Орешарски гласува и поиска да забравим взаимното клеветене

За разлика от други избори, тези са важни не само за нас, но и за цяла Европа. В този аспект гласуването е израз на отговорност пред всички европейски граждани. Това заяви министър-председателят Пламе...

След европейските избори - какво предстои

Изборите за Европейски парламент, които се провеждат днес, бележат началото на нов петгодишен политически цикъл в ЕС с установяването на редица нови лидери. Изборите ще предизвикат редица важни про...

Гласове срещу омразата и плач от репресии

Томислав Дончев даде своя глас за членове на Европейския парламент в родния си град, Габрово, предаде БГНЕС. "Гласувах за това България да расте и да се развива в Европа, а не другаде. Гласув...

В Русе изборният ден започна нормално


Изборите за Европейски парламент в Русенско започнаха нормално. За 17-те български евродепутати в Русенския избирателен район имат право да гласуват 215 217. В Община Русе избирателите са 153 019. Те ще упражнят правото си на вот 206 в секции.

Сигнали за лепене на плакати върху поставени вече агитационни материали от други политически сили, раздаване на кебапчета и използване на снимка с образа на гражданин, направена по време на телевизионно предаване и поставена на витрината на...

Първи в класацията за най-ниски заплати в ЕС

/КРОСС/ България е начело в класацията за най-ниски заплати в Европейския съюз (ЕС). Получаваме по 174 евро. Минималното възнаграждение в Румъния е 191 евро. В Литва е 290 евро, в Чехия е 312 евро. Латвия също допълва класацията на страните с най-ниска минимална заплата. Там тя е 320 евро.Страната ни е на първо място и в класацията за най-ниски средни заплати в ЕС. Взимаме 407 евро. Следват Румъния с 499 евро, Литва с 675 евро и Латвия с 707 евро. Въпреки че страната е на прага на фалит, в Гърция дават на работещите 837 евро средна заплата.Съвсем различен е стандартът в страни като Люксембург и Белгия. Заплатите там са в пъти по-високи от тези у нас. Най-висока минимална заплата получават в Люксембург - 1921 евро. В Белгия получават по 1502 евро. В Холандия се разписват срещу 1478 евро, в Ирландия за 1462 евро, във Франция взимат 1430 евро минимално трудово възнаграждение, съобщи ТВ7.

Българските граждани в чужбина вече гласуват за членове на ЕП

/КРОСС/ Изборите зад граница започнаха с отварянето на първата избирателна секция в Токио, Япония. Към 05.00 часа българско време отвориха и секциите в Русия, Афганистан и ОAE. Поради часовата разлика избирателният процес в чужбина ще започне днес и ще завърши на 26 май в 02.00 ч. сутринта със затварянето на избирателната секция в Ню Йорк, САЩ.Към 10.00 часа българско време във Франкфурт са гласували 100 души.Към същия час гласувалите в Япония са 23.Към 10.00 часа общият брой на гласувалите зад граница българи е 148.Навсякъде изборният ден протича съгласно изискванията на закона.

Гласувах да имаме достойна армия и полиция

Гласувах да имаме достойна армия и полиция.Това каза, веднага след като гласува, зам.-председателят на "България без цензура" Росен Петров.

Пет личности, с които да се срещнете преди да стартирате бизнес

София /КРОСС/ Обмисляте бизнес идея точно в този момент? Обмисляте я от известно време насам? Виждате как клиентите ви търсят в Интернет? Готови сте да превърнете своята бизнес идея в реалност? В етапа на планиране на вашия бизнес ще искате да съберете повече информация, да извършите собствени проучвания и да се уверите, че вашата идея е осъществима. По време на този процес обаче трябва да обърнете внимание и на един малък списък от хора, с които би било добре да поговорите преди да преминете към следващите стъпки като кандидатстване за банков кредит, разработване на цялостен бизнес план, закупуване на активи, планиране на онлайн присъствие.Кои са петте личности, които ще ви помогнат да скочите дълбоко в дебрите на собствения ви бизнес?   Вашият съпруг/съпруга Вашата половинка е сред първите хора, с които трябва да поговорите относно вашето ново бизнес начинание. Звучи странно, нали? Доказано е, че някои хора толкова много се вглъбяват в своята бизнес идея, че губят представа за реалността и близките около тях и пропускат да проведат важния разговор за това как бизнесът би се отразил на техните отношенията, финанси, както и на свободното време. "Стартирането на бизнес може да отнеме всичко! Подкрепата на вашия съпруг, съпруга или семейство ще промени нещата. Добре е да сте наясно дали вашият съпруг или съпруга е готов да подкрепи вас и вашето бизнес предизвикателство и колко от времето ви ще погълне стартирането на собствен бизнес!

21 държави в ЕС провеждат избори за ЕП

Изборите за ЕП в 21 държави от ЕС започнаха. Днес (25 май) европейските граждани трябва да направят избор кой ще ги представлява в 751-местния парламент през следващите пет години. Голяма част от 400-те милиона европейски граждани днес трябва да дадат гласа си по време на четвъртия и последен ден на изборите за ЕП, съобщава Би Би Си.

На живо: 22.86% е избирателната активност към 17 часа


Започна изборният ден в България и засега без никакво напрежение и нарушения. "Дневник" ще следи как протичат изборите по места през деня, и ще публикува междинните резултати от проучваният, които социологическите агенции правят сред вече гласувалите.

17 часа

22.86% е избирателната активност към 17 часа по данни на Централната избирателна комисия, с изключение на районите Благоевград, Велико Търново, Ловеч, Монтана и Пловдив, които все още не са изпратили информация. Гласували са 1 493 836 избиратели.

Най-висока е избирателната активност в район Кърджали - 37.2%, а най-ниска в район Варна - 20.15 процента. В ЦИК са подадени са 135 сигнала и 49 жалби.

От РИК-Добрич са препратили до прокуратурата сигнали за купуване на гласове. Жалбите са от ГЕРБ и Коалиция за България и са свързани със секции с предимно ромски избиратели в Добрич. 

Няколко часа след началото на изборния ден, по обяд в българското посолство в Берлин беше изключително спокойно, съобщи репортер на "Дневник". Там бяха открити две секции, а гласуващите към 12 часа местно време бяха не повече от 10-15 души. Нямаше никакви опашки за разлика от миналата година, когато се провеждаха предсрочните парламентарни избори.

16 часа

"Магистрален силует" увеличава преднината си пред "Силует на другар" в редакцията на "Дневник" и към 16 ч.

По сигнал за купуване на гласове полицията е проверила личните документи на група роми пред секция в сградата на Професионалната гимназия по фотография и полиграфия. Няма арестувани и задържани, казаха пред "Дневник" от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи (МВР), откъдето потвърдиха за случая.

15 часа

След репортаж на "Нова телевизия", който на 20 май показа как началник в мини "Бобов дол" уговаря работниците в мините да гласуват на евроизборите с определен номер, Централната избирателна комисия (ЦИК) изпрати свои представители в общината.

Нови сигнали със съмнения за изборни нарушения разпространи пресцентъра на ГЕРБ във Варна. Всички те са изпратени и до Районната избирателна комисия.

14.30 часа

Най-харесваният от комиксите в редакцията на "Дневник" в 14.30 часа е "Магистрален силует" - 27.9%.

Граждани сигнализират за съмнения, че регистрирани наблюдатели на изборите гласуват повече от веднъж в София. 

14 часа

Довечера в НДК няма да даваме пресконференция, защото искаме да видим как в ромските квартали са гласували и за коя партия, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като гласува днес в училището в Банкя.

В Районната избирателна комисия във Варна вече са получени няколко сериозни сигнала за купуване на гласове, става ясно от информация на председателя й Соня Бъчварова. 

Около 16 хиляди русенци са упражнили правото си на глас до обяд, което е около 11% избирателна активност, съобщи Десислава Дивчева, председател на Районната избирателна комисия. В областта са гласували над 28 хиляди души. 

13.30 часа

17.53% е избирателната активност в България. Най-виска е в Бургас, най-ниска - в Русе, обяви ЦИК.

13 часа

Общо 12 059 полицаи са ангажирани да охраняват изборните секции в страната. До този момент няма регистрирани груби нарушения, заяви пред БНР директорът на ГД "Национална полиция" гл. комисар Тодор Гребенаров. Той уточни, че съвместно с прокуратурата се работи по общо 160 прокурорски преписки, свързани с получени сигнали. 111 от тях са прекратени, а по други 49 работата продължава. 

"Висока избирателна активност над 50% ще бъде гражданска победа, искам честно състезание, само така ще държим контрол в държавата си и в Европа." Това заяви Меглена Кунева, която води листата на Реформаторския блок, след като гласува. 



Прокуратурата образува 211 преписки за изборни нарушения до 12 часа днес. Това съобщиха от държавното обвинение. Образувани са 11 досъдебни производства по общия ред и едно бързо производство.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски е гласувал в Испания в българското посолство в гр. Мадрид, съобщиха от пресцентъра му. 

Говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев написа в профила си във Фейсбук: "Гласуването си е празнична традиция за всеки, който вярва в демокрацията. Отидох до 127-мо, сега пия кафе със съученици от първи клас. Чакаме останалата част от компанията, за да седнем на обяд и бира. Е, точно аз няма да се заседявам." 

12 часа

Два сигнала за нарушения на изборното законодателство в Девня е подала БСП до Районната избирателна комисия (РИК) във Варна и Централната избирателна комисия (ЦИК).

"Българите трябва да внимават, когато гласуват. Те трябва да гласуват информирано, добре премисляйки, когато попълват бюлетината, защото имаме информация за заблуждаване." Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев след като упражни правото си на вот за европейските избори, съобщи пресцентърът на партията.

"Готви се манипулация на вота в края на изборния ден, когато ще се купуват цели секции", заяви лидерът на "България без цензура", бившият телевизионен водещ Николай Бареков, след като гласува. Той обяви, че вчера е подал сигнал до МВР и прокуратурата и е дал показания. Сигналът му е дошъл от района на Банкя. 



11 часа

"Гласувах българските деца да имат за образец Ботев, Левски, Райна Княгиня, а не Кончита Вурс. Защото това ни предлагат от ЕС." Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров, след като гласува, съобщи пресцентърът на партията. Той е пуснал бюлетина, за да "Българите да не бъдат прецаквани и да няма санкции срещу Русия и американците, ако обичат, да не се месят в европейските работи".

Президентът Росен Плевнелиев, който гласува на евроизборите, призова към активност. "Гласът на всеки е важен, за да бъде България достойно представена в Европейския съюз", каза държавният глава.



Премиерът Пламен Орешарски има намерение след изборите да покани българските евродепутати, без значение какви са политическите им възгледи, за да обсъдят как по-ефективно да се работи за интереса на българските граждани. Това каза министър-председателят, след като пусна бюлетина, без да се възползва от възможността да посочи предпочитание в листата.

10 часа

7,62% е избирателната активност в страната към 10 часа, съобщиха от ЦИК след обработването на всички протоколи.Над 400 хил. българи са гласували до 10 часа днес. Най-висока е избирателната активност в Бургас - 13,41%. Следват Кърджали, Разград и Смолян с около 10%. Най-ниска избирателна активност има в Пловдив - 4,20%.

Най-харесваният комикс в редакцията в 10 часа е "Магистрален силует" - 25.3%, а в редакцията към 10 часа са 5.9 на сто от екипа.

Отстранен е член на Секционна избирателна комисия в Айтос, заради това, че е заместник-председател на Общинския съвет в града. За нарушението е подадена жалба, съобщиха от РИК-Бургас. 

"Гласът е най-ценният ни капитал. Трябва да го упражним". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан, след като упражни правото си на глас, предаде ТВ7.



9 часа

Около 4% е била избирателната активност във Варна към 8.00 часа тази сутрин. Това сочат обобщените до момента данни на Районната избирателна комисия. Час и половина след откриването на изборния ден в 6ч. тази сутрин най-активни бяха избирателите в две варненски секции 298 и 300, които се намират недалеч от ромското гето в кв. "Владислав Варненчик".

6 часа

Изборният ден е открит във всичките 11 425 секции в страната, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Забавяне е имало само в Оряхово, където секциите са 17, заради липса на електрозахранване, уточнава БТА. Промяна има и в броя на избирателите, които са намалели от 6 533 828 до 6 376 521 души.  

Няма сигнали за нарушения на реда в изборния процес, съобщи МВР. Не са постъпили сигнали за инциденти в местата около секциите.



Изборите протичат нормално, незначителен е броят на жалбите, постъпили до този момент в ЦИК, съобщиха оттам. Те са свързани с това, че някоя от секциите например е отворена прекалено късно - в 6.30 вместо в 6.00 часа, че има предизборна агитация, а на практика гласоподавател е снимал диплянка от проспект с указания на ЦИК как да попълни бюлетината си и други подобни сигнали. Получен е сигнал от секция в Ловеч, че е отворена само една кабина в секцията за гласуване, което на практика не е нарушение.

Полицията не откри данни за умишлен палеж на кола в Сливен

Автомобилът е собственост на председател на предизборен щаб


На живо: 7,62% е избирателната активност в страната към 10 часа


Започна изборният ден в България и засега без никакво напрежение и нарушения. "Дневник" ще следи как протичат изборите по места през деня, и ще публикува междинните резултати от проучваният, които социологическите агенции правят сред вече гласувалите.

12 часа

Два сигнала за нарушения на изборното законодателство в Девня е подала БСП до Районната избирателна комисия (РИК) във Варна и Централната избирателна комисия (ЦИК).

11 часа

"Гласувах българските...

На гарата в Кюстендил раздавали агитационни материали на ГЕРБ от 2013-а

/КРОСС/ ГЕРБ-Кюстендил сигнализира Районна избирателна комисия за манипулативна агитация в деня за размисъл, пише в официално съобщение на политическата формация. В жалбата се посочва, че в района на ЖП гарата в град Кюстендил са разпространени агитационни материали на ГЕРБ - картички, с лика на председателя на партията Бойко Борисов, които са с номер 15. Това са агитационни материали, които са от предходната предизборна кампания за Парламентарни избори, провеждана през 2013 г.Подобна манипулация въвежда в заблуждение избирателите, тъй като в настоящата предизборна кампания номерът на ГЕРБ е различен. Това противоречи на правилата за провеждане на предизборна кампания и въвежда в заблуждение избирателите, че гласувайки с номер 15, дават гласа си за нас, твърдят от партията.

Изборният ден на живо


Започна изборният ден в България и засега без никакво напрежение и нарушения. "Дневник" ще следи как протичат изборите по места през деня, и ще публикува междинните резултати от проучваният, които социологическите агенции правят сред вече гласувалите.

Изборният ден е открит във всичките 11 425 секции в страната, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Забавяне е имало само в Оряхово, където секциите са 17, заради липса на електрозахранване,...

Вижте най-популярните певци и групи към 10 часа

В ранните часове неделния ден в класацията най-популярните певци и групи са гласували между 2.7 и 3.5% фенове между 8 и 9 сутринта. Подобна е била активността и на миналите подобни класации през 2009.
Има лек разнобой в данните на класацията. Някои показват равенство, други че Веселин Маринов води над Йосиф Кобзон. Разликата е от 1 до 3%. В ранните часове неделния ден в класацията най-популярните певци и групи са гласували между 2.7 и 3.5% фенове между 8 и 9 сутринта. Подобна е била активността и на миналите подобни класации през 2009. Има лек разнобой в данните на класацията. Някои показват равенство, други че Веселин Маринов води над Йосиф Кобзон. Разликата е от 1 до 3%.

ГЕРБ печели, БСП се срива и изравнява с ДПС, Бареков влиза в ЕП, РБ са на ръба

ГЕРБ печели убедително изборите за Европейски парламент (ЕП), БСП търпи съкрушителна загуба, коалиционният й партньор в управлението ДПС разширява подкрепата си и не само че настига социалистите, но и може да има по-голям резултат, според данни от паралелното преброяване към 22 ч. в неделя. Партията на Николай Бареков "България без цензура" (ББЦ) е сигурният нов политически играч, до последно ще се очакват данни дали Реформаторският блок (РБ) прескача бариерата и вкарва евродепутат. Бившите управляващите печелят с над 10% разлика. БСП е втора, но ДПС я настига и разликата между тях се стопи до 1 процент по данни от паралелни преброявания към 21 ч. в неделя. Евродепутати ще има "България без цензура" и евентуално - Реформаторският блок. "Атака" остава под чертата без евродепутат, както и алтернативната лява формация АБВ.   Така, според прогнозните резултати, България ще изпрати общо 7 евродепутати в Европейската народна партия (ЕНП), която се очертава и победител в европейски мащаб с около 10% пред водената от Сергей Станишев Партия на европейските социалисти (ПЕС), която ще получи четирима български представители (или петима). Ако ДПС успее да вкара и четвърти евродепутат, той ще е за сметка на петия на БСП и така движението ще допринесе за АЛДЕ. Николай Бареков и вторият в листата на ББЦ Ангел Джамбазки ще бъдат независими в ЕП.   Партии / Агенции Алфа Рисърч Галъп Сова Харис Медиана Екзакта ГЕРБ 29.9% 30.0% 29.5% 27.6% 30.7% КБ 19.5% 18.5% 18.4% 20.2% 19.4% ДПС 18.2% 18.4% 20.4% 14.5% 16.8% ББЦ 10.8% 10.4% 11.4% 12.6% 10.8% РБ 6.3% 6.0% 5.4% 7.3% 6.5% АТАКА 3.7% 3.0% * * 3.0% АБВ 3.4% 4.3% * * 4.0% НФСБ 2.7% 3.0% * * 2.8% Зелените 0.5% * * * * * - няма данни   Избирателната активност, по неокончателни данни към 21 ч., е 34.82 на сто, съобщиха от ЦИК, където очакват данните от Ловеч, с които активността ще се качи до 37 - 38 процента - приблизително същото ниво, каквото беше на предишните избори за Европарламент. Най-висока е била избирателна активност в район Кърджали - 43 процента, а в Стара Загора - 41 процента. В столичните избирателни райони са гласували около 34 процента от имащите право на глас. Изборният ден бе белязан от множество сигнали за нарушения и аномалии, включително с присъствието на над 50 000 наблюдатели, голяма част от които свързани с партии. Без да се отчитат преференциите и с възможност БСП да загуби един мандат за сметка на ДПС, разпределението на 17-те български мандата в ЕП е следното: ГЕРБ: 1. Томислав Дончев 2. Андрей Ковачев 3. Мария Габриел 4. Владимир Уручев 5. Ева Паунова 6. Емил Радев Ако БСП има петима евродепутати, това биха били: 1. Сергей Станишев 2. Илияна Йотова 3. Георги Пирински 4. Петър Курумбашев 5. Достена Лаверн Първите трима в листата на ДПС, което със сигурност са избрани за евродепутати са: 1. Филиз Хюсменова 2. Делян Пеевски 3. Неджми Али Коалиция "България без цензура": 1. Николай Бареков 2. Ангел Джамбазки Реформаторски блок: 1. Меглена Кунева и вероятно Светослав Малинов, ако блокът има двама представители в ЕП. Голямата изненада на този вот е резултатът на партия "Българска левица", която отсъстваше от всички сметки и не фигурираше в прогнозите на нито една социологическа агенция, но получава 2.4%. Срив при БСП, силно представяне на десните Според всички нагласи евроизборите се схващат като тест за съдбата на кабинета "Орешарски", който пое управлението преди година с мандата на БСП и официалната подкрепа на ДПС плюс очевидната на "Атака". Предстои да се види дали лидерът на БСП Сергей Станишев, който е и председател на европейските социалисти, ще подаде оставка. В коментар от данните от екзит пола социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч", чиито прогнози, направени преди изборите, се доближават най-много до реалните резултати, заяви пред БНТ, че се вижда сериозен срив на партията мандатоносител - БСП. Димитрова отбеляза и нарастване на относителната тежест на по-малкия коалиционен партньор - ДПС, който достига до 15.5% от гласувалите. Тя определи като изключително сериозно и силно представянето на парламентарната и на извънпарламентарната дясноцентристка опозиция в лицето на ГЕРБ и на РБ, които заедно събират една трета от подадените гласове. Социологът открои и пробива на ББЦ, като отбеляза, че коалицията остава под процентите на ДПС. Неизвестни при разпределението на мандатите Първан Симеонов от агенция "Галъп", която до последно прогнозираше лека преднина на БСП или паритет на БСП и ГЕРБ, открои три "изненадващи развития - учудващо слаба БСП, разпиляване на "заблудени" гласове към първата партия в бюлетината "Българска левица". Симеонов посочи и сравнително силното по думите му представяне на ББЦ и РБ, добавяйки, че не би определил това като изненада. Първан Симеонов прогнозира 6 места за ГЕРБ, 4 – за Коалиция за България, 3 - за ДПС, 2 - за ББЦ, 1 – за РБ. Остава едно място, което да се преразпредели, то може да отиде там, където е най-големият остатък, но това са прогнозни резултати, трябва много да внимаваме, коментира Симеонов. Ако процентът на РБ се запази, има шанс да им донесе втори мандат, тъй като последните 1-2 мандата се разпределят на база най-големите остатъци, каза Димитър Ганев от "Галъп". Бареков е взел електорат на ГЕРБ и БСП Коалицията около ББЦ е получила вота на избиратели на ГЕРБ, БСП и негласували на последните парламентарни избори. Около 34 на сто от избирателите на ББЦ на предишните избори са гласували за ГЕРБ, а 14 на сто - за КБ, а 15% от далите вота си за ББЦ не са участвали на последните парламентарни избори, по данни на "Галъп". България продължава да е разделена на две, новото е, че Николай Бареков зае мястото на "Атака", коментира социологът Андрей Райчев по бТВ. Според него резултатите от евроизборите показват същия патов резултат, както на изборите миналата година. ГЕРБ е безспорният победител, Николай Бареков направи нещо нечувано - един човек спечели двуцифрен резултат, с много работа на място, добави Райчев. По думите му БСП е в колапс. За първи път нейните избиратели не се явяват пред урните - спрямо предварителните очаквания на социолозите. Причините за това са три - проевропейската позиция за Украйна на ръководството на БСП, разпадният процес - отделянето на АБВ от БСП, и един куриоз - малката партия Българска левица, номер 1 в бюлетината, взима три на сто от гласовете. Вероятно по-възрастните избиратели на БСП са се объркали, посочи Райчев. На въпрос ще има ли предсрочни избори у нас, Райчев каза, че вероятността тези избори да са до една година е 80 на сто, а тази есен - 40 на сто. Преференциите може да пренаредят листите на Реформаторите и Бареков Преференциален вот са упражнили 42.6% от всички гласували, по данни на "Галъп". Най-висок процент избиратели, упражнили правото си на преференция, са гласувалите за Реформаторския блок - 57.2%. Следват избирателите на ББЦ 51%, "Атака" - 43.5, НФСБ - 43%, АБВ - 42.7, БСП - 42.3, "Глас народен" - 40%, ГЕРБ - 39.4%, "Зелените - 36.1, ДПС – 34.6 %. Преференциалният вот може сериозно да обърка сметките на партиите и да размести челата на листите, които вече се смятат за бъдещи евродепутати. Сериозни съмненията за подобни обрати социолозите от Галъп имат за Реформаторския блок и за коалицията на новия политик Николай Бареков – България без цензура. По неофициална информация на Mediapool въпреки, че преференциалният вот за ДСБ в рамките на РБ е твърде фрагментиран и се разделя между Радан Кънев и Светослав Малинов, е твърде вероятно Малинов да измести Меглена Кунева от първото място. Далеч по-драматично обаче е положението в коалицията на Бареков "България без цензура – ВМРО – БЗНС и Гергьовден". Според сведенията на наблюдатели в столичния квартал "Христо Ботев" голяма част от ромския вот е именно за ББЦ, но в поне половината от бюлетините има отразена преференция за номер 13 в листата, която е Тезджан Наимова. "Има дори аномалия – очевидно хората не са разбирали как да гласуват за 28 и за 13 и затова има отбелязан 28-и номер сред партиите и 13-ти номер пак сред партиите, което прави бюлетината невалидна. Има и гласове за номер 13 (АБВ) и пак номер 13 в листата", твърдят наблюдатели. Освен преференциалния вот за Наимова в ромските секции, много отразени преференции за ББЦ има за третата в листата и зам-председател на Барековата партия – Рада Коджабашева и за шестата в листата – Даниела Колева от "движението" "Евромайки".

ЕРБ печели БСП се срива и се изравнява с ДПС, Бареков влиза в ЕП, РБ са на ръба

ГЕРБ печели убедително изборите за Европейски парламент (ЕП), БСП търпи съкрушителна загуба, коалиционният й партньор в управлението ДПС разширява подкрепата си и не само че настига социалистите, но и може да има по-голям резултат, според данни от паралелното преброяване към 22 ч. в неделя. Партията на Николай Бареков "България без цензура" (ББЦ) е сигурният нов политически играч, до последно ще се очакват данни дали Реформаторският блок (РБ) прескача бариерата и вкарва евродепутат. Бившите управляващите печелят с над 10% разлика. БСП е втора, но ДПС я настига и разликата между тях се стопи до 1 процент по данни от паралелни преброявания към 21 ч. в неделя. Евродепутати ще има "България без цензура" и евентуално - Реформаторският блок. "Атака" остава под чертата без евродепутат, както и алтернативната лява формация АБВ.   Партии / Агенции Алфа Рисърч Галъп Сова Харис Медиана Екзакта ГЕРБ 29.9% 29.3% 29.5% 27.6% 30.7% КБ 19.5% 19.2% 18.4% 20.2% 19.4% ДПС 18.2% 19.2% 20.4% 14.5% 16.8% ББЦ 10.8% 10.6% 11.4% 12.6% 10.8% РБ 6.3% 5.7% 5.4% 7.3% 6.5% АТАКА 3.7% 3.2% * * 3.0% АБВ 3.4% 4.1% * * 4.0% НФСБ 2.7% 3.2% * * 2.8% Зелените 0.5% * * * * * - няма данни   Избирателната активност, по неокончателни данни към 21 ч., е 34.82 на сто, съобщиха от ЦИК, където очакват данните от Ловеч, с които активността ще се качи до 37 - 38 процента - приблизително същото ниво, каквото беше на предишните избори за Европарламент. Най-висока е била избирателна активност в район Кърджали - 43 процента, а в Стара Загора - 41 процента. В столичните избирателни райони са гласували около 34 процента от имащите право на глас. Изборният ден бе белязан от множество сигнали за нарушения и аномалии, включително с присъствието на над 50 000 наблюдатели, голяма част от които свързани с партии. Без да се отчитат преференциите и с възможност БСП да загуби един мандат за сметка на ДПС, разпределението на 17-те български мандата в ЕП е следното: ГЕРБ: 1. Томислав Дончев 2. Андрей Ковачев 3. Мария Габриел 4. Владимир Уручев 5. Ева Паунова 6. Емил Радев Ако БСП има петима евродепутати, това биха били: 1. Сергей Станишев 2. Илияна Йотова 3. Георги Пирински 4. Петър Курумбашев 5. Достена Лаверн Първите трима в листата на ДПС, което със сигурност са избрани за евродепутати са: 1. Филиз Хюсменова 2. Делян Пеевски 3. Неджми Али Коалиция "България без цензура": 1. Николай Бареков 2. Ангел Джамбазки Реформаторски блок: 1. Меглена Кунева и вероятно Светослав Малинов, ако блокът има двама представители в ЕП. Голямата изненада на този вот е резултатът на партия "Българска левица", която отсъстваше от всички сметки и не фигурираше в прогнозите на нито една социологическа агенция, но получава 2.4%. Срив при БСП, силно представяне на десните Според всички нагласи евроизборите се схващат като тест за съдбата на кабинета "Орешарски", който пое управлението преди година с мандата на БСП и официалната подкрепа на ДПС плюс очевидната на "Атака". Предстои да се види дали лидерът на БСП Сергей Станишев, който е и председател на европейските социалисти, ще подаде оставка. В коментар от данните от екзит пола социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч", чиито прогнози, направени преди изборите, се доближават най-много до реалните резултати, заяви пред БНТ, че се вижда сериозен срив на партията мандатоносител - БСП. Димитрова отбеляза и нарастване на относителната тежест на по-малкия коалиционен партньор - ДПС, който достига до 15.5% от гласувалите. Тя определи като изключително сериозно и силно представянето на парламентарната и на извънпарламентарната дясноцентристка опозиция в лицето на ГЕРБ и на РБ, които заедно събират една трета от подадените гласове. Социологът открои и пробива на ББЦ, като отбеляза, че коалицията остава под процентите на ДПС. Неизвестни при разпределението на мандатите Първан Симеонов от агенция "Галъп", която до последно прогнозираше лека преднина на БСП или паритет на БСП и ГЕРБ, открои три "изненадващи развития - учудващо слаба БСП, разпиляване на "заблудени" гласове към първата партия в бюлетината "Българска левица". Симеонов посочи и сравнително силното по думите му представяне на ББЦ и РБ, добавяйки, че не би определил това като изненада. Първан Симеонов прогнозира 6 места за ГЕРБ, 4 – за Коалиция за България, 3 - за ДПС, 2 - за ББЦ, 1 – за РБ. Остава едно място, което да се преразпредели, то може да отиде там, където е най-големият остатък, но това са прогнозни резултати, трябва много да внимаваме, коментира Симеонов. Ако процентът на РБ се запази, има шанс да им донесе втори мандат, тъй като последните 1-2 мандата се разпределят на база най-големите остатъци, каза Димитър Ганев от "Галъп". Бареков е взел електорат на ГЕРБ и БСП Коалицията около ББЦ е получила вота на избиратели на ГЕРБ, БСП и негласували на последните парламентарни избори. Около 34 на сто от избирателите на ББЦ на предишните избори са гласували за ГЕРБ, а 14 на сто - за КБ, а 15% от далите вота си за ББЦ не са участвали на последните парламентарни избори, по данни на "Галъп". България продължава да е разделена на две, новото е, че Николай Бареков зае мястото на "Атака", коментира социологът Андрей Райчев по бТВ. Според него резултатите от евроизборите показват същия патов резултат, както на изборите миналата година. ГЕРБ е безспорният победител, Николай Бареков направи нещо нечувано - един човек спечели двуцифрен резултат, с много работа на място, добави Райчев. По думите му БСП е в колапс. За първи път нейните избиратели не се явяват пред урните - спрямо предварителните очаквания на социолозите. Причините за това са три - проевропейската позиция за Украйна на ръководството на БСП, разпадният процес - отделянето на АБВ от БСП, и един куриоз - малката партия Българска левица, номер 1 в бюлетината, взима три на сто от гласовете. Вероятно по-възрастните избиратели на БСП са се объркали, посочи Райчев. На въпрос ще има ли предсрочни избори у нас, Райчев каза, че вероятността тези избори да са до една година е 80 на сто, а тази есен - 40 на сто. Преференциите може да пренаредят листите на Реформаторите и Бареков Преференциален вот са упражнили 42.6% от всички гласували, по данни на "Галъп". Най-висок процент избиратели, упражнили правото си на преференция, са гласувалите за Реформаторския блок - 57.2%. Следват избирателите на ББЦ 51%, "Атака" - 43.5, НФСБ - 43%, АБВ - 42.7, БСП - 42.3, "Глас народен" - 40%, ГЕРБ - 39.4%, "Зелените - 36.1, ДПС – 34.6 %. Преференциалният вот може сериозно да обърка сметките на партиите и да размести челата на листите, които вече се смятат за бъдещи евродепутати. Сериозни съмненията за подобни обрати социолозите от Галъп имат за Реформаторския блок и за коалицията на новия политик Николай Бареков – България без цензура. По неофициална информация на Mediapool въпреки, че преференциалният вот за ДСБ в рамките на РБ е твърде фрагментиран и се разделя между Радан Кънев и Светослав Малинов, е твърде вероятно Малинов да измести Меглена Кунева от първото място. Далеч по-драматично обаче е положението в коалицията на Бареков "България без цензура – ВМРО – БЗНС и Гергьовден". Според сведенията на наблюдатели в столичния квартал "Христо Ботев" голяма част от ромския вот е именно за ББЦ, но в поне половината от бюлетините има отразена преференция за номер 13 в листата, която е Тезджан Наимова. "Има дори аномалия – очевидно хората не са разбирали как да гласуват за 28 и за 13 и затова има отбелязан 28-и номер сред партиите и 13-ти номер пак сред партиите, което прави бюлетината невалидна. Има и гласове за номер 13 (АБВ) и пак номер 13 в листата", твърдят наблюдатели. Освен преференциалния вот за Наимова в ромските секции, много отразени преференции за ББЦ има за третата в листата и зам-председател на Барековата партия – Рада Коджабашева и за шестата в листата – Даниела Колева от "движението" "Евромайки".

ГЕРБ печели, БСП се срива и изравнява с ДПС, Бареков и РБ влизат в ЕП

ГЕРБ печели убедително изборите за Европейски парламент (ЕП), БСП търпи съкрушителна загуба, коалиционният й партньор в управлението ДПС разширява подкрепата си, партията на Николай Бареков "България без цензура" (ББЦ) е сигурният нов политически играч, а Реформаторския блок (РБ) се очаква също да вкара евродепутат.   Бившите управляващите печелят с над 10% разлика. БСП е втора, но ДПС я настига и разликата между тях се стопи до 1 процент по данни от паралелни преброявания към 21 ч. в неделя. Евродепутати ще има "България без цензура" и евентуално - Реформаторският блок. "Атака" остава под чертата без евродепутат, както и алтернативната лява формация АБВ.   Партии / Агенции Алфа Рисърч Галъп Сова Харис Медиана Екзакта ГЕРБ 30.2% 29.3% 29.5% 27.6% 29.4% КБ 19.5% 19.2% 18.4% 20.2% 21.2% ДПС 16.8% 19.2% 20.4% 14.5% 13.5% ББЦ 10.6% 10.6% 11.4% 12.6% 11.2% РБ 6.5% 5.7% 5.4% 7.3% 7.0% АТАКА 3.7% 3.2% * * 3.0% АБВ 3.4% 4.1% * * 4.7% НФСБ 2.7% 3.2% * * 2.8% Зелените 0.5% * * * * * - няма данни   Без да се отчитат преференциите и с възможност БСП да загуби един мандат за сметка на друга партия, разпределението на 17-те български мандата в ЕП е следното: ГЕРБ: 1. Томислав Дончев 2. Андрей Ковачев 3. Мария Габриел 4. Владимир Уручев 5. Ева Паунова 6. Емил Радев Ако БСП има петима евродепутати, това биха били: 1. Сергей Станишев 2. Илияна Йотова 3. Георги Пирински 4. Петър Курумбашев 5. Достена Лаверн Първите трима в листата на ДПС, което със сигурност са избрани за евродепутати са: 1. Филиз Хюсменова 2. Делян Пеевски 3. Неджми Али   Коалиция "България без цензура": 1. Николай Бареков 2. Ангел Джамбазки   Реформаторски блок: 1. Меглена Кунева и вероятно Светослав Малинов, ако блокът има двама представители в ЕП. Голямата изненада на този вот е резултатът на партия "Българска левица", която отсъстваше от всички сметки и не фигурираше в прогнозите на нито една социологическа агенция, но получава 2.4%.     Срив при БСП, силно представяне на десните   Според всички нагласи евроизборите се схващат като тест за съдбата на кабинета "Орешарски", който пое управлението преди година с мандата на БСП и официалната подкрепа на ДПС плюс очевидната на "Атака". Предстои да се види дали лидерът на БСП Сергей Станишев, който е и председател на европейските социалисти, ще подаде оставка.   В коментар от данните от екзит пола социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч", чиито прогнози, направени преди изборите, се доближават най-много до реалните резултати, заяви пред БНТ, че се вижда сериозен срив на партията мандатоносител - БСП. Димитрова отбеляза и нарастване на относителната тежест на по-малкия коалиционен партньор - ДПС, който достига до 15.5% от гласувалите. Тя определи като изключително сериозно и силно представянето на парламентарната и на извънпарламентарната дясноцентристка опозиция в лицето на ГЕРБ и на РБ, които заедно събират една трета от подадените гласове. Социологът открои и пробива на ББЦ, като отбеляза, че коалицията остава под процентите на ДПС.   Неизвестни при разпределението на мандатите   Първан Симеонов от агенция "Галъп", която до последно прогнозираше лека преднина на БСП или паритет на БСП и ГЕРБ, открои три "изненадващи развития - учудващо слаба БСП, разпиляване на "заблудени" гласове към първата партия в бюлетината "Българска левица". Симеонов посочи и сравнително силното по думите му представяне на ББЦ и РБ, добавяйки, че не би определил това като изненада. Първан Симеонов прогнозира 6 места за ГЕРБ, 4 – за Коалиция за България, 3 - за ДПС, 2 - за ББЦ, 1 – за РБ. Остава едно място, което да се преразпредели, то може да отиде там, където е най-големият остатък, но това са прогнозни резултати, трябва много да внимаваме, коментира Симеонов.   Ако процентът на РБ се запази, има шанс да им донесе втори мандат, тъй като последните 1-2 мандата се разпределят на база най-големите остатъци, каза Димитър Ганев от "Галъп".   Бареков е взел електорат на ГЕРБ и БСП   Коалицията около ББЦ е получила вота на избиратели на ГЕРБ, БСП и негласували на последните парламентарни избори. Около 34 на сто от избирателите на ББЦ на предишните избори са гласували за ГЕРБ, а 14 на сто - за КБ, а 15% от далите вота си за ББЦ не са участвали на последните парламентарни избори, по данни на "Галъп".   България продължава да е разделена на две, новото е, че Николай Бареков зае мястото на "Атака", коментира социологът Андрей Райчев по бТВ. Според него резултатите от евроизборите показват същия патов резултат, както на изборите миналата година.   ГЕРБ е безспорният победител, Николай Бареков направи нещо нечувано - един човек спечели двуцифрен резултат, с много работа на място, добави Райчев.   По думите му БСП е в колапс. За първи път нейните избиратели не се явяват пред урните - спрямо предварителните очаквания на социолозите. Причините за това са три - проевропейската позиция за Украйна на ръководството на БСП, разпадният процес - отделянето на АБВ от БСП, и един куриоз - малката партия Българска левица, номер 1 в бюлетината, взима три на сто от гласовете. Вероятно по-възрастните избиратели на БСП са се объркали, посочи Райчев. На въпрос ще има ли предсрочни избори у нас, Райчев каза, че вероятността тези избори да са до една година е 80 на сто, а тази есен - 40 на сто.   Преференциите може да пренаредят листите на Реформаторите и Бареков   Преференциален вот са упражнили 42.6% от всички гласували, по данни на "Галъп". Най-висок процент избиратели, упражнили правото си на преференция, са гласувалите за Реформаторския блок - 57.2%. Следват избирателите на ББЦ 51%, "Атака" - 43.5, НФСБ - 43%, АБВ - 42.7, БСП - 42.3, "Глас народен" - 40%, ГЕРБ - 39.4%, "Зелените - 36.1, ДПС – 34.6 %. Преференциалният вот може сериозно да обърка сметките на партиите и да размести челата на листите, които вече се смятат за бъдещи евродепутати.   Сериозни съмненията за подобни обрати социолозите от Галъп имат за Реформаторския блок и за коалицията на новия политик Николай Бареков – България без цензура.   По неофициална информация на Mediapool въпреки, че преференциалният вот за ДСБ в рамките на РБ е твърде фрагментиран и се разделя между Радан Кънев и Светослав Малинов, е твърде вероятно Малинов да измести Меглена Кунева от първото място.   Далеч по-драматично обаче е положението в коалицията на Бареков "България без цензура – ВМРО – БЗНС и Гергьовден". Според сведенията на наблюдатели в столичния квартал "Христо Ботев" голяма част от ромския вот е именно за ББЦ, но в поне половината от бюлетините има отразена преференция за номер 13 в листата, която е Тезджан Наимова.   "Има дори аномалия – очевидно хората не са разбирали как да гласуват за 28 и за 13 и затова има отбелязан 28-и номер сред партиите и 13-ти номер пак сред партиите, което прави бюлетината невалидна. Има и гласове за номер 13 (АБВ) и пак номер 13 в листата", твърдят наблюдатели.   Освен преференциалния вот за Наимова в ромските секции, много отразени преференции за ББЦ има за третата в листата и зам-председател на Барековата партия – Рада Коджабашева и за шестата в листата – Даниела Колева от "движението" "Евромайки".

ГЕРБ печели, БСП губи, ДПС качва, Бареков и РБ влизат в ЕП

ГЕРБ печели убедително изборите за Европейски парламент (ЕП), БСП търпи съкрушителна загуба, коалиционният й партньор в управлението ДПС разширява подкрепата си, партията на Николай Бареков "България без цензура" (ББЦ) е сигурният нов политически играч заедно с Реформаторския блок (РБ). "Атака" остава под чертата без евродепутат, както и алтернативната лява формация АБВ. Избирателната активност към 18 ч. е над 32%. Изборният ден бе белязан от множество сигнали за нарушения и аномалии, включително с присъствието на над 50 000 наблюдатели, голяма част от които свързани с партии. Според данни на основните социологически агенции резултатите са следните:   Партии / Агенции Алфа Рисърч Галъп Сова Харис Медиана Екзакта ГЕРБ 30.2% 29.3% 29.9% 27.6% 29.5% КБ 19.5% 19.3% 19.7% 20.2% 21.0% ДПС 16.8% 19.2% 14.6% 14.5% 13.5% ББЦ 10.6% 10.6% 11.0% 12.6% 11.2% РБ 6.5% 5.7% 6.5% 7.3% 7.1% АТАКА 3.1% 3.2% * * 3.0% АБВ 4.0% 4.1% * * 4.7% НФСБ 2.7% 3.2% * * 2.8% Зелените 0.5% * * * * * - няма данни   Без да се отчитат преференциите и с възможност БСП да загуби един мандат за сметка на друга партия, разпределението на 17-те български мандата в ЕП е следното: ГЕРБ: 1. Томислав Дончев 2. Андрей Ковачев 3. Мария Габриел 4. Владимир Уручев 5. Ева Паунова 6. Емил Радев Ако БСП има петима евродепутати, това биха били: 1. Сергей Станишев 2. Илияна Йотова 3. Георги Пирински 4. Петър Курумбашев 5. Достена Лаверн Първите трима в листата на ДПС, което със сигурност са избрани за евродепутати са: 1. Филиз Хюсменова 2. Делян Пеевски 3. Неджми Али   Коалиция "България без цензура": 1. Николай Бареков 2. Ангел Джамбазки   Реформаторски блок: 1. Меглена Кунева и вероятно Светослав Малинов, ако блокът има двама представители в ЕП. Голямата изненада на този вот е резултатът на партия "Българска левица", която отсъстваше от всички сметки и не фигурираше в прогнозите на нито една социологическа агенция, но получава 2.4%.     Срив при БСП, силно представяне на десните   Според всички нагласи евроизборите се схващат като тест за съдбата на кабинета "Орешарски", който пое управлението преди година с мандата на БСП и официалната подкрепа на ДПС плюс очевидната на "Атака". Предстои да се види дали лидерът на БСП Сергей Станишев, който е и председател на европейските социалисти, ще подаде оставка.   В коментар от данните от екзит пола социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч", чиито прогнози, направени преди изборите, се доближават най-много до реалните резултати, заяви пред БНТ, че се вижда сериозен срив на партията мандатоносител - БСП. Димитрова отбеляза и нарастване на относителната тежест на по-малкия коалиционен партньор - ДПС, който достига до 15.5% от гласувалите. Тя определи като изключително сериозно и силно представянето на парламентарната и на извънпарламентарната дясноцентристка опозиция в лицето на ГЕРБ и на РБ, които заедно събират една трета от подадените гласове. Социологът открои и пробива на ББЦ, като отбеляза, че коалицията остава под процентите на ДПС.   Неизвестни при разпределението на мандатите   Първан Симеонов от агенция "Галъп", която до последно прогнозираше лека преднина на БСП или паритет на БСП и ГЕРБ, открои три "изненадващи развития - учудващо слаба БСП, разпиляване на "заблудени" гласове към първата партия в бюлетината "Българска левица". Симеонов посочи и сравнително силното по думите му представяне на ББЦ и РБ, добавяйки, че не би определил това като изненада. Първан Симеонов прогнозира 6 места за ГЕРБ, 4 – за Коалиция за България, 3 - за ДПС, 2 - за ББЦ, 1 – за РБ. Остава едно място, което да се преразпредели, то може да отиде там, където е най-големият остатък, но това са прогнозни резултати, трябва много да внимаваме, коментира Симеонов.   Ако процентът на РБ се запази, има шанс да им донесе втори мандат, тъй като последните 1-2 мандата се разпределят на база най-големите остатъци, каза Димитър Ганев от "Галъп".   Бареков е взел електорат на ГЕРБ и БСП   Коалицията около ББЦ е получила вота на избиратели на ГЕРБ, БСП и негласували на последните парламентарни избори. Около 34 на сто от избирателите на ББЦ на предишните избори са гласували за ГЕРБ, а 14 на сто - за КБ, а 15% от далите вота си за ББЦ не са участвали на последните парламентарни избори, по данни на "Галъп".   България продължава да е разделена на две, новото е, че Николай Бареков зае мястото на "Атака", коментира социологът Андрей Райчев по бТВ. Според него резултатите от евроизборите показват същия патов резултат, както на изборите миналата година.   ГЕРБ е безспорният победител, Николай Бареков направи нещо нечувано - един човек спечели двуцифрен резултат, с много работа на място, добави Райчев.   По думите му БСП е в колапс. За първи път нейните избиратели не се явяват пред урните - спрямо предварителните очаквания на социолозите. Причините за това са три - проевропейската позиция за Украйна на ръководството на БСП, разпадният процес - отделянето на АБВ от БСП, и един куриоз - малката партия Българска левица, номер 1 в бюлетината, взима три на сто от гласовете. Вероятно по-възрастните избиратели на БСП са се объркали, посочи Райчев. На въпрос ще има ли предсрочни избори у нас, Райчев каза, че вероятността тези избори да са до една година е 80 на сто, а тази есен - 40 на сто.   Преференциите може да пренаредят листите на Реформаторите и Бареков   Преференциален вот са упражнили 42.6% от всички гласували, по данни на "Галъп". Най-висок процент избиратели, упражнили правото си на преференция, са гласувалите за Реформаторския блок - 57.2%. Следват избирателите на ББЦ 51%, "Атака" - 43.5, НФСБ - 43%, АБВ - 42.7, БСП - 42.3, "Глас народен" - 40%, ГЕРБ - 39.4%, "Зелените - 36.1, ДПС – 34.6 %. Преференциалният вот може сериозно да обърка сметките на партиите и да размести челата на листите, които вече се смятат за бъдещи евродепутати.   Сериозни съмненията за подобни обрати социолозите от Галъп имат за Реформаторския блок и за коалицията на новия политик Николай Бареков – България без цензура.   По неофициална информация на Mediapool въпреки, че преференциалният вот за ДСБ в рамките на РБ е твърде фрагментиран и се разделя между Радан Кънев и Светослав Малинов, е твърде вероятно Малинов да измести Меглена Кунева от първото място.   Далеч по-драматично обаче е положението в коалицията на Бареков "България без цензура – ВМРО – БЗНС и Гергьовден". Според сведенията на наблюдатели в столичния квартал "Христо Ботев" голяма част от ромския вот е именно за ББЦ, но в поне половината от бюлетините има отразена преференция за номер 13 в листата, която е Тезджан Наимова.   "Има дори аномалия – очевидно хората не са разбирали как да гласуват за 28 и за 13 и затова има отбелязан 28-и номер сред партиите и 13-ти номер пак сред партиите, което прави бюлетината невалидна. Има и гласове за номер 13 (АБВ) и пак номер 13 в листата", твърдят наблюдатели.   Освен преференциалния вот за Наимова в ромските секции, много отразени преференции за ББЦ има за третата в листата и зам-председател на Барековата партия – Рада Коджабашева и за шестата в листата – Даниела Колева от "движението" "Евромайки".

ГЕРБ печели, БСП пропада, ДПС качва, Бареков и РБ влизат в ЕП

ГЕРБ печели убедително изборите за Европейски парламент (ЕП), БСП търпи съкрушителна загуба, коалиционният й партньор в управлението ДПС разширява подкрепата си, партията на Николай Бареков "България без цензура" (ББЦ) е сигурният нов политически играч заедно с Реформаторския блок (РБ). "Атака" остава под чертата без евродепутат, както и алтернативната лява формация АБВ. Избирателната активност към 18 ч. е над 32%. Изборният ден бе белязан от множество сигнали за нарушения и аномалии, включително с присъствието на над 50 000 наблюдатели, голяма част от които свързани с партии. Според данни от екизт пол на основните социологически агенции към 20 ч. резултатите са следните:   Партии / Агенции Алфа Рисърч Галъп Сова Харис Медиана Екзакта ГЕРБ 28.4% 29.1% 29.9% 27.6% 29.4% КБ 21.6% 19.6% 19.7% 20.2% 21.2% ДПС 15.5% 14.8% 14.6% 14.5% 13.5% ББЦ 9.9% 11.0% 11.0% 12.6% 11.2% РБ 6.8% 6.5% 6.5% 7.3% 7.0% АТАКА 3.7% * * * * АБВ 3.4% * * * * НФСБ 2.7% * * * * Зелените 0.6% * * * * * - няма данни   Без да се отчитат преференциите и с възможност БСП да загуби един мандат за сметка на друга партия, разпределението на 17-те български мандата в ЕП е следното: ГЕРБ: 1. Томислав Дончев 2. Андрей Ковачев 3. Мария Габриел 4. Владимир Уручев 5. Ева Паунова 6. Емил Радев Ако БСП има петима евродепутати, това биха били: 1. Сергей Станишев 2. Илияна Йотова 3. Георги Пирински 4. Петър Курумбашев 5. Достена Лаверн Първите трима в листата на ДПС, което със сигурност са избрани за евродепутати са: 1. Филиз Хюсменова 2. Делян Пеевски 3. Неджми Али   Коалиция "България без цензура": 1. Николай Бареков 2. Ангел Джамбазки   Реформаторски блок: 1. Меглена Кунева и вероятно Светослав Малинов, ако блокът има двама представители в ЕП. Голямата изненада на този вот е резултатът на партия "Българска левица", която отсъстваше от всички сметки и не фигурираше в прогнозите на нито една социологическа агенция, но получава 2.4%.     Срив при БСП, силно представяне на десните   Според всички нагласи евроизборите се схващат като тест за съдбата на кабинета "Орешарски", който пое управлението преди година с мандата на БСП и официалната подкрепа на ДПС плюс очевидната на "Атака". Предстои да се види дали лидерът на БСП Сергей Станишев, който е и председател на европейските социалисти, ще подаде оставка.   В коментар от данните от екзит пола социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч", чиито прогнози, направени преди изборите, се доближават най-много до реалните резултати, заяви пред БНТ, че се вижда сериозен срив на партията мандатоносител - БСП. Димитрова отбеляза и нарастване на относителната тежест на по-малкия коалиционен партньор - ДПС, който достига до 15.5% от гласувалите. Тя определи като изключително сериозно и силно представянето на парламентарната и на извънпарламентарната дясноцентристка опозиция в лицето на ГЕРБ и на РБ, които заедно събират една трета от подадените гласове. Социологът открои и пробива на ББЦ, като отбеляза, че коалицията остава под процентите на ДПС.   Неизвестни при разпределението на мандатите   Първан Симеонов от агенция "Галъп", която до последно прогнозираше лека преднина на БСП или паритет на БСП и ГЕРБ, открои три "изненадващи развития - учудващо слаба БСП, разпиляване на "заблудени" гласове към първата партия в бюлетината "Българска левица". Симеонов посочи и сравнително силното по думите му представяне на ББЦ и РБ, добавяйки, че не би определил това като изненада. Първан Симеонов прогнозира 6 места за ГЕРБ, 4 – за Коалиция за България, 3 - за ДПС, 2 - за ББЦ, 1 – за РБ. Остава едно място, което да се преразпредели, то може да отиде там, където е най-големият остатък, но това са прогнозни резултати, трябва много да внимаваме, коментира Симеонов.   Ако процентът на РБ се запази, има шанс да им донесе втори мандат, тъй като последните 1-2 мандата се разпределят на база най-големите остатъци, каза Димитър Ганев от "Галъп".   Бареков е взел електорат на ГЕРБ и БСП   Коалицията около ББЦ е получила вота на избиратели на ГЕРБ, БСП и негласували на последните парламентарни избори. Около 34 на сто от избирателите на ББЦ на предишните избори са гласували за ГЕРБ, а 14 на сто - за КБ, а 15% от далите вота си за ББЦ не са участвали на последните парламентарни избори, по данни на "Галъп".   България продължава да е разделена на две, новото е, че Николай Бареков зае мястото на "Атака", коментира социологът Андрей Райчев по бТВ. Според него резултатите от евроизборите показват същия патов резултат, както на изборите миналата година.   ГЕРБ е безспорният победител, Николай Бареков направи нещо нечувано - един човек спечели двуцифрен резултат, с много работа на място, добави Райчев.   По думите му БСП е в колапс. За първи път нейните избиратели не се явяват пред урните - спрямо предварителните очаквания на социолозите. Причините за това са три - проевропейската позиция за Украйна на ръководството на БСП, разпадният процес - отделянето на АБВ от БСП, и един куриоз - малката партия Българска левица, номер 1 в бюлетината, взима три на сто от гласовете. Вероятно по-възрастните избиратели на БСП са се объркали, посочи Райчев. На въпрос ще има ли предсрочни избори у нас, Райчев каза, че вероятността тези избори да са до една година е 80 на сто, а тази есен - 40 на сто.   Преференциите може да пренаредят листите на Реформаторите и Бареков   Преференциален вот са упражнили 42.6% от всички гласували, по данни на "Галъп". Най-висок процент избиратели, упражнили правото си на преференция, са гласувалите за Реформаторския блок - 57.2%. Следват избирателите на ББЦ 51%, "Атака" - 43.5, НФСБ - 43%, АБВ - 42.7, БСП - 42.3, "Глас народен" - 40%, ГЕРБ - 39.4%, "Зелените - 36.1, ДПС – 34.6 %. Преференциалният вот може сериозно да обърка сметките на партиите и да размести челата на листите, които вече се смятат за бъдещи евродепутати.   Сериозни съмненията за подобни обрати социолозите от Галъп имат за Реформаторския блок и за коалицията на новия политик Николай Бареков – България без цензура.   По неофициална информация на Mediapool въпреки, че преференциалният вот за ДСБ в рамките на РБ е твърде фрагментиран и се разделя между Радан Кънев и Светослав Малинов, е твърде вероятно Малинов да измести Меглена Кунева от първото място.   Далеч по-драматично обаче е положението в коалицията на Бареков "България без цензура – ВМРО – БЗНС и Гергьовден". Според сведенията на наблюдатели в столичния квартал "Христо Ботев" голяма част от ромския вот е именно за ББЦ, но в поне половината от бюлетините има отразена преференция за номер 13 в листата, която е Тезджан Наимова.   "Има дори аномалия – очевидно хората не са разбирали как да гласуват за 28 и за 13 и затова има отбелязан 28-и номер сред партиите и 13-ти номер пак сред партиите, което прави бюлетината невалидна. Има и гласове за номер 13 (АБВ) и пак номер 13 в листата", твърдят наблюдатели.   Освен преференциалния вот за Наимова в ромските секции, много отразени преференции за ББЦ има за третата в листата и зам-председател на Барековата партия – Рада Коджабашева и за шестата в листата – Даниела Колева от "движението" "Евромайки".

ГЕРБ печели евроизборите, БСП пропада, Бареков догонва ДПС, РБ влизат в ЕП

ГЕРБ печели убедително изборите за Европейски парламент (ЕП), БСП търпи съкрушителна загуба, коалиционният й партньор в управлението ДПС разширява подкрепата си, партията на Николай Бареков "България без цензура" (ББЦ) е сигурният нов политически играч, а Реформаторският блок (РБ) - почти сигурен.   "Атака" остава под чертата без евродепутат, както и алтернативната лява формация АБВ.     Избирателната активност към 17 ч. е 27.42%. Изборният ден бе белязан от множество сигнали за нарушения и аномалии, включително с присъствието на над 50 000 наблюдатели, голяма част от които свързани с партии.   Според първоначални данни от екизт пол на "Алфа Рисърч" и "Галъп" от 18 ч. резултатите са следните:   ГЕРБ – 28.4; 28.6   КБ - 21.6; 19.8   ДПС - 15.5; 14.9   ББЦ – 9.9 ; 11.1   РБ – 6.8 ; 6.4   Атака 3.7; 4.3   АБВ – 3.4; 3.6   НФСБ – 2.7; 2.8     При това положение разпределението на 17-те български мандата в ЕП е следното:   ГЕРБ – 6 депутати БСП –  5 депутати ДПС –  3 депутати ББЦ –  2 депутати РБ -    1 депутат   Голямата изненада на този вот е резултатът на партия "Българска левица", която отсъстваше от всички сметки и не фигурираше в прогнозите на нито една социологическа агенция, но получава 2.4%.   Според всички нагласи евроизборите се схващат като тест за съдбата на кабинета "Орешарски", който пое управлението преди година с мандата на БСП и официалната подкрепа на ДПС плюс очевидната на "Атака". Предстои да се види дали лидерът на БСП Сергей Станишев, който е и председател на европейските социалисти, ще подаде оставка.   Без да се отчитат преференциите и с възможност БСП да загуби един мандат за сметка на друга партия, бъдещите евродепутати са: 1. Томислав Дончев 2. Андрей Ковачев 3. Мария Габриел 4. Владимир Уручев 5. Ева Паунова 6. Емил Радев 1. Сергей Станишев 2. Илияна Йотова 3. Георги Пирински 4. Петър Курумбашев 5. Достена Лаверн 1. Филиз Хюсменова 2. Делян Пеевски 3. Неджми Али 1. Николай Бареков 2. Ангел Джамбазки 1. Меглена Кунева   Очаквайте подробности

Спектакълът "Синът на Великата Меркел" доста по-харесван от "Московчани в повече"

Днес е финалът на националния конкурс за пиеси с неочакван край. Зрители от цялата страна могат да класират предпочитаните от тях спектакли. Онези, които са получили най-голямо одобрение, ще се представят и на европейска сцена. Ние сме подбрали няколко от пиесите, които събираха в последните месеци голяма публика.   Ето как изглежда класацията най-одобряваните спектакли според два екипа анкетьори, които ни съобщиха данните си, събрани по обед в София, в провинциални градове и в села.   "Московчани в повече" - 21%, 24%,   "Синът на Великата Меркел" - 29%, 27%,   "Лафка в Сарая" - 13%, 17.5%,   "България без кенгура" - 12%, 9%,   "Съквартиранти в блока" - 6.4%, 5.7%,   "А като Архар" - 3.6%, 2.9%,   "Колониалистът от Варадеро" - 2.5%, 4 3%   "Пришелецът от другия Скат" - 2.2%

Зрители отговарят кои пиеси в нашия театър им харесват най-много

Днес е финалът на националния конкурс за пиеси с неочакван край. Зрители от цялата страна могат да класират предпочитаните от тях спектакли. Онези, които са получили най-голямо одобрение, ще се представят и на европейска сцена. Ние сме подбрали няколко от пиесите, които събираха в последните месеци голяма публика.   Ето как изглежда класацията най-одобряваните спектакли според три екипа анкетьори, които ни съобщиха данните си, събрани към 10.30 часа.   "Московчани в повече" - 23.6%, 20.5%, 29%   "Синът на Великата Меркел" - 25%, 27%, 23%   "Лафка в Сарая" - 22% , 13.6%, 14.6%   "България без кенгура" - 8.3%, 8.3%, 13%   "Съквартиранти в блока" - 5.2%, 5.2%, 4.6%   "А като Архар" - 2.4%, 3.6%, 3.4%   "Колониалистът от Варадеро" - 4.5%, 2.9%, 2.4%   "Пришелецът от другия Скат" - 2.7%, 2.7%, 3.3%   Засега повече са хората, откликнали на анкетата, от селата и малките градове - 38%, а в София едва 12% от столичаните са казали какво харесват. 

Днес следим класацията на най-гледаните пиеси

Днес е финалът на националния конкурс за пиеси с неочакван край. Зрители от цялата страна могат да класират предпочитаните от тях спектакли. Онези, които са получили най-голямо одобрение, ще се представят и на европейска сцена.   Ето кои са заглавията на спектаклите, които будят интерес сред публиката. Всеки момент очакваме първите данни на класирането.   "Московчани в повече"   "Синът на Великата Меркел"   "Лафка в Сарая"   "България без кенгура"   "Съквартиранти в блока"   "А като Архар"   "Колониалистът от Варадеро"   "Пришелецът от другия Скат"   "Горският"

Маргарита Попова пусна бюлетина в Токио

/КРОСС/ Гласувах да стане проектът Европейски съюз по-скоро такъв, че наистина да мога да разчитам реални възможности за отстояване на българския национален интерес. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която е на посещение в Япония и упражни правото си на глас за изборите за Европейски парламент в избирателната секция в българското посолство в Токио.Като едно от най-вълнуващите гласувания определи Маргарита Попова вота, защото по думите й "сме много далеч от България и това прави го по-специален", съобщи bTV.

ОБОБЩЕНА ИНФОРМАЦИЯ за подадени сигнали и жалби за изборни нарушения от наблюдатели – упълномощени представители на ИСИ

 

Дата

Сигналът е отправен до:

Относно:

Забележка:

25.05

СИК в Пазарджик

Наблюдател отмята в поименен списък идващите да гласуват

 

25.05

СИК в Благоевград

Зам. председател попълва декларации, подлагайки си с кочан с бюлетини

 

25.05

СИК във Варна

Зам. председател записва лични данни (име, ЕГН, номер на ЛК) на наблюдатели на отделен лист.

След сигнал от наблюдател на ИСИ е прекратено

25.05

СИК в Самоков

В секция в община Самоков – председател и зам. председател са от една и съща партия

Подаден устен сигнал от наблюдател от ИСИ

25.05

СИК в Самоков

Струпване на застъпници – присъствие на повече от един, от ББЦ в СИК

След сигнал на наш наблюдател, отстранени

25.05

СИК в Сливен

- Непълни състави на СИК – отказали се хора в последния момент. До момента търсят да заменят, СИК работят в не пълен състав

- Секретар на СИК подава химикал, с който да се гласува в тъмната стая, в която липсва такъв.

 

 

 

 

След сигнал на наблюдател от ИСИ, химикалът е оставен в тъмната стая

25.05

СИК в Самоков

Ступване на застъпници от ББЦ в СИК

След сигнал на наш наблюдател, отстранени

25.05

ЦИК

Жалба от наблюдател относно проблем с наличието /скъсани/ или липса на избирателни списъци на територията на град Видин. За проблемът е сигнализиран РИК Видин на 24.05, но не е отстранен към днешна дата.

 


Шумен: Начало на изборния ден при не пълен състав на няколко СИК.

Бургас, община Руен: Изборният ден започнал в 5:00, поради висока избирателна активност.

София област, Златица: Липсват баджове на членовете на СИК; незапечатани прозорци на изборното помещение, което се намира на 1 етаж при откриване на секцията; всички застъпници от ГЕРБ, присъстващи в секциите, носят тениски на ГЕРБ. Очаквано избирателите сгъват бюлетината, като скриват номера, което затруднява процеса и подлага на риск тайната на вота.

Самоков: Липсват баджове на членовете на СИК.

Търговище, общини Омуртаг и Търговище: Поради липса на организация, в болничните заведения в двата града началото на изборния ден е обявено със закъснение с около 20 минути.

Перник: Непълен състав на СИК

Плевен: Непълен състав на СИК. Сменени членове на комисия, без знанието им. Сред членовете на СИК се наблюдава объркване и незнание към кого да насочат възникващи проблеми.  

Кюстендил: Замяна на членове на СИК от различни партии.

Хасково, общини Хасково и Харманли: Замяна на членове на СИК. В някои СИК, които са прекалено малки, няма законовото отстояние от „тъмната стая“, наблюдателите и застъпниците са прекалено близо до нея, подаден сигнал в тези СИК.

София град: Открити помещения без лепенки на прозорците. Незнание у членове на СИК какво да правят. Започват да попълват протоколи предварително. На много места липсва образец от бюлетината. Недопускане на наблюдатели при откриване на секцията /Средец/. Неправилно прегъване на бюлетината от страна на избирателите, разгъването й при пускане в урната. Липсва интерес към машинно гласуване. 

Две коли се удариха на светофара до МВР болница

Две коли се удариха около 9.45 часа на светофара до МВР болница, видя репортер на BNews.

Как вчерашният трус тресе Турция (видео)

Видеокадри от земетресението от 24 май, което разклати България, Гърция и Турция, бяха споделени в Youtube. Клипът по-долу е от Чанаккале в Западна Турция.  Около 200 души пострадаха при земетресението, което разтърси района на Мармара. Един от тях е в тежко състояние. Трусът бе с Епицентър в Егейско море и сила 6,9 по Рихтер. Няма данни за жертви. 

Политолог: При по-висока изборна активност ще има по-голяма легитимност на изборния процес

София /КРОСС/ При по-висока изборна активност ще има по-голяма легитимност на изборния процес, а това ще увеличи доверието в тези избори и изборните резултати, каза пред БНТ политологът Първан Симеонов. "На фона на избирателите, които реално имаме в България, избирателната активност не е толкова катастрофално ниска", отбеляза той и призова хората да гласуват независимо от факта, че и българите, както и всички европейци, са склонни да възприемат евроизборите за второстепенни.Ако гласувахме за български парламент, предизборната кампания щеше да е по-интензивна, самите политически партии щяха да бъдат по-активни, предположи социологът Станислав Стоянов. "Не само ние в България гледаме на тези избори като на нещо, което все по-малко решава конкретно живота ни. Но това не е така", каза още той и припомни, че в цяла Европа от 1979 година насам има тенденция за непрестанно пада избирателна активност.

1000 лева глоба за селфи с бюлетината

Глоба от 1000 лв. чака всеки избирател, който на евровота днес опита да се снима с бюлетината в тъмната стаичка, за да докаже после, че е гласувал за „правилната” формация. Санкцията е разписана в новия Изборен кодекс, който изрично забранява „използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане начина на гласуване”.

В Германия се надигат антиевропейски настроения

Германците настояват да се ограничи бюрокрацията в евроинституциите


Идва S-класа кабрио!

/КРОСС/ След 45-годишна пауза Mercedes иска отново да предложи на клиентите си голям кабриолет. Откритата S-класа ще бъде представена на следващото изложение във Франкфурт. В момента се тестват прототипите на модела.Колата ще използва техническата база на S-класа Coupe и ще разполага с мек таван. Така тя ще се превърне в конкурент на 4-местните кабриолети на Rolls-Royce и Bentley, или казано с други думи - на „най-напудрените" модели под шапката съответно на BMW и Volkswagen. Така Mercedes спазва обещанието си да позиционира отделни версии на S-класата още по-високо и по този начин да компенсира спирането на Maybach.Новият модел ще продължи традицията на големите кабриолети, която беше прекъсната през 1971-а със спирането на S-класа W111. Oттогава единствените открити S-ки са или дело на тунинг фирми, или просто шоуавтомобили (като представения през 2007 г. Cabriolet Concept Ocean Drive), пише autobild.bg.

Маргарита Попова гласува в Токио

Гласувах да стане проектът Европейски съюз по-скоро такъв, че наистина да мога да разчитам реални възможности за отстояване на българския национален интерес. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова от Токио, където е на посещение.

Две коли се сблъскаха пред МВР-болница

Малко преди 10 ч. тази сутрин два автомобила катастрофираха на бул. "Скобелев" в столицата пред МВР-болница, предаде репортер на БГНЕС.

Без проблеми започна изборния ден в Кърджали

Без проблемно започна изборния ден в област Кърджали, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Даниела Петрова. Всички 447 секционни комисии са отворили врати на време и не е имало проблеми. 9 от секциите са подвижни. Разкрити са 3 секци в здравни заведения - една в кърджалийската болница, където има 109 избирателя, една в психиатрична Без проблемно започна изборния ден в област Кърджали, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Даниела Петрова. Всички 447 секционни комисии са отворили врати на време и не е имало проблеми. 9 от секциите са подвижни. Разкрити са 3 секци в здравни заведения - една в кърджалийската болница, където има 109 избирателя, една в психиатрична

Четенето успокоява

Книгите са приятели, които никога не предават човек. Четенето е един от най-ефикасните начини за борба със стреса. При терапевтичното четене се предпочитат книги от хартия. Електронните четци, компют...

Въпреки че няма наказание за Бобов дол, ЦИК обикаля по секциите там

Въпреки че ЦИК не направи нищо съществено за сигнала на Нова телевизия в Бобов дол, от комисията следят какво се случва в общината. По думите на говорителя на ЦИК Цветозар Томов досега не са регистри...

Само една секция за сънародниците ни в Истанбул

/КРОСС/ Само една секция за евроизборите е разкрита в българското консулство в Истанбул. Това се дължи на малкия брой на записалите се да гласуват предварително - 26 души.Този път българските изселници в Турция няма да гласуват заради приемането на новия закон за уседналост. ЦИК заличи около 185 хил. изселници, които вече не са български гласоподаватели.Днес право да гласуват имат само тези от тях, които са се регистрирали на постоянен адрес най-малко преди 6 месеца.

ГЕРБ и БСП се жалват

Зам.-председателят на ОбС-Айтос Милена Куртова-Радева от БСП е член на Секционна избирателна комисия в Айтос. Нейното скандално назначение като председател във въпросната секция е поредното доказателство за начина, по който се правят явни опити за опорочаване на изборния процес.

„Не сме изненадани от наглото поведение от страна на БСП и машинациите им, които минават всякакви граници. След началото на изборния ден установихме, че в избирателна секция № 0201 00 012 за председател, от квотата на Коалиция за България, е назначена Милена Янева Куртова – Радева. Към настоящият момент тя е зам.-председател на Общински съвет – гр.Айтос. Вече сме подали жалба в РИК и очакваме своевременни и адекватни действия. Недопустимо е подобно назначение, което според Изборния кодекс се тълкува като явна несъвместимост. Очакваме г-жа Радева незабавно да бъде отстранена от СИК”, категорични са от ГЕРБ-Бургас.

Поредни две жалби за нерегламентирана агитация в изборния ден от представители на ДСП са подадени в РИК-Бургас. От ГЕРБ-Бургас сигнализират, че въпросните лица са причаквали избирателите и ги убеждават как и за коя листа да гласуват.

„От началото на изборния ден сме свидетели на поредното погазване на Изборния кодекс в област Бургас. В единия случай, представители на ДПС в секции в бургаския квартал „Победа”, ОУ „Христо Ботев”са причаквали избирателите и са ги убеждават как и за коя листа да гласуват. Те включително са влизали и в секционни избирателни комисии, което е недопустимо. При втория сигнал нерегламентирана агитация е била извършвана пред входа на ОУ „Христо Ботев” в село Мъглен, община Айтос. Очакваме от РИК да предприемат съответните мерки по случаите”, коментира областният лидер на ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев.

От Областния и Общински предизборен щаб на Коалиция за България, днес до РИК са изпратени три жалби. В първата от тях се казва, че автомобил на Дирекция Обществен ред на Община Бургас разнася храна и вода на членовете на СИК от ПП ГЕРБ, в училища в кв. “Сарафово” и к – с “Меден Рудник”. В друга жалба е сигнализирано за действията на председателя на СИК 02-04-00-136 в Бургас, който отказва информация за членовете на СИК на застъпник от КБ. В третата жалба, подадена от народния представител от ПГ на Коалиция за България Атанас Зафиров се казва, че тази сутрин, в 10.00 часа, в Царево е констатирано, че Йордан Христов – специалист по интеграция на малцинствата към Община Царево, води организирано роми да гласуват.

Полицай загина при тежка катастрофа в София

София /КРОСС/ Полицай загина при тежка катастрофа в София. При инцидента, станал на кръстовището на булевардите "Сливница" и "Константин Величков" около 4 ч. тази сутрин, са се ударили полицейска кола и такси. Според очевидци, полицейският автомобил се е движил с висока скорост и минал на червен светофар.Таксиметровият шофьор е прегледан в "Пирогов". Няма тежки наранявания. Двама полицаи са във Военна болница, без опасност за живота.

Петиция срещу грешки в матурата по английски

Грешки в отговорите, по които ще се оценява матурата по английски език, откриха учители, ученици и експерти. Те организираха вчера онлайн петиция, с която да сигнализират Министерството на образованието за гафовете.

Полицай загина, а други двама са ранени в катастрофа

Полицейският автомобил е излизал на булевард Константин Величков, когато е бил засечен от таксиметровия автомобил и ударен

С 6 см. се е повишило нивото на Дунав край Силистра

/КРОСС/ С 47 сантиметра под критичното е нивото на Дунав край Силистра тази сутрин, съобщиха от силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по реката.В сравнение с вчерашния ден нивото се е повишило с 6 сантиметра и е достигнало 730 сантиметра. Няма информация за застрашени от наводнение крайбрежни селища в Силистренско.Създадена е оперативна група за наблюдение на предпазната дига в участъка между селата Сребърна и Айдемир.

На живо: ЕС избира Европейски парламент


Осем от държавите членки дадоха своя глас за новия Европейски парламент, двадесет, сред които и България, трябва да го направят днес, като изборният ден в повечето от тях вече започна. Макар миналата година Европейската комисия да се опита да наложи една обща дата за изборите, някои държави отказаха да се съобразят с искането на Брюксел. Една от тях беше Великобритания, която настоя, че в страната съществува традиция от 1935 г. избирателите да гласуват в четвъртък.

Държавите членки,...

Росен Петров: Гласувах да имаме достойна армия и силна полиция

Дадох своя глас за това България и българската държава да се завърне на мястото си. Това коментира зам. председателят на партия "България без цензура" Росен Петров, след като упражни правото си на вот малко преди 9 часа в 35-та секция в 34-то СОУ "Стою Шишков" в кв. "Борово" в столицата. Гласувах младите хора да имат право на спокоен и щастлив живот, което означава работни места и достойно заплащане, а по-възрастните хора да имат право на достойни старини, което пък означава и достойни пенсии, обяви Петров. Той добави, че е пуснал бюлетината в името на това да имаме достойна армия и силна полиция.

Изборите в Донецк, Луганск и Славянск са блокирани от затворени секции

Затворени секции и липсващи бюлетини могат да провалят изборния ден в тези размирни региони


В "Столипиново" вече платиха за продадените гласове

София /КРОСС/ Жителите на най-големия ромски квартал на Балканите - "Столипиново", вече са получили парите, срещу които са се съгласили да продадат гласа си. Ексклузивната информация научи екипът на TV7.Според данните, този път, сумата е била рекордно ниска - 20 лв. на глас, а схемата е била същата както и на предишни избори.Информаторите ни съобщават, че са били извършвани злоупотреби с религията на хората, като те са принуждавани да се кълнат съответно върху Корана и Библията, че ще гласуват за която партия продават вота си.Иначе, близо 600 хил. пловдивчани от града и областта днес имат право на глас. Очаква се ниска избирателна активност.

По един полицай за всяка секция

12 059 служители на МВР ще бдят днес за сигурността в изборните секции. Те ще охраняват общо 11 716 секции в страната. Няма противообществени прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на вота, съобщиха от пресцентъра на МВР. През изминалата нощ охраната на изборните помещения е протекла нормално. Към 7.30 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на Районните избирателни комисии. 

"Галъп": 2,7% e активност към 8 часа (обзор)

Към 8 часа тази сутрин - два часа след началото на изборния ден - избирателната активност е около 2,7%, сочат данните на "Галъп", цитирани от БНР.
Спокойно е започнал изборният ден за Европейски парламент в цялата страна. Всички избирателни секции на територията на 25-ти многомандатен избирателен район в София работят нормално, Към 8 часа тази сутрин - два часа след началото на изборния ден - избирателната активност е около 2,7%, сочат данните на "Галъп", цитирани от БНР. Спокойно е започнал изборният ден за Европейски парламент в цялата страна. Всички избирателни секции на територията на 25-ти многомандатен избирателен район в София работят нормално,

Раздадоха "Аскеер"-ите

София /КРОСС/ На най-светлия ни празник - празника на българската духовност, словесност и култура и на славянската писменост в Театър „Българска армия" за 24-и път Фондация „Академия Аскеер" връчи своите награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон. Наградите „Аскеер" са единствени по рода си - те са артистичен, вътрешноприсъщ глас на театралното съсловие. Всяка от тях е професионален, естетически избор на хора, правещи театър. Не подлежат на номиниране заглавия и творци от Театър „Българска армия". Нека припомня, че приобщаването от 2009 г. към Журито за 10-те спектаклови категории на „Академия Аскеер" и на творци отвъд територията на Театър „Българска армия" бе логичен и естествен акт. Съчетаният творчески възглед, откроен в избора за всяка една от общо 12-те наградни категории, днес принадлежи на широка театрална и духовна общност - актьори, режисьори, сценографи, композитори, драматурзи, театроведи, на писатели, хуманитаристи и учени културолози, които формират журитата на Академия „Аскеер". Те са следните (по азбучен ред): За категория За цялостен принос към театралното изкуство:Александра Сърчаджиева, Александър Дойнов, Анастасия Ингилизова, Ангел Генов, Антоанета Добрева - Нети, Васил Михайлов, Веселин Анчев, доц

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване