Трио крадци изкопаха телефонните кабели от трасето Брезник - Слаковци с багер

Брезнишки криминалисти задържаха трима за кражба на телефонни кабели, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.

Белезниците щракнали около ръцете на двама брезничани и един перничанин в момент, когато групата срязала и натоварила плячката си на камион, който потегля към пункт за вторични суровини. Телефонните кабели са били действащи и са захранвали трасето град Брезник – село Слаковци. Иззет е багер, с който кабела бил изкопан и режещи...

Продължава

Роботи се преобразуват в най-различни мебели (видео)


Немалко хора обичат по-често да разместват мебелите в дома си и да променят интериорния дизайн. Разбира се, това е свързано и с доста разходи, особено когато става дума за купуване на нови мебели.

Учени от техническия университет Ecole Polytechnique Federerale de Lausanne (EPFL) в Швейцария работят по създаването на роботи, които могат да се преобразуват в най-различни мебели, съобщава онлайн изданието Mashable. Роботите, които специалистите наричат Roombots, са разделени на модули,...

За 9 години ЧЕЗ подмени 1/3 от мрежата в Западна България

/КРОСС/ От стъпването си на българския пазар преди 9 години „ЧЕЗ Разпределение България" АД е инвестирало в 20 331 съоръжения и е подменила една трета, или близо 20 000 км от електроразпределителната мрежа на Западна България. Компанията изгради 1 827 нови трафопоста, обнови и ремонтира 14 000 трафопоста и подмени 4 504 трансформатора. Само през 2013 г. компанията подмени трансформатори на стойност 6,3 млн. лв., изгради и реконструира трафопостове за 2,5 млн. лв. Дружеството изгради нови кабелни линии между подстанциите „Средец" и „Хиподрума", чиято стойност възлезе общо на близо 8 млн. лв. В резултат на направените инвестиции успяхме значително да подобрим показателите за качество на доставяната електроенергия. Индексът за средната продължителност на непланираните прекъсвания бе понижен с 30% през периода 2009-2013 г., а средният брой на непланираните прекъсвания на клиент намаля с 55%.„Тези показатели са постигнати благодарение на интензивни инвестиции в една стара и в голямата си част неподдържана преди това мрежа. Разбира се, има още какво да се желае. Подобряването на качеството на електрозахранването е наше лицензионно задължение и основен инвестиционен приоритет", каза Стефан Апостолов, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България

Близо 22 хиляди българи са гласували в чужбина към 20.00 часа

Общо 21 810 българските граждани са упражнили своя вот зад граница към 20.00 часа българско време в изборите за членове на Европейски парламент, съобщиха от Министерството на външните работи.   Най-много са гласувалите в Испания – 4 537 души. На второ място (1 911 души) са българските граждани, които са отишли до урните до този момент във Великобритания. 1 571 души) са българите, гласували в Германия, а в Австрия те са 1 259. Гласувалите във Франция са 1 498, а в Белгия – 2 190.   Общият брой на гласувалите в Гърция българи е 1 538, като в 849 от тях са гласувалите в  Атина. В Кипър гласувалите са 1299. В Италия нашите сънародници упражнили правото си на глас са 622. В Нидерландия българските гласоподаватели са 1 307.   В Македония 1 140 българи са гласували на изборите за Европейски парламент. От тях 460 са гласувалите в Битоля, а 680 в Скопие. Общият брой на гласувалите в Турция е 45 души, а в Румъния той е 58.   Изборният ден все още не е приключил във всички държави. Българите могат да упражнят правото си на вот в 168 избирателни секции в 35 държави.

Българите в чужбина вече гласуват

Българските граждани в чужбина вече гласуват за членове на ЕП, съобщи пресцентърът на Външно министерство.   Изборите зад граница започнаха с отварянето на първата избирателна секция в Токио, Япония. Към 05.00 часа българско време отвориха и секциите в Русия, Афганистан и ОAE. Поради часовата разлика избирателният процес в чужбина ще започне в неделя и ще завърши на 26 май в 02.00 ч. сутринта със затварянето на избирателната секция в Ню Йорк, САЩ.   Към 10.00 ч. българско време във Франкфурт са гласували 100 души.   Към същия час гласувалите в Япония са 23. Към 10.00 ч. общият брой на гласувалите зад граница българи е 148.   Навсякъде изборният ден протича съгласно изискванията на закона.   Българите зад граница ще могат да упражнят правото си на вот в 168 избирателни секции в 35 държави.

Проверяват сградите в Лимнос за разрушения

Разрушени са 1 1необитаеми къщи, пострадали са други 13 имоти, между които и две църкви, има леки щети в Музея на острова

прочети повече

Папата посрещнат с протести във Витлеем

Папа Франциск пристигна в град Витлеем. Това е първата спирка от двудневната му обиколка в Палестинските територии, предаде АФП. Папата пристигна с йордански военен хеликоптер в града, почитан като родно място на Христос, а по-късно през деня ще отслужи литургия.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Папа Франциск пристигна в град Витлеем. Това е първата спирка от двудневната му обиколка в Палестинските територии, предаде АФП. Папата пристигна с йордански военен хеликоптер в града, почитан като родно място на Христос, а по-късно през деня ще отслужи литургия. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Първанов: Гласувах за възраждане на българската икономика и държавност

Гласувах за нова, модерна политика, за възраждането на българската икономика и държавност. Това заяви Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 година пред журналисти, след ...

В 45 секции в Пазарджишко се провежда машинно гласуване

Пазарджик /КРОСС/ В 45 секции в Пазарджишко се провежда машинно гласуване. Членове на СИК-овете ще следят за правилното провеждане на машинния вот. Те ще обясняват на желаещите да гласуват как да боравят с машината. В експерименталното гласуване може да се включи всеки избирател, който има адрес в териториалния обхват на определените секции. Избирателят гласува с магнитна карта, като устройството показва бюлетина, идентична с хартиената. Гласът му се записва и съхранява в електронна избирателна кутия, която не позволява разкриването на самоличността и начина му на гласуване. Отпечатва се контролна разписка с отразения вот, която се пуска в специална кутия за машинно гласуване.Само в община Пазарджик имащите право на глас са 70 373, съобщиха от РИК. В общината са образувани 146 избирателни секции - 92 в Пазарджик и 54 в кметствата.

Белезниците щракнаха на 17-годишен превозвал трева с мотоциклет без регистрационни номера

Криминално проявен е задържан за притежаване на наркотични вещества, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.

Вчера, около 14:30 часа служители на Второ РУ „Полиция” – Перник проверили мотоциклет „Априлия” на улица „Йордан Лютибродски” в областния град. Моторът, управляван от 17-годишен перничанин бил без регистрационни табели. Полицаите проверили багажника му и в него били намерени и иззети 5 топчета, съдържащи...

Продължава

Полицай е загинал при катастрофа в София


Тежка катастрофа между полицейски автомобил е такси е станала около 4 часа през нощта в София. Полицай е загинал, а други двама негови колеги са ранени и настанени в болница, без опасност за живота, информира БНР.

Инцидентът е станал на кръстовището на бул. "Сливница" и бул. "Константин Величков". Полицейският автомобил е излизал на булевард "Константин Величков", когато е бил засечен от таксиметровия автомобил и е бил ударен.

Намясто е загинал един от тримата полицаи, служители на Трето районно управление, които са били в колата. Другите двама са ранени и са откарани във Военномедицинска академия. 

Не е ясна точната причина за инцидента, но ще бъде разследвана. Продължава огледът на мястото на инцидента. 

Работи се по 64 преписки за нарушение на Изборния кодекс

Прокуратурата проверява сигнал за купуване на гласове в Плевенско


Кунева избра да гласува мажоритарно

София /КРОСС/ За първи път имаме възможност да гласуваме мажоритарно. Това каза лидерът на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева минути след като самата тя упражни правото си на глас в столичния квартал „Лозенец" и призна, че е задраскала и кръгчетата в дясно на изборната бюлетина, където се отбелязва преференция. По думите й всеки желаещ да представя страната ни в следващи ЕП трябва да има личен договор с хората, които са го подкрепили с гласа си.Кунева призова и абитуриентите да забравят за момент веселбата и също да използват правото си да гласуват.„Високо и нагоре. Много спокойствие и по-висок индекс на щастие за българите", си пожела в изборния ден още Кунева.

Около 135 са регистрираните вторични трусове

Около 135 са регистрираните вторични трусове до момента след вчерашното силно земетресение в Егейско море. Около 20 от тях са били с магнитуд около 4 степен или малко над 4 степен, останалите са от 2.8 до над 3 степен.   В България обаче тези трусове не са усетени, съобщи за "Фокус” Ирена Александрова, оперативен дежурен в Националния институт по геофизика, геодезия и география.   Земетресенията са затихващи, с по-ниски магнитуди.   "Възможно е да се случи и земетресение с по-висок магнитуд и да бъде усетено в югоизточните части на България, но не се очаква да бъде магнитуд от порядъка на основния трус вчера”, каза още Ирена Александрова.

Вчерашните абитуриентски балове са преминали без инциденти и нарушения

Вчерашните абитуриентски балове преминаха без инциденти и нарушения на обществения ред, съобщиха от ОДМВР - Перник за ZaPernik.com.

Зрелостниците бяха ескортирани от полиция до влизането им в ресторантите. Служителите на реда се грижеха за сигурността и безопасността им до приключване на мероприятията.

Вижте: Първите...

Продължава

Протести посрещнаха папата в Светите земи

Папа Франциск пристигна в град Витлеем. Това е първата спирка от двудневната му обиколка в Палестинските територии, предаде АФП. Папата пристигна с йордански военен хеликоптер в града, почитан като родно място на Христос, а по-късно през деня ще отслужи литургия.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Папа Франциск пристигна в град Витлеем. Това е първата спирка от двудневната му обиколка в Палестинските територии, предаде АФП. Папата пристигна с йордански военен хеликоптер в града, почитан като родно място на Христос, а по-късно през деня ще отслужи литургия. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Масовият убиец от САЩ е син на режисьор на "Игрите на глада"

Елиът Роджър - масовият убиец от Санта Барбара, САЩ, който вчера уби 7 души в университетското градче Исла Виска, е син Питър Роджър,асистент режисьор на касовия филм „Игрите на глада", пише "Дейли mейл". Семейството му алармирало полицията седмица преди трагичния инцидент, тъй като Елиът гледал прекалено много клипове за убийства и ги публикувал в социалните мрежи.Близките се опасявали, че той е способен да извърши престъпление. Роджър-младши е притежавал три законно закупени пистолета и 410 куршума за тях. Властите са открили видеоклипове в Youtube, на които млад мъж, за който се смята, че е Роджър, обявява намерението си да "избие всички руси ку*ки". Той бил гневен заради факта, че жените не са привлечени от него, няма приятелка и все още е девствен на 22. Адвокат на семейство Роджър съобщи, че родителите били притеснени, че Елиът гледал видеоклипове за самоубийства и убийства, и затова се обърнали към полицията. Властите разговаряли с него и го сметнали за "изключително учтив и мил" човек, като отчели, че освен това няма досие, свързано с огнестрелните оръжия. На 24 май Елиът Роджър уби 7 души при при стрелба в университетското градче Исла Виска в близост до Университета на Калифорния. След като е умъртвил жертвите си, стрелецът се прострелял в главата. Стрелбата започнала точно преди 21:30 часа. Стрелецът гърмял от автомобила си - черно BMW.

Първанов гласува убеден, че ще спечели евроизборите

Президентът призова всички българи да излязат и да гласуват

Към 10 часа: 6,77% избирателната активност в община Стара Загора

Стара Загора /КРОСС/ Към 10.00 ч. избирателната активност в Община Стара Загора е 6,77%. Гласували са 9 241 от имащите право на глас 146 308 избиратели.На изборите за членове на Европейския парламент от Република България днес се гласува в 206 избирателни секции в общината.От тях 202 са основни избирателни секции, а 4 специални- в МБАЛ (№ 203), в диспансера (№ 204), в Местата за лишаване от свобода - затвора (№ 205) и № 206 в следствения арест.За първи път на тези избори ще упражнят правото си на глас 1634 избиратели (847 мъже и 787 жени).Днес в община Стара Загора 9 избиратели (5 мъже и 4 жени) навършват пълнолетие.Най-възрастния избирател в общината е на 102 години.

Син на холивудски режисьор застреля шестима в Калифорния

22-годишният Елиът Роджър уби шестима души преди да се самоубие късно вечерта в петък близо до кампуса на Калифорнийския университет в Санта Барбара, съобщиха световните агенции.   Шериф Бил Браун потвърди самоличността на нападателя. Властите съобщават, че Роджър е притежавал три законно закупени пистолета и 410 куршума за тях. Баща му Питър Роджър е помощник режисьор на "Игрите на глада".   Властите са открили видеоклипове в Ютюб, на които млад мъж, за който се смята че е Роджър, обявява намерението си да стреля по жени. С това той искал да отмъсти за факта, че жените не са привлечени от него, няма приятелка и все още е девствен на 22 години.   Видеоклипът "очевидно е работа на откачен", заяви Браун.Алън Шифман, адвокат на семейство Роджър, съобщи че семейството се е обърнало към полицията преди няколко седмици.   Родителите били притеснени, че Елиът гледал видеоклипове за самоубийства и убийства. Полицията разговаряла с него и го сметнала за "изключително учтив, мил и прекрасен човек", който нямал досие, свързано с огнестрелните оръжия. Той обаче нямал много приятели, не умеел да създава приятелства и никога не е имал приятелка.   Шифман изказа съболезнованията на семейството на Роджър на роднините на жертвите. Семейството твърдо подкрепя спорната инициатива за контрол над оръжията в САЩ.

По един полицай пред всяка секция

София /КРОСС/ До всяка секция ще има по един полицай. За сигурността на изборите и всичките 11 700 секции ще отговарят близо 12 500 полицаи. Те ескортират бюлетините, ще проверяват секциите и разбира се ще следят за спазването на реда.6 533 828 българи имат право на глас днес - това е точната цифра, съобщена от служба ГРАО.

Сигнали за нарушения в почти всички големи градове

В Оряхово 17 избирателни секции са без ток заради голяма авария в трафопост за високо напрежение

Сигнали за нарушения в почти всички големи градове

В Оряхово 17 избирателни секции са без ток заради голяма авария в трафопост за високо напрежение

Сигнали за нарушения в почти всички големи градове

В Оряхово 17 избирателни секции са без ток заради голяма авария в трафопост за високо напрежение

Сигнали за нарушения във Видин, Варна, Ямбол

В Оряхово 17 избирателни секции са без ток заради голяма авария в трафопост за високо напрежение

Сигнали за нарушения във Варна, Ямбол и Оряхово

В Оряхово 17 избирателни секции са без ток заради голяма авария в трафопост за високо напрежение

Американски сенатор призова за САЩ и НАТО да помогнат на Украйна с оръжие

/КРОСС/ Американският сенатор от Охайо Робърт Портмън заяви, че страната му е длъжна да помогне на въоръжените сили на Украйна с леко въоръжение, за да могат да се защитят интересите на страната. "Ние сме обсъждали тези въпроси в нашите срещи с министър-председателя и и.д. министър на външните работи на Украйна. Мисля, че САЩ може да помогне в подготовката на украинските военнослужещи, както и с малко леки оръжия, предвид готовността на украинската армия. Това може да бъде противотанково и противовъздушно оръжие", каза Портмън в Киев. Той изрази увереност, че САЩ и НАТО трябва да бъдат по-активни в подкрепата си за Украйна. „Разбира се, американски военни няма да воюват на украинска територия, но е възможно да се предостави помощ на украински войници, за да могат да запазят мира ", подчерта той.

Проверяваме на сайта на Община Варна заличените в списъците за вота

На сайта на Община Варна са публикувани Списъците на заличените лица от избирателните списъци в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, съгласно чл.39, ал.1 от ИК, предоставени от ГД „ГРАО“, съобщават от общината за Moreto.

В пернишката полиция издават удостоверения за гласуване на граждани без лични карти

Изборният ден в Пернишка област започна спокойно. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите, съобщиха за ZaPernik.com от ОДМВР - Перник.

Служителите на звено „Български документи за самоличност” в ОДМВР – Перник издават и в днешния ден удостоверения на граждани с изгубени, откраднати или повредени лични карти, за да могат...

Продължава

Нарушенията започнаха

Член на Секционна избирателна комисия в кв. "Овча купел" в София е отгърнал бюлетината на избирател и по този начин е нарушил тайната на вота му. Това е един от постъпилите сигнали в Централната избирателна комисия до 9 ч, съобщи говорителят Камелия Нейкова.

Приключи плановият ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Реакторът беше изведен от системата на 20 април, за да му бъде направена профилактика и да бъде зареден със свежо гориво


ЦИК напомня: Прегъвайте бюлетината 2 пъти

Препоръчително е бюлетината да бъде прегъната два пъти, за да не се види за кого е гласувано. Това заяви пред БНТ говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.
ЦИК е взела това решение днес, след като са били подадени сигнали, че при едно прегъване на бюлетината, се вижда избирателят за кого е дал своя глас. Има и други сигнали за нарушения на изборния Препоръчително е бюлетината да бъде прегъната два пъти, за да не се види за кого е гласувано. Това заяви пред БНТ говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. ЦИК е взела това решение днес, след като са били подадени сигнали, че при едно прегъване на бюлетината, се вижда избирателят за кого е дал своя глас. Има и други сигнали за нарушения на изборния

Над 20 труса след ужаса вчера! Кърджали и Хасково - най-пострадали!

Още 20 афтершока тресоха южните Балкани снощи. Най-силният от вторичните трусове миналата нощ е бил с магнитуд 4.5 по Рихтер, сочат данни на Европейския сеизмологичен център.

Хънтингтън-Уайтли се снима топлес за сп. V

Красавицата работи за кадрите със стилиста на Риана


Карло Анчелоти: Не се предадохме до края и заслужено спечелихме


Преминахме през много трудности и страдание, но в крайна сметка спечелихме и го заслужавахме, заяви Карло Анчелоти след като изведе "Реал" (Мадрид) до мечтаната и дългоочаквана десета купа в Шампионската лига. 

Белите бяха на 120 секунди от загубата срещу "Атлетико", но стигнаха до изравнителен гол в третата минута на добавеното време, след което довършиха изморения си съперник с три гола в продълженията.

"Изключително съм щастлив, защото успяхме да изведем "Реал" до...

Кметът на квартал "Изток" Ивайло Иванов гласува в училище "Елин Пелин"

Кметът на квартал "Изток" Ивайло Иванов гласува в 17-та секция в 11-то ОУ "Елин Пелин" в град Перник.

"Гласувах за европейското бъдеще на моите деца. За това българските евродепутати да защитават интересите на България.", каза Ивайло Иванов веднага след като пусна бюлетината си.

Обиколка на ZaPernik.com установи, че избирателната активност в града ни се движи добре. В секция има по около 30 - 40 гласували средно.

Съдът потвърди глобата, наложена от КЗК на търговска верига

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за нелоялна търговска практика при провеждане на промоция от страна на фирма "Максима България" ЕООД, собственик на търговската верига "Т-Маркет", съобщиха от КЗП.   Комисията наложи на фирмата глоба от 15 хил. лв., която бе потвърдена окончателно от съда.   Търговецът не е информирал клиентите си, че не се ангажира да поддържа наличности на предлаганите промоционални домакински съдове за готвене през целия период на промоцията, който трае близо 4 месеца. Тази информация е съществена и липсата й е в ущърб на икономическите интереси на потребителите.   Според условията на промоцията, клиентите на веригата следва да събират точки, които се предоставят при пазаруване над определена сума, и да ги залепват в т. нар. "бонус паспорт". Срещу даден брой точки получават възможността да закупят определен модел или вид домакински съд на преференциална цена. Така потребителите биват стимулирани да правят покупки, за да трупат точки, без да е сигурно, че ще могат да закупят избраната от тях стока от промоцията, тъй като не са предупредени, че количествата са ограничени.   Производството е образувано по подадена в КЗП жалба на потребител, който е събрал необходимото количество точки, но не е могъл да се възползва от промоцията, именно защото са липсвали желаните от него съдове. В хода на последвалата проверка е установено, че последният продукт в промоция е продаден един месец преди изтичането на срока й, посочват от КЗП.   ВАС е потвърдил решението на КЗП, че практиката на "Максима България" ЕООД - "Т-Маркет" е заблуждаваща. Търговецът няма право да я прилага в бъдеще и съгласно разпоредбите на Закона за защита на потребителите ще бъде глобен със сума до 15 000 лв.

ЦИК: Прегъвайте бюлетината 2 пъти след гласуване

Препоръчително е бюлетината да бъде прегъната два пъти, за да не се види за кого е гласувано. Това заяви пред БНТ говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.
ЦИК е взела това решение днес, след като са били подадени сигнали, че при едно прегъване на бюлетината, се вижда избирателят за кого е дал своя глас. Има и други сигнали за нарушения на изборния Препоръчително е бюлетината да бъде прегъната два пъти, за да не се види за кого е гласувано. Това заяви пред БНТ говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. ЦИК е взела това решение днес, след като са били подадени сигнали, че при едно прегъване на бюлетината, се вижда избирателят за кого е дал своя глас. Има и други сигнали за нарушения на изборния

Следпразнични размисли: Защо ни е страх да кажем българска азбука


 
7 февруари 2014, Русия, Сочи. Хората по цял свят са затаили дъх пред телевизионните екрани, за да следят откриването на Зимните олимпийски игри на Владимир Путин. На фона на въздушно-панорамни кадри от блещукащото олимпийското селище, двамата коментатори на Канал 1 на Руската телевизия разказват за "мълниеносното" му построяване с лъхащ на Съветски съюз патос. След около петнайсет минути започва самото откриване на Олимпийските игри, които скоро ще бъдат окървавени от смазването на...

Медии: В Донецк не е отворена нито една избирателна секция

/КРОСС/ Към 8 часа местно време избирателните секции в Донецк и Горловка не са отворени, съобщава "Новини на Донбас ".Нито една от петте районни избирателни комисии в Донецк не е започнала работата, съобщава ЛІГАБізнесІнформ, позовавайки се на ICTV. Според канала , комисиите все още не са получили бюлетини . Междувременно, министърът на вътрешните работи Арсен Аваков написа на профила си във Фейсбук, че избирателните секции в Донецка и Луганска области са отворени.

Нов трус край Карлуково

Земетресение с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Геофизичния институт на БАН.
Земният трус е усетен в 9,11 ч. тази сутрин с епицентър близо до Карлуково, югозападно от Луковит и североизточно от Роман, с дълбочина 2 км. Няма данни за пострадали и материални щети. Земетресение с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Геофизичния институт на БАН. Земният трус е усетен в 9,11 ч. тази сутрин с епицентър близо до Карлуково, югозападно от Луковит и североизточно от Роман, с дълбочина 2 км. Няма данни за пострадали и материални щети.

Порошенко спечели президентските избори в Украйна

Прозападният милиардер Петро Порошенко е победител на първия тур от президентските избори в Украйна с 55,9 на сто от гласовете. Това сочат първите резултати от екзит пол проучванията, цитирани от осведомителните агенции.   Той изпреварва значително Юлия Тимошенко, вдъхновителката на Оранжевата революция и бивш премиер на страната, която на днешния вот получи подкрепата на 12,9 на сто от гласувалите, сочи проучване, направено съвместно от три украински института, чиито резултати бяха публикувани непосредствено след затварянето на избирателните бюра.   Ако резултатът на Порошенко от над 50 на сто официално бъде потвърден, то той ще бъде избран още на първия тур.   Украинците гласуваха в неделя в условията на напрежение и продължаващи от дни сблъсъци между правителствените сили и проруските сепаратисти в източната част на страната.   Сепаратистите обявиха, че не признават изборите, завзеха повечето секции и попречиха на тяхното провеждане. В Донецка област бяха отворени изборни секции в 7 от 22-та окръга, а общият брой на работещите изборни секции бе 453. В Луганска област гласуване имаше само в два от 12-те окръга, работеха 284 секции. Според ЦИК неотворените секции в източните райони на страната са били над 3000. В градовете Донецк, Луганск, Славянск и Краматорск избори въобще не се проведоха. Нямаше вот и в анексирания от Русия Крим, където на демонстративно посещение в неделя е руският премиер Дмитрий Медведев.   На много места в останалата част от Украйна обаче се извиха дълги опашки от желаещи да упражнят правото си на глас. Към 15.00 часа местно време активността е била около 40%, съобщи ББС.   На въпрос какво ще е първото, което ще направи, ако спечели изборите - дали ще посети Москва или Брюксел, прозападно настроеният милиардер Порошенко отвърна: "Ще отида в Донбас".   С мощната си кампания по телевизии и с билбордове "шоколадовият цар" на Украйна обеща "нов начин на живот". В много речи в цялата страна 48-годишният милиардер, натрупал състояние от бизнеса със сладкарски изделия, обеща да задълбочи връзките с Европейския съюз и да постигне безвизов режим за украинците през първата година на мандата си.   Порошенко каза, че целта му е в срок от три месеца да нормализира отношенията с Русия, и заяви, че програмата му не предвижда членство на Украйна в НАТО .   Той обяви, че ще продаде бизнеса си и че иска наесен да има парламентарни избори. Украинският ще остане официалният език на страната, заяви той, но руският ще получи специални гаранции.   Западът и Киев виждат шанс вотът да стабилизира страната. Москва от своя страна твърди, че ще признае избора на украинците, въпреки че първоначално обяви обратното.   Около 1000 наблюдатели от ОССЕ следяхя изборите. Още 116 наблюдатели изпрати Парламентарната асамблея на ОССЕ, 46 са наблюдателите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, 18 - на Парламентарната асамблея на НАТО и 14 - на Европейския парламент.   Украинските власти мобилизираха повече от 75 000 полицаи и военни, които охраняваха изборния процес.   Изборите се произведоха след месеци на криза, довела до бягството на бившия държавен глава Виктор Янукович и изправила страната на прага на гражданска война.   Това са шестите президентски избори в Украйна, откакто бившата съветска република получи независимост през 1991 година. Победителят в тях ще има петгодишен мандат и ще стане петият украински президент.   Избирателната активност на вота за президент на Украйна към 20:00 часа местно време е била 51,88 процента, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК).   Украйна има "много ясно очертан път" и вече "не трябва да се избира между Европейския съюз и Митническия съюз, между бъдещето и миналото", заяви Юлия Тимошенко след края на вота. "Имаме всички шансове да вървим към пълноправното членство на Украйна в ЕС", каза Тимошенко.   Друг кандидат за президентския пост, депутатът Сергий Тигипко, прие резултатите от вота, отбелязвайки в ефира на телевизионния канал "1 + 1", че страната му се нуждае "възможно най-скоро от президент". Според екзит половете Тигипко се класира на четвърто място.   Лидерът на УДАР Виталий Кличко печели изборите за кмет на Киев Лидерът на партията УДАР Виталий Кличко е получил подкрепата на 57 процента от избирателите на вота за кмет на Киев, сочат резултатите от екзит пол, обявени от местната телевизия.   Основният му политически опонент - депутатът от Върховната Рада Леся Оробец - е получила 10,3 процента от гласовете, а сегашният градоначалник Владимир Бондаренко - 8,2 процента.   На кметския пост планирам да победя корупцията и да модернизирам столичното стопанство, заяви Кличко.

Порошенко печели президентските избори в Украйна от раз

Прозападният милиардер Петро Порошенко е победител на първия тур от президентските избори в Украйна с 55,9 на сто от гласовете. Това сочат първите резултати от екзит пол проучванията, цитирани от осведомителните агенции.   Той изпреварва значително Юлия Тимошенко, вдъхновителката на Оранжевата революция и бивш премиер на страната, която на днешния вот получи подкрепата на 12,9 на сто от гласувалите, сочи проучване, направено съвместно от три украински института, чиито резултати бяха публикувани непосредствено след затварянето на избирателните бюра.   Ако резултатът на Порошенко от над 50 на сто официално бъде потвърден, то той ще бъде избран още на първия тур.   Украинците гласуваха в неделя в условията на напрежение и продължаващи от дни сблъсъци между правителствените сили и проруските сепаратисти в източната част на страната.   Сепаратистите обявиха, че не признават изборите, завзеха повечето секции и попречиха на тяхното провеждане. В Донецка област бяха отворени изборни секции в 7 от 22-та окръга, а общият брой на работещите изборни секции бе 453. В Луганска област гласуване имаше само в два от 12-те окръга, работеха 284 секции. Според ЦИК неотворените секции в източните райони на страната са били над 3000. В градовете Донецк, Луганск, Славянск и Краматорск избори въобще не се проведоха. Нямаше вот и в анексирания от Русия Крим, където на демонстративно посещение в неделя е руският премиер Дмитрий Медведев.   На много места в останалата част от Украйна обаче се извиха дълги опашки от желаещи да упражнят правото си на глас. Към 15.00 часа местно време активността е била около 40%, съобщи ББС.   На въпрос какво ще е първото, което ще направи, ако спечели изборите - дали ще посети Москва или Брюксел, прозападно настроеният милиардер Порошенко отвърна: "Ще отида в Донбас".   С мощната си кампания по телевизии и с билбордове "шоколадовият цар" на Украйна обеща "нов начин на живот". В много речи в цялата страна 48-годишният милиардер, натрупал състояние от бизнеса със сладкарски изделия, обеща да задълбочи връзките с Европейския съюз и да постигне безвизов режим за украинците през първата година на мандата си.   Порошенко каза, че целта му е в срок от три месеца да нормализира отношенията с Русия, и заяви, че програмата му не предвижда членство на Украйна в НАТО .   Той обяви, че ще продаде бизнеса си и че иска наесен да има парламентарни избори. Украинският ще остане официалният език на страната, заяви той, но руският ще получи специални гаранции.   Западът и Киев виждат шанс вотът да стабилизира страната. Москва от своя страна твърди, че ще признае избора на украинците, въпреки че първоначално обяви обратното.   Около 1000 наблюдатели от ОССЕ следяхя изборите. Още 116 наблюдатели изпрати Парламентарната асамблея на ОССЕ, 46 са наблюдателите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, 18 - на Парламентарната асамблея на НАТО и 14 - на Европейския парламент.   Украинските власти мобилизираха повече от 75 000 полицаи и военни, които охраняваха изборния процес.   Изборите се произведоха след месеци на криза, довела до бягството на бившия държавен глава Виктор Янукович и изправила страната на прага на гражданска война.   Това са шестите президентски избори в Украйна, откакто бившата съветска република получи независимост през 1991 година. Победителят в тях ще има петгодишен мандат и ще стане петият украински президент.

Порошенко печели президентските избори в Украйна още на първи тур

Прозападният милиардер Петро Порошенко е победител на първия тур от президентските избори в Украйна с 55,9 на сто от гласовете. Това сочат първите резултати от екзит пол проучванията, цитирани от осведомителните агенции.   Той изпреварва значително Юлия Тимошенко, вдъхновителката на Оранжевата революция и бивш премиер на страната, която на днешния вот получи подкрепата на 12,9 на сто от гласувалите, сочи проучване, направено съвместно от три украински института, чиито резултати бяха публикувани непосредствено след затварянето на избирателните бюра.   Ако резултатът на Порошенко от над 50 на сто официално бъде потвърден, то той ще бъде избран още на първия тур.   Очаквайте подробности.

Украинците гласуват в ключови президентски избори, очакван провал на Изток

Украинците гласуват в неделя на ключови за страната президентски избори в условията на напрежение и продължаващи от дни сблъсъци между правителствените сили и проруските сепаратисти в източната част на страната. Сепаратистите обявиха, че не признават изборите, и завзеха повече секции, но няма данни за сериозни инциденти в изборния ден. В Донецка област са отворени изборни секции в 7 от 22-та окръга, а общият брой на работещите изборни секции е 453. В Луганска област се гласува само в два от 12-те окръга и работят 284 секции. Според ЦИК неотворените секции в източните райони на страната са над 3000. В градовете Донецк, Луганск, Славянск и Краматорск избори въобще не се провеждат. Няма вот и в анексирания от Русия Крим, където на демонстративно посещение в неделя е руският премиер Дмитрий Медведев. 5000 души участваха в демонстрация срещу изборите пред резиденцията на най-богатия украинец Ринат Ахметов в Донецк, който по-рано тази седмица призова служителите да се обявят срещу Донецката народна република (ДНР). Над 2500 души пък се включиха в митинг в центъра на града, на който дойде и министър-председателят на самопровъзгласилата се република Александър Бородай, както и бойци на опълченския батальон "Изток". Няколкостотин души се включиха в митинг срещу президентските избори в страната и в град Харков. Участниците носеха плакати "Избори без избор" и "Не" на кървавите избори". Събралите се завиха, че не признават резултатите от днешните избори, тъй като за тях легитимният президент е Виктор Янукович. На много места в Украйна обаче се извиват дълги опашки от желаещи да упражнят правото си на вот. По данни на ЦИК най-висока изборна активност до обяд в страната е отбелязана в Киевска и Кировоградска области - съответно 22.49 и 22.12 процента. Най-ниска е избирателната активност в Донецка област, където са се включили едва 5.48 процента от имащите право на глас. Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов, заяви, че Русия прави всичко възможно, за да осуети изборите в Украйна. "Вече работят обаче хиляди избирателни секции независимо от опасността", заяви Турчинов. Той обяви, че в цялата страна се наблюдава висока избирателна активност и опитите за опорочаване на вота не постигат целта си. "И в Киев, и в цялата страна има опашки през избирателните секции", заяви Турчинов. Премиерът Арсений Яценюк призова oт своя страна хората да гласуват и защитят Украйна. Прозападният Порошенко може да спечели на първи тур Смята се, че реални шансове на изборите имат четирима кандидати - Петро Порошенко, Юлия Тимошенко, Сергей Тигипко и Анатолий Гриценко. Абсолютен фаворит обаче е прозападно настроеният милиардер Порошенко, който, според социологическите проучвания, има подкрепата на около 30 на сто от анкетираните и е възможно да спечели още на първия тур. Той изпреварва значително бившата премиерка Юлия Тимошенко, лидер на Оранжевата революция от 2004 година, а след тях остават 17 други кандидати, всеки с подкрепа по-малко от 4 на сто.  След като гласува, Порошенко заяви, че се надява да победи още на първия тур на изборите. На въпрос какво ще е първото, което ще направи, ако спечели изборите - дали ще посети Москва или Брюксел, Порошенко отвърна: "Ще отида в Донбас". С мощната си кампания по телевизии и с билбордове "шоколадовият цар" на Украйна обеща "нов начин на живот". В много речи в цялата страна 48-годишният милиардер, натрупал състояние от бизнеса със сладкарски изделия, обеща да задълбочи връзките с Европейския съюз и да постигне безвизов режим за украинците през първата година на мандата си. Порошенко каза, че целта му е в срок от три месеца да нормализира отношенията с Русия, и заяви, че програмата му не предвижда членство на Украйна в НАТО . Той обяви, че ще продаде бизнеса си и че иска наесен да има парламентарни избори. Украинският ще остане официалният език на страната, заяви той, но руският ще получи специални гаранции. Напрежението в Източна Украйна не спада Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не изпрати наблюдатели в Източна Украйна заради положението със сигурността в района. През последните дни най-малко 20 души загинаха при кръвопролития там. Украинското вътрешно министерство съобщи за една жертва и няколко ранени при атака край Славянск в събота. Италия пък потвърди, че журналистът Андреа Ронкели е бил убит при минометен обстрел край града. В град Николаев бе подаден сигнал за заложени експлозиви в шест избирателни секции, разположени в училищни сгради. Сградите са били евакуирани, но сапьорите не са открили никакви взривни вещества. В Одеса, където заедно с президентските избори се провеждат и избори за кмет, също бяха регистрирани нарушения. В една от избирателните секции беше хвърлена бутилка със запалителна смес, а три секции отвориха врати със закъснение. От избирателните списъци липсват имената на обитателите на цели сгради, а в един от районите на града раздаването на бюлетините е започнало преди отварянето на урните. Задържан е и наблюдател, който изнасял бюлетини от една от избирателните секции. От мост в центъра на града неизвестни лица спуснаха флага на самопровъзгласилата се "Донецка народна република". Западът и Киев виждат шанс вотът да стабилизира страната. Москва от своя страна обяви, че ще признае избора на украинците, въпреки че първоначално обяви обратното. Около 1000 наблюдатели от ОССЕ ще следят изборите. Още 116 наблюдатели е изпратила Парламентарната асамблея на ОССЕ, 46 са наблюдателите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, 18 - на Парламентарната асамблея на НАТО и 14 - на Европейския парламент. Украинските власти са мобилизирали повече от 75 000 полицаи и военни, които ще охраняват изборния процес. Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, която е наблюдател на днешните избори, посети избирателна секция в центъра на Киев. "Мисля, че това са най-важните избори в историята на Украйна", заяви тя. Олбрайт отказа други коментари, но ще направи по-подробно изявление във връзка с украинските избори утре. Изборите се произвеждат след месеци на криза, довела до бягството на бившия държавен глава Виктор Янукович и изправила страната на прага на гражданска война. Това са шестите президентски избори в Украйна, откакто бившата съветска република получи независимост през 1991 година. Победителят в тях ще има петгодишен мандат и ще стане петият украински президент. Избирателната активност не е условие за валидността на изборите след промяна на избирателния закон през март. Ако никой кандидат не получи повече от 50 на сто от гласовете на първи тур, три седмици по-късно, на 15 юни, ще се състои втори тур с участието на двамата кандидати, събрали най-много гласове. Другите кандидати: Юлия Тимошенко Петдесет и три годишната бивша министър-председателка и кандидат на партия "Баткившчина" се обърна към избирателите с призива "Трябва да ги спрем!", имайки предвид както руснаците, така и олигарсите. Тя бе един от лидерите на прозападната Оранжева революция от 2004-2005 г. и бе пратена в затвора по обвинения в злоупотреба със служебно положение. Това стана при управлението на политическия й съперник, президента Виктор Янукович, който бе свален от власт през февруари, припомня БТА. Бившият премиер избра справедливостта за основна тема на кампанията си и обеща да се стреми към пълноправно членство на Украйна в ЕС, започвайки от сключване до края на годината на споразумение за асоцииране и безвизово пътуване. Тимошенко каза, че като президент ще сложи край на руската окупация на Крим, ще увеличи разходите за отбрана до 5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и ще подложи въпроса за членство в НАТО на национален референдум. Украинският ще остане единствен официален език, но ще се запазят правата на регионалните езици, посочи тя. Сергей Тигипко Заявявайки, че "взаимното игнориране е грешният път", 54-годишният Тигипко представи себе си като човек, който може да постигне равновесие в Украйна. Ключови моменти от плана му за спасение на страната са преговорите с паравоенните групи и тяхното разоръжаване. Бившият вицепремиер също така обеща да издигне икономиката до европейско равнище и да се фокусира върху западните пазари. Възстановяването на териториалната цялост на Украйна е крайъгълен камък в политиката му към Русия, наред с намаляването на енергийната зависимост от източния съсед. Украинската армия ще отмени наборната служба, а руският ще стане вторият официален език. Михаил Добкин Четиридесет и четири годишният бивш губернатор на Харковска област обеща да осигури единство на страната и подчерта необходимостта от добри отношения с Русия на всички нива, което значи руският да стане втори държавен език и присъединяване към Митническия съюз с Москва, Беларус и Казахстан. Добкин също е за отмяна на наборната служба и обеща по-добро заплащане и жилищни условия за военните, като същевременно каза, че ще държи Украйна извън всякакви военни съюзи. Конституционни промени ще осигурят федерализация на страната, каза той. Олег Тягнибок Четиридесет и пет годишният лидер на радикалната националистическа партия "Свобода" обеща да изтегли Украйна от доминирани от Москва организации като Общността на независимите държави, да я направи член на ЕС и на НАТО. Тягнибок иска да въведе визов режим с Русия, а безвизов със страните от ЕС. Той също каза, че също ще увеличи разходите за отбрана до 5 процента от БВП и предложи да възстанови ядрения арсенал на Украйна, за да парира "руската агресия", заемайки твърда линия срещу сепаратистите. Ще има украинизация във всички сфери, обеща той. Дмитро Ярош Четиридесет и две годишният ултранационалист заяви, че той също иска да превъоръжи Украйна с ядрени оръжия и да спре "руската агресия" и сепаратизма чрез мобилизация на въоръжените сили, Национална гвардия и народни милиции. Всички пълнолетни украинци ще могат да притежават оръжие, каза Ярош, който оглавява радикалната партия "Десен сектор", но участва в надпреварата като независим кандидат. И той е за тясно партньорство с НАТО и ЕС и иска безвизов режим за украинците и достъп до трудовите пазари на Евросъюза. Отношенията със страните от региона на Черно и Балтийско море са приоритет на външната му политика, наред със задълбочаването на отношенията с Китай и други азиатски страни.

Украинците гласуват масово в ключовите президентски избори, очакван провал на Изток

Украинците гласуват масово в неделя на ключови за страната президентски избори в условията на напрежение и продължаващи от дни сблъсъци между правителствените сили и проруските сепаратисти в източната част на страната. Сепаратистите обявиха, че не признават изборите, и завзеха повече секции. В Донецка област са отворени изборни секции в 7 от 22-та окръга, а общият брой на работещите изборни секции е 453. В Луганска област се гласува само в два от 12-те окръга и работят 284 секции. Според ЦИК неотворените секции в източните райони на страната са над 3000. В градовете Донецк, Луганск, Славянск и Краматорск избори въобще не се провеждат. Избори не се провеждат и в анексирания от Русия Крим, където на демонстративно посещение в неделя е руският премиер Дмитрий Медведев. На много места в Украйна обаче се извиват дълги опашки от желаещи да упражнят правото си на вот. По данни на ЦИК най-висока изборна активност до обяд в страната е отбелязана в Киевска и Кировоградска области - съответно 22.49 и 22.12 процента. Най-ниска е избирателната активност в Донецка област, където са се включили едва 5.48 процента от имащите право на глас. Смята се, че реални шансове на изборите имат четирима кандидати - Петро Порошенко, Юлия Тимошенко, Сергей Тигипко и Анатолий Гриценко. Фаворит е прозападно настроеният милиардер Порошенко, който, според социологическите проучвания, има подкрепата на около 30 на сто от анкетираните. Той изпреварва значително бившата премиерка Юлия Тимошенко, лидерка на Оранжевата революция от 2004 година, а след тях остават 17 други кандидати, всеки с подкрепа по-малко от 4 на сто.  След като гласува, Порошенко заяви, че се надява да има победител още на пърия тур, което е необходимо за бързото въвеждане на ред в страната.  Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов, заяви, че Русия прави всичко възможно, за да осуети изборите в Украйна. "Вече работят обаче хиляди избирателни секции независимо от опасността", заяви Турчинов. Той обяви, че в цялата страна се наблюдава висока избирателна активност и опитите за опорочаване на вота не постигат целта си. "И в Киев, и в цялата страна има опашки през избирателните секции", заяви Турчинов. Премиерът Арсений Яценюк призова oт своя страна хората да гласуват и защитят Украйна. Напрежението в Източна Украйна не намалява Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не изпрати наблюдатели в Изтона Украйна заради положението със сигурността в района. През последните дни най-малко 20 души загинаха при кръвопролития там. Украинското вътрешно министерство съобщи за една жертва и няколко ранени при атака край Славянск в събота. Италия пък потвърди, че журналистът Андреа Ронкели е бил убит при минометен обстрел край града. В град Николаев бе подаден сигнал за заложени експлозиви в шест избирателни секции, разположени в училищни сгради. Сградите са били евакуирани, но сапьорите не са открили никакви взривни вещества. В Одеса, където заедно с президентските избори се провеждат и избори за кмет, също бяха регистрирани нарушения. В една от избирателните секции беше хвърлена бутилка със запалителна смес, а три секции отвориха врати със закъснение. От избирателните списъци липсват имената на обитателите на цели сгради, а в един от районите на града раздаването на бюлетините е започнало преди отварянето на урните. Задържан е и наблюдател, който изнасял бюлетини от една от избирателните секции. От мост в центъра на града неизвестни лица спуснаха флага на самопровъзгласилата се "Донецка народна република". Западът и Киев виждат шанс вотът да стабилизира страната. Москва от своя страна обяви, че ще признае избора на украинците, въпреки че първоначално обяви обратното. Около 1000 наблюдатели от ОССЕ ще следят изборите. Украинските власти са мобилизирали повече от 75 000 полицаи и военни, които ще охраняват изборния процес. Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, която е наблюдател на днешните избори, посети избирателна секция в центъра на Киев. "Мисля, че това са най-важните избори в историята на Украйна", заяви тя. Олбрайт отказа други коментари, но ще направи по-подробно изявление във връзка с украинските избори утре. Изборите се произвеждат след месеци на криза, довела до бягството на бившия държавен глава Виктор Янукович и изправила страната на прага на гражданска война. Това са шестите президентски избори в Украйна, откакто бившата съветска република получи независимост през 1991 година. Победителят в тях ще има петгодишен мандат и ще стане петият украински президент. Избирателната активност не е условие за валидността на изборите след промяна на избирателния закон през март. Ако никой кандидат не получи повече от 50 на сто от гласовете на първи тур, три седмици по-късно, на 15 юни, ще се състои втори тур с участието на двамата кандидати, събрали най-много гласове. Кандидатите: Порошенко Според социологическите проучвания Пьотр Порошенко е водещият кандидат. С мощната си кампания по телевизии и с билбордове "шоколадовият цар" на Украйна, обеща "нов начин на живот". В много речи в цялата страна 48-годишният милиардер, натрупал състояние от компанията си за сладкарски изделия, обеща да задълбочи връзките с Европейския съюз и да постигне безвизов режим за украинците през първата година на мандата си. Порошенко каза, че целта му е в срок от три месеца да нормализира отношенията с Русия и заяви, че програмата му не предвижда членство на Украйна в НАТО . Той обяви, цитиран от БТА, че ще продаде бизнеса си със сладкарски изделия и че иска наесен да има парламентарни избори. Украинският ще остане официалният език на страната, заяви той, но руският ще получи специални гаранции. Юлия Тимошенко Петдесет и три годишната бивша министър-председателка и кандидат на партия "Баткившчина" се обърна към избирателите с призива "Трябва да ги спрем!", имайки предвид както руснаците, така и олигарсите. Тя бе един от лидерите на прозападната Оранжева революция от 2004-2005 г. и бе пратена в затвора по обвинения в злоупотреба със служебно положение. Това стана при управлението на политическия й съперник, президента Виктор Янукович, който бе свален от власт през февруари. Бившият премиер избра справедливостта за основна тема на кампанията си и обеща да се стреми към пълноправно членство на Украйна в ЕС, започвайки от сключване до края на годината на споразумение за асоцииране и безвизово пътуване. Тимошенко каза, че като президент ще сложи край на руската окупация на Крим, ще увеличи разходите за отбрана до 5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и ще подложи въпроса за членство в НАТО на национален референдум. Украинският ще остане единствен официален език, но ще се запазят правата на регионалните езици, посочи тя. Сергей Тигипко Заявявайки, че "взаимното игнориране е грешният път", 54-годишният Тигипко представи себе си като човек, който може да постигне равновесие в Украйна. Ключови моменти от плана му за спасение на страната са преговорите с паравоенните групи и тяхното разоръжаване. Бившият вицепремиер също така обеща да издигне икономиката до европейско равнище и да се фокусира върху западните пазари. Възстановяването на териториалната цялост на Украйна е крайъгълен камък в политиката му към Русия, наред с намаляването на енергийната зависимост от източния съсед. Украинската армия ще отмени наборната служба, а руският ще стане вторият официален език. Михаил Добкин Четиридесет и четири годишният бивш губернатор на Харковска област обеща да осигури единство на страната и подчерта необходимостта от добри отношения с Русия на всички нива, което значи руският да стане втори държавен език и присъединяване към Митническия съюз с Москва, Беларус и Казахстан. Добкин също е за отмяна на наборната служба и обеща по-добро заплащане и жилищни условия за военните, като същевременно каза, че ще държи Украйна извън всякакви военни съюзи. Конституционни промени ще осигурят федерализация на страната, каза той. Олег Тягнибок Четиридесет и пет годишният лидер на радикалната националистическа партия "Свобода" обеща да изтегли Украйна от доминирани от Москва организации като Общността на независимите държави, да я направи член на ЕС и на НАТО. Тягнибок иска да въведе визов режим с Русия, а безвизов със страните от ЕС. Той също каза, че също ще увеличи разходите за отбрана до 5 процента от БВП и предложи да възстанови ядрения арсенал на Украйна, за да парира "руската агресия", заемайки твърда линия срещу сепаратистите. Ще има украинизация във всички сфери, обеща той. Дмитро Ярош Четиридесет и две годишният ултранационалист заяви, че той също иска да превъоръжи Украйна с ядрени оръжия и да спре "руската агресия" и сепаратизма чрез мобилизация на въоръжените сили, Национална гвардия и народни милиции. Всички пълнолетни украинци ще могат да притежават оръжие, каза Ярош, който оглавява радикалната партия "Десен сектор", но участва в надпреварата като независим кандидат. И той е за тясно партньорство с НАТО и ЕС и иска безвизов режим за украинците и достъп до трудовите пазари на Евросъюза. Отношенията със страните от региона на Черно и Балтийско море са приоритет на външната му политика, наред със задълбочаването на отношенията с Китай и други азиатски страни.

Украинците гласуват масово в ключовите президентски избори, сепаратистите провалиха вота на Изток

Украинците гласуват масово в неделя на ключови за страната президентски избори в условия на напрежение и продължаващите от дни сблъсъци между правителствените сили и проруските сепаратисти в източната част на страната. Сепаратистите обявиха, че не признават изборите, и завзеха повече секции. В Донецка област се гласува само в седем от общо 22 избирателни окръга, а в област Луганск в 2 от 12 окръг. В градовете Донецк, Луганск, Славянск и Краматорск избори въобще не се провеждат. На много места в страната обаче се извиват дълги опашки от желаещи да упражнят правото си на вот. Напрежението в Източна Украйна не намалява Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не изпрати наблюдатели в Изтона Украйна заради положението със сигурността в района. През последните дни най-малко 20 души загинаха при кръвопролития там, а боевете продължиха и в изборния ден. Украинското външно министерство съобщи за една жертва и няколко ранени край Славянск. Италия пък потвърди, че журналистът Андреа Ронкели е бил убит при минометен обстрел край града в събота. Западът и Киев виждат шанс вотът да стабилизира страната. Москва от своя страна обяви, че ще признае избора на украинците, въпреки че първоначално обяви обратното. ЦИК регистрира за участие в изборите 23 кандидати, толкова са имената, изписани на бюлетината, но двама кандидати вече обявиха, че се оттеглят от президентската надпревара. Смята се, че реални шансове имат четирима души - Пьотр Порошенко, Юлия Тимошенко, Сергей Тигипко и Анатолий Гриценко. Фаворит е прозападно настроеният милиардер Петро Порошенко, който според социологическите проучвания има подкрепата на около 30 на сто от анкетираните. Той далеч изпреварва бившата премиерка Юлия Тимошенко, лидерка на Оранжевата революция от 2004 година, а след тях остават 17 други кандидати, всеки с подкрепа по-малко от 4 на сто. Премиерът Арсений Яценюк призова хората да гласуват и защитят Украйна. Около 1000 наблюдатели от ОССЕ ще следят изборите. Украинските власти са мобилизирали повече от 75 000 полицаи и военни, които ще охраняват изборния процес. Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, която е наблюдател на днешните избори, посети избирателна секция в центъра на Киев. "Мисля, че това са най-важните избори в историята на Украйна", заяви тя. Олбрайт отказа други коментари, но ще направи по-подробно изявление във връзка с украинските избори утре. Изборите се произвеждат след месеци на криза, довела до бягството на бившия държавен глава Виктор Янукович и изправила страната на прага на гражданска война. Това са шестите президентски избори в Украйна, откакто бившата съветска република получи независимост през 1991 година. Победителят в тях ще има петгодишен мандат и ще стане петият украински президент. Избирателната активност не е условие за валидността на изборите след промяна на избирателния закон през март. Ако никой кандидат не получи повече от 50 на сто от гласовете на първи тур, три седмици по-късно, на 15 юни, ще се състои втори тур с участието на двамата кандидати, събрали най-много гласове. Кандидатите: Порошенко Според социологическите проучвания Пьотр Порошенко е водещият кандидат. С мощната си кампания по телевизии и с билбордове "шоколадовият цар" на Украйна, обеща "нов начин на живот". В много речи в цялата страна 48-годишният милиардер, натрупал състояние от компанията си за сладкарски изделия, обеща да задълбочи връзките с Европейския съюз и да постигне безвизов режим за украинците през първата година на мандата си. Порошенко каза, че целта му е в срок от три месеца да нормализира отношенията с Русия и заяви, че програмата му не предвижда членство на Украйна в НАТО . Той обяви, цитиран от БТА, че ще продаде бизнеса си със сладкарски изделия и че иска наесен да има парламентарни избори. Украинският ще остане официалният език на страната, заяви той, но руският ще получи специални гаранции. Юлия Тимошенко Петдесет и три годишната бивша министър-председателка и кандидат на партия "Баткившчина" се обърна към избирателите с призива "Трябва да ги спрем!", имайки предвид както руснаците, така и олигарсите. Тя бе един от лидерите на прозападната Оранжева революция от 2004-2005 г. и бе пратена в затвора по обвинения в злоупотреба със служебно положение. Това стана при управлението на политическия й съперник, президента Виктор Янукович, който бе свален от власт през февруари. Бившият премиер избра справедливостта за основна тема на кампанията си и обеща да се стреми към пълноправно членство на Украйна в ЕС, започвайки от сключване до края на годината на споразумение за асоцииране и безвизово пътуване. Тимошенко каза, че като президент ще сложи край на руската окупация на Крим, ще увеличи разходите за отбрана до 5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и ще подложи въпроса за членство в НАТО на национален референдум. Украинският ще остане единствен официален език, но ще се запазят правата на регионалните езици, посочи тя. Сергей Тигипко Заявявайки, че "взаимното игнориране е грешният път", 54-годишният Тигипко представи себе си като човек, който може да постигне равновесие в Украйна. Ключови моменти от плана му за спасение на страната са преговорите с паравоенните групи и тяхното разоръжаване. Бившият вицепремиер също така обеща да издигне икономиката до европейско равнище и да се фокусира върху западните пазари. Възстановяването на териториалната цялост на Украйна е крайъгълен камък в политиката му към Русия, наред с намаляването на енергийната зависимост от източния съсед. Украинската армия ще отмени наборната служба, а руският ще стане вторият официален език. Михаил Добкин Четиридесет и четири годишният бивш губернатор на Харковска област обеща да осигури единство на страната и подчерта необходимостта от добри отношения с Русия на всички нива, което значи руският да стане втори държавен език и присъединяване към Митническия съюз с Москва, Беларус и Казахстан. Добкин също е за отмяна на наборната служба и обеща по-добро заплащане и жилищни условия за военните, като същевременно каза, че ще държи Украйна извън всякакви военни съюзи. Конституционни промени ще осигурят федерализация на страната, каза той. Олег Тягнибок Четиридесет и пет годишният лидер на радикалната националистическа партия "Свобода" обеща да изтегли Украйна от доминирани от Москва организации като Общността на независимите държави, да я направи член на ЕС и на НАТО. Тягнибок иска да въведе визов режим с Русия, а безвизов със страните от ЕС. Той също каза, че също ще увеличи разходите за отбрана до 5 процента от БВП и предложи да възстанови ядрения арсенал на Украйна, за да парира "руската агресия", заемайки твърда линия срещу сепаратистите. Ще има украинизация във всички сфери, обеща той. Дмитро Ярош Четиридесет и две годишният ултранационалист заяви, че той също иска да превъоръжи Украйна с ядрени оръжия и да спре "руската агресия" и сепаратизма чрез мобилизация на въоръжените сили, Национална гвардия и народни милиции. Всички пълнолетни украинци ще могат да притежават оръжие, каза Ярош, който оглавява радикалната партия "Десен сектор", но участва в надпреварата като независим кандидат. И той е за тясно партньорство с НАТО и ЕС и иска безвизов режим за украинците и достъп до трудовите пазари на Евросъюза. Отношенията със страните от региона на Черно и Балтийско море са приоритет на външната му политика, наред със задълбочаването на отношенията с Китай и други азиатски страни.

Земетресение край Карлуково

Земетресение с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Геофизичния институт на БАН.
Земният трус е усетен в 9,11 ч. тази сутрин с епицентър близо до Карлуково, югозападно от Луковит и североизточно от Роман, с дълбочина 2 км. Няма данни за пострадали и материални щети. Земетресение с магнитуд 2,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Геофизичния институт на БАН. Земният трус е усетен в 9,11 ч. тази сутрин с епицентър близо до Карлуково, югозападно от Луковит и североизточно от Роман, с дълбочина 2 км. Няма данни за пострадали и материални щети.

Украинците гласуват в ключови президентски избори на фона на насилие

Украинците гласуват в неделя на ключови за страната президентски избори в условия на напрежение и продължаващи сблъсъци между правителствените сили и проруските сепаратисти в източната част на страната.   Над 36 милиона души имат право глас, като ситуацията в Източна Украйна ще попречи на близо 2 млн. души да гласуват. Сепаратистите обявиха, че не признават изборите, и завзеха повече от половината от секциите.   Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) няма да изпрати наблюдатели заради положението със сигурността в района. През последните дни най-малко 20 души загинаха при кръвопролития там. В сепаратисткия бастион Донецк улиците са празни, а повечето места, където обичайно се организират избирателни секции, бяха затворени. Кореспондент на Франс прес е забелязал само една функционираща избирателна секция в донецкия град Добропиля.   Западът и Киев виждат шанс вотът да стабилизира страната. Москва от своя страна обяви, че ще признае избора на украинците, въпреки че първоначално обяви обратното.   ЦИК регистрира за участие в изборите 23 кандидати, толкова са имената, изписани на бюлетината, но двама кандидати вече обявиха, че се оттеглят от президентската надпревара.   Смята се, че реални шансове имат четирима души - Пьотр Порошенко, Юлия Тимошенко, Сергей Тигипко и Анатолий Гриценко.   Фаворит е прозападно настроеният милиардер Петро Порошенко, който според социологическите проучвания има подкрепата на около 30 на сто от анкетираните. Той далеч изпреварва бившата премиерка Юлия Тимошенко, лидерка на Оранжевата революция от 2004 година, а след тях остават 17 други кандидати, всеки с подкрепа по-малко от 4 на сто.   Премиерът Арсений Яценюк призова хората да гласуват и защитят Украйна.   Около 1000 наблюдатели от ОССЕ ще следят изборите. Украинските власти са мобилизирали повече от 75 000 полицаи и военни, които ще охраняват изборния процес.   Изборите се произвеждат след месеци на криза, довела до бягството на бившия държавен глава Виктор Янукович и изправила страната на прага на гражданска война. Това са шестите президентски избори в Украйна, откакто бившата съветска република получи независимост през 1991 година. Победителят в тях ще има петгодишен мандат и ще стане петият украински президент.   Избирателната активност не е условие за валидността на изборите след промяна на избирателния закон през март. Ако никой кандидат не получи повече от 50 на сто от гласовете на първи тур, три седмици по-късно, на 15 юни, ще се състои втори тур с участието на двамата кандидати, събрали най-много гласове.   Кандидатите: Порошенко Според социологическите проучвания, цитирани от БТА, Пьотр Порошенко е водещият кандидат. С мощната си кампания по телевизии и с билбордове "шоколадовият цар" на Украйна, обеща "нов начин на живот". В много речи в цялата страна 48-годишният милиардер, натрупал състояние от компанията си за сладкарски изделия, обеща да задълбочи връзките с Европейския съюз и да постигне безвизов режим за украинците през първата година на мандата си.   Порошенко каза, че целта му е в срок от три месеца да нормализира отношенията с Русия и заяви, че програмата му не предвижда членство на Украйна в НАТО .   Той обяви също, че ще продаде бизнеса си със сладкарски изделия и че иска наесен да има парламентарни избори.   Украинският ще остане официалният език на страната, заяви той, но руският ще получи специални гаранции.   Юлия Тимошенко   Петдесет и три годишната бивша министър-председателка и кандидат на партия "Баткившчина" се обърна към избирателите с призива "Трябва да ги спрем!", имайки предвид както руснаците, така и олигарсите.   Тя бе един от лидерите на прозападната Оранжева революция от 2004-2005 г. и бе пратена в затвора по обвинения в злоупотреба със служебно положение. Това стана при управлението на политическия й съперник, президента Виктор Янукович, който бе свален от власт през февруари. Бившият премиер избра справедливостта за основна тема на кампанията си и обеща да се стреми към пълноправно членство на Украйна в ЕС, започвайки от сключване до края на годината на споразумение за асоцииране и безвизово пътуване.   Тимошенко каза, че като президент ще сложи край на руската окупация на Крим, ще увеличи разходите за отбрана до 5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и ще подложи въпроса за членство в НАТО на национален референдум. Украинският ще остане единствен официален език, но ще се запазят правата на регионалните езици, посочи тя.   Сергей Тигипко   Заявявайки, че "взаимното игнориране е грешният път", 54-годишният Тигипко представи себе си като човек, който може да постигне равновесие в Украйна. Ключови моменти от плана му за спасение на страната са преговорите с паравоенните групи и тяхното разоръжаване. Бившият вицепремиер също така обеща да издигне икономиката до европейско равнище и да се фокусира върху западните пазари. Възстановяването на териториалната цялост на Украйна е крайъгълен камък в политиката му към Русия, наред с намаляването на енергийната зависимост от източния съсед. Украинската армия ще отмени наборната служба, а руският ще стане вторият официален език.   Михаил Добкин   Четиридесет и четири годишният бивш губернатор на Харковска област обеща да осигури единство на страната и подчерта необходимостта от добри отношения с Русия на всички нива, което значи руският да стане втори държавен език и присъединяване към Митническия съюз с Москва, Беларус и Казахстан. Добкин също е за отмяна на наборната служба и обеща по-добро заплащане и жилищни условия за военните, като същевременно каза, че ще държи Украйна извън всякакви военни съюзи.   Конституционни промени ще осигурят федерализация на страната, каза той.   Олег Тягнибок   Четиридесет и пет годишният лидер на радикалната националистическа партия "Свобода" обеща да изтегли Украйна от доминирани от Москва организации като Общността на независимите държави, да я направи член на ЕС и на НАТО. Тягнибок иска да въведе визов режим с Русия, а безвизов със страните от ЕС.   Той също каза, че също ще увеличи разходите за отбрана до 5 процента от БВП и предложи да възстанови ядрения арсенал на Украйна, за да парира "руската агресия", заемайки твърда линия срещу сепаратистите.   Ще има украинизация във всички сфери, обеща той.   Дмитро Ярош   Четиридесет и две годишният ултранационалист заяви, че той също иска да превъоръжи Украйна с ядрени оръжия и да спре "руската агресия" и сепаратизма чрез мобилизация на въоръжените сили, Национална гвардия и народни милиции. Всички пълнолетни украинци ще могат да притежават оръжие, каза Ярош, който оглавява радикалната партия "Десен сектор", но участва в надпреварата като независим кандидат.   И той е за тясно партньорство с НАТО и ЕС и иска безвизов режим за украинците и достъп до трудовите пазари на Евросъюза. Отношенията със страните от региона на Черно и Балтийско море са приоритет на външната му политика, наред със задълбочаването на отношенията с Китай и други азиатски страни.

В Донецк, Славянск и Луганск няма да се гласува за президент на Украйна?

Ръководителят на пресслужбата на Централната избирателна комисия Константин Хивренко заяви, че ЦИК на Украйна не е успяла да достави бюлетините за президентските избори в Донецк, Славянск и Луганс...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване