанците, службите "Миграции”, които години наред получават заплати, да започнат да си вършат работата. Политическите разговори са едно, работата е друго", заяви Миков.

Бежанците в България вече са почти 7000, влизат и по море

Бежанският поток към България не спира и броят им в България вече достига 7000, а Брюксел призова за солидарност между страните и прогнозира засилване на миграционния натиск. От МВР обявиха, че има увеличение на престъпленията у нас, извършени от чужденци и отново потвърдиха, че са засечени бежанци, за които има информация, че имат минало, свързано с тероризъм или други престъпления. Ще бъдат експулсирани четирима души, за които е установен риск от терористична дейност. В същото време депутатите в българския парламент отхвърлиха искането на "Атака" България да затвори границите си за бежанци, което влезе в дневния ред на парламента с подкрепата на ГЕРБ. Депутатите от партията на Бойко Борисов обаче също не подкрепиха предложението, което бе защитено само от хората на Волен Сидеров. На този фон само за последното денонощие на границата с Турция бяха задържани 124 души, от които 91 сирийски граждани. Незаконни имигранти бяха заловени и в Черно море. Според оценките на правителството до края на годината броят на имигрантите може да достигне 11 хиляди. Правителството обяви, че има възможност да затвори границата с Турция, но това било много краен вариант. Вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира от своя страна, че по всяка вероятност потокът от бежанци ще продължи сравнително продължителен период от време. "Има риск от възникване на хуманитарна криза, която да повлияе върху всички обществени процеси в България. България, както и ЕС са изправени пред една критична ситуация. Изисква се общоевропейски подход за разрешаване на този проблем", заяви Йовчев. Той съобщи, че до един месец ще бъдат осигурени нови 1500 места за настаняване на бежанци, но отбеляза, че все още организацията на дейността в местата за настаняване не е достатъчно добра. Над 50 000 сирийци искат убежище в Европа Европейският парламент отново призова в сряда за проява на повече солидарност между държавите в ЕС по повод сирийските бежанци, а еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние съобщи, че досега над 50 000 сирийци са подали молби за убежище в Европа. Той отбеляза, цитиран от БТА, че най-често имигрантите достигат Европа по суша през Турция и България, а по вода - през Египет към Италия. Според него има имигрантски натиск над националните системи в Малта, Кипър и Италия. В България, Кипър и Гърция идват десетки бежанци всеки ден, тези страни са сред изложените на най-голям натиск, заяви Барние. По думите на на комисаря ЕС трябва да се подготви за още по-голям бежански поток. Той призова за по-голяма солидарност. Според данни на Агенцията за бежанците на ООН (ВКБООН) за броя на бежанците (включително очакващите регистрация) в приемните страни към 20 септември 2013 година Турция е приела 492 687 бежанци, Ливан - 748 608, Йордания - 531 768, Ирак - 190 857, Египет - 124 373, Мароко, Алжир и Либия - 14 289 (регистрирани). От началото на конфликта през 2011 г. досега са подадени 52 037 бежански молби в ЕС и неговите най-близки съседи (Швейцария и Норвегия). Германия е приела 14 842 бежанци, Швеция - 14 083, което показва, че тези две държави разглеждат 59 процента от подадените бежански молби от сирийци. Масовите потоци от бежанци продължават да се ускоряват, без никакви признаци за скорошен край на изходящия поток, отбелязва Европейският парламент. България не може да затвори границата Депутатите в българския парламент отхвърлиха искането на "Атака" да не бъдат допускани имигранти от Близкия изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирия, на територията на България. "За" гласуваха 18 народни представители, а "против" – 165, четирима депутати от Коалиция за България се въздържаха. Лидерът на ДПС Лютви Местан попита депутатите от ГЕРБ защо са се наредили до "Атака" с гласуване "за" в дневния ред да влезе проекторешението. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че партията е подкрепила обсъждането на проекторешението, за да може да има дебат и да се види позицията на всяка една партия. Председателят на парламента Михаил Миков коментира от своя страна, че трябва да се прекратят разискванията по темата и да се търсят национални решения на проблемите, като припомни, че България е подписала Конвенцията за бежанците през 1992-1993 година. "Питам народните представители, ако затворим границите и утре на Черноморската граница се случи нещо такова, каквото се случи на италианската граница. Сега всичките ги направили бежанци посмъртно, моля ви се, за да измият срама. Много е лесно да спазваш Конвенция за бежанците, когато в България няма бежанци. Много е лесно да назначаваш председател на Агенция за бежанците, когато няма бежанци. Много е трудно обаче тази система да си върши работата за това, за което е назначена. До последния служител на Агенцията по бежанците, службите "Миграции”, които години наред получават заплати, да започнат да си вършат работата. Политическите разговори са едно, работата е друго", заяви Миков. Според лидера на "Атака" Волен Сидеров България няма необходимия капацитет да се справи с бежанския поток и границите трябва да бъдат затворени. Колежката му Магдалена Ташева пък обясни, че вътрешният министър Цветлин Йовчев е "срам за България" и не знае колко бежанци има на територията на страната ни. Ръст на престъпленията, извършени от чужденци Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров от своя страна коментира пред БНР, че ако България затвори границата си с Турция, ще нарушим редица закони и международни договори, по които държавата е страна. Според неговите данни близо 7000 са бежанците към днешна дата. Главният секретар на МВР съобщи, че в последно време има увеличение на престъпленията у нас, извършени от чужденци. Свеслозар Лазаров каза още, че на границата има засечени бежанци, за които има информация, че имат минало, свързано с тероризъм или други престъпления. Тези хора се настаняват в домовете на МВР в Бусманци и Любимец. Над 1300 са бежанците, които са се опитали да напуснат страната ни в посока Западна Европа и са били заловени на границата.

Проблемът с бежанците застрашително надхвърля възможностите на държавата

Броят на бежанците в България вече е достигнал 7000, а до края на годината най-вероятно ще са 11 000, съобщи в сряда вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той очерта поредна тревожна картина с бежанския поток, обясни колко много усилия полага правителството, но призна, че засега държавата не е в състояние да се справи и очаква помощ от ЕС, чийто обхват обаче очевидно не отговоря на очакванията. "Можем да се справим със ситуацията. Но като държава ще имаме точка на насищане", каза той пред вътрешната парламентарна комисия. Проблемът е сериозен и "не се вижда ясно решение за справяне с този проблем", допълни министърът. Преди това Народното събрание отхвърли искането на "Атака" България да затвори границите си за бежанци. Позицията на правителството е, че има такава възможност има, но е много краен вариант. Само за последното денонощие на границата с Турция бяха задържани 124 души, от които 91 сирийски граждани. 24 незаконни имигранти от Афганистан бяха заловени и в Черно море край Балчик. "В Европейската комисия са наясно със сериозността на проблема с бежанците в България, подкрепят търсенето на извънредни мерки. Ще получим финансова помощ", информира Йовчев, който преди ден участва в заседанието на Съвета на ЕС по вътрешни работи, след което обяви, че скоро ще има пряка финансова помощ за България. В началото на септември правителството прогнозира, че броят на бежанците у нас до края на годината ще достигне 6-10 хил. души, а в средата на месеца Йовчев каза, че критичната точка за България е от 5 000 бежанци – количество, което вече е надхвърлено с 2000 души. Още тогава министърът окачестви ситуацията като кризисна, защото държавата няма капацитет да поеме прииждащите бежанци, най-вече от Сирия. България настоя за финансова помощ от ЕС, заявявайки, че ще са нужни 10 млн. лв. за 10 000 бежанци. Според най-новите данни на Йовчев нужните средства вече са 30 млн. лева. След това българското правителство започна сондажи с ЕС за прехвърляне на бежанци от България към други страни членки, но вече е ясно, че съществено облекчение на ситуацията няма да настъпи. Няма изгледи други страни от ЕС да поемат значителен брой бежанци от България "Чуват се все повече гласове да се разработи единна политика в ЕС, в която да е заложена релокацията - преместването на бежанците от една страна в друга. Има държави, които са готови да поемат, но количеството, което предлагат да приемат, е несериозно - 100 - 200 души", заяви вътрешният министър пред депутатите, които изслушаха него и ръководството на Държавната агенция за бежанците. "Не можем да очакваме бързо разрешение на кризата в Сирия. По всяка вероятност потокът от бежанци ще продължи за един сравнително продължителен период от време. Налице са рискове за разширяване на кризата в съседни на Сирия страни поради големия брой бежанци. България, както и ЕС са изправени пред една критична ситуация", заяви за сетен път Йовчев. Ние просто не сме подготвени Според него проблемът не е в охраната на българската граница, а в това, което се случва, след като тя бъде премината. "Ние просто не сме подготвени за това. България не се е сблъсквала с това от 90 години насам. Това е предизвикателство и за нацията. Трябва да обединим усилия без политически окраски и пристрастия", призова той. "Не бих се ангажирал с конкретна цифра за точката на насищане с бежанци", призна вътрешният министър и посочи, че властите са затруднени да намират места за тези хора, има и проблем с ресурсите. "Имаме проблем с капацитета – не можем да намерим толкова много обучени хора, които да ги интервюират, да работят сред тях”, допълни Йовчев. "Има риск от възникване на хуманитарна криза, която да повлияе върху всички обществени процеси в България", предупреди той, като повтори, че държавата полага "сериозни усилия да се справим с потока от бежанци, да ги настаним, да обработим документите им и да търсим тяхната интеграция". Престъпленията се увеличават, но не заради бежанците От МВР обявиха, че има увеличение на престъпленията у нас, извършени от чужденци и отново потвърдиха, че са засечени бежанци, за които има информация, че имат минало, свързано с тероризъм или други престъпления. Ще бъдат експулсирани четирима души, за които е установен риск от терористична дейност. Министър Йовчев обаче уточни пред депутатите, че има минимално увеличение на броя на извършените престъпления от чужденци - с около 10%, но това не се дължи на нарастването на потока на бежанци от Сирия. Дори е отчетено, че има спад в престъпленията, извършени от сирийски граждани, информира министърът. Той обясни, че престъпленията се увеличават, но не заради бежанците. "Предприели сме следните мерки – има засилено полицейско присъствие при местата за настаняване на бежанци; проведени са разговори с охранителните фирми, които отговарят за тези места; има добра комуникация с общинската полиция в София. МВР пое изцяло охраната на разкритите нови места за настаняване на бежанци", заяви Йовчев. Според неговите оценки издръжката на един бежанец струва 1084 лева. В тази сума влизали 65-те лева, които получават месечно, разходите по поддръжка на местата за настаняване, режийните разходи; поддържане на експерти, които провеждат интервютата, транспортни разходи, издаване на документи. Според него до края на годината държавата ще похарчи 30 млн. лв. за бежанците. "При всички положения кризата с бежанците ще се отрази на бюджета. Направихме много, за да потърсим вътрешни резерви. Ще започнем да икономисваме по 26 000 л гориво на месец. Ще бъде тежко, но мисля, че ще се справим с бюджета”, увери Йовчев. Той съобщи, че до един месец ще бъдат осигурени нови 1500 места за настаняване на бежанци, но отбеляза, че все още организацията на дейността в местата за настаняване не е достатъчно добра. Над 1300 са бежанците, които са се опитали да напуснат страната ни в посока Западна Европа и са били заловени на границата. За четирима бежанци властите са установили риск от терористична дейност. Предстои тяхното експулсиране, каза министърът. Над 50 000 сирийци искат убежище в Европа Европейският парламент отново призова в сряда за проява на повече солидарност между държавите в ЕС по повод сирийските бежанци, а еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние съобщи, че досега над 50 000 сирийци са подали молби за убежище в Европа. Той отбеляза, цитиран от БТА, че най-често имигрантите достигат Европа по суша през Турция и България, а по вода - през Египет към Италия. Според него има имигрантски натиск над националните системи в Малта, Кипър и Италия. В България, Кипър и Гърция идват десетки бежанци всеки ден, тези страни са сред изложените на най-голям натиск, заяви Барние. По думите на на комисаря ЕС трябва да се подготви за още по-голям бежански поток. Той призова за по-голяма солидарност. Според данни на Агенцията за бежанците на ООН (ВКБООН) за броя на бежанците (включително очакващите регистрация) в приемните страни към 20 септември 2013 година Турция е приела 492 687 бежанци, Ливан - 748 608, Йордания - 531 768, Ирак - 190 857, Египет - 124 373, Мароко, Алжир и Либия - 14 289 (регистрирани). От началото на конфликта през 2011 г. досега са подадени 52 037 бежански молби в ЕС и неговите най-близки съседи (Швейцария и Норвегия). Германия е приела 14 842 бежанци, Швеция - 14 083, което показва, че тези две държави разглеждат 59 процента от подадените бежански молби от сирийци. Масовите потоци от бежанци продължават да се ускоряват, без никакви признаци за скорошен край на изходящия поток, отбелязва Европейският парламент. България не може да затвори границата Народното събрание отхвърлиха искането на "Атака" да не бъдат допускани имигранти от Близкия изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирия, на територията на България. Единствено 18 депутати от "Атака" подкрепиха искането, "против" гласуваха останалите 165 народни представители, а четирима от БСП се въздържаха. Лидерът на ДПС Лютви Местан попита защо ГЕРБ са се наредили до "Атака", подкрепяйки влизането на такова проекторешение в дневния ред на НС. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че по този начин са искали да се проведе дебат и да се види позицията на всяка една партия. Председателят на парламента Михаил Миков призова да се търсят национални решения на проблемите, като припомни, че България е подписала Конвенцията за бежанците през 1992-1993 година. "Питам народните представители, ако затворим границите и утре на Черноморската граница се случи нещо такова, каквото се случи на италианската граница. Сега всичките ги направили бежанци посмъртно, моля ви се, за да измият срама. Много е лесно да спазваш Конвенция за бежанците, когато в България няма бежанци. Много е лесно да назначаваш председател на Агенция за бежанците, когато няма бежанци. Много е трудно обаче тази система да си върши работата за това, за което е назначена. До последния служител на Агенцията по бежанците, службите "Миграции”, които години наред получават заплати, да започнат да си вършат работата. Политическите разговори са едно, работата е друго", заяви Миков, оправдавайки смените в ръководствата на споменатите институции. Според лидера на "Атака" Волен Сидеров България няма необходимия капацитет да се справи с бежанския поток и границите трябва да бъдат затворени. Колежката му Магдалена Ташева пък обясни, че вътрешният министър Цветлин Йовчев е "срам за България" и не знае колко бежанци има на територията на страната ни. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров от своя страна коментира пред БНР, че ако България затвори границата си с Турция, ще нарушим редица закони и международни договори, по които държавата е страна. Той каза, че на границата са засечени бежанци, за които има информация, че имат минало, свързано с тероризъм или други престъпления. Тези хора се настаняват в домовете на МВР в Бусманци и Любимец.

Пеевски, Майор Майор, Винету и други...

/КРОСС/ Решението на Конституционния съд вчера да възстанови депутатските функции на Делян Пеевски предизвика политически изявления в парламента, протест на площада и бурни коментари в социалната мрежа. Кариерата на рано успелия #Пеевски следва утвърдените пороци на обществото ни - партийни назначения, роднинство, пробити медии и правосъдие, пише Радан Кънев във Фейсбук. В коментар на решението на съда реформаторът споделя снимка на Екатерина Михайлова от ДСБ със следния текст: „Стана ли ясно вече на всички защо депутатите от ГЕРБ/БСП/ДПС и "независими" не подкрепиха г-жа Екатерина Михайлова за член на Конституционния съд". По-рано днес Радан Кънев в интервю за Нова телевизия заяви, че Конституционният съд е пробит, а съдебната система е свърталище на мафията. Това предизвика сарказма на Богомил Бонев в мрежата: „Това момче е адвокат. И напълно си заслужи повторно да използвам цитат, паснал на герберите: "Майор Майор беше роден прекалено късно и прекалено посредствен. Някои хора се раждат посредствени, други постигат посредственост, на трети посредствеността се налага отвън. Майор Майор бе придобил посредствеността си по трите начина. Дори между съвсем незначителни хора той се отличаваше със своята незначителност и на всички, които го срещаха, той винаги правеше впечатление с това, че с нищо не прави впечатление. И след подобно изказване е по-добре да тича сам да си върне адвокатската карта

Продадоха най-скъпия диамант

Диамантите са най-добрите приятели на момичетата, е пеела Мерилин Монро. Е, очевидно и най-скъпите. Уникален бял диамант беше родаден на търг в...

Няма отстъпление пред съседката блокада, провеките на тирове продължават

Появилите се информации, че България е клекнала пред турската блокада бяха отречени от министъра на транспорта Данаил Папазов. На въпрос на Дарик министър Папазов заяви, че твърдението за разпореждане да се пропускат чужди тирове в нарушение не отговаря на истината. За такова разпореждане пред Дарик съобщиха от асоцацията на българските превозвачи. Блокадата на българо-турската граница продължава. Недоволни от засилените проверки на българските власти турски тираджии втори ден държат под обсада граничните пунктове.  Опашката от тирове към грани...

Видео: Реклама на филма "Кари" изкарва акъла на посетителите на заведение




Влизате в най-близкото кафене и докато си поръчвате на касата, ставате свидетел на необикновена сцена, в която момиче вдига на стената мъж само с поглед, после премества масите около себе си, а когато се стигне и до истерични крясъци, картините започват да падат от стените и книгите да хвърчат от рафтовете. Не звучи като обичайният старт или продължение на деня, нали?

Точно такава е обаче част от рекламната кампания за новия римейк на филма "Кари" по класическия хорър...

Видео: Реклама на филма "Кери" предизвиква ужас в посетителите на заведение




Влизате в най-близкото кафене и докато си поръчвате на касата, ставате свидетел на необикновена сцена, в която момиче вдига на стената мъж само с поглед, после премества масите около себе си, а когато се стигне и до истерични крясъци, картините започват да падат от стените и книгите да хвърчат от рафтовете. Не звучи като обичайния старт или продължение на деня, нали?

Точно такава е обаче част от рекламната кампания за новия римейк на филма "Кери" по класическия хорър...

Труден жребий за волейболистите по пътя към световното

"Лъвовете" ще трябва да преминат през Чехия, Холандия и Кипър

    


Заловиха издирвана 34 години терористка

/КРОСС/ Испанска терористка е била заловена след 34 години издирване. 55-годишната жена е била арестувана на летището в белгийския град Гент. Мария Еспина, по-известна като "Пепона" е била част от баската сепаратистка организация ЕТА, отговорна за смъртта на над 800 души. Въпросната жена пък е обвинена за участие в организирането на терористични актове срещу испански военни и полицаи през 1979 г.  През 1981 г. тя се присъединява към фракцията на ЕТА „Виская", която оперира срещу държавните сили за сигурност на Испания. ЕТА, която се бори за независима страна на баските на териториите на северна Испания и югозападна Франция, е основана през 1959 г. и е в списъка на ЕС на терористичните организации.    

Dog Eat Dog идват в оригинален състав

Бандата си е поръчала огромно количество лед

    


НС отхвърли проекторешението за затваряне на границата за бежанци

С 18 гласа "за", 165 - "против" и 4 - "въздържали се" проекторешението за затваряне на границата за бежанци, предложено от "Атака" беше отхвърлено. Четиримата въздържали се депутати са от Коалиция за България. От сутринта депутатите обсъждаха проекторешението за недопускане на имигранти от Близкия изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирия на територията на България. „Службите да си вършат работата, защото не може децата да страдат, защото някой някъде не си е свършил работата, а получава заплата за това", заяви председателят на пар...

Прекратиха блокадата на турската граница, опашките остават

Блокадата на границата  от турска страна е прекратена, но опашките остават.

„Турските ТИР-вое започват да се оттеглят от ГКПП „Капитан Андреево”, каза Петко Ангелов, заместник-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), цитиран от „Фокус“. 

От вчера турски камиони бяха блокирали ... Блокадата на границата от турска страна е прекратена, но опашките остават. „Турските ТИР-вое започват да се оттеглят от ГКПП „Капитан Андреево”, каза Петко Ангелов, заместник-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), цитиран от „Фокус“. От вчера турски камиони бяха блокирали ...

Прекратиха блокадата на ГКПП Капитан Андреево, опашките остават

Блокадата на границата  от турска страна е прекратена, но опашките остават.

„Турските ТИР-вое започват да се оттеглят от ГКПП „Капитан Андреево”, каза Петко Ангелов, заместник-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), цитиран от „Фокус“. 

От вчера турски камиони бяха блокирали ... Блокадата на границата от турска страна е прекратена, но опашките остават. „Турските ТИР-вое започват да се оттеглят от ГКПП „Капитан Андреево”, каза Петко Ангелов, заместник-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), цитиран от „Фокус“. От вчера турски камиони бяха блокирали ...

Местан: Дали олигархията се е пръкнала с Пеевски

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че подценяват Делян Пеевски и в позицията му има интересни въпроси, включително за разследване. Най-интересен бил въпросът дали олигархията се е пръкнала с предложението Пеевски да оглави ДАНС.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване