Андрей Райчев: Колапс за БСП, евромясто за "Реформаторския блок" още не е сигурно

Към момента не е сигурно, че "Реформаторският блок" ще има евродепутат, каза по Би Ти Ви Андрей Райчев. Той уточни, че към 21 часа ще се знае дали все пак изпратят човек в Брюксел.
"Прекрасно представяне на ГЕРБ и повече от прекрасно на Бареков, това са чудесата на тези избори", обобщи Райчев. Той оцени представянето на БСП като "колапс". Към момента не е сигурно, че "Реформаторският блок" ще има евродепутат, каза по Би Ти Ви Андрей Райчев. Той уточни, че към 21 часа ще се знае дали все пак изпратят човек в Брюксел. "Прекрасно представяне на ГЕРБ и повече от прекрасно на Бареков, това са чудесата на тези избори", обобщи Райчев. Той оцени представянето на БСП като "колапс".

Димитър Ганев: Голямата изненада е мобилизация за ГЕРБ и колапс за БСП

/КРОСС/ Ако за някои резултатите от евроизборите у нас са били предсказуеми, то за Димитър Ганев те са изненадващи.  Димитър Ганев от ГАЛЪП Интернешънъл призна, че никоя социологическа агенция не е прогнозирала такава голяма разлика в преднината на ГЕРБ спрямо БСП. Голямата изненада е мобилизация на ГЕРБ и колапс за БСП, посочи Ганев в интервю за БНР. ГЕРБ е успяла да мобилизира практически цялата си периферия, а БСП не е успяла да мобилизира дори твърдото си ядро. Най-силната кампания беше на "България без цензура", уточни той.  Реформаторският блок също успя да мобилиза своите избиратели със сигурни шансове за присъствие в Европейски япарламент. Има практически паритет между блока на управляващите БСП-ДПС и блока на опозицията ГЕРБ-Реформаторски блок. ГЕРБ е в пълното си право да поиска наесен предсрочни парламентарни избори, "България без цензура" също има това основание."Атака" няма да изпрати свой представител в Европарламента и, в този смисъл, ще стане доста по-послушен партньор на управляващите, ако в следващите дни не се обяви курс към избори наесен, коментира още анализаторът.  Димитър Ганев прогнозира, че Реформаторския блок вероятно ще изпрати втория в листата си Светослав Малинов, а не Меглена Кунева, която е водач, в Европарламента, тъй като близо 60 на сто от привържениците на Блока са използвали преференциален вот

Проф. М. Константинов: ГЕРБ - 6 мандата, БСП - 5, ДПС - 3, ББЦ - 2, РБ - 1

ГЕРБ ще има шестима евродепутати, ГЕРБ ще има шестима евродепутати, "Коалиция за България" - петима, ДПС - трима, "България без цензура" - двама, а Реформаторският блок един. Това каза пред Нова телевизия математикът проф. Михаил Константинов. Според него няма никакво съмнение, че това ще бъдат резултатите от евроизборите при наличните данни.

"Галъп": Възрастните хора са гласували за БСП, младите за ГЕРБ


По-възрастните хора традиционно са гласували за БСП, а ГЕРБ е успешен сред средните възрастови групи и най-младите. Това показват предварителните резултати на социологическата агенция "Галъп" за профила на избирателите, които са отишли до урните на евровота днес.

Те бяха представени от "Галъп" в студиото на БНТ. Според депутата от БСП Татяна Буруджиева не е изненада и не може да се говори за "ерозия" при тези избиратели. По думите й голямата изненада на тези избори, е че никоя партия...

Антимигрантската партия печели евровота в Дания

Анимигрантската Датска народна партия печели евроизборите в Дания, предаде ДПА, като се позова на екзит полове, цитирани от датските телевизии ТВ2 и ДР, предаде БТА. Те показват, че ДНП води с между ...

Агуеро: Да спечелим Световното? Защо не

Нападателят на аржентинския национален отбор по футбол Серхио Агуеро заяви, че неговият отбор е способен да спечели предстоящото Световно първенство в Бразилия. Той добави, че е напълно възстановен от...

ДПС обра селския и ромския вот, реформаторите най-силни в София

Доверието към БСП е ерозирало най-силно сред най-младите на възраст от 18 до 30 години и сред жителите в селата, където ДПС е обрало гласовете на 41 процента от избирателите, коментира Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" пред БНТ в неделя. Движението за права и свободи е било най-предпочетено и от ромите по данни на "Сова Харис".   Пада подкрепата за социалистите и сред най-възрастните, които традиционно са електоратът на БСП, допълни Димитрова.   По данни на "Алфа Рисърч" най-младите дават най-голяма – 26 на сто, подкрепа за ГЕРБ, последвани на доста близка дистанция от ДПС – 25 на сто. От младежите 13 на сто са подкрепили "България без цензура" (ББЦ), за "Коалиция за България" са гласували 10 процента, а за Реформаторския блок (РБ) – 8 на сто.   Във възрастовата група от 31 до 60 години за ГЕРБ са гласували 30 на сто от хората, за "Коалиция за България" (КБ) – 18 на сто, малко по-назад – със 17 процента, е ДПС, следвано от ББЦ и РБ – с по 8 на сто.   При най-възрастните доминираща е подкрепата за КБ, но и там има спад.   Рязък спад социалистите бележат и в селата, които досега са били техен бастион, сега превес взема ДПС, за което са гласували 41 на сто от имащите право на вот, посочи Димитрова. В София, областните и в малките градове най-голяма е подкрепата за ГЕРБ – съответно 35%, 29% и 25%.   Най-голяма подкрепа реформаторите са получили в София – цели 18 процента, колкото е получила и КБ. По 5 процента си делят партията на Николай Бареков и движението на президента Георги Първанов АБВ.   По данни на "Галъп Интернешънъл" коалицията с най-висок дял гласували висшисти, е Реформаторският блок - 67.5%, следвана от "Зелените" - 65.7%. С най-нисък дял гласували за партията висшисти е ДПС – 11.7%.   За ДПС са гласували и 39 на сто от ромите, според данни на социологическа агенция "Сова Харис", представени пред ТВ7. За "Коалиция за България" са дали гласа си 26 на сто от ромите, за ГЕРБ - 11 на сто, за "България без цензура" - 9 на сто, за Реформаторския блок - 3 на сто и за други партии - 10 на сто.

БСП сдаде на ДПС селата, реформаторите най-силни в София

Доверието към БСП е ерозирало най-силно сред най-младите на възраст от 18 до 30 години и сред жителите в селата, където ДПС е обрало гласовете на 41 процента от избирателите, коментира Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" пред БНТ в неделя. Пада подкрепата за социалистите и сред най-възрастните, които традиционно са електоратът на БСП.   По данни на агенцията най-младите дават най-голяма – 26 на сто, подкрепа за ГЕРБ, последвани на доста близка дистанция от ДПС – 25 на сто. От младежите 13 на сто са подкрепили "България без цензура" (ББЦ), за "Коалиция за България" са гласували 10 процента, а за Реформаторския блок (РБ) – 8 на сто.   Във възрастовата група от 31 до 60 години за ГЕРБ са гласували 30 на сто от хората, за "Коалиция за България" (КБ) – 18 на сто, малко по-назад – със 17 процента, е ДПС, следвано от ББЦ и РБ – с по 8 на сто.   При най-възрастните доминираща е подкрепата за КБ, но и там има спад.   Рязък спад социалистите бележат и в селата, които досега са били техен бастион, сега превес взема ДПС, за което са гласували 41 на сто от имащите право на вот, посочи Димитрова. В София, областните и в малките градове най-голяма е подкрепата за ГЕРБ – съответно 35%, 29% и 25%.   Най-голяма подкрепа реформаторите са получили в София – цели 18 процента, колкото е получила и КБ. По 5 процента си делят партията на Николай Бареков и движението на президента Георги Първанов АБВ.

"Сириза" води на евровота в Гърция

Гръцката формация на радикалната левица "Сириза" има преднина при резултата от евровота в южната ни съседка, предаде AFP. Според социологическите сондажи "Сириза" води с около 3% пред консервативната партия "Нова демокрация". "Сириза" има между 26 и 30%, а "Нова демокрация" – между 23 и 27%, сочат резултатите. Неонацистката "Златна зора" остана на трето място с около 10% от гласовете, въпреки продължаващото криминално разследване срещу нейни членове и факта, че редица нейни лидери се намират в предварителен арест. Другата партия в правителствената коалиция - социалистическата ПАСОК, е на четвърто място с 9%. Освен това на втория тур на местните избори, които се проведоха едновременно с изборите за ЕП днес, кандидат на "Сириза" има големи шансове да стане губернатор на Атинска област.

КОЙ отива в Брюксел, преди преференциите

Делян Пеевски, Николай Бареков и Достена Лаверн със сигурност отиват в Брюксел като членове на българската 17-членна група в Европейския парламент. Това сочат резултатите, обявени от социолозите в 19 ч. тази вечер. Победителят ГЕРБ с резултат между 27.6% и 29.9% според различните социологически агенции праща шестима евродепутати. При липса на валидна преференция евродепутатите от партията на Бойко Борисов ще са Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Габриел, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев. Коалиция за България получава между 19.7% и 21.6% и има пет мандата. Ако няма валидна преференция, в Брюксел отиват първите петима - Сергей Станишев, Илияна Йотова, Георги Пирински, Петър Курумбашев и Достена Лаверн. Станишев вече изрично обяви, че се отказва от мястото си на евродепутат. Така по всяка вероятност петият евродепутат на социалистите ще е Светла Йолчева. Според първите прогнози ДПС взема три мандата с резултат между 13.5% и 14.9%. Първите трима в листата на ДПС са Филиз Хакъева Хюсменова, Делян Славчев Пеевски и Неджми Ниязи Али. "България без цензура" на Николай Бареков взема два мандата с резултата си между 11% и 12.6%. Първите двама в листата са Бареков и Ангел Джамбазки. Реформаторският блок получава 1 мандат с резултата си между 6.4 и 7.3%. Ако няма валидна преференция, в Брюксел ще отиде водачът на листата Меглена Кунева.

Дайнов: Най-важното е, че България не праща антиевропейска партия в Европарламента


Най-важната новина от изборите за Европейски парламент е, че Бългаиря не изпраща в него антиевропейска партия. Това коментира в ефира на "Нова телевизия" политологът Евгений Данов. Това е изключително добра новина, посочи той.

Големият губещ очевидно е БСП, а големият "победител" – Бареков, който добре си беше сглобил кампанията, допълни Дайнов.

БСП вече има потенциал под 500 хил. души избиратели, коментира Татяна Дончева, лидер на "Движение 21". Тя посочи, че е важно да...

Каролев: Гласувай днес, спести си кибиченето на протест в снега утре

/КРОСС/Реално нищо не се е променило в нашето общество. българският избирател не прави никаква разлика между евроизборите и Къртицата - все риалити шоу, в което някакви хора ту се бият, ту спят с един-друг под юргана. Така Владимир Каролев коментира изборния ден на страницата си във Фейсбук.  "Най-вероятните резултати явно са ГЕРБ (6) БСП (5) ДПС (3) ББЦ (2) РБ (1) или ГЕРБ (6) БСП (4) ДПС (3) ББЦ (2) РБ (2). Имайки предвид, че АТАКА и ББЦ са с идентична платформа (просто последните не искат да влизаме в Евразия), то реално нищо не се е променило в нашето общество. Сменяме Сидеров с Бареков, но със същите социалистически обещания", посочва в статуса си Каролев.  Малко по-рано той написа: "С всеки изминал час на тези избори се убеждавам все повече, че българският избирател не прави никаква разлика между евроизборите и Къртицата - все риалити шоу, в което някакви хора ту се бият, ту спят с един-друг под юргана. Само че за разлика от Къртицата, където залогът е 20 стотинки за SMS, залогът за повечето българи на избори е над 40% от заплатата, която се преразпределя от националните политици под влиянието на европейските." Владимир Каролев започна изборния 25 май с призива: "Гласувай днес, спести си кибиченето на протест в снега утре".

Райчев: На мястото на "Атака" вече стои Бареков

Губещите от днешния вот са колабиралата БСП, АБВ, както и двете националистически партии - НФСБ и "Атака", заяви пред bTV Андрей Райчев. Единствената голяма промяна на този вот е, че на мястото на "Атака" стои Бареков, каза социологът. Според него, една от големите въпросителни е поведението на електората на БСП днес. Трите фактора за лошото представяне на социалистите са: позицията им по   Украйна; отношенията АБВ – БСП; както и доброто представяне на партия "Българската левица" – според сондажите на "Галъп" тя е взела около 3%, почти наравно с „Атака“. Една от хипотезите за доброто представяне на "Българската левица" е объркване сред по-възрастните избиратели на БСП, тъй като крайнолявата партия е с номер 1 в бюлетината. Почти сигурно е, че до 1 година ще има нови избори, вероятно наесен, допълни Райчев.

Резултатите на "Медиана" и "Екзакта"

ГЕРБ печелят 27,6%, а БСП – 20,2% от гласовете на евроизборите, сочат данни на агенция "Медиана", цитирани от ТВ 7. За ДПС са гласували 14,5% от избирателите, за България без цензура – 11,6 %, а Реформаторският блок получава 7,3% от вота.

Разпределение на вота по населено място

ГЕРБ убедително печели София, а Реформаторският блок и БСП са с изравнение сили в столицата, сочат разбивките на Алфа рисърч за разпределението на вота по населено място. ДПС е категоричен победител в селата, където взема близо половината гласове. Ето и разпределението по тип населено място: София 1. ГЕРБ - 35 2-3. БСП и РБ - 18 4-5. АБВ и ББЦ - 5 6. Атака - 2 7. ДПС - 1 Областен град 1. ГЕРБ - 29 2. БСП - 23 3. ББЦ - 12 4. Реформаторски блок - 8% 5-6. АБВ и Атака - 4 7. ДПС 3% Малък град 1. БСП - 28 2. ГЕРБ - 25 3. ББЦ - 12 4. ДПС - 8 5-6.  РБ и Атака - 5% 7. АБВ - 3 Село 1. ДПС - 41 2. БСП - 20 3. ГЕРБ - 19 4. ББЦ - 8 5. Атака - 3 6-7. РБ и АБВ - 2

Мишо Константинов: Не е вярно, че "АБВ" е изяла БСП

Не е вярно, че АБВ е "изяла" гласове на БСП. Ако техните 3% бяха добавени към резултата на БСП, столетницата пак щеше да има петима евродепутати.

Това заяви математикът проф. Михаил Константинов в ефира на Нова телевизия, анализирайки резултатите от изборите на базата на първите резултати, получени от екзитпол.

Той обясни, че схемата за разпределението на мандатите - 6-5-3-2-1 - съответно за ГЕРБ, БСП, ДПС, България без цензура и Реформаторския блок, няма начин да се...

Продължава

Григор Димитров започва участието си на "Ролан Гарос" във вторник


Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще започне участието си на "Ролан Гарос" във вторник. 

В първия кръг 23-годишният хасковлия ще се изправи срещу 211-сантиметровия хърватин Иво Карлович, а началният час и кортът ще бъдат обявени в понеделник вечерта. 

Двамата ще се срещнат за трети път, като до момента са разменили по една победа. Димитров спечели със 7:6 (3), 6:4 на мастърса в Рим по-рано този месец, а Карлович се наложи със 7:6 (3), 7:6 (3) в родния си град...

Консерваторите на Камерън обещаха да намалят имиграцията


Консервативната партия на британския премиер Дейвид Камерън обеща днес нови мерки за намаляване на имиграцията от Европейски съюз, след като на местните избори тази седмица седмица изгуби над 200 места, предаде "Ройтерс".

"Ние ще използваме всяка възможност, за да намалим нетната миграция", каза в ефира на Скай Ти Ви консерваторът Филип Хамънд, министър на отбраната.

По-нататъшни мерки за намаляване на имиграцията на Острова биха могли да обтегнат отношенията между Камерън...

Победителят на изборите за Европейски парламент няма да е известен в близките дни

/КРОСС/ Политически наблюдатели прогнозират, че коалицията между леви и десни след изборите за Европейски парламент е неизбежна. Нито Европейската левица, нито ЕНП, ще успеят да мобилизират абсолютно мнозинство от 376 гласа за избор на председател на следващата Европейска комисия. Има очакване за драма, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева. Над 1200 са акредитираните в Страсбург журналисти. В Люксембург, Белгия, Австрия и Кипър гласуването вече приключи, предаде в 18.30 ч. българско време тя. Данните от екзитполовете и за избирателната активност ще се съобщават от сградата на парламента в Страсбург. Може да се окаже, че победителят в тези избори няма да е известен дори и до седмици.  

Борисов се появи в НДК в щаба на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се появи в НДК в щаба на ГЕРБ. Съпартийците му го посрещнаха с прегръдки; той влезе усмихнат, но не обърна внимание на медиите.

Янаки Стоилов: Загубата е тежка

Очевидно бъркаме някъде – в политиките, в организацията, в стила на кампанията, но този разговор ни предстои, коментира Корнелия Нинова


Проф. Михаил Константинов: Боряна е единственият мъж сред социолозите

/КРОСС/ Проф. Михаил Константинов в коментар на резултатите от социологическите агенции на изборите за Европейски парламент: Боряна е единственият мъж сред социолозите.

Радикални леви водят на евроизборите в Гърция, Меркел първа в Германия

/КРОСС/ Гръцката радикална лява партия „Сириза" поведе с малка преднина на изборите за Европейски парламент, които се провеждат днес в страната, съобщи АФП, позовавайки се на данни от екзит пол. Партията, която е срещу мерките за строги икономии, поведе с около три пункта пред консервативната "Нова демокрация". Това разкриха резултатите от екзит пол на шест водещи агенции за проучване на общественото мнение. Консервативната партия Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел печели с 36% изборите за Европейски парламент в Германия. На второ място останаха лявоцентристите от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) с 27,5%, сочат резултатите от екзит полове. Партията Алтернатива за Германия, която беше основана миналата година и се противопоставя на еврото, печели 6,5%, които са достатъчни за влизане в Европейския парламент, съобщават държавните телевизии А Ер Де и Зе Де Еф.  

Изборите в Пернишко минаха без престъпления, казаха от полицията

Изборният ден в Пернишка област премина нормално. Към 19,30 ч. не са констатирани нарушения на обществения ред и престъпления, свързани с вота.

Служителите на звено „Български документи за самоличност” в ОДМВР – Перник са издали през днешния ден 14 удостоверения за гласуване. 25 са общо издадените документи от началото на кампанията.

Охраната на полицията продължава до предаване на изборните материали в РИК, както и прибирането на членовете на комисиите по места.

Колапс за БСП, не е сигурно, че реформаторите ще имат евродепутат, коментира Андрей Райчев


Към момента не е сигурно, че "Реформаторският блок" ще има евродепутат, каза по Би Ти Ви социологът от "Галъп" Андрей Райчев. Той уточни, че към 21 часа ще се знае дали все пак изпратят човек в Брюксел.

"Прекрасно представяне на ГЕРБ и повече от прекрасно на Бареков, това са чудесата на тези избори", обобщи Райчев. Той допълни, че представянето на БСП е колапс.

"За първи път виждаме електората на БСП да се държи така - неявяване. Никой не прогнозираше нещо подобно, това е...

Татяна Дончева: Новина от изборите няма

/КРОСС/ Новина не се вижда, защото този път социолозите бяха коректни, каза в ефирана Нова тв Татяна Дончева, лидер на Движение 21. По думите й, този път „Алфа Рисърч" защити името си, което беше оспорвано от няколко месеца насам.Това, което аз мога да прочета, във връзка с резултатите, е един нюанс, който имаше между „Галъп" и „Алфа Рисърч". Имаше разлики в резултата на БСП, около 2%, по-висок при „Алфа Рисърч", отколкото при „Галъп", посочи Дончева. БСП има потенциал. Той е този, който виждате. Той е малко под 500 000 гласа вече, допълни бившата социалистка. Трябва да маркираме какъв процент заема Българска левица с №1, защото битката на Станишев с ГЕРБ и на Станишев с Първанов изключва, че традиционно леви симпатизанти може да са гласували за левицата с №1, отбеляза Татяна Дончева.

Читателски дневник: По изборите в Малмьо


Нашият читател Калин Радуло изпрати кратък разказ за гласуването в българската секция на европейските избори в Малмьо, Швеция.

Денят е 25.05.2014г., 12:30ч., град Малмьо, кралство Швеция. Изборният ден тече спокойно в най-мултикултурния град в Швеция. В българската секция №323200163, установена в хотел Мейфеър на по-малко 100 м. от централната гара, изборният ден тече повече от спокойно. Опашки няма, а в урната има не повече от 30 бюлетини.

От вратата дама-наблюдател ме...

Дайнов: Големият победител е Бареков! Дончева: Не!

Антиевропейски партии от България не влизат в ЕП и това е много добра новина, заяви политологът Евгений Дайнов. Големият губещ очевидно е БСП. Май не могат да си изкарат хората, добави той.

Разпределение на вота по възраст

БСП е едва четвърта партия сред младите. Силно бъдеще очаква ДПС, която изравнява ГЕРБ в най-младата възрастова група между 18 и 30 години, сочат данните на Алфа рисърч. Гласоподаватели между 18 и 30 г. 1. ГЕРБ - 26% 2. ДПС - 25% 3. ББЦ - 13% 4. БСП - 10% 5. РБ - 8% Сред гласоподавателите на възраст между 31 и 60 г. категоричен победител е ГЕРБ. 1. ГЕРБ - 30% 2. БСП - 18% 3. ДПС - 17% 4. ББЦ - 10% 5. РБ - 8% Над 60 години е единствената възрастова група, в която печели БСП 1. БСП - 37% 2. ГЕРБ - 28% 3. ДПС - 9% 4. ББЦ - 7% 5. РБ - 4%

„Сириза” води в Гърция, партията на Меркел първа в Германия

Гръцката радикална лява партия „Сириза” поведе с малка преднина на изборите за Европейски парламент, които се провеждат днес в страната, съобщи АФП, позовавайки се на данни от екзит пол.
Партията, която е срещу мерките за строги икономии, поведе с около три пункта пред консервативната "Нова демокрация". Гръцката радикална лява партия „Сириза” поведе с малка преднина на изборите за Европейски парламент, които се провеждат днес в страната, съобщи АФП, позовавайки се на данни от екзит пол. Партията, която е срещу мерките за строги икономии, поведе с около три пункта пред консервативната "Нова демокрация".

"Сириза" води на евроизборите в Гърция, Меркел първа в Германия

Гръцката радикална лява партия „Сириза” поведе с малка преднина на изборите за Европейски парламент, които се провеждат днес в страната, съобщи АФП, позовавайки се на данни от екзит пол.
Партията, която е срещу мерките за строги икономии, поведе с около три пункта пред консервативната Гръцката радикална лява партия „Сириза” поведе с малка преднина на изборите за Европейски парламент, които се провеждат днес в страната, съобщи АФП, позовавайки се на данни от екзит пол. Партията, която е срещу мерките за строги икономии, поведе с около три пункта пред консервативната "Нова демокрация".

ДПС и БСП в спор за второто място на тези избори

Избирателната активност е 35,5%, съобщиха от ЦИК или малко над 2,3 млн. избиратели са упражнили правото си на глас


Антон Кутев: Христо Ковачки хич не работи за БСП

Смятам, че разликата между БСП и ГЕРБ ще се скъси. Това са все пак резултати от еккзит пола. Това каза в студиото на Нова телевизия Антон Кутев – БСП. "Сигналът за Бобов дол трябва да отиде в прокуратурата и тя да каже какво се случва", каза още Кутев – БСП. "Нямам хал-хабер какво прави Ковачки. Той категорично не работи за БСП. Центърът на тази кампания не трябва да бъде обърнат към Ковачки”, добави депутатът от БСП. "Прокуратурата трябва да си вземе мерките за всички, които са купували...

Продължава

Антон Кутев за Бобов Дол: Не отговарям за ЛИДЕР, не е моя работа да знам

Не отговарям за действията на ЛИДЕР, не е моя работа да знам. Всичко това трябва да отиде в прокуратурата и тогава да се говори. Това беше коментарът на депутата от БСП Антон Кутев пред Нова телевизия по темата с купуването на гласове от БСП в Бобов Дол. "Ковачки не работи за нас, той дори преди си спомням, че гласуваше за друг. А и аз не бих обърнал центъра на тази кампания върху него.", коментира Кутев. За поредната си загуба на избори, Кутев заяви, че това е само екзит пол и нещата могат да се променят, а разликата да се стопи . "Тук става дума за екзит пол, а той може да бъде доста неточен. Може има разлика 7-8%. Трябва да изчакаме.", заяви депутатът. След като видеото, което уличава БСП в купуване на гласове, изтече в мрежата срещу работещите в мината се започна наказателна акция. Схемата е следната. Работещите в мините на Бобов дол получават част от заплатата си под формата на ваучери, които могат да разменят срещу хранителни продукти единствено в магазините на Христо Ковачки. При неподчинение на инструкциите за гласуване за правилната партия и резултат в общината, различен от "поръчания", магазините се опразват. От ЦИК все още не са дали никакъв конретен отговор по казуса, въпреки десетките сигнали, изпратени до тях.

В централата на ГЕРБ: Победа! "Позитано" мълчи

В централата на ГЕРБ в НДК бурно викаха "Победа!", докато на "Позитано"20 цареше абсолютна тишина, показа репортаж на НТВ.

Свърши хартията на избирателни секции

Дефицит на хартия провокира жалби от застъпници и наблюдатели на изборите във Варненско. В 18 ч в някои СИК хартията вече бе изчерпана и членовете им не можеха да копират протоколите. "Звъним спешно по кметствата да помагат. Сигурно и тонерите няма да стигнат. Броят на застъпниците само е над 3000 във Варна. Дефицит на хартия провокира жалби от застъпници и наблюдатели на изборите във Варненско. В 18 ч в някои СИК хартията вече бе изчерпана и членовете им не можеха да копират протоколите. "Звъним спешно по кметствата да помагат. Сигурно и тонерите няма да стигнат. Броят на застъпниците само е над 3000 във Варна.

Числата от тираж №42 на Българския спортен тотализатор

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

В повечето големи градове има сигнали за нарушения

/КРОСС/В повечето големи градове има сигнали за нарушения, обобщава изборния ден малко преди приключването му БНР.  20 сигнали и жалби за нарушения са подадени в РИК - Стара Загора. Една от тях - за раздаване на пари от бял автомобил пред една от секциите, е проверен от полицията, но не е потвърден. Предстои проверка на сигнал, че в село Еленино представител на една политическа сила записвал кои от жителите на селото са гласували, а на останалите се е оказвал натиск да отидат до урните. Под натиск на наблюдател от секционна избирателна комисия е запечатан кабинетът на кметския наместник в старозагорското село Плоска могила, там е разположена секцията за гласуване. Освен жалба в РИК, има подаден сигнал за самоуправство и в прокуратурата. Случаят се проверява. От 482 образувани секции в областта в последния момент са отпаднали две - в Казанлъшката многопрофилна болница и в санаториума на НОИ в Павел баня заради недостатъчен брой избиратели. Прокуратурата се е самосезирала по случая с общинския съветник от Пазарджик Илия Джамбазов. За него се твърди, че участва в схема за купуване на гласове. Той е заснет по време на разговор за осигуряване на 200 гласа. Общински съветник от Панагюрище е бил задържан в местното полицейско управление. Стоян Петрички няма заповед за арест и се намира в полицейски коридор с нареждането да остане там до края на изборния ден

Бареков: Нямаме нито един купен глас

"Това са глупости не сме купували гласове. Нямаме нито един купен глас", заяви лидерът на "България без цензура" Николай Бареков в отговор на журналистически въпрос за сигналите и ...

Изборната нощ на живо: ГЕРБ и реформаторите искат оставки


Репортерите и редакторите на "Дневник" ще следят през цялата нощ развръзката от гласуването за евродепутати днес.

Следете обобщението на случващото се в НДК, където основните политически сили се очаква да направят първи изявления след обявяването на прогнозните резултати от вота. 

20.44ч. В изявление пред медиите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще даде пресконференция утре, като ще изчака официални резултати. "Изборите показват, че ГЕРБ е първа политическа сила....

На живо: Обявяването на резултатите и изборната нощ


Репортерите и редакторите на "Дневник" ще следят през цялата нощ развръзката от гласуването за евродепутати днес.

Следете обобщението на случващото се в НДК, където основните политически сили се очаква да направят първи изявления след обявяването на прогнозните резултати от вота. 

20.29ч. Все още не е известно кои от политическите формации ще дадат пресконференции в изборната нощ. По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му ще запази мълчание до...

БСП и ДПС с равен брой евродепутати

Пет партии си разпределят 17-те мандата за депутати в Европейския парламент от България

"Медиана": ГЕРБ - 27,8%, БСП - 20,2%

ГЕРБ получава 27,8% от гласовете в изборите за европарламент, сочи екзитполът на агенция "Медиана".
БСП следва с  20,2%,  ДПС получава 14,5%, ББЦ - 12,6%, Реформаторският блок - 7,3%. 
Останалите партии са под необходимата ГЕРБ получава 27,8% от гласовете в изборите за европарламент, сочи екзитполът на агенция "Медиана". БСП следва с  20,2%,  ДПС получава 14,5%, ББЦ - 12,6%, Реформаторският блок - 7,3%.  Останалите партии са под необходимата

Евроизборите във "Фейсбук": "Да им помогнем да се отрезвят с гласуване!"


Също като избирателната активност, и коментарната активност на потребителите във "Фейсбук" днес по време изборите за Европейски парламент беше ниска. Много от коментарите по-рано през деня бяха призиви да се гласува, а след 19 ч. - актуалната тема станаха резултатите. Ето част от публикациите, които видя "Дневник":

Политологът Даниел Смилов от рано пускаше във "Фейсбук" прозиви като "Не ходи за гъби, подкастри розата" и "Който лапа кебапчета преди избори, ще пасе трева след това! Аз...

Пет партии с евродепутати (разпределение на мандатите)

Пет партии ще си разпределят 17-те мандата за депутати в Европейския парламент от България

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване