Папата покани Шимон Перес и Махмуд Абас да се помолят в дома му

/КРОСС/ Папа Франциск покани израелския президент Шимон Перес и палестинския му колега Махмуд Абас да дойде във Ватикана, за да "се помолят искрено" за мир, съобщи „Франс прес". "Бих искал да ви предложа, президентът Махмуд Абас заедно с президента Шимон Перес , да се присъедините към мен в искрена молитва към Бог за възтържествуване на мира", каза той, предлагайки Ватикана като място за срещата.

Украинските медии за пореден път манипулират обществото

/КРОСС/ Днес станахме свидетели на поредния опит за манипулация от страна на украинските медии. В Интернет се появиха снимки и материали, отразяващи гласуването на предсрочните президентски избори, които протичат днес в страната. Украинските медии показват снимки с усмихнати хора, които се редят пред изборните секции, за да гласуват. Опашките са големи, според източника цели четири – явно избирателната активност е висока. Дотук добре, но ако се загледаме внимателно, ще видим, че снимките не са направени днес… Всъщност, това са репортажи от изминалото вече гласуване на референдума за независимост на Луганска и Донецка области, което се проведе на 11 май т.г. Явно, за да не покажат реалността такава, каквато е, украинските медии прибягват до манипулиране на обществото. Заглавия като „Избирателната активност в Киев бие всички рекорди“ предизвикват съмнения. Истината всъщност е, че пред изборните секции в страната е пусто… Вижте сами: Съобщение в Twitter „Пред някои избирателни участъци хората се редят на четири опашки“. Виж тук Съобщение в Twitter „Пред някои избирателни участъци хората се редят на четири опашки“. Виж тук  

Ким и Кание днес вече се женят окончателно!

Епичната сватба Кардашиян - Кание Уест започна с моминското парти на невестата в четвъртък и допълнително скандализира Париж в петък. Купонът продължава днес във Флоренция, където е същинското тържество. 
В петък Ким и Кание първо обядваха с Валентино в замъка от ХVII век - Шато дьо Видевил, западно от Париж. Позаспалото селце, където живее модния Епичната сватба Кардашиян - Кание Уест започна с моминското парти на невестата в четвъртък и допълнително скандализира Париж в петък. Купонът продължава днес във Флоренция, където е същинското тържество. В петък Ким и Кание първо обядваха с Валентино в замъка от ХVII век - Шато дьо Видевил, западно от Париж. Позаспалото селце, където живее модния

Донецката и Луганската "народни републики" се обединиха в нова държава - Новорусия

Самопровъзгласилите се т. нар. Донецка и Луганска народни републики са подписали документ за обединение в състава на „единна държава Новорусия”. Подписването на документа се е случило на 24 май в ресторант „Шахтар Плаза” в Донецк след приключването на конгреса на „народните представители” на Николаевска, Херсонска, Днепропетровска, Донецка, Луганска и Запорожка области.

Der Spiegel: Сноудън разглежда възможността да се върне в САЩ

/КРОСС/ Бившият сътрудник на NSA Едуард Сноудън разглежда възможността да се върне в САЩ, пише германското издание Der Spiegel."Водят се преговори. Всеки разбира , че най-разумно е приятелско споразумение с американските власти", заяви германският адвокат на Сноудън Волфганг Калек, добавяйки, че всички усилия са насочени за постигане на приемливо за всички решение. По думите му Сноудън не участва в процеса на преговори.

Към 13. 30 ч. Веселин Маринов - 28-29,7%, Йосиф Кобзон - 21-23% (Обновена)

Веселин Маринов води с 29,7 % пред Йосиф Кобзон- 21% в класацията на Веселин Маринов води с 29,7 % пред Йосиф Кобзон- 21% в класацията на "24 часа" за най-популярните певци и групи на деня към 13.00 ч. 19,5 % от гражданите са участвали в анкетата до този момент според първата комисия, която брои резултатите. Есил Дюран събира 12,5%, Деси Добрева - 10,5%, "Фондацията" качва на 6,7, Николина Чакърдъкова има 5%,

Затвориха секция в Пловдив заради грешка на ГРАО

Секция 97 в ОУ "Гео Милев" в подножието на Стария град в Пловдив и край Понеделник пазара бе временно затворена в 9.47 часа в неделя сутринта заради сигнал, че живеещи на ул. "Константин Стоилов" на № 50, 52А, 54, 56 и 56А няма къде да гласуват. Причината е, че номерата с този адрес и улица просто липсват в списъците и от СИК препращат хората от Секция 97 в ОУ "Гео Милев" в подножието на Стария град в Пловдив и край Понеделник пазара бе временно затворена в 9.47 часа в неделя сутринта заради сигнал, че живеещи на ул. "Константин Стоилов" на № 50, 52А, 54, 56 и 56А няма къде да гласуват. Причината е, че номерата с този адрес и улица просто липсват в списъците и от СИК препращат хората от

Джип падна в река Вит, мъж и жена се удавиха

34-годишен мъж и 24-годишна жена са се удавили, след като джип е паднал в река Вит в Плевенско. Това съобщиха от ОД на МВР-Плевен.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
В 4:30 часа тази сутрин в полицията в Долна Митрополия е получено съобщение, че край стопанския двор в село Комарево джип „Хонда” 34-годишен мъж и 24-годишна жена са се удавили, след като джип е паднал в река Вит в Плевенско. Това съобщиха от ОД на МВР-Плевен. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS В 4:30 часа тази сутрин в полицията в Долна Митрополия е получено съобщение, че край стопанския двор в село Комарево джип „Хонда”

Синът на Янина Кашева озвучава всички роли на Къванч Татлъту

Cинът на Янина Кашева - красавицата от филма Cинът на Янина Кашева - красавицата от филма "Всичко е любов", е българският глас на турския актьор Къванч Татлъту. И понеже и хората разпознават гласа му, се случва понякога да го будят рано сутрин с тропане по вратата и с един въпрос: "Ще оживее ли Мехмет в "Перла".Това е по времето, когато у нас вървеше един от най-рейтинговите турски сериали.

Томислав Дончев гласува в Габрово

"Нито една от алтернативите не ми харесва. Защото Европа на нациите е по-скоро Европа в ранната си фаза. Твърдя, че Европа трябва да става по-интегрирана и по-бърза, което не съвпада непременно с Европа на нациите. Не че националните различия трябва да бъдат заличавани, но това е част от богатството на Европа и тя трябва все повече да работи като "Нито една от алтернативите не ми харесва. Защото Европа на нациите е по-скоро Европа в ранната си фаза. Твърдя, че Европа трябва да става по-интегрирана и по-бърза, което не съвпада непременно с Европа на нациите. Не че националните различия трябва да бъдат заличавани, но това е част от богатството на Европа и тя трябва все повече да работи като

Феновете на „По магистралата на живота” се увеличават

/КРОСС/ Интересът към разпродажбата на книги, която започна днес в страната, се покачва. Към 14 часа най-голям интерес има към „По магистралата на живота" на Хауард Саунс - 28.7%. Към романа на Лийла Мийчам „Пепел от рози" интерес са проявили 22%. 12.5% твърдят, че биха си взели романа на Айше Кулин „Последен влак за Истанбул". Толкова смятат да прочетат и Юрген Рот и "Новите български демони". Слаб остава интересът има към речниците -3.8%. „Дамата с рентгеновите очи" на Светослав Минков предизвиква интерес у 5.9% от българите. Между „Война и мир" и „Буреносен фронт" на Джим Бъчър се колебаят съответно 2.7% и 3% от хората пред сергиите.

Голяма група роми арестувана пред секция в София

Голяма група роми е арестувана пред изборните секции в Техникума по полиграфия, научи OFFNews. Ромите са натоварени на патрулки и са закарани в Четвърто районно, където в момента пишат обяснения. Арестът им е свързан с вота, но все още няма информация каква е точната причина. Към момента няма яснота дали те са част от схемата за повторно гласуване на фондацията на ДПС "Младежка толерантност", за която OFFNews сезира ЦИК.

1 114 620 души са гласували до 13.30 часа

Към 13.30 часа избирателната активност в страната е 17.53%, което прави 1 114 620 души, които са упражнили правото си на глас, съобщиха от ЦИК.

Около 135 вторични труса са регистрирани в Егейско море след земетресението вчера


Около 135 са регистрираните вторични трусове до момента след вчерашното земетресение с магнитуд 6.5 по скалата на Рихтер в Егейско море. Около 20 от тях са били с магнитуд около 4 степен или малко над 4 степен, останалите са от 2.8 до над 3 степен. В България тези трусове не са усетени. Това съобщи пред "Фокус" Ирена Александрова от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Земетресението беше усетено в София и в цяла Южна България. Земетресенията са затихващи, с...

Нови силни вторични трусове в Егейско море

Два труса с магнитуд 4,8 и 4,5 бяха регистрирани днес в Егейско море, предаде БГНЕС. По данни на Управлението за извънредни ситуации на Турция епицентърът на земетресенията, станали в интервал от 9 ...

Гонзо: Бюджетът на Левски ще бъде намален наполовина

Георги Иванов-Гонзо е роден на 2 юли 1976 г. в Пловдив. Син е на легендата на “Ботев” Александър Иванов. Но сам в детска възраст избира да играе в школата на “Локомотив&a...

Почина четвъртата жертва на атентата в Брюксел

Портиерът на Еврейския музей в града издъхна в болница


Избирателната активност към 13:00 часа е 16.92%

Избирателната активност към 13:00 часа в град Варна е 16.92%, гласували са 50 216 души. Активността в целия избирателен район на РИК - Варна е 18.60%Правото си на вот са упражнили 75 128. Това съобщи председателят на РИК -Варна Соня Бъчарова, предаде репортер на Moreto.

МВнР: 4160 българи зад граница са гласували към 14 часа

София /КРОСС/ Към 14.00 часа българско време общият брой на сънародниците, гласували в чужбина на изборите за Европейски парламент е 4160, съобщиха от Министерството на външните работи. В Кипър 793 български граждани са упражнили правото си на глас, в Германия - 706, а в Испания - 554.В Нидерландия правото си на глас са упражнили 502 души, а във Великобритания - 402 български граждани.Изборният ден в чужбина преминава в спокойна обстановка.В 13.00 часа българско време затвори секцията в Токио, Япония, където на изборите за Европейски парламент гласуваха общо 36 наши сънародници. В 12.00 часа българско време отвори врати и избирателната секция в Ню Йорк, Северна Америка.

Какво трябва да знаем за бюлетината - инфографика

SmartiGraphs е образователен проект на група млади политолози, чиято основна цел е да представи обществено значима информация по възможно най-достъпен и атрактивен начин – чрез графична визуализация наречена „инфографика“. За предстоящите Евроизбори SmartiGraphs са подготвили информационна кампания, с която искат да предоставят на читателите си цялата нужна информация, за да могат да направят своя избор. Кампания ще се публикува на сайта www.smartigraphs.com , както и в OFFNews. Тази година с промените в изборното законодателство се промени и самата бюлетина. Новите елементи в нея може да видите тук: Какво има в бюлетината? Бюлетината за евроизбори 2014 в горния и долния десен ъгъл има уникален номер. В лявата част на бюлетината са изписани всички партии, коалиции и независими кандидати в последователността на изтеглените от тях номера. За да дадете гласа си за определена партия трябва да отбележите със съответен знак квадратчето, което е до името й. Следователно, ако партия W е с номер 55 в бюлетината, то трябва да маркирате съответното поле с номер 55. Как се случва префетенциалният вот? От дясната страна на бюлетината е полето за т.нар. преференциален вот или възможността да гласувате за конкретен кандидат. Това поле не е задължително за попълване, т.е. ако не отбележите своя избор тук, то бюлетината ви няма да бъде превърната в невалидна. Това поле е възможност да пренаредите листата от кандидати. В него са посочени номерата на кандидатите от партията/коалицията като те са 17 на брой, равни на квотата на България в Европейския парламент. Какъв е смисълът от преференциалния вот? Ако избраният от вас кандидат на партия W с номер 55 е поставен на 17 място, а според вас той трябва да бъде избран да представя страната в Европейския парламент, то именно с преференциалния вот може да направите това. Даването на глас за отделния кандидат става отново с отбелязване на съответния номер, с който кандидата е записан в листата. Във всяка секция ще има изложени списъци на участващите в изборите партии, коалиции и независими участници, както и на всички отделни кандидати и техните номера в бюлетината. Така че не е нужно да ги учите наизуст. Сценарии за валидна и невалидна бюлетина за евроизбори 2014 Важните неща, които не трябва да забравяте, за да е валидна вашата бюлетина са следните: -Може да гласувате само за една партия, коалиция или независим кандидат -Може да дадете своя преференциален вот само за един кандидат -Не излизайте извън очертанията на квадратчето и кръгчето -Не драскайте, не пишете и по никакъв начин не увреждайте бюлетината (като на кандидат-студентски изпит не оставяш знаци J) -Не пускайте празна бюлетина

Гонзо: Осъзнах какво е "Левски" след 5:0 над ЦСКА - и това не спасява сезона, ако сме втори


Георги Иванов-Гонзо е роден на 2 юли 1976 г. в Пловдив. Син е на легендата на “Ботев” Александър Иванов. Но сам в детска възраст избира да играе в школата на “Локомотив”. Дебютира за “черно-белите” още на 16 г. На 21 преминава в “Левски”. Рекордьор е по отбелязани голове във вечното дерби с 15 попадения във вратата на ЦСКА. Георги Иванов-Гонзо е роден на 2 юли 1976 г. в Пловдив. Син е на легендата на “Ботев” Александър Иванов. Но сам в детска възраст избира да играе в школата на “Локомотив”. Дебютира за “черно-белите” още на 16 г. На 21 преминава в “Левски”. Рекордьор е по отбелязани голове във вечното дерби с 15 попадения във вратата на ЦСКА.

Джанкарло Джанини сади липи в Стара Загора

Голямата звезда на италианското кино Джанкарло Джанини пристига в Стара Загора за да открие второто издание на международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа", който ще се проведе от 31 май до 4 юни. Това съобщи директорът на феста Магдалена Ралчева. Известният италиански актьор и режисьор ще засади липа в Звездната алея на Голямата звезда на италианското кино Джанкарло Джанини пристига в Стара Загора за да открие второто издание на международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа", който ще се проведе от 31 май до 4 юни. Това съобщи директорът на феста Магдалена Ралчева. Известният италиански актьор и режисьор ще засади липа в Звездната алея на

Найденов: Гласувах Европа да спре да свързва страната ни със скандали и порочни практики

Враца /КРОСС/ Водачът на листата на ПП БАСТА Мирослав Найденов гласува тази сутрин в НУ "Ив. Младенов" във Враца.„За това към България да се отнасят достойно и със заслуженото уважение, за това децата ни да имат сигурно бъдеще и да ходят с гордо вдигнати глави, за това българите да имаме самочувствието на истински европейци, каквото са имали нашите предци, когато за пръв път са стъпили на Стария континент, за това гласувах днес. Дадох вота си и за това Европа да спре да свързва страната ни със скандали и порочни практики, а с нейните културни, исторически, природни богатства, с трудолюбието и гостоприемството на българските граждани, с традициите, пазени от векове у нас.", заяви Мирослав Найденов.Емил Димитров, който е 14-ти в листата на БАСТА, за пореден път призова хората да гласуват, след като даде своя вот в СОУ „Христо Ясенов" в Етрополе. „Всеки глас е важен, независимо че е един от милиони. Ако хората днес не гласуват, то няма да има смисъл да псуват по кръчмите в последствие", категоричен беше Димитров

Кибици чакат в кафетата кешовина за гласуване

Продължава изборният ден в пернишко. Наш човек установи, че около много избирателни кафетата са пълни с хора. Дочухме, че част от кибиците в кафетата чакат партиите да развържат кешовина и чак тогава да гласуват.

Очаква се около 17 часа да има нова ударна вълна от гласуващи, която да се засилва към края на изборния ден. Допуска се дори в част от секциите да има опашки около 19 часа.

16 абитуриенти караха бал в асансьор

16 абитуриенти седяха около два часа в асансьор на бала си в Пампорово. Зрелостниците се натъпкали в асансьора на петзвездния хотел, в който им било тържеството.
Абитуриентите са от смолянския механотехникум. Те не съобразили, че съоръжението не може да издържи такъв товар. Асансьорът потеглил, но спрял между втория и третия етаж. 16 абитуриенти седяха около два часа в асансьор на бала си в Пампорово. Зрелостниците се натъпкали в асансьора на петзвездния хотел, в който им било тържеството. Абитуриентите са от смолянския механотехникум. Те не съобразили, че съоръжението не може да издържи такъв товар. Асансьорът потеглил, но спрял между втория и третия етаж.

Kнига-филтър пречиства водата

/КРОСС/ Инженери от Университета на Вирджиния (САЩ ) направиха стъпка към решаване на проблема с питейната вода, създавайки книга-филтър. Съдържанието й е много поучително и разказва за опасностите от мръсната вода.Страниците на книгата са направени от материал от ново поколение, който може да изчисти водата не само от мръсотията, но и от вредни бактерии, дори и от причинителите на холера. За да се приготви порция питейна вода е нужно да се сложи само една страница от книгата в контейнер и да се покрие с вода. След няколко минути на дъното на контейнера ще има чиста вода, която съответства на всички американски стандарти. Всяка книга-филтъра може да се използва за около 30 дни и да осигури 5000 литра чиста вода.    

Папата посети бежански лагер на Западния бряг

"Не оставяйте миналото да ви попречи да имате бъдеще", посъветва той


Избирателната активност в Перник към 14 часа е 20,3 процента

Избирателната активност в Перник към 14 часа е 20,3 процента, научи ZaPernik.com. Това са 17 5400 гласа.

Изборният ден в пернишко преминава спокойно. Повечето от гласуващите са от селата.

Янаки Стоилов: Снощи са арестувани трима представители на Коалиция за България

Снощи са били арестувани трима представители на Коалиция за България в Пазарджишко, без, към момента, да са ясни мотивите за тези действия. Това каза депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов на пресконференция, съобщи „Фокус”.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
„Аз получих информация, Снощи са били арестувани трима представители на Коалиция за България в Пазарджишко, без, към момента, да са ясни мотивите за тези действия. Това каза депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов на пресконференция, съобщи „Фокус”. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „Аз получих информация,

В ПЕРНИШКИТЕ ГРАДИНИ: Най - много са цъфнали розите, герберите, а в парка дядо свири на дудук

Пернишките градини са цъфнали в този пролетен ден.

Червените рози в Перник са най - много. На второ място в пернишките градинки са цъфнали герберите.

След розите и герберите на трето място се вижда как дядо свири на дудук. Това е състоянието на пернишките градини и паркове днес.

Избирателната активност в пернишко към 14 часа е по - висока от тази за страната, но все още чакаме официални данни.

Трима представители на Коалиция за България в Пазарджишко са арестувани

София /КРОСС/ Трима представители на Коалиция за България в Пазарджишко са били арестувани снощи, без да са ясни мотивите за тези действия. Това каза депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов на пресконференция. "Получих информация, че при гласуването лидерът на ГЕРБ е провеждал антиагитация. По това разбирам, че той е използвал гласуването, за да отправя критики, обвинения към БСП, към Коалиция за България", каза още той.По думите на Стоилов като цяло изборният процес преминава при добра организация и без напрежение. В същото време, са констатирани различни сигнали и жалби за нарушения още във вчерашния ден за размисъл, и в по-голям брой днес. Вчера е имало изпратени голям брой SMS-и от една от коалициите, организирани са безплатни курбани от кметове на кметства. В днешния ден, са внесени около 30 жалби от представители на Коалиция за България, преди всичко в районните на избирателни комисии. Отнася се до няколко вида нарушения: по-силно изразена агитация от страна на кметски наместници, предимно от една политическа сила, които провеждат агитация, опити да контролират вота на избиратели, а някъде дори са и организирани, и водени да гласуват от тях. Има случаи, в които е констатирана подготовка на списъци в магазини и други обекти, където са записвани лицата. Особено натискът се изразява в ромски махали. Тези методи се прилагат в няколко квартали в страната

Трима представители на Коалиция за България в Пазарджишко са арестувани

София /КРОСС/ Трима представители на Коалиция за България в Пазарджишко са били арестувани снощи, без да са ясни мотивите за тези действия. Това каза депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов на пресконференция. "Получих информация, че при гласуването лидерът на ГЕРБ е провеждал антиагитация. По това разбирам, че той е използвал гласуването, за да отправя критики, обвинения към БСП, към Коалиция за България", каза още той.По думите на Стоилов като цяло изборният процес преминава при добра организация и без напрежение. В същото време, са констатирани различни сигнали и жалби за нарушения още във вчерашния ден за размисъл, и в по-голям брой днес. Вчера е имало изпратени голям брой SMS-и от една от коалициите, организирани са безплатни курбани от кметове на кметства. В днешния ден, са внесени около 30 жалби от представители на Коалиция за България, преди всичко в районните на избирателни комисии. Отнася се до няколко вида нарушения: по-силно изразена агитация от страна на кметски наместници, предимно от една политическа сила, които провеждат агитация, опити да контролират вота на избиратели, а някъде дори са и организирани, и водени да гласуват от тях. Има случаи, в които е констатирана подготовка на списъци в магазини и други обекти, където са записвани лицата. Особено натискът се изразява в ромски махали. Тези методи се прилагат в няколко квартали в страната

Турски режисьор взе "Златната палма" в Кан и я посвети на младите си сънародници

Филмът "Зимен сън" на турския режисьор Нури Билге Джейлан спечели тазгодишната "Златна палма" на фестивала в Кан, предаде Франс прес.   "Посвещавам палмата на турската младеж, на тези, които загубиха живота си през изтеклата година", каза той, получавайки наградата. АФП напомня, че от една година насам Турция е обхваната от мощни антиправителствени протести, в които водещо място заемат младежите.   Голямата награда на фестивала в Кан печели филмът "Чудо" (Le meraviglie) на италианката Аличе Рорвахер.   Филмите "Мама" на режисьора Ксавие Долан и "Сбогом на езика" на легендата Жан-Люк Годар получиха наградата на журито в Кан.   Джулиън Мур спечели приза за най-добра актриса с филма "Звездна карта", а за най-добър актьор беше обявен британецът Тимъти Спол за филма "Мистър Търнър", допълва БТА.   Наградата за най-добър режисьор отиде при американеца Бенет Милър за продукцията "Ловецът на лисици".   За най-добър сценарий бяха отличени Андрей Звягинцев и Олег Негин от Русия, които получиха награда на журито за филма "Левиатан".   "Нямахме достатъчно награди, които да раздадем", оплака се председателката на журито новозеландската режисьорка Джейн Кемпиън. "Това винаги е проблем", добави тя и увери, че решението е взето след дълги обсъждания.   За спечелване на награда филмът трябва да получи поне пет гласа при тайното гласуване, добави Кемпиън.

Бареков подозира изборна манипулация

"Готви се манипулация на вота в края на изборния ден, когато ще се купуват цели секции". Това обяви Николай Бареков, лидер на "България без цензура", който вчера в 11 часа гласува в 59 секция на СОУ "Паисий Хилендарски" в Пловдив.
Той пристигна със сина си Николай-младши. Бареков обяви, че в събота подал сигнал до МВР и Главната прокуратура и дал "Готви се манипулация на вота в края на изборния ден, когато ще се купуват цели секции". Това обяви Николай Бареков, лидер на "България без цензура", който вчера в 11 часа гласува в 59 секция на СОУ "Паисий Хилендарски" в Пловдив. Той пристигна със сина си Николай-младши. Бареков обяви, че в събота подал сигнал до МВР и Главната прокуратура и дал

17,53% е избирателната активност към 13:30 часа

17,53 % е избирателната активност в страната към 13:30 часа, на базата на постъпилите данни към момента.
Най-високата избирателна активност е в Бургас, най-ниска в Русе, съобщи Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), пред БНР.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, 17,53 % е избирателната активност в страната към 13:30 часа, на базата на постъпилите данни към момента. Най-високата избирателна активност е в Бургас, най-ниска в Русе, съобщи Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), пред БНР. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Избори в БГ: Масов хаос с наблюдатели и некомпетентна администрация

Масов хаос с наблюдатели, застъпници и представители на политическите партии в малките населени места, съобщиха за Меdiapool наблюдатели на вота.   Повечето от секционните избирателни комисии както в провинцията, така и в столицата, са буквално претъпкани от лица, "съпътстващи вота". Те са без стандартизираните, одобрени от ЦИК обозначения, а членовете на комисиите не изискват от тях документи за самоличност.   Така на практика в секциите не става ясно кой кой е - наблюдатели, застъпници и представители на политическите партии.   Според наблюдатели всеки един от тях има възможност да се представи с чужда самоличност и фалшиво удостоверение от ЦИК.   В ромските секции на Ихтиман, например, от рано сутринта тече изборна търговия. Свидетели разказаха, че битката е между две политически парии, "наели" една и съща ромска фамилия да купува гласове и за двете формации.   Полицията има слабо присъствие в ромската махала в града. Дежурните по секции полицаи пък стоят пред сградите на училищата, в които са секциите, едни до други с продавачите и купувачите на гласовете.   Според твърдения на продали гласовете си роми цената варира между 20 и 80 лева за цяло семейство. Запознати с практиката обаче очакват в края на изборния ден цената да скочи.   Друг порочен момент е разгъването на бюлетините от страна на членовете на секциите. Пред наблюдатели те твърдят, че това става случайно. Въпреки това обаче от десет гласували в рамките на 20 минути в Ихтиман осем бюлетини са били разкрити, след което отново прилежно сгънати и пуснати в урните.   Освен неуредиците със сгъването на изборните книжа, в много от комисиите номерът на бюлетината се къса преди избирателят да влезе в тъмната стаичка, въпреки че според Изборния кодекс това трябва да се случи след като е попълнил бюлетината, непосредствено преди да я пусне в урната.   Тази промяна бе въведена с идеята да противодейства на т. нар. "индийска нишка", при която избирателят влиза в тъмната стаичка с предварително попълнена бюлетина и изнася от секцията празната, която му е дадена от комисията.   Членове на секционните избирателни комисии разказаха пред Mediapool, че тази година независимите наблюдатели освен с големия си брой се отличават и с активното си застъпничество за определени формации.   "Няма партия, която да не е открила новата шмекерия", разказа един от членовете в ЦИК в училище "Димчо Дебелянов" в Ихтиман.   Традиционно избирателните списъци са с огромен брой хора. В квартална секция в Елин Пелин, например, има списани над 700 души, а към 14.00 часа гласувалите бяха едва 98.

Янаки Стоилов: Снощи са арестувани трима представители на Коалиция за България

Снощи са били арестувани трима представители на Коалиция за България в Пазарджишко, без, към момента, да са ясни мотивите за тези действия. Това каза депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов на пресконференция, съобщи „Фокус”.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
„Аз получих информация, Снощи са били арестувани трима представители на Коалиция за България в Пазарджишко, без, към момента, да са ясни мотивите за тези действия. Това каза депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов на пресконференция, съобщи „Фокус”. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS „Аз получих информация,

Моряците отсвириха вота - повечето плават под чужд флаг

Нито една избирателна секция не е разкрита на български кораб, съобщиха от РИК и от "Морска администрация" във Варна. Причината е, че повечето кораби на БМФ плават не под български, а под малтийски флаг.
Трибагреникът се вее на ветроходите "Калиакра" и "Роял Хелена", които участват в регатата "Тол шипс" и в неделния ден бяха в Констанца. Нито една избирателна секция не е разкрита на български кораб, съобщиха от РИК и от "Морска администрация" във Варна. Причината е, че повечето кораби на БМФ плават не под български, а под малтийски флаг. Трибагреникът се вее на ветроходите "Калиакра" и "Роял Хелена", които участват в регатата "Тол шипс" и в неделния ден бяха в Констанца.

ГЕРБ няма да отиде в НДК

ГЕРБ няма да дава пресконференция в НДК тази вечер, съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Попитан дали след края на вота ще се яви пред медиите в НДК, каквато е практиката след изборите, Борисов коментира, че партията му ще бойкотира пресконференциите. Мотивите, които бившият премиер изтъкна, са, че от ГЕРБ желаят да се запознаят подробно с резултатите както в големите градове, така и по селата и в ромските махали. „Тогава вече ще ви дадем материал, със списъчета – кои партии са купували гласове. Когато излязат резултатите, тогава трябва да се дава пресконференция, а не при една такава ниска избирателна активност, защото не се знае какво се случи – може да има дори и разместване“, прогнозира Бойко Борисов.

17,53% е избирателната активност към 13:30 часа, най-висока е в Бургас

17,53 % е избирателната активност в страната към 13:30 часа, на базата на постъпилите данни към момента.
Най-високата избирателна активност е в Бургас, най-ниска в Русе, съобщи Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), пред БНР.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, 17,53 % е избирателната активност в страната към 13:30 часа, на базата на постъпилите данни към момента. Най-високата избирателна активност е в Бургас, най-ниска в Русе, съобщи Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), пред БНР. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Кенийките подобриха световния рекорд на 4х1500 метра


Женската щафета на Кения постави нов световен рекорд в бягането на 4х1500 метра. Те спечелиха златните медали на световното първенство за щафети в Насау, Бахамските острови. 

Мерси Чероно, Фатих Кипиегон, Айрин Джелагат и Хелън Обири направиха впечатляващо състезание и спряха хронометрите 16:33.58 минути. Те размазаха с цели 32.14 секунди досегашното върхово постижение, поставено от друга кенийска щафета в Найроби през април. 

Щафетата на САЩ спечели сребърните медали в...

Калфин: Големите партии искаха да смачкат кампанията

"Пуснах гласа си за повече почтеност в политиката"


Турски филм спечели тазгодишната "Златна палма"

Голямата награда на фестивала в Кан печели филмът "Чудо" (Le meraviglie) на италианката Аличе Рорвахер

Бареков: Стига високопарни фрази и приказки

Готви се манипулация в края на изборния ден. Печатани са фалшиви изборни протоколи, а в края на изборния ден ще се купуват цели секции.

Румен Петков: ЦИК и прокуратурата са наведени пред управляващите

Видно е, че ЦИК обслужва сега управляващия формат. Видимо е, че прокуратурата обслужва този управляващ формат. Мисля че това са ясни за интелигентната публика неща и не казвам нищо ново. Това заяви...

Борисов ще мълчи за изборните резултати, докато не проучи вота в ромските махали


Довечера в НДК няма да даваме пресконференция, защото искаме да видим как в ромските квартали са гласували и за коя партия, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като гласува днес в училището в Банкя. По думите му гласовете от ромските квартали щели да покажат "и за новата партия, и за старата" какво са правили. Борисов добави, че иска да види и резултатите в големите градове и селата, да се знае как се гласува по възраст и тогава да предостави "материал със списъчета - кои партии са...

ЦИК: 17.53% избирателна активност

София /КРОСС/ Към 13.30 часа избирателната активност е 17.53%, съобщи пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев. По думите му 1 114 620 избиратели са отишли до урните, за да упражнят правото си на глас. Най-висока е избирателната активност в Бургас - 36.63%, а най-ниска - 19 район Русе - 13.38%. За София избирателната активност варира между 15 и 17%. 63 сигнала и 30 жалби са постъпили в ЦИК. Основният проблем е свързан с бюлетините и гласуването или по отношение на предизборната агитация.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване