609 полицаи от Варна ще бъдат ангажирани с охраната на секциите в изборите за Европейски парламент

609 полицаи от Варна ще бъдат ангажирани с охраната на секциите в изборите за Европейски парламент. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Ивана Милева, говорител на ОД на МВР – Варна. Изборният ден за охранителите започна от вчера. 15 служители на жандармерията също ще се включат в обезпечаване реда и сигурността по време на изборите, допълни Милева.

"Галъп": Към 8 часа 2,7% e активността (обзор)

Към 8 часа тази сутрин - два часа след началото на изборния ден - избирателната активност е около 2,7%, сочат данните на Към 8 часа тази сутрин - два часа след началото на изборния ден - избирателната активност е около 2,7%, сочат данните на "Галъп", цитирани от БНР. Спокойно е започнал изборният ден за Европейски парламент в цялата страна. Всички избирателни секции на територията на 25-ти многомандатен избирателен район в София работят нормално,

Кольо Колев: Очаквам 2.5 милиона да отидат до урните

София /КРОСС/ Избирателите в страната са не повече от 5.9 милиона души, а в избирателните списъци фигурират около 6.6 милиона с право на глас. Това каза пред TV7 Кольо Колев. По думите му на предишните избори списъците на избирателите са били почти равни на броя на населението в страната, сега са леко коригирани надолу до към 6.6 милиона, но и това не е равно на истинското положение.Очаквам 2.5 милиона да отидат до урните, за да гласуват, въпрос на математика е да се изчисли избирателната активност, смята социологът. Ако се вземат числата от избирателните списъци, процентът ще е едни, ако се вземат реалните избиратели ще е друг.

Комарджийски страсти

Кои са най-големите победители и най-големите губещи в историята на Лас Вегас


1000 лева глоба за селфи с бюлетината

София /КРОСС/ Глоба от 1000 лв. чака всеки избирател, който на евровота днес опита да се снима с бюлетината в тъмната стаичка, за да докаже после, че е гласувал за „правилната" формация. Санкцията е разписана в новия Изборен кодекс, който изрично забранява „използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане начина на гласуване". Бюлетината на спипания в такова нарушение ще се анулира, като прегрешилият няма да има право да се поправи с повторно честно гласуване.Фотографирането на вота е масово изискване на търгашите с гласове, за да са сигурни после, че не са си хвърлили парите на вятъра. Наскоро обаче червеният депутат Георги Кадиев алармира и за нова хитрина чрез отбелязването на няколко предварително зададени преференции. Впоследствие би могло да се свери дали броят на бюлетините с отбелязани ключови цифри отговаря на напазаруваните гласоподаватели за съответната секция.Санкция от 1000 лв. е предвидена и за избирател, който волно или неволно разгърне бюлетината си на излизане от тъмната стаичка, в резултат на което вотът му стане видим за членовете на секционната комисия, наблюдателите или друг присъстващ в изборното помещение. За да не бъде застрашена тайната на вота, в кодекса е предвидено също лично пространство за гласоподавателите от поне 3 метра около тъмната стаичка, в което не може да припарва никой друг

Загиналият Янчо Патриков биел шамари на Илия Павлов

Загиналият в катастрофа бургаски борец, треньор и бизнесмен Янчо Патриков бил сред малцината, които си позволявали да бият шефа на митичната "Мултигруп" Илия Павлов. Бай Янчо, както го наричат неговите приятели, е ступвал бъдещия бос, докато му е бил треньор в ЦСКА.

Над 600 пациенти гласуват във ВМА

София /КРОСС/ Пациентите, приети в столичните болници, ще могат да гласуват в лечебните заведения. В болница "Пирогов" са заявили желание за гласуване 33 пациенти, казаха от лечебното заведение. В Александровска болница се очаква да упражнят правото си на глас 150-200 пациенти. Във Военномедицинска академия се очаква да гласуват над 600 пациенти. Секции са разкрити още и във всички столични АГ-болници, както и в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", Националната кардиологична болница, общинските многопрофилни болници за активно лечение, в Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, както и във филиала на Болницата за лечение на алкохолизъм и наркомании в Суходол.    

Младеж се самоуби след абсолвентския си бал

/КРОСС/ Младеж се самоуби след абсолвентския си бал. 23-годишният Георги В. от благоевградския квартал "Ален мак" е полетял снощи от високите етажи на бл.21. Георги е възпитаник на СОУИЧЕ Благоевград, завършил икономика в ЮЗУ "Н. Рилски" и на 16 май е бил неговия абсолвентски бал. Новината за смъртта му обиколи мълниеносно квартала, хората го познават като добро и кротко момче. Шокирани са от решението му да сложи край на живота си. Георги има сестра ,баща му работи като шофьор в столична фирма, съобщава Struma.com.

Шопската салата на балотаж с литовската супа от цвекло

 Българската шопска салата и литовската студена супа от цвекло са на балотаж за най-харесвано ястие в Европа. Днес изтича срокът за гласуване в състезанието на страницата на Европейския парламент във „Фейсбук”. Оттам организираха специално събитие - „Вкусът на Европа”, в което призовават в изборната нощ хората да се събират на партита и заедно да проследят какви са резултатите. От ЕП съветват всеки домакин да направи ястие от различни страни членки на ЕС, като дават и конкретни предложения.

 

Шопската салата поведе в състезанието за най-харесвана рецепта още в първите дни и не отстъпи от мястото си. Литовската супа също събра също доста поддръжници, но до вчера оставаше доста назад от българската рецепта. Над 14 000 харесвания е събрала родната салата, докато студената супа от цвекло – едва 4000 лайка. На добра популярност се радват все пак и румънските сърми със зеле. Далеч назад остават останалите специалитети. Ирландската кухня очевидно се нрави най-малко на гражданите на Европейския съюз. Картофените питки, които представят страната в състезанието, са събрали под сто харесвания. На страницата на Европейския парламент в социалната мрежа могат да бъдат намерени и съвети и рецепти на майстор готвачи, така че ястията в изборната нощ да бъдат незабравими.

Кои са най-популярните певци и групи днес -очаквайте класацията на "24 часа"

Кои са най-популярните певци и групи днес - очаквайте класацията на Кои са най-популярните певци и групи днес - очаквайте класацията на "24 часа". Първите резултати ще съобщим по-късно днес, когато ще имаме по-достоверни резултати.  В класацията участват нашумели напоследък изпълнители - Йосиф Кобзон, Веселин Маринов, Деси Добрева, Есил Дюран, "Фондацията", Николина Чакърдъкова ,"Любе",

Ремонтът на пети блок на "Козлодуй" е завършен

На 25 май приключи плановият годишен ремонт на 1000-мегаватовия пети енергиен блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от централата. След извършена проверка от Агенцията за ядрено регулиране и по...

Сеизмичната активност не е свързана с България

 Вероятността сеизмичната активност в Гърция да се засили е нищожна. Моето мнение е, че няма да имаме по-силно земетресение, а напротив - с по-слаб магнитуд. Сеизмичната активност в Северно Егейско море не е пряко свързана с нашата страна. Това заяви пред БНР шефът на Сеизмологичният интитут към БАН проф. Емил Ботев.

 

Земетресението не е нетипично за региона. Доколкото имам информация, няма сериозни разрушения у нас. Ще има множество вторични трусове, част от които не могат да бъдат усетени от населението. Те ще са със затихващ характер. Това обяви зам.-председателят на БАН Николай Милошев пред БНТ. "Много малка е

 

вероятността от още по-силен трус

 

но хипотетично е възможно. Няма опасност и на практика от цунами. Възможна е нормална вълна от 1-2 бала", каза още Милошев.

 

Главен комисар Николай Николов от "Гражданска защита" допълни, че няма сериозни материални щети в България. "Обстановката е спокойна", каза още той.

 

Само преди два дни се навършиха две години от мощния трус с епицентър в Перник, който разтърси цялата страна. Тогава земетресението бе със сила 5,8 и причини сериозни щети в района около епицентъра. Наблюденията, които провеждаме, показват, че толкова силно земетресение като пернишкото от преди две години

 

скоро не може да се реализира

 

каза още проф. Ботев. "Без да знаем с абсолютна сигурност какво става в дълбочина, винаги са способни изненади, но вероятността за изненади е минимална, тя е под 10% за нашите изследвания“, допълни професорът. Според него пернишкото земетресение е било  десетки пъти по-слабо по енергия от вчерашното, т.е. 30 пернишки земетресения, щяха да бъдат равни по енергия на това на остров Самотраки.

266 пострадали от паниката в Турция
В Чанаккале над 50 души са потърсили болнична помощ

266 са ранени в Турция при паниката от земетресението. Някои от тях са скачали през балконите, за да се спасят.

 

В Чанаккале над 50 души са потърсили болнична помощ, има пострадали и в Одрин и на остров Гьокчеада, който се намира най-близо до епицентъра на труса, предаде БТА.

 

От правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации съобщиха, че земетресението е било с магнитуд 6,5 по Рихтер. То е станало в 12,25 ч., като е продължило приблизително 20 секунди.Земетресението, което е произлязло в Егейско море на дълбочина около 25 км, бе усетено в обширен район на Турция – от западната граница Одрин, Текирдаг, Къркларели през Истанбул, Чанаккале, Балъкесир, Маниса до южния град Измир. След първия трус са последвали 14 вторични труса, съобщиха сеизмолозите. В Гьокчеада са били ранени около 15 души, които пострадали, докато бягали или скачали от балконите.

 

След първата уплаха в Истанбул, където трусът силно разлюля анадолския бряг, обстановката се успокои, а хората се прибраха от улиците. Истанбулският окръжен управител Хюсеин Авни Мутлу заяви, че на територията на окръга няма пострадали и данни за щети.

 

На много места е прекъсната телефонната връзка.

Гръцки остров бойкотира евроизборите

Жителите на малкия гръцки остров Гавдос отказаха да участват в изборите за Европейски парламент, в знак на протест срещу политиката на ЕС и властите в Гърция.

Украйна избира президент

/КРОСС/ Днес в Украйна се провеждат президентски избори. Победителят от надпреварата, в която участват 21 кандидати, е предварително известен - милиардерът Петро Порошенко води убедително в социологическите проучвания. Далеч на второ място - едва с 10% според прогнозите - изостава съперничката му и бивш премиер Юлия Тимошенко. За директна победа са необходими повече от 50% от гласовете на явилите се пред урните. Над 36 милиона избиратели са призовани да гласуват днес в Украйна. Това са шестите президентски избори в Украйна, откакто бившата съветска република получи независимост през 1991 година. Победителят в тях ще има петгодишен мандат и ще стане петият украински президент. Междувременно през тази нощ напрежението в Източна Украйна продължи. Двама членове на украинските сили за сигурност са загинали, а четирима са ранени, след като въоръжени лица са се опитали да щурмуват пропускателен пункт в Славянск, съобщават украинските медии. Контролно-пропускателните пунктове на украинската армия в района на града на няколко пъти са били атакувани. Атаката е станала с автоматично оръжие, минохвъргачки и гранатомети.Медиите съобщават и за италиански журналист и неговият преводач са убити, а френски репортер е ранен в село Андреевка. По данни на привържениците на федерализацията, автомобилът на журналистите е попаднал под обстрел. По-късно се появи информация, че убитият италианският журналист е Андреа Рокели

Путин: "Южен поток" е необходим

Руският президент Владимир Путин призова Европейската комисия да заеме активна позиция за създаването на директни маршрути за износ на газ към Европа. Пред икономическия форум в Санкт Петербург президентът заяви, че ситуацията в Украйна още един път потвърждава актуалността на руските инициативи за преки маршрути за износ на енергоносители в Европа, включително газопровода "Южен поток", предаде Нюзру.

Могъщият махмурлук след бала

Абитуриентски балове. Задължително зрелище за зрелостници. Знаете кога и как - всяка година през май със съдействието на ферментирали плодове и нишесте, синтетични субстанции и съмнителна музика. Знаете и защо - започва истинският живот, а той трябва да бъде здраво нацелен в окото с тапа от шампанско, излетяла от стъкления си затвор със скоростта Абитуриентски балове. Задължително зрелище за зрелостници. Знаете кога и как - всяка година през май със съдействието на ферментирали плодове и нишесте, синтетични субстанции и съмнителна музика. Знаете и защо - започва истинският живот, а той трябва да бъде здраво нацелен в окото с тапа от шампанско, излетяла от стъкления си затвор със скоростта

Член на СИК разкрил вота на избирател

София /КРОСС/ Член на Секционна избирателна комисия в кв. "Овча купел" в София е отгърнал бюлетината на избирател и по този начин е нарушил тайната на вота му. Това е един от постъпилите сигнали в Централната избирателна комисия до 9 ч., съобщи говорителят Камелия Нейкова."Не е ясно как точно е станало отгръщането на бюлетината", уточни тя пред Би Ти Ви. Бюлетината е била анулирана, а избирателят повторно е гласувал.Друг сигнал е постъпил от Оряхово, където няма ток в 17 секции. Според Нейкова изборният ден е започнал и няма проблем, защото там няма да се провежда експериментално машинно гласуване.Избирателната активност до 8 ч. е около 4%.

Живеем в ледников период

 Проф. Спиридонов, изненада ли ви с нещо в климатично отношение тази година. Зимата беше необичайно топла.

 

Да, зимата беше необичайно топла, но не е като да не е имало и друг път топли зими. В този смисъл не може да се каже, че това е нещо, което никога не се е случвало. По-интересното е, че напоследък в една година се случват екстремни събития много по-често, отколкото през изминалите 50 години. Доскоро пък имахме снежни зими. Подобни топли зими са се случвали много пъти през миналия век.

 

Какво време да очакваме до края на май?

 

Прогнозата до края на май е ясна, ще е сравнително топло, но ще има и валежи, особено в следобедните часове. Уикендът ще е доста слънчев. Днес също ще е слънчево, може да се каже като по поръчка, който смята да ходи за гъби – след обяд.

 

Какво количество на валежите можем да очакваме през месеца?

 

Към края на май отново се очакват малко по-обилни валежи, но няма да е както досега. От порядъка на десетина литра на ден ще има към края на месеца.

 

Ваши колеги предвиждат, че и началото на юни ще е дъждовно?

 

Знаете, че по принцип дългосрочната прогноза не е точна, но по всяка вероятност юни ще започне с дъждове и влажно време.

 

Не ни очакват обаче потопи както в съседните държави?

 

Никой не може да гарантира това .Всяка година в отделни райони на страната има много интензивни валежи. Надявам се в цялата страна да няма нещо извънредно, но на отделни места, както се казва, всяка година има силни валежи и тогава реките преливат. И миналата година в Пазарджик и Първомайско имаше сериозни наводнения. И през 2012 г. също имаше сериозни наводнения около Старозагорско. По принцип юли е валежен месец. Юни обикновено е по-сух.

 

Можем ли да кажем отсега какво ще е лятото?

 

Много е трудна прогнозата, въпреки че по интернет вървят всякакви новини. Горе-долу ще е нещо, което се е случвало и през 2006, и през 2007 г. Това означава, че лятото го очакваме да е по-топло. През юли ще има доста топли и продължителни жеги. Очакваните температури ще са над 35 -37 градуса в горещите периоди. Интензивни валежи се очакват по всяко време и през юли и август.

 

Според вас реални или преувеличени са сценариите за бързи климатични промени и имат ли те някаква политическа обосновка?

 

Аз по принцип съм скептичен към тези прогнози, в които има значителен политически елемент. Това не означава, че трябва да разхищаваме природните ресурси. Но има и други средства за икономии. Парниковите газове са един елемент на климатичните промени, но не са единственият. Има много други фактори, които, съчетани помежду си, довеждат до бързи климатични промени.

 

Кои имате предвид?

 

Да започнем от слънчевата активност, която е в основата на нещата. Можем да продължим с океанските течения, промените в Гълфстрийм например. Най-напред започват по-сериозни промени в океанските течения и това се отразява върху атмосферата, която пък си променя циркулацията, ветровете също се изменят, системата е доста навързана. Не бива да забравяме и вулканичните активности. Има много фактори, които влияят. Само да се концентрираме върху един не е издържано от научна гледна точка. Всъщност парниковите газове предизвикват увеличение на водната пара в атмосферата, но както казах, не са единствената причина за климатични промени.

 

 ­ Доклад на ООН предвижда повишение на температурите до края на века с 4,8 градуса.

 

Документът е на същата международна група за климатични изследвания, която поддържа сценария за глобално затопляне. Тенденцията пък в последните години е към забавяне на скоростта на изменение на температурите. Тоест в момента има някакво повишение, но по-скоро тази тенденция на растеж вече се е забавила.

 

Има две версии – едната е за глобално затопляне, другата – за ледников период. Вие фен на коя от двете тези сте?

 

Не съм фен нито на едната, нито на другата версия. Защото като има две противоположни версии, това означава, че нещо е изпуснато в разсъжденията. В едната е преувеличено едно, в другата ­ друго. По принцип ако се повишат прекалено много температурите глобално по земята, не е ясно различните морски течения как ще се преориентират. Земята е преживяла много ледникови периоди, много горещи периоди, ние между впрочем сега се намираме в ледников период. Някога хората са ходели по туники и сандали и по нашите земи. Естествено е да има цикличност на времето.

 

Според доклад на МОСВ зимният туризъм у нас е застрашен заради топлите зими.

 

Да, тази зима беше топла. Ако тенденцията на повишение на температурите се запази, което ще засегне и зимния период, това означава не толкова липса на сняг, колкото високи температури, които го разтапят. Става въпрос за изкуствения сняг. Според мен проблемите в туризма не се коренят основно във времето. Едно време се казваше, че ни пречат сушата, кишата, дори и международното положение.

 

А да очакваме ли някакви екстремни климатични бедствия – урагани, цунами, при нас на Балканите?

 

-При нас на Балканите екстремните климатични бедствия като че ли все ни се разминават. От една страна малко по-трудно се прави прогнозата, защото сме на границата между две климатични зони, а пък това ни спасява от някакви свръхекстремни истории. Но са възможни пожари през лятото например, от много силни локални валежи пък са възможни наводнения.

 

Можем ли да очертаем ясни 4 сезона или те се размиват?

 

-Да, сезоните малко се съкратиха, но не може да се каже, че са изчезнали. Само понякога има бързи преходи от зима към топло време например. Има най-различни случаи. За да говорим за промяна на климата, трябва нещо стабилно да се случва в продължение на поне 30 години. Защото един климатичен период трае 30 години. В продължение на тези 30 години трябва да забележим някакво устойчиво състояние на температурен режим или на валежи. Сега в последните десетина години има една тенденция на повишение на температурите, но пък вече скоростта на повишение се забавя.

 

От 2000 г. започнаха сушите, сега пък имаме повече вода.

 

Променя ли се климатът, когато се измества земната ос?

 

Това е един от основните фактори, но земната ос се измества много бавно, за столетия. Ако тя се измени, всичките мобилни и сателитни връзки изведнъж ще изчезнат. Защото те се поддържат от така наречените геостационарни спътници, които висят над Екватора. Това, което се мени, е магнитната ос. Тя дрейфва с някъде 40-60 км в година на юг. И магнитният полюс оказва влияние върху атмосферната циркулация.

 

По какъв начин климатичните промени влияят на хората и на околната среда?

 

Влиянието им е различно. Бедствията например влияят зле на психиката на хората. Горещата вълна, която се случи през 2006 г. в Европа, се преживя много тежко. Климатичните промени влияят повече на хората с по-лабилна психика.

 

Може ли да се промени земеделието в резултат на климатичните промени?

 

Едва ли ще минем към отглеждането на други култури. Определено трябва да се мисли за някакви хибридни сортове, които да издържат на засушаване, чакат ни сушави години, а пък прекалените дъждове имат обратен ефект върху културите. Когато се редуват сушави периоди или много влажни периоди, няма какво да сменя в отглеждането на културите, те просто трябва да са устойчив вид Както е казал народът „Ако е горещо лятото, ще е хубаво виното.”

Гласувах за поколението на сина ми!

Дончев поиска: България да расте и да се развива в Европа


Над 50 000 наблюдатели на евровота

Над 50 000 са регистрираните да следят честни ли да изборите. Част от тях са представители на партии, а други на 32 неправителствени организации, съобщи Нова телевизия.
Очакванията на Централната избирателна комисия са обаче техният общ брой да надхвърли 60 000. Избирателите също могат да сигнализират за нарушения в изборния ден. Над 50 000 са регистрираните да следят честни ли да изборите. Част от тях са представители на партии, а други на 32 неправителствени организации, съобщи Нова телевизия. Очакванията на Централната избирателна комисия са обаче техният общ брой да надхвърли 60 000. Избирателите също могат да сигнализират за нарушения в изборния ден.

Рекорден брой наблюдатели на евровота

Над 50 000 са регистрираните да следят честни ли да изборите. Част от тях са представители на партии, а други на 32 неправителствени организации, съобщи Нова телевизия.
Очакванията на Централната избирателна комисия са обаче техният общ брой да надхвърли 60 000. Избирателите също могат да сигнализират за нарушения в изборния ден. Над 50 000 са регистрираните да следят честни ли да изборите. Част от тях са представители на партии, а други на 32 неправителствени организации, съобщи Нова телевизия. Очакванията на Централната избирателна комисия са обаче техният общ брой да надхвърли 60 000. Избирателите също могат да сигнализират за нарушения в изборния ден.

България избира представители за ЕП

София /КРОСС/ Днес в България се провеждат избори за Европейски парламент. Изборният ден започна в 6 ч и приключва в 19 ч. Ако тогава в пред изборното помещение има избиратели, те предават своите документи за самоличност на СИК и гласуването може да продължи до 20 ч.Около 60 000 души са наблюдатели в изборния ден. Избирателните списъци съдържат 6 533 828 избиратели. Избирателните секции в страната са около 11 500, извън страната са 167.На изборите ще могат да бъдат дописвани избиратели, както е регламентирано в Изборния кодекс. Те са много ограничена категория - кандидатите за членове на ЕП, наблюдателите и членовете на ЦИК и СИК. В изборния ден може да бъде дописан избирател, който е пропуснат в избирателния списък, по постоянен адрес.Забранява се на членовете на СИК да пренасят протоколи, бюлетини, изборни книжа и материали на други места освен в РИК и в общината. Това става с охрана на МВР. За първи път на тези избори ще се броят и посочват недействителните гласове по кандидатски листи.Централната избирателна комисия уведомява, че сигнали за нарушения на Изборния кодекс могат да се подават и на тел. 0882 565 115 и 0882 548 778. На същите телефони могат да се поставят и въпроси по прилагането на Изборния кодекс. bTV също ви призовава да сигнализирате за нарушения в изборния ден.Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" е организирала 12 секции в затворите, в които ще могат да упражнят правото си на вот общо 566 обвиняеми и подсъдими

София търси 800 000 лева от гратисчии в транспорта

София /КРОСС/ 500 изпълнителни дела са образували частни съдебни изпълнители срещу гратисчии, които не са платили глоба за пътуване без билет в градския транспорт. Сред гратисчиите има не само социално слаби хора, но и чиновници в министерства, държавни агенции и големи компании, показват данните на общината."10 000 наказателни постановления поетапно ще бъдат изпратени на частни съдебни изпълнители. В момента подготвяме още 200 акта", потвърди зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.Частните бирници могат да наложат запор върху заплати, пенсии, банкови сметки, недвижими имоти и коли. Преди да се пристъпи към крайната мярка, длъжникът има 14 дни да плати доброволно.От общината обясниха, че нямат данни в колко от случаите се е стигнало до запор. До момента обаче длъжниците доброволно били внесли 4130 лв.На пътниците без билет, които откажат да платят на място глобата от 20 лв., се съставя акт. Санкцията по него вече е 100 лв. Ако гратисчията обаче се яви в рамките на 3 дни плаща, само 20 лева, съобщи „24 часа"

Член на изборна секция разкрил вота на избирател в София


Член на секционна избирателна комисия в кв. "Овча купел" в София е отгърнал бюлетината на избирател и по този начин е нарушил тайната на вота му. Това е един от постъпилите сигнали в Централната избирателна комисия до 9 ч., съобщи говорителят Камелия Нейкова.

"Не е ясно как точно е станало отгръщането на бюлетината", уточни тя пред Би Ти Ви. Бюлетината е била анулирана, а избирателят е гласувал повторно.

На тези избори бюлетината не е прегъната фабрично, а всеки избирател...

Барозу осъди стрелбата срещу Еврейския център

 Председателят на Еврокомисията окачестви нападението срещу Еврейския музей в Брюксел като нападение срещу европейските ценности. 

"Осъждам категорично този акт, който вероятно е насочен срещу религиозен символ в центъра на европейската столица. Това е нападение срещу европейските ценности, което не може да позволяваме", гласи заявлението на Барозу. 
По последни данни при вчерашната стрелба в Брюксел са загинали трима души, а още един е в болница в тежко състояние. Преди това бе съобщено, че загиналите са четирима.

Коалиция за България внесе две жалби в РИК

София /КРОСС/ Коалиция за България внесе две жалби до РИК 17 МИР. Първата касае нарушение в избирателна секция 171500002, гр. Лъки, община Лъки. Представители на Реформаторски блок в посочената СИК са носели отличителни знаци, които не са по образец на ЦИК. Знаците са били написани с червен химикал. Нарушението е установено от пълномощника на Коалиция за България Петър Велков. Втората жалба се отнася до представителите на КП България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение Гергьовден, присъстващи в секционните избирателни комисии на територията на Пловдив област. Проверка в регистрите на РИК 17 установи, че „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА" няма подаден и регистриран списък на представители на коалицията. В жалбите се настоява районната избирателна комисия да предприеме законовите действия и да наложат съответните санкции.      

Галъп: 2,7% избирателна активност към 8 часа

2,7% е избирателната активност към 8.00 часа, по данни на „Галъп”

Реал грабна десетата купа на Европа

/КРОСС/ Отборът на Реал (Мадрид) стана шампион на Европа за 10-и път. "Кралският клуб" победи Атлетико (Мадрид) с 4:1 след продължения в португалската столица Лисабон на финала на Шампионската лига в изцяло испански финал и първи такъв между отбори от един град.Диего Годин (36) даде аванс на „дюшекчиите", които се виждаха като шампиони, но в добавеното време Серхио Рамос (90+3) изравни и прати мача в продължения, в които „белият балет" стигна до успеха с голове на Гарет Бейл (110), Марсело (117) и Кристиано Роналдо (120-дузпа), който завърши сезона в Шампионската лига с рекордните 17 попадения.

„Галъп”: 2,7% е избирателната активност към 8.00 часа

София /КРОСС/ 2,7% е избирателната активност към 8.00 часа по данни на „Галъп". Димитър Ганев от „Галъп" коментира, че през 2009 г. е имало практически същата избирателна активност, т.е. движим се в много нормални граници за този тип избори, съобщи БНР.

Очаква се ниска избирателна активност

„Избирателната активност на евроизбори е традиционно ниска. Още от първите преки избори през 1979 година, тя намалява. На последните избори беше около 40%, а този път се очаква тя да е още по-ниска – може би с 5-10%", каза в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия международният редактор в медията Александрина Аврамова. „Избирателната активност на евроизбори е традиционно ниска. Още от първите преки избори през 1979 година, тя намалява. На последните избори беше около 40%, а този път се очаква тя да е още по-ниска – може би с 5-10%", каза в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия международният редактор в медията Александрина Аврамова.

В Европа падат цените на полети с частни самолети

 Ако преди време полетите с частни самолети бяха за супер богати хора и звезди, днес тази услуга може да се ползва и от хора, които могат да платят около 550 евро на час, предаде АФП.
Растящ брой фирми, предлагащи такива полети, се появи през последните няколко години. Адам Туидъл, директор и основател на PrivateFly твърди, че повече от 500 оператори и над 2500 частни самолети в Европа могат да бъдат наемани. В момента около 30% от тези машини летят празни, защото отиват до мястото на поръчката да изпълнят съответния полет. Компанията на Туидъл се опитва да намали празните полети като събира по имейл поръчките си. Освен по поръчка, PrivateFly предлага в интернет и т. нар. полети без пътници – твърди полети между два града на определени дати и то на цена, която може да бъде до 75% по-ниска от нормалната. Цената на такъв полет със седемместен самолет по направлението Бристъл-Кан е 3600 паунда, т.е. над 50% по-ниска от редовната за тази дестинация, която е 8730 евро. Туидъл си спомня с удоволствие поръчка през миналата година за много полети само в Европа от един човек, която излязла на клиента 500 000 долара.
Друга фирма – TaxiiJet, междувременно се е превърнала във "въздушно такси" . Напоследък тя подписа договор с Ер Франс да превозва нейните пасажери от първа класа до тяхното набелязано място на пристигане. В момента 4-местен Citation Mustang, използван за тази услуга, излиза по 2 200 евро на час във въздуха, т.е. по 550 евро на пасажер.

Очаква се ниска избирателна активност

„Избирателната активност на евроизбори е традиционно ниска. Още от първите преки избори през 1979 година, тя намалява. На последните избори беше около 40%, а този път се очаква тя да е още по-ниска – може би с 5-10% „Избирателната активност на евроизбори е традиционно ниска. Още от първите преки избори през 1979 година, тя намалява. На последните избори беше около 40%, а този път се очаква тя да е още по-ниска – може би с 5-10%", каза в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия международният редактор в медията Александрина Аврамова.

Трусове люляха Кърджали цяла нощ

/КРОСС/ Цяла нощ ни люля, продължава и сега. Само между 6 и 6 и половина усетихме 4 труса, споделя пред 24rodopi.com Хюсеин Сюлейман, който живее в блок 60 в квартал „Възрожденци".Общо 106 вторични труса са регистрирани за времето от първото голямо разлюляване на Кърджали в 12.25 часа на 24 май до 8.04 часа на 25 май, сочи справката на Националният институт по геофизика, геодезия и география към БАН.„Това е най-тежкото земетресение в Кърджали в последните 40 години. Помислих си, че целият град ще потъне в земята". Това разказа вчера пред репортер на 24rodopi.com най-уплашената от труса кърджалийка - възрастна жена, която живее на последния етаж на блока, чийто комин падна на булевард „Тракия". Теренът около блока беше отцепен от полицията.

Полицаи проспали масовото убийството в Калифорния

 Властите в калифорнийския град Исла Виста са били предупредени миналия месец , че извършителят на вчерашното убийство Елиът Роджър е опасен, пише в. "Лос Анджелис таймс".

Предупреждението дошло лично от бащата на 22-годишния млад мъж, който страдал от аутизъм. Бащата Питър Роджър, холивудски режисьор и един от помощник режисьорите на филма "Гладните игри" е предупредил праз април полицията за заплашително видео, в което синът предупреждавал да извърши разправа с обкръжаващите го. Той искал да се самоубие, защото не могъл да изгради отношения с противоположния пол и имал трудности в отношенията. На 30 април офицери от полицията провели разговор със сина, но не открили никакви подозрителни намерения. 
В петък Елиът Роджър убил с нож трима свои съседи, след което се качил на кола и открил безразборна стрелба из улиците на университетското градче. От нея са загинали 7 души, а други седем са ранени. След това той се самоубил.

В Оряхово гласуват на тъмно

17 избирателни секции в Оряхово останаха на тъмно, след като голяма авария в трафопост прекъсна електрозахранването. Въпреки това те са отворени за избирателите, съобщи председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ във Враца Николай Горнишки, предаде БТА. По думите му екипи на ЧЕЗ работят за отстраняване на аварията, но по предварителни данни електрозахранването ще бъде възстановено в късния следобяд днес.

Гонзо и Мъри в битка за играч на Берое

Борко Стойчев може отново да облече синята фланелка

В Украйна се провеждат президентски избори, които може да са съдбоносни


В Украйна днес се провеждат президентски избори, които могат да се превърнат в повратна точка на продължаващата вече половин година криза и да сложат началото на нейното успокояване.

Победителят от надпреварата, в която участват 21 кандидати, е предварително известен – милиардерът Петро Порошенко води убедително в социологическите проучвания. Далеч на второ място – едва с 10% според прогнозите – изостава съперничката му и бивш премиер Юлия Тимошенко. Въпросът, на който остава да се...

Проф. Робърт Уинстън: Суперчовекът е възможен, но би бил опасен за света


Човекът от край време е вманиачен по темата за произхода си, от една страна, и от друга - със собствените си възможности и бъдещето си. Двете нишки се събират в концепцията за суперчовекът - изкуствено създаденият вид, който ще измести съвременният човек, според десетки фантастични филми, но и според някои истински генетични учени.

За суперчовекът, отглеждането на органи, ин витро процедурите и изобщо за напредъка на науката и технологиите, "Дневник" говори с проф. Робърт Уинстън....

Трето намиране честната глава на св. Йоан Кръстител

Първо, второ и трето намиране честната глава на св. Иоан Кръстител ***Когато била отсечена честната глава на свети Иоан Предтеча, дъщерята на Иродиада я приела на блюдо и я отнесла на майка си. Тази нечестива жена пробола с игла езика на светеца, който я изобличил в беззаконие, и като се погаврила с честната глава, не позволила да я предадат на погребение заедно с тялото на светеца: Иродиада се бояла, че ако погребат тялото му заедно с главата, Иоан ще възкръсне и отново ще почне да я изобличава. Учениците на свети Иоан Кръстител тайно взели тялото му и през нощта го погребали в самарийския град Севастия. А Иродиада закопала главата на светия Предтеча дълбоко в тайно безчестно място в двореца си.Само жената на Иродовия домакин Хуза, на име Иоана, за която споменава свети евангелист Лука (8:3), знаела това място. Скърбейки в сърцето си за убийството на великия и свят пророк и за поругаването над честната му глава, тя взела главата тайно през нощта, поставила я в глинен съд и я погребала на Елеонската планина, в един от имотите на Ирод. Междувременно мълвата за Иисуса Христа достигнала до Ирод. Заедно с жена си Иродиада той започнал да си мисли дали пък това не е Иоан и като не намерили главата, изпаднали в недоумение. Ирод дори казал на домашните си следните думи за Иисуса: "Това е Иоан, комуто аз наредих да отсекат главата. Сега той е възкръснал от мъртвите, и затова чрез него стават чудеса"

Рождениците днес

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС честити рождените дни на: Вихър Стойчев - актьор Геновева Димитрова - кинокритик Елка Константинова - литературовед, бивш министър на културата Игор Марковски - журналист Методи Савов - алпинист, покорител на Еверест Найден Найденов - волейболист, треньор Петър Стоянов - експрезидент на България Петя Тянкова - секретар по правните въпроси на президента Плевнелиев    

25 май в историята

София /КРОСС/ На днешната дата през 1572 г. - Григорий XIII е избран за папа.През 1659 г. Ричард Кромуел се отказва от титлата си Лорд-протектор (държавен глава) на Англия, което е начало на едногодишен републикански период в държавното управление.През 1787 г. във Филаделфия, 55 представители на щатите приемат Конституцията на САЩ.През 1848 г. е открит първият в САЩ и в света универсален магазин.През 1869 г. тържествено е открита сградата на Виенската опера с „Дон Жуан" на Моцарт.През 1872 г. - Иларион Макариополски е избран за търновски митрополит.През 1883 г. в Ню Йорк е открит Бруклинският мост.През 1895 г. писателят Оскар Уайлд е осъден от лондонския съд на две години каторжен труд за „крайно непристойно поведение с други лица от мъжки пол".През 1907 г. във Финландия за първи път в света жени вземат участие в заседание на парламента.През 1908 г. в България се провеждат избори за 14. Народно събрание, спечелени от Демократическата партия.През 1915 г. по време на Първата световна война приключва втората битка за Ипр, в която загиват 105 000 души.През 1919 г. по време на XXII си конгрес БРСДП (т.с.) се преименува на БКП (т.с.) и приема курс към болшевизация.През 1933 г. е осъществен първият полет на чехословашки изтребител-биплан Avia B-534.През 1946 г. Йордания официално провъзгласява независимостта си от Великобритания и за крал е провъзгласен Абдула I.През 1953 г. в Хюстън започва излъчване първият телевизионен канал в САЩ.През 1953 г

Забранено е сервирането на алкохол във Варна в изборния ден

За периода от 00,00ч. на 25.05.2014г. до 20,00ч. на 25.05.2014г. е забранена продажбата на спиртни напитки в магазините и заведенията за обществено хранене и други обществени места, стана ясно от издадена общинска заповед. Изключение правят случаите, когато се провеждат организирани тържества, съобщиха от общината за Moreto.

Китайски изтребител минал на 30 м. от японски самолет

 Япония обвини Китай в "опасни маневри" над спорни територии в Източно Китайско море, след като китайски изтребител Су-27 минал на около 30 м. от японски разузнавателен самолет ОП-3 Си, предаде АФП.
Инцидентът станал в събота, но днес за него информира медиите говорител на министерството на отбраната на Страната на изгряващото слънце. Японските военни самолети се намират в район, в който обявените от двете държави въздушни зони се препокриват. Друг китайски боен самолет Су-27 минал близо до японска машина ИС-11ИБ в небето над същия район. Единият китайски изтребител изфучал на около 30 м. от японския самолет, другият – на около 50 м. Японските машини се намират в района, за да наблюдават съвместното руско-китайско морско учение.
"Това са опасни действия, които могат да доведат до инцидент", каза японският министър на отбраната Ицунори Онодера пред репортери в неделя. "Японските екипажи информираха, че китайските изтребители са били въоръжени с ракети, което увеличило напрежението, докато те излязат от ситуацията". Министърът допълнил, че според него китайските самолети не са действали по заповед.
Според публикация във в. "Асахи" китайските Су-27 не били навлезли в японската зона. По информация на агенция Киодо японските машини били в района за наблюдение на съвместните руско-китайски военноморски учения.

Кожата издава диабет, анемия, болен стомах

ФЕОДОРИНА ЛЯСКОВА
Доброто здраве, разумното хранене и почивката се отразяват благоприятно на кожата. Факт е обаче, че най-малкият проблем рефлектира върху нея - често по лицето. С това тялото ни дава знак, че нещо не е наред.  Кожата е индикатор за биологичната ни възраст. Тя е свидетелство за здравословното ни състояние, ФЕОДОРИНА ЛЯСКОВА Доброто здраве, разумното хранене и почивката се отразяват благоприятно на кожата. Факт е обаче, че най-малкият проблем рефлектира върху нея - често по лицето. С това тялото ни дава знак, че нещо не е наред. Кожата е индикатор за биологичната ни възраст. Тя е свидетелство за здравословното ни състояние,

Взривиха колата на председателя на предизборния щаб на НФСБ за област Сливен

София /КРОСС/ Взривиха автомобила на председателя на предизборния щаб на НФСБ за област Сливен- Петър Петров. Инцидентът е станал около 21.55 часа в събота. Взривното устройство е било поставено в предната част на автомобила СЕАТ Мареа. В момента органите на реда извършват следствени действия на мястото на инцидента.

Взривиха колата на председателя на предизборния щаб на НФСБ за област Сливен

София /КРОСС/ Взривиха автомобила на председателя на предизборния щаб на НФСБ за област Сливен- Петър Петров. Инцидентът е станал около 21.55 часа в събота. Взривното устройство е било поставено в предната част на автомобила СЕАТ Мареа. В момента органите на реда извършват следствени действия на мястото на инцидента.

Предстоящи събития в страната за днес, 25 май

**София /КРОСС/ В 10.30 часа президентът Росен Плевнелиев ще упражни правото си на глас в изборите за български представители в Европейския парламент. ***София /КРОСС/ Министър-председателят Пламен Орешарски ще гласува на изборите за български представители в Европейския парламент. Премиерът ще упражни правото си на глас в 11.00 часа в сградата на Професионалната гимназия по аудио-, видео- и телекомуникация „А.С.Попов" в гр. София. ***/КРОСС/ Кандидатите за евродепутати от Коалиция за България ще упражнят правото си на глас, както следва:Сергей Станишев - 10:30 ч. - София СИК 43 Национално музикално училище "Любомир Пипков" ул. Оборище №18Илияна Йотова - 11:00 ч. -София „Професионална гимназия по фризьорство и козметика" - София Ул. Атанас ДалчевДостена Лаверн - 10.00 - Пловдив СИК 97 р-н Централен СОУ „Гео Милев" ул. Пенчо Славейков №1Евгени Кирилов - 11:00 - София - 9 ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин"Александър Симов - 11:00 - София СОУ „Бенито Хуарес"Ия Петкова - Пловдив 11:30 - Пловдив ОУ „Душо Хаджидеков"Пламен Чернев - 11:00 - Сухиндол СОУ „Климент Охридски"Стоян Ташков -10:30 - София - 42 СОУ „Хаджи Димитър"Наталия Стоянова -10:00 -София - Читалище „Средец" ул. Цар Борис IIIКатя Келевска - 12:00 - София 104 ОУ "Захари Стоянов", УЛ."Костански водопад" №60Момчил Неков -13:00 - София, Студентски Град бл.40 вх.А ет

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване