Коджабашева: Гласувах, за да могат хората да определят правилата

Даниела Колева гласува за бъдещето на българските семейства


В Европа падат цените на полети с частни самолети

Ако преди време полетите с частни самолети бяха за супер богати хора и звезди, днес тази услуга може да се ползва и от хора, които могат да платят около 550 евро на час, предаде АФП.

В десетката: Кой да управлява България

Евгений Тодоров. Снимка: личен архив

Вчера в студиото на Сашо Диков Кирил Домусчиев, човекът постигнал безпрецедентни  успехи в областта на футбола, а може би и в бизнеса, заяви, че няма смисъл да се работи в България.

Става дума за човек, който се е доказал. Ако му се вярва, даже във футбола е на печалба. Планира инвестиции за стотици милиони, но не в България. Човекът се опита да обясни и защо прави това – защото ни управляват хора, които нищо не разбират от икономика.

Който е гледал внимателно за по-малко от 10 минути разбра защо в България е така и нищо не се променя.

Ама кой да чуе Домусчиев – нали е олигарх. Преди известно време чухме сериозни неща от Сашо Дончев - ама нали и той е олигарх. В петък пък гледах филм за Фил Филипов – един от най-успелите българи в света. Ама кой е чул за него – да не би да е футболист? Да не би да е Кобрата? Освен това дава лош пример – не уважава синдикатите, даже и германските. Може би за това изкарва фалирали предприятия от цял свят на печалба.

А у нас – разказа Домусчиев, „Товарни превози” върви твърдо към фалит, но не се приватизира. Как така ще дадем родния си транспорт на олигарсите? Които ще съкратят някои от безценните синдикални членове.

В събота и неделя дежурните в най-големите български сайтове, онези, които се хвалят с десетките хиляди посещения на ден, правят журналистика, като превключват телевизионните канали, за да чопнат нещо „скандално” и да го преразкажат.

Проверих сега – отзвукът от интервюто с Домусчиев е никакъв. Няма скандал. А това, че един от най-успелите българи не иска да инвестира в България – това просто не е новина. Ако беше казал, че ще сменя треньора или че се развежда, за да се ожени за някаква миска – щяхте да видите как се прави новина номер 1.

Онзи ден се запознах с един човек – съвсем нормален на вид, даже не пушеше пури. Оказа се, че е един от тримата най-големи производители в един бранш. От най-големите производители в света – да уточним. Никой не е чувал за него. И той ще инвестира, но не в България.

В това време хора, които през живота си не са разделили слама на две магарета, се пробват да управляват. Или се канят да управляват.

Домусчиев спомена как го управляват.

И Сашо Дончев е разказвал как го управляват.

Ама кой да ги чуе. Кой да ги покани да дадат акъл. Важното е да се хвърля прах в очите на хората. Да им се обещава реиндустриализация, европейски заплати и задължителна казарма, която ще спаси България.

Винаги съм казвал, че на всеки, който иска да управлява, първо трябва да се даде една бакалничка и след месец да му направим сметката по системата „дал Кольо – взел Кольо”. И ако се окаже, че бакалничката е на кяр, ако всичко е платено и рафтовете са пълни със стока, значи човекът може. Да се пробва и върху България.

Само че се съмнявам колко политици ще издържат този изпит.

Явно има хора, които могат да управляват нещо повече от една бакалница. Ама те дават лош пример. И е по-добре да ги прогоним.

Какво ли би станало ако Кирил Домусчиев, Сашо Дончев и Фил Филипов поемат държавата? Дали няма да я управляват по-добре от сегашните? От предишните. И от следващите?

Ама това няма да се случи никога. Защото как ще си дадем държавата на чорбаджиите-изедници. Които със сигурност не плачат, като гледат бедните хора. И които със сигурност ще изметат половината ни чиновници.

Няма да допуснем това. Ако все пак тази идея започне да напредва, ще се хванем за оръжието.

Да ...

В Руен изборите започнаха още в 5 ч

Девет секции от община Руен, Бургаска област, стартираха изборния ден още в 5 часа сутринта, след като са поискали това от ЦИК, предаде БГНЕС. Причината е, че масово жителите на планинския район работят извън него и пътуват. 362 193 избиратели от Бургас имат право да гласуват в 687 секции. За участие в изборите е регистриран един чужденец, който е постоянно пребиваващ в България Най-много гласоподаватели има в областния център, а най-малко – в Малко Търново. Има разкрити секции в най-голямата болница в региона – МБАЛ – Бургас и в затвора. Две подвижни секции има в областта – в Карнобат и в Поморие. 2500 са регистрираните застъпници. Сигнал за непремахнати шатри на две политически партии е подаден в РИК. В областта изборният ден е започнал нормално, увериха от РИК – Бургас. 

Преглед на печата - 25 май

Отбелязването на Празника на българската култура и славянската писменост 24 май е сред водещите теми на неделните вестници. „Всички политици днес трябва да се обединят около превръщането на образованието в надпартиен и стратегически национален приоритет, като най смисленият такъв.

Започна гласуването

Днес е последният ден от изборите, в които Европа гласува за 751 депутати в Европейския парламент. 6 533 828 души са вписани в избирателните списъци в България. Общо в целия Европейски съюз гражданите с право на глас са 503. 7 млн души.

Пинк е бременна отново?

Музикалната звезда Пинк породи предположения, че очаква дете. Причината - тя написа в Twitter, че винаги когато намери кутия бисквити, продавани от момичета скаути, е бременна, предаде БТА. Месец пре...

Гръцки остров бойкотира евроизборите заради сирийското химическо оръжие

Жителите на малкия гръцки остров Гавдос отказват да участват в изборите за европейски парламент в знак на протест срещу политиката на ЕС и на гръцките власти, пише вестник "Имерисия", цит...

"168 часа": Загиналият бургаски борец легенда бил единственият, който биел шамари на Илия Павлов

Георги Иванов
Загиналият в катастрофа бургаски борец, треньор и бизнесмен Янчо Патриков бил сред малцината, които си позволявали да бият шефа на митичната Георги Иванов Загиналият в катастрофа бургаски борец, треньор и бизнесмен Янчо Патриков бил сред малцината, които си позволявали да бият шефа на митичната "Мултигруп" Илия Павлов. Бай Янчо, както го наричат неговите приятели, е ступвал бъдещия бос, докато му е бил треньор в ЦСКА. Приживе Патриков често разказваше случки с Павлов,

Ето къде ще гласуват българските политици

Къде ще гласуват политиците? Пресцентровете на държавния глава Росен Плевнелиев и на премиера Пламен Орешарски, както и на политическите партии обявиха точния час и училищата, в които те ще упражнят вота си.

Говорителят на ЦИК: Нормално започна изборният ден на територията на страната

Нормално започна изборният ден на територията на страната. Това съобщи за Агенция „Фокус” Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с провеждането на избори за Европейски парламент. Към момента няма постъпила информация за забавяне в отварянето на избирателните секции по места. Нормално започна изборният ден на територията на страната. Това съобщи за Агенция „Фокус” Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с провеждането на избори за Европейски парламент. Към момента няма постъпила информация за забавяне в отварянето на избирателните секции по места.

Фиго: Стоичков е сред най-великите в Шампионската лига

Посланикът на тазгодишния финал в Шампионската лига Луиш Фиго даде интервю преди двубоя "Реал" и "Атлетико" за официалната програма на УЕФА. Кои са най-великите играчи на турнира? Сред тях Фиго нарежда Христо Стоичков. 
- Кой е специалният ви момент в Шампионската лига?
- Първите ми мачове съм гледал по телевизията като момче. Тогава турнирът беш Посланикът на тазгодишния финал в Шампионската лига Луиш Фиго даде интервю преди двубоя "Реал" и "Атлетико" за официалната програма на УЕФА. Кои са най-великите играчи на турнира? Сред тях Фиго нарежда Христо Стоичков. - Кой е специалният ви момент в Шампионската лига? - Първите ми мачове съм гледал по телевизията като момче. Тогава турнирът беш

Силуетите зад ъгъла, или ако изборите бяха в комикси


Ако има въпрос, който е наистина интересен в изборния ден, той е: "Какви са резултатите до момента?".

Изборният кодекс забранява да се дават отговори, преди Централната избирателна комисия да е обявила официалния край на гласуването в късните вечерни часове. 

Законът не позволява и предизборната агитация, затова "Дневник" спря от нощта срещу събота публикуването на читателските попадения с главни герои политици в рубриката "Комикс". Те ще са достъпни отново късно тази...

Говорителят на ЦИК: Нормално започна изборният ден на територията на страната

Нормално започна изборният ден на територията на страната. Това съобщи за Агенция „Фокус” Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с провеждането на избори за Европейски парламент. Към момента няма постъпила информация за забавяне в отварянето на избирателните секции по места. Нормално започна изборният ден на територията на страната. Това съобщи за Агенция „Фокус” Александър Андреев, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка с провеждането на избори за Европейски парламент. Към момента няма постъпила информация за забавяне в отварянето на избирателните секции по места.

Гласувах - децата ни да имат за образец Ботев, а не Кончита!

Сидеров: Да не се отнасят към нас като към трета ръка европейци

Гласувах - децата ни да имат за образец Ботев, а не Кончита!

Сидеров: Да не се отнасят към нас като към трета ръка европейци


Шестима са водещите кандидати за президент на Украйна

Петро Порошенко. Снимка: от тв екрана

Трийсет и петте милиона гласоподаватели в Украйна ще изберат днес президент измежду 21 кандидати. Шестимата основни претенденти са:

ПЕТРО ПОРОШЕНКО: Според социологическите проучвания той е водещият кандидат. С мощната си кампания по телевизии и с билбордове “шоколадовият цар” на Украйна, обеща “нов начин на живот”. В много речи в цялата страна 48-годишният милиардер, натрупал състояние от компанията си за сладкарски изделия, обеща да задълбочи връзките с Европейския съюз и да постигне безвизов режим за украинците през първата година на мандата си.

Порошенко каза, че целта му е в срок от три месеца да нормализира отношенията с Русия и заяви, че програмата му не предвижда членство на Украйна в НАТО .

Той обяви също, че ще продаде бизнеса си със сладкарски изделия и че иска наесен да има парламентарни избори. Украинският ще остане официалният език на страната, заяви той, но руският ще получи специални гаранции.

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО: Петдесет и три годишната бивша министър-председателка и кандидат на партия “Баткившчина” се обърна към избирателите с призива “Трябва да ги спрем!”, имайки предвид както руснаците, така и олигарсите.

Тя бе един от лидерите на прозападната Оранжева революция от 2004-2005 г. и бе пратена в затвора по обвинения в злоупотреба със служебно положение. Това стана при управлението на политическия й съперник, президента Виктор Янукович, който бе свален от власт през февруари.

Бившият премиер избра справедливостта за основна тема на кампанията си и обеща да се стреми към пълноправно членство на Украйна в ЕС, започвайки от сключване до края на годината на споразумение за асоцииране и безвизово пътуване.

Тимошенко каза, че като президент ще сложи край на руската окупация на Крим, ще увеличи разходите за отбрана до 5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и ще подложи въпроса за членство в НАТО на национален референдум. Украинският ще остане единствен официален език, но ще се запазят правата на регионалните езици, посочи тя.

СЕРГИЙ ТИГИПКО: Заявявайки, че “взаимното игнориране е грешният път”, 54-годишният Тигипко представи себе си като човек, който може да постигне равновесие в Украйна.

Ключови моменти от плана му за спасение на страната са преговорите с паравоенните групи и тяхното разоръжаване. Бившият вицепремиер също така обеща да издигне икономиката до европейско равнище и да се фокусира върху западните пазари.

Възстановяването на териториалната цялост на Украйна е крайъгълен камък в политиката му към Русия, наред с намаляването на енергийната зависимост от източния съсед. Украинската армия ще отмени наборната служба, а руският ще стане вторият официален език.

МИХАИЛ ДОБКИН: Четиридесет и четири годишният бивш губернатор на Харковска област обеща да осигури единство на страната и подчерта необходимостта от добри отношения с Русия на всички нива, което значи руският да стане втори държавен език и присъединяване към Митническия съюз с Москва, Беларус и Казахстан.

Добкин също е за отмяна на наборната служба и обеща по-добро заплащане и жилищни условия за военните, като същевременно каза, че ще държи Украйна извън всякакви военни съюзи. Конституционни промени ще осигурят федерализация на страната, каза той.

ОЛЕГ ТЯГНИБОК: Четиридесет и пет годишният лидер на радикалната националистическа партия “Свобода” обеща да изтегли Украйна от доминирани от Москва организации като Общността на независимите държави, да я направи член на ЕС и на НАТО.

Тягнибок иска да въведе визов режим с Русия, а безвизов със страните от ЕС.

Той също каза, че също ще увеличи разходите за отбрана до 5 процента от БВП и предложи да възстанови ядрения арсенал на Украйна, за да парира “руската агресия”, заемайки твърда линия срещу сепаратистите. Ще има украинизация във всички сфери, обеща той.

ДМИТРО ЯРОШ: Четиридесет и две годишният ултранационалист заяви, че той също иска да превъоръжи Украйна с ядрени оръжия и да спре “руската агресия” и сепаратизма ...

Пътна обстановка в страната - 25 май

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр.

Избираме 17 евродепутати

Днес у нас и в повечето държави от ЕС се провеждат изборите за новия европейски парламент. Той ще има 751 членове, 17 от които ще бъдат излъчени от България. В България изборният ден вече започна. Секциите бяха отворени в 6:00 часа. Краят на гласуването е в 19 ч. Ако след този час има желаещи, времето може да бъде удължено с един час. След 20.00 часа не се допуска гласуване. За тези избори ЦИК образува 168 избирателни секции в 35 държави. В общо 100 избирателни секции ще може да се гласува машинно. 55 от секциите са в София. Машинно ще може да се гласува в районите Младост, Студентски град и Триадица. Останалите 45 секции са разпределени във Велинград, Пазарджик и Ракитово. Машинното гласуване по време на европейските избори ще бъде експериментално. Резултатите от него няма да се вземат предвид при определяне на резултатите от гласуването. Към момента в ЦИК няма данни някъде в страната да има проблем във връзка с откриването на изборния ден. Продължават да се събират данните дали секциите в страната са започнали нормално работа по изборите", коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев. Първият брифинг за комисията се очаква в 15 часа. Очаквайте подробности.

Какво ще получи един български град, ако стане Европейска столица на културата

Все още не е ясно каква ще е финансовата подкрепа на държавата към него, посочва Светлана Ломева


Нови бани в станциите на властта

Станцията на Министерски съвет в Слънчев бряг отвори врати. Тя е сред любимите места за отдих на депутати и това лято ще посреща почиващите с нови бани в ремонтираното северно крило. В него са обновени плочките, душовете и чешмите. Цените остават непроменени спрямо миналия сезон, като кюфтето и кебапчето ще вървят по 1,20 лв. за брой Станцията на Министерски съвет в Слънчев бряг отвори врати. Тя е сред любимите места за отдих на депутати и това лято ще посреща почиващите с нови бани в ремонтираното северно крило. В него са обновени плочките, душовете и чешмите. Цените остават непроменени спрямо миналия сезон, като кюфтето и кебапчето ще вървят по 1,20 лв. за брой

ЦИК: Изборният ден започна нормално

Нормално започна изборният ден на територията на страната, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Хилда Казасян: Срещнах най-свестния и благороден мъж, който съм имала

- Хилда, как преминава националното ви турне?
- Приятно съм изненадана, че големите театрални зали са пълни. Интересът е голям и се наложи в София освен на 29 май да направим втори концерт в Сатиричния театър на 4 юни. Във Варна също трябваше да има втори концерт, защото и там билетите бяха продадени 10 дни по-рано. Невероятно усещане е. Настроени - Хилда, как преминава националното ви турне? - Приятно съм изненадана, че големите театрални зали са пълни. Интересът е голям и се наложи в София освен на 29 май да направим втори концерт в Сатиричния театър на 4 юни. Във Варна също трябваше да има втори концерт, защото и там билетите бяха продадени 10 дни по-рано. Невероятно усещане е. Настроени

25 май в историята

Събития 1572 г. — Григорий XIII е избран за папа. 1659 г. — Ричард Кромуел се отказва от титлата си Лорд-протектор (държавен глава) на Англия, което е начало на едногодишен републикански период в държавното управление. 1787 г. — Във Филаделфия от 55 представителя на щатите е приета и подписана Конституцията на САЩ.

Мъжете по-затлъстели от жените

40% от мъжете и 28,9 на сто от жените са с наднормено тегло.

Възходът на крайните националисти в Украйна


Винаги е имало зрънце истина в обвиненията на поддръжниците на Путин спрямо украинската опозиция, свалила президента Виктор Янукович, коментира анализаторът Алина Полякова за "Форин Афеърс". Майданът наистина отбеляза въздигането на агресивния национализъм – на протестите заедно със знамето на Европейския съюз се вееше и синьо-жълтия флаг на националистите от "Свобода". С началото на насилието крайнодесните представители на "Свобода" и "Десен сектор" подкрепяха либералните активисти и хвърляха...

Прогноза за времето - 25 май

Днес ще бъде предимно слънчево, но след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в западната половина от страната, ще превали и прегърми. Ще остане топло, с максимални температури между 26 и 31°.

За съществуването на Движение "Непримиримост" в средата на 70-те години


Текстът е публикуван в личния сайт на проф. Николай Слатински.
 
Прeди известно време ме впечатли (и затова я споделих на сайта си) статистика на наистина знаещ и информиран колега, че от 17-те водещи университети в страната ни, на поне 13 в управлението са замесени по един или друг, но все отговорен начин бивши кадри на Държавна сигурност /ДС/ – висши началници, редови служители, агенти, политически полицаи и насилници, доброволни сътрудници, гадни доносници, съдържатели на явочни...

Само около изборните помещения в София днес е забранен алкохолът


Продажбата и употребата на алкохолни напитки в изборния ден в София са забранени само в помещенията, в които се провеждат евроизборите, и прилежащите им територии. Това пише в заповед на кмета на града Йорданка Фандъкова. Най-често секциите са в сградите на училища, което означава, че няма да може да се пие само около тях.

Досега традиционно забраната обхващаше цялостна забрана за продажбата на алкохол, с изключение на бирата. В сегашната заповед на кмета е уточнено, че...

В тази кампания се потвърди максимата, че след лов и преди избори се лъже най-много

С тази кратка реплика блогърът Асен Генов, който е лице на "Протестна мрежа", обобщи кампанията за европейските избори и подадените послания от различните партии. Два-три субекта говореха по...

Политическата пропаганда си върви спокойно във Facebook

Купуването на гласове се превърна в основна тема на тези европейски избори. Предвид българското законодателство и Деня за размисъл (събота) обаче се оказа, че има и голяма дупка, която позволява преди...

Росен Петров гласува за достойна армия и полиция

Младите трябва да имат спокоен и щастлив живот, заяви той


Бижута с възел задържат любимия завинаги

“В
сяко момиченце иска да бъде принцеса. Е, понякога казват, че искат и да са модели, но предимно желаят да са принцеси и защо да не са”. Това обяснява Мирела Ненчова, дизайнер на бижута от злато и сребро. 
От години тя прави точни реплики на накитите, използвани от знатните жени в миналото, живели по нашите земи и не само тук. Избира този тип би “В сяко момиченце иска да бъде принцеса. Е, понякога казват, че искат и да са модели, но предимно желаят да са принцеси и защо да не са”. Това обяснява Мирела Ненчова, дизайнер на бижута от злато и сребро. От години тя прави точни реплики на накитите, използвани от знатните жени в миналото, живели по нашите земи и не само тук. Избира този тип би

Днес избираме българските евродепутати

6 533 828 души ще имат възможност да упражнят правото си на глас в разкритите 11 600 секции у нас и още 168 в чужбина

Днес избираме българските евродепутати

6 533 828 души ще имат възможност да упражнят правото си на глас в разкритите 11 600 секции у нас и още 168 в чужбина

Днес избираме българските евродепутати

6 533 828 души ще имат възможност да упражнят правото си на глас в разкритите 11 600 секции у нас и още 168 в чужбина

Неделята: Летни жеги с кратки дъждове

Времето и днес остава на летен градус. Температурите ще достигнат 25-31 градуса, но на запад ще превали и прегърми.

Почти няма избирателна активност в Източна Украйна

Само една изборна секция работи в донецкия град Добропиля


Рудолф: Бих добавил сьомга в българския таратор

-Добре дошли в България! Запознахе ли се вече с нашата кухня?
-Много малко. Като цяло съм запознат с Балканите. Все пак преди това не съм бил тук и се надявам да открия, да опитам и наистина да разбера кухнята ви. Но си давам сметка, че посещението ми е много кратко и е запълнено със събития, така че може да не ми остане време за това.
- Все -Добре дошли в България! Запознахе ли се вече с нашата кухня? -Много малко. Като цяло съм запознат с Балканите. Все пак преди това не съм бил тук и се надявам да открия, да опитам и наистина да разбера кухнята ви. Но си давам сметка, че посещението ми е много кратко и е запълнено със събития, така че може да не ми остане време за това. - Все

Раздадоха “Аскеер”-ите

На най-светлия ни празник – празника на българската духовност, словесност и култура и на славянската писменост в Театър „Българска армия” за 24-и път Фондация „Академия Аскеер” връчи своите награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон. Наградите „Аскеер” са единствени по рода си – те са артистичен, вътрешноприсъщ глас на театралното съсловие. Всяка от тях е професионален, естетически избор на хора, правещи театър. Не подлежат на номиниране заглавия и творци от Театър „Българска армия”.

Нека припомня, че приобщаването от 2009 г. към Журито за 10-те спектаклови категории на „Академия Аскеер” и на творци отвъд територията на Театър „Българска армия” бе логичен и естествен акт. Съчетаният творчески възглед, откроен в избора за всяка една от общо 12-те наградни категории, днес принадлежи на широка театрална и духовна общност – актьори, режисьори, сценографи, композитори, драматурзи, театроведи, на писатели, хуманитаристи и учени културолози, които формират журитата на Академия „Аскеер”. Те са следните (по азбучен ред):

За категория За цялостен принос към театралното изкуство: Александра Сърчаджиева, Александър Дойнов, Анастасия Ингилизова, Ангел Генов, Антоанета Добрева – Нети, Васил Михайлов, Веселин Анчев, доц. Веселин Ранков, Гергана Данданова, Георги Кадурин, Георги Къркеланов, Георги Новаков, Добрин Векилов – Дони, Екатерина Стоянова, Елена Райнова, Иван Ласкин, Иван Радоев, проф. Илия Добрев, Йоана Буковска, проф. Красимир Спасов, доц. Марина Райчинова, Меглена Краламбова, Милен Миланов, Мимоза Базова, Мирослав Косев, Мирослав Пашов, Наташа Колевска, Ненчо Илчев, д-р Николай Ламбрев-Михайловски, Нина Пашова, Радосвета Василева, Радина Кърджилова, Стайко Мурджев, Стефка Янорова, Стойко Пеев, Тигран Торосян и Явор Бахаров.

За категория Съвременна българска драматургия: проф. дфн Богдан Богданов, проф. дфн Георги Каприев, доц. д-р Георги Лозанов, проф. дфн Ивайло Знеполски, Митко Новков, Федя Филкова, проф. Иван Добчев, Георги Господинов, Елин Рахнев, Иван Кулеков, Иван Теофилов, проф. дфн Кирил Топалов, Панчо Панчев, Петър Маринков, доц. дфн. Пламен Дойнов, Теодора Димова, доц. Юрий Дачев, Димитър Чернев, проф. д-р Калина Стефанова, Красимира Филипова, Никола Вандов (Яна Добрева не гласува като член на Журито поради участие в конкурса.)

За 10-те спектаклови категории:

Ангелина Славова, Ана Вълчанова, Асен Шопов, проф. д-р Атанас Атанасов, проф. дин Виолета Дечева, Вълчо Камарашев, Гергана Кофарджиева, Георги Новаков, Димитър Живков, Жорета Николова, Илка Зафирова, доц. Марина Райчинова, Мария Диманова, Меглена Караламбова, Милен Миланов, Нина Стамова, Розалия Радичкова, Станка Калчева и Стайко Мурджев.

Членовете на журито обсъдиха и с тайно гласуване определиха:

НОСИТЕЛИТЕ НА НАГРАДАТА „АСКЕЕР 2014″

ИЗГРЯВАЩА ЗВЕЗДА

Бойко Кръстанов за ролята на Гичо във „Възвишение” от Милен Русков, драматизация Иван Добчев и Александър Секулов, постановка Иван Добчев, Драматичен театър „Николай О. Масалитинов” – Пловдив

ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ

Валери Йорданов за ролята на Хауи в „Заешка дупка” от Дейвид Линдзи-Абер, постановка Ивайло Христов, Театър 199 „Валентин Стойчев”

ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ

Ирини Жамбонас за ролята на Ирина в „Заминавам” от Алексей Слаповски, постановка Петър Пейков, режисьор Петър Денчев, Малък градски театър „Зад канала”

СЦЕНОГРАФИЯ

Юлияна Войкова-Найман за „Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир, постановка Петринел Гочев, Драматичен театър „Рачо Стоянов” – Габрово

КОСТЮМОГРАФИЯ

Елица Георгиева за „Фотоапарати” от Пьотр Гладилин, постановка Стилиян Петров, Камерен театър „Възраждане”

ТЕАТРАЛНА МУЗИКА

Петя Диманова за „Канкун” от Жорди Галсеран, постановка Стилян Петров, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров”

 

ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ

Ивайло Христов за ролята на Коулмън Конър в „Самотният Запад” от Мартин Макдона, постановка Владимир Люцканов, Театър 199 „Валентин Стойчев”

ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ

Александра Василева за ролята на Геше Готфрид в „Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид” от Райнер Вернер Фасбиндер, постановка Григор Антонов, Народен театър „Иван Вазов”

РЕЖИСУРА

Стефан Москов за „Професия Лъжец” от Сергей Кършигоров, постановка Стефан Москов, Държавен куклен театър – Варна

НАЙ-ДОБРО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ

„Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир, постановка Петринел Гочев, Драматичен театър „Рачо Стоянов” – Габрово

СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ДРАМАТУРГИЯ

„Покана за вечеря” от Оля Стоянова

(Театър „София”, постановка Тея Сугарева, 11 март 2014 г.)

Академия „Аскеер” удостоява с Голямата награда ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС КЪМ ТЕАТРАЛНОТО ИЗКУСТВО „АСКЕЕР 2014″

ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ ТЕАТРАЛЕН ПЕДАГОГ И РЕЖИСЬОР Проф. НАДЕЖДА СЕЙКОВА

Традиционно връчването на наградите “Аскеер” е под почетния патронаж на министъра на културата – д-р Петър Стоянович, и на министъра на отбраната – г-н Ангел Найденов.

Гала спектакълът бе поверен на Диана Добрева – режисьор, по сценарий на Ангел Еленков, сценография – Нина Пашова и музикална картина – Петя Диманова.

 

 

 

24 май с “Господин Балкански”

Българската общност в Атина отбеляза тържествено Деня на славянската писменост и култура и на българската просвета

прочети повече

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Путин плаши Брюксел: Сменя маршрута на „Южен поток”

Путин заплаши Брюксел да промени маршрута на „Южен поток”.

362 193 са имащите право на глас за изборите за ЕП в Бургаска област

362 193 са имащите право на глас за изборите за ЕП в област Бургас.  Разкритите секции в Бургаска област са 685 . Регистрираните застъпници в РИК Бургас са над 2500 души, като регистрираните представители на партии, коалиции и инициативни комитети са около 2 600 души. Не е ясно колко наблюдатели има в областта поради това, че те се регистрират в ЦИК. Няма фрапантни сътресения при членовете на секционни комисии, макар че има и такива които и в последния ден се отказват. Законът е предвидил секционните комисии да работят с по- малко членове от състава им. Секциите са големи и се състоят от 7 и 9 членникомисия. При седемчленна комисия е необходимо да присъстват 4-ма членове , а при деветчленна 5- ма, за да бъде дадено начало на изборния ден, съобщиха от РИК-Бургас.

На тази дата: Оскар Уайлд е осъден заради хомосексуалност


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 25 май 1895 г. видният англо-ирландски писател Оскар Уайлд е осъден на две години затвор по обвинения в хомосексуализъм. Процесът срещу него е един от най-шумните във викторианска Англия и...

Културата създава културата

Според теорията на ориза културните различия между Изтока и Запада се дължат на различните видове земеделски култури, които обществата отглеждат


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване