Де Роси: Аржентина, Германия, Бразилия и Испания ще са на полуфинал

Полузащитникът на италианския национален отбор по футбол Даниеле Де Роси изрази надежда, че на предстоящото Световно първенство в Бразилия ще играе срещу Аржентина или Поругалия, където се състезават ...

Контролираният вот в Бобов дол е в полза на БСП

Миньорите са притискани да гласуват в полза на БСП, съобщи в неделя Нова телевизия. Медията излъчи по-рано през седмицата разследване със скрита камера, от което стана ясно, че ръководството на мината натиска работниците да гласуват за определена партия. Нова телевизия обаче отказа да съобщи за кого са натискани да гласуват хората преди края на изборния ден, за да не наруши Изборния кодекс.   Преди два дни в интернет изтече пълният запис на разследването, от което се разбра, че натискът върху хората е бил в полза на БСП. От партията се оправдаха, че записът бил манипулиран.   Медийният секретар на БСП Антон Кутев каза единствено, че сигналът за мини "Бобов дол" трябва да отиде в прокуратурата и тя да каже какво се случва".   "Нямам хал-хабер какво прави Ковачки. Той категорично не работи за БСП. Центърът на тази кампания не трябва да бъде обърнат към Ковачки. Прокуратурата трябва да си вземе мерките за всички, които са купували гласове", каза още Кутев.   От репортажа на Нова телевизия се вижда ясно как началниците на миньорите им обясняват какво трябва да се свърши в деня на изборите и какво работниците ще спечелят от това.   "Ще се заредят и картите тази седмица със заплати. Авансът го дадохме. И на 25-ти като окажем нашия вот коджа положителен, всеки месец ще се получавате парите редовно, ще си пазаруваме свободно от магазина...", обясняват шефовете на мината на работниците.   В замяна те говорят, че в мините ще се инвестира и ще има пари и работа за всички. Работник, пожелал анонимност, разказва пред Нова телевизия, че предизборната атака е започнала в началото на месец май. Един по един служителите били привиквани.   Имената на миньорите и броят на хората, чиито глас обещават да осигурят, се записвали в списък. Пише се работният номер на работника и срещу него колко гласа е обещал да подсигури. Искат им се от пет до десет гласа от техни близки. Те са карани и да обикалят по хорските къщи. В деня на изборите работниците се следени стриктно с подставени лица, а който не гласува, го грози уволнение. Вотът трябва да бъде даден до 12 часа сутринта в неделя.   След пускането на репортажа 188 от миньорите от Бобов дол излязоха с декларация, че се разграничават от него.

Данните на Галъп към 19 ч.: ГЕРБ - 29.1%, БСП - 19.6%

ГЕРБ взема 29.1% от вота, а БСП - 19.6%. Това сочат резултатите на "Галъп" при 100% реализация на извадката. Данните към 19 ч. сочат 35.8% избирателна активност. Ето и процентното разпределение на останалите партии: ДПС - 14.8%, България без цензура - 11%, Реформаторски блок - 6.5%, АБВ - 4.5%, Атака - 3.5%, НФСБ - 2.4%. Разпределението по мандати е следното: ГЕРБ - 6, БСП - 4, ДПС - 3, ББЦ - 2, Реформаторски блок - 1.

Папа Франциск пристигна в Израел

 Папа Франциск пристигна в Израел днес, предаде AFP. Това ще е последната спирка на папата в рамките на неговата тридневна обиколка в Близкия Изток. 
Франциск пристигна с хеликоптер от град Витлеем на Западния бряг. Той кацна на летището Бен Гурион в близост до Тел Авив, където беше приветстван от израелския президент Шимон Перес.

Впечатляваща ерозия в подкрепата за БСП в селата

БСП запазва превъзходството си при хората над 60 години

В Бургас: Гласуване и плаж

Бургаският плаж завря от хора в неделя. Макар и да няма още спасители, бургазлии се изсипаха на ивицата, спокойни, че все пак са надзиравани от 30 патрулиращи морски вълци. Основната цел бе сефтосване на плажа в изборния ден. Повечето от изтегнатите по хавлиите споделиха, че първо са гласували, след това дошли край морето. Бургаският плаж завря от хора в неделя. Макар и да няма още спасители, бургазлии се изсипаха на ивицата, спокойни, че все пак са надзиравани от 30 патрулиращи морски вълци. Основната цел бе сефтосване на плажа в изборния ден. Повечето от изтегнатите по хавлиите споделиха, че първо са гласували, след това дошли край морето.

Йотова обвини АБВ за загубата на БСП

"Разцеплението в лявото пространство си каза думата", коментира на влизане в НДК Илияна Йотова, която е член на ръководството на левицата. Йотова обясни, че АБВ и Партията на българската левица "късали месо" от столетницата. По думит ей над 70% от избирателите на АБВ са бивши избиратели на БСП. Бившият евродепутат на левицата заяви още, че е разочарована от ниската избирателна активност, която по първоначални данни е под 30%. Йотова каза, че ще изчака окончателните резултати, за да коментира голямата преднина на ГРЕБ. Преди Йотова в НДК пристигна Петър Курумбашев, който също бе лаконичен. Пред журналистите той заяви само, че в изборния ден е имало много нарушения.

Дайнов: Има добра новина - антиевропейски партии не влизат в ЕП

/КРОСС/ Има една много добра новина от тези избори - антиевропейски партии не влизат. Това каза в студиото на Нова телевизия политологът Евгений Дайнов. Големият губещ от тези избори е очевидно БСП. А победителите са двама - голям и малък, коментира резултатите след края на изборния ден политологът и уточни: Големият победите е безусловно Бареков, който беше си сглобил добре кампанията и извираше отвсякъде. Евродепутатът и кандидат за втори мандат Илияна Йотова призна победата на ГЕРБ пред Коалиция за България, но смята, че разликата между двете политически формации ще се скъси. Защо и как - ще стане ясно на пресконференцията, каза на влизане в НДК тя. По отношение на АБВ и Българска левица тя заяви: Когато левият вот е разделен, естествено, че ще губим. Според проф. Михаил Константинов обаче БСП не губи от другите леви формации. Според него, ако към БСП бъдат прибавени и техните гласове, ГЕРБ отново ще са преди тях. Въпреки това той смята, че това е краят на политическата кариера на Георги Първанов. . Според Татяна Дончева БСП са направили лоша преценка в предизборната си кампания. Има мегдан за ново в лявото, категорична бе тя.  

Барак Обама пристигна на изненадваща визита в Афганистан

 Американският президент Барак Обама пристигна на изненадваща визита в Афганистан, предаде AFP
Целта на посещението на държавния глава е да почете саможертвата на американските военнослужещи в най-дългата война на САЩ. 

Около 200 души скандираха "Вие сте позор" за кабинета

Около двеста души се събраха в неделя вечерта на антиправителствен протест пред пилоните на НДК и скандираха "Оставка!", "България не ви иска!" и "Вие сте позор!". На мястото на протеста има много служители на реда. Цялото каре от пилоните до малкото НДК и Моста на влюбените е отцепено и оградено, а достъпът до сградата на НДК е ограничен, което е нормално за изборна нощ.   Час, след като станаха ясни предварителните резултати от европейските избори, според които ГЕРБ печели убедително пред БСП, ДПС, "България без цензура" и Реформаторски блок, във Фейсбук бе организиран протестът по времето, в което партиите се подготвят за пресконференциите след обобщаването на изборните резултати.   "Гражданите се произнесоха. И на избори. Олигархично-политическия монопол, който издевателства над България близо година беше осъден на политическа смърт. Ние настояваме за незабавна оставка и избори", обявиха организаторите на демонстрацията.

Нов антиправителствен протест се организира до НДК

Час, след като станаха ясни предварителните резултати от европейските избори, според които ГЕРБ печели убедително пред БСП, ДПС, "България без цензура" и Реформаторски блок, във Фейсбук бе организиран протест до пилоните на НДК.   Неговата начало е обявено за 21.30 часа. По същото време в НДК партиите ще се подготвят за пресконференциите след обобщаването на изборните резултати.   "Гражданите се произнесоха. И на избори. Олигархично-политическия монопол, който издевателства над България близо година беше осъден на политическа смърт. Ние настояваме за незабавна оставка и избори", призовават организаторите на демонстрацията.   Очаквайте подробности

Катастрофата вляво отваря нов мегдан за ДПС

Съкрушителната загуба на БСП, водещата партия в управляващата коалиция, задълбочава кризата на управлението и прави предсрочните парламентарни избори почти неизбежни. Партията, чийто лидер Сергей Станишев е и лидер на ПЕС, на практика бе наказана за едногодишното съвместно управление с ДПС, което обаче разшири подкрепата си до над 18% и се изравни с БСП. Този резултат предизвика шок сред социалистите, които в изборната нощ настойчиво твърдяха, че не се налага правителството да подава оставка, както поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.   Коментарите на лидера на ДПС Лютви Местан в изборната нощ обаче едва ли са утешили БСП. Той заяви, след като види окончателните данни, ще направи оценка за резултата на победителя и увери, че тя ще бъде "достатъчно коректна”. "Ще бъдем изправени пред една реалност, ако ДПС има три реализирани мандата и пред съвършено различна, ако сме реализирали четири, каквито очаквания имаме”, коментира още Местан.   Янаки Стоилов: Това е тежка загуба, но не означава предсрочни избори   Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов оцени резултата на БСП като тежка загуба. Разбира се, че е загуба, и загубата е тежка, защото ние губим около половината от нашите избиратели от миналите парламентарни избори, коментира Стоилов. Според него това е така, защото партията не получава признание за участието си в управлението, въпреки редицата икономически и социални мерки, които са били предприети, за да се стабилизира ситуацията и внесе социално подобрение за някои групи. Вероятно, въпреки усилията да се заложи на радикална промяна, това не е било потвърдено за тази една година, коментира той, но уточни, че радикалната промяна не означава предсрочни избори. Когато говорихме за радикална промяна, имахме предвид не просто избори, а необходимостта да се промени икономическият и социален модел, който беше формиран в България преди повече от 20 години, така че това явно не е било достатъчно и сега трябва да се преформулират тези въпроси, каза той.   Близките резултати на БСП и ДПС едва ли ще дадат достатъчно аргументи вътре в управлението за това, за което говорихме, допълни той.   Миков се пита защо две трети от хората не са гласували   Не е Борисов човекът, който ще иска оставката на Станишев, заяви председателят на парламента Михаил Миков на влизане в НДК, където се помещава Международния пресцентър. Тези избори налагат един голям извод, който всички политици трябва да си направят – за мен това е въпросът защо 2/3 от българските граждани не излязоха да гласуват. Загубата е загуба. Тепърва ще правим анализи, заяви Миков. Това, което се случва на тези избори ще трябва да бъде сериозно прочетено и от тези, които издигат плакатите на победителите, и от победените, заключи Михаил Миков.   ДПС ще бъдат "все така търсен партньор"   "Всичко се случи така, както го бяхме изчислили и както го очаквахме", каза пред Mediapool народен представител от Движението за права и свободи още преди приключването на изборния ден и обясни, че те "все така ще бъдат търсен партньор". Реформаторският блок, който през целия ден бе "на ръба", но според повечето социологически прогнози със сигурност ще вкара евродепутат, очаква да бъдат преброени и гласовете от чужбина. Реформаторите очакват и резултатите от районите със смесено население, където се смята, че НПСД на Касим Дал има поддръжници, но заради страх от "местните феодали" никой не е казвал как гласува. Големият залог на тези избори е съдбата на сегашното правителство, съставено с мандата на БСП и с подкрепата на ДПС. Социалистите са в ступор, тъй като цялото им поведение през първата година от управленския мандат, а също и предизборната кампания, бяха подчинени на една единствена цел – да не допуснат връщането на ГЕРБ на власт. В името на тази цел партията направи редица компромиси към коалиционния си партньор ДПС, включително с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, навличайки си недоволството не само на дясната опозиция и гражданите, но и на собствените си избиратели. Катастрофата, която претърпя БСП на сегашните избори, показва, че партията губи гласове не само в полза на алтернативния ляв проект АБВ, но и други поддръжници. Оттук нататък правителството би било много по-зависимо от ДПС, а това означава, че БСП трябва да продължи да прави компромиси и да губи доверие и авторитет.   Реформаторите – стъпка към утвърждаване на алтернатива Изборният резултат на Реформаторския блок му отрежда скромна, но важна роля на националната политическа сцена. Преодоляването на бариерата и изпращането на евродепутат в Брюксел означава, че Бойко Борисов не успя да изпълни една от целите си – да консолидира електората в център-дясно и да се афишира като единствена алтернатива на БСП.   Едва ли е случайно, че в първия си публичен коментар след затварянето на урните, Борисов поздрави и Бареков, и ДПС, но въобще не спомена Реформаторския блок, чийто един евродепутат ще се присъдени към ЕНП. Предизвестеният феномен на тези избори е партията на Николай Бареков "България без цензура", считана за политически проект на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. С разточителна и видимо добре платена предизборна кампания, ББЦ успя да се позиционира като новия незаобиколим фактор в българската политика, което поставя много неизвестни за едно бъдещо управление след евентуални предсрочни избори. Бареков агитираше против всички "партии на статуквото", особено шумно срещу ДПС. Предстои да се види дали това е било само трик за спечелване на националистически вот и как ще се развият отношенията между ДПС и ББЦ – две партии, чиито корени се подхранват от един и същи икономически интереси, свързани с Ахмед Доган и империята на КТБ.   Живко Георгиев: Вървим към предсрочни избори Най-вероятно ще се върви към предсрочни избори, коментира социологът Живко Георгиев. Парламентът работи трудно. Продължават да са нужни реформи, някои от тях непопулярни, това изисква високо доверие и подкрепа, заяви той в неделя вечерта пред Фокус. Не твърдя, че нови избори могат да оправят нещата. Политическата система е в криза. Но по сегашния начин ще е трудно, както беше трудно и досега, добави той.   Ако има някаква изненада, то е, че електоратът на БСП до голяма степен не се е явил на вота. Не се е разпилял по другите леви проекти, каквато беше хипотезата, просто не е упражнил правото си на глас, не е бил заинтригуван от този тип избори. Като сравним сегашния вот с миналия, БСП не е излязла, каза Живко Георгиев.   Татяна Буруджиева: Сумарно левият вот е по-голям   Като очаквано добър резултат за бившите управляващи определи предварителните резултати от евровота Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Според нея това означава, че дясната ориентация на хората в България е по-силна. По думите й разпределението на родните партии на евровота е следствие и от продължилите близо година антиправителствени протести. Депутатът от БСП Татяна Буруджиева заяви обаче, че десните партии не са спечелили изборите. "Няма никакви сигнали, че България е дясна. Сумарно левият вот е много по-голям от десния вот", коментира тя пред БНТ. "По мое впечатление каквито и да бяха резултатите от тези избори ГЕРБ щяха да искат предсрочни избори. Десните нямат мнозинство да съставят правителство. Бареков с неговите обещания за 1000 лева пенсия не е десен политик", каза още Бурдужиева. Кандидатът за втори мандат като евродепутат Илияна Йотова заяви, че в БСП имат "джентълменска уговорка" помежду си да не коментират предварителни данни. Тя заяви, че в партията ще приемат резултатите такива, каквито са. По темата за множеството сигнали за купуване на гласове тя каза, че не е чула "нищо драстично". Избирателят замени "Атака” с Бареков”, коментира Антон Кутев от БСП пред Нова телевизия малко след 19 ч. и прогнозира, че разликата между БСП и ГЕРБ ще се скъси при преброяването на бюлетините. Данните от паралелното преброяване обаче го опровергаха и вместо това, ножицата между ГЕРБ и БСП се разшири до 10 и дори над 10 процента. Големият победител е Бареков, на тези избори големият губещ е БСП, коментира в студиото на Нова телевизия политологът Евгений Дайнов. "Може да има два вида коментар на тези евроизбори – като евроизбори и репетиция за предсрочни парламентарни”, допълни той. По думите му хубавата новина е, че антиевропейски партии не влизат в Европа.   Андрей Райчев: Отново патова ситуация Като чудото на тези избори социологът Андрей Райчев определи представянето на партията на Бареков с двуцифрен процент. ГЕРБ показва много добра форма и реализира максималния си потенциал, заяви Райчев и обясни постижението на "България без цензура" с много тичане по провинцията и с много работа на място. Според него за пръв път се наблюдава неявяване на аудиторията на БСП и влияние за това е оказал разпадният процес АБВ-БСП. "За обикновения бесепар така и не стана ясно защо прекрасният Първанов се сби с прекрасния Станишев", посочи Райчев. "Освен колабиралата БСП, формацията на господин Първанов нищо хубаво не я чака. И двете националистически партии имат сериозен проблем. Големият политически въпрос – какъв е политическият резултат от тези избори? Сега отново ситуацията е патова. Единствената голяма промяна е, че на мястото на "Атака” седи Бареков”, каза още социологът.

Катастрофата в ляво отваря нов мегдан за ДПС

Съкрушителната загуба на БСП, водещата партия в управляващата коалиция, задълбочава кризата на управлението и прави предсрочните парламентарни избори почти неизбежни. Партията, чийто лидер Сергей Станишев е и лидер на ПЕС, на практика бе наказана за едногодишното съвместно управление с ДПС, което обаче разшири подкрепата си до над 18% и се изравни с БСП. Този резултат предизвика шок сред социалистите, които в изборната нощ настойчиво твърдяха, че не се налага правителството да подава оставка, както поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.   Коментарите на лидера на ДПС Лютви Местан в изборната нощ обаче едва ли са утешили БСП. Той заяви, след като види окончателните данни, ще направи оценка за резултата на победителя и увери, че тя ще бъде "достатъчно коректна”. "Ще бъдем изправени пред една реалност, ако ДПС има три реализирани мандата и пред съвършено различна, ако сме реализирали четири, каквито очаквания имаме”, коментира още Местан.   Янаки Стоилов: Това е тежка загуба, но не означава предсрочни избори   Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов оцени резултата на БСП като тежка загуба. Разбира се, че е загуба, и загубата е тежка, защото ние губим около половината от нашите избиратели от миналите парламентарни избори, коментира Стоилов. Според него това е така, защото партията не получава признание за участието си в управлението, въпреки редицата икономически и социални мерки, които са били предприети, за да се стабилизира ситуацията и внесе социално подобрение за някои групи. Вероятно, въпреки усилията да се заложи на радикална промяна, това не е било потвърдено за тази една година, коментира той, но уточни, че радикалната промяна не означава предсрочни избори. Когато говорихме за радикална промяна, имахме предвид не просто избори, а необходимостта да се промени икономическият и социален модел, който беше формиран в България преди повече от 20 години, така че това явно не е било достатъчно и сега трябва да се преформулират тези въпроси, каза той.   Близките резултати на БСП и ДПС едва ли ще дадат достатъчно аргументи вътре в управлението за това, за което говорихме, допълни той.   Миков се пита защо две трети от хората не са гласували   Не е Борисов човекът, който ще иска оставката на Станишев, заяви председателят на парламента Михаил Миков на влизане в НДК, където се помещава Международния пресцентър. Тези избори налагат един голям извод, който всички политици трябва да си направят – за мен това е въпросът защо 2/3 от българските граждани не излязоха да гласуват. Загубата е загуба. Тепърва ще правим анализи, заяви Миков. Това, което се случва на тези избори ще трябва да бъде сериозно прочетено и от тези, които издигат плакатите на победителите, и от победените, заключи Михаил Миков.   ДПС ще бъдат "все така търсен партньор"   "Всичко се случи така, както го бяхме изчислили и както го очаквахме", каза пред Mediapool народен представител от Движението за права и свободи още преди приключването на изборния ден и обясни, че те "все така ще бъдат търсен партньор". Реформаторският блок, който през целия ден бе "на ръба", но според повечето социологически прогнози със сигурност ще вкара евродепутат, очаква да бъдат преброени и гласовете от чужбина. Реформаторите очакват и резултатите от районите със смесено население, където се смята, че НПСД на Касим Дал има поддръжници, но заради страх от "местните феодали" никой не е казвал как гласува. Големият залог на тези избори е съдбата на сегашното правителство, съставено с мандата на БСП и с подкрепата на ДПС. Социалистите са в ступор, тъй като цялото им поведение през първата година от управленския мандат, а също и предизборната кампания, бяха подчинени на една единствена цел – да не допуснат връщането на ГЕРБ на власт. В името на тази цел партията направи редица компромиси към коалиционния си партньор ДПС, включително с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, навличайки си недоволството не само на дясната опозиция и гражданите, но и на собствените си избиратели. Катастрофата, която претърпя БСП на сегашните избори, показва, че партията губи гласове не само в полза на алтернативния ляв проект АБВ, но и други поддръжници. Оттук нататък правителството би било много по-зависимо от ДПС, а това означава, че БСП трябва да продължи да прави компромиси и да губи доверие и авторитет.   Реформаторите – стъпка към утвърждаване на алтернатива Изборният резултат на Реформаторския блок му отрежда скромна, но важна роля на националната политическа сцена. Преодоляването на бариерата и изпращането на евродепутат в Брюксел означава, че Бойко Борисов не успя да изпълни една от целите си – да консолидира електората в център-дясно и да се афишира като единствена алтернатива на БСП.   Едва ли е случайно, че в първия си публичен коментар след затварянето на урните, Борисов поздрави и Бареков, и ДПС, но въобще не спомена Реформаторския блок, чийто един евродепутат ще се присъдени към ЕНП. Предизвестеният феномен на тези избори е партията на Николай Бареков "България без цензура", считана за политически проект на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. С разточителна и видимо добре платена предизборна кампания, ББЦ успя да се позиционира като новия незаобиколим фактор в българската политика, което поставя много неизвестни за едно бъдещо управление след евентуални предсрочни избори. Бареков агитираше против всички "партии на статуквото", особено шумно срещу ДПС. Предстои да се види дали това е било само трик за спечелване на националистически вот и как ще се развият отношенията между ДПС и ББЦ – две партии, чиито корени се подхранват от един и същи икономически интереси, свързани с Ахмед Доган и империята на КТБ.   Живко Георгиев: Вървим към предсрочни избори Най-вероятно ще се върви към предсрочни избори, коментира социологът Живко Георгиев. Парламентът работи трудно. Продължават да са нужни реформи, някои от тях непопулярни, това изисква високо доверие и подкрепа, заяви той в неделя вечерта пред Фокус. Не твърдя, че нови избори могат да оправят нещата. Политическата система е в криза. Но по сегашния начин ще е трудно, както беше трудно и досега, добави той.   Ако има някаква изненада, то е, че електоратът на БСП до голяма степен не се е явил на вота. Не се е разпилял по другите леви проекти, каквато беше хипотезата, просто не е упражнил правото си на глас, не е бил заинтригуван от този тип избори. Като сравним сегашния вот с миналия, БСП не е излязла, каза Живко Георгиев.   Татяна Буруджиева: Сумарно левият вот е по-голям   Като очаквано добър резултат за бившите управляващи определи предварителните резултати от евровота Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Според нея това означава, че дясната ориентация на хората в България е по-силна. По думите й разпределението на родните партии на евровота е следствие и от продължилите близо година антиправителствени протести. Депутатът от БСП Татяна Буруджиева заяви обаче, че десните партии не са спечелили изборите. "Няма никакви сигнали, че България е дясна. Сумарно левият вот е много по-голям от десния вот", коментира тя пред БНТ. "По мое впечатление каквито и да бяха резултатите от тези избори ГЕРБ щяха да искат предсрочни избори. Десните нямат мнозинство да съставят правителство. Бареков с неговите обещания за 1000 лева пенсия не е десен политик", каза още Бурдужиева. Кандидатът за втори мандат като евродепутат Илияна Йотова заяви, че в БСП имат "джентълменска уговорка" помежду си да не коментират предварителни данни. Тя заяви, че в партията ще приемат резултатите такива, каквито са. По темата за множеството сигнали за купуване на гласове тя каза, че не е чула "нищо драстично". Избирателят замени "Атака” с Бареков”, коментира Антон Кутев от БСП пред Нова телевизия малко след 19 ч. и прогнозира, че разликата между БСП и ГЕРБ ще се скъси при преброяването на бюлетините. Данните от паралелното преброяване обаче го опровергаха и вместо това, ножицата между ГЕРБ и БСП се разшири до 10 и дори над 10 процента. Големият победител е Бареков, на тези избори големият губещ е БСП, коментира в студиото на Нова телевизия политологът Евгений Дайнов. "Може да има два вида коментар на тези евроизбори – като евроизбори и репетиция за предсрочни парламентарни”, допълни той. По думите му хубавата новина е, че антиевропейски партии не влизат в Европа.   Андрей Райчев: Отново патова ситуация Като чудото на тези избори социологът Андрей Райчев определи представянето на партията на Бареков с двуцифрен процент. ГЕРБ показва много добра форма и реализира максималния си потенциал, заяви Райчев и обясни постижението на "България без цензура" с много тичане по провинцията и с много работа на място. Според него за пръв път се наблюдава неявяване на аудиторията на БСП и влияние за това е оказал разпадният процес АБВ-БСП. "За обикновения бесепар така и не стана ясно защо прекрасният Първанов се сби с прекрасния Станишев", посочи Райчев. "Освен колабиралата БСП, формацията на господин Първанов нищо хубаво не я чака. И двете националистически партии имат сериозен проблем. Големият политически въпрос – какъв е политическият резултат от тези избори? Сега отново ситуацията е патова. Единствената голяма промяна е, че на мястото на "Атака” седи Бареков”, каза още социологът.

Шок в червения щаб, ДПС ликува и очаква да е все така търсен партньор

Радост и удовлетворение в щабовете на ГЕРБ, ДПС, ББЦ и Реформаторския блок, хаос и униние в щаба на червените. Такива бяха настроенията в политическите централи към края на изборния ден, когато стана известно, че БСП е големият губещ в изборите за Европейски парламент.   Към 19 ч., след края на гласуването, но далеч преди да са ясни окончателните резултати, социалистите се опасяваха, че ще се изравнят по проценти с ДПС и ще имат еднакъв брой мандати в ЕП. "Има вероятност БСП да не успеят да напълнят четвърти мандат, а ако не вземат пет мандата, единият от техните ще отиде вероятно при ДПС и може да се изравнят", коментираха запознати пред Mediapool.   "Всичко се случи така, както го бяхме изчислили и както го очаквахме", каза пред Mediapool народен представител от Движението за права и свободи и обясни, че те "все така ще бъдат търсен партньор".   Реформаторският блок, който през целия ден бе "на ръба", но според повечето социологически прогнози със сигурност ще вкара евродепутат, очаква да бъдат преброени и гласовете от чужбина. Реформаторите очакват и резултатите от районите със смесено население, където се смята, че НПСД на Касим Дал има поддръжници, но заради страх от "местните феодали" никой не е казвал как гласува.   Големият залог на тези избори е съдбата на сегашното правителство, съставено с мандата на БСП и с подкрепата на ДПС. Социалистите са в ступор, тъй като цялото им поведение през първата година от управленския мандат, а също и предизборната кампания, бяха подчинени на една единствена цел – да не допуснат връщането на ГЕРБ на власт. В името на тази цел партията направи редица компромиси към коалиционния си партньор ДПС, включително с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, навличайки си недоволството не само на дясната опозиция и гражданите, но и на собствените си избиратели.   Катастрофата, която претърпя БСП на сегашните избори, показва, че партията губи гласове не само в полза на алтернативния ляв проект АБВ, но и други поддръжници. Оттук нататък правителството би било много по-зависимо от ДПС, а това означава, че БСП трябва да продължи да прави компромиси и да губи доверие и авторитет.   Изборният резултат на Реформаторския блок му отрежда скромна, но важна роля на националната политическа сцена. Преодоляването на бариерата и изпращането на евродепутат в Брюксел означава, че Бойко Борисов не успя да изпълни една от целите си – да консолидира електората в център-дясно и да се афишира като единствена алтернатива на БСП.   Предизвестеният феномен на тези избори е партията на Николай Бареков "България без цензура", считана за политически проект на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. С разточителна и видимо добре платена предизборна кампания, ББЦ успя да се позиционира като новия незаобиколим фактор в българската политика, което поставя много неизвестни за едно бъдещо управление след евентуални предсрочни избори. Бареков агитираше против всички "партии на статуквото", особено шумно срещу ДПС. Предстои да се види дали това е било само трик за спечелване на националистически вот и как ще се развият отношенията между ДПС и ББЦ – две партии, чиито корени се подхранват от един и същи икономически интереси, свързани с Ахмед Доган и империята на КТБ.   *Очаквайте подробности

Шок в червения щаб, ДПС ликуват и очакват да са все така търсен партньор

Радост и удовлетворение в щабовете на ГЕРБ, ДПС, ББЦ и Реформаторския блок, хаос и униние в щаба на червените. Такива бяха настроенията в политическите централи към края на изборния ден, когато стана известно, че БСП е големият губещ в изборите за Европейски парламент.   Към 19 ч., след края на гласуването, но далеч преди да са ясни окончателните резултати, социалистите се опасяваха, че ще се изравнят по проценти с ДПС и ще имат еднакъв брой мандати в ЕП. "Има вероятност БСП да не успеят да напълнят четвърти мандат, а ако не вземат пет мандата, единият от техните ще отиде вероятно при ДПС и може да се изравнят", коментираха запознати пред Mediapool.   "Всичко се случи така, както го бяхме изчислили и както го очаквахме", каза пред Mediapool народен представител от Движението за права и свободи и обясни, че те "все така ще бъдат търсен партньор".   Реформаторският блок, който през целия ден бе "на ръба", но според повечето социологически прогнози със сигурност ще вкара евродепутат, очаква да бъдат преброени и гласовете от чужбина. Реформаторите очакват и резултатите от районите със смесено население, където се смята, че НПСД на Касим Дал има поддръжници, но заради страх от "местните феодали" никой не е казвал как гласува.   Големият залог на тези избори е съдбата на сегашното правителство, съставено с мандата на БСП и с подкрепата на ДПС. Социалистите са в ступор, тъй като цялото им поведение през първата година от управленския мандат, а също и предизборната кампания, бяха подчинени на една единствена цел – да не допуснат връщането на ГЕРБ на власт. В името на тази цел партията направи редица компромиси към коалиционния си партньор ДПС, включително с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, навличайки си недоволството не само на дясната опозиция и гражданите, но и на собствените си избиратели.   Катастрофата, която претърпя БСП на сегашните избори, показва, че партията губи гласове не само в полза на алтернативния ляв проект АБВ, но и други поддръжници. Оттук нататък правителството би било много по-зависимо от ДПС, а това означава, че БСП трябва да продължи да прави компромиси и да губи доверие и авторитет.   Изборният резултат на Реформаторския блок му отрежда скромна, но важна роля на националната политическа сцена. Преодоляването на бариерата и изпращането на евродепутат в Брюксел означава, че Бойко Борисов не успя да изпълни една от целите си – да консолидира електората в център-дясно и да се афишира като единствена алтернатива на БСП.   Предизвестеният феномен на тези избори е партията на Николай Бареков "България без цензура", считана за политически проект на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. С разточителна и видимо добре платена предизборна кампания, ББЦ успя да се позиционира като новия незаобиколим фактор в българската политика, което поставя много неизвестни за едно бъдещо управление след евентуални предсрочни избори. Бареков агитираше против всички "партии на статуквото", особено шумно срещу ДПС. Предстои да се види дали това е било само трик за спечелване на националистически вот и как ще се развият отношенията между ДПС и ББЦ – две партии, чиито корени се подхранват от един и същи икономически интереси, свързани с Ахмед Доган и империята на КТБ.   *Очаквайте подробности

Първи резултати от Украйна: Порошенко печели с пълно мнозинство

Петро Порошенко печели президентските избори в Украйна с пълно мнозинство. Това показват резултатите от вота според социолозите. На второ място се нарежда Юлия Тимошенко. По данните на националния екзит пол към 18 часа пък Порошенко е получил 55,9% от гласовете, а за Тимошенко са гласували 12,9% от избирателите. На трето място излиза кандидатът на Радикалната партия Олег Ляшко с 8% от гласовете. Следват бившия министър на отбраната Анатолий Гриценко с 6,3% от гласовете и Сергей Тигипко с 4,7% от гласовете. Според телевизионния екзит пол Петро Порошенко е получил 57,31% от гласовете, а Юлия Тимошенко – 12,39%. Пиришенко беше сочен за победител на президентските избори и от социолозите преди вота, като те също бяха категорични, че ще спечели изборите с пълно мнозинство. Петро Порошенко е бизнесмен, популярен в Украйна като „шоколадовия крал“ заради притежаваните от него предприятия за производство на сладкиши, обединени в група „Рошен“. 48-годишният Порошенко заема 7-мо място в класацията на Forbes за украинските богаташи от март 2014 г. със състояние от 1,3 млрд. долара. Петро Порошенко е депутат между 1998 и 2005 г., както и между 2006 и 2007 г. За кратко е секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана. Между 2009 и 2010 година Порошенко е министър на външните работи , а от март до ноември 2012 г. е министър на икономическото развитие и търговията. Освен това между 2007 и 2012 г. милиардерът е председател на Съвета на Националната банка на Украйна. Порошенко е близък приятел на бившия украински президент Виктор Юшченко, който е кръстник на дъщерята на „шоколадовия крал“. Петро Порошенко подкрепи протестиращите от Евромайдана. В много медии той дори беше определян като спонсор на протеста. По този повод Порошенко посочи, че спонсорира демонстрантите с храна, вода и дърва.

ДПС и БСП си поделиха ромите

За ДПС са гласували 39 на сто от ромите, според данни на агенция "Сова Харис", представени по ТВ7. За Коалиция за България са дали гласа си 26 на сто от ромите, за ГЕРБ - 11 на сто, за "България без цензура" - 9 насто, за Реформаторския блок - 3 на сто и за други партии - 10 на сто. Социологът Васил Тончев уточни, че това са данни от екзит пол към 18 часа. Той твърди, че избирателите в България, които са гласували днес, са около 2 милиона, което е изненадващо малко.

Социолози и политолози: Колапс за БСП. Прекрасно представяне за ГЕРБ и Бареков


Големият победител е Бареков. На тези избори големият губещ е БСП. Това заяви политологът Евгений Дайнов пред Нова телевизия.
„Може да има два вида коментар на тези евроизбори – като евроизбори и репетиция за предсрочни парламентарни”, каза още Дайнов. „Има и една хубава новина - антиевропейски партии не влизат в Европа, това е добра новина”, Големият победител е Бареков. На тези избори големият губещ е БСП. Това заяви политологът Евгений Дайнов пред Нова телевизия. „Може да има два вида коментар на тези евроизбори – като евроизбори и репетиция за предсрочни парламентарни”, каза още Дайнов. „Има и една хубава новина - антиевропейски партии не влизат в Европа, това е добра новина”,

ГЕРБ увеличава преднината пред БСП, съобщиха от "Галъп"


ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП, това сочат данните от екзит пола на "Галъп" на днешните евроизбори, след 100% обработване на извадката. Според данните, съобщени по Би Ти Ви партията на Борисов е получила 29.1% от гласовете, левицата 19.6%, ДПС 14.8, организацията на Николай Бареков 11.0%, а обединената дясна формация - 6.5%.

Без еврдепутати остават АБВ (с 4.5%), "Атака" (3.5%) и НФСБ (2.4%). При тези резултати ГЕРБ ще изпрати в Брюксел шест депутати, БСП четири, ДПС трима,...

ГЕРБ увелиичава преднината пред БСП, съобщиха от "Галъп"


ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП, това сочат данните от екзит пола на "Галъп" на днешните евроизбори, след 100% обработване на извадката. Според данните, съобщени по Би Ти Ви партията на Борисов е получила 29.1% от гласовете, левицата 19.6%, ДПС 14.8, организацията на Николай Бареков 11.0%, а обединената дясна формация - 6.5%.

Без еврдепутати остават АБВ (с 4.5%), "Атака" (3.5%) и НФСБ (2.4%). При тези резултати ГЕРБ ще изпрати в Брюксел шест депутати, БСП четири, ДПС трима,...

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства

Купуване на гласове чрез наблюдатели разкри Нова ТВ

Изборни куриози: Членове на СИК закъсняха, други се отказаха заради дългия път до секциите

Членове на СИК от партия "Атака" в община Антоново, Търговищко не стигнали навреме за отваряне на секциите и се наложило да бъдат заличени от състава на комисиите. Други пък се уплашили, че трябва да стоят цял ден по паланките в Антоновско и си плюли на петите. След консултации с ЦИК от Районната избирателна комисия са намалили броя на членовете с Членове на СИК от партия "Атака" в община Антоново, Търговищко не стигнали навреме за отваряне на секциите и се наложило да бъдат заличени от състава на комисиите. Други пък се уплашили, че трябва да стоят цял ден по паланките в Антоновско и си плюли на петите. След консултации с ЦИК от Районната избирателна комисия са намалили броя на членовете с

Нови схеми за контролиран вот

Купуване на гласове чрез наблюдатели разкри Нова ТВ

Бенет Милър печели наградата за най-добър режисьор на фестивала в Кан

 Бенет Милър печели наградата за най-добър режисьор на филмовия фестивал в Кан за „Ловец на лисици” – филм, базиран на истинската история за убийството на олимпийски шампион по борба от мултимилионера Джон Дюпон, предаде AFP. 
Лентата на 47-годишния Милър плени филмовите критици и остави зрителите зашеметени от актьора Стийв Карел, чието превъплъщение като умопомрачения и зъл Дюпон бележи пълен обрат от предишните му комедийни роли. 
Във филма също играят Чанинг Тейтъм и Марк Ръфало като Марк и Дейв Шулц – двама братя, състезатели по борба. 

Загубихме тежко, призна Янаки Стоилов

БСП не получава признание за участието си в управлението, смята той


РБ: Трябва да говорим за кабинета в минало време

Резултатите от изборите за Европейски парламент показват, че трябва да говорим за правителството в минало време. Това заяви говорителят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев на влизане в НДК, където в изборната нощ партиите трябва да дадат пресконференции. Кънев пристигна в НДК в компанията на водача на листата на Блока Меглена Кунева. Двамата бяха лаконични и уточниха, че ще коментират по-обстойно, когато излязат официалните данни от вота. След тях влезе и лидерът на СДС Божидар Лукарски. На журналистически въпрос той коментира, че няма никакво значение дали вторият в листата Светослав Малинов (ДСБ) ще измести водача Меглена Кунева. До момента, освен Кунева и Кънев, в НДК пристигна и социалистът Петър Курумбашев. Той не пожела да коментира предварителните резултати. Курумбашев каза единствено, че изборният ден е преминал с много сигнали за нарушения.

И АБВ няма да говорят тази вечер в НДК

/КРОСС/Георги Първанов и Ивайло Калфин също няма да дойдат на пресконференцията в НДК тази вечер. Резултатите от изборите ще коментират утре на пресконференция.  Според екзит пола формацията печели около 4,7 процента. 

БСП колабира, Бареков е чудото на евроизборите

ГЕРБ се представи прекрасно, а БСП колабира. Големият скок е на Николай Бареков и негово е чудото на изборите. Това обяви социологът Андрей Райчев пред bTV. „ГЕРБ показаха, че са в много добра форма. Пак ще кажа, че Бареков направи нечувана стъпка, след като обиколи страната. Интересно е, че можем да говорим за поредната победа на ГЕРБ над БСП.

Два нови труса за 9 минути в Егейско море днес

 Две земетресения с магнитуд 4,8 и 4,5 са станали в Турция днес следобед в интервал от девет минути, предаде частната турска телевизия Си Ен Ен-Тюрк.

Правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации съобщи, че първият трус е станал в 14.38 ч. в района на Сароския залив в Егейско море на дълбочина 20,7 километра. Първоначално телевизията съобщи, че магнитудът на това земетресение е бил 5,1.

В 14.47 часа е имало нов земетръс с магнитуд 4,5. Епицентърът му е бил във водите край град Еджеабат, окръг Чанаккале.

Земетресенията са били почувствани от жителите на няколко турски окръга. В Чанаккале някои граждани са напуснали домовете и офисите си и изчакали известно време навън, посочва телевизията.

Трус е бил усетен в Хасково в 14.40 часа.

Земетресението е продължило около половин минута и е усетено по-леко от вчерашното, най вече по високите етажи в Хасково, Димитровград, Харманли и Свиленград. Няма данни за разрушения и пострадали, информира БНР.

Днешните земетресения стават ден след вчерашния трус в Егейско море с магнитуд 6,5 по Рихтер, усетен в Гърция, Турция, България и други страни от региона.

Активността в Егейско море не се свързва пряко със сеизмичните зони на територията на нашата страна,

коментира вчера проф. Емил Ботев, ръководител на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките, в интервю за БНР.

"За наше щастие, нашите предположения за развитие на сеизмичен процес към София не се оправдаха. Слава Богу, това е едно земетресение извън пределите на нашата страна и следствие на неговата сила с магнитуд към 6 – то е усетено почти на цялата територия на нашата страна.

Естествено, въздействието е най-голямо към нашата южна периферия, към Кърджали, също така и в Благоевградско е усетено достатъчно силно. Но земетресението не е от катастрофалните, т.е. тези, които са ставали в началото на миналия век, с магнитуд над 7. Хората трябва да бъдат спокойни", каза проф. Емил Ботев.

56% от гласувалите за Реформаторите са използвали преференцията

56% от гласувалите за Реформаторския блок са използвали правото си на преференциално гласуване. Това обяви Михаил Константинов в студиото на Нова телевизия. Той бе категоричен, че в случая има валидна преференция. Според листата водач е Меглена Кунева, втори е Светослав Малинов, последен, 17-и - Радан Кънев. Средно в страната 30% от избирателите са използвали преференциалния вот. Преференциално са гласували и много от избралите "България без цензура" - 44%. 20% от избирателите на ДПС също са изпозвали правото си на преференциално гласуване.

Депутат от БСП: Рухна митът, че ниската изборна активност работи за БСП


Като "доста неприятна" определи голямата преднина на ГЕРБ пред левицата депутатът от БСП Александър Симов. Пред Тв7 той каза, че "явно са надделели някои вътрешнополитически страсти в България".

"Не можем да избягаме от това усещане, че страната се намира в една политическа нестабилност. Създава се едно усещане за власт, която едва се крепи, а си мисля, че няма държава, която дълго време да може да просъществува в подобно състояние", коментира още Симов.

По думите му на тези избори е рухнал митът, че ниската избирателна активност работи в полза на БСП. "Виждаме, че от ниската активност са заинтересовани съвсем други партии." Симов не се ангажира да посочи виновен за ниските резултати на управляващата партия, а заяви, че отговорността е на всички нива в БСП.

проф. Ивайло Дичев: Сергей Станишев трябва да си подаде оставката след този огромен провал

/КРОСС/ Сергей Станишев трябва да си подаде оставката след този огромен провал, каза пред "Хоризонт" преподавателят по културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Ивайло Дичев. Нека си замине евродепутат в Брюксел, да остави партията на по-млади хора, по-кадърни. Очевидно той не може да бъде убедителен политик, каза проф. Дичев, цитиран от БНР.  На тези избори виждаме два процеса - разпадането на лявото, а другият е търсенето на място на партия като "България без цензура", за която тепърва ще се види към кого ще се прикрепи в Европейския парламент - към ГЕРБ или към БСП и ДПС, каза още професор Ивайло Дичев.  

"Екзакта Рисърч": ГЕРБ – 29,5%, БСП – 21%, ДПС – 13,5%, ББЦ - 11,2%, РБ - 7,1%

По данни на По данни на "Екзакта Рисърч Груп" на база 74% извадка, резултатите от евроизборите са: ГЕРБ – 29,5%, БСП – 21%, ДПС – 13,5%, "България без цензура" – 11,2%, Реформаторският блок – 7,1%. Следват АБВ – 4, %, "Атака" – 3%, НФСБ – 2,8%, Глас народен – 1,5%, КОД – 1,1%, Синьо единство – 0,8%                                                              

Припомняме: Какво прогнозираха социологическите агенции преди изборите

В навечерието на европейските избори агенциите публикуваха последните си прогнози. Повече вижте ТУК.
Те в голяма степен се различават с обявените от тях преди малко данни.
Очакваме окончателните резултати, които трябва да обяви В навечерието на европейските избори агенциите публикуваха последните си прогнози. Повече вижте ТУК. Те в голяма степен се различават с обявените от тях преди малко данни. Очакваме окончателните резултати, които трябва да обяви

Европейските избори могат да разклатят финансовите пазари

 Инвеститорите ще гледат с интерес резултатите от европейските избори, които могат да се окажат от ключово значение за усилията за реформи в Европейския съюз и стабилността в Украйна. 

В Гърция силното представяне на партии, противопоставящи се на условията на ЕС за отпускане на спасителна помощ, може да навреди на крехкото коалиционно правителство, проправяйки път към нов национален вот. 
В Италия един слаб резултат на партията на премиера Матео Ренци може да подкопае неговия стремеж към бързи реформи, които обеща, когато дойде на власт по-рано тази година. 
Възходът на анти-ЕС партии в северната част на Европа може да направи по-трудно възстановяването от кризата в еврозоната, твърдят анализатори. 
Украинците гласуват и за президент. Ако Петро Порошенко не спечели абсолютно мнозинство, пазарните нерви може да нараснат в навечерието на втория тур на изборите на 15 юни.
Напрежението между Украйна и Русия ескалира през последните месеци, а втория тур на изборите в Украйна може да бъде доста болезнен за активите на инвеститорите. 
Европейските избори могат да засенчат важното икономическо събитие тази седмица. Очаква се Европейската централна банка да намали лихвените проценти, а започващият тридневен форум в Португалия, ръководен от Марио Драги, ще бъде внимателно следен от финансовите пазари.

Важните разговори, които са ключ към добрия секс

Кои са разговорите, които трябва задължително да проведете с половинката си


Над 40 на сто избирателна активност в Украйна към 15 часа

/КРОСС/Над 40 на сто е отчетената избирателна активност в Украйна на президентските и местни избори към 15 часа, съобщиха от Централната избирателна комисия на страната. Цифрата е на базата на подадени данни от 116 избирателни окръзи. Очаквано, най-активни във вота са гласоподавателите от Киевска област, а най-малко - жителите на Донецка и Луганска области, където вотът беше възпрепятстван в повечето секции. В столицата пред изборните участъци се извиха големи опашки още от сутринта. Правеше впечатление, че гласуват всякакви хора - от младежи до хора в доста напреднала възраст. Преселниците от Крим и Източна Украйна гласуваха активно в Лвовска област, а кримските татари - в Херсонска. Премиерът на Русия Дмитрий Медведев пристигна в наскоро анексирания Крим. Външното министерство на Украйна отправи протест срещу това посещение. Оценяваме такива действия от страна на руски официални лица като грубо нарушение от страна на Русия на действащото законодателство на Украйна, суверенитета на страната и нормите на международното право, се казва в изявление на ведомството. Изборните бюра затварят врати в 20 часа, когато се очакват и първите прогнозни резултати. При гласуването си в Дома на офицерите в Киев, фаворитът за президент на Украйна Петро Порошенко заяви, че първата му визита като държавен глава ще бъде в Донбас. Порошенко изрази надежда, че ще има победител още на първи тур, което определи като необходимост за бързото въвеждане на ред в Украйна

СИРИЗА, Моралис, Бутарис печелят двойните избори в Гърция

Според първите официални резултати от вота СИРИЗА печели европейските избори в Гърция с преднина от 3,9 на сто. Управляващата Нова демокрация остава на второ място с 22,8 на сто от гласовете, следвана от Златна зора с 9,3 на сто.

Класацията на останалите партии според резултатите от преброяването към 22:00 са: Елия 8,1 на сто, То потами 6,7 на сто, Комунистическа партия на Гърция 6 на сто, Независими гърци 3,4 на сто, ЛАОС 2,8 на сто, Гърци европейски граждани 1,4 на сто, Демократична левица 1,3 на сто.

прочети повече

ЦИК: 27,42% е избирателната активност към 17.00 часа

/КРОСС/ 27,42% от българските избиратели са участвали в изборите за Европейски парламент до 17.00 часа по данни на Централната избирателна комисия, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред БНР. Според нея, засега няма данни избирателният ден да бъде удължен някъде до законно установения срок - 20 часа.  Най-висока е избирателната активност в район Кърджали - 37,20%, а най-ниска в район Варна - 20,15 процента. За сравнение през 2009-а година към този час избирателната активност е била 28,28 на сто. В ЦИК са подадени са 135 сигнала и 49 жалби. 15 са сигналите за купуване на гласове, които са препратени незабавно към прокуратурата и съответната Районна избирателна комисия. По данни на кореспондентите на БНР в страната, към 17.00 часа избирателната активност е следната: В Габрово правото си на глас са упражнили 27,48 %, като няма данни за сериозни нарушения в хода на изборния ден.В Ловешка област са гласували 37 589 души, което е 29 % от имащите право на глас. Най-висока избирателна активност е отчетена в община Угърчин - 42,60 %, а най-ниска в община Ловеч - 26,62%. Висока е избирателната активност в затвора в Ловеч - над 90% и в държавните психиатрични болници в Ловеч и село Карлуково, където своя вот са упражнили над 70 % от избирателите.Близо една трета от гласоподавателите в Търговищка област вече са упражнили правото си на глас

Десетки поискаха оставка пред НДК

Протест пред НДК се заформи след 19 ч., когато станаха ясни предварителните резултати от евровота. Полицията е заградила широк периметър около сградата, а зад загражденията, подобно на изборната нощ от 2013 г., се заформи протест. Около 30 човека са се събрали и скандират "Оставка", както и "Червени боклуци". Репортер на OFFNews видяха, че част от протестиращите са от Протестна мрежа, има демонстранти от Ранобудните студенти, а някои от активистите носят знаменца на ГЕРБ.

ГЕРБ с изненадваща преднина на евровота

 Политическа партия ГЕРБ води с близо 7% преднина пред БСП на изборите за Европейски парламент у нас, показват първите резултати от екзитполове на "Алфа рисърч", цитирани от Нова ТВ.

Пет формации ще изпратят общо 17 български депутати в Европейския парламент.

Според данните на ЦИК са гласували около една трета от имащите право на глас. По официални данни гласувалите до 17 ч. са 27,2%.

Според предварителните резултати, огласени от "Алфа рисърч" избирателната активност е била 32%, ГЕРБ печели 28,4%, а БСП - с 21,6%.

ДПС е трета политическа сила с 15,5%, а Николай Бареков с партията си "България без цензура" е четвърти с 9,9%.

Реформаторският блок ще има един представител в ЕП - коалицията събира 6,8%.

Всички останали партии са под изборния праг от 5,78%.

"Атака" имат 3,7%, АБВ - 3,4%, а НФСБ - 2,7%.

Директорът на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова коментира изборния резултат като голям срив за БСП и силно представяне за ГЕРБ, Реформаторския блок, както и на "България без цензура".

Според "Галъп" ГЕРБ печели изборите с 28,6%, а "Коалиция за България" е втора с 19,8%, ДПС - с 14,9%

"България без цензура" имат 11,1%. "Реформаторският блок" също ще има свои депутати в ЕП - печелят 6,4%. АБВ имат 4,3%, Атака - 3,6%.

Според "Галъп" ГЕРБ печели шест мандата, "Коалиция за България" има четири мандата, ДПС печели три мандата, "България без цензура" - печели два мандата, а Реформаторският блок (РБ) - и един мандат.

"Медиана": ГЕРБ получава 27,6% от гласовете

БСП получава 20,2%, на трето място е партията на Лютви Местан с 14,6%, следвана от "България без цензура" на Бареков с малко над 11,6%. "Реформаторският блок" получава подкрепата на 7,6% от избирателите.

"Сова Харис": ГЕРБ получава подкрепата на 29,9% от гласувалите

БСП получава 19,7%, на трето място е партията на Лютви Местан с 14,6%, следвана от "България без цензура" на журналиста и политик Николай Бареков с малко над 11%. "Реформаторският блок" получава подкрепата на 6,5% от избирателите.

Според социолозите от "Сова харис" ГЕРБ получава 6 мандата, БСП – 4, ДПС – 3, ББЦ – 2, РБ – 1. Последният 17 мандат ще стане ясно къде отива при пълната извадка.

Всички останали партии са под изборния праг от 5,78%. Атака – 3,1%, НФСБ – 2,6%, Българска левица – 2,5% и АБВ – 3,7%.

За ДПС са гласували 39% от ромите, според данни на "Сова Харис", представени пред ТВ7

За "Коалиция за България" са дали гласа си 26% от ромите, за ГЕРБ - 11%, за "България без цензура" - 9%, за Реформаторския блок - 3% и за други партии - 10%. При гласуването липсват хората от малкия град и от селото, каза Васил Тончев от агенцията. Той уточни, че това са данни от екзит пол към 18 ч. Той допълни, че избирателите в България, които са гласували днес, са около 2 милиона, което е изненадващо малко.

По данни на "Екзакта рисърч груп" за Агенция "Фокус", на базата на 63% неокончателна извадка, резултатите от евроизборите са: ГЕРБ – 29,4 %; БСП – 21,2 %; ДПС – 13,5 %; ББЦ – 11,2 %; РБ – 7 %.

Първите коментари след изборния ден следете на живо в предаването "Стажанта на избори" със Сашо Диков в Novanews.bg.

Кунева отказа да говори преди пресконференцията

Меглена Кунева, водачката на листата на Реформаторския блок се появи пред журналистите заедно с лидера на ДСБ радан Кънев , но отказа да отговори на въпросите. Това ще го направи на пресконференцията.

Проф. Константинов: ГЕРБ с 6 евродепутати, БСП - 5, ДПС - 3, ББЦ - 2 и "Реформаторите" - 1

ГЕРБ ще има шестима евродепутати, "Коалиция за България" - петима, ДПС - трима, "България без цензура" - двама, а Реформаторският блок един.
Това каза пред Нова телевизия математикът проф. Михаил Константинов. Според него няма никакво съмнение, че това ще бъдат резултатите от ГЕРБ ще има шестима евродепутати, "Коалиция за България" - петима, ДПС - трима, "България без цензура" - двама, а Реформаторският блок един. Това каза пред Нова телевизия математикът проф. Михаил Константинов. Според него няма никакво съмнение, че това ще бъдат резултатите от

"Алфа Рисърч": Младите гласуват най-много за ГЕРБ и ДПС, ДПС с 41% в селата

Според данни на "Алфа Рисърч" ДПС почти изравнява ГЕРБ в сред най-младите избиратели - между 18 и 30 години.
Гласоподаватели между 18 и 30 г.
1. ГЕРБ - 26%
2. ДПС - 25%
3. ББЦ - 13%
4. БСП - 10%
5. РБ - 8%
Сред гласоподавателите на възраст между 31 и 60 г. категоричен победител е ГЕРБ.
1. ГЕРБ - 30%
2. БСП - 18%
3. ДПС - 17%
4. ББЦ - 10%
5. Според данни на "Алфа Рисърч" ДПС почти изравнява ГЕРБ в сред най-младите избиратели - между 18 и 30 години. Гласоподаватели между 18 и 30 г. 1. ГЕРБ - 26% 2. ДПС - 25% 3. ББЦ - 13% 4. БСП - 10% 5. РБ - 8% Сред гласоподавателите на възраст между 31 и 60 г. категоричен победител е ГЕРБ. 1. ГЕРБ - 30% 2. БСП - 18% 3. ДПС - 17% 4. ББЦ - 10% 5.

Пеевски гласувал безмълвно

Депутатът от ДПС и бъдещ евродепутат Делян Пеевски е гласувал мълчаливо тази вечер, в края на изборния ден в столичното 119 училище, предаде "Нова телевизия" в неделя. Медията не е заснела самото гласуване, но в ефир бе показан кадър с протокола в съответната избирателна комисия с подписа на Пеевски. Член на избирателната комисия каза пред камера, че той дошъл с охрана и гласувал мълчаливо, дори не поздравил. Накрая пожелал "приятно изкарване". Пеевски бе издигнат за евролистата на ДПС от множество партийни структури,по неофициална информация - след разпореждане от централата на партията в София.

Младите гласуват най-много за ГЕРБ и ДПС, в селата ДПС получава 41%

Според данни на Според данни на "Алфа Рисърч" ДПС почти изравнява ГЕРБ в сред най-младите избиратели - между 18 и 30 години. Гласоподаватели между 18 и 30 г. 1. ГЕРБ - 26% 2. ДПС - 25% 3. ББЦ - 13% 4. БСП - 10% 5. РБ - 8% Сред гласоподавателите на възраст между 31 и 60 г. категоричен победител е ГЕРБ. 1. ГЕРБ - 30% 2. БСП - 18% 3. ДПС - 17% 4. ББЦ - 10% 5.

Привърженици на различни политически партии се събират край НДК


Симпатизанти на различни политически партии се събират пред сградата на НДК, където тази вечер ще бъдат пресконференциите на политическите партии за евроизборите. Около двадесетина души са застанали на загражденията от страната на "Витошка" и скандират "Оставка", "Бойко, Бойко" и "Червени боклуци". Те носят български флагове и знаменца на ГЕРБ.

На двадесетина метра от тях около 50 души заедно дойдоха около 19.40 часа без да носят знамена или отличителни знаци. Повечето от тях са...

"Алфа рисърч": БСП губи доверие сред младите избиратели, ДПС измества левицата в селата


Сериозен отлив на гласове за БСП сред най-младите избиратели и в селата, където ДПС печели сериозно и измества левицата. Практически паритет на БСП и Реформаторския блок в София и силно представителство на "България без цензура" (ББЦ) в малките градове.

Това отчитат прогнозните данни на социологическата агенция "Алфа рисърч" за профила на избирателите, обявени в студиото на БНТ от управляващия партньор в агенцията Боряна Димитрова. 

Запазва се тенденцията десните партии...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване