ЦИК съветва да сгъваме бюлетината два пъти

Препоръчително е бюлетината да бъде прегъната два пъти, за да не се види за кого е гласувано. Това заяви пред БНТ говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. ЦИК е взела това решение днес, след като са бил...

Най-честите жалби за изборно нарушение са свързани с бюлетините

От началото на изборния ден, в Централната избирателна комисия (ЦИК) са постъпили 12 жалби и 14 сигнала. Това каза говорителят на Централна избирателна комисия, Камелия Нейкова на първия брифинг на ...

Вестниците пишат...

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса: в. "24 часа"Ще друса и днес, но по слабо„Днес и утре вероятно ще има още трусове, но не може да се очаква равно или по-силно земетресение", каза вчера доц. Емил Ботев от геофизичния институт на БАН.Според него България била „обетована земя" и статистическите шансове за катастрофално земетресение били нищожни.Пернишкото, което доведе до сериозни разрушения преди 2 години, било с 30 пъти по-малка сила, но доста по-близо.Вчерашното силно земетресение разлюля ця-ла България вчера заради трус с магнитуд 6,9 по Рихтер в района на Егейско море до остров Самотраки в 12.25 часа. в. "Труд"Предизборен трус от ЕгеяМощно земетресение от Егейско море разтресе България и прекъсна размишленията на народа за кого да гласува на днешния вот.Докато в съседна Турция хората скачаха от балконите, а 266 души бяха ранени, у нас последиците бяха няколко хипертонични кризи, напукани мазилки и паднали комини.Хасковлийки,които бяха разлюляни най-сериозно, изскочиха на улицата само по бикини и сутиени. в. "Телеграф"Егея ни тресе още две годиниОще две години България ще се люлее от вторични трусове вследствие на мощното земетресение, което ни разтресе вчера откъм Егейско море.Те може да се окажат доста силни с магнитуд 5,5 до 6 по Рихтер, обясни пред „Телеграф" шефът на Сеизмологичния институт към БАН проф. Емил Ботев

Диего се доближава до "Герена"

Може да подпише с Левски в края на месеца


До всяка секция - полицай

До всяка изборна секция ще има по един полицай.

През лятото влачим роклята по земята

Ако вече сте пробвали дълги рокли за лятото, сигурно сте останали доста учудени от факта, че всички модели се влачат по пода. Не се комплексирайте, проблемът не е във височината ви, това е последната новост за този сезон.
 Тоалетите стигат до земята, облечени дори от дами над метър и осемдесет, които обикновено трудно намират достатъчно дълги обле Ако вече сте пробвали дълги рокли за лятото, сигурно сте останали доста учудени от факта, че всички модели се влачат по пода. Не се комплексирайте, проблемът не е във височината ви, това е последната новост за този сезон. Тоалетите стигат до земята, облечени дори от дами над метър и осемдесет, които обикновено трудно намират достатъчно дълги обле

Днес избираме българските евродепутати

 Днес избираме 17 български представители в Европейския парламент. В изборите участват 15 партии, 6 коалиции и 5 независими кандидати.

Изборният ден трябва да започне точно в 07.00 ч., като забавяне с един час може да има в случаите, когато в секционните избирателни комисии няма необходимия кворум. Гласуването приключва в 19.00 ч.

След това започва преброяването на гласовете. До три дни след изборите ЦИК трябва да съобщи разпределението на мандатите по партии/коалиции/независими кандидати, а до пет дни – имената им.

6 533 828 души ще имат възможност да упражнят правото си на глас в разкритите 11 600 секции у нас и още 168 в чужбина. Повече от 12 000 служители ще бъдат ангажирани с охраната на секциите в България.

На тези евроизбори ще гласуваме с променена бюлетина.

По предложение на Четин Казак от ДПС, което бе прието от Народното събрание, номерата на партиите и коалициите, които се намират в дясната част на бюлетината ще бъдат изписани в квадратчета.

В лявата част ще бъдат изписани имената на кандидатите за европейски депутати в отделните листи, като техните номера ще бъдат изписани в кръгчета.

Ако гласоподавателите не са съгласни с начина, по който е подредена кандидатската листа на политическата сила, за която гласуват, имат право да отразят едно предпочитание в квадратчетата, разположени в десния край на бюлетината.

Гласуваме с "Х" и "V", задължително със син химикал.

Евроизборите започнаха още на 22 май, когато гласуваха във Великобритания и Холандия,

в петък пък гласуваха в Ирландия. В Чехия вотът е два дни – в петък и събота. В събота е вотът и в Словакия, Малта и Латвия.

Останалите държави от ЕС, сред които и България, ще определят своите евродепутати в неделя, 25 май. Резултатите от всичките 28 държави ще бъдат обявени вечерта на 25 май, неделя, след 23.00 ч. централно европейско време (24.00 ч. българско).

Гласуването е задължително в Белгия, Люксембург, Кипър и Гърция. Гражданите на Чехия, Ирландия, Малта и Словакия нямат правото да гласуват в чужбина.

Най-много депутати сега има Германия (99, но след тези избори ще са 96), Франция има 74, Италия – 73, Великобритания – 73. От източноевропейците най-много са поляците – 51. Най-малко евродепутати има Кипър – 6.  

В Европейския парламент обаче депутатите не са разделени по национален признак, а по партийна принадлежност.

В сегашния ЕП има 7 големи политически групи:

Европейска народна партия (ЕНП)    - 273 члена (35,69%)    
Прогресивния алианс на социалистите и демократите (ПАСД) - 196 члена (25,62%)
Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) - 83 члена (10,85%)
Зелени/Европейски свободен алианс - 57 члена (7,45%)
Европейски консерватори и реформисти - 57 члена (7,45%)
Европейска обединена левица/Северна обединена левица - 35 члена (4,58%)    
"Европа на свободата и демокрацията" - 31 члена (4,05%)
Независими депутати - 33 члена (4,31%)    

За да съществува, една парламентарна група, трябва да има поне 25 члена от поне 1/4 от държавите членки (т.е. поне 7). Никога досега не се е случвало една партия да има абсолютно мнозинство (и сега няма да се случи). Общо сега депутатите са 765, но в новия ЕП се избират 751.

С всеки следващи вот за ЕП, избирателната активност пада. Последно е била 43%, сега се очаква да е по-ниска.

В кухнята на автомобилите Dacia

Марката разполага със собствени дизайнерско студио, тестови център и завод


Цветанов гласува за връщане на държавността

Той даде своя вот заедно със семейството си


Кърджали се тресе цяла нощ

"Цяла нощ ни люля, продължава и сега. Само между 6 и 6 и половина усетихме 4 труса", споделя Хюсеин Сюлейман, който живее в блок 60 в квартал „Възрожденци". Общо 106 вторични труса са регистрирани за времето от първото голямо разлюляване на Кърджали в 12.25 часа на 24 май до 8.04 часа на 25 май, сочи справката на Националният институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

4% e активността към 8 ч

Към 8 часа тази сутрин - два часа след началото на изборния ден - избирателната активност е около 4%. Изборният ден започна нормално, съобщиха от ЦИК. До момента няма сигнали за сериозни нарушения. От Централната избирателна комисия уточниха, че изборният ден е открит във всичките 11 425 секции. Днес българските граждани за трети път ще изберат депутати в Европейския парламент. Право на глас имат 6 533 828 избиратели. Българските гласоподаватели ще гласуват, за да изберат 17 членове на ЕП. Изборният ден започна в 6 часа и ще приключва в 19 часа.

Издават лични документи във Варна и в изборния ден

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите, съобщиха от Варненската полиция за Moreto.

Радомирец: Чувството и усещането от земетресението беше, както преди 2 години

Радомирец, живеещ в Пловдив споделя в писмо до агенция "Фокус", че чувството от вчерашното земетресение е било като преди 2 години, когато земята под пернишко се разтресе с 5.8 по скалата на Рихтер.

"Аз съм от град Радомир (до Перник), но от доста години работя и живея в Пловдив. Преди 2 години, случайно, със семейството си бяхме в Радомир по време на земетресението тогава. По официални данни- уж е било 5,8, но в действителност беше над 6, но... това е...

Продължава

Покана за брифинг

Днес /25 май/, 16.00 часа в сградата на МВР

7,62% е била избирателната активност към 10 часа*

Основните нарушения са свързани с бюлетините и агитация близо до секциите


Близо 7% е била избирателната активност към 10 часа

Основните нарушения са свързани с бюлетините и агитация близо до секциите


Гласувах за нова политика и възраждането на икономиката

Високата активност ще спре купения вот, уверен е Първанов


Владимир Путин сменя маршрута на Южен поток

Президентът на Русия Владимир Путин допусна възможността за промяна на маршрута на „Южен поток”, ако ЕС продължи да „слага прът в колелото” на проектa.

Това заяви руският държавен глава в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург, съобщи РБК.

„Ако продължим и в бъдеще да имаме проблеми по „Южен поток”, а Брюксел постоянно слага пръти в колелото по този проект, тогава ще разгледаме други варианти чрез страни, които не са част от ЕС”, каза президентът на...

Продължава

Ягодов пай


Пайовете са едни от най-лесните и бързи за приготвяне десерти, които балансират върху идеалното съвършенство между сочна плодова плънка и хрупкава маслена коричка. Ако не сте опитвали да направите пай до момента, а само сте чували страшни неща за трудностите при приготвянето на блата, точно тази неделя би била идеална да се захванете с новото предизвикателство заедно с децата.

А какво по-вкусно нещо в разгара на пролетта от един ягодов пай? Не са нужни много съставки или специален...

Вижте с какво секси селфи Цветана Пиронкова взриви публиката

Най-добрата ни тенисистка при дамите в момента - Цветена Пиронкова, подлуди "Фейсбук" и "Туитър". Пловдивчанката публикува своя снимка, с която предизвика емоциите на мъжете.

Номер 42 в ранглистата на WTA носи очила с черна рамка и прозрачно стъкло. Облечена е с ризка без ръкави, разкопчана небрежно отгоре надолу. Много бързо фотосът събра сериозен брой "лайкове" и коментари, които продължават да се трупат.

Както е известно, Пиронкова пропусна турнира в Страсбург, за да може да...

Продължава

България предпоследна по усвояване на евросредства, заяви финансист

Младите у нас са разочаровани от липсата на комуникация с политиците, подчерта студентка


Паникьосали се пациенти напуснали пернишката болница след вчерашните земетресения

От една от болниците в Перник, пациентите, които са в състояние, са напуснали сградата панически. Очевидци съобщават за novinite.bg, че персоналът е успял да овладее положението и да създаде спокойствие у пациентите, за да не се стигне до крайности.

Много хора са напуснали незабавно блоковете и къщите си, опасявайки се от силни последващи трусове.  Към момента обстановката в града и в болницата е нормализирана. Пациентите са се върнали в лечебното заведение. Все...

Продължава

Още трусове в Егейско море

Продължават вторичните трусове след силното земетресение в Егейско море, разтърсило Гърция, Турция и България вчера. Около 20 вторични труса са регистрирани в региона след полунощ, като най-силният от тях е с магнитуд 4,5 по Рихтер по данни на Европейския сеизмологичен център. Той е регистриран в 3.07 часа тази нощ на 33 км от курортното селище Сарти на полуостров Ситония, на 230 км северно от Атина и на 139 км югоизточно от Солун. В резултат на вчерашния трус в Турция са хоспитализирани около 270 души, повечето от които с леки наранявания. Британска туристка е ранена, след като покривът на летището на остров Лемнос частично се е срутил в резултат на земетресението.

Панелните блокове са невероятно здрави! Издържат до 9 по Рихтер! Няма паднала панелка от земетресение

Хората които живеят в панелни блокове могат да се чувстват защитени. Не съм чул досега за паднала панелка при земетресение. Това заяви сеизмологът Георги Вълчев .

По повод информацията са повредени сгради и нарастваща паника в населението, Вълчев успокои, че мнозинството хора са по-защитени отколкото предполагат. Спецът работи като сеизмолог от 32 години и е видял стотици земетръса.

„Панелните блокове са невероятно здрави. Строени са за 8 по Рихтер, а след Стражица /1986 г/ са...

Продължава

Шопската салата на балотаж с литовската супа от цвекло

Българската шопска салата и литовската студена супа от цвекло са на балотаж за най-харесвано ястие в Европа. Днес изтича срокът за гласуване в състезанието на страницата на Европейския парламент във „Фейсбук”. Оттам организираха специално събитие - „Вкусът на Европа”, в което призовават в изборната нощ хората да се събират на партита и заедно да проследят какви са резултатите.

Синът на режисьор на "Игрите на глада" застреля седем души (видео)

Потвърдена е самоличността на нападателя, убил седем души преди да се самоубие късно вечерта в петък близо до кампуса на Калифорнийския университет в Санта Барбара, предаде шерифската служба, цитирана от АП. Той се оказа 22-годишният Елиът Роджър, син на холивудският режисьор Питър Роджер, който пък е известен като асистент режисьор на касовия

103-годишна жена от трънското село Филиповци е най - възрастният гласоподавател в пернишко

Нормално е започнал изборният ден в Пернишко, съобщиха от Районната избирателна комисия. Правото си на вот днес могат да упражнят 117 674 жители на региона. Най-много са гласоподавателите в община Перник - 86 463, най-малко са в община Ковачевци - 1389.

За първи път в Пернишка област днес ще гласуват 1083 избиратели. Рожден ден пък ще празнуват 364 души. Шестима столетници от региона ще отидат днес до урните. Най-възрастният гласоподавател е Цветанка Гьорева на 103...

Продължава

Продължават вторичните трусове и тази нощ

Продължават вторичните трусове след силното земетресение в Егейско море, разтърсило Гърция, Турция и България вчера. Около 20 вторични труса са регистрирани в региона след полунощ, като най-силният от тях е с магнитуд 4.5 по Рихтер, сочат данни на Европейския сеизмологичен център.

Най-силното разлюляване е регистрирано в 03.07 часа тази нощ на 33 км от курортното селище Сарти на полуостров Ситония, на 230 км северно от Атина и на 139 км югоизточно от Солун.

По-рано стана...

Продължава

Синът на режисьор на "Игрите на глада" разстреля седмина в Калифорния (видео)

Потвърдена е самоличността на нападателя, убил седем души преди да се самоубие късно вечерта в петък близо до кампуса на Калифорнийския университет в Санта Барбара, предаде шерифската служба, цитирана от АП. Той се оказа 22-годишният Елиът Роджър, син на холивудският режисьор Питър Роджер, който пък е известен като асистент режисьор на касовия

Продължават вторичните трусове след земетресението в Егейско море

Продължават вторичните трусове след силното земетресение в Егейско море, разтърсило Гърция, Турция и България вчера. Около 20 вторични труса са регистрирани в региона след полунощ, като най-силният от тях е с магнитуд 4.5 по Рихтер, сочат данни на Европейския сеизмологичен център.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Продължават вторичните трусове след силното земетресение в Егейско море, разтърсило Гърция, Турция и България вчера. Около 20 вторични труса са регистрирани в региона след полунощ, като най-силният от тях е с магнитуд 4.5 по Рихтер, сочат данни на Европейския сеизмологичен център. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Продължават вторичните трусове след вчерашното земетресение

Продължават вторичните трусове след силното земетресение в Егейско море, разтърсило Гърция, Турция и България вчера. Около 20 вторични труса са регистрирани в региона след полунощ, като най-силният от тях е с магнитуд 4.5 по Рихтер, сочат данни на Европейския сеизмологичен център.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Продължават вторичните трусове след силното земетресение в Егейско море, разтърсило Гърция, Турция и България вчера. Около 20 вторични труса са регистрирани в региона след полунощ, като най-силният от тях е с магнитуд 4.5 по Рихтер, сочат данни на Европейския сеизмологичен център. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Полицай загина при удар с такси в София

Полицай е загинал при катастрофа на при катастрофа на кръстовището на бул. „Сливница” и бул. „Константин Величков” в София.

"Готви се манипулация на вота в края на изборния ден"

Нуждаем се от политици без високопарни обещания, заяви Бареков


Готви се манипулация на вота в края на изборния ден

Нуждаем се от политици без високопарни обещания, заяви Бареков


Първи резултати: 23.9 градуса в Станишевград, 21.1 - в Борисовград

Неделното измерване на температурите в най-важните родни градове вече започна.

По информация, събрана от термометрите на БЛИЦ между 6 и 8 часа тази сутрин показва, че най-топло е в Станишевград - 23.9 градуса. Веднага след това очаквано се нарежда Борисовград с 21.1 градуса. Челната тройка традиционно попълва Догановград, където е 15.1 градуса.

В следващата група се нареждат пет населени места с международни амбиции. В Първановград температурата е 6.9 градуса, в Барековград -...

Продължава

Китайски изтребител минал на 30 м. от японски самолет

Япония обвини Китай в "опасни маневри" над спорни територии в Източно Китайско море, след като китайски изтребител Су-27 минал на около 30 м. от японски разузнавателен самолет ОП-3 Си, предаде АФП.

17 избирателни секции без ток в Оряхово

Всички изборни секции са открити, заяви пред bTV говорителят на ЦИК Александър Андреев. В комисията са постъпили и първите сигнали за нарушения.
В Оряхово има 17 секции, които са без ток заради авария в захранването. Това няма да попречи на провеждането на изборите, увериха от ЦИК. Екипи на ЧЕЗ работят за отстраняване на аварията, Всички изборни секции са открити, заяви пред bTV говорителят на ЦИК Александър Андреев. В комисията са постъпили и първите сигнали за нарушения. В Оряхово има 17 секции, които са без ток заради авария в захранването. Това няма да попречи на провеждането на изборите, увериха от ЦИК. Екипи на ЧЕЗ работят за отстраняване на аварията,

Промени в трафика заради вота

Във връзка с изборния ден се въвежда временна промяна в организацията на движение в столицата.

17 избирателни секции без ток в Оряхово

Всички изборни секции са открити, заяви пред bTV говорителят на ЦИК Александър Андреев. В комисията са постъпили и първите сигнали за нарушения.
В Оряхово има 17 секции, които са без ток заради авария в захранването. Това няма да попречи на провеждането на изборите, увериха от ЦИК. Екипи на ЧЕЗ работят за отстраняване на аварията, Всички изборни секции са открити, заяви пред bTV говорителят на ЦИК Александър Андреев. В комисията са постъпили и първите сигнали за нарушения. В Оряхово има 17 секции, които са без ток заради авария в захранването. Това няма да попречи на провеждането на изборите, увериха от ЦИК. Екипи на ЧЕЗ работят за отстраняване на аварията,

Полицай загина при тежка катастрофа в столицата

Полицай загина, а други двама са ранени след тежка катастрофа в София, съобщи БНР. Полицейският автомобил е бил ударен от такси. Инцидентът е станал около 4 часа тази сутрин на кръстовището на бул. Сливница и бул. Константин Величков.   Полицейският автомобил е излизал на булевард Константин Величков, Полицай загина, а други двама са ранени след тежка катастрофа в София, съобщи БНР. Полицейският автомобил е бил ударен от такси. Инцидентът е станал около 4 часа тази сутрин на кръстовището на бул. Сливница и бул. Константин Величков. Полицейският автомобил е излизал на булевард Константин Величков,

Във Варна е осигурен транспорт за хора с увреждания в изборния ден

Кметът на Варна Иван Портних е издал заповед за осигуряване на специализиран транспорт за превоз на хора с физически и зрителни увреждания до определени изборни секции в деня на вота – 25-ти май. Четирите автомобилите са на Домашен социален патронаж и „Градски транспорт“, съобщиха от общината за Moreto.

Папа Франциск ще бъде посрещнат от оредяло паство в Светите земи


При посещението си в Израел папа Франциск ще говори пред постоянно намаляваща група християни, съобщи "Ройтерс". След напускането на християните храмовете в Светите земи най-вероятно ще се превърнат в мюсюлмански светилища.

Все повече и повече християни посещават Витлеем и околностите, но повечето палестински християни се надяват да напуснат Светите земи.

През последните десетилетия християнските общности в Близкия изток намаляват, а арабските революции и възхода на...

Музиканти, диригенти и музикални педагози от Двореца на културата получиха награди

Уважавани творци, оставили трайна диря в културния живот на Перник бяха отличени от Община Перник по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, съобщиха за ZaPernik.com. На тържествена церемония кметът Росица Янакиева връчи плакети на диригентите на КО "Орфей" Райчо Христов и на духовия оркестър Трифон Трифонов, на ръководителя на народния оркестър "Граовска младост" Венцислав Андонов и на директора на Обединената школа по...

Продължава

Полицай загина при катастрофа с такси в столицата

Полицай загина, а други двама са ранени след тежка катастрофа в София, съобщи БНР. Полицейският автомобил е бил ударен от такси. Инцидентът е станал около 4 часа тази сутрин на кръстовището на бул. Сливница и бул. Константин Величков.
Полицейският автомобил е излизал на булевард Константин Величков, Полицай загина, а други двама са ранени след тежка катастрофа в София, съобщи БНР. Полицейският автомобил е бил ударен от такси. Инцидентът е станал около 4 часа тази сутрин на кръстовището на бул. Сливница и бул. Константин Величков. Полицейският автомобил е излизал на булевард Константин Величков,

Избирателната активност към 10 ч. е 7,62%

Най-висока е в Бургас, най-ниска - в Пловдив

Избирателната активност към 10 ч. е 6,78%

Най-висока е в Бургас, най-ниска - в Пловдив


Полицай загина в катастрофа, двама негови колеги са ранени

Тежка катастрофа тази нощ отне живота на един полицай. Фаталният инцидент е станал на кръстовището на бул. „Сливница” и ул. „Габрово” в София, съобщава БЛИЦ.

6,88% избирателна активност към 11:00 часа, казва ЦИК*

6,88% е избирателната активност към 11:00 часа. 5,51% е била тя в страната към 10:00 ч., съобщиха от ЦИК. По данни на "Галъп" избирателната активност е малко над 8% към 10 часа, информира Б...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване